НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

AFP: Гръцкият премиер спечели вот на доверие

17 Януари 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Алексис Ципрас в сряда оцеля след вота на доверие, съобщава AFP.
Въпреки това все още не е ясно каква ще бъде съдбата на неговото правителство и дали през септември ще завърши пълния си четиригодишен мандат. В момента 44-годишният ляв лидер е изправен пред следващото предизвикателство – гръцкият парламент да одобри договореността със съседна Македония за името на страната, което предизвика протести и в двете държави. Сред неговите предстоящи цели са ревизия на конституцията, увеличаване на минималната заплата и приключване на договореност по имотите на гръцката Църква, която неотдавна бе блокирана от висши гръцки духовници.

Разбитата коалиция
В неделя в Атина се очаква нов протест срещу Договора от Преспа. Главният опозиционен лидер Кирякос Мицотакис („Нова демокрация“) нарече Ципрас „ авантюрист“ и „евтин демагог“, който гради кариерата си върху лъжи. „Вие взехте властта с лъжи и ще я напуснете с лъжи“, заяви той по време на дебата преди вота на доверие в сряда в парламента на Гърция. Към левите депутати той заяви: „Причинихте достатъчно беди на страната … вижда се вашият край“. Мицотакис има преднина според социологическите проучвания.
Сделката около името ще разреши 27-годишен дипломатически спор, но тя съсипа коалицията на Ципрас с националистическата партия АНЕЛ.
Миналата седмица македонския парламент я одобри, но тя може да влезе в сила единствено, ако и гръцкият парламент я приеме. Атина все още не е обявила дата, но Ципрас каза, че тя ще е преди края на януари.
ЕС и НАТО приветстват постигнатото споразумение, защото така ще се премахнат гръцките възражения за присъединяване на Македония към двете международни организации.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоаким Каламарис, преподавател: Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор

Йоаким Каламарис, преподавател: Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор

14 Януари 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на доверие в гръцкия парламент ще мине, ще бъде гласувана и ратификацията на Преспанския договор. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ университетският преподавател Йоаким Каламарис. Според него е осигурен необходимият брой гласове за оцеляването на правителството на Алексис Ципрас, а коалицията „СИРИЗА – Независими гърци“ не се е разпаднала. „Панос Каменос отстъпва неофициално половината от своите народни представители за подкрепа на премиера Ципрас. Каменос си остава шеф на своята партия, а Ципрас може да разчита на половината от необходимите депутати, които принадлежат към „Независими гърци“. Ако реално Панос Каменос освободи тези депутати от своята парламентарна група, той няма как да има такава в парламента“, каза още университетският преподавател. Според Йоаким Каламарис редовните парламентарни избори в Гърция ще се проведат през октомври - непосредствено преди връчването на Нобелова награда за мир на гръцкия премиер Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Депутатите, които мислят да подкрепят Ципрас, да се замислят за последствията от своя избор, разводът между премиера и Каменос е постановка

Кириакос Мицотакис: Депутатите, които мислят да подкрепят Ципрас, да се замислят за последствията от своя избор, разводът между премиера и Каменос е постановка

14 Януари 2019 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис заяви, че гръцкият премиер Алексис Ципрас и бившият военен министър Панос Каменос са в пълно съгласие за това, което се случва и в момента се разиграва „ужасен театър, който урежда и двамата“
Председателят на основната опозиционна партия заяви пред телевизия ANT1, че разводът между „Независимите гърци“ и СИРИЗА е постановка и съюзът СИРИЗАНЕЛ продължава да съществува и дори сега е бил основан, пише онлайн изданието на вестник Efimerida.
„Не вярвам на обясненията на Каменос“, подчерта Мицотакис. „Четири от седемте депутати на АНЕЛ ще гласуват доверие на правителството. Ципрас държи останалите двама министри. Двамата депутати, които не са министри, не бяха извадени от „Независимите гърци“, за да може Каменос да продължи да се ползва от привилегиите на лидер на парламентарна група“. „Те са се разбрали. Този развод е постановка“, повтори отново лидерът на опозицията.
„Призовавам депутатите да си помислят за последствията от своя избор. Ако гласуват доверие на правителството те гласуват за скорошното ратифициране на споразумението. А продължаването на живота на това правителство причинява големи щети на страната“, заяви политикът.
Мицотакис заяви, че ако съди по изказванията на депутатите, които рязко са открили чара на Ципрас, той си мисли, че, най-вероятно, СИРИЗА ще успее да събере нужните й 151 гласа за преодоляването на вота на доверие, но посочи, че тази партия няма подкрепата на хората. Според лидера на „Нова Демокрация“, най-чистото решение са избори сега.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Напускам поста с високо вдигната глава

Панос Каменос: Напускам поста с високо вдигната глава

14 Януари 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната и председател на партията „Независими гърци“ Панос Каменос благодари на премиера Алексис Ципрас и увери, че напуска поста „с високо вдигната глава", съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В рамките на реч в Министерството на отбраната, Каменос заяви, че иска да благодари „от сърце" на военното и политическото ръководство на Гърция за приноса му за изпълнението на програмата за излизане от финансова криза, която доведе до съкращаване на бюджета за министерството с 60%.
По-рано, по време на събитие, организирано от Генералния щаб на Гръцкия военноморски флот, Каменос подчерта, че е най-горд от поддържането на морал във войските, въпреки големите съкращения, и че той си тръгва от поста министър на отбраната с „високо вдигната глава". Той добави, че „ако са направени грешки, аз се извинявам публично, но искам да ви уверя, че те не са били умишлени".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос изключи от парламентарната група на "Независими гърци" двама членове, които подкрепиха публично правителството на премиера

Kathimerini: Панос Каменос изключи от парламентарната група на "Независими гърци" двама членове, които подкрепиха публично правителството на премиера

14 Януари 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на „Независими гърци“ Панос Каменос насочи гнева си към двама членове на партията, които подкрепиха публично правителството на премиера Алексис Ципрас – министъра на туризма Елена Кундура и заместник-министъра на земеделието Василис Кокалис, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
Каменос обяви изключването на Кундура от парламентарната група на „Независими гърци“, като заяви, че тя е „разменила гласа си и името на Македония за министерско място".
Съдбата и сподели също и заместник-министърът на земеделието и храните Василил Кокалис, който в сутрешните часове на деня заяви: „Вярвам дълбоко, че това правителство трябва да има историческия шанс да приключи работата си, с поредица от важни реформи и закони, които ще възстановят нормалността в страната и ще предотврати всички дестабилизиращи сценарии. Затова ще дам подкрепата си за правителството".
Каменос заяви в неделя, че ще освободи министрите от „Независими гърци“, които настояха за запазване на министерските им места преди гласуването на вота на доверие към правителството. Уволненията намаляват представителството на партията в 300-местния парламент на страната до четирима.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Тайно споразумение между Ципрас и Каменос пази Преспанския договор

„Нова Македония“ (Македония): Тайно споразумение между Ципрас и Каменос пази Преспанския договор

14 Януари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Политическите сътресения в Гърция няма да застрашат ратифицирането на Преспанското споразумение от парламента в Атина, тъй като премиерът Алексис Ципрас и напускащият министър на отбраната Панос Каменос са договорили съвместна позиция, която няма да застраши договора с Македония, съобщава електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
Очаква се правителството на СИРИЗА да остане на власт, с подновен мандат, въпреки критиките към начина, по който е достигнато новото мнозинство. СИРИЗА има 145 депутати, но според съобщенията е получила още шест гласа за необходимото мнозинство от 151 глас в 300-местния парламент. Само бившият министър на отбраната Каменос и неговият заместник Мария Коля-Царуча ще подадат оставка от правителството.
По този начин правителството ще издържи вота на доверие, който ще се гласува в четвъртък, а споразумението между премиера и напускащия коалиционен партньор означава почти със сигурност приемането на Преспанското споразумение.
Ципрас е решен да прокара договора с Македония, за да покаже на САЩ и на Европейския съюз, че е доверен партньор. Именно западните партньори на Гърция ще приветстват оставането на гръцкото правителство на власт с облекчение, тъй като те са положили значителни усилия за приемането на Преспанското споразумение.
Междувременно Каменос ще остане лидер на парламентарната си група, като по този начин ще осигури влиянието, от което се нуждае, за да се бори за политическото оцеляване на своята партия, т.е. за повторно влизане в парламента след следващите избори.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Efimerida ton Syntakton: (Гърция): В търсене на номер шест

Efimerida ton Syntakton: (Гърция): В търсене на номер шест

14 Януари 2019 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Четиригодишното правителствено сътрудничество бе прекратено по най-добрия начин в неделя сутринта, когато Алексис Ципрас и Панос Каменос официално отбеляза края на досегашната управляваща коалиция. Премиерът обяви, че ще поиска вот на доверие от парламента и с това започнаха сценариите за това кои са шестимата депутати, които ще се присъединят към 145-те народни представители на СИРИЗА, за да бъде достигната нужната бройка от 151 души за оставането на лявата партия на власт, пише проправителственото гръцко издание Efimerida ton Syntakton.
Очаква се парламентарната процедура по вота на доверие да започне във вторник и кулминира с гласуване в сряда вечерта.
Както отбелязва изданието, в правителствения лагер са оптимисти, че ще намерят нужните гласове, докато самият Алксис Ципрас подчерта в реч относно Преспанския договор в неделя, че следващите парламентарни избори в страната ще се състоят през октомври 2019 година и не по-рано.
Предвид отказа на „Нова Демокрация“, „Движение за промяна“, „Съюза на центристите“ и „Златна зора“ да подкрепят правителството, останалите шест гласа ще се очакват от депутатите на АНЕЛ („Независимите гърци“), независимите народни представители и „То Потами“ (Реката).

Шестте плюс едно лица

Вестникът отбелязва, че още от неделя сутринта започнаха спекулациите около депутатите Елена Кунтура, Василис Кокалис, Танасис Папахристопулос, Костас Зурари (от АНЕЛ), Катерина Папакоста, Спирос Данелис и Янис Саридис. Както се знае, дим без огън няма, а и имената на тези народни представители се знаят отдавна.
Що се отнася до четиримата от „Независимите гърци“, изглежда всички те подкрепят правителството на Алексис Ципрас. Танасис Папахристопулос отдавна е изяснил позицията, същото се отнася и за Елена Кунтура. За Василис Кокалис, през последните няколко дни се разбра, че той се е ориентирал към подкрепа на СИРИЗА, а в същото време Костас Зурарис вече открито изрази опозицията си спрямо Преспанския договор, но и нежеланието си да гласува срещу премиера Алексис Ципрас на вота на доверие, посочва Efimerida ton Syntakton.
На пресконференцията си в неделя Панос Каменос съобщи, че той, Колия Царуча и Кацикис ще гласуват против СИРИЗА и Преспанския договор, както и че Кокалис и Кунтура ще бъдат изключени от редиците на АНЕЛ.
Това обаче не се отнася до Папахристопулос и Зурари. Бившият военен министър каза за първият, че той ще се откаже от депутатското си място след ратифицирането на Преспанския договор, докато за втория призна, че е срещу договора за името, но ще подкрепи правителството.

За останалите трима е налична следната информация:
• Катерина Папакоста (независим депутат) се очаква да запази министерството си, да стане част от СИРИЗА и да гласува положително на вота на доверие.
• Спирос Данелис, който е част от партия „То Потами“ е открито в полза на Преспанския договор и е очевидно желанието му да подкрепи правителството на гласуването в сряда.
• Янис Саридис от „Съюза на центристите“ гласува позитивно за бюджета на СИРИЗА за 2019 година, в противоречие с линията на фракцията си. Той, обаче, в неделя се изясни по въпроса и бе категоричен, че няма да подкрепи нито правителството, нито Преспанския договор.
Авторът предупреждава, че този пъзел се отнася само за вота на доверие към правителството, а балансът и личностите за Преспанския договор може да са съвсем различни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Märkische Oderzeitung: Истинската причина за „развода“ в Атина са различните интереси на Ципрас и Каменос

Die Märkische Oderzeitung: Истинската причина за „развода“ в Атина са различните интереси на Ципрас и Каменос

14 Януари 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Регионалният германски ежедневник Die Märkische Oderzeitung публикува статия, в която изяснява „истинските“ причини за решението на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос да напусне правителството на премиера Алексис Ципрас (СИРИЗА).
„Двамата политически партньори сега имат различни интереси. Панос Каменос се страхува, че на следващите избори партията му няма да достигне необходимия праг за влизане в парламента. С оттеглянето си от правителството той се надява да укрепи своя десен национален профил и своята партия. Гласуването в парламента на договора за името на Македония ще бъде първата обща репетиция за нови съюзи на политическата сцена в Гърция. Премиерът Алексис Ципрас ще се опита да остане колкото е възможно повече на власт. Но щеше да е добре да помисли за страната си и да насрочи възможно най-скоро избори“, коментират от редакцията на германския вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката полиция е задържала 20 протестиращи срещу Преспанското споразумение

Kathimerini: Гръцката полиция е задържала 20 протестиращи срещу Преспанското споразумение

14 Януари 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Полицията в гръцката столица е задържала 20 души, събрали се пред концертна зала за протест срещу Преспанското споразумение, съобщава електронното издание водещия атински ежедневник Kathimerini.
Протестиращите, които са издигнали банер с призив за провеждането на референдум за споразумението на името на Македония, са били за кратко отведени в полицейско управление в Атина.
Коалиционният партньор на премиера Алексис Ципрас - Панос Каменос, призова за организирането на референдум за сделката с Македония, след като напусна правителството в знак на протест срещу нея. Не е ясно дали протестиращите имат някаква връзка с Каменос или неговата партия „Независими гърци“, подчертават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Танасис Папахристопулос от „Независими гърци“: Ще напусна поста си, след като гласувам за Преспанското споразумение

Танасис Папахристопулос от „Независими гърци“: Ще напусна поста си, след като гласувам за Преспанското споразумение

14 Януари 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Народният представител от „Независимите гърци“ Танасис Папахристопулос увери, че ще освободи депутатското си място, но след като гласува в подкрепа на Преспанското споразумение, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Kathimerini.
„…Ще освободя поста си след гласуването за Преспанското споразумение. Никой не ме е молил, това е въпрос на морал, на моето лично усещане за морал“, подчерта Папахристопулос в изявление пред телевизия ANT1, цитирано от изданието.
„Никога не съм поставял партийната линия над благото на страната“, обясни депутатът на „Независими гърци“, като същевременно допълни в отговор на журналистически въпрос дали ще кандидатира като представител на СИРИЗА на следващите парламентарни избори: „Когато освободите (депутатското си място), вие ставате обикновен гражданин. Връщате мястото на партията, която ви го е дала… Един обикновен гражданин има право да прави това, което иска“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Das Handelsblatt: Гърция може да се окаже парализирана след оставката на националистите

Das Handelsblatt: Гърция може да се окаже парализирана след оставката на националистите

14 Януари 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Атина. След четири години на съвместно управление правителството на радикалния ляв съюз СИРИЗА на премиера Алексис Ципрас и националистите от „Независими гърци“ на Панос Каменос се разпадна. В неделя Каменос се оттегли от поста на министър на отбраната на Гърция и обяви излизането на партията си от коалицията в Атина. Ципрас вече даде индикации, че няма нищо против да застане начело на правителство на малцинството, но подобен сценарий може да доведе до парализиране на Гърция, коментират в редакцията на германското списание Das Handelsblatt.
Политическата криза даде повод на гръцкия министър-председател да предизвика гласуване на вот на доверие към правителството му. „Ципрас може и да го спечели, но остава въпросът за това колко дълго ще може да остане начело на правителство на малцинството… Това може да означава парализа за Гърция. Ето защо политическите наблюдатели са на мнение, че Ципрас ще организира предсрочни избори, а като най-вероятна дата те предвиждат 26 май“, коментират от редакцията, като припомнят, че гласуването на редовни избори за парламент в Гърция трябва да се проведе през октомври.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Акексис Ципрас заслужава благодарност от Европа

Die Welt: Акексис Ципрас заслужава благодарност от Европа

14 Януари 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Атина. В икономически план министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас отдавна е проблем. Но той се осмели да направи нещо, което може да укрепи Европа: в спора за името на Македония лидерът на кабинета в Атина се съгласи на компромис и точно поради тази причина заслужава благодарност, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Welt.
Ципрас е руган в Германия в продължение на много години – той не се придържаше към постигнатите споразумения, бавеше провеждането на реформите в страната, харчеше парите на държавите-спонсори на Атина, а след това ги критикуваше открито пред сънародниците си. Ето защо може с чиста ръка на сърцето да се каже, че Ципрас е направил много, за да заслужи лошата си репутация.
Той бе министър-председателят, който първоначално оказа да плаща дължимите вноски по заема на Международния валутен фонд (МВФ), след това заложи и загуби с референдума за излизане от еврозоната. И след него гърците се нуждаеха от още милиарди помощ, за да спасят страната си от фалит. Политически, Ципрас отдавна е проблем.
Но има нещо, което не бива да се пренебрегва: Ципрас се осмели да напраив нещо, което може да укрепи Европа. В спора за името с Република Македония, някога част от Югославия, той постигна компромис. От петък вечерта северния гръцки съсед се нарича Република Северна Македония.
Този компромис създава проблеми в Гърция, където голяма част от гражданите се гордеят с хилядолетната си история и намират споразумението между Атина и Скопие най-малко за неразумно. Оставката на министъра на отбраната Панос Каменос, лидер на коалиционния партньор на СИРИЗА „Независими гърци“, отразява точно това.
Ципрас е изправен пред вот на доверие, за който му липсва мнозинството в парламента. Избори ще има още тази година. В анкетите обаче партията на премиера очевидно стои зад консервативната опозиция в лицето на „Нова демокрация“. Така че е почти сигурно, че Ципрас ще загуби изборите. Европейските политици, които често са проклинали Ципрас заради нежеланието му за реформи, трябва да имат уважение - ако не и благодарност! – към Ципрас. Защото той пожертва поста си с цел на допринесе за баланса и мира в Европа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Süddeutsche Zeitung: Алексис Ципрас плаща цената за разрешаването на спора за името на Македония

Die Süddeutsche Zeitung: Алексис Ципрас плаща цената за разрешаването на спора за името на Македония

14 Януари 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Най-тиражираният германски вестник - Die Sueddeutsche Zeitung - публикува статия под заглавие „Цената на помирението“, в която коментира политическата криза в Гърция. „Бракът между лявата СИРИЗА и националистическата „Независими гърци“ бе разтрогнат. Панос Каменос (лидер на партията и министър на отбраната – бел. р.) подаде молба за развод. Така се оказа, че (премиерът Алексис) Ципрас плаща висока цена за смелостта си да сложи край на спора за името на Македония“, коментират в редакцията на германския национален ежедневник.
Отбелязва се, че по-късно през седмицата в гръцкия парламент ще бъде гласуван вот на недоверие срещу правителството на Ципрас, след което би следвало да се проведе вотът за ратифициране на Преспанското споразумение. Управляващите твърдят, че имат необходимата подкрепа. В противен случай Гърция ще понесе сериозни щети – не само във вътрешен, но и в международен план. Защото провалът на изпълнението на договора за името между Гърция и Македония ще бъде огромна грешка, категорични са в редакцията на германското издание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Как сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява, а Преспанският договор да бъде приет

Kathimerini: Как сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява, а Преспанският договор да бъде приет

14 Януари 2019 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Атина. След шума от последните дни, който постави под въпрос бъдещето на сегашното правителство и ратификацията на Преспанския договор от Атина, премиерът Алексис Ципрас и коалиционният му партньор Панос Каменос по същество постигнаха съгласие да вървят по път, който е удобен и за двете страни и повече да не се заплашват, пише на интернет страницата си гръцкият всекидневник Kathimerini.
Като не направи една равносметка от онова, което в неделя бе обявено, но бе предварително договорена сделка, за всички е ясно, че правителството на СИРИЗА ще остане на власт, но с обновен мандат и въпреки критиките за начина, по който това мнозинство е ще се създаде.
Самата СИРИЗА има 145 депутати в гръцкия парламент и може да разчита на подкрепа от страна на Катерина Папакоста, заместник министър по въпросите за сигурността на гражданите, на Спирос Данелис, заместник председател на партия„ „Потами“, както и на четирима депутати от „Независими гърци“. Така гласовете, които си осигуряват за необходимото обикновено мнозинство, са 151 от 300-членен Парламент.
Само Панос Каменос, който е министър на отбраната, и неговият заместник Мария Коля-Царуха ще напуснат постовете си.
Все пак правителството трябва да премине и през вот на доверие, който ще се гласува в сряда или четвъртък в предстоящата седмица. И да продължи с подновен мандат въпреки критиките.
В същото време споразумението, постигнато между гръцкия премиер и напускащия кабинета му негов коалиционен партньор, индиректно, но ясно почти напълно гарантира, че Преспанският договор ще бъде ратифициран.
Зоран Заев призова гръцките законодатели да го одобрят, както стана известно от неговата съботна пресконференция. Най-вероятно на неговия призив да бъде отговорено.
Ципрас е решен да доведе до финал процесът от Преспа. Така той ще покаже на ЕС и на САЩ, че е реалистичен партньор, на когото може да се вярва.
На свой ред и Панос Каменос ще остане лидер на парламентарна група, тъй като според гръцкия закон са нужни 5 души да създадат самостоятелна група. Той ще продължи да се ползва от някои институционални блага. На следващите парламентарни избори той ще си гарантира отново депутатски кресла.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: Дебатите за вота на доверие към Ципрас в Гърция евентуално ще започнат във вторник

АНА-МПА: Дебатите за вота на доверие към Ципрас в Гърция евентуално ще започнат във вторник

13 Януари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис заяви пред журналистите в неделя, че има намерение да препоръча започване на дебатите за това на доверие към правителството на СИРИЗА във вторник и гласуване в сряда, по време на извънредната среща на председателите на народното събрание в понеделник сутринта, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Вуцис съобщи, че премиерът Алексис Ципрас му е изпратил писмо, с което го е информирал, че има намерение да поиска вот на доверие от парламента и го е помолил да задейства съответните процедури незабавно.
Процесът не може да започне, докато не изминат 48 часа от изпращането на съответното искане към парламента от министър-председателя и затова началото на дебата не може да започне преди късния следобед във вторник. Тъй като обсъжданията не могат да продължат повече от три дни, Вуцис ще препоръча те да бъдат завършени за два, за да може в сряда вечерта да се състои гласуването.
Според председателя на гръцкия парламент, не е нужен дебат по всички теми. Той заяви, че парламентът ще функционира нормално до началото на дебата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Демокрация“: Разводът между Каменос и Ципрас е постановка, всеки който гласува за Ципрас поема отговорност пред историята

„Нова Демокрация“: Разводът между Каменос и Ципрас е постановка, всеки който гласува за Ципрас поема отговорност пред историята

13 Януари 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Краят на коалицията между СИРИЗА и АНЕЛ, обявен в неделя от премиера Алексис Ципрас и лидерът на „Независимите гърци“ Панос Каменос е „развод постановка“, обявиха от основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ чрез съобщение, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Патетичното дуо Ципрас-Каменос днес представи, по националната телевизия, своя развод-постановка: шоу, което цели ратификацията на Преспанския договор, оставането на СИРИЗА на власт и запазването на депутатските места на Каменос и неговите народни представители за още малко време“, заявиха от „Нова Демокрация“.
Това е причината, се добавя в съобщението, заради която Каменос „даде под наем двама от депутатите си на Ципрас, за да му осигурят вота на доверие, без да ги изключва от парламентарната група на АНЕЛ“.
„Завесата трябва да се спусне над това безвкусно и вредно представление. На предстоящия вот на доверие, всеки депутат, който подкрепи Ципрас поема отговорност пред историята“, категорични са от опозиционната партия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Панос Каменос призна, че партията му се е разцепила

Kathimerini: Панос Каменос призна, че партията му се е разцепила

13 Януари 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият Министър на отбраната Панос Каменос на пресконференция, след като обяви, че се изтегля от правителството в неделя, заяви, че само още двама депутати от неговата партия „Независимите гърци“ ще го последват и ще гласуват срещу правителството и Преспанския договор в парламента. Групата на АНЕЛ от седем народни представители, която крепеше мнозинството на правителството (152 депутати от общо 300) е разделена, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.

Вече бившият военен министър обяви, че Мария Колия-Царуча, заместник-министърът на обраната и депутатът Костас Кацикис ще гласуват като него.
Други двама народни представители, ексцентричният Костас Зурарис, който не е член на партията и Атанасиос Папахристопулос, вече обявиха, че подкрепят сделката за името с Македония и е много вероятно да подкрепят и правителството. Каменос заяви, че двамата са го информирали за позициите си предварително и са казали, че възгледите им са „честно несъгласие“ с партийната позиция.
Той не беше толкова топъл за двамата останали депутати – министърът на туризма Елена Кунтура и заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис, които, както намекна той, искат да запазят длъжностите си и ще бъдат изключени от АНЕЛ.
Каменос похвали работата на Кунтура и призна, че нейното пътуване в чужбина е било организирано отдавна. „Но тя изглежда е оставила телефона си, заедно с ескорта си от полицията“, каза лидерът на „Независимите гърци“.
Кокалис, който обяви, че се противопоставя на Преспанския договор, „откри наскоро, че трябва да пътива до Китай“, поясни Каменос, без да крие сарказма си. „Надявам се, че чете вестниците“, добави още той.
Но безотговорният бивш министър на отбраната запази най-тежките си критики за заместник-външния министър Терънс Куик, който не е депутат (въпреки че може да стане такъв, както обеща, ако Папахристопулос подаде оставка, след като гласува за договора за името), но подсказа, че иска да остане в правителството. Това е човекът, заяви Каменос с престорено удоволствие, който беше твърдо срещи участие в правителството на СИРИЗА, като заявяваше, че не иска да има нищо общо с левицата и който „пролива сълзи над Македония“. Каменос разкри също, че по време на бурната среща на кабинета, в която той атакува тогавашния външен министър Никос Коцияс заради Преспанския договор и която доведе до оставката на Коцияс, Куик е взел страната на външния министър.
Пресконференцията нямаше да бъде пълна без Камменос да атакува противниците отдясно и наляво, обвинявайки ги в водене на постоянна война срещу неговата партия откакто е влязла в парламента през 2012 г. Обичайните обвинения за изнудване и корупция. Той също така не пропуснал да атакува 37-те депутати, които в един или друг момент през последните четири състава на парламента изоставиха партията. „Всички изчезнаха. Никой не беше избран за нищо, дори и за градски съветници“, каза той.
Що се отнася до Македония, той я нарече „създание на Мусолини и Тито“, като че ли двамата са си сътрудничили, за да я основат, чието съществуване „утвърждава лъжите на комунистите и фашистите“.
Каменос, който отрича, че политически се позиционира сред радикално десните, призова всички „патриоти“, или да се присъединят към него, или да сътрудничат на следващите парламентарни избори. Той също заяви, че предпочита референдума по въпроса за името на Македония, който да бъде проведен заедно с европейските избори (когато ще има и местни избори в Гърция) през май 2019 година.
Накрая в социалните мрежи се появи видеоклип, който показва как Каменос присъства на маса и взима причастие педи срещата с Ципрас, вече бившият му партньор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА (Гърция): Комунистите ще гласуват срещу Ципрас на вота на доверие

АНА-МПА (Гърция): Комунистите ще гласуват срещу Ципрас на вота на доверие

13 Януари 2019 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Атина. „Правителството, с анти-популярните политики, които следва през последните четири години и лъжите, които използва, за да бъде избрано, няма политическата легитимност в очите на работниците и гръцкия народ“, заяви генералният секретар на гръцката Комунистическа партия (ККЕ) Димитрис Куцумбас в неделя, като добави, че фракцията няма да подкрепи правителството, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„ККЕ, на сесията на парламента, за която бяхме информирани от председателя на народното събрания, че ще започне във вторник и ще приключи в сряда вечерта, или най-късно четвъртък, няма да гласува за вот на доверие, а ще гласува срещу правителството“, заяви Куцумбас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Каменос хвърли венец над Имия в последния си акт като военен министър

Kathimerini: Каменос хвърли венец над Имия в последния си акт като военен министър

13 Януари 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Подалият оставка министър на отбраната на Гърция Панос Камненос реши да използва министерския хеликоптер UH-1, за да прелети над островчетата Имия (Кардак), където през 1996 година се случи инцидент, който едва не доведе до война между Гърция и Турция, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
Турция, която оспорва суверенитета на Атина над ненаселените островчета, успя да прехвърли, незабелязано, както отбелязва изданието, контингент на специалните си сили на един от тях през нощта срещу 28 януари 1996 година. Изпратеният да разследва гръцки хеликоптер падна по неизвестни причини (или неразкрити) и тримата летци в него, Христодулос Каратанасис, Панайотис Влахос и Екторас Джалопсос, загинаха. По-нататъшната ескалация бе предотвратена от намеса на САЩ.
Прелитайки над островчетата, Каменос хвърли венец в морето в памет на тримата летци. Неговият престой като министър на отбраната през 2015 година започна с подобен жест, припомня вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Как сделката между Каменос и Ципрас позволява на последния да управлява и да прокара Преспанския договор

Kathimerini: Как сделката между Каменос и Ципрас позволява на последния да управлява и да прокара Преспанския договор

13 Януари 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Атина. След събитията през последните няколко дни, които поставиха под въпрос перспективите на сегашното правителство да остане на власт, както ратификацията на Преспанския договор от Атина, министър-председателят Алексис Ципрас и коалиционният му партньор Панос Каменос по същество се споразумяха за взаимно изгоден път, който няма да заплаши нито единия от двамата, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В обобщение на това, което бе обявено днес, но всъщност беше уговорена от по-рано сделка, правителството на СИРИЗА ще остане на власт, тъй като партията има 145 депутати и може да разчита на гласовете на заместник-министъра на гражданската сигурност Катерина Папакоста, заместник-председателят на „То Потами“ (Реката) Спирос Данелис, както и на четирима народни представители от „Независимите гърци“ (АНЕЛ): министърът на туризма Елена Кунтура, заместник-министърът на селското стопанство Василис Кокалис и заместник-председателите Танасис Папахристопулос и Костас Зураруис. Това стига за нужните 151 гласа. Те могат да станат и 152, ако депутатът от „Съюза на центристите“ Янис Саридис, който наскоро гласува за бюджета на правителството, също реши да гласува позитивно.
Само Панос Каменос, който е министър на отбраната и неговият заместник-министър Мария Колия-Царуча, ще подадат оставка от правителствените си постове.
Оттук следва, че правителството ще може да преодолее вота на доверие, който ще се състои следващия четвъртък и ще продължи да бъде на власт с подновен мандат, въпреки критиките към начина, по който се създава новото парламентарно мнозинство.
В същото време, споразумението между гръцкия премиер и подалия оставка коалиционен партньор, косвено, но ясно, прави почти сигурно ратифицирането в гръцкия парламент на Преспанския договор.
Премиерът на Македония Зоран Заев призова гръцките депутати да ратифицират договора за името по време на пресконференция в събота, ден след като парламентът на неговата страна прие окончателно конституционните промени, произтичащи от договора с Гърция. Изглежда ще има отговор на неговия призив.
СИРИЗА има 145 гласа и ако към тях се прибавят тези на министрите Папакоста и Кунтура, както и тези на депутатите от „То Потами“ Теодоракис, Данелис, Ликудис и Мавротас, ще се събере мнозинство от 152 народни представители. А освен това е възможен и още един глас на председателя на „Демократическата левица“ Танасис Теохаропулос. При всички случаи правителството ще оцелее, за облекчение на трансатлантическите партньори на Гърция, които инвестираха толкова много за прокарването на Преспанския договор.
Заключителна бележка. Цялата постановка позволява на Панос Каменос, въпреки че вече не е министър – ще бъде заменен от адмирал Апостолакис – да остане лидер на парламентарна група, за което се изисква да имаш най-малко пет депутати. Следователно, той ще има по-голяма трибуна в борбата за политическо оцеляване на неговата партия и осъществяване на целта да влезе в парламента отново на следващите парламентарни избори, когато и да са те.

Агенция "Фокус" предава статията без редакторска намеса.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров за оставката на Каменос: Получих уверение, че Гърция ще завърши работата

Никола Димитров за оставката на Каменос: Получих уверение, че Гърция ще завърши работата

13 Януари 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония заяви по повод оставката на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос и оттеглянето на неговата партия „Независимите гърци“ (АНЕЛ) от управляващата коалиция в Атина, че е получил уверение от своя гръцки колега Йоргос Катругалос, че правителството остава посветено на целта да завърши работата по Преспанския договор, предава македонската агенция „Макфакс“.
По-рано в неделя Каменос подаде оставка заради договора за името между Македония и Гърция и бе категоричен, че АНЕЛ няма да подкрепи СИРИЗА при гласуването на вот на доверие, защото това би означавало подкрепа за Договора за името. Бившият военен министър се закани да изключи всеки депутат от своята партия, който гласува в полза на премиера Алексис Ципрас на вота на доверие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: „Независими гърци“ няма да подкрепи вота на доверие

Панос Каменос: „Независими гърци“ няма да подкрепи вота на доверие

13 Януари 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Атина. „Независими гърци“ няма да подкрепи вота на доверие, който се очаква да бъде поискан от гръцкия премиер Алексис Ципрас, заяви лидерът на партията „Независими гърци“ – досегашен коалиционен партньор на СИРИЗА на пресконференцията след срещата между тях двамата днес по-рано. Каменос подаде оставка като министър на отбраната след срещата, информира електронното издание на гръцкия вестник Efimerida.
Той заяви, че партията му оттегля подкрепата си за правителството и заплаши с изключване всеки депутат, който гласува положително на предстоящия вот. Според изданието обаче Каменос няма действителен контрол върху парламентарната си група и се очаква част от представителите на партията да подкрепят кабинета.
Различни източници уверяват, че правителството на Ципрас ще спечели вота на доверие, като вече е осигурена необходимата подкрепа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: След оставката на Панос Каменос ще поискам вот на доверие

Алексис Ципрас: След оставката на Панос Каменос ще поискам вот на доверие

13 Януари 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Атина. След оставката на Панос Каменос ще поискам вот на доверие, заяви гръцкият премиер след решението на Панос Каменос да подаде оставка и да оттегли партията „Независими гърци“ от правителството, предава думите му гръцкото издание Efimerida.
„В продължение на почти четири години имах честно и искрено сътрудничество с Панос Каменос. На всички ни е известно, че идваме от различни политически семейства, всички идеологически различия бяха известни. Заради националния интерес, ние работихме искрено съвместно и сме постигнали много, успяхме да изведем страната от трудното приключение на меморандумите, да върнем нормалността, да подкрепим слабите, да проправим пътя за борба с корупцията.
Благодаря на Панос Каменос не само за всичко, което сме постигнали, но и за това, че той той проведе с мен честен и прям разговор.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: „Независими гърци“ напуска правителството, аз подавам оставка като министър на отбраната

Панос Каменос: „Независими гърци“ напуска правителството, аз подавам оставка като министър на отбраната

13 Януари 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Атина. „Независими гърци“ напуска правителството, аз подавам оставка като министър на отбраната, заяви лидерът на партията и коалиционен партньор Панос Каменос след срещата с гръцкия премиер Алексис Ципрас, информира електронното издание на гръцкия вестник Efimerida.
"Срещнах се с министър-председателя. Проведохме доста дълга дискусия. Нашето сътрудничество продължи четири години в правителството на националния консенсус между две партии от различни части на политическия спектър. Извадихме страната от Спасителната програма, така че темата за Македония, за която са загинали хиляди,не ми позволява да не се оттегля. Благодарих на министър-председателя за сътрудничеството и му обясних, че за мен, поради национални съображения, сътрудничеството не може да продължи. „Независими гърци“ напуска правителството ”, каза Каменос на излизане от срещата.
Въпреки упоритите въпроси на журналистите, дали той оттегля доверието си от правителството, Каменос отказа да отговори, като призоваваше журналистите да се „успокоят“, пише изданието.
Припомня се, че Панос Каменос ще даде пресконференция в 12:00 часа в централен хотел в Атина, където - както каза той - ще даде всички отговори.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Панос Каменос напуска гръцкото правителство

„Канал 5“ (Македония): Панос Каменос напуска гръцкото правителство

13 Януари 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на дясната партия „Независими гърци“ Панос Каменос, обяви тази сутрин, че напуска правителствената коалиция заради несъгласие по Договора от Преспа с премиера Алексис Ципрас, съобщава македонският телевизионен "Канал 5".
Съобщението за напускане на коалицията Каменос направи след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Очаква се Каменос да даде пресконференция в 12 часа, обяснявайки причините за напускането на кабинета на Ципрас.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Efimerida“ (Гърция): Очаква се началото на критичната среща между Алексис Ципрас и Панос Каменос

„Efimerida“ (Гърция): Очаква се началото на критичната среща между Алексис Ципрас и Панос Каменос

13 Януари 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Очаква се началото на критичната среща между Алексис Ципрас и Панос Каменос, пише електронното издание на гръцкия вестник Efimerida.
Критична среща между двамата е насрочена за 10:30 в имението Максимос и два часа по-късно (в 12:30), министърът на отбраната ще даде пресконференция в централен хотел в Атина. Наблюдателите предвиждат „кадифен развод“ между двамата лидери или пълен разрив в отношенията между тях.
Приключването на конституционните промени в Скопие, което означава, че Споразумението от Преспа трябва да бъде внесено в гръцкия парламент за гласуване през януари, ускори събитията. Сега, въз основа на публичните му изявления, се предполага, че Панос Каменос ще подаде оставка от Министерството на отбраната, държавния секретар Мария Коля-Царуха също се очаква да го направи. Освен това Каменос преди няколко дни е казал пред висши военни, че се среща за последно с тях като министър.
Припомня се, че Алексис Ципрас е поискал в интервю за Open, президента на „Независими гърци“, изрично да заяви подкрепата си за правителството, или той ще поиска вот на доверие от парламента.
Това, което Каменос иска от министър-председателя, е да "освободи" всичките министри на партията му от правителството, така че те да не изглеждат като „търгуващи“ позициите си. Той също така е помолил Ципрас да не включва депутатите от „Независими гърци“ в листите на СИРИЗА, така че неговата партия да не се разпадне преди изборите. Според същата информация обаче премиерът не е приел тези искания.
Смята се, че Каменос е много недоволен от премиера, който иска да „погълне“ партията му в плановете си.
Въпреки това, министърът на отбраната и партиен лидер няма пълен контрол над своята парламентарна група. Той и Мария Коля-Царуха ще си тръгнат, но се очаква министърът на туризма Елена Кунтура, заместник-външният министър Марина Хрисовелони и заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис да останат в кабинета, въпреки натиска, оказан от Каменос.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"ТВ 21" (Македония): Според гръцкия евродепутат Кулоглу Преспанският договор заслужава Нобелова награда за мир

"ТВ 21" (Македония): Според гръцкия евродепутат Кулоглу Преспанският договор заслужава Нобелова награда за мир

10 Декември 2018 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гръцкият евродепутат от СИРИЗА, Стелиос Кулоглу е изразил мнение, че Преспанският договор трябва да получи международно признание, което да се равнява на Нобеловата награда за мир. Това той е заявил в интервю за МИА, цитирано от скопската телевизия "ТВ21".
“С когото и да говорите в Европарламента, и от ляво и от дясно, всички ще ви кажат същото. Договорът е основа за стабилността и мира в Западните Балкани и може много да допринесе за стабилността на цяла Европа.“
„И не само това“, е продължил гръцкият евродепутат: „Той е модел за разрешаване на спорове, който може да се използва и в други конфликти". Според Кулоглу в гръцкия парламент има осигурено абсолютно мнозинство, включително и подкрепа на депутатите от националистическата партия и коалиционния партньор на Сириза, АНЕЛ, въпреки мнението на лидера й Панос Каменос.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPE (Гърция): Теодоракис трябва да изясни позицията си по Договора от Преспа

ANA-MPE (Гърция): Теодоракис трябва да изясни позицията си по Договора от Преспа

10 Декември 2018 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Солун. В неделя пресслужбата на гръцкия премиер е излязла с призив към лидера на партия „Реката“ (Potami Party – ориг., бел. ред.) Ставрос Теодоракис да изясни дали е променил позицията си относно подкрепата на Договора от Преспа, съобщава гръцко-македонската телеграфна агенция ANA-MPE. Той е реакция на появилите се в медиите информации, че политикът е постигнал тайна сделка с лидера на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис .
Според съобщението на пресслужбата, отговорът на Теодоракис на статиите е изненадващ, „но не отговаря на същинския въпрос ".
"С интерес забелязваме, че два неделни вестника посвещават първите си страници на г-н Ставрос Теодоракис и на възможността той да промени мнението си," се казва в съобщението и се допълва, че: "За нас дори е още по-голям интересът към избора му да коментира, макар и с чувство за хумор, факта, че може да промени позицията си, тъй като има възможност да получи нещо в замяна, но не казва нищо за същината на въпроса."

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андонис Самарас: Договорът за името е заплаха за бъдещето на „елинизма“, американците и европейците направиха грешки на Балканите, както с „Арабската пролет“

Андонис Самарас: Договорът за името е заплаха за бъдещето на „елинизма“, американците и европейците направиха грешки на Балканите, както с „Арабската пролет“

20 Ноември 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Атина. В политиката и националните въпроси няма място за „внезапна нетърпеливост“ и бързане да се затвори, който и да е проблем, казва, освен другото, бившият гръцки премиер от редиците на „Нова Демокрация“ Андонис Самарас в интервю за гръцко издание, препечатано на страниците на вестник „Нова Македония“.
„Знаете ли какво означава за бъдещето на елинизма ние да признаем на скопяните нацията, идентичността и езика на ‚македонците‘? Знаете ли колко други народи оставиха да минат десетилетия и никога не поставиха своя подпис под такава ипотека на тяхното национално съществуване. Искам да ви припомня, че за 45 години Западна Германия не призна Източна Германия, независимо, че я признаха много други страни – съюзници и противници. Мислите ли, че всички предходни премиери на Гърция, от Константинос Караманлис и Андреас Папандреу до мен, сме направили грешка, че никога не сме признали скопския иредентизъм? Картите, които все още са закачени в техните училища с „Голяма Македония“, която включва половин Гърция, виждали ли сте ги? А онзи, който ги е видял, спи спокойно?“ – каза Самарас в интервю за вестник „Параполитика“.
На коментар на журналиста, че поддръжниците на решението, американците и европейците, смятат, че то допринася за стабилността в по-широкия балкански регион, на което Самарас отговаря, че понякога има ситуации, в които не трябва да се съгласуваш с позициите на съюзниците.
„Тук правят грешка. И не за първи път. Не само на Балканите. Искате ли да си спомним първоначалните им анализи за т.нар. „Арабска пролет“? И колко струва тя на тях самите и целия регион? Сега всеки признава тази тяхна грешка. Понякога се оказваш в ситуация да не се съгласуваш със своите съюзници. Но тук става дума за важен наш национален въпрос, в което те, може би, имат място да направят грешка, но ние – не“, коментира бившият гръцки премиер.
На въпроса какво би направил, ако САЩ и европейците му поставят ултиматум, той казва, че никога не би получил ултиматум, защото ултиматумите са за тези, „за които знаят, че са готови да отстъпят“.
По отношение на това, доколко е вероятен сценария коалиционният партньор в гръцката коалиция Панос Каменос да свали правителството на премиера Алексис Ципрас заради гласуването на Договора от Преспа, Самарас отговаря лаконично, че това „изобщо не е възможно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Според лидера на „Нова демокрация“ Преспанският договор не решава, а задълбочава спора за името

A1 On (Македония): Според лидера на „Нова демокрация“ Преспанският договор не решава, а задълбочава спора за името

17 Ноември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Солун. Според председателя на гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис Преспанският договор не решава, а задълбочава спора за името на Македония, предава скопската електронна медия A1 On, като уточнява, че поредната нападка на Мицотакис срещу споразумението, постигнато през юни, е направено в края на третото издание на Thessaloniki summit в Солун.
Мицотакис още веднъж повтори позицията, че неговата партия няма да подкрепи споразумението, определяйки сделката като „лоша“.
„Още веднъж - Договорът от Преспа е лоша сделка. „Нова демокрация“ няма да гласува за него нито в настоящия парламент, нито в следващия парламент… Накратко, Договорът от Преспа не решава проблема, а го задълбочава, не го архивира, а подклажда“, категоричен бе лидерът на гръцката опозиция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Ципрас премина Рубикон с признаването на македонската нация

Кириакос Мицотакис: Ципрас премина Рубикон с признаването на македонската нация

10 Ноември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Лидерът на „Нова Демокрация“ Кириакос Кицотакис подчерта, че за него и за основната опозиционна партия в Гърция остава неприемливо признаването на македонската нация и македонския език с Договора от Преспа. В интервю пред Deutsche Welle, той предупреди, че ако настоящото правителство не успее да ратифицира договора в актуалния състав на парламента в Атина, това няма да се случи в един нов парламент след избори.
Най-големият проблем за Мицотакис е „македонският иредентизъм“.
„Нашият голям проблем с този договор е, че свързването на всички негови елементи засилва т.нар. „македонски иредентизъм“, обяснява той.
„И тук не говоря само за името. Говоря на първо място за въпроси като езика и единната македонска нация, която чрез този договор – за първи път в историята на преговорите със съседната страна – се признават. В този смисъл премиерът Ципрас премина Рубикон. И признаването на една македонска нация, както се предвижда с този договор, за нас е много проблематично“, оценява лидерът на гръцката опозиция.
Той още веднъж повтори, че „Нова Демокрация“ ще гласува против Договра от Преспа в гръцкия парламент.
„Нова Демокрация няма да ратифицира този договор, когато той стигне до парламента. И ние няма да ратифицираме този договор ако, по някаква причина, падне правителството и споразумението бъде поставено на гласуване чак след изборите“, подчерта Мицотакис.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ana-MPA: В следващите избори ще спечели популистите, твърди Мицотакис

Ana-MPA: В следващите избори ще спечели популистите, твърди Мицотакис

4 Ноември 2018 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция първа в ЕС попадна под ударите на популизма и първа ще се отърве от него, за да се върне по пътя на растежа и просперитета, е казал лидерът на „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис в обръщение към 12 конгрес на Младежката Партия на европейските народи, който се провежда в Атина, информира гръцката телеграфна агенция Ana-MPA.
Мицотакис определя популизма и екстремизма като заплаха за Европа и се позовава на възхода на „левите популисти в Гърция“, в които много гърци намират „убежище и комфорт“, защото са изгубили вярата си.
Той е убеден, че партията му ще спечели следващите избори и ще подкрепи Манфред Вебер като кандидат за председател на Евросъюза.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Интервенцията“ на Каменос има „дестабилизиращ“ ефект, според председателя на гръцкия парламент

Kathimerini: „Интервенцията“ на Каменос има „дестабилизиращ“ ефект, според председателя на гръцкия парламент

21 Октомври 2018 | 20:37 | Агенция "Фокус"
Атина. Изявленията, които е направил при скорошното си посещение в САЩ председателят на партията „Независими гърци“ (АНЕЛ) и военен министър Панос Каменос, имат „дестабилизиращ ефект и създават напрежение“ в коалиционното правителство на Гърция, е мнението на Никос Вуцис, съобщава електронното издание на Kathimerini.
В интервю за вестник „Epochi“, левият председател на парламента в Атина признава, че „ разликата във възгледите“ на двете партии в коалицията по отношение на сделката за името на Македония и твърденията на Каменос за „тайни фондове“, използвани от гръцкото Министерство на външните работи, принудиха миналата седмица външния министър Никос Коциас да подаде оставка.
Въпреки това Вуцис отхвърля спекулациите, че лявото правителство на Алексис Ципрас може да насрочи предсрочни избори, особено ако Каменос изтегли „Независимите гърци“ в знак на протест заради договореното име.
“Министър председателят ясно заяви на срещата на централния комитет на СИРИЗА и всички ние заедно решихме да изкараме до край нашия мандат”. Вуцис е убеден, че левите парламентаристи ще успеят да съберат нужното им мнозинство, за да постигнат успех с Договора от Преспа щом той влезе в пленарна зала.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Каменос предупреждава, че договорът за името е „последната капка“, Коцияс критикува противниците му

Kathimerini: Каменос предупреждава, че договорът за името е „последната капка“, Коцияс критикува противниците му

21 Октомври 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Младшият партньор на управляващата в Атина СИРИЗА – „Независими гърци“ (АНЕЛ), ще напусне коалицията, ако договорът за името на Македония бъде внесен в парламента. Това предупреди лидерът на АНЕЛ Панос Каменос, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Преспанското споразумение е „последната капка“ за АНЕЛ, подчерта Каменос, като допълни, че неговата партия ще напусне коалицията, ако СИРИЗА внесе споразумението за ратификация.
„Ние си сътрудничихме, за да спасим страната", припомни Каменос по отношение на управляващото правителство, което в последните дни е подложено на нарастващо напрежение, след като председателят на АНЕЛ, който е и министър на отбраната, предложи алтернатива на договора с Македония в рамките на посещение във Вашингтон по-рано този месец.
„АНЕЛ има ясна позиция: няма да приемем термина „Македония“. Никога не сме си сътрудничили с онези, които искат да откраднат нашата история", категоричен бе Каменос.
В същото време Никос Коцияс, ключовият преговарящ за името, който се оттегли от поста на външен министър миналата седмица след ожесточен спор с Каменос, разкритикува противниците на договора.
В разгневен пост в социалната мрежа „Туитър“, Коцияс обвини критиците си, без да ги посочва поименно, в употребата на „кал, лъжи и клевета, за да подкопаят моята чест, репутация и почтеност. Оставката е акт на отговорност", написа бившият първи дипломат на Атина.
Министър-председателят Алексис Ципрас пое функциите на министър на външните работи в събота и обеща да остане на поста „за толкова дълго време", колкото изисква успешното прилагане на договор за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Тече 15-дневният срок за представяне на законопроекта за промените в Конституцията на Македония

„ТВ 21“ (Македония): Тече 15-дневният срок за представяне на законопроекта за промените в Конституцията на Македония

21 Октомври 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. В първия ден от новата работна седмица в парламента на Македония трябва да бъде създаден орган за „помирението“ по повод събитията от 27 април 2017 г. – едно от исканията на депутатите от опозицията, които дадоха „зелена светлина“ на предложенията за стартиране на процедура за промени в Конституцията, съобщава скопската „ТВ 21“.
15-дневният краен срок за правителството да представи в парламента проектозакон за изменение на Конституцията започна да тече с първото гласуване. Предстоят още две фази и съответно – две гласувания.
Първото от тях (и второ в процеса) трябва да утвърди предложенията на правителството, за което отново е необходимо квалифицирано мнозинство. Третият и последен етап е приемането на измененията, изискващи подкрепа от най-малко 80 депутати.
Председателят на Събранието Талат Джафери обясни, че цялата процедура трябва да бъде финализирана до 15 януари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ: Недемократичното отношение на Заев ще провокира още по-голям гняв сред народа, който е срещу промяната на името

Ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ: Недемократичното отношение на Заев ще провокира още по-голям гняв сред народа, който е срещу промяната на името

21 Октомври 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха мандат на изборите да променят Конституцията, да заличават името Република Македония и да променят идентичността, се казва в ново изявление от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, предава скопската електронна медия A1 On.
„Зоран Заев и неговите 80 отчаяни не получиха подкрепа на референдума да изтриват историята, традицията и културата на Република Македония. СДСМ и Зоран Заев погазиха демокрацията и правосъдието в Република Македония. Поради липсата на смелост да се изправи очи с очи срещу волята на гражданите, която беше ясно изразено на референдума, Заев посегна към изнасилване на институциите, държавата и волята на собствения си народ. С такова агресивно приемане на закони, противоречащи на решението на народа, и принудителното събиране на гласове в законодателния орган под заплахи за политическо преследване, СДСМ Зоран Заев загубиха легитимността да говорят за демократични и европейски ценности", се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ.
В текста се допълва, че това, което й се е случило на Македония, е срам и прецедент, който няма допирни точки с демокрацията и че такъв пример не може да бъде даден в нито една страна от западния демократичен свят.
„Обществеността най-накрая видя на фона на политическото преследване чрез Специализираната прокуратура и обвиненията за събитията от 27 април. Монтираните обвинения срещу депутати по-късно бяха използвани за изнудване за получаване на квалифицирано мнозинство с цел промяна на конституционното име на Република Македония и прилагане на споразумението от Преспа. СДСМ с насилие и недемократични методи поиска и получи подкрепа от същите депутати, които определяха като най-голямото зло и им. Нарушаването на демокрацията в Македония от правителството само ще поляризира обществото. Недемократичното поведение на Заев ще създава по-голям гняв у македонския народ, който ясно заяви, че е против промяна на името на държавата, срещу промяна на идентичността и срещу промяна на историята, традицията и културата“, твърдят от ВМРО-ДПМНЕ.
Според тях с този акт СДСМ и Зоран Заев слагат край на кариерата си.
„Много скоро те ще трябва да се изправят пред гражданите, а това национално и недемократично правителство ще отиде в историята. Македония и македонския народ много пъти са били заплашвани с премеждия, но винаги са излизали като победители, именно защото хората никога не са отказвали от своята страна. Демокрацията и почтеността на Македония ще се върнат, когато това ненационално правителство и злото, което се случва в нашата страна, си отидат. Македония победи и ще победи отново", категорична е опозицията в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руското посолство в Скопие: За Русия има само Република Македония

Руското посолство в Скопие: За Русия има само Република Македония

21 Октомври 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руската дипломатическа мисия в югозападната ни съседка реагира на гласуването в македонския парламент за стартиране на процедура за конституционни промени чрез съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което се подчертава, че за Москва има единствено Република Македония, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Русия призна Република Македония под нейното конституционно име преди повече от 26 г. и няма да промени своята позиция“, пише в съобщение, публикувано на официалния профил в „Туитър“ на руското посолство в Скопие.
По-рано тази седмица от Министерството на външните работи на Руската федерация разпространиха коментар, в който подчертаха, че САЩ и страните от Европейския съюз се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страната.
„След провала на референдума от 30 септември, организиран с надежда да бъде получена цялостна подкрепа от народа за гръцко-македонското „компромисно решение“, Вашингтон и водещите страни от ЕС искат да прокарат въвеждането на продиктувани промени в Конституцията на страната чрез парламента", отбелязаха във външнополитическото ведомство в Москва.
„Налице е продължение на грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, нивото на което вече премина всички допустими граници. Тяхната цел – вкарването на Македония в НАТО – трябва да бъде постигната на всяка цена“, бе казано още в разпространения текст.
От МВнР на Русия увериха, че ще следят внимателно ситуацията в Македония, където на депутатите, които се противопоставят на преименуването на страната, се „изсипаха обръщения отвъд океана с призив да не пропускат историческия шанс и обещания за различен вид бонуси за правилния избор“.
„В частност, заместник-държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Уес Мичъл в писмо до лидера на македонската опозиция Християн Мицковски без стеснения му диктува как трябва да се държи“, подчертаха от руското външно министерство.
Отбелязано бе също, че позицията на Москва по македонския въпрос остава непроменена: „Дългосрочното решение на спора между Скопие и Атина трябва да бъде намерено само от страните, без външен натиск и изкуствени срокове и условия, с опора на широка обществена подкрепа, изключително в рамките на законите и Резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Президентът мълчи, гражданите го призовават: Иванов, появи се!

„Фокус“ (Македония): Президентът мълчи, гражданите го призовават: Иванов, появи се!

21 Октомври 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Държавният глава на Македония Георги Иванов все още не е направил официално изявление с позицията му във връзка с решението на парламента да приеме предложението на правителството на премиера Зоран Заев за стартирането на процес за конституционни промени, отбелязва скопското електронно издание „Фокус“.
Последният пост на официалната страница на македонския президент в социалната мрежа „Туитър“ е отпреди гласуването в Събранието. След вота в парламента симпатизанти на Иванов започнаха да публикуват коментари на официалнаам му страница, в които най-често задаваният въпрос е защо мълчи.
„Аман, яви се! Унищожи този акт на предателство срещу Македония. Проклинам те, направи нещо“; „Къде си, не забравяй… хайде, извънредно положение и войската да поеме контрол над държавата“, „Браво, президенте, Вие и ВМРО-ДПМНЕ предадохте Македония и македонския народ. Не знам за кой път се случва народът да повярва на грешните хора“ – това са само част от съобщението, които може да бъдат прочетени на страницата на Иванов.
Към настоящия момент обаче все още няма официална информация относно това дали и кога държавният глава на югозападната ни съседка ще излезе с позиция за актуалните събития в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Полиция охранява къщите на тримата депутати, които бяха освободени от домашен арест

„Фактор“ (Македония): Полиция охранява къщите на тримата депутати, които бяха освободени от домашен арест

21 Октомври 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Полиция охранява къщите на тримата депутати, които бяха освободени от домашен арест, пише македонското електронно издание Фактор, като се позовава на репортаж на телевизионния канал „Алсат М“.
Телевизията съобщава, че е забелязано полицейско присъствие пред къщите на охридските депутати Любен Арнаудов и Сашо Василевски, които са изключени от редиците на ВМРО-ДПМНЕ, след като се отклониха от партийната програма и гласуваха за започване на промени в конституцията на петъчната сесия. Телевизията твърди, че домовете са под строга полицейска защита.
В допълнение, полицейските патрули контролират и дома на Кръсто Муковски във Вевчани. МВР и премиера Зоран Заев вече са преценили, че тези депутати ще бъдат под заплаха, защото гласуваха и подкрепиха конституционните промени в драматичното заседание. След гласуването имаше буря от заплахи и обиди в социалните мрежи.
Случайно или не, тримата депутати са обвинени и има активни процеси срещу тях, които се водят от прокуратурата, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Лидер“ (Македония): Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията

„Лидер“ (Македония): Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията

21 Октомври 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският депутат Емилия Александрова от ВМРО-ДПМНЕ от Берово съжалява, че е изключена от партията, но не съжалява, че е гласувала за промените в конституцията, пише македонското издание “Лидер“.
„Решението наистина беше трудно, осъзнавайки сериозността на ситуацията както в държавата, така и в политиката и какви трусове ще създаде, особено в моята партия. Но аз и моите колеги твърдо вярваме, че това, което сме направили, е правилната посока за движение, като отново подчертавам приемането на нашите условия.
Що се отнася до решението на партията да ме изключи, аз лично го понесох много трудно. Да бъдеш във ВМРО-ДПМНЕ е истинска чест и никога не могат да ми отнемат това чувство на принадлежност. Искрено съжалявам за решението им спрямо нас, но не се ядосвам. Вярвам, че в крайна сметка разумът ще надделее, защото всички имаме обща цел“, каза депутатът от Берово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония):Усилени са мерките за безопасност за депутатите от опозицията, които подкрепиха конституционните промени

„24 Вести“ (Македония):Усилени са мерките за безопасност за депутатите от опозицията, които подкрепиха конституционните промени

21 Октомври 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Охрид. Усилени са мерките за безопасност за депутатите от опозицията, които подкрепиха конституционните промени, съобщава македонският телевизионен канал“24 Вести“
Осем депутати от опозицията, които подкрепиха вчера конституционните промени в парламента, са под полицейската охрана. Сред тях, под полицейска защита е и домът на един от депутатите в Охрид. Камерата на телевизията тази сутрин видя полицейски автомобил пред фамилната къща и от Министерството на вътрешните работи потвърдиха, че охрана е осигурена и на другите депутати.
"Предприемат се стандартни мерки за гарантиране на безопасността. МВР гарантира сигурността на всички граждани и разбира се депутатите "- заявиха от Министерството на вътрешните работи, цитирани от телевизионния канал.
Междувременно ВМРО-ДПМНЕ в Охрид започна дисциплинарна процедура, с която депутатите Любен Арнаудов и Сашо Василевски официално бяха изключени от дясната партия.
"Нанесена е голяма щета на ВМРО-ДПМНЕ като партия, както и огромни щети на Република Македония. и македонския народ. Депутатите Любен Арнаудов и Сашо Василевски се изключват от редиците на ВМРО-ДПМНЕ "- заявиха от ВМРО-ДПМНЕ - Охрид.
Решението на двамата депутати от Охрид беше посрещнато с остро осъждане от гражданите на Охрид, но също и с подкрепа.
Иначе освен охридските и останалите шестима депутати от опозиционните редици, които гласуваха "За" конституционните промени от снощи са изложени на голям натиск, обиди и присмех в обществото, от свои съпартийци и поддръжници на партията в социалните мрежи , където са описвани като предатели на македонския народ. Но все пак в част от коментарите доминира и мнението, че депутатите, които гласуваха дадоха шанс на процес, който трябва да интегрира Македония в ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“(Македония): Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април обвиняват Християн Мицковски в предателство

„МКД“(Македония): Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април обвиняват Християн Мицковски в предателство

20 Октомври 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Задържаните за нахлуването в парламента на 27 април миналата година обвиняват лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в предателство, пише македонското електронно издание “МКД“.
Обвиняемите отправят своите искания, които Агенция „Фокус“ публикува без редакторски изменения:
„В тези изключително емоционални и сложни моменти за препатилия македонски народ, сме длъжни да не премълчаваме бурята, която вълнува обществеността след гласуването в парламента. Именно ние, като обвиняеми по делото за 27 април и като доказани патриоти и защитници на това парче македонска земя, сме длъжни да не премълчаваме тези събития“, се казва в призива до медиите, който изпратиха обвиняемите от 27 април.
Първо, поради факта, че сме пряко споменати в изминалия период и ще бъдем в следващите дни и седмици. Второ, отбелязваме, че в тези времена македонският народ трябва да се ръководи единствено от здравия разум. На трето място, тъй като почти всички тук сме членове или симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ също изпитваме нужда да коментираме действията на партията, с надеждата, че няма да бъдем изключени от нея.
Така че ние изпращаме на обществеността и най-вече на членовете на ВМРО-ДПМНЕ няколко искания. Братя и сестри македонци, нашето изявление е, както следва:
*Подкрепа на всяка цена да бъдат приети исканията на 8-те депутати от опозицията, гласували за конституционните изменения
*Няма концесия - да се гарантира МАКЕДОНСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ!
*ВМРО-ДПМНЕ да остане обединена и прогресивна, защото силата е в широчината на фронта. Колкото повече сме, толкова сме по-непреодолими.
*Призоваваме ИС на ВМРО-ДПМНЕ да преразгледа решението на председателя Мицковски да изключи депутатите, които гласуваха за конституционните промени.
*Спешно да спре атаките на депутатите, защото те са нашите кръвни братя и сестри. Споделяхме студените и мрачни клетки с тях в затвора "Шутка" - не забравяйте за това.
*От субективната ни гледна точка те са братята, с които все още споделяме съдебната зала, тежкото положение и унижението.
*Нека ви напомним, че лъжливата надежда е най-тежкият удар за човешката психика. През последните месеци от Мицковски ни беше обещана гаранция с имуществото на партията - не се приложи!
*Беше подготвен проект за амнистия – не се прие!
*Ясно подкрепяме евроатлантическото бъдеще на Македония, защото мечтата и борбата на нашите предци бяха интегрирана и прогресивна Македония. Нека продължим напред!
*Не сме за никакви политически съюзи с източния блок, но уважаваме религиозните, културните и езикови връзки с някои източни държави.
*Искаме незабавно влизане на Македония в НАТО, за да можем да имаме сигурна териториална цялост и да не забравяме, че комисарите, партизаните и защитниците са загинали на тази територия.
*Настояваме ръководството на партията да се издигне над своите интереси и да застане начело на националното единство, защото това са думи, които се състоят в името на партията.
*Вярваме, че омразата и разделението ще доведат до нови омраза и нови разделения. Нека не ги оставяме като наследство на бъдещите поколения на омраза и разделение!
*Ние недвусмислено подаваме ръка и подкрепяме процеса на НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ! Ние прощаваме, простете ни. Това е в духа на християнството.
*Също така призоваваме за ръката на приятелство с албанците в Македония и най-накрая да направим тази дръзка стъпка и да се издигнем над нашите личности.
*ВМРО е жив. В тези моменти призоваваме към разум, спокойствие и осъзнаване. Ние призоваваме за обединение. Не позволявайте на децата на депутатите, които са гласували, да се страхуват. Това са македонски деца, те са нашите деца! Не омаловажавайте тези, които са ваши и наши депутати. Силата на обединение и управление беше у Християн Мицковски.
*Ние сме ядосани и гневни, Християне за предателството ти и знайте, че всяка пряка или непряка атака срещу някой от нашите 49 депутати ще се счита за атака срещу нас! Готови сме с жив щит да защитим всеки един от нашите братя в тези исторически моменти!
В крайна сметка, нашето поколение е готово да прости и да поиска прошка от всички. Нека бъдем последните задържани и тази година, прекарана в тъмните клетки, трябва да бъде последната капка разделение в обществото и последното действие преди НАЦИОНАЛНОТО ПОМИРЕНИЕ!

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Артан Груби (ДСИ): Съдът освободи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да дадат гласа си за ЕС и НАТО

Артан Груби (ДСИ): Съдът освободи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да дадат гласа си за ЕС и НАТО

20 Октомври 2018 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Съдът освободи депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да дадат гласа си за ЕС и НАТО, заяви Артан Груби от Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) в студиото на македонския телевизионен канал 1 TB.
Артан Груби от ДСИ в дебат с журналиста Горан Момировски в стуиото на телевизия 1ТВ заяви, че обвиняемите Кръсто Муковски, Любен Арнаудов и Сашо Василевски са били освободени от съда от домашен арест, след като обяснили колко е важно да се гласува на парламентарната сесия и да дадат своя принос за пътя на Македония към ЕС и НАТО.
„Защо драматизирате такива моменти и не виждате широкия фон. От ВМРО-ДПМНЕ има и други с демократични капацитет, не само тези депутати, които гласуваха за започване на конституционните промени и след това бяха изключени от партията. Сигурно е, че няма дадени награди. Муковски, Арнаудов и Василевски сами от своя домашен арест са поискали чрез своите адвокати с гаранция да излязат, защото са почувствали важния момент. Те сега са у дома, но ще продължат работата си в парламента - каза Груби като отговор на въпроса защо точно ден-два преди гласуването народните избраници, които отвориха вратите на парламента на кървавия 27 април са освободени от домашен арест.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Македония даде зелена светлина на конституционните промени

The Washington Post: Македония даде зелена светлина на конституционните промени

20 Октомври 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония даде зелена светлина на конституционните промени, пише американският вестник on Post.
Депутатите в Македония подкрепиха в петък предложението за изменение на конституцията, което позволи на страната да промени името си и да се присъедини към НАТО. Заседанието се забави за повече от 10 часа в разгорещена конфронтация. Парламентът в крайна сметка гласува в подкрепа на предложението - ключова стъпка в приемането на споразумението, подписано със съседна Гърция през юни.
Правителството на социалдемократите на премиера Зоран Заев се бори да спечели подкрепата на членовете на консервативната опозиция, необходими за постигането на необходимото мнозинство от две трети в парламента със 120 места.
„Заедно направихме днес история - каза Заев. "Нашето пътуване към по-добро бъдеще към членство в Европейския съюз и НАТО току-що започна ... Ще се стремим към помирение и национално единство".
Със силна подкрепа от западните лидери, Заев води кампания за преименуване на страната в Северна Македония, разрешавайки дългогодишния спор с Гърция, който ще позволи на страната да се присъедини към НАТО.
Доналд Туск, председател на Европейския съвет написа в социалната мрежа „Туитър“: "С един вот сте една голяма стъпка по-близо до заемането на вашето полагаемо място в нашата трансатлантическа общност".
Консерваторите в Македония силно се противопоставят на промяната на името и бойкотираха миналия месец референдум по този въпрос.
Игор Янушев, генерален секретар на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, заяви, че консервативните депутати са понесли кампания за "политическо сплашване" преди гласуването и заявиха, че трима депутати са получили подкупи между 250 000 и 2 милиона евро. Правителството отхвърли твърденията и заяви, че ще отговори с правни действия.
След гласуването в петък процесът на изменение трябва официално да започне през следващите две седмици.
Заев би бил принуден да свика ранни избори, ако правителството беше загубило гласуването.
Промяната на името ще прекрати 27-годишния спор с Гърция, която твърди, че сегашното име на Македония предполага претенции за собствената ѝ провинция Македония и за древногръцкото наследство.
Атина заяви, че ще блокира присъединяването на Македония към НАТО и Европейския съюз, ако не се продължи с конституционните изменения. Западните власти твърдо подкрепят споразумението, което ще намали руското влияние на Балканите, пише изданието.
След гласуването, гръцкият министър-председател Алексис Ципрас написа в „Туитър“ на английски: "Поздравявам моя приятел Зоран Заев! Днешният вот е голяма стъпка към нашия общ успех. Много важна крачка към едно мирно и проспериращо бъдеще за нашите народи! "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Какво накара депутатите от опозицията да премислят в последния момент

„МКД“: Какво накара депутатите от опозицията да премислят в последния момент

20 Октомври 2018 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Какво накара депутатите от опозицията да премислят до последния момент, пише македонското електронно издание “МКД“
Ето някои официални информации за депутатите на ВМРО-ДПМНЕ, които партията скоро ще изключи, защото, както каза Християн Мицкоски, председател на ВМРО-ДПМНЕ, тръгнаха срещу волята на гражданите. "Говори се, че им е обещано сваляне на обвиненията, за които днес е повече от ясно, че са част от преследване, което има политическа цел, да изнудва депутатите, за да гласуват за този договор. Казват, че са били предлагани пари, и че вместо парламента да бъде храм на демокрацията имахме институция, завладяна от орди от Зоран Заев и неговите хора. За тази тяхна стъпка, тези осем депутати от опозицията, независимо от факта, че и голяма част от тях са подложени на политически преследвания и над главата им висят сериозни обвинения, може би някой ще изрази разбиране, но като човек не мога да ги оправдая, нито да разбера техните действия ", каза Мицковски в нощта след гласуването.
Веднага след призива на премиера Зоран Заев за помирение съдът реши да освободи от домашен арест тримата депутати от ВМРО-ДПМНЕ, обвинени за събитията в парламента на 27 април миналата година. Съдът заяви, че предложената гаранция е достатъчна и че те няма да избягат. И тримата, Кръсте Муковски, Любен Арнаудов и Сашо Василевски гласуваха вчера за промяна името на Република Македония
За депутата Владанка Авирович от Социалистическата партия се знае, че нейният син е един от осъдените Сеад Кочан. Василие Авирович бе осъден на три години затвор за незаконно получаване на оферта от страна на ЕЛЕМ в делото „Тръст“". Съдът разпореди да бъде конфискувано имуществото му и да бъдат конфискувани и имуществените облаги на търга или около 17 милиона евро. Апелативният съд в Скопие предстои да вземе решение.
Депутатът Емилия Александрова, само 10 дни преди вчерашното гласуване, заяви, че се противопоставя на промяната на името. Официално, на пресконференция.
"Никъде във вашата програма (на СДСМ) не пише за промени на името и конституцията и нямате мандат да промените конституционното име на Република Македония. Тук не става дума за чувства, това е законодателен орган, където работим по конституция и закони“, каза на 10 октомври Александрова и добави, че този референдум е неуспешен и затова не трябва да се иска от народните представители да гласуват за промяната на името и да не манипулират гражданите.
Девет дена по-късно Александрова гласува за промените.
Ето и изявлението на Нола Исмаиловска - Старова, дадено през октомври тази година: "Като депутат, моят дълг е да спазвам Конституцията и да бъда гласът на онези, които са ме избрали. Никой не е над волята на народа, защото функцията трябва и трябва да бъде гласът на хората, които живеят в Република Македония. Вярвам в мъдростта ви и не възнамерявам да се противопоставям на решението ви на 30 септември ", пише Исмaиловска-Старова.
И бившият министър на културата, сегашната депутатка от ВМРО-ДПМНЕ Елизабета Канчевска-Милевска, вчера гласува противоположно на партийната позиция. И Милевска има определен багаж от времето, когато е била министърка, което със сигурност не й дава спокоен сън. В случая "Търг" на Специалната прокуратура Елизабета Канческа Милевска е обвинена за търга за изпълнение строителни работи в Музея на македонската борба за държавност и суверенитет, от проекта "Скопие 2014". Канчевска-Милевска е заподозряна в случая "Офертите", защото при неспазване на Закона за обществените поръчки и без провеждане на публичен търг е сключила договор с изпълнител за допълнителни строителни дейности на музея на ВМРО. Търгът е бил решен в полза на строителната компания „Бетон-Щип“АД а това споразумение ощети държавния бюджет в размер на 1 милион евро.
Тези депутати, разочароваха партията и отечеството и с това ще трябва да живеят занапред, заяви Християн Мицковски снощи след гласуването.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Македония се съгласи да смени името си, за да разреши спора с Гърция

The New York Times: Македония се съгласи да смени името си, за да разреши спора с Гърция

20 Октомври 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие/Брюксел. Македония се съгласи да смени името си, за да разреши спора с Гърция, пише авторитетното издание The New York Times.
Македония се съгласи да промени името си, за да разреши продължилия десетки години стар спор с Гърция, а Гърция заяви, че ще отхвърли възражението си за влизането на съседна държава в Европейския съюз и НАТО, ако промените бъдат официално приети.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че новото име на страната ще бъде Северна Македония или Република Северна Македония. Гърция отдавна се противопостави на името "Македония", заявявайки, че това предполага териториални аспирации над северно гръцки регион със същото име, пише американското издание.
"Аз съм дълбоко убеден, че споразумението е дипломатически успех и историческа възможност", каза гръцкият премиер Алексис Ципрас. Той го нарече "исторически момент за Балканите и нашите нации" и каза, че "отваря прозорец за солидарност, приятелство, сътрудничество, просперитет и взаимен растеж".
Гърция, която блокира присъединяването на Македония към НАТО и Европейския съюз, заяви, че споразумението ще подготви пътя на съседната страна към двата съюза, стига тя да следва и формално да приеме промяната на името.
"Ние казахме" да "за бъдещето на Македония. И това бъдеще се крие в Европейския съюз и НАТО ", каза македонският премиер Зоран Заев в реч пред нацията . "Шансът е тук и трябва го вземем, смело и патриотично", добави той. "Решаваме спор, който продължи 25 години", който "ни отдалечаваше от просперитета".
Споразумението беше кулминацията на многогодишните преговори с посредничество на ООН, които се засилиха през последните шест месеца. През последните седмици разговорите се развиха на фона на надеждите на западните правителства, че пробивът ще позволи на Македония да се присъедини към международните съюзи и да стабилизира Западните Балкани, припомня вестникът.
Гръцкият премиер Ципрас информира президента на страната Прокопис Павлопулос за споразумението в рамките на телевизионно излъчване, след като разговаря по телефона с македонския си колега Зоран Заев за втори път през последните два дни.
Специалният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан направиха съвместно изявление, като определиха гласуването в македонския парламент като "историческо съгласие", което "допринася за трансформацията на целия регион".
Матю Нимиц, посредникът на ООН в спора от повече от 25 години, също приветства сделката, завършва изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Гърция се преброяват за Преспанския договор след гласуването в Скопие  (ОБЗОР II)

В Гърция се преброяват за Преспанския договор след гласуването в Скопие (ОБЗОР II)

20 Октомври 2018 | 19:53 | Агенция "Фокус"
За изненада на мнозина, ВМРО-ДПМНЕ се пропука и македонското правителство успя да убеди по един или друг начин осем депутати от опозиционната партия да подкрепят започването на процедурата за внасяне на промени в Конституцията в съответствие с Договора от Преспа с Гърция, които предвиждат промяна на името на Република Македония в „Република Северна Македония“. По този начин бяха избегнати, засега, предсрочните избори в бившата югорепублика.

Това развитие на нещата бе посрещнато с еуфория в правителството на Гърция, което в момента преживява трудни моменти покрай оставката на Никос Коцияс, външният министър, който подписа договора за името и провеждаше активна външна политика в Балканския регион. Тя дойде именно след скандал за Преспанския договор с върлия му противник Панос Каменос, министър на отбраната и председател на „Независимите гърци“, младши партньор в управляващата коалиция със СИРИЗА.


Първоначалните реакции от представители на гръцкото правителство бяха положителни. Осигуряването на квалифицирано мнозинство за конституционни промени бе определено като голяма стъпка. Малко след като бе обявен резултатът от гласуването, на лични и официални „Туитър“ профили приветстваха решението гръцкият премиер Алексис Ципрас, правителственият говорител Димитрис Цанакопулос, заместник-външният Йоргос Катругалос, министърът на цифровата политика Никос Папас и министърът на вътрешните работи Алексис Харицис.

Премиерът Алексис Ципрас оцени гласуването в Скопие като „исторически момент за гръцката външна политика“.
„Поздравления за моя приятел, Зоран Заев! Гласуването тази вечер е важна стъпка към нашия общ успех. Много важна крачка към мирното и проспериращо бъдеще на нашите народи“, написа веднага след вота в Скопие Ципрас, който в събота пое функциите на външен министър след оставката на Коцияс.
Бившият външен министър, от своя страна, коментира решението на македонското събрание така: „Преживявам парадокс да съм подал оставка и в същото време да се чувствам щастлив“. Той го оцени като „стъпка напред“.

Министърът на отбраната Панос Каменос не пропусна да се възмути от начина, по който се случи гласуването за пристъпване към конституционните промени.

„Кой би си помислил, че в Европа на ценностите и демокрацията, този, който не гласува, както му е наредено, ще отиде в затвора, а този, който се покорява на заповедите, получава бонус от 2 милиона евро черни пари. Срам!“ – написа лидерът на „Независимите гърци“, който е категорично против договора за името с Македония и дори заплаши, че ако той стигне до гръцкия парламент може да излезе от коалицията със СИРИЗА.
В отговор говорителят на правителството в Скопие го обвини, че „разпространява фалшиви новини“.

„Нужното мнозинство за ратификация на договора от Преспа в гръцкия парламент ще бъде осигурено“, заяви министърът на дигиталната политика на Гърция Никос Папас.
Министърът обясни, че „сега премиерът (Алексис Ципрас) пое този въпрос и се движим напред. Нашата позиция по въпроса за БЮРМ не се е променила и Гърция остава обвързана с Договора от Преспа“.
„Споразумението ще бъде ратифицирано. Позицията на Каменос е добре известна и ние продължаваме напред, като имаме предвид и това“, подчерта Папас.

Основната опозиционна партия в Гърция – „Нова Демокрация“ , която според последната анкета запазва преднината си от 10% пред СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и се стреми да предизвика предсрочни избори възможно най-скоро, в поредица от изявления на свои високопоставени функционери отново потвърди, че няма да гласува за ратификация на Преспанския договор при никакви обстоятелства.

Първият коментар дойде от помощника на председателя на партията Макариус Лазаридис, който повтори известните позиции на лидера, че „ако споразумението не бъде ратифицирано от Алексис Ципрас, ние, като правителство, ще започнем нови преговори със Скопие от нула“.
След това външният министър в сянка на „Нова Демокрация“ Йоргос Кумуцакос посочи, че Никос Коцияс е оставил наследство от отворени въпроси и ще „остане в историята и паметта на гърците с лошия Преспански договор и предоставянето на македонската националност и език на Скопие“.
Последен коментира темата самият председател на партията Кириакос Мицотакис, който освен, че потвърди добре известната позиция на „Нова Демокрация“ заяви, че „единственият начин да се гарантира, че Договора за името няма да бъде ратифициран от гръцкия парламент е да се проведат парламентарни избори преди той да дойде за ратификация в народното събрание“.
Освен това Мицотакис си позволи да добави, че „картинката от изминалите дни в съседната страна, по време на подготовката за първото гласуване в парламента, според мен, не е картинка, отговаряща на страна, която се стреми да стане членка на голямото европейско семейство“.


В светлината на тези събития, независимият депутат Харис Теохарис в събота заяви пред гръцката държавна агенция АНА-МПА, че е готов да гласува „за“ договора за името между Атина и Скопие ако бъдат направени нужните конституционни промени.
Народният представител отрече да е разговарял с представители на управляващата партия СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица“ за възможно съдействие и изрази мнение, че не няма как да бъде формиран прогресивен фронт със СИРИЗА, „Движение за промяна“ (КИНАЛ) и „То Потами“ (Реката).


Гласуването в Македония – основна тема в гръцките медии

„Исторически ден за Договора от Преспа“; „БЮРМ: С 80 на първото гласуване за конституционни промени“; „Одобрено е предложението на Заев за започване на ревизията на Конституцията“; „Направен е първият ход“; „Заев намери 80 в парламента – гласуваха 8 от ВМРО – Ципрас: Честито, приятелю мой Заев“; „БЮРМ: Заев намери 80 депутати – конституционните промени минаха“; „Първият ход за промяна на македонската конституция мина с 80 гласа“; „Приеха предложението на Заев с 80 гласа – продължава процеса за промяна на конституцията“; „Заев: Започна пътуването към по-добро бъдеще“, са част от заглавията в онлайн изданията на гръцките медии.
„Парламента на БЮРМ одобри предложението на правителството за започване на процеса за промяна на Конституцията на страната, произтичащи от Договора от Преспа, с които името й трябва да стане „Република Северна Македония“ и така бе завършен успешно първият етап от процеса“, написа държавната агенция АНА-МПА веднага след края на гласуването в македонския парламент.
„За предложението на правителството гласуваха 72-ата депутати от управляващото мнозинство и албанската опозиция, както и 8 народни представители, които са избрани с бюлетините на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ“, пише „Катимерини“ .
„Първо, депутатите гласуваха електронно, но по искане на опозиционната ВМРО, последва поименно гласуване, което потвърди мнозинството за промяна на Конституцията“, съобщава информационният портал Real.gr.
В своите текстове журналистите от гръцките медии, обясняват, че в петък вечерта е завършена първата стъпка, а в следващия период македонското събрание ще трябва да проведе още две гласувания за финализиране на конституционните промени.
„Сега започват следващите две фази, предстоят още два етапа, докато бъде завършена промяната на Конституцията. В следващия период ще бъдат предложени изменения на Основния закон, за които ще се гласува. Нужни са 61 гласа от 120 депутати, с които Заев разполага. Когато завърши второто гласуване ще последват консултации и накрая ще бъде последното гласуване за окончателното внасяне на промените в Конституцията, на което също ще се изисква квалифицирано мнозинство“, обясни кореспондентът на държавната телевизия ЕРТ в снощното си живо включване от пред македонския парламент.

Въпросът дали Ципрас ще успее да осигури нужната подкрепа ще се реши в близките няколко месеца и решаващи за отговора му са два въпроса:
Ще устои ли до края на мандата си, или поне до ратификацията на Преспанския договор, нестабилната коалиция между СИРИЗА и АНЕЛ, в която, предвид последния шумен скандал между Каменос и Коцияс, довел до оставката на последния, който беше най-големият поддръжник на договора със Скопие, очевидно има сериозна криза?

Ще успее ли Ципрас да получи подкрепа за ратификацията на Преспанското споразумение от някой, измежду „Движение за промяна“ (КИНАЛ), която е в умерена опозиция на сделката за името, „То Потами“ (Реката) на Ставрос Теодоракис, който изглежда най-вероятният съюзник на СИРИЗА, но все още не е заел твърда позиция, или на отделни депутати от независимите и другите фракции в парламента?


Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Единствената гаранция, че договора няма да мине в Гърция са  избори, картинката от гласуването в Македония не отговаря на страна, стремяща се да влезе в европейското семейство

Кириакос Мицотакис: Единствената гаранция, че договора няма да мине в Гърция са избори, картинката от гласуването в Македония не отговаря на страна, стремяща се да влезе в европейското семейство

20 Октомври 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Позицията на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“, че няма да ратифицира Договора от Преспа, нито в този, нито в следващия парламент, бе повторена още веднъж от председателя й Кириакос Мицотакис, предава македонския портал „А1 Он“.
Политикът отново обясни, че партията не харесва договора, защото, според нея, „за първи път на съседите се отстъпва македонския език и македонската националност“.
„Единственият начин да се гарантира, че този договор няма да бъде ратифициран от гръцкия парламент е да се проведат парламентарни избори преди споразумението да дойде за ратификация в народното събрание“, категоричен е Мицоткаис, който коментира също и събитията в македонския парламент от петък вечерта.
„Но искам да добавя още нещо, картинката от изминалите дни в съседната страна, по време на подготовката за първото гласуване в парламента, според мен, не е картинка, отговаряща на страна, която се стреми да стане членка на голямото европейско семейство“, посочи лидерът на „Нова Демокрация“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ се пропука, Преспанският договор оцеля! (ОБЗОР)

ВМРО-ДПМНЕ се пропука, Преспанският договор оцеля! (ОБЗОР)

20 Октомври 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
За изненада на мнозина, ВМРО-ДПМНЕ се пропука и македонското правителство успя да убеди по един или друг начин осем депутати от опозиционната партия да подкрепят започването на процедурата за внасяне на промени в Конституцията в съответствие с Договора от Преспа с Гърция, които предвиждат промяна на името на Република Македония в „Република Северна Македония“. По този начин бяха избегнати, засега, предсрочните избори в бившата югорепублика.

В навечерието на гласуването се проведе сериозна международна дипломатическа подготовка, включително коментари, че „предсрочни избори отклоняват Македония от европейския път“ и съвети към властите да се съсредоточат върху убеждаването на няколко депутати от опозицията да гласуват в полза на предложението, докато същевременно към ВМРО-ДПМНЕ постоянно бяха отправяни призиви „да не притискат своите депутати“ и да ги оставят „да гласуват свободно и по собствено убеждение“

Повече от десет часа продължи неизвестността в македонския парламент в петък, но в края на деня правителството успя да осигури нужното му квалифицирано мнозинство.

Спекулациите, че са осигурени 80-те гласа за пристъпване към конституционните промени започнаха още в 12 часа, за когато бе насрочено заседанието на парламента. Опозицията искаше да се гласува веднага, за да се докаже, че това не е факт, но сесията не започна нито в 15, нито в 21 часа, за когато бе отложена. Няколко минути след 22 часа (местно време, 23 часа българско) дойде моментът на истината. По-голямата част от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ напуснаха залата, но там останаха осем души от опозицията, които решиха да гласуват „за“ промяна на Основния закон.

Малцина вярваха, че изобщо договорът за името между Гърция и Македония ще бъде подписан, но това все пак се случи на 17 юни на брега на Преспанското езеро, когато бе приет и поетапен план за прилагането му в рамките на 6-7 месеца:
- В периода от юли до декември 2018 година, правителството на Заев ще трябва да проведе референдум и ако резултатът е позитивен, ще бъдат направени конституционните промени. Ако е негативен, има план „Б“ – за провеждане на парламентарни избори с характер на референдум, e последният етап от прилагането на договора в Македония, след което той трябва да бъде ратифициран в гръцкия парламент.

Непосредствено преди гласуването бунтовниците от ВМРО-ДПМНЕ са внесли предложение с няколко условия, под които биха гласували „за“:

„Да се пристъпи към поредната, но не и крайната фаза на дискусията за конституционните промени само при следните условия, от чието изпълнение ще зависят нашите бъдещи позиции и нашата окончателна подкрепа за конституционните промени:
1. Приемане на допълнение на Конституцията, с което да се гарантира македонската идентичност
2. Приемане на условие, с което да се гарантира, че ако Гърция не ратифицира договора и отново блокира евроатлантическата интеграция на Македония, ще има безусловна отмяна на всички приети промени в Конституцията, които произтичат от прилагането на договора от Преспа.
3. Постепенна промяна на името за вътрешна употреба, следвайки процеса, който води към пълноправно членство на Македония в Европейския съюз.
4. Приемане на инициативата на министър-председателя на Македония Зоран Заев, изказана на 31-ата сесия на македонския парламент на 15 октомври 2018 година за амнистия във връзка със събитията на 27 април 2017 година в народното събрание на Македония и всеобщо национално помирение, за формиране на парламентарен орган, съставен от ръководителите на парламентарните групи, трима депутати и председателя на македонското Събрание, които да изготвят и предложат на парламента план за национално помирение, в срок до 30 дни“.
Последната точка е от жизнена важност, защото сред гласувалите „за“ от ВМРО-ДПМНЕ са Сашо Василевски, Елизабет Кънчевска-Милевска, Любен Арнаудов и Кръсто Муковски. Василевски, Арнаудов и Муковски са обвиняеми за събитията в македонския парламент от 27 април м.г. и през тази седмица тяхната мярка за домашен арест бе отменена. Бившият министър на културата Кънчевска-Милевска също е обвиняема, но по дело за нагласяне на държавни конкурси.
Владанка Авирович също е подкрепила предложението, а нейният син е осъден на три години затвор, но присъдата още не е влязла сила. Другите гласували „за“ от опозицията са Емилия Александрова, Нола Исмаиловска и Зечир Рамилович.
Муковски е освободен от домашен арест непосредствено преди гласуването в петък, за да може да присъства на парламентарното заседание.

Непосредствено след гласуването македонският премиер Зоран Заев обяви, че това е „исторически ден за Македония“, която „ще стане част от европейското семейство“. Той благодари специално на депутатите от опозицията, които, както той заяви, въпреки натиска на своята партия са гласували за европейско бъдеще и са поставили националните интереси над партийните“. Заев подчерта, че „чрез институциите на парламента“ ще се стреми към национално помирение, че няма да се бърка в работата на съда, визирайки вървящите дела срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха „за“ конституционните промени, но все пак уточни, че „За мен всички депутати са невинни, докато не се докаже противното“.
Освен това министър-председателят увери, че е „осигурена гаранция за депутатите от опозицията и техните семейства“ от институциите.

Акт на насилие и най-тъмния ден за демокрациятa в Македония, е оценката на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, която той направи на пресконференция в македонската столица след края на парламентарното заседание.

"Днес в Македония се случи един тъжен ден, черен петък, най-тъмният петък в демокрацията на съвременната независима Република Македония".
Мицкоски обвини правителството, че упражнява силен натиск и заплахи срещу депутатите от опозицията и им обещава освобождаването от обвинения на тези, които са "обект на политическо преследване".
Той обаче каза, че не може да прости на седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които подкрепиха конституционните промени, и заяви, че те са изрично изключени от партията.
"Тези осем депутати, независимо от факта, че са обхванати от политическо преследване и са изправени пред сериозни обвинения, висящи над главите, може някой да се отнася с разбиране към тях, но аз като човек не мога да ги оправдая ".
"Тези седем от ВМРО-ДПМНЕ ме разочароваха и преди всичко партията и родината и ще трябва да живеят с това. Тази вечер Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ на извънредна сесия и по мое предложение единодушно прие изключването на тези седем депутати", каза Мицковски.
Той отбеляза, че има и други депутати, които, както и тези, които гласуваха, "бяха обхванати от политическо преследване, но не се поддадоха и гласуваха в съответствие с отношението на партията и според волята на гражданите"

Срещу председателят на основната опозиционна партия обаче се обяви Демократическата фракция на ВМРО-ДПМНЕ, зад която седи Йове Кекеновски. От там поискаха спешно да се проведе извънреден конгрес, смяна на ръководството на партията и чистка на „криминалните структури, кариеристи, прислужници, бандити, безпринципни и деидеологизирани персони, жадни само за власт и лични придобивки“

Председателят на най-голямата албанска партия в Македония, Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), Али Ахмети благодари на гласувалите „за“ народни представители и разкри, че е имало и други депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които са обещали да гласуват, но са проявили достатъчно смелост. Той ги призова да се присъединят към позицията на правителството в бъдеще.
По неговите думи, евроатлантическият път „ни носи стабилен мир, добри междуетнически и добросъседски отношения, системни реформи, правова държава и върховенство на закона, равенство и прилагане на Охридския договор, икономическо развитие, повече работни места, чуждестранни и домашни инвестиции и обществено благосъстояние“.

Осигуряването на квалифицирано мнозинство в македонския парламент е възможност да се направят промени в Конституцята за увеличаване на правата на албанците в Македония, заявиха от позиционната фракция на партия БЕСА , оглавявана от Билял Касами, което пък кореспондира с вече обявената позиция на оглавявания от Зиядин Села „Алианс на албанците“ .
„Още веднъж повтаряме, че подкрепяме договора с Гърция и членството на Македония в ЕС и НАТО. Имаме забележки към частта, където единият от народите е изтъкнат повече от другите. Мисля, че в частта на договора за националността и паспортите, където ще пише македонци/граждани на Република Северна Македония,ние ще искаме на това място за нас да пише албанци/граждани на Република Северна Македония и така за всички народи, които са изброени в преамбюла. Ще искаме в преамбюла всички народи да се чувстват равнопоставени“, заяви неотдавна Села.

Две по-малки партийни структури също изразиха възмущението си от начина, по който бе взето решение за започване на процеса на конституционните промени.
Проруската „Единствена Македония“, оглавявана от Янко Бачев, отново излезе с крайно изявление спрямо Зоран Заев и правителството на СДСМ: „Устата на Зоран Заев е пълна с евроатлантически интеграции, Европа на върховенството на закона, Европа на зачитане на правовата държава. Каква е тази Европа, в която се дават по 2 милиона евро на депутат да гласува за предателство на своята родина, или той отива в затвора, ако не гласува според заповедите на властта. Каква е тази Европа, в която платени терористи се пускат от затвора, за да гласуват, а нали властта на Заев до вчера наричаше терористи тримата депутати“.

„Глас за Македония“ на бившия депутат Сълза Гърчева, която е отявлен противник на договора за името, излезе с коментар, че „криминалните и страхливи структури, защитени от „големи“ покровители“ са дали началото на процеса без да имат легитимност да „вървят срещу волята на един милион граждани, които не подкрепят“ споразумението за името.

Каква е по-нататъшната процедура?

Всяко от четирите предвидени изменения на македонската конституция трябва да бъде подготвено от правителството, а след това да мине през обсъждане в две парламентарни комисии. Дебатите в тях могат да траят по три дни.
След това народното събрание утвърждава проект за всяко изменение и върху него се води парламентарен дебат. В хода на тези дебати могат да бъдат внесени промени в поправките на Основния закон. Ако такива бъдат направени, те трябва отново да минат през двете парламентарни комисии, след което парламента решава поотделно за всяка промяна на конституционните изменения.
След като всичко това е завършено, идва последната сесия за приемане на поправките в Конституцията, което трябва да стане с квалифицирано мнозинство от 80 депутати.
Правителството има срок от 15 дни да внесе измененията в парламента, но се очаква, че това може да стане и по-рано.
Последната фаза от цялостното прилагане на договора от Преспа е той да бъде ратифициран в гръцкия парламент, където правителството също се сблъсква със сериозна съпротива по въпроса и съвсем не е сигурно, че ще успее да събере мнозинство.


А ето го и вече обявеното предложение на правителството за промяна на Конституцията на Македония:

Член 3. Гаранция за твърда граница

Член 3 от Конституцията постановява, че територията на Република Македония е неделима и неотчуждаема. Сегашната граница на Република Македония е неприкосновена. Република Македония няма териториални претенции към съседните държави. Границата на Република Македония може да се променя само в съответствие с Конституцията, на принципа на доброволността и в съответствие с общоприетите международни норми.
Този член вече е изменен през 1992 г. с поправка I, когато е добавен принципа на доброволността при промяна на границата и съгласието с общоприетите международни норми.
Също така с това изменение беше обявено, че Република Македония няма териториални претенции към съседните държави. С новата конституционна поправка, в която се предлага да се декларира зачитане на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на съседните държави, ще се прецизира по-твърда гаранция за трайността на границите и това, че Република Македония няма териториални претенции. Това ще означава защита на териториалната цялост на Република Македония, както и съседните страни.


Член 49. Грижа за македонците и диаспорите в чужбина

В член 49 от Конституцията е предвидено, че републиката се грижи за положението и правата на членовете на македонския народ в съседните страни и за емигранти от Македония, помага им в културно развитие и насърчава връзките с тях. Републиката се грижи за културните, икономическите и социалните права на гражданите на републиката в чужбина. Републиката няма да се намесва в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
И този член бе изменен с изменение II през 1992 г., което предвиждаше, че републиката няма да се намесва в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи.
С конституционната промяна, която се предлага, ще се декларира грижа за културните, икономическите и социалните права на членовете на македонския народ и всички граждани на страната в чужбина, без това да означава намеса в суверенните права на други държави и в техните вътрешни работи, под всякаква форма и по всякаква причина.


Добавяне на определението "Северна" към името на Република Македония

Целта на тези промени в Конституцията е прилагането на Споразумението с Гърция, което трябва да даде възможност за присъединяване на Република Македония към Европейския съюз и НАТО.
По този начин, въпреки общите условия и срокове за влизане в сила на измененията, които ще бъдат обвързани с влизане в сила на Договора и ратифициране на протокола за присъединяване на Република Македония в НАТО в парламента на Република Гърция, съответно прекратяване на валидността на измененията в случай на отхвърляне в сила на тези два документа ще има специални срокове за начина на прилагане на това конкретно изменение.
Именно в съответствие с договора ще бъде установен преходен период за прилагането на разпоредбата по отношение на значението на вече съществуващите документи и материали, издадени от властите на Република Македония.


Ще има два преходни периода: "технически" и "политически".

"Техническия" преходен период се отнася за всички официални документи и материали на публичната администрация на Република Македония за международна употреба и за документите за вътрешна употреба, които могат да се използват и извън страната.
Значението на тези документи и материали ще се възстановява с изтичането на тяхното действие, но не по-късно от пет години след влизането в сила на договора.
"Политическият" преходен период се прилага за всички документи и материали, които са предназначени единствено за вътрешна употреба в Република Македония. Издаването на такива документи и материали ще започне при откриването на всяка глава на съответната област в преговорите с Европейския съюз и ще бъде финализирана в рамките на пет години оттогава.


Изменения в преамбюла на Конституцията

За да се хармонизира текстът на преамбюла с Договора с Гърция, ще бъдат направени съответните изменения в преамбюла. В преамбюла на Конституцията на Република Македония, с позоваване на държавно-правните традиции, ще бъдат споменати конкретни документи на АСНОМ, т.е. ще бъде внесено позоваване на Прокламацията от Първото заседание на АСНОМ до македонския народ за състоялото се заседание на АСНОМ, с конституционни решения.


След 15 дни правителството трябва да внесе измененията в Парламента.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ: Можеш да купиш няколко депутати, но не и народа

Ново изявление на ВМРО-ДПМНЕ: Можеш да купиш няколко депутати, но не и народа

20 Октомври 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ разпространи ново съобщение след фиаското в петък вечерта, когато македонският парламент гласува за започване на процедурата за конституционните промени с гласовете на 8 депутати от опозиционната партия. Този път автор на изявлението е членът на Изпълнителния комитет Димитър Димовски, който каза на премиера Зоран Заев, че може да купи няколко депутати, но не и народа, предава скопският телевизионен канал „21 ТВ“.
„Горди македонци, честни македонци, където и да сте. Преминали сме през много тежки моменти, ще преминем и през този.
Заев и властта са напълно делегитимирани след вчерашното насилие над демокрацията и волята на народа. Заев няма легитимност да говори за правова държава и демокрация... Не съществува демократическа правова държава, в която се отлага гласуване, докато не се съберат гласове на депутати, които са заплашени със съдебно преследване.
Сега се разбра какво е било намерението им, когато образуваха дела за 27 април...
Вчера бяхме свидетели на сериозни заплахи, а дори и съмнения за подкуп, с цел да мине капитулантският договор на Заев, с който се руши интегритетът на Македония. Храмът на демокрацията беше превърнат в пазар за името. Депутатите, които гласуваха вчера, ще трябва да се съобразят с народа, приятелите и роднините си...
Заев, можеш да купиш няколко народни представители, но не и народа. Заев и неговите поддръжници ще разберат това много скоро. На референдума високо бе казано не, а те се решиха да отидат до край с фалшификации и насилие. Това ще бъде техният политически край.
Македония ще тръгне напред, когато тази власт бъде свалена“, заяви Димовски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Станахме свидетели на драматични избори за конституционни промени в македонския парламент

Красимир Узунов: Станахме свидетели на драматични избори за конституционни промени в македонския парламент

20 Октомври 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Може да настъпи голям проблем вътре във ВМРО-ДПНЕ след осигурената от депутатите им подкрепа за конституционните промени за името на Македония. Това каза за публицистичното предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ специалистът по темата за Македония и проблемите на Балканите Красимир Узунов. Поне четирима от депутатите на ВМРО-ДПМНЕ бяха освободени от домашен арест заради събитията на кървавия четвъртък на 27 април 2017 г., коментира той. Красимир Узунов допълни, че не е оптимист и за бъдещето на социалдемократите при стеклата се ситуация, защото макар и това да е правителството, което е отворило път към евроинтеграцията, много трудно ще може да преодолее съпротивителни движения и центробежните сили около кандидатурите за предстоящи президенти. Той определи като драматично гласуването за промените на Конституцията. „Постоянното отлагането от обяд, призивите на ВМРО-ДПМНЕ да се гласува веднага и отлагането, и вкарването в парламента, след като например според правилника бил изтекъл денят в 6.00 часа, напротив е нов ден, който да започне в 9.00 часа местно време (10 часа българско време) и 40 минути по-късно успяха да съберат необходимото мнозинство. Да се отиде на избори беше най-закономерният ход. Но очевидно страхът от тях е много голям – както в управляващата партия в Македония, така може би и в опозицията, защото могат да се родят нови партии“, коментира още той. Красимир Узунов обясни, че процесите, които вървят в Македония могат да бъдат спрени и задържани или поне забавени, само при евентуално бързо членство в НАТО и последваща евентуална евроинтеграция вън и независимо от това каква ще бъде съдбата на Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.