НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:26


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БДЖ преодоля задълженията си към кредиторите и ще завърши годината на печалба (ОБЗОР)

БДЖ преодоля задълженията си към кредиторите и ще завърши годината на печалба (ОБЗОР)

19 Октомври 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
София. БДЖ преодоля задълженията си към кредиторите и ще завърши годината на печалба. Това стана ясно по време на „Железопътен форум – 2018“, който се проведе в София. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков заяви, че националният железопътен превозвач към този момент е със стабилизирано финансово състояние и окончателно е преодолял проблемите с кредиторите. „Оттук нататък следва подобряване на инфраструктурата и на условията на труд. И се надявам и занапред да продължим добрия диалог с БДЖ, за да осигуряваме доброто пътуване и комфорта на пътниците“, каза още министър Желязков.
От своя страна, управителят на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД инж. Любомир Илиев коментира, че през 2018 г. държавата е спестила на БДЖ 10 млн. лв. наказателни лихви. Инж. Илиев припомни, че през 2007 г. България влиза в ЕС и оттогава има регистрирани и лицензирани два товарни превозвача. „За съжаление, се взима голям заем и дълговете на железниците към финансови институции от 500 млн. лв. стигат 845 млн. лв. Тогава започва и световната финансова криза. И всичко това, както и развитието на автобусния транспорт в България, допринася за доста сериозните проблеми в приходната част на „БДЖ - Пътнически превози“ и „БДЖ - Товарни превози“, каза още той.
Инж. Илиев обясни, че през 2009 г. дружеството е в състояние на технически фалит, всички кредитори си искат парите, а приходите намаляват всеки ден. „Товарният транспорт е либерализиран, а пътническият се бори усилено с автобусния. Така че нуждата от реформи по онова време е несъмнена“, посочи той. По думите му сегашното ръководство на БДЖ създава през 2009 г. седем-годишен план за реформи, с който кандидатства за нотификация, за да може дълговете да бъдат погасени от държавата. „Първата нотификация се случва през 2011 г., но тя не се изпълнява – за съжаление, държавата не помага на дружеството. От 2011 г. до 2017 г. този план за оздравяване на БДЖ даде своя резултат – бяха погасени над 400 млн. лв. дългове, но това костваше капиталовия трансфер на държавата в пътническите превози. Което означаваше, че те пак не можеха да се финансират, което влоши услугата и доведе до превес на автобусния транспорт в България“, обясни инж. Илиев и посочи, че същото се е случило и в товарния транспорт, като към момента България има 13 лицензирани железопътни товарни превозвачи.
„Всичко това доведе до загуба на пазарен дял на „БДЖ – Товарни превози“ всяка година с около 3-4%. И към 2017 г. имаме пазарен дял под 50%. Но за щастие през 2018 г. дружеството успя да увеличи пазарния си дял с 5%, благодарение на няколко ключови клиента за българския товарен транспорт. И всичко това доведе до стабилизиране на дружеството. И това, което се очаква през 2018 г., е то да излезе на положителен финансов резултат от оперативна дейност, което не се е случвало от създаването му през 2007 г. Същото се отнася и за „БДЖ – Пътнически превози“. Въпреки отлика на капитали, те тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат“, каза още инж. Илиев. Той посочи, че изплащането на дълговете, благодарение на правителството и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще спести 10 млн. лв. наказателни лихви на „Холдинг БДЖ“, който досега винаги е изплащал тези наказателни лихви към кредиторите. „Тази година към юни месец дълговете към финансови институции са нула. Това означава, че ще завършим 2018 г. на близо 5 млн. лв. положителен финансов резултат – т.е. печалба. Това, което е важно за „БДЖ – Пътнически превози“ до идването на новия подвижен състав след 3 години, е да може да стабилизира нивото и качеството на услугите и те да бъдат на европейско ниво“, обясни инж. Илиев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Любомир Илиев, БДЖ: През 2018 г. държавата спести на БДЖ 10 млн. лв. наказателни лихви, така дружеството ще завърши годината на печалба

Инж. Любомир Илиев, БДЖ: През 2018 г. държавата спести на БДЖ 10 млн. лв. наказателни лихви, така дружеството ще завърши годината на печалба

19 Октомври 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. През 2018 г. държавата спести на БДЖ 10 млн. лв. наказателни лихви, така дружеството ще завърши годината на печалба. Това каза управителят на „БДЖ – Товарни превози” ЕООД инж. Любомир Илиев по време на „Железопътен форум – 2018“, предаде репортер наАгенция „Фокус“.
Инж. Илиев припомни, че през 2007 г. България влиза в ЕС и оттогава има регистрирани и лицензирани два товарни превозвача. „За съжаление, се взима голям заем и дълговете на железниците към финансови институции от 500 млн. лв. стигат 845 млн. лв. Тогава започва и световната финансова криза. И всичко това, както и развитието на автобусния транспорт в България, допринася за доста сериозните проблеми в приходната част на „БДЖ - Пътнически превози“ и „БДЖ -Товарни превози“, каза още той. Инж. Илиев обясни, че през 2009 г.дружеството е в състояние на технически фалит, всички кредитори си искат парите, а приходите намаляват всеки ден. „Товарният транспорт е либерализиран, а пътническият се бори усилено с автобусния. Така че нуждата от реформи по онова време е несъмнена“, посочи той. По думите му сегашното ръководство на БДЖ създава през 2009 г. седем-годишен план за реформи, с който кандидатства за нотификация, за да може дълговете да бъдат погасени от държавата. „Първата нотификация се случва през 2011 г., но тя не се изпълнява – за съжаление, държавата не помага на дружеството. От 2011 г. до 2017 г. този план за оздравяване на БДЖ даде своя резултат – бяха погасени над 400 млн. лв. дългове, но това костваше капиталовия трансфер на държавата в пътническите превози. Което означаваше, че те пак не можеха да се финансират, което влоши услугата и доведе до превес на автобусния транспорт в България“, обясни инж. Илиев и посочи, че същото се е случило и в товарния транспорт, като към момента България има 13 лицензирани железопътни товарни превозвачи. „Всичко това доведе до загуба на пазарен дял на „БДЖ – Товарни превози“ всяка година с около 3-4%. И към 2017 г. имаме пазарен дял под 50%. Но за щастие през 2018 г. дружеството успя да увеличи пазарния си дял с 5%, благодарение на няколко ключови клиента за българския товарен транспорт. И всичко това доведе до стабилизиране на дружеството. И това, което се очаква през 2018 г., е то да излезе на положителен финансов резултат от оперативна дейност, което не се е случвало от създаването му през 2007 г. Същото се отнася и за „БДЖ – Пътнически превози“. Въпреки отлика на капитали, те тази година също ще бъдат на положителен финансов резултат“, каза още инж. Илиев. Той посочи, че изплащането на дълговете, благодарение на правителството и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ще спести на „Холдинг БДЖ“ 10 млн. лв. наказателни лихви, който досега винаги е изплащал тези наказателни лихви към кредиторите. „Тази година към юни месец дълговете към финансови институции са нула. Това означава, че ще завършим 2018 г. на близо 5 млн. лв. положителен финансов резултат – т.е. печалба. Това, което е важно за „БДЖ – Пътнически превози“ до идването на новия подвижен състав след 3 години, е да може да стабилизира нивото и качеството на услугите и те да бъдат на европейско ниво“, обясни инж. Илиев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Красимир Папукчийски: НКЖИ има готовност да изгражда оптимизирана и модернизирана железопътна инфраструктура

Инж. Красимир Папукчийски: НКЖИ има готовност да изгражда оптимизирана и модернизирана железопътна инфраструктура

19 Октомври 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Национална компания „Железопътна инфраструктура“ има готовност да изгражда оптимизирана и модернизирана железопътна инфраструктура. Това се посочва в приветствено писмо на генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) инж. Красимир Папукчийски, което беше прочетено по време на „Железопътен форум – 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“
„През годините форумът се утвърди като чакано събитие, където водещи експерти, преподаватели, представители на бизнеса, чуждестранни лектори и гости споделят опит по различни теми, свързани с железопътния транспорт и с железопътната инфраструктура. НКЖИ винаги е подкрепяла усилията на организаторите, голяма част от които са наши колеги, да представят трибуна за открит диалог между представители на институциите, бизнеса и науката. И тази година във форума ще вземат участие организации и фирми, свързани с провеждането на транспортната политика на ЕС в страната, железопътното строителство, предлагането на материали и услуги за железопътния сектор, както и извършващи железопътен превоз“, се казва още в приветствието на Папукчийски.
Той посочва, че така ще се очертаят възможностите за развитие на железопътния транспорт в страната. „Всички сме убедени, че той може да представи висококачествени, надеждни и безопасни услуги, които да допринесат за устойчивото развитие на българската икономика. Важната икономическа и социална функция на транспортната инфраструктура играят първостепенна роля за развитието на цялата държава. Всички знаем, че добрата инфраструктура води след себе си и повече инвестиции, по-добра търговия и повече движение“, коментира още Папукчийски.
По думите му българската железопътна мрежа заема стратегическо място в европейската железопътна мрежа. „Железопътната свързаност бе и е една от основните теми в транспорта по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Сега с нов регламент на Европейския парламент и съвет страната ни като държава-членка следва да гарантира предприемането на подходящи мерки за завършване на проектите от основната трансевропейска железопътна мрежа до 2030 г. До 2050 г. при спазване на съответните разпоредби България трябва да положи и всички възможни усилия за завършване и на широкообхватната мрежа. Направленията, които са важни за завършване на проекта относно основната мрежа, касаят предимно трансгранични проекти, осигуряващи връзки със Западните Балкани, Македония и Сърбия. За успешното регулиране и координация на тези проекти е важна необходимостта от единна политика в регионален и световен аспект. НКЖИ има административен капацитет и подпомогна творческия потенциал на железопътните инженери и има готовност да изгради една оптимизирана и модернизирана железопътна инфраструктура“, се посочва още в приветственото съобщение на Папукчийски.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Към момента финансовото състояние на БДЖ е стабилизирано след окончателното преодоляване на проблемите с кредиторите

Министър Росен Желязков: Към момента финансовото състояние на БДЖ е стабилизирано след окончателното преодоляване на проблемите с кредиторите

19 Октомври 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Към момента финансовото състояние на БДЖ е стабилизирано след окончателното преодоляване на проблемите с кредиторите. Това се казва в писмо от министърa на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, прочетено по време на „Железопътен форум – 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“
„Поздравявам организаторите за това, че с този форум са успели да съберат толкова много организации от сектора днес тук. Развитието на железопътния транспорт е фундаментална тема както за България, така и цяла Европа“, се казва още в съобщението на Желязков. Той посочва, че голяма част от усилията на Министерството са насочени именно към железопътния транспорт и железопътната инфраструктура.
„По отношение на националния железопътен превозвач – към този момент финансовото състояние е стабилизирано след окончателното преодоляване на проблемите с кредиторите. Оттук нататък следва подобряване на инфраструктурата и на условията на труд. И се надявам и занапред да продължим добрия диалог с БДЖ, за да осигуряваме доброто пътуване и комфорта на пътниците“, казва още транспортният министър в приветственото си писмо.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.