НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Huffington Post: Брекзит без споразумение ще предизвика икономически хаос и ще са необходими спешни доставки на храни и медикаменти

Huffington Post: Брекзит без споразумение ще предизвика икономически хаос и ще са необходими спешни доставки на храни и медикаменти

24 Октомври 2018 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение ще предизвика икономически хаос и ще са необходими спешни доставки на храни и медикаменти, пише британският вестник Huffington Post.
Страховете, че Обединеното кралство се насочва към вариант за напускане на Евросъюза без споразумение, драстично ескалираха, след като министрите предупредиха, че страната може да се потопи в икономически хаос и дори да се наложи корабите да внасят храна и лекарства от други места
Дейвид Лидингтън, който фактически е вицепремиер, предупреди колегите, че напускането без споразумение ще предизвика криза, която не е виждана от "Черната сряда" преди повече от 25 години.
По време на заседанието на кабинета във вторник Лидингтън заяви, че е единственият човек на масата, който е бил депутат в съдбовния ден през 1992 г., когато лихвените проценти се вдигнаха за 24 часа, след като Великобритания се отказа от европейския валутен механизъм.
Той каза това, след като авторитетен британски вестник заяви, че транспортният министър Крис Грейлинг зашемети колегите си, като говори за планове за непредвидени случаи, в които правителството трябва да наеме кораби, за спешни доставки по маршрути, различни от Дувър - Кале.
Макар че премиерът все още смята споразумението като "приоритет", министрите ще получават редовна информация за подготовката за Брекзит без споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Брекзит без споразумение ще направи британските граници уязвими за престъпници

The Independent: Брекзит без споразумение ще направи британските граници уязвими за престъпници

24 Октомври 2018 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение ще направи британските граници уязвими за престъпници, пише британският вестник The independent.
Вече е твърде късно Великобритания да подготви границите си за напускане на ЕС без споразумение, което ще бъде подарък за организираната престъпност и хаос за търговците, предупреди Сметната палата.
Само една от 12-те "критични системи" вероятно ще бъде готова, след като планирането беше забавено от "политическа несигурност и забавяне на преговорите", заявиха от Сметната палата.
Неуспехът ще доведе до "слабости или пропуски в режима на правоприлагане", които "организираната престъпност и други вероятно бързо ще започнат да експлоатират", се казва в неговия изключително критичен доклад.
И проблемът ще бъде още по-голям заради това, че Великобритания ще загуби пълния си достъп до базите данни за сигурността на ЕС, след напускане на ЕС, за което вече предупредиха полицейските ръководители,и което ще отслаби борбата с престъпността.
Междувременно компаниите ще бъдат засегнати от закъснения за стоките, пресичащи границата, докато нелоялните оператори биха избягали от данъчните и регулаторни проверки, прогнозира докладът.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Британският премиер е готова на компромис за ирландската граница за улесняване на преговорите с ЕС

Bloomberg: Британският премиер е готова на компромис за ирландската граница за улесняване на преговорите с ЕС

20 Октомври 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер е готова на компромис за ирландската граница за улесняване на преговорите с ЕС, предава агенция Bloomberg.
Премиерът на Великобритания Тереза Мей е готовa да откаже от едно от ключовите си искания за Брекзит, за да разреши проблема с ирландската граница и да отвори пътя към сделката според високопоставени служители, запознати с въпроса.
Поправката отваря възможността Великобритания да се окаже обвързана за неограничено време за митническите правила на Европейския съюз. Макар че това е нещо, което ЕС и много фирми искат, тя рискува да предизвика криза в собственото си правителство, която дори може да я свали, пише агенцията.
Досега Мей настояваше, че на остров Ирландия трябва да бъде ограничено времето за правна гаранция, която да гарантира, че няма да има твърда граница, докато не бъде сключено споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Великобритания. Тереза Мей и Брекзит хардлайнерите в консервативната партия искат краен срок за тази предпазна клауза, за да се избегне забавянето на реалното напускане на Обединеното кралство и да се гарантира, че страната няма да е обвързана с митническите правила на ЕС, за да сключи собствени търговски сделки по целия свят.
Но ЕС отхвърли тази позицията си и разговорите останаха замразени в продължение на месеци.
Сега Тереза Мей и нейният екип от съветници за Брекзит са готови да приемат идеята на ЕС, че тя трябва да бъде отворена, за "трайно" решение, каза високопоставен служител. Предложението е остров Британия да остане обвързан с митническите правила на ЕС като т.нар. предпазна клауза или гаранционна клауза. Ще има и някои проверки на стоките между Северна Ирландия и останалата част от Кралството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent:  Сделката за Брекзит е 90 процента готова, но Мишел Барние изказва опасения за ирландската граница

The Independent: Сделката за Брекзит е 90 процента готова, но Мишел Барние изказва опасения за ирландската граница

20 Октомври 2018 | 03:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Сделката за Брекзит е 90% завършена, но все още може да пропадне заради проблема с ирландската граница на този късен етап, предупреди главният преговарящ на ЕС, цитиран от британския вестник The Independent.
Говорейки след срещата на високо равнище в Брюксел, където лидерите на ЕС обсъдиха напредъка в преговорите, Мишел Барние заяви, че "все още не е сигурен, че ще има споразумение за оттеглянето на Великобритания".
Лидерите на ЕС се отнесоха деликатно с британския премиер Тереза Мей на срещата в опит да избегнат повтарянето на предишната среща на върха в Залцбург, като повечето от тях говориха оптимистично и предполагаха, че може да се избегне сценария с липса на сделка.
Конкретният напредък беше недостатъчен, а лидерите се съгласиха да отменят планираната среща на върха през ноември, в която се очакваше да бъде финализирана сделката за Брекзит като заявиха, че "не е постигнат решителен напредък" навреме.
"Деветдесет процента от споразумението е договорено с Великобритания", каза Мишел Барние пред френското радио Inter, цитирано от вестника.
"Убеден съм, че е необходима сделка, но все още не съм сигурен, че ще имаме такава."
Главният преговарящ беше казал по-рано през седмицата, че се нуждае от "много повече време", за да постигне споразумение, което е заседнало на проблема с ирландската граница от месеци и накрая се провали в неделя, пише вестника.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.