НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пазарджик: В Панагюрище продължава Международната научна конференция на тема „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник”

Пазарджик: В Панагюрище продължава Международната научна конференция на тема „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник”

20 Октомври 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В Панагюрище продължава Международната научна конференция на тема „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник”, посветена на 180-та годишнина от рождението на големия български учен, виден общественик и държавник. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов.
„Със заявените теми в програмата са оформени няколко тематични кръга, в рамките на които ще бъдат разисквани въпроси от живота, делото и времето на видния историк, филолог и фолклорист. Ще бъде отделено специално внимание на мястото на Марин Дринов в историографията на България, Украйна и Русия и в народната памет“, коментира доц. Шопов. Той уточни, че на форума със свои изказвания ще се представят и двама от преките наследници на панагюрския род Дринови. Програмата през днешния ден предвижда също научни дискусии, и посещение на исторически обекти в Панагюрище.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В Панагюрище ще се проведе Международна научна конференция на тема „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник”

Пазарджик: В Панагюрище ще се проведе Международна научна конференция на тема „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник”

19 Октомври 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. В града се открива Международна научна конференция на тема „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник”, посветена на 180-та годишнина от рождението на големия български учен, виден общественик и държавник. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов. Той обясни, че организатори на научния форум са Община Панагюрище, Исторически музей – Панагюрище, Българската академия на науките, Харковския национален университет „В. Н. Каразин“, Института за исторически изследвания при БАН. „Официалното откриване на конференцията е в 13.00 часа в Исторически музей – Панагюрище. Заявени за участие са 21 доклада и научни съобщения от учени и изследователи от различни научни институции и университети в България и Украйна. Резултатите от своите проучвания ще представят както утвърдени учени, така и млади изследователи. Със заявените теми в програмата са оформени няколко тематични кръга, в рамките на които ще бъдат разисквани въпроси от живота, делото и времето на видния историк, филолог и фолклорист. Ще бъде отделено специално внимание на мястото на Марин Дринов в историографията на България, Украйна и Русия и в народната памет“, коментира доц. Шопов. Той уточни, че на форума, който ще продължи и утре, със свои изказвания ще се представят и двама от преките наследници на панагюрския род Дринови.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.