НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Веселин Михайлов, ортопед: Две трети от пациентите с остеоартроза са жени

Д-р Веселин Михайлов, ортопед: Две трети от пациентите с остеоартроза са жени

21 Октомври 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Две трети от пациентите с остеоартроза са жени. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново ортопедът д-р Веселин Михайлов. „При жените има една по-стръмна крива в началото и по време на менопаузата, когато съединителната тъкан реагира, ретрахира се, обезводнява се, което това води до изтриване на хрущяла на ставите – на първо място при коленните стави“, посочи лекарят. Той допълни, че при мъжете артрозата се появява с около 10 години по-късно отколкото при жените. „Кривата при мъжа не е толкова стръмна както при жените, с настъпването на менопаузата. Всеки върви към стареене, но стареенето на съединителната тъкан при мъжете е по-полегато, а при жените е по-стръмно. Затова повече жените заболяват от остеоартроза“, посочи д-р Михайлов. Той подчерта, че оплакванията от болки в ставите в следствие на заболяването са най-често срещаните в неговата практика. След тях се нареждат пациентите с проблеми в гравитационно натоварените стави. На трето място се нареждат оплакванията за болки в рамото, особено при хора, упражняващи физическа работа. Над 480 са постъпилите за операция пациенти в ортопедичните отделения на болниците в област Велико Търново. Травматичните случаи обаче са много повече, като не всички пациенти стигат до хоспитализация.
Д-р Михайлов отбеляза също, че обездвижването и наднормените килограми са предпоставка за развитие на ставни заболявания. Той посочи, че всеки човек трябва да изминават ежедневно по няколко километра. Препоръчително е на всеки час да се прави по 5 минути гимнастика. „Всички народи са обездвижени, особено в индустриално развитите държави като тези в Европейския съюз, САЩ и Канада.“, коментира д-р Михайлов. Той допълни, че се наблюдава положителна тенденция сред младите хора да спортуват. По-думите обаче спортът също може да създаде проблеми със ставите, ако се прекалява с него. За това е препоръчително той да се практикува под ръководството на инструктори и професионалисти. „Хората трябва да се движат независимо от възраст, пол, занятие. Всеки един, от този в детската градина до 100-годишния, трябва да се движи в рамките на възможното. Това се отнася и до лежащоболния, който вече е престанал да става.Той трябва да се движи в рамките на леглото, да се върти на ляво и на дясно. Тази физическа активност води до по-висок режим на работа на сърцето и на бял дроб. Погрешно е да се смята, че ошипяването става при ходене. Напротив – оптималното ходене и натоварване е благоприятно за ставите“, посочи д-р Михайлов.
Той отбеляза, че многото килограми също натоварват ставите. Препоръчително е да се избягват тестените и сладки храни като баници, мекици и понички. „Половината от населението е с излишни килограма. Пълнотата води до много болести. Натоварват се сърцето и ставите. Храната, която се продава е много калорична. В заведенията за обществените хранене се предлагат повече мазни храни. Трябва да се увеличи броя на постните храни. Много е важно още когато пазаруваме в магазина да знаем какво купуваме. Същото важи и за майки. Те трябва да внимават какво готвят за децата си. Половината от децата са пълни. Не трябва всеки ден месото да фигурира на трапезата. Добре е да се храним с повече риба, по-леки меса и постно“, допълни д-р Михайлова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Казмин, ревматолог: Възможно е остеопорозата да даде симптоматика, но това се случва в крайните фази на заболяването

Д-р Иван Казмин, ревматолог: Възможно е остеопорозата да даде симптоматика, но това се случва в крайните фази на заболяването

20 Октомври 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. По принцип е възможно остеопорозата да даде симптоматика, т. е. - да има някакви оплаквания за пациента, но това се случва в крайните фази на заболяването, каза за Радио „Фокус“-Бургас ревматологът д-р Иван Казмин по повод Световния ден за борба с остеопорозата. „Ненапразно Световна здравна организация кръсти остеопорозата „тихата пандемия“, защото в началния етап загубата на костна плътност протича асимптомно и всъщност пациента започва да има оплаквания едва, когато счупи нещо“, отбеляза д-р Казмин. Според него това е причината да са въведени определени препоръки. „На първо място всяка жена след 65-годишна възраст или 4-5 години след навлизане в менопауза поне веднъж трябва да си е измерила костната плътност, защото само по този начин може да се установи болестта“, заяви ревматологът. По думите му при пациенти, които водят продължително лечение с лекарствени средства, намаляващи костната плътност, се изисква също да бъде контролирана костната плътност. „При мъжете са малко по-леко протичащи, обичайно остеопорозата се наблюдава след 70-годишна възраст“, добави д-р Казмин. Той коментира, че има фази в развитието на самото заболяване. В началото има нормална костна минерална плътност, на следващият етап има намалена костна минерална плътност, без това да има висок риск от фрактури от счупвания. Това състояние се нарича остеопения и последната фаза на развитието на заболяването е намалена костна минерална плътност с риск от фрактури, което се нарича остеопороза.
Специалистът предупреди, че след като веднъж е настъпила остеопорозата, пациентите задължително трябва да започнат своето лечение. „Като следствие на остеопорозата, ако настъпи фрактура, особено на гръбначни прешлени или на шийка на бедро, на първо място влошава живота и комфорта на пациента, повишава риска от смърт и на практика го инвалидизира“, каза още д-р Казмин. По думите му могат да бъдат предприети профилактични мерки. „На първо място трябва да се намали употребата на тютюн под 5-6 цигари на ден, да се намали и употребата на кафе. Пациента задължително трябва да натоварва активно своята костна система, т.е. да движи, да бяга и т.н., с цел да дразни по естествен път самата костна структура на тялото и така да поддържа неговата плътност“, заяви ревматологът. Според него особено важно е през есенно, зимно и пролетно време пациентът да си осигурява витамин D 3 и витамин К 2, които имат пряко отношение към живота на костта, обмяната на калция в костта. „Лекарствените средства са т.нар. антиостиопоротични средства, има ги на българския пазар но лечението се определя от взаимната уговорка между лекар и пациент“, добави Казмин.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Центърът по остеопороза и остеометрия в града започна  поредно издание на кампанията, посветена на Световния ден за борба с остеопорозата

Варна: Центърът по остеопороза и остеометрия в града започна поредно издание на кампанията, посветена на Световния ден за борба с остеопорозата

20 Октомври 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Варна. Центърът по остеопороза и остеометрия във Варна започна поредно издание на кампанията, посветена на Световния ден за борба с остеопорозата. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от лечебното заведение. Остеопорозата е най-разпространеното костно заболяване, което се характеризира с намалена костна плътност и нарушения в структурата на костната тъкан. Костите стават крехки, тънки и лесно чупливи.
От остеопороза са засегнати една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50-годишна възраст. Остеопоротичните фрактури най-често засягат гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост, предмишницата и китката. Те водят до тежка инвалидизация, висока смъртност и значително понижават качеството на живот на пострадалите. Остеопорозата протича бавно, в продължение на години и без някакви специфични симптоми. Болните чувстват болки в гърба в областта между лопатките или в поясната област, които се засилват при физическо натоварване или при продължителен престой в право или седнало положение. Ръста намалява с повече от 3 сантиметра, поради сплескване на гръбначните прешлени. Наблюдава се деформация на гръбначния стълб с поява на т.нар. „вдовишка гърбица”.Възрастта на човек има определящо значение – 90% от фрактурите стават при хора над 50 години.
Жените са по-застрашени от остеопороза в сравнение с мъжете, тъй като техните кости по начало са по-тънки и грацилни. В някои семейства се унаследяват по-крехките кости и по-голямата склонност към фрактури. Ранната менопауза – преди 45-годишна възраст, значително увеличава риска от остеопороза, тъй като женските полови хормони предпазват от костна загуба. При мъже с ниско ниво на половите хормони костната загуба е близка до тази на жени в менопауза. Някои вредни привички също са рискови за заболяването – редовната употреба на по-големи количества алкохол, тютюнопушене, прекаляване с кафето. Недостатъчната физическа активност способства значително за загубата на костна тъкан, тъй като движенията, спортът и физическите упражнения оказват механичен стрес на костите и стимулират продукцията на нова здрава кост.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Казмин, ревматолог: Намаляването на костната минерална плътност е естествен процес

Д-р Иван Казмин, ревматолог: Намаляването на костната минерална плътност е естествен процес

20 Октомври 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Бургас. Намаляването на костната минерална плътност в живота на човек е естествен процес. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас д-р Иван Казмин, ревматолог, по повод Световния ден за борба с остеопорозата. Според него до около 19 - 20-годишна възраст човек трупа костна маса, след което, като завърши растежът, той започва да я губи, средностатистически, с около 1% на година. „И бавно и постепенно нашата костна маса намалява. Този естествен процес, след определена възраст води до болестни прояви“, отбеляза д-р Казмин. По думите му при жените, след като навлязат в менопауза, предвид, че отпада протективният ефект на естрогените, загубата на костна маса става главоломна, в следствие на което при тях по-рано се среща болестта остеопороза.
Д-р Казмин посочи, че остеопорозата може да бъде и болестно явление, а не само естествен процес на остаряване на скелета. „Това е т. нар. вторична остеопороза, която се дължи на отклонения при фукцията на някои ендокринни жлези, отклонения в определени равновесно процеси в между централната нервна система и периферните ендокринни жлези, употребата на определен вид лекарствени средства, които могат да доведат до бърза загуба на костна маса, но това са т. нар. вторични причини“, уточни ревматологът.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: РЗИ се включва с различни инициативи в отбелязването на Световнияден за борба с остеопорозата

Пазарджик: РЗИ се включва с различни инициативи в отбелязването на Световнияден за борба с остеопорозата

20 Октомври 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Регионална здравна инспекция (РЗИ)-Пазарджик се включва с различни инициативи в отбелязването на 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата, съобщиха от РЗИ-Пазарджик. Ще бъдат извършени измервания на костна плътност като на желаещите ще бъде оценен рискът от остеопороза посредством тест. На 22 октомври, съвместно с Асоциация „Жени без остеопороза”, със съдействието на Младежки дом-Пазарджик, ще се организира информационна кампания за определяне на личния риск от остеопороза. Ще се проведат изследвания на телесен състав и костна плътност, посетителите ще могат да се запознаят с някои прости начини да открият признаците на заболяването, както и да определят личните си рискови фактори с теста на Международната фондация по остеопороза и теста на Световната здравна организация. Изследванията ще се проведат в Младежки дом-Пазарджик след предварително записване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града се организира здравно-образователна кампания за борба с остеопорозата

Велико Търново: В града се организира здравно-образователна кампания за борба с остеопорозата

19 Октомври 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Здравно-образователна кампания за борба с остеопорозата организират във Велико Търново. Поводът е 20 октомври – Световният ден за борба със заболяването. Инициативата ще се проведе утре, в парк „Ксилифор“ и е част от третия етап на кампанията „Движи се и победи – есен 2018“. Това съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от Регионалната здравна инспекция. Третият поход ще тръгне от село Присово и ще достигне до местността Ксилифор, където участниците ще имат възможност да разгледат импровизирано изложение на храни, богати на калций, чиято консумация се препоръчва за профилактика на остеопорозата. Специалистите ще представят и един сравнително нов, изключително вкусен и полезен за костите продукт. Демонстрираните храни ще бъдат раздадени като награди във викторина на тема: „Остеопорозата – същност, фактори, профилактика. “Всички желаещи, които са запазили сили след преминатия маршрут, ще имат възможност да се включат в кратка тренировка по кинезитерапия, подходяща за ежедневно раздвижване и за профилактика на остеопорозата.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: С информационна кампания и скринингово изследване РЗИ ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата

Смолян: С информационна кампания и скринингово изследване РЗИ ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата

19 Октомври 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Смолян. От 29 октомври до 2 ноември Регионална здравна инспекция – Смолян ще проведе информационна кампания за превенция на остеопорозата. Това съобщиха от РЗИ – Смолян. Специалисти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” ще запознават гражданите с кратка характеристика на заболяването, кое увеличава риска от фрактури, кои са симптомите на остеопорозата, какви са последващите изследвания и действия на болния. Ще бъдат давани и консултации относно препоръчителния хранителен и двигателен режим. На 02 ноември от 8.30 до 17.00 часа в Приемния кабинет на здравната инспекция ще се извърши скринингово изследване за остеопороза. То ще се провежда по график след предварително записване на телефони : 0301 5-89-30 и е с цена 10 лв.
Световният ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври, е целогодишна кампания, насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията, диагностиката и лечението на това заболяване. Традиционните кампании призовават хората към навременни действия за защита на здравето на своите кости и мускули, за да се радват на добро качество на живот и независимост от грижите на другите в късни години. Въпреки множеството ефективни възможности за лечение, остеопорозата често остава недиагностицирана и нелекувана.
По информация на Министерство на здравеопазването, заболяването засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Това е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават и намалява здравината на скелета, което повишава риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начинът на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.
Профилактичните мерки, които всеки човек може да предприеме за да намали риска от остеопороза са редовните упражнения, диета с достатъчен прием на калций, набавяне на витамин Д чрез излагане на слънчева светлина, здравословен начин на живот и редовни медицински прегледи. Усилията в сферата на профилактиката на остеопорозата трябва да се насочат още в ранна възраст към здравословното хранене и двигателната активност. Например нуждите от калций могат да се покрият с хранителна диета. При комбинация с витамин Д за достатъчен се счита общ прием на калций около 800 mg на ден. Това количество може да се достигне чрез здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций. При хората над 60-годишна възраст се препоръчва приемането на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, така и животински допринасят за по-здрави кости и мускули и за превенция на остеопорозата. Рискът от остеопороза се увеличава и при поднормено тегло.
Прости стъпки за поддържане на физическата активност:
– Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора.
– Ходете пеш при малки разстояния вместо да разчитате на кола или градски транспорт.
– Свикнете да излизате за разходка (или някаква друга активност) всеки ден – поставяйте си дневни и седмични цели.
– Стойте на един крак при извършване на ежедневни задачи: например миене на зъбите, чакане за кафе, миене на съдове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Регионална библиотека „Дора Габе” провежда информационна кампания по повод Световния ден за борба с остеопорозата

Добрич: Регионална библиотека „Дора Габе” провежда информационна кампания по повод Световния ден за борба с остеопорозата

16 Октомври 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Добрич. Регионална библиотека „Дора Габе” провежда информационна кампания по повод Световния ден за борба с остеопорозата – 20 октомври. Кампанията в добруджанския град продължава до 19 октомври. Това съобщи Галя Маринова, главен библиотекар в направление „Библиотечно-библиографско и информационно обслужване“ и експерт „Връзки с обществеността“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. В Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване на библиотеката всеки ползвател може да получи информация и дипляна, свързани със заболяването и неговата превенция. Дипляната съдържа важни съвети как да се полагат грижи за костите и по този начин хората да се предпазват от остеопорозата. На 20 октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите, при което се намалява плътността на костта и се повишава риска от счупване предимно в областта на гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Пренебрегването на рисковите фактори води до „безшумно“ развитие на заболяването и тежки счупвания на костите. Един от признаците на развитие на болестта е снижаването на ръста на болния, свързано с недиагностицирани навреме прешленни фрактури, ето защо не само трябва да знаем за болестта, но и да говорим открито за нерешените проблеми за нейното откриване и лечение, напомнят специалистите.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.