НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

17 Януари 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Алексис Ципрас в сряда оцеля след вота на доверие, съобщава AFP.
Въпреки това все още не е ясно каква ще бъде съдбата на неговото правителство и дали през септември ще завърши пълния си четиригодишен мандат. В момента 44-годишният ляв лидер е изправен пред следващото предизвикателство – гръцкият парламент да одобри договореността със съседна Македония за името на страната, което предизвика протести и в двете държави. Сред неговите предстоящи цели са ревизия на конституцията, увеличаване на минималната заплата и приключване на договореност по имотите на гръцката Църква, която неотдавна бе блокирана от висши гръцки духовници.

Разбитата коалиция
В неделя в Атина се очаква нов протест срещу Договора от Преспа. Главният опозиционен лидер Кирякос Мицотакис („Нова демокрация“) нарече Ципрас „ авантюрист“ и „евтин демагог“, който гради кариерата си върху лъжи. „Вие взехте властта с лъжи и ще я напуснете с лъжи“, заяви той по време на дебата преди вота на доверие в сряда в парламента на Гърция. Към левите депутати той заяви: „Причинихте достатъчно беди на страната … вижда се вашият край“. Мицотакис има преднина според социологическите проучвания.
Сделката около името ще разреши 27-годишен дипломатически спор, но тя съсипа коалицията на Ципрас с националистическата партия АНЕЛ.
Миналата седмица македонския парламент я одобри, но тя може да влезе в сила единствено, ако и гръцкият парламент я приеме. Атина все още не е обявила дата, но Ципрас каза, че тя ще е преди края на януари.
ЕС и НАТО приветстват постигнатото споразумение, защото така ще се премахнат гръцките възражения за присъединяване на Македония към двете международни организации.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис, преподавател: Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор

Йоаким Каламарис, преподавател: Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор

14 Януари 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ университетският преподавател Йоаким Каламарис. Според него е осигурен необходимият брой гласове за оцеляването на правителството на Алексис Ципрас, а коалицията „СИРИЗА – Независими гърци“ не се е разпаднала. „Панос Каменос отстъпва неофициално половината от своите народни представители за подкрепа на премиера Ципрас. Каменос си остава шеф на своята партия, а Ципрас може да разчита на половината от необходимите депутати, които принадлежат към „Независими гърци“. Ако реално Панос Каменос освободи тези депутати от своята парламентарна група, той няма как да има такава в парламента“, каза още университетският преподавател. Според Йоаким Каламарис редовните парламентарни избори в Гърция ще се проведат през октомври - непосредствено преди връчването на Нобелова награда за мир на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Депутатите, които мислят да подкрепят Ципрас, да се замислят за последствията от своя избор, разводът между премиера и Каменос е постановка

Кириакос Мицотакис: Депутатите, които мислят да подкрепят Ципрас, да се замислят за последствията от своя избор, разводът между премиера и Каменос е постановка

14 Януари 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че гръцкият премиер Алексис Ципрас и бившият военен министър Панос Каменос са в пълно съгласие за това, което се случва и в момента се разиграва „ужасен театър, който урежда и двамата“
Председателят на основната опозиционна партия заяви пред телевизия ANT1, че разводът между „Независимите гърци“ и СИРИЗА е постановка и съюзът СИРИЗАНЕЛ продължава да съществува и дори сега е бил основан, пише онлайн изданието на вестник Efimerida.
„Не вярвам на обясненията на Каменос“, подчерта Мицотакис. „Четири от седемте депутати на АНЕЛ ще гласуват доверие на правителството. Ципрас държи останалите двама министри. Двамата депутати, които не са министри, не бяха извадени от „Независимите гърци“, за да може Каменос да продължи да се ползва от привилегиите на лидер на парламентарна група“. „Те са се разбрали. Този развод е постановка“, повтори отново лидерът на опозицията.
„Призовавам депутатите да си помислят за последствията от своя избор. Ако гласуват доверие на правителството те гласуват за скорошното ратифициране на споразумението. А продължаването на живота на това правителство причинява големи щети на страната“, заяви политикът.
Мицотакис заяви, че ако съди по изказванията на депутатите, които рязко са открили чара на Ципрас, той си мисли, че, най-вероятно, СИРИЗА ще успее да събере нужните й 151 гласа за преодоляването на вота на доверие, но посочи, че тази партия няма подкрепата на хората. Според лидера на „Нова Демокрация“, най-чистото решение са избори сега.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА (Гърция): Отложиха началото на дебата за вота на доверие към Ципрас за 12 часа във вторник

АНА-МПА (Гърция): Отложиха началото на дебата за вота на доверие към Ципрас за 12 часа във вторник

14 Януари 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Дебатът в парламента за вота на доверие към гръцкото правителство ще започне в 12 часа във вторник, гласи информация, получена от държавната агенция на страната АНА-МПА в понеделник вечерта.
Конференцията на председателите на местния парламент реши, че дебатите ще завършат с гласуване в сряда вечерта.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Напускам поста с високо вдигната глава

Панос Каменос: Напускам поста с високо вдигната глава

14 Януари 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната и председател на партията „Независими гърци“ Панос Каменос благодари на премиера Алексис Ципрас и увери, че напуска поста „с високо вдигната глава", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В рамките на реч в Министерството на отбраната, Каменос заяви, че иска да благодари „от сърце" на военното и политическото ръководство на Гърция за приноса му за изпълнението на програмата за излизане от финансова криза, която доведе до съкращаване на бюджета за министерството с 60%.
По-рано, по време на събитие, организирано от Генералния щаб на Гръцкия военноморски флот, Каменос подчерта, че е най-горд от поддържането на морал във войските, въпреки големите съкращения, и че той си тръгва от поста министър на отбраната с „високо вдигната глава". Той добави, че „ако са направени грешки, аз се извинявам публично, но искам да ви уверя, че те не са били умишлени".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос изключи от парламентарната група на "Независими гърци" двама членове, които подкрепиха публично правителството на премиера

Kathimerini: Панос Каменос изключи от парламентарната група на "Независими гърци" двама членове, които подкрепиха публично правителството на премиера

14 Януари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на „Независими гърци“ Панос Каменос насочи гнева си към двама членове на партията, които подкрепиха публично правителството на премиера Алексис Ципрас – министъра на туризма Елена Кундура и заместник-министъра на земеделието Василис Кокалис, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Каменос обяви изключването на Кундура от парламентарната група на „Независими гърци“, като заяви, че тя е „разменила гласа си и името на Македония за министерско място".
Съдбата и сподели също и заместник-министърът на земеделието и храните Василил Кокалис, който в сутрешните часове на деня заяви: „Вярвам дълбоко, че това правителство трябва да има историческия шанс да приключи работата си, с поредица от важни реформи и закони, които ще възстановят нормалността в страната и ще предотврати всички дестабилизиращи сценарии. Затова ще дам подкрепата си за правителството".
Каменос заяви в неделя, че ще освободи министрите от „Независими гърци“, които настояха за запазване на министерските им места преди гласуването на вота на доверие към правителството. Уволненията намаляват представителството на партията в 300-местния парламент на страната до четирима.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янис Саридис, „Съюзът на центристите“ на Гърция: Няма да подкрепя правителството на Ципрас

Янис Саридис, „Съюзът на центристите“ на Гърция: Няма да подкрепя правителството на Ципрас

14 Януари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Името на депутата от „Съюза на центристите“ Янис Саридис беше едно от тези, около които се спекулираше дали ще гласува в полза на правителството на премиера Алексис Ципрас на предстоящия вот на доверие през тази седмица след излизането на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) от управляващата коалиция. Политикът разкри картите си в интервю пред радио News 24/7 и бе категоричен, че няма да подкрепи СИРИЗА, пише електронното издание на вестник Efimerida ton Syntakton
„Ще гласувам срещу Преспанския договор и дори няма нужда да разглеждам детайлите. Имам възражения срещу термина „Македония“ и го казвам категорично. Затова няма да подкрепя вота на доверие пред гласуването за Договора. Той не трябва да бъде ратифициран, трябва да отидем на избори“, обясни Саридис. „Има два демократични начина споразумението да не бъде прието: Парламента да не го ратифицира, или да отидем на избори. Затова аз ще присъствам в залата и няма да подкрепя правителството“.
Спекулациите около възможността депутатът от „Съюза на центристите“ да подкрепи Преспанския договор и правителството на Ципрас се появиха, тъй като той гласува за бюджета на СИРИЗА, пренебрегвайки позицията на партията си.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Тайно споразумение между Ципрас и Каменос пази Преспанския договор

„Нова Македония“ (Македония): Тайно споразумение между Ципрас и Каменос пази Преспанския договор

14 Януари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Политическите сътресения в Гърция няма да застрашат ратифицирането на Преспанското споразумение от парламента в Атина, тъй като премиерът Алексис Ципрас и напускащият министър на отбраната Панос Каменос са договорили съвместна позиция, която няма да застраши договора с Македония, съобщава електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Очаква се правителството на СИРИЗА да остане на власт, с подновен мандат, въпреки критиките към начина, по който е достигнато новото мнозинство. СИРИЗА има 145 депутати, но според съобщенията е получила още шест гласа за необходимото мнозинство от 151 глас в 300-местния парламент. Само бившият министър на отбраната Каменос и неговият заместник Мария Коля-Царуча ще подадат оставка от правителството.
По този начин правителството ще издържи вота на доверие, който ще се гласува в четвъртък, а споразумението между премиера и напускащия коалиционен партньор означава почти със сигурност приемането на Преспанското споразумение.
Ципрас е решен да прокара договора с Македония, за да покаже на САЩ и на Европейския съюз, че е доверен партньор. Именно западните партньори на Гърция ще приветстват оставането на гръцкото правителство на власт с облекчение, тъй като те са положили значителни усилия за приемането на Преспанското споразумение.
Междувременно Каменос ще остане лидер на парламентарната си група, като по този начин ще осигури влиянието, от което се нуждае, за да се бори за политическото оцеляване на своята партия, т.е. за повторно влизане в парламента след следващите избори.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

To Vima (Гърция): Още един член на „Независими гърци“ ще подкрепи правителството на Алексис Ципрас

To Vima (Гърция): Още един член на „Независими гърци“ ще подкрепи правителството на Алексис Ципрас

14 Януари 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Заместник-министърът на развитието на селските райони и храните Василис Кокалис („Независими гърци“) ще подкрепи правителството на премиера Алексис Ципрас във вота за доверие, който ще бъде гласуван по-късно тази седмица, отбелязва електронното издание на атинския ежедневник To Vima.
Изявлението на заместник-министъра гласи: „Моето присъствие в Китай се дължи на планирана мисия на правителството, включваща представители на три министерства на гръцкото правителство, след покана от китайския министър на земеделието.
Що се отнася до изявленията от председателя на „Независими гърци“ Панос Каменос, на ккогото благодаря за съдействието през всичките тези години, аз трябва да коментирам, че всеки от нас има своя политически курс. От първия ден на общия курс на „Независими гърци“ и СИРИЗА бе ясно разбираемо, че това е чисто кооперативно сътрудничество.
Самата история обаче показа, че това, което ни обедини, се оказа по-силно от всякаква политическа разлика.
По време на този курс… никога не съм преставал да се позовавам за единство и национален консенсус. Чрез вярно следване на тази политическа нагласа, аз служех и служа всеки ден на правителството. Вярвам дълбоко, че това правителство трябва да има историческия шанс да приключи работата си, с поредица от важни реформи и закони, които ще възстановят нормалността в страната и ще предотврати всички дестабилизиращи сценарии. Затова ще дам подкрепата си за правителството", се казва в изявлението на Кокалис, цитирано от изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцкият министър на туризма от АНЕЛ: Ще подкрепя правителството

Гръцкият министър на туризма от АНЕЛ: Ще подкрепя правителството

14 Януари 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Атина. „Изцяло подкрепям правителството да завърши работата си. Съзнателно се държа на разстояние от политическите игрички и ще продължа политическата си кариера със сериозност, отговорност и в полза на националния интерес“, заяви министърът на туризма на Гърция от партия „Независимите гърци“ Елена Кунтура в понеделник пред гръцката държавна агенция ANA-MPA във връзка с излизането на АНЕЛ от управляващата коалиция и предстоящия вот на доверие към правителството на премиера Алексис Ципрас.
„Искам да е ясно, че не преговарям за гласа си и ще избирам по съвест“, посочи още политикът.
Кунтура изтъкна, че правителството е работило усилено за излизането на Гърция от меморандума и финансовите програми и тя не може да позволи да бъде спрян пътя на страната към растеж и благоденствие и жертвите на гръцкия народ да бъдат напразни.
„Още повече, че не можем да дадем правото на тези, които са отговорни за унищожаването на Гърция, да причинят дастибилизация на правителството на страната“, завърши министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Efimerida ton Syntakton: (Гърция): В търсене на номер шест

Efimerida ton Syntakton: (Гърция): В търсене на номер шест

14 Януари 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Четиригодишното правителствено сътрудничество бе прекратено по най-добрия начин в неделя сутринта, когато Алексис Ципрас и Панос Каменос официално отбеляза края на досегашната управляваща коалиция. Премиерът обяви, че ще поиска вот на доверие от парламента и с това започнаха сценариите за това кои са шестимата депутати, които ще се присъединят към 145-те народни представители на СИРИЗА, за да бъде достигната нужната бройка от 151 души за оставането на лявата партия на власт, пише проправителственото гръцко издание Efimerida ton Syntakton.
Очаква се парламентарната процедура по вота на доверие да започне във вторник и кулминира с гласуване в сряда вечерта.
Както отбелязва изданието, в правителствения лагер са оптимисти, че ще намерят нужните гласове, докато самият Алксис Ципрас подчерта в реч относно Преспанския договор в неделя, че следващите парламентарни избори в страната ще се състоят през октомври 2019 година и не по-рано.
Предвид отказа на „Нова Демокрация“, „Движение за промяна“, „Съюза на центристите“ и „Златна зора“ да подкрепят правителството, останалите шест гласа ще се очакват от депутатите на АНЕЛ („Независимите гърци“), независимите народни представители и „То Потами“ (Реката).

Шестте плюс едно лица

Вестникът отбелязва, че още от неделя сутринта започнаха спекулациите около депутатите Елена Кунтура, Василис Кокалис, Танасис Папахристопулос, Костас Зурари (от АНЕЛ), Катерина Папакоста, Спирос Данелис и Янис Саридис. Както се знае, дим без огън няма, а и имената на тези народни представители се знаят отдавна.
Що се отнася до четиримата от „Независимите гърци“, изглежда всички те подкрепят правителството на Алексис Ципрас. Танасис Папахристопулос отдавна е изяснил позицията, същото се отнася и за Елена Кунтура. За Василис Кокалис, през последните няколко дни се разбра, че той се е ориентирал към подкрепа на СИРИЗА, а в същото време Костас Зурарис вече открито изрази опозицията си спрямо Преспанския договор, но и нежеланието си да гласува срещу премиера Алексис Ципрас на вота на доверие, посочва Efimerida ton Syntakton.
На пресконференцията си в неделя Панос Каменос съобщи, че той, Колия Царуча и Кацикис ще гласуват против СИРИЗА и Преспанския договор, както и че Кокалис и Кунтура ще бъдат изключени от редиците на АНЕЛ.
Това обаче не се отнася до Папахристопулос и Зурари. Бившият военен министър каза за първият, че той ще се откаже от депутатското си място след ратифицирането на Преспанския договор, докато за втория призна, че е срещу договора за името, но ще подкрепи правителството.

За останалите трима е налична следната информация:
• Катерина Папакоста (независим депутат) се очаква да запази министерството си, да стане част от СИРИЗА и да гласува положително на вота на доверие.
• Спирос Данелис, който е част от партия „То Потами“ е открито в полза на Преспанския договор и е очевидно желанието му да подкрепи правителството на гласуването в сряда.
• Янис Саридис от „Съюза на центристите“ гласува позитивно за бюджета на СИРИЗА за 2019 година, в противоречие с линията на фракцията си. Той, обаче, в неделя се изясни по въпроса и бе категоричен, че няма да подкрепи нито правителството, нито Преспанския договор.
Авторът предупреждава, че този пъзел се отнася само за вота на доверие към правителството, а балансът и личностите за Преспанския договор може да са съвсем различни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Märkische Oderzeitung: Истинската причина за „развода“ в Атина са различните интереси на Ципрас и Каменос

Die Märkische Oderzeitung: Истинската причина за „развода“ в Атина са различните интереси на Ципрас и Каменос

14 Януари 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Регионалният германски ежедневник Die Märkische Oderzeitung публикува статия, в която изяснява „истинските“ причини за решението на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос да напусне правителството на премиера Алексис Ципрас (СИРИЗА).
„Двамата политически партньори сега имат различни интереси. Панос Каменос се страхува, че на следващите избори партията му няма да достигне необходимия праг за влизане в парламента. С оттеглянето си от правителството той се надява да укрепи своя десен национален профил и своята партия. Гласуването в парламента на договора за името на Македония ще бъде първата обща репетиция за нови съюзи на политическата сцена в Гърция. Премиерът Алексис Ципрас ще се опита да остане колкото е възможно повече на власт. Но щеше да е добре да помисли за страната си и да насрочи възможно най-скоро избори“, коментират от редакцията на германския вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката полиция е задържала 20 протестиращи срещу Преспанското споразумение

Kathimerini: Гръцката полиция е задържала 20 протестиращи срещу Преспанското споразумение

14 Януари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията в гръцката столица е задържала 20 души, събрали се пред концертна зала за протест срещу Преспанското споразумение, съобщава електронното издание водещия атински ежедневник Kathimerini.
Протестиращите, които са издигнали банер с призив за провеждането на референдум за споразумението на името на Македония, са били за кратко отведени в полицейско управление в Атина.
Коалиционният партньор на премиера Алексис Ципрас - Панос Каменос, призова за организирането на референдум за сделката с Македония, след като напусна правителството в знак на протест срещу нея. Не е ясно дали протестиращите имат някаква връзка с Каменос или неговата партия „Независими гърци“, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Танасис Папахристопулос от „Независими гърци“: Ще напусна поста си, след като гласувам за Преспанското споразумение

Танасис Папахристопулос от „Независими гърци“: Ще напусна поста си, след като гласувам за Преспанското споразумение

14 Януари 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Народният представител от „Независимите гърци“ Танасис Папахристопулос увери, че ще освободи депутатското си място, но след като гласува в подкрепа на Преспанското споразумение, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
„…Ще освободя поста си след гласуването за Преспанското споразумение. Никой не ме е молил, това е въпрос на морал, на моето лично усещане за морал“, подчерта Папахристопулос в изявление пред телевизия ANT1, цитирано от изданието.
„Никога не съм поставял партийната линия над благото на страната“, обясни депутатът на „Независими гърци“, като същевременно допълни в отговор на журналистически въпрос дали ще кандидатира като представител на СИРИЗА на следващите парламентарни избори: „Когато освободите (депутатското си място), вие ставате обикновен гражданин. Връщате мястото на партията, която ви го е дала… Един обикновен гражданин има право да прави това, което иска“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: Гърция може да се окаже парализирана след оставката на националистите

Das Handelsblatt: Гърция може да се окаже парализирана след оставката на националистите

14 Януари 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Атина. След четири години на съвместно управление правителството на радикалния ляв съюз СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас и националистите от „Независими гърци“ на Панос Каменос се разпадна. В неделя Каменос се оттегли от поста на министър на отбраната на Гърция и обяви излизането на партията си от коалицията в Атина. Ципрас вече даде индикации, че няма нищо против да застане начело на правителство на малцинството, но подобен сценарий може да доведе до парализиране на Гърция, коментират в редакцията на германското списание Das Handelsblatt.
Политическата криза даде повод на гръцкия министър-председател да предизвика гласуване на вот на доверие към правителството му. „Ципрас може и да го спечели, но остава въпросът за това колко дълго ще може да остане начело на правителство на малцинството… Това може да означава парализа за Гърция. Ето защо политическите наблюдатели са на мнение, че Ципрас ще организира предсрочни избори, а като най-вероятна дата те предвиждат 26 май“, коментират от редакцията, като припомнят, че гласуването на редовни избори за парламент в Гърция трябва да се проведе през октомври.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Акексис Ципрас заслужава благодарност от Европа

Die Welt: Акексис Ципрас заслужава благодарност от Европа

14 Януари 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Атина. В икономически план министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас отдавна е проблем. Но той се осмели да направи нещо, което може да укрепи Европа: в спора за името на Македония лидерът на кабинета в Атина се съгласи на компромис и точно поради тази причина заслужава благодарност, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
Ципрас е руган в Германия в продължение на много години – той не се придържаше към постигнатите споразумения, бавеше провеждането на реформите в страната, харчеше парите на държавите-спонсори на Атина, а след това ги критикуваше открито пред сънародниците си. Ето защо може с чиста ръка на сърцето да се каже, че Ципрас е направил много, за да заслужи лошата си репутация.
Той бе министър-председателят, който първоначално оказа да плаща дължимите вноски по заема на Международния валутен фонд (МВФ), след това заложи и загуби с референдума за излизане от еврозоната. И след него гърците се нуждаеха от още милиарди помощ, за да спасят страната си от фалит. Политически, Ципрас отдавна е проблем.
Но има нещо, което не бива да се пренебрегва: Ципрас се осмели да напраив нещо, което може да укрепи Европа. В спора за името с Република Македония, някога част от Югославия, той постигна компромис. От петък вечерта северния гръцки съсед се нарича Република Северна Македония.
Този компромис създава проблеми в Гърция, където голяма част от гражданите се гордеят с хилядолетната си история и намират споразумението между Атина и Скопие най-малко за неразумно. Оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, лидер на коалиционния партньор на СИРИЗА „Независими гърци“, отразява точно това.
Ципрас е изправен пред вот на доверие, за който му липсва мнозинството в парламента. Избори ще има още тази година. В анкетите обаче партията на премиера очевидно стои зад консервативната опозиция в лицето на „Нова демокрация“. Така че е почти сигурно, че Ципрас ще загуби изборите. Европейските политици, които често са проклинали Ципрас заради нежеланието му за реформи, трябва да имат уважение - ако не и благодарност! – към Ципрас. Защото той пожертва поста си с цел на допринесе за баланса и мира в Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Süddeutsche Zeitung: Алексис Ципрас плаща цената за разрешаването на спора за името на Македония

Die Süddeutsche Zeitung: Алексис Ципрас плаща цената за разрешаването на спора за името на Македония

14 Януари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Най-тиражираният германски вестник - Die Sueddeutsche Zeitung - публикува статия под заглавие „Цената на помирението“, в която коментира политическата криза в Гърция. „Бракът между лявата СИРИЗА и националистическата „Независими гърци“ бе разтрогнат. Панос Каменос (лидер на партията и министър на отбраната – бел. р.) подаде молба за развод. Така се оказа, че (премиерът Алексис) Ципрас плаща висока цена за смелостта си да сложи край на спора за името на Македония“, коментират в редакцията на германския национален ежедневник.
Отбелязва се, че по-късно през седмицата в гръцкия парламент ще бъде гласуван вот на недоверие срещу правителството на Ципрас, след което би следвало да се проведе вотът за ратифициране на Преспанското споразумение. Управляващите твърдят, че имат необходимата подкрепа. В противен случай Гърция ще понесе сериозни щети – не само във вътрешен, но и в международен план. Защото провалът на изпълнението на договора за името между Гърция и Македония ще бъде огромна грешка, категорични са в редакцията на германското издание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Как сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява, а Преспанският договор да бъде приет

Kathimerini: Как сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява, а Преспанският договор да бъде приет

14 Януари 2019 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Атина. След шума от последните дни, който постави под въпрос бъдещето на сегашното правителство и ратификацията на Преспанския договор от Атина, премиерът Алексис Ципрас и коалиционният му партньор Панос Каменос по същество постигнаха съгласие да вървят по път, който е удобен и за двете страни и повече да не се заплашват, пише на интернет страницата си гръцкият всекидневник Kathimerini.
Като не направи една равносметка от онова, което в неделя бе обявено, но бе предварително договорена сделка, за всички е ясно, че правителството на СИРИЗА ще остане на власт, но с обновен мандат и въпреки критиките за начина, по който това мнозинство е ще се създаде.
Самата СИРИЗА има 145 депутати в гръцкия парламент и може да разчита на подкрепа от страна на Катерина Папакоста, заместник министър по въпросите за сигурността на гражданите, на Спирос Данелис, заместник председател на партия„ „Потами“, както и на четирима депутати от „Независими гърци“. Така гласовете, които си осигуряват за необходимото обикновено мнозинство, са 151 от 300-членен Парламент.
Само Панос Каменос, който е министър на отбраната, и неговият заместник Мария Коля-Царуха ще напуснат постовете си.
Все пак правителството трябва да премине и през вот на доверие, който ще се гласува в сряда или четвъртък в предстоящата седмица. И да продължи с подновен мандат въпреки критиките.
В същото време споразумението, постигнато между гръцкия премиер и напускащия кабинета му негов коалиционен партньор, индиректно, но ясно почти напълно гарантира, че Преспанският договор ще бъде ратифициран.
Зоран Заев призова гръцките законодатели да го одобрят, както стана известно от неговата съботна пресконференция. Най-вероятно на неговия призив да бъде отговорено.
Ципрас е решен да доведе до финал процесът от Преспа. Така той ще покаже на ЕС и на САЩ, че е реалистичен партньор, на когото може да се вярва.
На свой ред и Панос Каменос ще остане лидер на парламентарна група, тъй като според гръцкия закон са нужни 5 души да създадат самостоятелна група. Той ще продължи да се ползва от някои институционални блага. На следващите парламентарни избори той ще си гарантира отново депутатски кресла.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Дебатите за вота на доверие към Ципрас в Гърция евентуално ще започнат във вторник

АНА-МПА: Дебатите за вота на доверие към Ципрас в Гърция евентуално ще започнат във вторник

13 Януари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис заяви пред журналистите в неделя, че има намерение да препоръча започване на дебатите за това на доверие към правителството на СИРИЗА във вторник и гласуване в сряда, по време на извънредната среща на председателите на народното събрание в понеделник сутринта, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Вуцис съобщи, че премиерът Алексис Ципрас му е изпратил писмо, с което го е информирал, че има намерение да поиска вот на доверие от парламента и го е помолил да задейства съответните процедури незабавно.
Процесът не може да започне, докато не изминат 48 часа от изпращането на съответното искане към парламента от министър-председателя и затова началото на дебата не може да започне преди късния следобед във вторник. Тъй като обсъжданията не могат да продължат повече от три дни, Вуцис ще препоръча те да бъдат завършени за два, за да може в сряда вечерта да се състои гласуването.
Според председателя на гръцкия парламент, не е нужен дебат по всички теми. Той заяви, че парламентът ще функционира нормално до началото на дебата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Демокрация“: Разводът между Каменос и Ципрас е постановка, всеки който гласува за Ципрас поема отговорност пред историята

„Нова Демокрация“: Разводът между Каменос и Ципрас е постановка, всеки който гласува за Ципрас поема отговорност пред историята

13 Януари 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Краят на коалицията между СИРИЗА и АНЕЛ, обявен в неделя от премиера Алексис Ципрас и лидерът на „Независимите гърци“ Панос Каменос е „развод постановка“, обявиха от основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ чрез съобщение, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Патетичното дуо Ципрас-Каменос днес представи, по националната телевизия, своя развод-постановка: шоу, което цели ратификацията на Преспанския договор, оставането на СИРИЗА на власт и запазването на депутатските места на Каменос и неговите народни представители за още малко време“, заявиха от „Нова Демокрация“.
Това е причината, се добавя в съобщението, заради която Каменос „даде под наем двама от депутатите си на Ципрас, за да му осигурят вота на доверие, без да ги изключва от парламентарната група на АНЕЛ“.
„Завесата трябва да се спусне над това безвкусно и вредно представление. На предстоящия вот на доверие, всеки депутат, който подкрепи Ципрас поема отговорност пред историята“, категорични са от опозиционната партия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос призна, че партията му се е разцепила

Kathimerini: Панос Каменос призна, че партията му се е разцепила

13 Януари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият Министър на отбраната Панос Каменос на пресконференция, след като обяви, че се изтегля от правителството в неделя, заяви, че само още двама депутати от неговата партия „Независимите гърци“ ще го последват и ще гласуват срещу правителството и Преспанския договор в парламента. Групата на АНЕЛ от седем народни представители, която крепеше мнозинството на правителството (152 депутати от общо 300) е разделена, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.

Вече бившият военен министър обяви, че Мария Колия-Царуча, заместник-министърът на обраната и депутатът Костас Кацикис ще гласуват като него.
Други двама народни представители, ексцентричният Костас Зурарис, който не е член на партията и Атанасиос Папахристопулос, вече обявиха, че подкрепят сделката за името с Македония и е много вероятно да подкрепят и правителството. Каменос заяви, че двамата са го информирали за позициите си предварително и са казали, че възгледите им са „честно несъгласие“ с партийната позиция.
Той не беше толкова топъл за двамата останали депутати – министърът на туризма Елена Кунтура и заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис, които, както намекна той, искат да запазят длъжностите си и ще бъдат изключени от АНЕЛ.
Каменос похвали работата на Кунтура и призна, че нейното пътуване в чужбина е било организирано отдавна. „Но тя изглежда е оставила телефона си, заедно с ескорта си от полицията“, каза лидерът на „Независимите гърци“.
Кокалис, който обяви, че се противопоставя на Преспанския договор, „откри наскоро, че трябва да пътива до Китай“, поясни Каменос, без да крие сарказма си. „Надявам се, че чете вестниците“, добави още той.
Но безотговорният бивш министър на отбраната запази най-тежките си критики за заместник-външния министър Терънс Куик, който не е депутат (въпреки че може да стане такъв, както обеща, ако Папахристопулос подаде оставка, след като гласува за договора за името), но подсказа, че иска да остане в правителството. Това е човекът, заяви Каменос с престорено удоволствие, който беше твърдо срещи участие в правителството на СИРИЗА, като заявяваше, че не иска да има нищо общо с левицата и който „пролива сълзи над Македония“. Каменос разкри също, че по време на бурната среща на кабинета, в която той атакува тогавашния външен министър Никос Коцияс заради Преспанския договор и която доведе до оставката на Коцияс, Куик е взел страната на външния министър.
Пресконференцията нямаше да бъде пълна без Камменос да атакува противниците отдясно и наляво, обвинявайки ги в водене на постоянна война срещу неговата партия откакто е влязла в парламента през 2012 г. Обичайните обвинения за изнудване и корупция. Той също така не пропуснал да атакува 37-те депутати, които в един или друг момент през последните четири състава на парламента изоставиха партията. „Всички изчезнаха. Никой не беше избран за нищо, дори и за градски съветници“, каза той.
Що се отнася до Македония, той я нарече „създание на Мусолини и Тито“, като че ли двамата са си сътрудничили, за да я основат, чието съществуване „утвърждава лъжите на комунистите и фашистите“.
Каменос, който отрича, че политически се позиционира сред радикално десните, призова всички „патриоти“, или да се присъединят към него, или да сътрудничат на следващите парламентарни избори. Той също заяви, че предпочита референдума по въпроса за името на Македония, който да бъде проведен заедно с европейските избори (когато ще има и местни избори в Гърция) през май 2019 година.
Накрая в социалните мрежи се появи видеоклип, който показва как Каменос присъства на маса и взима причастие педи срещата с Ципрас, вече бившият му партньор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ставрос Теодоракис, лидер на „То Потами“: Не даваме доверие на Ципрас

Ставрос Теодоракис, лидер на „То Потами“: Не даваме доверие на Ципрас

13 Януари 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Атина. „То Потам“ (Реката) никога не се е крила и отдавна сме се изяснили: не даваме доверие на господин Ципрас“, потвърди лидерът на центристката партия Ставрос Теодоракис след новината за раздялата между СИРИЗА и АНЕЛ, предава онлайн изданието на вестник „То Вима“.
„Пренебрежение, неефективност, популизъм, партията-държава не може да бъде наградена. Останалото ще се разбере в парламента“, продължава публикацията на Теодоракис в „Туитър“.
По-рано той и още двама депутати от „То Потами“ обявиха, че ще гласуват положително за ратификация на Преспанския договор в гръцкия парламент, но няма да подкрепят СИРИЗА при евентуален вот на недоверие (доверие).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА (Гърция): Комунистите ще гласуват срещу Ципрас на вота на доверие

АНА-МПА (Гърция): Комунистите ще гласуват срещу Ципрас на вота на доверие

13 Януари 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Атина. „Правителството, с анти-популярните политики, които следва през последните четири години и лъжите, които използва, за да бъде избрано, няма политическата легитимност в очите на работниците и гръцкия народ“, заяви генералният секретар на гръцката Комунистическа партия (ККЕ) Димитрис Куцумбас в неделя, като добави, че фракцията няма да подкрепи правителството, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„ККЕ, на сесията на парламента, за която бяхме информирани от председателя на народното събрания, че ще започне във вторник и ще приключи в сряда вечерта, или най-късно четвъртък, няма да гласува за вот на доверие, а ще гласува срещу правителството“, заяви Куцумбас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Каменос хвърли венец над Имия в последния си акт като военен министър

Kathimerini: Каменос хвърли венец над Имия в последния си акт като военен министър

13 Януари 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Подалият оставка министър на отбраната на Гърция Панос Камненос реши да използва министерския хеликоптер UH-1, за да прелети над островчетата Имия (Кардак), където през 1996 година се случи инцидент, който едва не доведе до война между Гърция и Турция, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
Турция, която оспорва суверенитета на Атина над ненаселените островчета, успя да прехвърли, незабелязано, както отбелязва изданието, контингент на специалните си сили на един от тях през нощта срещу 28 януари 1996 година. Изпратеният да разследва гръцки хеликоптер падна по неизвестни причини (или неразкрити) и тримата летци в него, Христодулос Каратанасис, Панайотис Влахос и Екторас Джалопсос, загинаха. По-нататъшната ескалация бе предотвратена от намеса на САЩ.
Прелитайки над островчетата, Каменос хвърли венец в морето в памет на тримата летци. Неговият престой като министър на отбраната през 2015 година започна с подобен жест, припомня вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Как сделката между Каменос и Ципрас позволява на последния да управлява и да прокара Преспанския договор

Kathimerini: Как сделката между Каменос и Ципрас позволява на последния да управлява и да прокара Преспанския договор

13 Януари 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Атина. След събитията през последните няколко дни, които поставиха под въпрос перспективите на сегашното правителство да остане на власт, както ратификацията на Преспанския договор от Атина, министър-председателят Алексис Ципрас и коалиционният му партньор Панос Каменос по същество се споразумяха за взаимно изгоден път, който няма да заплаши нито единия от двамата, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В обобщение на това, което бе обявено днес, но всъщност беше уговорена от по-рано сделка, правителството на СИРИЗА ще остане на власт, тъй като партията има 145 депутати и може да разчита на гласовете на заместник-министъра на гражданската сигурност Катерина Папакоста, заместник-председателят на „То Потами“ (Реката) Спирос Данелис, както и на четирима народни представители от „Независимите гърци“ (АНЕЛ): министърът на туризма Елена Кунтура, заместник-министърът на селското стопанство Василис Кокалис и заместник-председателите Танасис Папахристопулос и Костас Зураруис. Това стига за нужните 151 гласа. Те могат да станат и 152, ако депутатът от „Съюза на центристите“ Янис Саридис, който наскоро гласува за бюджета на правителството, също реши да гласува позитивно.
Само Панос Каменос, който е министър на отбраната и неговият заместник-министър Мария Колия-Царуча, ще подадат оставка от правителствените си постове.
Оттук следва, че правителството ще може да преодолее вота на доверие, който ще се състои следващия четвъртък и ще продължи да бъде на власт с подновен мандат, въпреки критиките към начина, по който се създава новото парламентарно мнозинство.
В същото време, споразумението между гръцкия премиер и подалия оставка коалиционен партньор, косвено, но ясно, прави почти сигурно ратифицирането в гръцкия парламент на Преспанския договор.
Премиерът на Македония Зоран Заев призова гръцките депутати да ратифицират договора за името по време на пресконференция в събота, ден след като парламентът на неговата страна прие окончателно конституционните промени, произтичащи от договора с Гърция. Изглежда ще има отговор на неговия призив.
СИРИЗА има 145 гласа и ако към тях се прибавят тези на министрите Папакоста и Кунтура, както и тези на депутатите от „То Потами“ Теодоракис, Данелис, Ликудис и Мавротас, ще се събере мнозинство от 152 народни представители. А освен това е възможен и още един глас на председателя на „Демократическата левица“ Танасис Теохаропулос. При всички случаи правителството ще оцелее, за облекчение на трансатлантическите партньори на Гърция, които инвестираха толкова много за прокарването на Преспанския договор.
Заключителна бележка. Цялата постановка позволява на Панос Каменос, въпреки че вече не е министър – ще бъде заменен от адмирал Апостолакис – да остане лидер на парламентарна група, за което се изисква да имаш най-малко пет депутати. Следователно, той ще има по-голяма трибуна в борбата за политическо оцеляване на неговата партия и осъществяване на целта да влезе в парламента отново на следващите парламентарни избори, когато и да са те.

Агенция "Фокус" предава статията без редакторска намеса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BFM.ru: Какво ще се случи след преименуването на Македония?

BFM.ru: Какво ще се случи след преименуването на Македония?

13 Януари 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Македонският парламент одобри преименуването на страната в Северна Македония. По този начин може да бъде поставена точка на многогодишния спор между Атина и Скопие за името на бившата югорепублика, което съвпада с името на историческата северно-гръцка област, пише руският онлйан портал BFM.ru.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас вече поздрави своя македонски колега с приемането на Преспанския договор, подписан между страните през лятото на миналата година, отбелязва още изданието.
Сега пред Скопие е открит пътя към НАТО и Европейския съюз, счита историкът Артьом Улунян:
„Гърция вече няма да блокира приемането на Македония в НАТО и ЕС. По този начин, въпреки опитите на тези, които се опитваха да използват т.нар. национален въпрос за собствени цели, все пак мнозинството се изказа в подкрепа на решението на главния проблем – легитимацията на страната. Въпросът за името на страната е преди всичко проблем за легитимацията на страната в системата на международните отношения, защото дори в ООН тя не се казваше „Република Македония“, а „Бивша югославска република Македония“. Изобщо, Македония е разделена между държави: това са: Македония, която сега получи названието Северна Македония – т.нар Вардарска Македония, България и Егейска Македония. Така че има три части на едно географско пространство и да се нарече една страна с това общо географско понятие не беше съвсем справедливо“.

Преименуването на Македония ще има сериозни последствия, уверен е научният сътрудник към Центъра за изучаване на съвременните балкански кризи към Института за славяноведение на РАН Мария Третякова:
„Международната общност просто отне правото на цял народ на самоопределение, пренебрегна волята на македонския народ, който, на референдума от 30 септември, ясно показа, че се обявява против промяната на името. Самият процес, в който имаше груби конституционни и демократически нарушения, не може да бъде стабилен, не може да реши в дългосрочна перспектива въпросът, който уж трябва да реши. Преспанският договор има за цел да реши македонският въпрос преди всичко в интерес на съседните страни на Македония, в този случай – Гърция. Въпрос, който е поставен така, а не на компромис и съобразяване с интересите на двете страни, не може да предложи стабилно дългосрочно решение. Македонската опозиция, македонският президент и македонският народ, преобладаващото мнозинство, не са съгласни с това решение и го считат за нелегитимно. Ето защо този въпрос, както си мисля, повлия много зле на сигурността и създаде маса други проблеми, които ще се проявяват в близкото бъдеще“.

Решението на македонското правителство за преименуване на страната доведе до оставката на министъра на отбраната на Гърция. Панос Каменос вече обяви, че неговата партия „Независимите гърци“ излиза от управляващата коалиция и подчерта, че тя ще гласува с „не“ на вота на доверие на правителството на премиера Алексис Ципрас. Той отбеляза също, че след него оставката си могат да подадат още 6 министри. На въпроса, може ли заради Македония в Гърция да започне правителствена криза, отговаря Юрий Квашин, завеждащ сектора за изследвания на Европейския съюз от Института за световна икономика и международни отношения към РАН:
„Първоначално министърът на отбраната на Гърция казваше, че в случай на гласуване за ратификация на споразумението с Македония, при което Македония ще запази своето име даже в съставен вид, той ще бъде принуден да излезе от състава на правителството и да се реши на този правителствен разкол. От гледна точка на партията на Каменос, думата „Македония“ изобщо не може да се употребява в състава на името на новата държава. Т.е., от гледна точка на Каменос, например, би било нормално името „Скопие“, държавата да бъде наречена в чест на столицата. Загубвайки даже и като съюзник партията „Независимите гърци“, Ципрас теоретически може да разчита на подкрепата на друга малка партия – „То Потами“ (Реката). Тя, най-вероятно, ще се присъедини към партията на Ципрас и може да гласува за доверие на правителството и след това те със съвместни усилия да гласуват за ратификацията на споразумението между Македония и Гърция. Този сценарий ми се струва доста вероятен“.

BFM.ru отбелязва също, че Законът за преименуване на страната, който бе приет от парламента, сега трябва да бъде подписан от президента на Македония Георги Иванов. Но по-рано той заяви, че няма да направи това. На свой ред, лидерът на най-голямата опозиционна партия в Македония поиска разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Македония: Има аргументи в полза на инициативата на ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни избори

Министърът на отбраната на Македония: Има аргументи в полза на инициативата на ВМРО-ДПМНЕ за предсрочни избори

13 Януари 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на отбраната на Македония Радмила Шекеринска заяви, че правителството ще разгледа искането на ВМРО-ДПМНЕ за провеждане на предсрочни избори, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Сериозно ще разгледаме тяхната инициатива, има много аргументи в нейна полза“, заяви политикът.
Шекеринска добави, че на снимката от пресконференцията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски след гласуването на конституционните промени, може да се види, че лидерите на опозиционната партия изпращат послание „искаме избори и се молим и се надяваме, че няма да ги получим“.
Според нея искането на опозицията е дошло малко след гласуването в парламента, с цел да се забрави, че Македония е решила един проблем.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Efimerida (Гърция): АНЕЛ излетя, Ципрас продължава с шестима „бунтовници“

Efimerida (Гърция): АНЕЛ излетя, Ципрас продължава с шестима „бунтовници“

13 Януари 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обяви намерението си да поиска вот на доверие, след срещата си с Панос Каменос в имението Максимос и решението на последния да напусне... заедно с половината „Независими гърци“, правителството на СИРИЗА заради предстоящото гласуване за ратификация на договора за името между Атина и Скопие, пише електронното издание на вестник Efimerida.
Премиерът съобщи, че вече се е свързал с председателя на парламента, за да задейства процедурите за вот на доверие, който ще му позволи да завърши конституционния мандат на правителството до октомври 2019 година.
Съгласно задействаната процедура, дебатите ще започнат във вторник, а гласуването ще е в четвъртък.
Ципрас заяви също, че е приел оставката на Каменос и е готов да го направи с всяка дръга оставка, а освен това посочи за нов министър на отбраната началника на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили адмирал Вангелис Апостолакис.

Излиза само половината от „Независимите гърци“

Както самият Каменос обяви, Мария Колия Царуша и Костас Кацикис няма да гласуват в полза на правителството на Ципрас и Преспанския договор. С други думи, министър-председателят няма да има проблем да мине и през двата решаващи вота с индиректната подкрепа на бившия партньор в правителството
Всъщност, както отбелязва изданието, Каменос напусна собственото си министерство, но услужи с двамата си заместници, които ще гласуват доверие на Ципрас: Папахристос и Зоурари.

Кои са шестимата, които подкрепят Ципрас?

Ципрас реши да поиска вот на доверие от парламента, тъй като вече има нужните му 151 гласа, пише Efimerida, не без помощта на АНЕЛ. Мнозинството ще бъде формирано с вота на депутати от „Независимите гърци“, „То Потами“ (Реката) и Катерина Папакоста.
Освен 145-те народни представители на СИРИЗА, за вота на доверие ще гласува Катерина Папакоста, заместник-министърът на гражданската защита, която не само подкрепя правителството, в което участва, но обяви желанието си да подкрепи и Преспанския договор. Както заяви тя наскоро, „ще поставя сделката и националния интерес на везните. Ако тя обслужва националния интерес, ще гласувам за нея“.
Друг, който е готов да гласува за оставане на правителството е депутатът от АНЕЛ Танасис Папахристос. Въпреки първоначалните заплахи, той няма да бъде отстранен от партията, както обяви самият Каменос, за да се запази бройката от пет народни представители, нужна на Каменос, за да има парламентарна група.
Министърът на туризма Елена Кунтура все още не разкрива картите си, но е почти сигурно, че ще гласува за Преспанския договор, а и за вота на доверие към правителството от което е част, защото, както посочва вестникът, в последствие ще влезе в списъците на СИРИЗА за следващите избори. Тя не участва в последните процеси при „Независимите гърци“, защото е в чужбина – първо в Канада, а после в Китай.
Още един от депутатите на АНЕЛ, който „се премести“ наляво и се очаква да гласува за правителството е заместник-министърът на селското стопанство Василис Кокалис, който се качи на самолета и замина за Китай в деня, в който Каменос обяви развода със СИРИЗА.
Освен депутатите от „Независимите гърци“, намеренията си не крие и народният представител от „То Потами“ Спирос Данелис. Още преди много време той обяви, че ще гласува за Преспанския договор, а наскоро призова своята партия да преразгледа позицията си за свикване на предсрочни избори. „Не свързваме Шреспанския договор с оставането на правителството на власт. Не пренебрегваме националния интерес заради политически съображения“, заяви Данелис, като отбеляза, че „правителството не трябва да пада заради Преспанския договор“. Както отбелязва Efimerida, сред журналистите отдавна се говори, че той ще участва в следващите избори от листите на СИРИЗА.
Стигнахме до 150. Кой е 151-ия? Към тези, които подкрепят правителството, трябва да добавим Костас Зурари, който заяви, че не подкрепя и няма да гласува за договора за името, но бе категоричен, че няма да свали правителството на Ципрас при никакви обстоятелства.

Опозицията

След последните събития, опозиционните партии дадоха ясно да се разбере, че ще гласуват срещу правителството на вота на доверие.
„Нова Демокрация“ посочи, че развода между Ципрас и Каменос е „дирижиран“, а Фофи Генимата, от страна на „Движение за промяна“ и Ставрос Теодоракис, от страна на „То Потами“, също бяха категорични, че няма да подкрепят правителството във вота на доверие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров за оставката на Каменос: Получих уверение, че Гърция ще завърши работата

Никола Димитров за оставката на Каменос: Получих уверение, че Гърция ще завърши работата

13 Януари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония заяви по повод оставката на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос и оттеглянето на неговата партия „Независимите гърци“ (АНЕЛ) от управляващата коалиция в Атина, че е получил уверение от своя гръцки колега Йоргос Катругалос, че правителството остава посветено на целта да завърши работата по Преспанския договор, предава македонската агенция „Макфакс“.
По-рано в неделя Каменос подаде оставка заради договора за името между Македония и Гърция и бе категоричен, че АНЕЛ няма да подкрепи СИРИЗА при гласуването на вот на доверие, защото това би означавало подкрепа за Договора за името. Бившият военен министър се закани да изключи всеки депутат от своята партия, който гласува в полза на премиера Алексис Ципрас на вота на доверие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini:  Гръцкият премиер заменя министри и ще иска вот на доверие

Kathimerini: Гръцкият премиер заменя министри и ще иска вот на доверие

13 Януари 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът Алексис Ципрас заяви, че ще поиска вот на доверие в парламента след оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, лидер на младши партньор "Независими гърци", за сделката с името на Македония, пише електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Ципрас също обяви, че ще замени Каменос с адмирал Евангелос Апостолакис, началник на Генерален щаб на Гръцката национална отбрана. Заместването, одобрено също от министърът в оставка Панос Каменос, ще влезе в сила във вторник.
Каменос подаде оставка след среща с Ципрас по рано в неделя.
"Въпросът за Македония не ми позволява да не жертвам поста ... Аз оттеглям подкрепата си за правителството.“ Независими гърци“ напускат правителството", каза той пред репортери след срещата.
Разговаряйки с репортерите след срещата между двамата вече бивши политически партньори Ципрас благодари на Каменос за неговия "незаменим и значителен" принос към коалиционното правителство и заяви, че тяхното партньорство е било откровено и плодотворно.
Ципрас е заявил, че неговото правителство има много неща за вършене, много реформи за изпълнение. "Бих могъл да намеря мнозинства за всеки въпрос, но аз няма да играя на сигурно", добави той.
Искането на вот на доверие, представено от правителството, на теория може да бъде прието с най-малко 120 гласа в 300-членния парламент, ако достатъчно депутати се въздържат. Напротив, предложението за недоверие, внесено от опозицията, се нуждае от 151 гласа, уточнява вестникът.
В миналото Ципрас е посочвал, че не желае правителството на малцинството и че ще търси подкрепата на 151 депутати, припомня изданието.
Гръцкият премиер е заявил, че целта му е да проведе общи избори възможно най-късно - през октомври 2019 година

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: „Независими гърци“ няма да подкрепи вота на доверие

Панос Каменос: „Независими гърци“ няма да подкрепи вота на доверие

13 Януари 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Атина. „Независими гърци“ няма да подкрепи вота на доверие, който се очаква да бъде поискан от гръцкия премиер Алексис Ципрас, заяви лидерът на партията „Независими гърци“ – досегашен коалиционен партньор на СИРИЗА на пресконференцията след срещата между тях двамата днес по-рано. Каменос подаде оставка като министър на отбраната след срещата, информира електронното издание на гръцкия вестник Efimerida.
Той заяви, че партията му оттегля подкрепата си за правителството и заплаши с изключване всеки депутат, който гласува положително на предстоящия вот. Според изданието обаче Каменос няма действителен контрол върху парламентарната си група и се очаква част от представителите на партията да подкрепят кабинета.
Различни източници уверяват, че правителството на Ципрас ще спечели вота на доверие, като вече е осигурена необходимата подкрепа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: След оставката на Панос Каменос ще поискам вот на доверие

Алексис Ципрас: След оставката на Панос Каменос ще поискам вот на доверие

13 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Атина. След оставката на Панос Каменос ще поискам вот на доверие, заяви гръцкият премиер след решението на Панос Каменос да подаде оставка и да оттегли партията „Независими гърци“ от правителството, предава думите му гръцкото издание Efimerida.
„В продължение на почти четири години имах честно и искрено сътрудничество с Панос Каменос. На всички ни е известно, че идваме от различни политически семейства, всички идеологически различия бяха известни. Заради националния интерес, ние работихме искрено съвместно и сме постигнали много, успяхме да изведем страната от трудното приключение на меморандумите, да върнем нормалността, да подкрепим слабите, да проправим пътя за борба с корупцията.
Благодаря на Панос Каменос не само за всичко, което сме постигнали, но и за това, че той той проведе с мен честен и прям разговор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: „Независими гърци“ напуска правителството, аз подавам оставка като министър на отбраната

Панос Каменос: „Независими гърци“ напуска правителството, аз подавам оставка като министър на отбраната

13 Януари 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Атина. „Независими гърци“ напуска правителството, аз подавам оставка като министър на отбраната, заяви лидерът на партията и коалиционен партньор Панос Каменос след срещата с гръцкия премиер Алексис Ципрас, информира електронното издание на гръцкия вестник Efimerida.
"Срещнах се с министър-председателя. Проведохме доста дълга дискусия. Нашето сътрудничество продължи четири години в правителството на националния консенсус между две партии от различни части на политическия спектър. Извадихме страната от Спасителната програма, така че темата за Македония, за която са загинали хиляди,не ми позволява да не се оттегля. Благодарих на министър-председателя за сътрудничеството и му обясних, че за мен, поради национални съображения, сътрудничеството не може да продължи. „Независими гърци“ напуска правителството ”, каза Каменос на излизане от срещата.
Въпреки упоритите въпроси на журналистите, дали той оттегля доверието си от правителството, Каменос отказа да отговори, като призоваваше журналистите да се „успокоят“, пише изданието.
Припомня се, че Панос Каменос ще даде пресконференция в 12:00 часа в централен хотел в Атина, където - както каза той - ще даде всички отговори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Панос Каменос напуска гръцкото правителство

„Канал 5“ (Македония): Панос Каменос напуска гръцкото правителство

13 Януари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на дясната партия „Независими гърци“ Панос Каменос, обяви тази сутрин, че напуска правителствената коалиция заради несъгласие по Договора от Преспа с премиера Алексис Ципрас, съобщава македонският телевизионен "Канал 5".
Съобщението за напускане на коалицията Каменос направи след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Очаква се Каменос да даде пресконференция в 12 часа, обяснявайки причините за напускането на кабинета на Ципрас.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Efimerida“ (Гърция): Очаква се началото на критичната среща между Алексис Ципрас и Панос Каменос

„Efimerida“ (Гърция): Очаква се началото на критичната среща между Алексис Ципрас и Панос Каменос

13 Януари 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Очаква се началото на критичната среща между Алексис Ципрас и Панос Каменос, пише електронното издание на гръцкия вестник Efimerida.
Критична среща между двамата е насрочена за 10:30 в имението Максимос и два часа по-късно (в 12:30), министърът на отбраната ще даде пресконференция в централен хотел в Атина. Наблюдателите предвиждат „кадифен развод“ между двамата лидери или пълен разрив в отношенията между тях.
Приключването на конституционните промени в Скопие, което означава, че Споразумението от Преспа трябва да бъде внесено в гръцкия парламент за гласуване през януари, ускори събитията. Сега, въз основа на публичните му изявления, се предполага, че Панос Каменос ще подаде оставка от Министерството на отбраната, държавния секретар Мария Коля-Царуха също се очаква да го направи. Освен това Каменос преди няколко дни е казал пред висши военни, че се среща за последно с тях като министър.
Припомня се, че Алексис Ципрас е поискал в интервю за Open, президента на „Независими гърци“, изрично да заяви подкрепата си за правителството, или той ще поиска вот на доверие от парламента.
Това, което Каменос иска от министър-председателя, е да "освободи" всичките министри на партията му от правителството, така че те да не изглеждат като „търгуващи“ позициите си. Той също така е помолил Ципрас да не включва депутатите от „Независими гърци“ в листите на СИРИЗА, така че неговата партия да не се разпадне преди изборите. Според същата информация обаче премиерът не е приел тези искания.
Смята се, че Каменос е много недоволен от премиера, който иска да „погълне“ партията му в плановете си.
Въпреки това, министърът на отбраната и партиен лидер няма пълен контрол над своята парламентарна група. Той и Мария Коля-Царуха ще си тръгнат, но се очаква министърът на туризма Елена Кунтура, заместник-външният министър Марина Хрисовелони и заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис да останат в кабинета, въпреки натиска, оказан от Каменос.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini(Гърция): В неделя се очаква съдбоносна среща между Ципрас и Каменос

Kathimerini(Гърция): В неделя се очаква съдбоносна среща между Ципрас и Каменос

13 Януари 2019 | 07:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър председателят Алексис Ципрас ще се срещне в неделя сутринта със своя коалиционен партньор Панос Каменос, според пресрелийз от кабинета на премиера, информира на електронната си страница гръцкият всекидневник Kathimerini.

На срещата ще се обсъждат въпроси, свързани с анулиране на партньорството и следващите стъпки на двете страни. Планирано е тя да започне в 10.30 часа местно време. Според предишна информация, коалиционните партньори трябваше да се срещнат в понеделник. Това са били решили в телефонен разговор в събота.

Националистическата партия на Каменос „Независими гърци“, известна и като АНЕЛ, обяви в събота след обед, че лидерът й ще даде пресконференция в 12.30 ч. местно време в неделя в централен хотел в Атина.

В петък Каменос отложи планираната среща с Ципрас, заради закъснението на парламента в Скопие при приемането на конституционните промени, които произтичат от Договора от Преспа. От кабинета на премиера пък в петък съобщиха, че така коалиционният партньор има възможност да обмисли следващите си стъпки.

Очаква се гръцките законодатели да ратифицират Преспанското споразумение с обикновено мнозинство. Каменос отказа да участва в процедурата и заплаши, че ще напусне коалицията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"ТВ 21" (Македония): Според гръцкия евродепутат Кулоглу Преспанският договор заслужава Нобелова награда за мир

"ТВ 21" (Македония): Според гръцкия евродепутат Кулоглу Преспанският договор заслужава Нобелова награда за мир

10 Декември 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гръцкият евродепутат от СИРИЗА, Стелиос Кулоглу е изразил мнение, че Преспанският договор трябва да получи международно признание, което да се равнява на Нобеловата награда за мир. Това той е заявил в интервю за МИА, цитирано от скопската телевизия "ТВ21".
“С когото и да говорите в Европарламента, и от ляво и от дясно, всички ще ви кажат същото. Договорът е основа за стабилността и мира в Западните Балкани и може много да допринесе за стабилността на цяла Европа.“
„И не само това“, е продължил гръцкият евродепутат: „Той е модел за разрешаване на спорове, който може да се използва и в други конфликти". Според Кулоглу в гръцкия парламент има осигурено абсолютно мнозинство, включително и подкрепа на депутатите от националистическата партия и коалиционния партньор на Сириза, АНЕЛ, въпреки мнението на лидера й Панос Каменос.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPE (Гърция): Теодоракис трябва да изясни позицията си по Договора от Преспа

ANA-MPE (Гърция): Теодоракис трябва да изясни позицията си по Договора от Преспа

10 Декември 2018 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Солун. В неделя пресслужбата на гръцкия премиер е излязла с призив към лидера на партия „Реката“ (Potami Party – ориг., бел. ред.) Ставрос Теодоракис да изясни дали е променил позицията си относно подкрепата на Договора от Преспа, съобщава гръцко-македонската телеграфна агенция ANA-MPE. Той е реакция на появилите се в медиите информации, че политикът е постигнал тайна сделка с лидера на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис .
Според съобщението на пресслужбата, отговорът на Теодоракис на статиите е изненадващ, „но не отговаря на същинския въпрос ".
"С интерес забелязваме, че два неделни вестника посвещават първите си страници на г-н Ставрос Теодоракис и на възможността той да промени мнението си," се казва в съобщението и се допълва, че: "За нас дори е още по-голям интересът към избора му да коментира, макар и с чувство за хумор, факта, че може да промени позицията си, тъй като има възможност да получи нещо в замяна, но не казва нищо за същината на въпроса."

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Интервенцията“ на Каменос има „дестабилизиращ“ ефект, според председателя на гръцкия парламент

Kathimerini: „Интервенцията“ на Каменос има „дестабилизиращ“ ефект, според председателя на гръцкия парламент

21 Октомври 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Изявленията, които е направил при скорошното си посещение в САЩ председателят на партията „Независими гърци“ (АНЕЛ) и военен министър Панос Каменос, имат „дестабилизиращ ефект и създават напрежение“ в коалиционното правителство на Гърция, е мнението на Никос Вуцис, съобщава електронното издание на Kathimerini.
В интервю за вестник „Epochi“, левият председател на парламента в Атина признава, че „ разликата във възгледите“ на двете партии в коалицията по отношение на сделката за името на Македония и твърденията на Каменос за „тайни фондове“, използвани от гръцкото Министерство на външните работи, принудиха миналата седмица външния министър Никос Коциас да подаде оставка.
Въпреки това Вуцис отхвърля спекулациите, че лявото правителство на Алексис Ципрас може да насрочи предсрочни избори, особено ако Каменос изтегли „Независимите гърци“ в знак на протест заради договореното име.
“Министър председателят ясно заяви на срещата на централния комитет на СИРИЗА и всички ние заедно решихме да изкараме до край нашия мандат”. Вуцис е убеден, че левите парламентаристи ще успеят да съберат нужното им мнозинство, за да постигнат успех с Договора от Преспа щом той влезе в пленарна зала.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Каменос предупреждава, че договорът за името е „последната капка“, Коцияс критикува противниците му

Kathimerini: Каменос предупреждава, че договорът за името е „последната капка“, Коцияс критикува противниците му

21 Октомври 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Младшият партньор на управляващата в Атина СИРИЗА – „Независими гърци“ (АНЕЛ), ще напусне коалицията, ако договорът за името на Македония бъде внесен в парламента. Това предупреди лидерът на АНЕЛ Панос Каменос, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Преспанското споразумение е „последната капка“ за АНЕЛ, подчерта Каменос, като допълни, че неговата партия ще напусне коалицията, ако СИРИЗА внесе споразумението за ратификация.
„Ние си сътрудничихме, за да спасим страната", припомни Каменос по отношение на управляващото правителство, което в последните дни е подложено на нарастващо напрежение, след като председателят на АНЕЛ, който е и министър на отбраната, предложи алтернатива на договора с Македония в рамките на посещение във Вашингтон по-рано този месец.
„АНЕЛ има ясна позиция: няма да приемем термина „Македония“. Никога не сме си сътрудничили с онези, които искат да откраднат нашата история", категоричен бе Каменос.
В същото време Никос Коцияс, ключовият преговарящ за името, който се оттегли от поста на външен министър миналата седмица след ожесточен спор с Каменос, разкритикува противниците на договора.
В разгневен пост в социалната мрежа „Туитър“, Коцияс обвини критиците си, без да ги посочва поименно, в употребата на „кал, лъжи и клевета, за да подкопаят моята чест, репутация и почтеност. Оставката е акт на отговорност", написа бившият първи дипломат на Атина.
Министър-председателят Алексис Ципрас пое функциите на министър на външните работи в събота и обеща да остане на поста „за толкова дълго време", колкото изисква успешното прилагане на договор за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Лидер“ (Македония): Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията

„Лидер“ (Македония): Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията

21 Октомври 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският депутат Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ от Берово съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията, пише македонското издание “Лидер“.
„Решението наистина беше трудно, осъзнавайки сериозността на ситуацията както в държавата, така и в политиката и какви трусове ще създаде, особено в моята партия. Но аз и моите колеги твърдо вярваме, че това, което сме направили, е правилната посока за движение, като отново подчертавам приемането на нашите условия.
Що се отнася до решението на партията да ме изключи, аз лично го понесох много трудно. Да бъдеш във ВМРО-ДПМНЕ е истинска чест и никога не могат да ми отнемат това чувство на принадлежност. Искрено съжалявам за решението им спрямо нас, но не се ядосвам. Вярвам, че в крайна сметка разумът ще надделее, защото всички имаме обща цел“, каза депутатът от Берово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“(Македония): Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април обвиняват Християн Мицковски в предателство

„МКД“(Македония): Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април обвиняват Християн Мицковски в предателство

20 Октомври 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април миналата година обвиняват лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в предателство, пише македонското електронно издание “МКД“.
Обвиняемите отправят своите искания, които Агенция „Фокус“ публикува без редакторски изменения:
„В тези изключително емоционални и сложни моменти за препатилия македонски народ, сме длъжни да не премълчаваме бурята, която вълнува обществеността след гласуването в парламента. Именно ние, като обвиняеми по делото за 27 април и като доказани патриоти и защитници на това парче македонска земя, сме длъжни да не премълчаваме тези събития“, се казва в призива до медиите, който изпратиха обвиняемите от 27 април.
Първо, поради факта, че сме пряко споменати в изминалия период и ще бъдем в следващите дни и седмици. Второ, отбелязваме, че в тези времена македонският народ трябва да се ръководи единствено от здравия разум. На трето място, тъй като почти всички тук сме членове или симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ също изпитваме нужда да коментираме действията на партията, с надеждата, че няма да бъдем изключени от нея.
Така че ние изпращаме на обществеността и най-вече на членовете на ВМРО-ДПМНЕ няколко искания. Братя и сестри македонци, нашето изявление е, както следва:
*Подкрепа на всяка цена да бъдат приети исканията на 8-те депутати от опозицията, гласували за конституционните изменения
*Няма концесия - да се гарантира МАКЕДОНСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ!
*ВМРО-ДПМНЕ да остане обединена и прогресивна, защото силата е в широчината на фронта. Колкото повече сме, толкова сме по-непреодолими.
*Призоваваме ИС на ВМРО-ДПМНЕ да преразгледа решението на председателя Мицковски да изключи депутатите, които гласуваха за конституционните промени.
*Спешно да спре атаките на депутатите, защото те са нашите кръвни братя и сестри. Споделяхме студените и мрачни клетки с тях в затвора "Шутка" - не забравяйте за това.
*От субективната ни гледна точка те са братята, с които все още споделяме съдебната зала, тежкото положение и унижението.
*Нека ви напомним, че лъжливата надежда е най-тежкият удар за човешката психика. През последните месеци от Мицковски ни беше обещана гаранция с имуществото на партията - не се приложи!
*Беше подготвен проект за амнистия – не се прие!
*Ясно подкрепяме евроатлантическото бъдеще на Македония, защото мечтата и борбата на нашите предци бяха интегрирана и прогресивна Македония. Нека продължим напред!
*Не сме за никакви политически съюзи с източния блок, но уважаваме религиозните, културните и езикови връзки с някои източни държави.
*Искаме незабавно влизане на Македония в НАТО, за да можем да имаме сигурна териториална цялост и да не забравяме, че комисарите, партизаните и защитниците са загинали на тази територия.
*Настояваме ръководството на партията да се издигне над своите интереси и да застане начело на националното единство, защото това са думи, които се състоят в името на партията.
*Вярваме, че омразата и разделението ще доведат до нови омраза и нови разделения. Нека не ги оставяме като наследство на бъдещите поколения на омраза и разделение!
*Ние недвусмислено подаваме ръка и подкрепяме процеса на НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ! Ние прощаваме, простете ни. Това е в духа на християнството.
*Също така призоваваме за ръката на приятелство с албанците в Македония и най-накрая да направим тази дръзка стъпка и да се издигнем над нашите личности.
*ВМРО е жив. В тези моменти призоваваме към разум, спокойствие и осъзнаване. Ние призоваваме за обединение. Не позволявайте на децата на депутатите, които са гласували, да се страхуват. Това са македонски деца, те са нашите деца! Не омаловажавайте тези, които са ваши и наши депутати. Силата на обединение и управление беше у Християн Мицковски.
*Ние сме ядосани и гневни, Християне за предателството ти и знайте, че всяка пряка или непряка атака срещу някой от нашите 49 депутати ще се счита за атака срещу нас! Готови сме с жив щит да защитим всеки един от нашите братя в тези исторически моменти!
В крайна сметка, нашето поколение е готово да прости и да поиска прошка от всички. Нека бъдем последните задържани и тази година, прекарана в тъмните клетки, трябва да бъде последната капка разделение в обществото и последното действие преди НАЦИОНАЛНОТО ПОМИРЕНИЕ!

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ се пропука, Преспанският договор оцеля! (ОБЗОР)

ВМРО-ДПМНЕ се пропука, Преспанският договор оцеля! (ОБЗОР)

20 Октомври 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
За изненада на мнозина, ВМРО-ДПМНЕ се пропука и македонското правителство успя да убеди по един или друг начин осем депутати от опозиционната партия да подкрепят започването на процедурата за внасяне на промени в Конституцията в съответствие с Договора от Преспа с Гърция, които предвиждат промяна на името на Република Македония в „Република Северна Македония“. По този начин бяха избегнати, засега, предсрочните избори в бившата югорепублика.

В навечерието на гласуването се проведе сериозна международна дипломатическа подготовка, включително коментари, че „предсрочни избори отклоняват Македония от европейския път“ и съвети към властите да се съсредоточат върху убеждаването на няколко депутати от опозицията да гласуват в полза на предложението, докато същевременно към ВМРО-ДПМНЕ постоянно бяха отправяни призиви „да не притискат своите депутати“ и да ги оставят „да гласуват свободно и по собствено убеждение“

Повече от десет часа продължи неизвестността в македонския парламент в петък, но в края на деня правителството успя да осигури нужното му квалифицирано мнозинство.

Спекулациите, че са осигурени 80-те гласа за пристъпване към конституционните промени започнаха още в 12 часа, за когато бе насрочено заседанието на парламента. Опозицията искаше да се гласува веднага, за да се докаже, че това не е факт, но сесията не започна нито в 15, нито в 21 часа, за когато бе отложена. Няколко минути след 22 часа (местно време, 23 часа българско) дойде моментът на истината. По-голямата част от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата, но там останаха осем души от опозицията, които решиха да гласуват „за“ промяна на Основния закон.

Малцина вярваха, че изобщо договорът за името между Гърция и Македония ще бъде подписан, но това все пак се случи на 17 юни на брега на Преспанското езеро, когато бе приет и поетапен план за прилагането му в рамките на 6-7 месеца:
- В периода от юли до декември 2018 година, правителството на Заев ще трябва да проведе референдум и ако резултатът е позитивен, ще бъдат направени конституционните промени. Ако е негативен, има план „Б“ – за провеждане на парламентарни избори с характер на референдум, e последният етап от прилагането на договора в Македония, след което той трябва да бъде ратифициран в гръцкия парламент.

Непосредствено преди гласуването бунтовниците от ВМРО-ДПМНЕ са внесли предложение с няколко условия, под които биха гласували „за“:

„Да се пристъпи към поредната, но не и крайната фаза на дискусията за конституционните промени само при следните условия, от чието изпълнение ще зависят нашите бъдещи позиции и нашата окончателна подкрепа за конституционните промени:
1. Приемане на допълнение на Конституцията, с което да се гарантира македонската идентичност
2. Приемане на условие, с което да се гарантира, че ако Гърция не ратифицира договора и отново блокира евроатлантическата интеграция на Македония, ще има безусловна отмяна на всички приети промени в Конституцията, които произтичат от прилагането на договора от Преспа.
3. Постепенна промяна на името за вътрешна употреба, следвайки процеса, който води към пълноправно членство на Македония в Европейския съюз.
4. Приемане на инициативата на министър-председателя на Македония Зоран Заев, изказана на 31-ата сесия на македонския парламент на 15 октомври 2018 година за амнистия във връзка със събитията на 27 април 2017 година в народното събрание на Македония и всеобщо национално помирение, за формиране на парламентарен орган, съставен от ръководителите на парламентарните групи, трима депутати и председателя на македонското Събрание, които да изготвят и предложат на парламента план за национално помирение, в срок до 30 дни“.
Последната точка е от жизнена важност, защото сред гласувалите „за“ от ВМРО-ДПМНЕ са Сашо Василевски, Елизабет Кънчевска-Милевска, Любен Арнаудов и Кръсто Муковски. Василевски, Арнаудов и Муковски са обвиняеми за събитията в македонския парламент от 27 април м.г. и през тази седмица тяхната мярка за домашен арест бе отменена. Бившият министър на културата Кънчевска-Милевска също е обвиняема, но по дело за нагласяне на държавни конкурси.
Владанка Авирович също е подкрепила предложението, а нейният син е осъден на три години затвор, но присъдата още не е влязла сила. Другите гласували „за“ от опозицията са Емилия Александрова, Нола Исмаиловска и Зечир Рамилович.
Муковски е освободен от домашен арест непосредствено преди гласуването в петък, за да може да присъства на парламентарното заседание.

Непосредствено след гласуването македонският премиер Зоран Заев обяви, че това е „исторически ден за Македония“, която „ще стане част от европейското семейство“. Той благодари специално на депутатите от опозицията, които, както той заяви, въпреки натиска на своята партия са гласували за европейско бъдеще и са поставили националните интереси над партийните“. Заев подчерта, че „чрез институциите на парламента“ ще се стреми към национално помирение, че няма да се бърка в работата на съда, визирайки вървящите дела срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха „за“ конституционните промени, но все пак уточни, че „За мен всички депутати са невинни, докато не се докаже противното“.
Освен това министър-председателят увери, че е „осигурена гаранция за депутатите от опозицията и техните семейства“ от институциите.

Акт на насилие и най-тъмния ден за демокрациятa в Македония, е оценката на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, която той направи на пресконференция в македонската столица след края на парламентарното заседание.

"Днес в Македония се случи един тъжен ден, черен петък, най-тъмният петък в демокрацията на съвременната независима Република Македония".
Мицкоски обвини правителството, че упражнява силен натиск и заплахи срещу депутатите от опозицията и им обещава освобождаването от обвинения на тези, които са "обект на политическо преследване".
Той обаче каза, че не може да прости на седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха конституционните промени, и заяви, че те са изрично изключени от партията.
"Тези осем депутати, независимо от факта, че са обхванати от политическо преследване и са изправени пред сериозни обвинения, висящи над главите, може някой да се отнася с разбиране към тях, но аз като човек не мога да ги оправдая ".
"Тези седем от ВМРО-ДПМНЕ ме разочароваха и преди всичко партията и родината и ще трябва да живеят с това. Тази вечер Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ на извънредна сесия и по мое предложение единодушно прие изключването на тези седем депутати", каза Мицковски.
Той отбеляза, че има и други депутати, които, както и тези, които гласуваха, "бяха обхванати от политическо преследване, но не се поддадоха и гласуваха в съответствие с отношението на партията и според волята на гражданите"

Срещу председателят на основната опозиционна партия обаче се обяви Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ, зад която седи Йове Кекеновски. От там поискаха спешно да се проведе извънреден конгрес, смяна на ръководството на партията и чистка на „криминалните структури, кариеристи, прислужници, бандити, безпринципни и деидеологизирани персони, жадни само за власт и лични придобивки“

Председателят на най-голямата албанска партия в Македония, Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), Али Ахмети благодари на гласувалите „за“ народни представители и разкри, че е имало и други депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които са обещали да гласуват, но са проявили достатъчно смелост. Той ги призова да се присъединят към позицията на правителството в бъдеще.
По неговите думи, евроатлантическият път „ни носи стабилен мир, добри междуетнически и добросъседски отношения, системни реформи, правова държава и върховенство на закона, равенство и прилагане на Охридския договор, икономическо развитие, повече работни места, чуждестранни и домашни инвестиции и обществено благосъстояние“.

Осигуряването на квалифицирано мнозинство в македонския парламент е възможност да се направят промени в Конституцята за увеличаване на правата на албанците в Македония, заявиха от позиционната фракция на партия БЕСА , оглавявана от Билял Касами, което пък кореспондира с вече обявената позиция на оглавявания от Зиядин Села „Алианс на албанците“ .
„Още веднъж повтаряме, че подкрепяме договора с Гърция и членството на Македония в ЕС и НАТО. Имаме забележки към частта, където единият от народите е изтъкнат повече от другите. Мисля, че в частта на договора за националността и паспортите, където ще пише македонци/граждани на Република Северна Македония,ние ще искаме на това място за нас да пише албанци/граждани на Република Северна Македония и така за всички народи, които са изброени в преамбюла. Ще искаме в преамбюла всички народи да се чувстват равнопоставени“, заяви неотдавна Села.

Две по-малки партийни структури също изразиха възмущението си от начина, по който бе взето решение за започване на процеса на конституционните промени.
Проруската „Единствена Македония“, оглавявана от Янко Бачев, отново излезе с крайно изявление спрямо Зоран Заев и правителството на СДСМ: „Устата на Зоран Заев е пълна с евроатлантически интеграции, Европа на върховенството на закона, Европа на зачитане на правовата държава. Каква е тази Европа, в която се дават по 2 милиона евро на депутат да гласува за предателство на своята родина, или той отива в затвора, ако не гласува според заповедите на властта. Каква е тази Европа, в която платени терористи се пускат от затвора, за да гласуват, а нали властта на Заев до вчера наричаше терористи тримата депутати“.

„Глас за Македония“ на бившия депутат Сълза Гърчева, която е отявлен противник на договора за името, излезе с коментар, че „криминалните и страхливи структури, защитени от „големи“ покровители“ са дали началото на процеса без да имат легитимност да „вървят срещу волята на един милион граждани, които не подкрепят“ споразумението за името.

Каква е по-нататъшната процедура?

Всяко от четирите предвидени изменения на македонската конституция трябва да бъде подготвено от правителството, а след това да мине през обсъждане в две парламентарни комисии. Дебатите в тях могат да траят по три дни.
След това народното събрание утвърждава проект за всяко изменение и върху него се води парламентарен дебат. В хода на тези дебати могат да бъдат внесени промени в поправките на Основния закон. Ако такива бъдат направени, те трябва отново да минат през двете парламентарни комисии, след което парламента решава поотделно за всяка промяна на конституционните изменения.
След като всичко това е завършено, идва последната сесия за приемане на поправките в Конституцията, което трябва да стане с квалифицирано мнозинство от 80 депутати.
Правителството има срок от 15 дни да внесе измененията в парламента, но се очаква, че това може да стане и по-рано.
Последната фаза от цялостното прилагане на договора от Преспа е той да бъде ратифициран в гръцкия парламент, където правителството също се сблъсква със сериозна съпротива по въпроса и съвсем не е сигурно, че ще успее да събере мнозинство.


А ето го и вече обявеното предложение на правителството за промяна на Конституцията на Македония:

Член 3. Гаранция за твърда граница

Член 3 от Конституцията постановява, че територията на Република Македония е неделима и неотчуждаема. Сегашната граница на Република Македония е неприкосновена. Република Македония няма териториални претенции към съседните държави. Границата на Република Македония може да се променя само в съответствие с Конституцията, на принципа на доброволността и в съответствие с общоприетите международни норми.
Този член вече е изменен през 1992 г. с поправка I, когато е добавен принципа на доброволността при промяна на границата и съгласието с общоприетите международни норми.
Също така с това изменение беше обявено, че Република Македония няма териториални претенции към съседните държави. С новата конституционна поправка, в която се предлага да се декларира зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави, ще се прецизира по-твърда гаранция за трайността на границите и това, че Република Македония няма териториални претенции. Това ще означава защита на териториалната цялост на Република Македония, както и съседните страни.


Член 49. Грижа за македонците и диаспорите в чужбина

В член 49 от Конституцията е предвидено, че републиката се грижи за положението и правата на членовете на македонския народ в съседните страни и за емигранти от Македония, помага им в културно развитие и насърчава връзките с тях. Републиката се грижи за културните, икономическите и социалните права на гражданите на републиката в чужбина. Републиката няма да се намесва в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
И този член бе изменен с изменение II през 1992 г., което предвиждаше, че републиката няма да се намесва в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
С конституционната промяна, която се предлага, ще се декларира грижа за културните, икономическите и социалните права на членовете на македонския народ и всички граждани на страната в чужбина, без това да означава намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи, под всякаква форма и по всякаква причина.


Добавяне на определението "Северна" към името на Република Македония

Целта на тези промени в Конституцията е прилагането на Споразумението с Гърция, което трябва да даде възможност за присъединяване на Република Македония към Европейския съюз и НАТО.
По този начин, въпреки общите условия и срокове за влизане в сила на измененията, които ще бъдат обвързани с влизане в сила на Договора и ратифициране на протокола за присъединяване на Република Македония в НАТО в парламента на Република Гърция, съответно прекратяване на валидността на измененията в случай на отхвърляне в сила на тези два документа ще има специални срокове за начина на прилагане на това конкретно изменение.
Именно в съответствие с договора ще бъде установен преходен период за прилагането на разпоредбата по отношение на значението на вече съществуващите документи и материали, издадени от властите на Република Македония.


Ще има два преходни периода: "технически" и "политически".

"Техническия" преходен период се отнася за всички официални документи и материали на публичната администрация на Република Македония за международна употреба и за документите за вътрешна употреба, които могат да се използват и извън страната.
Значението на тези документи и материали ще се възстановява с изтичането на тяхното действие, но не по-късно от пет години след влизането в сила на договора.
"Политическият" преходен период се прилага за всички документи и материали, които са предназначени единствено за вътрешна употреба в Република Македония. Издаването на такива документи и материали ще започне при откриването на всяка глава на съответната област в преговорите с Европейския съюз и ще бъде финализирана в рамките на пет години оттогава.


Изменения в преамбюла на Конституцията

За да се хармонизира текстът на преамбюла с Договора с Гърция, ще бъдат направени съответните изменения в преамбюла. В преамбюла на Конституцията на Република Македония, с позоваване на държавно-правните традиции, ще бъдат споменати конкретни документи на АСНОМ, т.е. ще бъде внесено позоваване на Прокламацията от Първото заседание на АСНОМ до македонския народ за състоялото се заседание на АСНОМ, с конституционни решения.


След 15 дни правителството трябва да внесе измененията в Парламента.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ: Можеш да купиш няколко депутати, но не и народа

Ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ: Можеш да купиш няколко депутати, но не и народа

20 Октомври 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ разпространи ново съобщение след фиаското в петък вечерта, когато македонският парламент гласува за започване на процедурата за конституционните промени с гласовете на 8 депутати от опозиционната партия. Този път автор на изявлението е членът на Изпълнителния комитет Димитър Димовски, който каза на премиера Зоран Заев, че може да купи няколко депутати, но не и народа, предава скопският телевизионен канал „21 ТВ“.
„Горди македонци, честни македонци, където и да сте. Преминали сме през много тежки моменти, ще преминем и през този.
Заев и властта са напълно делегитимирани след вчерашното насилие над демокрацията и волята на народа. Заев няма легитимност да говори за правова държава и демокрация... Не съществува демократическа правова държава, в която се отлага гласуване, докато не се съберат гласове на депутати, които са заплашени със съдебно преследване.
Сега се разбра какво е било намерението им, когато образуваха дела за 27 април...
Вчера бяхме свидетели на сериозни заплахи, а дори и съмнения за подкуп, с цел да мине капитулантският договор на Заев, с който се руши интегритетът на Македония. Храмът на демокрацията беше превърнат в пазар за името. Депутатите, които гласуваха вчера, ще трябва да се съобразят с народа, приятелите и роднините си...
Заев, можеш да купиш няколко народни представители, но не и народа. Заев и неговите поддръжници ще разберат това много скоро. На референдума високо бе казано не, а те се решиха да отидат до край с фалшификации и насилие. Това ще бъде техният политически край.
Македония ще тръгне напред, когато тази власт бъде свалена“, заяви Димовски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Станахме свидетели на драматични избори за конституционни промени в македонския парламент

Красимир Узунов: Станахме свидетели на драматични избори за конституционни промени в македонския парламент

20 Октомври 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Може да настъпи голям проблем вътре във ВМРО-ДПНЕ след осигурената от депутатите им подкрепа за конституционните промени за името на Македония. Това каза за публицистичното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ специалистът по темата за Македония и проблемите на Балканите Красимир Узунов. Поне четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ бяха освободени от домашен арест заради събитията на кървавия четвъртък на 27 април 2017 г., коментира той. Красимир Узунов допълни, че не е оптимист и за бъдещето на социалдемократите при стеклата се ситуация, защото макар и това да е правителството, което е отворило път към евроинтеграцията, много трудно ще може да преодолее съпротивителни движения и центробежните сили около кандидатурите за предстоящи президенти. Той определи като драматично гласуването за промените на Конституцията. „Постоянното отлагането от обяд, призивите на ВМРО-ДПМНЕ да се гласува веднага и отлагането, и вкарването в парламента, след като например според правилника бил изтекъл денят в 6.00 часа, напротив е нов ден, който да започне в 9.00 часа местно време (10 часа българско време) и 40 минути по-късно успяха да съберат необходимото мнозинство. Да се отиде на избори беше най-закономерният ход. Но очевидно страхът от тях е много голям – както в управляващата партия в Македония, така може би и в опозицията, защото могат да се родят нови партии“, коментира още той. Красимир Узунов обясни, че процесите, които вървят в Македония могат да бъдат спрени и задържани или поне забавени, само при евентуално бързо членство в НАТО и последваща евентуална евроинтеграция вън и независимо от това каква ще бъде съдбата на Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Гърция е готова да разшири териториалните си води на запад до 12 морски мили

Никос Коцияс: Гърция е готова да разшири териториалните си води на запад до 12 морски мили

20 Октомври 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция е готова да разшири териториалните си води на западния фланг от 6 до 12 морски мили, обяви бившият външен министър на страната Никос Коцияс в събота, по време на церемонията по предаване на ведомството на премиера Алексис Ципрас, пише електронното издание на вестник „Karthimerini”.
Мярката ще засегне морският регион, простиращ се от островите Диапонтия в Йонийско море до Антикитера, остров, който се намира между Пелопонес и Крит, уточнява изданието.
По думите на бившия външен министър, това е „важно политическо разширение на държавния суверенитет за първи път от присъединяването на Додеканезките острови (от Италия след ВСВ – бел. „Фокус“)“. Бившият министър добави, че президентските декрети вече са готови.
„Катимерини“ припомня, че Коцияс си подаде оставката миналата седмица след скандал с министъра на отбраната и председател на „Независимите гърци“ (АНЕЛ), младшият коалиционен партньор в правителството, Панос Каменос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Глас за Македония“: Криминогенните структури, защитени от „големи“ покровители, подкрепиха започването на процеса за промяна на Конституцията

„Глас за Македония“: Криминогенните структури, защитени от „големи“ покровители, подкрепиха започването на процеса за промяна на Конституцията

20 Октомври 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Опозиционната партия на бившият депутат професор Сълза Гърчева „ГЛАС за Македония“ излезе с изявление по повод решението на македонския парламент от петък вечерта да се започне процедурата по въвеждане на конституционни промени, произтичащи от договора за името с Гърция. В него се казва, че „криминалните и страхливи структури, защитени от „големи“ покровители“ са дали началото на процеса без да имат легитимност да „вървят срещу волята на един милион граждани, които не подкрепят“ споразумението за името, предава македонският портал „А1 Он“.
„Като резултат от деградацията на морала на едно корумпирано общество се случи срамно гласуване в парламента, забележете, на точни 80 депутати.... Това е играене с демокрацията и правовата държава. Много бързо ще се стигне до ревизия на цялата серия нарушения на принципите на международното право, Конституцията и законите, направени в този насилнически процес. Следващото правителство в Република Македония няма да е проядено от корупция... и ще поправи щетите от корумпираните „елити““, обясняват от опозиционната партия, като освен това посочват, че ще разследват и твърденията за подкупи, както и за влиянието върху някои медии от някои черни гръцки фондове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА (Гърция): Независим гръцки депутат е готов да гласува за Преспанския договор

АНА-МПА (Гърция): Независим гръцки депутат е готов да гласува за Преспанския договор

20 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Атина. Независимият депутат Харис Теохарис в събота заяви пред гръцката държавна агенция АНА-МПА, че е готов да гласува „за“ договора за името между Атина и Скопие ако бъдат направени определени конституционни промени.
„Събитията през последните часове показват, че споразумението за конституционните промени, на което се съгласиха нашите съседи се придвижва напред. Предвид това, че с промените се заявява ясно това, което е факт, а именно – славянският език и славянският народ нямат абсолютно никаква връзка с гръцката история и Александър Велики – споразумението наистина е в интерес на нашата страна и аз мога да гласувам за него“, заяви Теохарис.
Депутатът изрази съмнение, че лидерът на „Независимите гърци“ (АНЕЛ) и министър на отбраната Панос Каменос ще оттеглия партията си от коалиционното правителство ако споразумението за името бъде предложено за ратификация в парламента.
По думите на Теохарис, той няма „табута“ да даде подкрепата си за настоящото правителство по въпроси, които смята, че се управляват правилно. Народният представител отрече да е разговарял с представители на управляващата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица“ за възможно съдействие и изрази мнение, че не няма как да бъде формиран прогресивен фронт със СИРИЗА, „Движение за промяна“ (КИНАЛ) и „То Потами“ (Реката).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Опозиционната фракция на БЕСА: Квалифицираното мнозинство е възможност да се увеличат правата на албанците в Македония

Опозиционната фракция на БЕСА: Квалифицираното мнозинство е възможност да се увеличат правата на албанците в Македония

20 Октомври 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Осигуряването на квалифицирано мнозинство в македонския парламент е възможност да се направят промени в Конституцята за увеличаване на правата на албанците в Македония, заявиха от опозиционната фракция на партия БЕСА , оглавявана от Билял Касами, след гласуването в петък вечерта за конституционните промени, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Осигуряването на квалифицирано мнозинство в парламента за отваряне на пътя към промяна на Конституцията на страната е много важен ход не само за интеграцията на държавата в НАТО и ЕС, но и намеса чрез логични аргументи и конкретни предложения да се изяснят и увеличат правата на албанците в Македония с премахване на обидното предимство на по-големия процент. С промените Конституцията ще бъде генератор на мир, стабилност и хармония между македонците, албанците и всички други етнически общности“, гласи изявлението на тетовската БЕСА.
Сега е възможността, смята партията на Касами, да се приеме Основен закон с европейски ценности, за да се докаже, че влизането в голямото семейство на НАТО и ЕС е отражение на прозападната ориентация на македонските граждани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Гърците са разделени по отношение на договора с Македония, "Нова Демокрация" води с 10% на СИРИЗА, показва последната анкета

„Сител“ (Македония): Гърците са разделени по отношение на договора с Македония, "Нова Демокрация" води с 10% на СИРИЗА, показва последната анкета

20 Октомври 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Само 1% е разликата между онези, които смятат, че договорът за името между Атина и Скопие ще бъде реализиран и тези, които са на обратното мнение, показва последната анкета на социологическа агенция Pulse, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Както съобщи кореспондентът на МИА от Атина, в анкетата, поръчана от телевизия Skai, се пита: „Според това, което знаете, или сте чули досега, според вас, ще бъде ли реализиран Договора от Преспа?“ 44% от запитаните са дали негативен отговор (31% „вероятно не“ и 13% „със сигурност не“), а 43 на сто са отговорили позитивно (33% „вероятно да“ и 10% „със сигурност да“).
При анализа на резултатите от проучването на общественото мнение, според това за кой е гласувано на предишните парламентарни избори през 2015 година, гласоподавателите на СИРИЗА (Съюза на радикалната левица) вярват, че спора между двете страни ще бъде приключен успешно, докато 60% от избирателите на „Нова Демокрация“ са дали негативен отговор.
По отношение на разпределението на силите на гръцката политическа сцена, „Нова Демокрация“ продължава да води пред СИРИЗА с 10%. Опозиционната партия, според данните от анкетата на Pulse, ще получат 31% от гласовете, а управляващата партия – 21%.
Нататък следват: на трето място екстремно-дясната „Златна зора“ със 7.5%, на четвърто - лявоцентристкото „Движение за промяна“ със 7%, а на пето е Комунистическата партия (ККЕ) с 6%.
Центристите от „То Потами“ (Реката) и младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) са в границите между 1 и 2 процента и би им било много трудно да преминат границата за влизане в парламента.
Анкетата е проведена между 14 и 16 октомври сред 1355 лица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом. 19 януари 2019
Доналд Тръмп позира със закупена от него храна, за да посрещне гости в Белия дом...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.