НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Денят 20 октомври в българската история

Денят 20 октомври в българската история

20 Октомври 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Открито е първото аеропланно училище в България; създава професионално-творческа организация на журналисти - Съюз на българските журналисти (СБЖ); умира Димитър Талев - български писател, белетрист.
През 1915 г. в Божурище е открито първото Аеропланно училище в България. В периода 17 - 20 октомври на 1920 г. се провежда Втори велик македонски събор в София с участие на 200 делегати от 68 братства. Клубът на културните дейци в София се създава на 20 октомври 1946 г. През 1955 г. се създава професионално-творческа организация на журналисти - Съюз на българските журналисти (СБЖ). На този ден през 1838 г. е роден Марин Дринов - български историк, филолог, фолклорист, етнограф. През 1925 г. се ражда Борис Димовски - български художник график и карикатурист. На този ден през 1966 г. умира Димитър Талев - български писател, белетрист.


2017 г.
Академик Иван Николов Юхновски е награден с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите му заслуги в областта на образованието и науката.

2010 г.
Константин Пенчев е избран за национален омбудсман на България.
Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в София. Той е народен представител в 39-ото Народно събрание от 2001 г., в което е член на комисиите по икономическа политика и по правни въпроси, председател на Временната комисия за изготвяне на Правилник за устройството и дейността на администрацията на Народното събрание, също така е член на Временната парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията. Членува и във Временната анкетна комисия за проверка дейността по закупуване, съхраняване, обмен и продажби на хлебно и фуражно зърно на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и проверка на дейностите по контрола на наличните запаси на зърно от страна на държавните органи. Един от членовете е и на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и председател на Групата за приятелство с Либия. Избран е в София-окръг от листата на Национално движение „Симеон Втори“.
През март 2004 г. е избран за Председател на Върховния административен съд от Висшия съдебен съвет и е назначен с указ на президента Георги Първанов, на 22 март 2004 г. поема длъжността, а през май 2004 г. издига кандидатурата на тогавашния председател на трето отделение на ВАС и член на Висшия съдебен съвет Венета Марковска за зам.-председател на административния съд.

2004 г.
Сергей Цочев e избран за Председател на Агенцията за ядрено регулиране.

2000 г.
Комисарят по присъединяването на кандидатите за членство в Европейския съюз Гюнтер Ферхойген заявява в интервю пред германски вестник, че от 12-те кандидатки всички могат да разчитат на присъединяване до 2005 г., с изключение на България и Румъния, където все още няма действаща пазарна икономика.

1999 г.
Подписва се споразумение за сътрудничество между Американската агенция за международно развитие и Българската стопанска камара.
Премиерът Иван Костов е в Будапеща на среща на ЦЕФТА. Заседанието обсъжда тезата, че това регионално обединение може да стане преход към Европейския съюз. Заключителен документ не е подписан заради противоречия по аграрната политика.

1982 г.
В София се провежда учредително събрание на Международната фондация "Людмила Живкова".

1981 г.
В единадесетия юбилеен ден от програмата "1300 години България", който протича под надслов "Ден на българската държава", в София се открива паметникът "1300 години България".

1955 г.
Създава се професионално-творческа организация на журналисти – Съюз на българските журналисти (СБЖ). Има 5 600 членове и 161 дружества. Съюзът на българските журналисти е най-старата и най-многобройна журналистическа организация в България.

1946 г.
Създава се Клуб на културните дейци в София.

1944 г.
Министерският съвет приема "Наредба-закон за прочистване на учителския и преподавателския персонал в народните основни и средни училища, учителските институти и в Университета и висшите училища и академии". Наказуеми са проповядването на фашистки идеи и преследванията на ученици, студенти, учители, преподаватели и др.

1931 г.
В периода 20 – 25 октомври в Цариград се провежда Втора Балканска конференция за сътрудничество. Българската делегация е начело с Янко Сакъзов, социалдемократ.

1920 г.
В периода 17 – 20 октомври се провежда Втори велик македонски събор в София с участие на 200 делегати от 68 братства. 63 делегати напускат събора и създават Временна комисия, която е за автономия и самостоятелност на Македония от останалите балкански държави и с орган в. "Автономна Македония" (от 1 декември).

1915 г.
В Божурище е открито първото Аеропланно училище в България.

1912 г.
Втора армия с командващ генерал-лейтенант Никола Иванов завършва обкръжаването на Одринската крепост.
Празник на Сандански
На този ден по време на Балканската война градът е освободен от османско владичество.

На тази дата са родени:

1934 г.
Роден е Димитър Езекиев - български журналист.

1896 г.
Роден е генерал-майор Рафаил Банов, командир на 6-а пехотна бдинска дивизия (16 октомври 1943 г.-13 септември 1944 г.).

На тази дата умират:

2017 г.
Почина актьорът Стефан Щерев – Чечо. Стефан Щерев е играл в Народния театър „Иван Вазов”, НДТ „Сълза и смях”, Малък градски театър зад канала, театър „София”, Сатиричния театър. Участвал е в десетки игрални и късометражни филми.

1989 г.
Умира Стефан Савов Попов - български писател, философ.

1966 г.
Умира Димитър Талев – български писател, белетрист.

1892 г.
Умира Иван Андреев Богоров – български книжовник, педагог, журналист, езиковед, почетен член на Българското книжовно дружество (1884 г.). Един от създателите е на книжовния новобългарския език.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” - Издателство на БАН, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Български традиционен календар - БАН, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;
Българска военна история - БАН, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;
Исторически архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.;


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.