НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Време е Българският лекарски съюз да вземе своето институционално място

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Време е Българският лекарски съюз да вземе своето институционално място

20 Октомври 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Смолян. Дошло ни е крайно време да преминем в нов етап на съществуването на Българския лекарски съюз (БЛС) и да вземем своето институционално място. Това заяви на пресконференция в Смолян председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Трябва да обърнем внимание на саморегулацията, на създаването на добра медицинска практика, на самоконтрола. Да намерим сила, за да можем да се освобождаваме от недостойните от нас. Това е голямата сила на една организация и тогава в нея има доверие, когато тя има сила да наказва тези, които уронват престижа й. Време е да престанем с криворазбраната солидарност и във всеки случай, в който някой явно е нарушил правилата за етични и морални норми и има съмнения за злоупотреби, да сме готови да се разделяме с .такива колеги. Само тогава БЛС ще си върне позициите на отговорна институция в държавата, която гарантира на цялото население качествено обслужване от своите членове“, подчерта д-р Маджаров
Доц. д-р Андрей Кехайов, който е Координатор „Международни дейности“ в БЛС допълни, че освен в казаното от д-р Маджаров, силата на една организация е и приемане на непрекъснато обучение в правилна политика, защото няма как да не се поддържа квалификацията. „Аз мисля, че в следващите месеци, тези и други въпроси ще бъдат изведени като приоритети и те трябва да продължат, не може да има статична система“, поясни доц. Кехайов. Той допълни, че по отношение на международната дейност на БЛС се работи усилено, за да може да има полза на лекарите. Предвиждат се срещи и конференции, на които ще се канят външни специалисти, от които да се види как се работи в страни от ЕС и ще се черпят добри практики. „Поех този ангажимент да помогна на ръководството на БЛС, защото това е пътят, има добри практики, които могат да се използват и то сега“, каза още доц. Кехайов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Категорични сме, че е необходима промяна в здравеопазването – трябва да се затегне контролът и да се повишат средствата

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Категорични сме, че е необходима промяна в здравеопазването – трябва да се затегне контролът и да се повишат средствата

20 Октомври 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Смолян. Ние ще участваме активно в работните групи за промяна на модела на здравеопазването в България и ще дадем своите предложения. Това заяви на пресконференция в Смолян председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Категорични сме, че е необходима промяна – трябва да се затегне контролът и да се повишат средствата, защото няма логика да работи системата с 8 млрд, а само половината да са гарантирани от обществения фонд, явно има нещо гнило. Съгласни сме с министъра, че са необходими допълнителни средства и мерки за контрол. Като отговорна институция, от БЛС смятаме, че дори и да се проточат разговорите по моделите, това не застрашава сигурността на здравната система, защото тя и в момента функционира със всичките си недостатъци“, отбеляза д-р Маджаров.
Той подчерта, че има елементи в системата на здравеопазването, които не могат дълго да търпят отлагане на прилагането на необходимите мерки, и това са общинските болници. „В големите болници няма да настъпят драстични промени, но за общинските болници мерките са по-важни, както и за всички работещи в сферата. При общопрактикуващите лекари положението е още по-трагично, защото след 10 години цели региони ще останат без тях, а да не им гарантираш пари, които им се полагат, като всяка година икономиите, които им се полагат, да ги взимаш и да ги даваш за лекарства, си е престъпление“, подчерта д-р Маджаров. Той уточни, че има краткосрочни и много спешни мерки, които трябва да се предприемат, от БЛС. По думите му експерти от Българския лекарски съюз участват в работата по здравноосигурителните модели. Д-р Маджаров изрази надежда постепенно промените да се въвеждат.
„Здравната система е много консервативна, резките промени в нея може да доведат системата до срив. Има ценни неща и в двата предлагани модела, но е въпрос да се изяснят и да се напишат чисто законодателно като промени в съответните закони“, каза още д-р Маджаров.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Андрей Кехайов: Ако не се вземат адекватни мерки за кадровия проблем и възнагражденията в здравеопазването в област Смолян, ще има проблеми с лекарите в региона

Доц. д-р Андрей Кехайов: Ако не се вземат адекватни мерки за кадровия проблем и възнагражденията в здравеопазването в област Смолян, ще има проблеми с лекарите в региона

20 Октомври 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. При среща с кметове от област Смолян и директори на лечебни заведения се очерта важен проблем по отношение на човешките ресурси, по отношение на стандарти и други неща, които трябва да дадат устойчивост на лечебните заведения, за да може хората да имат достъп до тях. Това заяви на пресконференция в Смолян доц. д-р Андрей Кехайов – координатор „Международни дейности“ в Българския лекарски съюз (БЛС) и президент на Югоизточно-европейския медицински форум, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На пресконференцията присъстваха и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, директорът на Регионална здравна инспекция – Смолян д-р Мими Кубатева, директорът на Районната здравноосигурителна касад-р Кузман Гелов, директори на общински болници в региона. Доц. Кехайов подчерта, че намаление на населението в област Смолян с 19 200 души за 10 години е криза и този и демографски срив, и всички останали проблеми трябва да бъдат отчетени като се формират регионалните политики в здравеопазването.
„Ако не се вземат адекватни мерки за кадровите проблеми в системата в Смолянска област в този момент и работещите в здравеопазването се оставят с такива възнаграждения, ще има проблеми с лекарите в Смолян. Важно е да се очертаят перспективите. Всички лечебни заведения трябва да са равнопоставени“, отбеляза доц. Кехайов. Във връзка с националния проблем за изтичане на лекарските кадри, той уточни, че са подготвили доклад, в които е направена пълна статистика. Тя показва, че от 2007 г. до сега общо около 5000 лекари са напуснали България. През последните години броят им намалява, но все пак напускат лекарите с по две-три специалности. „Това означава, че около 15 % от лекарите в страната са напуснали за този период от време. Отчитайки възрастовата граница на българските лекари, над 50 % от тях са над 50 години. Трябва да се направят реални стъпки, така че хората да се чувстват сигурни в този град“, добави доц. Кехайов.
Той посочи, че в определени градове, където няма специалисти по дадена специалност, а трябва да се осъществи достъп на хората до нея, може да се изпращат консултанти от други населени места, а ако не може това да се случи, тогава да бъдат насочвани към други лечебни заведения. Това ще спести много неща, отчитайки какво е състоянието на хората, каза още доц. Кехайов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: В града ще се проведе пресконференция, посветена на проблемите на здравеопазването в областта

Смолян: В града ще се проведе пресконференция, посветена на проблемите на здравеопазването в областта

20 Октомври 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Смолян. В града ще се проведе пресконференция, посветена на проблемите на здравеопазването в областта. Това съобщиха от пресцентъра на Югоизточно-Европейски медицински форум, които са основни организатори на събитието заедно с Български лекарски съюз. Пресконференцията ще се проведе от 13.00 часа в Комплекс - „КИПАРИС" в Смолян. На събитието ще бъдат обсъдени регионалните проблеми на здравеопазването в област Смолян. Ще бъде представена позицията на Български лекарски съюз във връзка с предложената промяна
на модела на здравеопазване в Република България. На събитието ще бъдат обсъдени приоритетните дейности на Български лекарски съюз.
Преди пресконференцията ръководството на Български лекарски съюз ще проведе срещи с кметове от региона, директори на регионални лечебни заведения и здравни институции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.