НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова отчете 3 години на поста с Бяла книга на проблемите на гражданите

Омбудсманът Мая Манолова отчете 3 години на поста с Бяла книга на проблемите на гражданите

20 Октомври 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. С Бяла книга на „висящите проблеми“ на гражданите омбудсманът Мая Манолова отчете три години от встъпването си на поста. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. „Днес е време за анализ, време за равносметка, защото преполовихме мандата. Признавам, че изкушението пред мен и пред моя екип беше голямо да представим днес един календар на успехите, в който да включим нашите малки и големи победи в интерес на българските граждани, но от друга страна си дадохме сметка, че нерешените проблеми са много, че има много каузи, които сме започнали и не сме довършили и че има много работа, която хората очакват, че трябва да свършим. За това по-честното отношение е вместо календар на успехите да представим Бяла книга на нарушените права и на нерешените проблеми на българските граждани, в която да включим всички теми, които сме определили като първостепенно важни за българските граждани и за техните права“. С тези думи омбудсманът аргументира решението си да представи Бялата книга на неразрешените проблеми на хората. Тя определи в три пункта образа на институцията, която е успяла да изгради заедно с екипа си – надпартийна, неделяща хората на „леви“ и „десни“, или „сини“ и „червени“, работеща, прозрачна и ефективна, към която хората се обръщат с убеденост, че ще им бъдат решени проблемите.
Във всеки лист на символичната Бяла книга, Мая Манолова разказа за работата си по някоя кауза, която предстои да довърши. Така на първо място сред нерешените проблеми на хората омбудсманът открои този с „отдавнашния й противник – „Топлофикация София“, които на прага на отоплителния сезон и предвид по-високите сметки, които ще плащат хората, дружество продължава да се отнася високомерно и неуважително.
„Факт е, че успяхме да променим някои неща в отношението на монополиста към столичани. Например, вече не е толкова честа практика осъждането за толкова малки дългове, без да бъдат предупредени, не се трупат допълнителни такси върху основното задължение, защото успяхме да се справим и с юрисконсултските възнаграждения, те са 6 пъти по-ниски. Но така или иначе гражданите ще плащат с 16% по-скъпи сметки, включително и тези, които не ползват парно“, подчерта Манолова.
Тя допълни, че сградната инсталация се определя по една необяснима, неразбираема и лишена от логика методика и „Топлофикация София“ вече трета година не изпълнява съдебно решение да предостави информация за осъдените граждани и за събраните средства от тях през 2015 г., чрез юрисконсултски възнаграждения.
Една от челните страници в Бялата книга на Манолова бе отредена за арбитражните съдилища.
„Победите и добрите новини се забравят бързо. Но благодарение на кампанията, която водихме с моя екип и промените, които бяха направени над 120 000 български граждани годишно, които биваха осъдени от арбитражните съдилища, вече са свободни от този рекет, тъй като арбитражните съдилища имат изрична забрана да съдят граждани по потребителки спорове“, каза омбудсманът.
Тя акцентира обаче, че въпреки промените арбитражите продължават да осъждат общините и така източват публичен ресурс.
По думите й само четирите арбитража на работодателските организации работят на много високо ново и по правилата, имат дълга история, а арбитрите им експертиза и авторитет.
„Направихме справка в Министерство на правосъдието – няма нито една проверка на арбитражен съд, няма нито едно издадено наказателно постановление, нито една наложена глоба, нито една препоръка или указание, които да са отправени към арбитражни съдилища, което означава, че ние сме длъжни отново да се намесим, за да защитим българските общини. Ще предложа на депутатите в парламента, на правната комисия, да обсъди възможността за промени, като се даде възможност за отмяна от страна на ВКС на неадекватни арбитражни актове, засягащи общините“, уточни общественият защитник.
Други важни каузи, които не са придвижени и заемат следващите страници от Бялата книга на омбудсмана, са колекторските фирми, които „без регламент тормозят гражданите“, фирмите за бързи кредити, които „нарушават закона, чрез начини, с които заобикалят правни норми“.
„Има една специална бяла страница посветена на банките. Имаме много сериозен напредък по изработването на предложения за това как да бъдат ограничени свръхправомощията на банките в съдебната фаза срещу български граждани. България е единствената страна в Европа, в която банките имат такава привилегия – да осъждат граждани въз основа на сметки, които те са представили“, каза още Манолова.
Омбудсманът допълни, че продължава работата за цялостна реформа в социалната система с изработването на законите за хората с увреждания, че ще търси отговор за какво се харчат парите от т. нар. екотакси, че въпреки кампанията за освобождаване от ДДС на дарените храни промяна няма, защото всеки лук, яйце или др. продукт трябва да се маркират.
От изнесените данни стана ясно, че близо 100 000 души са потърсили съдействие от институцията на обществения посредник за периода 20 октомври 2015 г. - 20 октомври 2018 г. 35 282 са постъпилите жалби, а 32 893 приключените за същия период от екипа на Манолова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще отчете 3 години на поста с Бяла книга на неразрешените проблеми на гражданите

Омбудсманът Мая Манолова ще отчете 3 години на поста с Бяла книга на неразрешените проблеми на гражданите

20 Октомври 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще отчете от 11.00 часа в сградата на институцията, три години от встъпването си на поста с Бяла книга на неразрешените проблеми на гражданите. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Омбудсманът ще изнесе и данни за жалбите и темите, по които е работила институцията в периода 20 октомври 2015 г. - 20 октомври 2018 г., както и ще представи функционален анализ на инициираните от нея законодателни промени и приоритетите в дейността ѝ занапред.
Мая Манолова официално встъпи в длъжност омбудсман на Република България на 20 октомври 2015 г., като за този период близо 100 000 души са потърсили съдействие от институцията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.