НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сливен: Традиционният средновековен събор „Помни славата“ ще започне в крепостта Туида на 20 октомври

Сливен: Традиционният средновековен събор „Помни славата“ ще започне в крепостта Туида на 20 октомври

19 Октомври 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Сливен. Традиционният средновековен събор „Помни славата“ ще започне в крепостта Туида край Сливен на 20 октомври. Това каза пред Радио „Фокус“ – Сливен директорът на крепостта Мая Иванова. Над 150 реконструктори от 30 групи от цялата страна се събират за четвъртото издание на събора, който ще се проведе на 20 и 21 октомври. Събитието се организира за четвърта поредна година и е посветено на празника на Сливен – Димитровден. Според Иванова през годините съборът набира все по-голяма популярност. През миналата година събитието е събрало близо 5 000 посетители, като тази година се очаква те да са повече. През двата фестивални дни ще се представят бит, култура, занаяти, демонстрации и военно дело от периодите на Античността и Средновековието. Ще има изградени лагери и работилници, в които участниците ще запознават публиката със своите дейности.
В събитието участват клубове за исторически възстановки, реконструктори и занаятчии от Сливен, Ямбол, София, Варна, Пловдив, Бургас, Шумен, Асеновград, Свищов, Пазарджик, Мъглиж и др. Те ще представят конни демонстрации, гладиаторски битки, ще има и пазар на роби. Тази година конните демонстрации ще бъдат посветени на основателя на клуба по конен спорт „Табора“ Ренета Томова, която загина след тежко раждане. „Клуб „Табора“ са традиционни партньори в събитията, които организирахме, а Ренета Томова има големи заслуги за популяризирането на конния спорт и хипотерапията за деца с увреждания и поведенчески проблеми. Затова и конните демонстрации ще бъдат в нейна памет „, заяви Мая Иванова.
Официалното откриване на събора „Помни славата“ е в 11.00 часа на 20 октомври, а крепост Туида е отворена за посещения от 10.00 часа. Входът е свободен и в двата фестивални дни.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: Над 600 участници ще се включат в петия събор на хумора „Който се смее, не старее“ в село Паламарца

Търговище: Над 600 участници ще се включат в петия събор на хумора „Който се смее, не старее“ в село Паламарца

19 Октомври 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Търговище. Над 600 участници ще се включат в петия събор на хумора „Който се смее, не старее“ в село Паламарца на 21 октомври. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Юлияна Петрова, секретар на НЧ „Искра - 1893“, организатор на събитието. На сцената на читалището ще се представят разказвачи на хумор, колективи, индивидуални изпълнители на хумористични песни, певчески групи и др., на възраст от 10 до 88 години.
Юлияна Петрова посочи, че тази година има сериозно участие и на детски групи. „Целта на нашия събор е не само да издири, опази и съхрани капанския хумор като част от богатството на българския фолклор, но и да приобщи децата и младите хора към тази традиция, за да могат те на свой ред да го предадат на своите деца, но наследявайки го от най- възрастните, от живите човешки съкровища“, каза Юлияна Петрова. Тя отбеляза, че капанската етнографска група е пазител на самобитен и интересен, но не много познат фолклор. „Паламарца си има и капанския Чудомир в лицето на Стоян Славов, който е оставил наследство като събирач на хумористични истории и разкази от бита на капанците в Паламарца през годините. Ако търсите някого в селото, трябва да знаете неговия прякор. В Паламарца хората се знаят по прякори, а иначе весели истории - колкото щеш“, каза още Юлияна Петрова.
Тя посочи, че съборът събира на една сцена не само капанци, но и добруджанци и балканджии. „Безкрайно е богатството на българското народно творчество във всичките му етнографски области. Най- хубавото е да се работи в партньорство и да популяризираме във все по-широк кръг най-ценното от фолклора. Нека заедно да споделим радостта от един празник, посветен на родолюбието“, заяви Юлияна Петрова. По повод юбилейното пето издание на „Който се смее, не старее“, за здравето на всички участници и гости ще бъде отслужен водосвет за здраве. Съборът ще завърши с общо хоро на площада в Паламарца.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.