НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Андрей Кехайов: Дебатът за промяна на модела на здравеопазване в България трябва да изкристализира и да се постави точна диагноза

Доц. д-р Андрей Кехайов: Дебатът за промяна на модела на здравеопазване в България трябва да изкристализира и да се постави точна диагноза

20 Октомври 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
София. Анализът и дебатът за променя на модела на здравеопазването в България трябва да изкристализира и да се постави точната диагноза. Това заяви на пресконференция в Смолян д-р Андрей Кехайов – президент на Югоизточно-европейски медицински форум, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите му следващите стъпки трябва да са краткосрочен и дългосрочен план за следващите 3-7 години, а най-перспективната – концепция на всички институции, за да се стигне до този консенсус и да се планира какво ще се случи в българското здравеопазване в следващите 10 години и да не се случи срив в системата. „За всичко това е необходимо отговорност, познаване на технологията и създаване на капацитет. Стъпките трябва да бъдат реализирани, защото няма как да управляваш ефективно ако не знаеш какво искаш и как да го направиш. Много се притеснявам от липсата на експертен потенциал в повечето политически сили. Разговарям с тях и направо съм притеснен, ако те искат да лобират и да прокарат някакъв интерес е техен проблем, но отговорността за цялото общество е друг проблем“, заяви доц. Кехайов.
Той припомни, че министърът на здравеопазването при дебатите за промяна на модела е започнал експозето си, отбелязвайки факта, че дискусията се открива, защото има проблеми и те трябва да бъдат решени. „Да направиш вот на недоверие, без да проведен дебатът, който е открит за цялата страна със съсловни организации, с политически партии, с общество и местна власт, за мен си е политическа демагогия. Мотивите ми за това са, че през 2007 г същата партия, която вчера повдигна вота, ние й поставихме диагноза на здравеопазването – криза в здравеопазването. Ако те бяха взели мерки и планираха нещата в дългосрочен план, проблемите можеха да бъдат решени“, посочи доц. Кехайов.
Той коментира, че днес действително има много сериозни проблеми, за които се изисква правилен диалог за вземане на правилните решения и затова е необходимо да се прави дискусия с експерти и да се отчитат регионалните особености. „20 години след въвеждане на здравноосигурителния модел, всички критикуваме това, което е въведено. Аз знам защо сега в момента има криза в балансите, защото 2007 г като ни подписаха договорите и казахме, че са необходими 40 % на средствата, защо не ги увеличиха? Днес се промени картината по отношение на обема, а тази регулация е сложен процес. Какво се случва с лечебните заведение, колко са необходими и как трябва да се преструктурират – това е въпрос на правилна национална здравна политика , която за голямо съжаление тези, които са в парламента, голямата част още повече тези, които я повдигнаха , не я провеждат. Да правиш демагогия пред обществото и пациентите със здравето, е недопустимо“, коментира още доц. Кехайов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Михайлов: Решаването на проблемите в здравеопазването не търпи отлагане

Георги Михайлов: Решаването на проблемите в здравеопазването не търпи отлагане

20 Октомври 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Решаването на проблемите в здравеопазването не търпи отлагане. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той обясни, че вотът на недоверие е нормален инструмент за една демократична държава, чрез който опозицията поставя сериозни въпроси в социалния и икономическия живот на страната. "Смисълът на този вот не беше само да се направи аритметична сметка - кой ще застане зад правителството, и кой - против. За нас беше важното да се постави един проблем, който от безотговорно дълго време, седи безобразно нерешен", обясни той. Социалистът припомни, че от началото на 44-тото НС, ПГ на левицата поставя този проблем последователно в пленарна зала и има признание от министъра на здравеопазването, че системата е болна. "За съжаление, 9 месеца след това признание, бяха представени промени, изработени на тъмно, само на здравноосигурителния модел, но не и на здравеопазването", коментира той. Проф. Михайлов обясни, че това, на практика, няма да реши по никакъв начин сериозните въпроси, които стоят в тази сфера. Той подчерта, че само след няколко дни, ще започне обсъждане на новата на бюджетна година в парламента, а предложенията са за 2020г. "Вървим в повторение на едни и същи полуистини и дълъг разговор. Българското здравеопазване вече няма нужда от това, а от оптимални, ясни решения, тъй като проблемите не търпят отлагане", категоричен бе той.
Михайлов обясни, че в последните 10 години, всяка една област на управлението е била доминирана от една политическа сила. Според него, когато човек се опитва да реши проблеми за такъв дълъг период, няма как обществото да го оправдае, когато дойде да се покае пред очите на гражданите и каже: "Ние всички сме виновни". "Състоянието е тежко - фалират много общински болници, в критичното състояние са много областни болници, а дълговете им нарастват и са вече около 500 млн. лв, въпреки приказките, че са намалели. Всички тези проблеми са сериозни и реални- няма как да говорим повече, че вината е само в миналото. Трябва да потърсим ясно алтернативи", заяви той. Проф. Георги Михайлов обясни, че има две предложения, които са застъпени във "Визия за България" в сферата на здравеопазването - болници да не са търговски дружества и да има реално остойностяване на лекарския труд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков към ГЕРБ: Провалът в здравеопазването е необратим, остава да го констатирате

Крум Зарков към ГЕРБ: Провалът в здравеопазването е необратим, остава да го констатирате

19 Октомври 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. „Ако си представим, че дебатът за здравеопазването не беше изроден и народните представители ще използват дните до гласуването за размисли как да гласуват, не според партийната си принадлежност, а според логическото мислене, тогава ще трябва да кажат кое от мотивите е вярно и кое не“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП за България“ Крум Зарков по време на дебатите за вота на недоверие, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той попита: „Вярно ли е, че общинските болниците фалират, а частните не фалират? Не е ли вярно, че лекарите си заминават, че няма медицински сестри, че хората, пациентите също заминават след своите лекари и търсят лечение в чужбина? Не е ли вярно, че от системата на здравеопазването, частни и публични разходи, взети заедно- 8 млрд. лв., се краде?“. Той подчерта, че тези неща не са казани от левицата, а от министри от сегашния кабинет, казвали са го и депутати от това мнозинство. „Когато кажем, че от тази система се краде и ни се предложи да я финансираме с още 800 млн. лв, за какъв консенсус говорите? За кое да се съгласим, да се откраднат още 800 млн. лв, директно от джоба на българските граждани, за да отидат в джоба на 5-мата човека, които се облагодетелстват от системата, ли?“, попита той управляващите.
Крум Зарков подчерта, че когато е ясно, че няма думи, с които вотът да бъде отречен, трябва да се зададе въпросът: „След като констатацията, че системата не работи и че здравеопазването е в колапс, е обща, има ли сили това правителство и това мнозинство да променят това за добро?“, попита той. Социалистът подчерта, че за две години нищо не е направено и всички показатели сочат, че системата се влошава, а на втората година се представят два отвлечени модела. Според него общото между двата модела е, че те са отхвърлени от всички – от хората в системата на здравеопазването и от тези, извън нея, от международните наблюдатели. Зарков заяви, че самите управляващи не защитават тези свой проект, а само обясняват, че е проект, но време за повече намерения няма. „Вотът на недоверие, извън тази зала е спечелен, провалът на правителството е необратим и ако вие не го констатирате днес, от вътре, ще дойдат хора, които ще го констатират от вън“, заключи Крум Зарков.
„Когато ГЕРБ дойде на власт през 2009 г, отклони от бюджета на НЗОК 1.5 млрд. лв., които до днес не са върнати“, припомни народният представител д-р Иван Ибришимов. Той подчерта, че същевременно касата държи средства на европейски болници и здравни каси, заради което ни се отказват трансплантации в европейски болници. „В България има райони, които са оставени без адекватно здравеопазване, но нашето предложение е такива болници да влязат в забранителен списък за приватизация, за да не остават населени места без здравеопазване“, заключи д-р Ибришимов..
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Не е вярно твърдението на Корнелия Нинова, че не съм разговарял с никого за моделите за здравеопазване

Министър Кирил Ананиев: Не е вярно твърдението на Корнелия Нинова, че не съм разговарял с никого за моделите за здравеопазване

19 Октомври 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Първото обвинение за това, че не съм изпълнил обещанието си, беше един от мотивите на Корнелия Нинова - че не съм се срещнал с никого и не съм разговарял. Това не е вярно. Това каза от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Корнелия Нинова не може да прави срещи с 2-3 организации, които естествено ще възразят, защото не знаят какво ще предложим. След това да излиза и да представя нещата така, както са били вътре в залата“, посочи той. „После се налага тези организации да излизат след това да казват, че не са казвали това на срещите. Това е нечестно“, заяви министърът. „Преди 11 месеца и 9 дни, когато НС ме избра, за министър казах, че здравеопазването няма цвят. Обещах през цялото време да работя в консенсус с всички парламентарно представени партии“, припомни Кирил Ананиев. „Във всичките ми разговори имаше само две организации, които категорично се противопоставиха на моделите- пациентските и синдикатите. Всички останали организации казаха, че това е добро начало и дебатът трябва да продължи“, изтъкна министърът. „Може би сте свикнали да командвате административния процес, аз съм друг човек. Искам, когато тръгна към МС или НС, зад мен да стоят всички организации“, се обърна той към БСП като вносители на вота на недоверие.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: „Здрав“ вот на недоверие не се прави с „болни“ аргументи

Министър Кирил Ананиев: „Здрав“ вот на недоверие не се прави с „болни“ аргументи

19 Октомври 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Предпочитам консенсус, а не вот на недоверие. „Здрав“ вот на недоверие не се прави с „болни“ аргументи. Това каза от парламентарната трибуна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Има и малко добри неща в мотивите на БСП. Те са свързани с част от презентацията ми, в която описах недостатъците на сегашния здравноосигурителен модел“, коментира той. „Взели са буквално тезите ми за недостатъците и дотам са добрите им предложения“, посочи министърът. „Въпросът е, че аз ги представям, за да мобилизирам енергията на всички заинтересовани страни по темата“, заяви Кирил Ананиев. „От БСП ги използват, за да направят вот на недоверие. Това е голямата разлика между подхода“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: Цветан Цветанов не е разбрал, че вотът на недоверие не е за намерения, а  за тежкото бездействие в сферата на здравеопазването

Проф. Георги Михайлов, БСП: Цветан Цветанов не е разбрал, че вотът на недоверие не е за намерения, а за тежкото бездействие в сферата на здравеопазването

19 Октомври 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов не е разбрал, че вотът на недоверие не е за намерения, а за тежкото бездействие в сферата на здравеопазването. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов в лично обяснение към Цветан Цветанов, който каза, че вотът на БСП е за намерения и най-смисленото от всичко казано до момента в дебата са думи на проф. Михайлов, че преди негово изказване е нямало казано нищо смислено, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Смятам, че недобре сте разбрали две неща – първо моето изказване в тази му част, която цитирате. Аз имах предвид, ако си спомняте, че започва сценарият да върви и че не превръща срещата тук в дебат. Още нещо не сте разбрали, че вотът на недоверие, внесен от ПГ на "БСП за България", не е насочен към намерения, а към тежко бездействие в сферата на здравеопазването, което доведе до буквално тежко състояние на българското здравеопазване, за което е отговорна управляващата коалиция в момента и най-вече големият партньор в нея – партия ГЕРБ“, посочи проф. Михайлов. По думите му намеренията са само част в страницата на вота на недоверие.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Благодарим на БСП, че за първи път в парламентарната история внесоха вот на недоверие за намерения

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Благодарим на БСП, че за първи път в парламентарната история внесоха вот на недоверие за намерения

19 Октомври 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
София. Благодарим на БСП, че за първи път в парламентарната история внесоха вот на недоверие за намерения. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обсъждането продължава, още нямаме решение на Министерския съвет за моделите на здравеопазване“, обяви той. „Вотът на недоверие е единственият системен подход на БСП за политически послания. Те никога обаче не са давали алтернатива или решения на въпросите, които вълнуват гражданите, а ГЕРБ и коалиционното правителство решават проблеми“, заяви Цветан Цветанов. „Единственото, което беше смислено в дебата, беше изказването на проф. Михайлов от БСП, че преди него нямало нищо смислено казано, а именно мотивите за вота на недоверие“, коментира той. „Темата здравеопазване не е на нито една политическа сила, а такава, по която всички ние трябва да участваме активно“, посочи Цветан Цветанов. „Благодаря, че сте на работа и участвате в дебата. Тук е мястото, където можем да решаваме проблемите, а не там, където можете да говорите, каквото си искате и никой да не ви търси отговорност“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: Капацитетът на правителството в здравеопазването се изчерпа, трябва да си отиде

Доц. Георги Йорданов, БСП: Капацитетът на правителството в здравеопазването се изчерпа, трябва да си отиде

19 Октомври 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Капацитетът на правителството в здравеопазването се изчерпа, трябва да си отиде. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване доц. Георги Йорданов по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съм доволен от дебата, който протича в залата. Всички ние сме съгласни, че проблемите в здравеопазването са тежки. Предлагат ни се изходи. Какви са те? Първият е радикално излизане на държавата от системата на здравеопазването, радикално вкарване на пазара в нея с частни здравни застрахователи“, допълни още доц. Йорданов. По думите му така ще се разчита, че частния интерес ще регулира интересите на българските граждани. „Не можем да се съгласим категорично“, подчерта доц. Йорданов.
„На второ място – има дупка в здравеопазването, дайте да налеем 860 млн. лв. Нямаме статистика, нямаме остойностяване на медицинските дейност, как определихме, че тези 860 млн. лв. ще решат проблемите на българското здравеопазване“, попита доц. Йорданов. По думите му "джобовете" на здравната система са продънени и няма какво да се извади от тях. „Ние считаме, че капацитетът на това правителство по отношение на здравеопазването се изчерпа, то трябва да си отиде и ние да започнем истински дебат, за да отговорим на очакванията на хората“, допълни заместник-председателят на Здравна комисия.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите по вота на недоверие

Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите по вота на недоверие

19 Октомври 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът удължи работното си време до приключване на дебатите по вота на недоверие, предаде репортер на Агенция "Фокус". Процедурата предложи председателят на парламента Цвета Караянчева. "За" предложението й гласуваха 117 народни представители, "против" - 2 и "въздържали се" - 3. Процедурата се налага, тъй като по принцип пленарното заседание в петък е до 11.00 часа. В процедура по начина на водене заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков призова министър Кирил Ананиев да вземе отношение в дебатите по вота на недоверие на тема "Здравеопазване".
След дебатите е предвиден парламентарен контрол. В него ще вземат участие шестима министри от кабинета "Борисов" 3. Сред тях са министърът на вътрешните работи Младен Маринов, на регионалното развитие Петя Аврамова, на земеделието Румен Порожанов, правосъдието Цецка Цачева и на енергетиката Теменужка Петкова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: Дълбоко невярна е мантрата на БСП, че правителството е основният длъжник на здравната система

Александър Иванов, ГЕРБ: Дълбоко невярна е мантрата на БСП, че правителството е основният длъжник на здравната система

19 Октомври 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Мантрата, че правителството е основният длъжник на здравната система е дълбоко невярна. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако имахте успешни здравноосигурителни модели, да ги бяхте въвели по време на правителството на Пламен Орешарски“, коментира той. „25 лева е вноската за пенсионер през 2016 година, 26 лева е през 2017 година, 27 лева е през 2018 година. Моля, когато пишете мотивите си или някой ви помага, да се осланяте на действителни данни“, обърна се Александър Иванов към БСП. „Ако някой желае да оспори цифрите, да заповяда“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов: От ДПС имаме самочувствието да заявим и предложим нова матрица, различна от досегашната, нов подход и нови решения

Д-р Хасан Адемов: От ДПС имаме самочувствието да заявим и предложим нова матрица, различна от досегашната, нов подход и нови решения

19 Октомври 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. От ДПС имаме самочувствието да заявим и предложим нова матрица, различна от досегашната, нов подход и нови решения. Това каза депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място демонополизация. Искаме да поставим НЗОК в конкуренция с останалите финансиращи органи. Искаме лечебните заведения да имат възможност да се конкурират помежду си, както за финансови ресурси, така и за пациенти. На второ място искаме свободен достъп до лечебните заведения без лимит. Искаме реално остойностяване на услугите и на труда на лекарите“, допълни още д-р Адемов.
По отношение на мотивите, с които БСП внсят вот на недоверие, д-р Адемов заяви: „Мотивите са написани може би в стил - като ги разтворя все едно аз съм ги писал, като ги затворя все едно друг е чел“, заяви той.
Д-р Адемов критикува управляващите по темата "Здравеопазване". „Това, което правите през всичките девет години на вашето управление е да увеличавате финансовия ресурс, само че уважаеми колеги, не говорите за контрол и за ефективно изразходване на този ресурс“, заяви още д-р Адемов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Вотът на недоверие е ненавременен, но здравеопазването заслужава такъв сериозен дебат

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Вотът на недоверие е ненавременен, но здравеопазването заслужава такъв сериозен дебат

19 Октомври 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие е ненавременен, но здравеопазването заслужава такъв сериозен дебат. Това каза д-р Калин Поповски, народен представител от ПГ на „Обединени патриоти“ по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние няма да подкрепим вота, естествено“, каза още д-р Поповски. Той уточни, че при гласуването на бюджета за 2018 г. ще има безпрецедентно увеличение за сектор "Здравеопазване" - 407 млн. лв. „Ние знаем, че при нас съществуват болници в малки общини, които са под 10 хил.- души, които нито имат потенциал да лекуват, нито имат кадри. Над 3 млн. - хоспитализации, това също е една много важна цифра, която доведе до ситуацията в момента. През 2000 г., когато България беше 8 млн., имаше 1 млн. хоспитализации, които бяха реални“, каза той и отчете, че сега се надписват. По думите му днес 7-милионна България има 3 млн. хоспитализации.
Според него има прекалено голям либерализъм, който е довел до източване на НЗОК. „8 % здравна вноска, не казвам голяма или малка. Такава е здравната вноска в България“, посочи той и отчете, че в Европа е по-голяма.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: ГЕРБ управлява 10 години- достатъчно време да види проблемите в здравеопазването и да ги коригира

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: ГЕРБ управлява 10 години- достатъчно време да види проблемите в здравеопазването и да ги коригира

19 Октомври 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ управлява 10 години - достатъчно време да види проблемите в здравеопазването и да ги коригира. Това каза депутатът от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джефер в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Загубихте време заради заблуди и грешки, които допуснахте или заради некомпетентност и незнание, или заради такива, които бяха престъпни“, се обърна тя към ГЕРБ. „Юридическата несъстоятелност и непрекъснатата корекция на условията за обществените поръчки ви пречат да стартирате електронното здравеопазване и всичко друго“, обясни д-р Джафер. „Ще подкрепим вота на недоверие, защото не сте в състояние да предприемете стъпки за промяна на системата“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: Ще подкрепим  вота на недоверие не заради нереализираните модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването

Д-р Нигяр Джафер, ДПС: Ще подкрепим вота на недоверие не заради нереализираните модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването

19 Октомври 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим вота на недоверие не заради нереализираните модели, които тепърва ще се коментират, а заради безвремието в здравеопазването. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джафер по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще подкрепим този вот заради неслучилото се досега, заради неудържимия срив на доверие от страна на пациентите, на лекарите и медицинските специалисти. Когато има такъв срив на доверие, нещата са пагубни. Ще подкрепим този вот заради индикаторите, които ни поставят на най-непрестижните места. България има най-високата смъртност в ЕС“, посочи д-р Джафер. По думите й става въпрос за една система с главно „С“. Д-р Джафер заяви, че ДПС ще подкрепи този вот и заради фалита на общинските болници. Тя попита дали освен за смирение и покаяние по време на дебата ще се говори за решение на проблемите. Д-р Джафер заяви, че се върви след събитията в здравеопазването. „Докога така?“, попита още д-р Джафер. По думите й днес България има еврокомисар по дигитализацията, но няма електронно здравеопазване.
Във връзка с гласуването против на иновативните лекарства за онкоболните, д-р Джафер зави, че те са го направили 6 пъти. "Седмият път с декрет от премиера гласувахте "за" и тържествено обявихте, че благодарение на вас се постига консенсус. Смятам, че изначално вашето разбиране е грешно как да се търси консенсус", заяви още д-р Дафер. По думите й с фалшив диалог няма да се стигне до решение. Според нея не опозицията, а ГЕРБ е сътворила вотовете на недоверие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не забелязвам в Корнелия Нинова желание за диалог, а за противопоставяне

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Не забелязвам в Корнелия Нинова желание за диалог, а за противопоставяне

19 Октомври 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Не забелязвам в Корнелия Нинова желание за диалог, а за противопоставяне. Това каза председателят на здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако искаме да постигнем решение, трябва да търсим съгласие“, призова тя. „Показали сме, че търсим добрите решения“, заяви д-р Даниела Дариткова. „Ако смятате, че здравеопазването се нуждае от положителна промяна, да се обединим“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Валентина Найденова, БСП: ГЕРБ оставиха здравната система да се оправя сама

Д-р Валентина Найденова, БСП: ГЕРБ оставиха здравната система да се оправя сама

19 Октомври 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. Оставихте здравната система да се оправя сама. Всеки в нея да се спасява самостоятелно. Това каза депутатът от БСП д-р Валентина Найденова в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изоставихте всички в системата, без изключение или с изключение, но само за някои“, коментира тя. „Трябва спешно да се подготви здравната система за работа в пазарни условия, при ясни правила за преструктуриране“, заяви д-р Найденова. „Докога да чакаме - времето изтича“, попита тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В рамките на тази година с 13%  е намаляла задлъжнялостта на болниците

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В рамките на тази година с 13% е намаляла задлъжнялостта на болниците

19 Октомври 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на тази година имаме 13 % намаление на задлъжнялостта на болниците, която беше констатирана. Това каза председателят на парламентарната Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Дариткова заяви, че нормативната история на незаплащането от страна на държавата на пълния размер на здравната вноска за деца, пенсионери и държавни служители датира от 1998 г. „Факт е, че не се плаща пълната вноска само за децата, защото всичко останало, което твърдите, не е вярно“, обърна се д-р Дариткова към БСП. Тя уточни, че през 2015 г. парламентът е решил с всяка година с 5% да се увеличава стойността, която държавата заплаща за осигуряваните от нея деца. „Тази година стойността на процента доплащане ще достигне 65“, обясни още д-р Дариткова.
„Спешната помощ в годините наистина среща сериозна подкрепа от Министерство на здравеопазването“, каза д-р Дариткова и посочи, че осигурените финансови средства за 2015 г. са 140 млн. лв, за 2016 г. – 153 млн. лв, а за 2017 г. парите са били 162 млн. лв. „Механизмите на заплащане на дейността наистина са променени, защото трябва да бъде обвързано с това, което извършват спешните отделения, а не да се плащат фиксирани заплати. Няма отлив на работещи от спешните приемни отделения, допълни д-р Дариткова. Тя уточни, че са реализирани два проекта за инвестиции в регионална инфраструктура в подкрепа на развитието на системата за спешна медицинска помощ. „Вече има обявен и реализиран търг за закупуване на линейки. Започна тръжната процедура по отношение на инфраструктурните проекти“, посочи д-р Дариткова и обърна внимание, че 163 млн. ще отидат за нуждите на Спешна помощ. „Тук отново трябва да бъдем обединени в усилието си това да се случи“, допълни д-р Дариткова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Алтернативата на БСП за здравеопазването звучи като лозунг от добре забравеното старо време

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Алтернативата на БСП за здравеопазването звучи като лозунг от добре забравеното старо време

19 Октомври 2018 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Алтернативата на БСП за здравеопазването ми звучи като лозунг от добре забравеното старо време. Това каза председателят на здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предложете конструктивна алтернатива за промяна на здравния модел“, призова тя и коментира, че с такава алтернатива БСП няма да спечелят избиратели. „Може би наистина е важна тезата ви за остойностяване на труда на лекарите“, посочи д-р Дариткова. „Това е полезно, но отново е декларативно. Не сте заявили никаква финансова обосновка“, обяви тя. „Срещнахме се с всички, а не само с общинските болници като вас. Защо не попитахте университетските или частните болници“, посочи Даниела Дариткова. Тя обърна внимание, че работните групи от Министерството на здравеопазването са се срещнали и с представители на лекарски и пациентски организации, както и със застрахователите. „Имаме работни групи, които определят проблемите в здравеопазването и местата, които могат да създадат напрежение в предложените два модела за здравеопазване. Те са чисто експертни, не са политически“, обясни Даниела Дариткова. „Много бегло сте наблегнали на нормативната уредба. Ако бяхте се запознали внимателно, може би щяхте да имате по-разумни предложения“, коментира тя. „От 2010 до 2019 година най-много разкрити лечебни заведения имаме в периода 2013-2014 година. Дадени са разрешения за дейност на 21 частни болници“, обясни тя. „Детската смъртност през 2017 година е с рекордно ниско ниво. Това е най-ниското ниво в цялата история на демографската статистика в България“, каза още Даниела Дариткова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: За съжаление с цялата процедура по вота за здравеопазването БСП отново направиха демонстрация на това как не се търси съгласие

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: За съжаление с цялата процедура по вота за здравеопазването БСП отново направиха демонстрация на това как не се търси съгласие

19 Октомври 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. За съжаление с цялата процедура по вота за здравеопазването БСП отново направиха демонстрация на това как не се търси съгласие. Това каза председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Тя започна своето изказване с поздрав към всички лекари. „Искам да им пожелая здраве и търпение, с всеотдайност да продължават да даряват здраве и надежда“, заяви още д-р Дариткова. „Много е важно да не използваме, интерпретираме проблемите политически. Сектор „Здравеопазване“ се нуждае от надпартиен консенсус. Много е полезно да си припомняме една фраза, че трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването“, допълни още д-р Дариткова. „Тръгнахте по села и паланки да представяте своята програма с претенциозното заглавие „Визия за България“, но явно не чухте хората. Те не очакват от нас непрекъснато да спорим и да се караме. Ние никога не сме отричали нашата политическа отговорност, но и вие трябва да поемете своята“, заяви председателят на Здравна комисия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Здравната система убива буквално, а през последните 9 години името ѝ е Бойко Борисов

Антон Кутев, БСП: Здравната система убива буквално, а през последните 9 години името ѝ е Бойко Борисов

19 Октомври 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Системата убива буквално. През последните 9 години тази система си има име и това е Бойко Борисов. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моето твърдо убеждение е, че това не е вот срещу министъра на здравеопазването. За 9 години управление на ГЕРБ, са се сменили 9 министри“, посочи той. „Няма да е почтено да насочим вота срещу последния министър, за това вотът е срещу ГЕРБ“, обяви депутатът. „Няма как БСП да ви е виновно за тези 9 години- вие носите отговорността“, се обърна Антон Кутев към ГЕРБ. „Вече година и половина не се правят белодробни трансплантации“, изтъкна той и уточни, че има 8 жертви, които са били в списъка за трансплантации. „8 жертви са повод за искане на оставка, а и за търсене на наказателна отговорност“, каза още Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Единственото решение е правителството да подаде оставка - алтернатива има

Корнелия Нинова, БСП: Единственото решение е правителството да подаде оставка - алтернатива има

19 Октомври 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. При самооценката на правителството в доклада за национална сигурност, единственото решение е да подаде оставка - алтернатива има Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След малко ще проведем дебата, надявам се стойностно, нека всеки който говори от тази трибуна, както изисква нашият правилник, да каже има ли конфликт на интереси. Бил ли е собственик на болници, участник във фармацевтични компании и чии интереси представлява тук. От името на своите избиратели ли говори, защото правим вот на недоверие за сегашното състояние, а не за бъдещите ви намерения. За да сме сигурни, че предложенията Ви не стават и че това, което ние предлагаме е разумно и възможно, проведохме множество срещи с лекари, пациенти, общински болници и застрахователи. Днес ви казваме тяхното мнение. Оказва се, че нито за вота, нито за реформата сте потърсили някого“, допълни Нинова.
Тя заяви, че според пациентската организация е по-добре да умреш в България, отколкото да се лекуваш. По думите ѝ по време на извънпарламентарните консултации е изказано мнението, че е странно правителството да ни кара да избираме между два модела, които не стават. „Правителството напълно пренебрегва Българския лекарки съюз. Неглижирате неговата роля, мнение и професионализъм, а Министерство на финансите монополизира касата. Те държат държавата да си внесе пълните здравни вноски“, допълни още Нинова. Лидерът на БСП добави, че според застрахователите направените предложения от правителството за реформи в здравеопазването са неприемливи. „Най-важна е оценката, която си давате вие в Доклада за национална сигурност за 2017 г., който гласувахте преди няколко дни“, допълни Нинова. По думите й в него пише, че не са се подобрили качеството на здравните услуги, както и липсата на напредък за предпоставките за корупция. „При тези оценки на всички, които искате да засегнете с намеренията си за реформа и които поставихте в тази ситуация и които са тук, при това състояние, при тази самооценка, която вие си давате в Доклада за национална сигурност единственото решение на на въпроса е правителството да подава оставка и да си тръгва. Алтернатива има“, заяви още Нинова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Поставяме си за основна цел да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в България и да гарантираме на всеки достъп до него

Корнелия Нинова, БСП: Поставяме си за основна цел да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в България и да гарантираме на всеки достъп до него

19 Октомври 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Поставяме си за основна цел да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в България и да гарантираме на всеки достъп до него. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Естествено, че има и други възможности за развитие на здравеопазването - алтернатива има и ние от „БСП за България“ я предлагаме. Поставяме си за основна цел да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в България и да гарантираме на всеки достъп до здравеопазване", заяви тя. Нинова изброи още за здравно неосигурените гарантират пакет от медицински услуги и премахване на търговския статут на държавните лечебни заведения и замяната им с принципно нов. „Детайлно остойностяване на всички медицински дейности и на труда на медицинските специалисти и изграждане на национална здравна система на регионален принцип“, допълни Нинова.
„Искаме ви оставката и за това, че принудени от такава система, лекарите бягат от България, напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално. За това, че липсва всякаква профилактика, която да предотврати тежките заболявания. За това, че изоставихте проблемите в спешната помощ, забавихте ключови процедури като регионална здравна инфраструктура“, каза Нинова. По думите й сигурно мнозина от управляващите не знаят, че Министерство на здравеопазването вече не плаща фонд работна заплата в 34 лечебни заведения, поради което този персонал се съкращава.
„Искаме оставката на правителството, защото третото правителството на Бойко Борисов не връща 1,5 млрд. лв. от здравните осигуровки на българските граждани, взети от първото му правителство, въпреки решенията на Конституционния съд още тогава. Правителството на Бойко Борисов не плаща пълен размер на здравните осигуровки на деца, пенсионери, държавни служители, което е задължено да се прави по закон. Заради това в НЗОК има 1,2 млрд. лв. по-малко, защото правителството е най-неизправния платец в държавата към здравната система“, допълни лидерът на БСП. Тя заяви, че именно за това БСП е инициирал дебат и са задължили министъра да предложи секторни реформи. „Искаме ви оставката, защото министърът и правителството не изпълниха решението на Народното събрание. Вие представихте проект, в който няма секторни реформи, има единствено механизъм за увеличаване на приходите в НЗОК и правителството го вижда чрез допълнително натоварване на българските граждани с още плащания. Вместо правителството да плати дължимите 1, 5 млрд. лв. от парите на хората, ги задължавате да плащат още веднъж“, заяви Нинова. По думите при това положение гражданите ще осъществяват четири вида плащания. Тя разкритикува управляващите, че това не е възможно за мнозина български граждани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме оставката на кабинета - за 10 години докараха здравеопазването до там, че думите „достъпност“ и „безплатност“, се заменят с „връзки“ и с „пари“

Корнелия Нинова, БСП: Искаме оставката на кабинета - за 10 години докараха здравеопазването до там, че думите „достъпност“ и „безплатност“, се заменят с „връзки“ и с „пари“

19 Октомври 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Искаме оставката на кабинета - за 10 години докараха здравеопазването до там, че думите „достъпност“ и „безплатност“, се заменят с „връзки“ и с „пари“. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Преди дебата Нинова честити празника на лекарите. „Пожелаваме им да бъдат здрави, да имат сили, да продължат да помагат и да лекуват българския народ. Призоваваме ги да бъдат активни участници в разговорите и във вземането на решението за бъдещето на здравната система“, каза Нинова.
„БСП за България“ искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. Вотът на недоверие е за последните две години от управлението, но Борисов управлява България в последните десет. За тези десет години той смени 9 министри, почти по министър на година и 8 управители на НЗОК. Резултатът днес е следният: парите за здравеопазване в този период се увеличават непрекъснато и днес достигат 9 млрд. лв. 4 млрд. лв., уважаеми българи, плащате от джоба си т.е. нарушено е вашето основно, гарантирано от Конституцията право за безплатно здравеопазване. Плащате за избор на екип, за медицински изделия, за консумативи над масата и под масата. В резултат на това управление здравеопазването вече не гарантира достъпност, както е по Конституцията - 80% от болниците са в три големи града“, заяви още Нинова и коментира, че една родилка трябва да пътува от Свищов до Велико Търново. „Общинските болници фалират, те дължат около 500 млн. лв. Пред затваряне са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин и други, но до тях и в дворовете на областните болници изникват печеливши частни структури“, допълни Нинова.
„Уважаеми управляващи, за 10 години докарахте системата до там, че „достъпност“ и „безплатност“ трябва да замените с „връзки“ и с „пари“, ако нямаш едно от двете или и двете едновременно, си обречен“, заяви лидерът на БСП.
Тя посочи, че БСП иска оставката на кабинета и заради лекарствената политика.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел, вярвам, че духом ще е с нас

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел, вярвам, че духом ще е с нас

19 Октомври 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов е в Брюксел, вярвам, че духом ще е с нас. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в отговор на призива на депутата от БСП Георги Гьоков за дебатите да дойде премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Свързала съм се с министър-председателя, той е на посещение в Брюксел“,каза Караянчева и изрази надежда той да е духом с депутатите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Още в самото начало на дебатите по вота управляващите ги неглижират, може ли да поканим министър-председателя Борисов и вицепремиера Симеонов

Георги Гьоков, БСП: Още в самото начало на дебатите по вота управляващите ги неглижират, може ли да поканим министър-председателя Борисов и вицепремиера Симеонов

19 Октомври 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Още в самото начало на дебатите по вота управляващите ги неглижират, може ли да поканим министър-председателя Борисов и вицепремиера Симеонов. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков в процедура по начина на водене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Възможно ли е да поканим министър-председателя да присъства на вота на недоверието, също и ресорния вицепремиер Валери Симеонов“, попита Гьоков. „Редно е да ги поканим още повече, че българските граждани очакват този, който ръководи държавата да си каже тежката дума по въпросите на здравеопазването", допълни Гьоков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ ще се предават на живо по БНТ 2

Разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ ще се предават на живо по БНТ 2

19 Октомври 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Разискванията по вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“ ще се предават на живо по БНТ 2, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ предложението на председателя на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов гласуваха 182 депутати, а двама се въздържаха. Вотът на недоверие е на тема „Здравеопазване“ и беше внесен от БСП. В зала се регистрираха 143 народни представители. Днес в парламента ще се проведат разискванията по вота на недоверие, а следващата седмица се очаква гласуването му.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 143 народни представители започна пленарното заседание, на което ще се проведат дебатите по вота на недоверие на тема „Здравеопазване“

С кворум от 143 народни представители започна пленарното заседание, на което ще се проведат дебатите по вота на недоверие на тема „Здравеопазване“

19 Октомври 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. С кворум от 143 народни представители започна пленарното заседание, на което ще се проведат дебатите по вота на недоверие на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В зала е почти целият кабинет "Борисов 3" - министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вицепремиерът Екатерина Захариева, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на културата Боил Банов и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Министър-председателят Бойко Борисов не присъства, тъй като е на работно посещение в Брюксел.
Разискванията са заложени като точка първа в днешната програма за работа на Народното събрание. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание гласуването по вота трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите по него. За да е успешен един вот за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на вота на недоверие ново предложение на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.
Вотът е формулиран заради провала на правителството в областта на здравеопазването. Мотивите са разделени на три части: състоянието на здравеопазването, предложенията за реформа на управляващите и алтернативата на БСП в сектора. Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на всички 79 народни представители от ПГ на „БСП за България“ на 15 октомври 2018 г. Решението за искане на вот на недоверие бе взето на заседание на Националния съвет на БСП, което се проведе на 29 септември 2018 г. Това е третият вот на недоверие, иницииран от БСП, в рамките на 44-ото Народно събрание. Предходните два вота на тема „Корупция“ и „Сигурност“ не успяха да минат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите ще проведат разискванията по вота на недоверие на тема „Здравеопазване“ към кабинета „Борисов“ 3

Депутатите ще проведат разискванията по вота на недоверие на тема „Здравеопазване“ към кабинета „Борисов“ 3

19 Октомври 2018 | 07:04 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите ще проведат разискванията по вота на недоверие на тема „Здравеопазване“ към кабинета „Борисов“ 3. Това е заложено като точка първа в днешната програма за работа на Народното събрание. Съгласно прaвилника за организацията и дейността на Народното събрание гласуването по вота трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите по него. За да е успешен един вот за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за вот на недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.
Вотът е формулиран заради провала на правителството в областта на здравеопазването. Мотивите са разделени на три части: състоянието на здравеопазването, предложенията за реформа на управляващите и алтернативата на БСП в сектора. Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на всички 79 народни представители от ПГ на „БСП за България“ на 15 октомври 2018 г. Решението за искане на вот на недоверие бе взето на заседание на Националния съвет на БСП, което се проведе на 29 септември 2018 г. Това е третият вот на недоверие, иницииран от БСП, в рамките на 44-ото Народно събрание. Предходните два на тема „Корупция“ и „Сигурност“ не успяха да минат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Надявам се този път на вота на недоверие опозицията да говори, защото при миналия остана безмълвна

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Надявам се този път на вота на недоверие опозицията да говори, защото при миналия остана безмълвна

17 Октомври 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се този път на вота на недоверие опозицията да говори, защото при миналия остана безмълвна .
Това каза д-р Даниела Дариткова, народен представител от ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия, във връзка с дебатите по внесения от БСП вот на недоверие на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме готови винаги за дебат. С аргументи ще се опитам да оборя подробните мотиви на опозицията“, заяви д-р Дариткова и изрази надежда целта на опозицията да е благородна. Тя обърна внимание, че математически сметките на опозицията не излизат. „Разчитам, че могат да направят разумни предложения, които да се използват. Винаги съм твърдяла, че ние търсим надпартийния консенсус“, каза още председателят на Здравна комисия. Тя посочи, че във „Визия за България“ не е видяла такива предложения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: За вота на недоверие на тема „Здравеопазване“ имаме аргументи, различни от тези на БСП

Мустафа Карадайъ, ДПС: За вота на недоверие на тема „Здравеопазване“ имаме аргументи, различни от тези на БСП

17 Октомври 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Имаме нашите аргументи, които са различни от мотивите и от аргументите на БСП. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ за вота на недоверие към правителството на тема „Здравеопазване“, внесен от БСП, който депутатите ще гледат в петък, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За вота на недоверие имаме наши аргументи. Още за първия вот бяхме предложили да бъде на тема „Здравеопазване“, за тази секторна политика“, посочи той. „В сектора картината не е добра. Всяка година проблемите се задълбочават вместо да се решават“, заяви Мустафа Карадайъ. „Ще изложим мотивите си в зала“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Андрей Кехайов, ЮЕМФ: Здравеопазването няма нужда от политическа демагогия и вот на недоверие, а от конструктивен дебат

Д-р Андрей Кехайов, ЮЕМФ: Здравеопазването няма нужда от политическа демагогия и вот на недоверие, а от конструктивен дебат

17 Октомври 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие на тема „Здравеопазване“ е прибързан: достатъчно с политическата демагогия – първата стъпка е конструктивен дебат. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточно-европейски медицински форум (ЮЕМФ). Според него проблемите в сферата на здравеопазването у нас не са нови, а са резултат от нерешени преди 10 години такива. Комплексен план, включващ законодателни промени, единодействие на институциите в една посока и максимално използване на наличния капацитет са първите стъпки в посока подобряване на системата и условията за работа в нея, уточни д-р Кехайов. „ Преди 10 години ние поставихме въпроса, че ще има сериозен проблем с човешките ресурси – той вече е факт, че ще има проблем с трудовите ресурси, финансите, ако не се управляват правилно, ако не се балансира системата, не се получава онази устойчивост, от която не теоретично, а чисто практично се нуждае системата. Какво донесе този осигурителен модел? Къде се допуснаха грешките? Кой не взе адекватни мерки по отношение базовите проблеми, които има в системата? Аз не чух от предложените варианти за дискусия алтернативни предложения. Какво ако се спре това, ще бъде направено, или на някои им харесва статуквото? По-отговорното и по-сериозно поведение е действително да бъде проведен този експертно-политически обществен дебат и то с казването на нещата с истинските им имена“, коментира д-р Кехайов. За качествено здравеопазване е необходими да се увеличи средната продължителност на живота на българина, което е възможно само чрез целенасочена политика и инвестиции в сферата, посочи д-р Андрей Кехайов. Прогнози в по-дългосрочен план ще са полезни, но без общи действия от страна на всички заинтересовани и след 10 години няма да сме свидетели на развитие, а на пълен срив в системата на здравеопазването, уточни д-р Кехайов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Дебатите по вота на недоверие ще бъдат в петък, а гласуването другата седмица

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Дебатите по вота на недоверие ще бъдат в петък, а гласуването другата седмица

16 Октомври 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
София. Оптимистичното е, че опозицията ще влезе в зала. Дебатите ще са в петък сутринта, може би в средата на другата седмица ще бъде гласуването. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на парламента Цвета Караянчева по повод внесения от ПГ на БСП вот на недоверие към кабинета на тема „Здравеопазване“. „Мотивите за вота са на тема, която в момента е подложена на дебат - реформата в два различни варианта, които предлага министърът на здравеопазването. Вотът е за намерението на министерството да се направи реформа“, коментира тя.
Относно изказването на президента Радев, че има нужда от дебати по обществено значими теми, Караянчева коментира, че е необходима точна дефиниция за това кои точно са тези общественозначими теми. „В крайна сметка, това което казва президентът, е като оня анекдот нали - казваме А, но не казваме цялата азбука, за да стигнем до Я. Най-лесното в днешния век на комуникации е да се чуваме по телефона и аз го правя - нямам проблем, когато има нещо питам и премиера, и президента, нямам проблем. На телефона съм 24 часа, особено ако става въпрос за президента и премиера“, заяви тя.
Караянчева коментира и публикациите в наши и световни медии, свързани с мотивите за убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе. „Това, което се случи в Русе е ужасно като престъпление, но имаше сили, които се опитаха да обяздят тази трагедия“, заяви председателят на парламента. „След като се намери убиецът, продължиха внушенията и битката срещу институциите. Всичко това прави го опозицията, хора извън парламента, някой, на който му е изгодно да бие по институциите и да създава напрежение“, посочи Караянчева. „Учудена съм как тези световни медии не провериха информацията през няколко места, но хубавото е, че всички се извиниха. Всеки може да се възползва от едно такова ужасно влияние и да направи хибридна война. Това беше атака срещу ГЕРБ и управлението“, обяви тя.
Караянчева обясни, че в дневния ред на парламента са социалните закони, като още в средата на следващата седмици ще бъдат подготвени за четене Законът за личната помощ и Закона за хората с увреждания.
Относно стабилността в управлението, Караянчева беше категорична, че между коалиционните партньори има диалог и се провеждат редовни разговори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Когато внасяш вот на недоверие без да имаш алтернатива – това е просто заяждане

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Когато внасяш вот на недоверие без да имаш алтернатива – това е просто заяждане

16 Октомври 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Един вот на недоверие може да бъде успешен само ако имаш алтернатива. Когато обаче нямаш такава, значи, че просто се заяждаш. Това заяви пред журналисти в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, съобщиха от ПП ГЕРБ. „За БСП е лесно да дават страшни оценки и прогнози за българското здравеопазване при положение, че не предлагат алтернатива и не носят отговорност. Преди да търсят противопоставяне в сектор здравеопазване, нека първо си спомнят какъв е техният принос за неговото развитие“, подчерта Цветанов. Той припомни в какво състояние е била болницата в Смолян преди 10 години и направи сравнение с днешния й вид. „За последните 8 години в болницата са инвестирани над 10 млн. лв. Правителството отпусна целево 1 млн. лв. за изграждането на инвазивна кардиология, каквато до момента нямаше в цялата област“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. По думите му преди до болницата е нямало асфалтов път и достъпът на майки с деца е бил затруднен, докато днес лечебното заведение има изцяло обновен облик и може да привлича млади специалисти.
Цветан Цветанов сподели, че ГЕРБ има амбицията да покаже, че успешният модел на управление в Смолян, Девин, Доспат, Златоград може да бъде реализиран и в Рудозем, Неделино, Борино и др. „Искаме да покажем на жителите на тези и други населени места, че имаме потенциала и капацитета да управляваме успешно“, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ. Той отбеляза, че Смолянска област се превръща в атрактивна дестинация както за туризъм, така и за живот. „Смолян имаше много високи задължения, но след като ние поехме управлението те бяха значително редуцирани и градът се преобрази“, напомни Цветанов.
„БСП от май миналата година говорят за предсрочни избори. Те дори искаха да откажем европредседателството, като инициираха вот на недоверие в неговото начало и край. Това е ясен знак, че те искат да ни отклонят от правилната посока на развитие, към която правителството на Бойко Борисов и управляващото мнозинство в парламента водят страната“, уточни председателят на ПГ на ГЕРБ. Той подчерта, че европейските избори догодина ще бъдат генерална репетиция за местния вот, като сподели, че за България ще е по-добре да има повече депутати в най-голямото европейско семейство – това на ЕНП.
Попитан защо в понеделник не е имало коалиционен съвет, Цветан Цветанов обясни, че не е имало тема, която да налага провеждането на това събрание. „Всички заедно преценихме, че можем да използваме възможността и да се отдадем на нашите политически ангажименти“, съобщи той. По думите на Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, фактът, че все още няма назначен главен секретар на МВР не спъва работата на ведомството, защото в закона е ясно разписано каква е практиката в такива случаи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Георгиев, социолог: Преминаването на здравеопазването от сегашния бизнес модел към западноевропейския ще бъде много трудно

Живко Георгиев, социолог: Преминаването на здравеопазването от сегашния бизнес модел към западноевропейския ще бъде много трудно

16 Октомври 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София. Преминаването на здравеопазването от сегашния бизнес модел, който се очертава в последните години, към западноевропейския модел ще бъде много трудно. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Живко Георгиев по повод внесения вот на недоверие от БСП. Той обясни, че предизвикването на дебат от страна на левицата е една смислена цел, а темата „Здравеопазване“ не трябва да бъде пренебрегвана. “Истината е, че здравеопазването е една от най-проблемите области в държавното управление и в битието на българите и има какво да се дебатира по този въпрос. Напоследък станахме свидетели на доста крещящи безобразия, които не само, че не намаляват като бройка, но и всяка година ескалират. Здравеопазването до голяма степен загуби характера си на публична услуга, то се превърна в търговска дейност и все повече се засилва тази тенденция. Здравеопазването остава все по-недостъпно за онези, които не притежават „магическия“ ресурс на парите. То все повече се концентрира и централизира в София и 5-6 по-големи града”, обясни Живко Георгиев. Той изрази скептицизъм към генерирането на смислен дебат в парламента, но според него очевидно влияещите избори ще пояснят нещата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе трети вот на недоверие към кабинета (ОБЗОР)

БСП внесе трети вот на недоверие към кабинета (ОБЗОР)

15 Октомври 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. БСП внесе в деловодството на Народното събрание мотивите и проекторешението за третия вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“. Той е на тема "Здравеопазване", а повод за него, според опозицията, е влошаващото се състояние на сектора и готвените от управляващите реформи. Мотивите са разделени на три части: сегашното състояние и проблеми в здравеопазването; предложенията на правителството за реформи в сектора и алтернативата на БСП във „Визия за България“.
След внасянето на вота лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние на здравеопазването. "Това правителство е некадърно да се справи с този проблем, най-логичното е неговата оставка", каза още Нинова. По думите й стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. "Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват трябва да доплащат, което е противоконституционно. Лекарствата се изнасят от България, българите са принудени да ги купуват по-евтино от Гърция, Румъния, съседни и по-далечни европейски страни. Лекари и медицински сестри напускат системата и България и въпросът с кадрите е катастрофален“, коментира Нинова.
В мотивите към вота за недоверие от БСП посочват, че системата на здравеопазване е неефективна, в нея съществуват корупционни практики и конституционното право на достъп на българските граждани до медицинска помощ не е гарантирано. Според вносителите на вота провежданата от правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти политика в сферата на здравеопазването е хаотична и неадекватна и не само, че не допринася за решаването на проблемите на българското здравеопазване, но и ги задълбочава. От БСП смятат, че непоследователната политика на ГЕРБ по здравеопазване ясно си проличава по кадровата им политика и посочват, че за годините, през които те са на власт, са се сменили 9 министъра на здравеопазването и 8 управителя на Националната здравноосигурителна каса.
Опозицията отчита, че разходите за здраве се увеличават непрекъснато, но здравните показатели постоянно се влошават. Според вносителите на вота на недоверие се наблюдава трайна тенденция за дискриминация на пациентите по финансов признак и стотици хиляди граждани на практика са лишени от достъп до медицинска помощ. Същевременно задълженията на държавните и общински лечебни заведения към доставчици на медицински услуги, лекарства и медицински изделия в страната и чужбина са достигнали критични нива. От БСП отбелязват, че правителството е основен длъжник на здравноосигурителната система, тъй като не изплаща в пълен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери и държавни служители, като същевременно именно децата и пенсионерите най-често се нуждаят от медицинска помощ.
Опозицията посочва още, че по време на правителството „Борисов 1“ финансовият министър Симеон Дянков незаконосъобразно пренасочи 1.5 млрд. лв. от здравните осигуровки на българските граждани към държавния бюджет и добавя, че въпреки решението на Конституционния съд и до днес тези средства не са възстановени в бюджета на НЗОК. Според БСП доболничната помощ е обезличена, а общопрактикуващите лекари са сведени до ролята на обикновени „диспечери“ на здравеопазването, което е довело до тежко неравновесие между болнично и доболнична помощ. Като друг проблем сериозен проблем в сектора БСП посочват липсата на достойно заплащане на труда, което заплашва да се превърне в кадрова катастрофа.
Според БСП при така очертаната тежка картина на системата на здравеопазването, идеите на правителството в областта не срещат подкрепа. Опозицията посочва, че в предлаганите два „модела“ за здравно осигуряване очертаващата се основна цел е прехвърляне на тежестта на финансирането от държавата върху гражданите, като основният порок и на двата модела е липсата на детайлна оценка на медицинските дейности. От БСП са на мнение, че предложените промени в сферата на здравеопазването заплашват допълнително да натоварят финансово българските граждани, като предварително е ясно, че това ще задълбочи пороците на системата, затова политическата санкцията за подобно действие може да бъде само една – оставка на кабинета.
Алтернативата, която предлага БСП предлага е гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието за здравноосигурените лица, както и държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с публични финансови ресурси за здравнонеосигурените лица. Опозицията предлага също премахване на търговския статут на държавните лечебни заведения, във всеки регион лечебните заведения да се обединяват в единна структура, недопускане демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, въвеждане на Персонално медицинско досие за всеки пациент, въвеждане на диференцирана ставка на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия.
По-късно на брифинг в Народното събрание депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов отбеляза, че от БСП повтарят една и съща мантра - че нещо не се развива и че не се търси реформа. "За пореден път сме свидетели на това, че БСП живеят в друга държава и в паралелна вселена", каза той. Според него БСП са търисли доста време кой да им напише мотивите за вота на недоверие, но явно не са намерили експертния състав. „При проведените срещи малко избирателно подходиха, защото са се срещнали само с представителите на малките общински болници“, каза Иванов във връзка с извънпарламентарните консултации на БСП по вота на недоверие. По думите му в България има съсловия на областните болници, на университетските и на частните, както и на специализираните, но никой от опозицията не е потърсил тяхното мнение. Иванов изтъкна, че Министерство на здравеопазването обаче са потърсили тяхното мнение.
Пред журналисти в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че е право на опозицията да предизвика вот на недоверие, но той обаче няма никакъв шанс да успее. Според него страната ни днес не се нуждае от предсрочни избори, а от стабилност. Той подчерта, че БСП не са алтернатива и това за пореден път се е видяло в тяхната „визия“, където говорят за бюджетно здравеопазване, а не за здравноосигурителни модели, какъвто всъщност е днешният дебат.
От своя страна председателят на Комисията по здравеопазването и депутат от ГЕРБ-Смолян д-р Даниела Дариткова коментира, че поведението на БСП е противоречиво и непоследователно. „Те предизвикаха дебата за здравеопазване, но на дебатите в Комисия ги няма, отсъстват и от обсъжданията на концепцията на министър Ананиев за развитието на здравното осигуряване в страната и за секторните реформи в системата на здравеопазването“, отбеляза д-р Дариткова. По думите ѝ темата за здравеопазването у нас не бива да се политизира.
До момента опозицията в 44-то Народно събрание, в лицето на „БСП за България“, внесе два вота на недоверие към кабинета „Борисов 3“.
Първият вот беше на тема „Корупция“, като при гласуването на 21 януари 2018 г. го подкрепиха „БСП за България“ и ДПС. Поводът за него - невъзможността на кабинета да се справи с борбата с корупцията. „За“ вота гласуваха 103 народни представители, „против“ – 131 и „въздържали се“ - 0 .
Вторият вот беше на тема „Сигурност“. Конкретните причини, посочени от опозицията бяха - бягството на двамата рецидивисти от Централния софийски затвор, битовата престъпност в Угърчин, страха на хората от престъпници в Ботевград, както и авиокатастрофата с военния хеликоптер в Пловдив. От гласувалите 235 народни представители 104 гласуваха „за“, а „против" 131.
Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание вотът на недоверие се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители – 121 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Поведението на опозицията с вота на недоверие е противоречиво и непоследователно

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Поведението на опозицията с вота на недоверие е противоречиво и непоследователно

15 Октомври 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Смолян. Поведението на опозицията ми изглежда противоречиво и непоследователно. Заявлението им за вота е предизвикването на дебат, а от БСП бягат от този дебат, който вече се състоя в Комисията по здравеопазване. Това заяви пред журналисти в Смолян депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Математически този вот е предрешен, но и смисълът от дебата се надявам да не бъде укрепване на позициите на БСП, защото това няма как да се случи“, коментира тя. „Наистина искам темата за здравеопазване да не се политизира, да не се извличат евтини политически дивиденти от употребата на някои наистина несъвършенства в сектора ни. Признаваме, че има необходимост от реформи и търсим добрите решения, които да бъдат наистина консенсусно приети“, поясни д-р Дариткова. От местната структура на ГЕРБ са поканили председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да посети областната болница в Смолян, където има инвестиция в инвазивна лаборатория, финансирана от миналото правителството на Бойко Борисов и довършена от това управление. Д-р Дариткова посочи, че тази лаборатория спасява реално човешки животи в Смолянска област, защото е важно при сърдечно-съдови заболявания интервенцията да се извърши своевременно. Председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание уточни, че това е една реална инвестиция в по-доброто здравеопазване в региона.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Дори народните представители от БСП знаят, че вотът на недоверие няма да мине

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Дори народните представители от БСП знаят, че вотът на недоверие няма да мине

15 Октомври 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Смолян. За всички е ясно, че вотът на недоверие няма да мине. Дори съм убеден, че самите народни представители от БСП го знаят. Това каза пред журналисти в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод внесения от БСП вот на недоверие към правителството на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Според него това не е подходът, с който от БСП могат да правят политика. „Вчера имаше три частични избора в страната. БСП участва в два от тях и има 51 гласа, които са получили в двете населени места. ГЕРБ има над 480 гласа от всички избирателни райони, където се проведоха изборите“, обяви Цветанов. „ГЕРБ спечели изборите в село Суходол, община Главиница и в село Орлинци, община Средец. ГЕБР се представи спрямо възможностите си в едно село в община Карлово. Работим винаги в интерес на хората и сме го доказвали с отношението си“, заяви той. Цветанов коментира, че в случая въпросът не е в това БСП да бяга от парламента, да отсъства от дебата, за да представя „Визия за България“. „Можеш да го направиш след 18.00 часа, можеш да го направиш в събота, неделя, понеделник и вторник, но когато им заседания на парламента, ти да присъстваш и да участваш като опозиция в дебатите“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ. „Ние правим срещите с нашите структури и с гражданите, както и обсъжданията извън работно време, за да може да бъде удобно и за самите тях в почивните дни. За да можем да говорим по теми и да решаваме техните проблеми заедно с местната и изпълнителната власт“, каза още Цветан Цветанов.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Вотът на недоверие няма никакъв шанс да успее- страната се нуждае от опозиция с алтернатива, а БСП нямат такава

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Вотът на недоверие няма никакъв шанс да успее- страната се нуждае от опозиция с алтернатива, а БСП нямат такава

15 Октомври 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Смолян. Вотът на недоверие няма никакъв шанс да успее, защото страната ни днес не се нуждае от предсрочни избори. Това каза пред журналисти в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод внесения от БСП вот на недоверие към правителството на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „Страната ни се нуждае от опозиция, която да сложи проблемите на масата, да дава своята алтернатива, а ние виждаме, че БСП нямат алтернатива“, заяви той. Цветанов отбеляза, че от ГЕРБ три седмици са чакали БСП да си подготвят вота, за да може да имат мотиви, които да бъдат обсъждани в пленарна зала. „Хубавото е, че има парламентаризъм и практики, които смятам, че е нормално да бъдат прилагани. Една от тях е опозицията да иска вот на недоверие, но въпросът е дали този вот е съвсем уместен, дали ще постигне техните цели, за които те настояват“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. „Искам да благодаря специално на д-р Даниела Дариткова, която оглавява Здравната комисия – диалогът, който тя води с абсолютно всички политически формации, които имат своите представители в българския парламент, абсолютно всички организации, които имат пряко отношение към дейността на образованието“, посочи той. „Проблемите са идентифицирани и точна затова правим съответните законодателни промени“, каза още Цветан Цветанов. По думите му изпълнителната власт прави необходимата организация, за да може действително здравеопазването да бъде по-добро и да може парите, които отделя държавата , да стигат до всички пациенти.
Що се касае до мотивите на БСП, Цветанов посочи, че дебатът ще даде отговор, кой е бил прав и кой – не. „Ако погледнете внимателно „Визия за България“, ще видите, че се говори за бюджетно здравеопазване, а не за здравноосигурителни модели, които ние започнахме да обсъждаме с всички заинтересовани страни – пациентски организации, университетски, общински, държавни болници, също така със съсловни организации, Лекарския съюз“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ. „Ние говорим за реформа, която в момента се предлага за обсъждане и все още няма нормативни измерения, нито приключване на дебатите с всички организации, които изброих“, обясни Цветанов. „Когато има решение на Министерски съвет, когато има внесен здравноосигурителен модел, който депутатите могат да обсъждат и гласуват, тогава мисля, че може да изложим всичките си аргументи. Към настоящия момент говорим само за един проект, който минава на обществено обсъждане“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Михайлов, БСП: Вотът на недоверие е за катастрофата в здравеопазването, не за намеренията

Георги Михайлов, БСП: Вотът на недоверие е за катастрофата в здравеопазването, не за намеренията

15 Октомври 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие не е отправен към намеренията, а е насочен към провала в здравеопазването, който е много сериозен и едва ли има български гражданин, който не е наясно, че нещата в тази сфера са катастрофални". Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на партията „Нищо добро не се е случило в българското здравеопазване, нито в последните 9 години, когато управлението на страната, включително и здравеопазването, се доминира от ГЕРБ, нито в периода от началото на работата на 44-тото Народно събрание"- изтъкна той. Депутатът припомни, че нито информационната система, нито централизираните търгове за медикаменти, нито централизираната система за доставка на медицински изделия, нито програмата за спешна помощ, която се дискутира от 2015 г. -досега са реализирани. Професорът обясни, че България е с най- тежките показатели, които характеризират здравеопазването на територията на Европейския съюз- смъртност, средната продължителност на животa, показателите за предотвратима смъртност, за детска смъртност. "И всичко това е част от другия голям проблем в България- демографската катастрофа", отбеляза Михайлов. "Вотът е внимателно обмислен, сериозно дискутиран. Днес той беше внесен под формата на документ, който съдържа всички наши аргументи", коментира Георги Михайлов. Той припомни, че е трябвало да бъдат представени структурни реформи в управлението на здравеопазването и на здравноосигурителния модел. "Представени са само проблемите на здравноосигурителния модел, предложенията на управляващите не се приемат нито от експертите, нито от българската общественост", коментира Михайлов и допълни, че това е видно и от социологическите проучвания. Той каза, че алтернативата е показана във "Визия за България". "Ние целим да предложим модел, който да бъде консенсусен, тъй като медицината е глобален фактор в политиката в света", категоричен бе проф. Михайлов.

На въпрос за излязла в медиите информация за одит на Националата специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, проф. Михайлов каза, че той касае периода януари 2014 г. - декември 2016 г. "В този период аз съм бил директор 6 месеца. Всички договорни отношения, за които става въпрос в одита са създадени и структурирани от предишното ръководство. Ние прекъснахме голяма част от договорите, които не бяха изгодни. По времето, когато бях директор, с много труд намалихме задълженията на болницата", поясни проф. Михайлов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мотивите към внесения от БСП вот на недоверие към правителството на тема „Здравеопазване“

Мотивите към внесения от БСП вот на недоверие към правителството на тема „Здравеопазване“

15 Октомври 2018 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Системата на здравеопазване е неефективна и неефикасна и в нея съществуват корупционни практики и нерегламентирани обвързаности, които не гарантират конституционното право на достъп на българските граждани до медицинска помощ. Според БСП провежданата от правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти политика в сферата на здравеопазването е хаотична и неадекватна и не само, че не допринася за решаването на проблемите на българското здравеопазване, но и ги задълбочава. Това се посочва в мотивите към третия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3”, внесен от БСП на тема „Здравеопазване“. Агенция „Фокус“ публикува пълния текст на мотивите към вота без редакторска намеса.

Актуално състояние на системата на здравеопазване
Конституцията на Република България постановява в своя чл. 52, ал. 1, че „Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.”. Тази разпоредба гарантира на всеки здравно осигурен български гражданин свободен достъп до безплатна медицинска помощ и всякакви допълнителни финансови условия са конституционно недопустими.
Това че Конституцията не се изпълнява в тази й част е констатирано от самия Министерски съвет, който в Раздел 1.3.3 „Здравни аспекти на социална сигурност” на своя Доклад за състоянието на националната сигурност за 2017г. пише „Прилаганите управленски подходи и решения през 2017г. в областта на здравеопазването не доведоха до забележими за обществото резултати в справяне с предизвикателствата пред социалната сигурност, подобряване качеството на предоставените медицински услуги на населението, стабилизиране на системата на здравеопазването и чувството на морална удовлетвореност на работещите в нея. Функционирането на системата на здравеопазването все още не позволява да се постигне търсената ефективност и ефикасност от нарастването на бюджета в сектора”. И още „През 2017г. не се регистрира напредък в отстраняването на предпоставките за корупция и нерегламентирани обвързаности при освидетелстването на пациентите за трайна неработоспособност, което води до натоварване на осигурителната система. Проблемът със събираемостта на вноските за здравно осигуряване и големия процент неучастващи в осигурителния процес остана нерешен”, а „Неравномерното териториално разпределение на общопрактикуващи лекари и специалисти продължава да ограничава достъпа на част от населението до здравни услуги”. С други думи правителството само констатира, че системата на здравеопазване е неефективна и неефикасна, че в нея съществуват корупционни практики и нерегламентирани обвързаности и че конституционното право на достъп на българските граждани до медицинска помощ не е гарантирано. И днес най-безогледно правителството на ГЕРБ и ОП предлага хората, чиито права са нарушени да плащат допълнително, за да финансират една компрометирана система.
Политиката, провеждана от правителството на ГЕРБ и ОП в сферата на здравеопазването не само, че не допринася за решаването на проблемите на българското здравеопазване, но и ги задълбочава. Тази политика може да бъде определена с две думи – хаотична и неадекватна.
Това че ГЕРБ са особено непоследователни в политиката по здравеопазване ясно си проличава по кадровата им политика. За годините, през които са на власт на постовете си скоростно се изредиха 9 министъра на здравеопазването и 8 управителя на Националната здравноосигурителна каса. Заслужава си да припомним техните имена и кратки мандати, най-малкото защото всеки един от тях може да бъде разглеждан сам по себе си като провал.
Министри на здравеопазването през мандатите на ГЕРБ:
1. Божидар Нанев – 27.07.2009г – 21.04.2010г.
2. Анна –Мария Борисова – 21.04.2010г. – 29.09.2010г.
3. Стефан Константинов – 6.10.2010г. – 15.03.2012г.
4. Десислава Атанасова – 21.03.2012г. – 13.03.2013г.
5. Николай Петров – 13.03.2013г. – 29.05.2013г. /служебен кабинет Росен Плевнелиев/
6. Мирослав Ненков – 6.08.2014г. – 7.11.2014г. /служебен кабинет Росен Плевнелиев/
7. Петър Москов – 7.11.2014г. – 27.01.2017г.
8. Николай Петров – 4.05.2017г. – 10.11.2017г.

Управители на НЗОК през мандатите на ГЕРБ:
1. Александър Огнянов – 3.11.2009г. – 12.02.2010г.
2. Жени Начева – 12.02.2010г. – 23.04.2010г.
3. Нели Нешева – 4.05.2010г. – 28.02.2012г.
4. Мариана Василева – 23.02.2012г. – 3.04.2012г.
5. Пламен Цеков – 3.04.2012г. – 9.07.2013г.
6. Глинка Комитов – 12.03.2015г. – 30.06.2017г.
7. Камен Плочев – 18.08.2017г. – 24.06.2018г.

За това, че провежданата от ГЕРБ политика в областта на здравеопазването е неадекватна може да се съди по общоприетите и неоспорими констатации, които могат да бъдат обобщени както следва:

1. Неефективно функционираща здравна система
Бяха извършени промени, които днес се оценяват като катастрофални – децентрализацията на търговете за медикаменти, въведена от ГЕРБ през 2009г.; нарояването на огромен брой лечебни заведения без всякаква нужда основно в три големи града в България, където се концентрира 80 % от болничния потенциал на страната; двойно увеличение на броя /над 3 млн./ на хоспитализации през последните 10 г., при намаляване на човешкия контингент с около милион. България се намира на последно място сред страните на ЕС по всички основни показатели, характеризиращи здравеопазването – ниво на смъртност /15.5 на хиляда, най-висока в Европейския съюз/, ниво на детска смъртност /6.4 на хиляда, 2 пъти по-висока от средната за Европейски съюз/, средна продължителност на живота /78.4 за жени, 71.26 за мъже – най-ниска в Европейския съюз/.


2. Увеличаване в пъти на разходите за здраве и постоянно влошаване на здравните показатели
И публичните и частните разходите за здравеопазване в България се увеличават непрекъснато, за да достигнат близо 9 млрд. лв., като от тях около 4 млрд. лв. излизат от джоба на българските граждани. Стойност на частните разходи, която драстично надвишава препоръчителната граница на Световната здравна организация от 15 – 20 % частни разходи.
На практика българското здравеопазване се превърна в аритметичен сбор от търговски субекти, натоварващ обществото с пъти повече разходи за здравеопазване, чието качество се движи в обратна посока. Идеята за по-малко държава и повече пазар доведе до липса на всякаква държавност. Вместо развитие и усъвършенстване на системата в интерес на болния човек, резултатът е изтласкване на пациента и неговите интереси в периферията на системата, неудовлетвореност на лекарите и на медицинските специалисти, и поставянето в центъра на чисто търговски интереси. С други думи разгром на общественото здравеопазване и тежко комерсиализиране на цялата система.
Изкривената форма на управление на финансирането чрез клинични пътеки, остойностени по абсолютно непрофесионален начин и без никаква връзка с реалните стойности на медицинските дейности, доведе до парадокса същите да бъдат оценявани не като „целесъобразни“, „полезни“, „животоспасяващи“, а като „печеливши“ и „непечеливши“. Това доведе след себе си „откритието“, че в областните болници изникват печеливши частни структури, които на практика изсмукват ресурса на НЗОК, а и на съответното лечебно заведение.
Липсват всякакви регламенти за какво пациентът трябва да доплаща когато боледува. Той е натоварен с плащането за избор на лекар и медицински екип, а сега се очертава и за още много неща. Поради това, че НЗОК не е регламентирала медицинските изделия, които не покрива по съответната клинична пътека, се разгръща широко творчество на болничния мениджмънт за доплащане при неизвестни цени на тези изделия. Под рубриката на „подобрени битови условия“ от пациентите необосновано се взимат допълнителни пари.

3. Сгрешена лекарствена политика
Рязко е нарушен балансът между средствата, отделяни за лекарства и тези за медицинска дейност. Стандартното съотношение в ЕС е около 25-30% от общите разходи за здравеопазване да са за лекарства, а в България този процент е над 45. Изключително къса е реимбурсната листа на медикаментите, с изключение на някои групи от заболявания, като същевременно липсва ефективен контрол върху изразходването им. Не са определени ясни критерии за разходване на средства при скъпоструващи лекарствени терапии. На този фон България губи значително количество медикаменти, отиващи за реекспорт. Всички това води до липса на лекарства, оскъпяване на медикаменти и допълнителни разходи за пациентите.

4. Трайна тенденция за дискриминация на пациентите по финансов признак
Стотици хиляди граждани на практика са лишени от достъп до медицинска помощ. Единственият им възможен контакт със системата е спешната медицинска помощ, което води до нейното претоварване с несвойствена дейност и превръщането й в изкупителна жертва на сгрешената здравна реформа.
Особено остро в последните месеци се поставя въпросът за достъп до лечение, чието провеждане в България е невъзможно. От месеци пациенти, чакащи спешни белодробни трансплантации протестират пред Министерството на здравеопазването и алармират, че европейски клиники отказват да приемат български пациенти заради неуредици с договорите и неизплатени задължения от страна на България. Още през май тази година, след проведена среща с потърпевшите, поискахме отговорните министри да бъдат изслушани в Народното събрание и да отговорят ясно на въпроса какви са причините за създалата се ситуация и конкретно какво следва от неподновяването на договора с клиниката за белодробни трансплантации във Виена. Няколко месеца по-късно през месец септември директорът на Агенцията по трансплантациите д-р Марияна Симеонова подаде оставка именно заради необяснимото прекратяване на този договор. Обяснявайки мотивите за своята оставка д-р Симеонова изясни, че вината за спирането на белодробните трансплантации във Виена е изцяло на Министерството на здравеопазването. Многократно предупреждавахме, че за 16 души въпросът не търпи отлагане и че не може да се рискува животът на хората за 3 млн. лв. Нищо не бе предприето и днес броим смъртните случаи на недочакалите своите трансплантации.

5. Критични нива на задълженията на държавните и общински лечебни заведения към доставчици на медицински услуги, лекарства и медицински изделия в страната и чужбина
Тежко е състоянието на материалната база на повечето болнични заведения в страната. Само през последните две седмици се блокира дейността на две хемодиализни отделения. От началото на годината в критично състояние се намират редица областни и множество общински болници. Такива са болниците във Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора, Чирпан, Нова Загора, Девин и др.
Уж добрата новината, че много от болничните заведения са намалили своите задължение не променя факта, че общите задължения на лечебните заведения надминават 500 млн. лв.

6. Незаплащане от страна на държавата на пълния размер на здравната вноска за деца, пенсионери и държавни служители
Правителството е основен длъжник на здравноосигурителната система. То не изплаща в пълен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери и държавни служители. В същото време именно децата и пенсионерите най-често се нуждаят от медицинска помощ. При средна месечна вноска от 88 лв. на месец, правителството плаща по 19 лв. на дете и средно около 22 лв. на пенсионер. При плащане от страна на правителството на пълния размер на здравната вноска за деца и пенсионери в здравната система ще се осигурят допълнителни над 1 млрд. лв.

7. По време на правителството на Борисов 1 финансовият министър Симеон Дянков незаконосъобразно пренасочи 1.5 млрд. лв. от здравните осигуровки на българските граждани към държавния бюджет. Въпреки решението на Конституционния съд и до днес тези средства не са възстановени в бюджета на НЗОК.

8. Неефективна извънболнична и спешна медицинска помощ в здравеопазването
На практика беше обезличена доболничната помощ като общопрактикуващите лекари бяха сведени до ролята на обикновени „диспечери“ на здравеопазването. Това доведе до тежко неравновесие между болнично и доболнична помощ, проблем върху който Световната банка и Световната здравна организация непрекъснато акцентират пред нашите здравни власти.
Вече споменахме една от причините за претоварване на спешната помощ – за голям брой хора достъпът до здравеопазване минава само от там. Другата причина е неглижирането от страна на управляващите на специфичните проблеми на спешната медицинска помощ. Доказателство за това е забавянето на ключови процедури като „Регионална здравна инфраструктура” и проекти като „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния”. Още повече че Министерството на здравеопазването вече не плаща Фонд работна заплата на персонала на спешни отделения в 34 лечебни заведения, в резултат на което се съкращава персонал и се командироват за дежурства специалисти от други отделения.

9. Липса на достойно заплащане на труда на огромен брой лекари, сестри, лаборанти и др., в държавните и общински лечебни заведения. Кадрова криза, заплашваща в близко време да се превърне в кадрова катастрофа
Катастрофално е състоянието в кадровата осигуреност на здравната мрежа. Обясненията, че по брой на лекарите на глава от населението България се намира в средна позиция в Европейския съюз, без да се отчита факта, че средната възраст на специалистите с висше медицинско образование у нас е над 55 години, са просто заблуди. На всички е известен изключително високият брой напускащи страната специалисти в областта на здравеопазване и особено на специалистите по здравни грижи – медицинските сестри, където положението е откровено отчайващо. Навсякъде работят жени в пенсионна възраст и отдавна е нарушено стандартното съотношение между необходимия брой специалисти по здравни грижи и практикуващите лекари. Не бива да си затваряме очите пред съществуващата практика в много лечебни заведения да се ползват дипломите на отдавна пенсионирани и на преклонна възраст специалисти, които всъщност не участват в лечебнодиагностичния процес и натоварването им се разпределя върху реално работещите в системата.

10. Рязко намаляване на значимостта на държавните структури, имащи отношение към Националната сигурност в здравеопазването
Разрушиха се всички структурни и организационни връзки, което води до дезинтеграция на здравните грижи. Немотивираното разкриване на нови болници и то само в големите градове, освен че натоварва обществото с излишни разходи води до сериозни дефицити на кадри, дори в областните центрове.

Други важни фактори за катастрофалното състояние на системата на здравеопазването:
1. Липса на индивидуална и масова профилактика и диспансеризация.
2. Развиващи се частни монополи, създали затворени вериги от лечебни заведения с включени малък брой доставчици на лекарства и медицински изделия.
3. Несъпоставимо високи цени на медицински изделия в сравнение с цените на същите далеч по-богати страни в ЕС.
4. Нарастващо недоволство на гражданите на Република България от организацията и качеството на медицинското обслужване.
5. Силна деградация на качеството на жизнената среда и нездравословен начин на живот.
6. Безконтролен демографски срив:
• до края на 2018 г. населението в Република България, ще бъде под 7 млн. души., а 2040 – под 5 млн. българи;
• висока обща смъртност;
• висока заболеваемост от социално значими болести.

Водени от разбирането, че България няма повече време за губене и че българите заслужават съдържателна реформа, която да гарантира конституционните им права, през месец юни тази година ние, народните представители от ПГ „БСП за България”, инициирахме дебат за здравната реформа в Народното събрание, в следствие на което министърът на здравеопазването бе задължен да представи нова концепция за развитието на здравното осигуряване в Република България и за секторни реформи в системата на здравеопазването, с конкретни цели и срокове за изпълнението им. Вместо това представените от министър Ананиев идеи не засягат нито секторни реформи, нито съдържат конкретни цели и срокове за изпълнение. Представя се единствено нов метод на финансиране. Решението на Народното събрание от 29.06.2018 г. на практика не е изпълнено.
В процеса на подготовка на настоящия вот проведохме серия срещи с всички заинтересовани страни, между които Български лекарски съюз, Националното сдружение на общинските болници, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националната пациентска организация, Асоциацията на Българските застрахователи и др. За Български лекарски съюз основен проблем остава командно-административният подход при определяне стойността на медицинските дейности и труда на специалистите, както и острият кадрови дефицит. От там настояват за запазване на обществения характер на НЗОК.
За Националното сдружение на общинските болници политиката на управляващите представлява грубо потъпкване на конституционните права на гражданите. Предупреждават, че модел, при който пациентите ще доплащат за всяка хоспитализация, ще доведе до закриване на общинските болници, защото именно там се лекуват най-бедните прослойки от населението, а те не да могат да поемат подобна тежест.
Националната пациентска организация определя настоящата ситуация като катастрофална. Проблемът, според тях е, че няма цялостна визия за това къде искаме да стигнем и всичко се прави на парче. Според тях това което предлага министър Ананиев не е реформа в здравеопазването, а натоварване на коректните платци към системата, като в същото време държавата е некоректна и не плаща пълния размер на осигуровките на пенсионерите и децата, нито тези на държавните служители.
Асоциацията на Българските застрахователи изрази притеснения относно неяснотите на предлаганите от правителството на ГЕРБ и ОП промени. Те не са били предварително консултирани и не дават гаранции, че могат да поемат ангажиментите, които им се възлагат.
От разговорите стана ясно, че сегашното състояние на системата на здравеопазване е критично, а идеите на правителството в областта не срещат подкрепа. Те не са следствие на предварително задълбочено обмисляне и обсъждане и не дават отговор на основни въпроси, поставяни от хората, работещи в сферата на здравеопазването.

Идеите на Правителството на ГЕРБ и ОП
При така очертаната тежка картина на системата на здравеопазването предлагащото се от управляващите начало на дълъг разговор е дълбоко несъстоятелно. Кризисното състояние на системата налага бързи, адекватни и добре обмислени решения с оглед предпазването й от колапс. След 9 години начело на системата и при близо две години от началото на сегашния мандат всякакви приказки за „консервативност“ на системата и избягването на „прибързани“ решения са просто доказателство за безсилие.
В предлаганите два „модела“ за здравно осигуряване очертаващата се основна цел е една – прехвърляне на тежестта на финансирането от държавата върху гражданите.
Основният порок и на двата модела е липсата на детайлна оценка на медицинските дейности. Без да се изчисти въпросът за адекватно остойностяване на всички медицински дейности, консумативи и труд на медицинските специалисти всякакви предложения за финансиране са само още наливане на средства в пробита система.
При първия модел на специалистите е ясно, че освен наличният обществен ресурс от 4.8 млрд. лв., който ще бъде разделен между неопределен брой застрахователи с над 500 хил. застраховани, ще се наложи допълнително да се отклоняват средства към различни фондове като резервен фонд, фонд за технически резерви /вкл. изравнителен резерв, резерв за предстоящи плащания, пренос-премиен резерв, математически резерв и т.н./ и др. Всичко това неминуемо ще доведе до оскъпяване на услугите и в крайна сметка за повече разходи на крайния ползвател – пациента.
По отношение на втория предлаган модел, чиято основна идея на управляващите е създаването на задължение на задължително здравно застраховане и административно-командното включването на застрахователните дружества в системата на здравно осигуряване. В последните седмици предложението бе инстинктивно отхвърлено от широката общественост и остро критикувано от експертната общност. Причините могат да бъдат обобщени както следва:
• Задължителна здравна застраховка е несъвместима с чл. 52 от Конституцията, който постановява задължително здравно осигуряване и задължава чрез него достъпът до здравеопазване на гражданите да е гарантиран. Други варианти на финансиране, вкл. чрез здравни застраховки са допустими, но те не могат да са условие за достъп до здравеопазване за здравноосигурените. С други думи задължително здравно застраховане, като условие за реализиране на конституционното право по чл. 52 КРБ е противоконституционно;
• Никъде в Европа и дори по света не съществува комбинирана система на социално здравно осигуряване заедно със задължително здравно застраховане;
• Няма система в Европа, която да изключва от покритието на здравното осигуряване най-скъпите и социално значими заболявания, като онкологичните, кардиохирургични операции, трансплантации и др. и ги поверява на застрахователни компании, тъй като тяхното лечение задължително надхвърля 700 лв.;
• С предложената реформа се узаконява свободното ценообразуване на цените на клиничните пътеки, което прави всякакви мерки за спиране на вземанията на допълнителни средства на пациентите илюзорни и засилва изключително разслоенията в обществото. В елитните болници ще могат да отидат само хора, които са готови да платят много повече от определеното от НЗОК;
• Липсват каквито и да е актюерски разчети за оценка на риска и размера на необходимите средства за покриване на основния пакет здравни услуги, от където да се правят изводи за достатъчност или дефицит. Неразбираемо е как без такива разчети може да се предлага демонополизация на НЗОК или включване на застрахователни компании, чиято дейност и финансова стабилност зависят изцяло от прецизността на актюерските изчисления;
• При варианта за "демонополизация на НЗОК" не е отчетена необходимостта от наличие на допълнителни бюджетни средства за покриване на изискваните от Кодекса на за застраховането резерви, с които НЗОК трябва да разполага за да се лицензира като Застраховател. Този размер е около 40% от премийния приход. Ако 50% от осигурените напуснат НЗОК /което като начало е много оптимистичен сценарий/ то бюджета трябва да предостави на НЗОК около 800 млн. лв. за покриване на изискуемите от закона резерви.
• Непонятно е как авторите на този материал виждат включването на застрахователите във варианта на задължително застраховане с прогнозна застрахователна премия от 12 лв. и покриване на разходи 50% от разходите на НЗОК за болнична помощ /по данни на разчетите на МЗ/, с оценка за остатък от събраните средства, без да се взема впредвид размера на необходимите допълнителни инвестиции в информационни системи и административни разходи за покриване на изискванията от страна на застрахователите.
• Изчисления, представени от министъра на здравеопазването, според които в системата допълнително ще се влеят около 800 млн. лв. не отчитат, че в момента около 720 000 нямат здравно осигуряване и само 6% заявяватсъгласие да заделят допълнителни средства за здравеопазване /по данни на Алфа рисърч/. Това поставя изпълнението на прокламирането резултати под сериозни съмнения.
• При предложения сценарий гражданите ще плащат неколкократно за своето лечение в болница. Всеки пациент ще трябва да отделя средства за най-малко 4 вида плащания:
1. задължителна осигуровка /8% от месечния доход/;
2. задължителна здравна застраховка /12лв на месец/;
3. всичко над цената на клиничната пътека, остойностено от болниците, тъй като при предложеният сценарий на свободно остойностяване нито една клинична пътека няма да бъде остойностена от лечебните заведения в рамките на цената на НЗОК. Тя винаги ще бъде по-висока.;
4. цената на вече задължителния избор на екип и на медицински изделия и цената на т.н. "екстри", които също са по-скоро задължителни, отколкото свободно избрани.
С предложените варианти за промени в осигурителния модел се признава неспособността на правителството да създаде порядък във функционирането и финансирането на здравната система и се прехвърля целия финансов риск и отговорност към застрахователите и пациента.

Алтернативата
Финансовите проблеми няма да бъдат решение с необмислени предложения, отправени без съгласуване със заинтересованите и чиято единствено цел е да се прикрие неспособност или нежелание за промени. Структурните и управленските проблеми на системата на здравеопазването пък напълно игнорирани в предложенията на министър Ананиев, а те са са ключови за всяка истинска здравна реформа.
Алтернативата, която предлага Българската социалистическа партия, е залегнала в сърцевината на проекта ни „Визия за България”.
Основна цел на предлаганата от БСП концепция в здравеопазването е да върнем държавата в управлението, регулацията и контрола на здравеопазването в Република България и да гарантираме на всеки достъп до здравеопазване.
За здравноосигурените лица – гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието.
За здравнонеосигурените лица – държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с публични финансови ресурси.
За болниците:
• Премахване на търговския статут на държавните лечебни заведения и замяната му с принципно нов статут, отговарящ на социалния характер, същност и насоченост на здравеопазването. ( социално предприятие ).
• Детайлно остойностяване на всички медицински дейности и на труда на медицинските специалисти.
• Нова система за контрол на разходите, обвързана с качество и резултати. Заплащането на медицинските дейности с публични финансови ресурси по цени, определени от държавата (НЗОК), само за болници, които не са търговски дружества, а социални предприятия.
Изграждане на Национална здравна система на регионален принцип – вертикална и хоризонтална интеграция, т.е. във всеки регион лечебните заведения се обединяват в единна структура. Администрирането се извършва на ниво регион при запазване на национална контролна функция.
Внедряване на Национална здравна карта – нормативна рамка за териториалното разпределение и нивото на медицинска компетентност на лечебните заведения.
По отношение финансирането на системата
• Недопускане демонополизация на Националната здравноосигурителна каса. Възстановяване доверието в здравноосигурителната система.
• Засилване контрола за участие в здравноосигурителния процес с оглед намаляване броя на здравнонеосигурените лица. Заплащане от държавата на пълния размер на здравноосигурителните вноски за деца, пенсионери и държавни служители.
• Въвеждане на Персонално медицинско досие (ПМД), обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова), за даден пациент във всеки етап от живота му.
• Въвеждане на диференцирана ставка на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия.
• Пълна прозрачност на разходите в здравеопазването. Предоставяне на информация за покупките и продажбите, 24-часа в денонощието, всеки ден, от търговци на едро и на дребно с лекарствени продукти и медицински изделия на пациенти, заинтересовани лица и организации. Без търговска тайна при сделки с публичен ресурс.
Липсата на каквото и да е желание и способност да реформират страната ни в полза на гражданите е траен белег на всички управления на ГЕРБ. В третият им мандат те продължават по същия път – път, който облагодетелства няколко за сметка на всички останали. Предложените промени в сферата на здравеопазването заплашват допълнително да натоварят финансово българските граждани, като предварително е ясно, че това с нищо няма да подобри пороците на системата. Напротив ще ги задълбочи. Политическата санкцията за подобно действие може да бъде само една – оставка на кабинета.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов: Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е единственото, което се ангажира с проблемите в здравеопазването и цели подобряването на системата

Александър Иванов: Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е единственото, което се ангажира с проблемите в здравеопазването и цели подобряването на системата

15 Октомври 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е единственото, което се ангажира с проблемите в здравеопазването и цели като приоритет подобряването на системата. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов след като БСП внесе в деловодството на парламента вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дебатът за нас е важен и стойностен, защото здравеопазването и здравето на българските граждани е приоритет“, заяви още Александър Иванов. По думите му дебатът по вота ще е тази или следващата седмица и тогава ще се чуе отговорът на всички въпроси по темата.
Депутатът от ГЕРБ заяви, че моделът на здравеопазването у нас не се подобрява само с пари и може би системата има нужда от рестарт. Александър Иванов припомни, че в момента се провежда търгът за електронна здравна система, която цели всичко да се цифровизира, за да може да има електронно здравно досие и всеки български гражданин да има електронна здравна рецепта. Той подчерта, че ГЕРБ са въвели здравната карта, която регламентира разкриването на нови болнични заведения и нови клинични пътеки, които са съобразени с местното население. Иванов обясни, че тече процедура за подмяната на всички линейки на Бърза помощ. „Така или иначе обявената реформа от Министерство на здравеопазването търси широк консенсус. Ние ще намерим тази формула при широко обществено обсъждане“, заяви още Иванов.
Според него проведената по-рано срещата между БСП и Българския лекарски съюз е била проформа, тъй като по това време от БСП сигурно вече са били готови с мотивите по вота за недоверие. „Здравната услуга в България се доставя и от стоматолози, от сестрински състав, от фармаколози“, отбеляза още Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов, ГЕРБ: БСП търсеха доста време кой да им напише мотивите за вота на недоверие

Александър Иванов, ГЕРБ: БСП търсеха доста време кой да им напише мотивите за вота на недоверие

15 Октомври 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. БСП търсеха доста време кой да им напише мотивите за вота на недоверие, но явно не са намерили експертния състав. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов, след като БСП внесе в деловодството на парламента вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „При проведените срещи малко избирателно подходиха, защото са се срещнали само с представителите на малките общински болници“, каза Иванов във връзка с извънпарламентарните консултации на БСП по вота на недоверие.
По думите му в България има съсловия на областните болници, на университетските и на частните, както и на специализираните, но никой от опозицията не е потърсил тяхното мнение. Иванов изтъкна, че Министерство на здравеопазването обаче са потърсили тяхното мнение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Иванов от ГЕРБ за вота на недоверие: За пореден път сме свидетели на това, че БСП живеят в друга държава и в паралелна вселена

Александър Иванов от ГЕРБ за вота на недоверие: За пореден път сме свидетели на това, че БСП живеят в друга държава и в паралелна вселена

15 Октомври 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път сме свидетели на това, че БСП живеят в друга държава и в паралелна вселена. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Иванов, след като БСП внесе в парламента вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес станахме свидетели на така дългоочакваният и анонсиран вот на недоверие на тема „Здравеопазване“. За пореден път ставаме свидетели как БСП живеят в друга държава, в друга паралелна вселена“, каза Иванов. Той посочи, че от БСП повтарят една и съща мантра, че нещо не се развива и че не се търси реформа. По думите му вместо да изброяват колко здравни министри и шефове на НЗОК е имало по времето на правителството на Бойко Борисов, от БСП са можели да си направят сметка колко пари е дал кабинетът „Борисов“ 3 за здравеопазване и за реформирането му, както и колко болници са били преоборудвани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Надявам се дебатът по вота на недоверие да не се елементаризира до ниво да се обвинява наш колега абсолютно невярно

Корнелия Нинова, БСП: Надявам се дебатът по вота на недоверие да не се елементаризира до ниво да се обвинява наш колега абсолютно невярно

15 Октомври 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се дебатът по вота на недоверие да не се елементаризира до ниво да се обвинява наш колега абсолютно невярно. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след внасяне на вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова заяви, че вотът вече е започнал да се изражда до използване на елементарни, жълти, лични нападки към нейни колеги. Тя даде за пример народния представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов и одитите във Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, свързани с периода, в който той е бил начело на болницата. „Тази вина, която хвърлят върху проф. Михайлов, се отнася за негови предци в болницата“, каза Нинова.
Лидерът на БСП поясни, че състоянието в сектор „Здравеопазване“ вече е такова, че няма време за отлагане. По думите ѝ политиката на ГЕРБ представлява тежко отстъпление от конституционното задължение на социалната държава да гарантира достъп до здравеопазване на всеки свой гражданин.
„Нашите политически опоненти през цялото време внушават, че това е вот за намерения, което не е вярно. Вот се внася за провал на политика, т.е . за настоящото състояние на здравеопазването и за политиката, което това правителство провежда вече две години. За да бъде съществен вотът, ние отговаряме на другото им обвинение, че никога БСП не внася алтернатива. Сега я имат. Изписана е не само във „Визия за България“, а и в мотивите към вота“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Нито сегашното състояние в здравеопазването, нито ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са безалтернативни - алтернатива винаги има

Корнелия Нинова, БСП: Нито сегашното състояние в здравеопазването, нито ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са безалтернативни - алтернатива винаги има

15 Октомври 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Нито сегашното състояние в здравеопазването, нито ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са безалтернативни, алтернатива винаги има. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след внасяне на вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние си даваме сметка, че със 79 гласа от 240 няма как при гласуването да падне кабинета, важно от този вот е да се установи, че състоянието е катастрофално, че те не искат и не могат да се справи с него и трето да се види, че има алтернатива“, заяви Нинова. По думите ѝ нито сегашното състояние в здравеопазването, нито ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са безалтернативни. Винаги има алтернатива.
„Представили сме становища на пациентски организации, лекари, общински болници и т.н.“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме оставката на правителството, защото не иска и не може да се справи с катастрофалното състояние на здравеопазването

Корнелия Нинова, БСП: Искаме оставката на правителството, защото не иска и не може да се справи с катастрофалното състояние на здравеопазването

15 Октомври 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. С вота на недоверие искаме оставката на правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, затова, че не искат и не могат да се справят с катастрофалното състояние на здравеопазването. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след внасяне на вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3, предаде репортер на Агенция „Фокус““. "Това правителство е некадърно да се справи с този проблем, най-логичното е неговата оставка", каза още Нинова. По думите й стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. "Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват трябва да доплащат, което е противоконституционно. Лекарствата се изнасят от България, българите са принудени да ги купуват по-евтино от Гърция, Румъния, съседни и по-далечни европейски страни. Лекари и медицински сестри напускат системата и България и въпросът с кадрите е катастрофален“, каза Нинова. По думите й най-неизрядният платец е правителството и то не изпълнява задължението си да плаща за деца, пенсионери и администрация. Лидерът на БСП обърна внимание, че все още не са върнати онези милиард и половина, които кабинетът „Борисов“ 1 е взел от всички здравни вноски на хората и ги е прехвърлил в общия бюджет, въпреки решението на КС, че решението е противоконституционно. „Вместо да се заемем с тези истински проблеми на здравеопазването, вместо държавата да стане изряден платец, искат да натоварят допълнително работещите българи със задължителна здравна застраховка от 12 лв.“, заяви Нинова. По думите й това е абсолютно неприемливо.
Нинова уточни, че вотът е внесен с подписите на всички от ПГ на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе в парламента вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3 на тема "Здравеопазване"

БСП внесе в парламента вота на недоверие към кабинета "Борисов" 3 на тема "Здравеопазване"

15 Октомври 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София. БСП внесе вота на недоверие в деловодството на парламента, предаде репортер на Агенция "Фокус". Вотът е на тема "Здравеопазване". Мотивите и проекторешението за недоверие към Министерски съвет внесоха лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутати от ПГ на партията. Мотивите са разделени на три части: сегашното състояние и проблеми в здравеопазването; предложенията на правителството за реформи в сектора и алтернативата на БСП във „Визия за България“.
ПГ на „БСП за България“ разполага със 79 народни представители, чиито подписи са достатъчни за внасянето на мотивите и проекторешението за вот на недоверие. Решението за вот на недоверие бе взето на 29 септември 2018 г. на заседание на Националния съвет на БСП. Това е третият вот на недоверие към кабинета.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Силна е оценката на БЛС за идеите ни в здравеопазването - смятат предложенията ни за кардинална промяна, а не кърпене на системата

Корнелия Нинова, БСП: Силна е оценката на БЛС за идеите ни в здравеопазването - смятат предложенията ни за кардинална промяна, а не кърпене на системата

15 Октомври 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Силна е оценката на Българския лекарски съюз (БЛС) за идеите ни в здравеопазването - смятат предложенията ни за кардинална промяна, а не кърпене на системата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление след среща с представители на Българския лекарски съюз (БЛС), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Постоянно се внушава на обществото, че алтернатива на сегашния модел няма. Днешният разговор беше искане от наша страна - от БЛС да ни дадат съвети, препоръки, мнения по нашия алтернативен проект в здравеопазването във „Визия за България“", обясни тя. "Алтернатива има и за нас е важно дали тази алтернатива среща разбиране или критика, или препоръки от различни съсловия, които биха били засегнати от нашето предложение. В този контекст бяха разговорите ни днес. Дадохме си мнението за това, което предлага една политическа сила, получихме тяхното мнение по нашите предложения, така че алтернативи има. Разговорът е на масата. Различното е, че ние проявяваме друг подход. Не слагаме нещо заковано и казваме „Това ще бъде“, а преди да го внесем се консултираме и искаме позицията и препоръките на максимално много хора, които ползват здравната система“, заяви още Нинова. По думите й идеята е алтернативата на БСП да е подкрепена от всички посоки. „Чух и коментари от колегите от ГЕРБ, че БСП само критикува, но не предлага нищо. Това е старо и изтъркано клише. БСП предлага алтернатива, включително и в здравния модел“, допълни още Нинова. Тя уточни, че от БЛС са казали, че предложението на БСП е кардинална промяна, а не кърпене на системата, което не е правено от 15 години. „Това за нас е силна оценка“, заяви лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Надявам се след срещи като тази с БСП да изкристализира правилната реформа за България в здравеопазването

Д-р Иван Маджаров, БЛС: Надявам се след срещи като тази с БСП да изкристализира правилната реформа за България в здравеопазването

15 Октомври 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се след срещи като тази с БСП да изкристализира правилната реформа за България в здравеопазването. Това каза д-р Иван Маджаров в изявление след среща с представители на БЛС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според д-р Иван Маджаров вотът на недоверие е нормален инструмент в ръцете на опозицията и тя решава кога да го използва. Той посочи, че БЛС няма да се ангажира с коментар по темата, тъй като не се занимава с политически въпроси. Д-р Маджаров определи срещата на ръководената от него организация с БСП като полезна. „Тя е част от дебата, който тече в здравеопазването. БЛС е удовлетворен от това, че в обществото темата „Здравеопазване“ намери в последните месеци изключително място“, каза още д-р Маджаров. „За нас е важно да чуем мнението на всички политически сили, казахме своите виждания, споделихме ги с колегите от ръководството на БСП“, коментира д-р Маджаров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: След обяд ще внесем вота на недоверие на тема "Здравеопазване"

Корнелия Нинова, БСП: След обяд ще внесем вота на недоверие на тема "Здравеопазване"

15 Октомври 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Днес след обяд ще внесем вота на недоверие на тема "Здравеопазване". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление след среща с представители на Българския лекарски съюз (БЛС), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вземаме мнението на Лекарския съюз. Ще включим техните предложения и аргументи“, каза още Нинова. Тя уточни, че най-вероятно вотът ще бъде внесен към 15.30, но часът ще бъде уточнен допълнително. „Днес и последната ни среща мина. Проведохме среща с управителния съвет на БЛС. Една поредица от срещи правим с различни съсловни организации, с които обсъждаме както настоящото състояние на системата, така и възможните решения от различни гледни точки. По някои от въпросите срещаме съгласие, разбиране. Днес беше изключително професионална и много полезна среща за нас. Получихме конкретни мнения и препоръки както по „Визията за България, така и оценка на състоянието и очертаването на проблемите“, обясни Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.