НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Николов, КИЦ - Босилеград: За 20-те години от съществуването на центъра успяхме да се противопоставим на асимилационния процес, който беше обхванал българското малцинство

Иван Николов, КИЦ - Босилеград: За 20-те години от съществуването на центъра успяхме да се противопоставим на асимилационния процес, който беше обхванал българското малцинство

20 Октомври 2018 | 11:11 | Агенция "Фокус"
София. За 20-те години от съществуването на центъра успяхме да се противопоставим на асимилационния процес, който беше обхванал българското малцинство. Това каза директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от откриването на центъра.
„Празникът отбелязахме с присъствие на представители на Столична община, на Народното събрание, на министерства и на Генералното консулство на Посолството на Република България по време на пресконференция, която се проведе в Културно-информационния център. Както и с една богата културна програма“, обясни Николов.
Той обясни, че основните цели, които си поставя Културно-информационния център е Босилеград занапред, са да продължи всичко, което е правил през времето, и да го прави навременно, ефикасно и бързо. „Както и да повлияем колкото е възможно на самите хора, да повишим самочувствието им, да ги информираме достатъчно бързо за всичко, което става около нас, и да укрепим българската култура и българското самосъзнание сред българите в Босилеград. Равносметката, която си дадохме, е, че успяхме да се противопоставим на асимилационния процес, който беше обхванал българското малцинство в Босилеград. И сме дали път на няколкостотин младежи от града да учат в български учебни заведения. Помогнали сме и на няколко хиляди души да получат българско гражданство“, каза още Николов.
По думите му КИЦ – Босилеград е мястото, където българското малцинство може да се обръща винаги и денонощно за съдействие по въпросите за хуманитарна помощ, здравеопазване, образование, записване за университетите, за българско гражданство и др. „Това е един денонощно отворен офис, в който може да се намери информация за всичко, ставащо в България, и за всякаква подкрепа, която излиза извън институциите на Република Сърбия“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.