НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът Пенка Пенкова: Отменено е бедственото положение в община Лом, във всички квартали има вода

Кметът Пенка Пенкова: Отменено е бедственото положение в община Лом, във всички квартали има вода

22 Октомври 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Отменено е бедственото положение в община Лом, във всички квартали има вода. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Лом Пенка Пенкова. Въпреки това проблемът с водопровода не е решен напълно. „Трайното решаване на въпроса с водопровода започна от 2016 г. Първият етап е изграден и в цялата ситуация, ако има нещо хубаво, е че авариралият участък беше първият, който предстоеше да бъде въведен в експлоатация. Утре предстои среща в Министерство на регионалното развитие и благоустройството и очакваме разговорите да се водят в посока на подсигуряване на средства за укрепваме на останалите участъци от водопровода, което е предвидено в 4 етапа. Градът няма да може да преживее този воден стрес още веднъж“, каза още тя. Проблемът с водопровода в община Лом може да бъде решен за един сезон след отпускане на необходимите средства, допълни кметът Пенка Пенкова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Пенкова, кмет на Лом: Утре слагаме край на бедственото положение - водата е пусната с пълната си  мощност, но все още има места без водоподаване

Пенка Пенкова, кмет на Лом: Утре слагаме край на бедственото положение - водата е пусната с пълната си мощност, но все още има места без водоподаване

21 Октомври 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Лом. Утре слагаме край на бедственото положение - водата е пусната с пълната си мощност, но все още има места без водоподаване. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Лом Пенка Пенкова. Тя уточни, че в момента е задействана втора помпа. „Водата е пусната на пълната си мощност от Добри дол. Сутринта се чух с нашия представител на ВиК. В ниската част на града има вода, но във високата все още няма. Мисля, че до края на деня, навсякъде в Лом ще има вода“, обясни Пенкова.
Тя уточни, че в момента по предписание на РЗИ и утрешния ден е обявен за неучебен за детските градини и училищата. „Предстои дезинфекция, след което ще се вземе проба от всякъде. Подсигурили сме вода за децата от вторник нататък. Идеята е след водната криза и стрес да дадем възможност навсякъде да бъде почистено“, обясни кметът.
Пенкова уточни, че утре ще се сложи край на бедственото положение, тъй като все още няма вода на всякъде. По думите ѝ така ще могат да се изтеглят и водоноските, които са в Лом по линия на „Гражданска защита“. „Във вторник ми предстои среща в Регионалното министерство за по-нататъшните разговори, за това как решаваме водния проблем на Лом. Хората подобен стрес, едва ли могат пак да го преживеят“, допълни още Пенкова.
„Фокус“ припомня: Бедственото положение бе обявено на 17 октомври със заповед на кмета Пенка Пенкова заради очертаващо се безводие. Причината бе тежка авария и невъзможност за ремонт на тотално компрометиран участък от напорния водопровод в свлачищен район край село Добри дол. Свикан бе и Общинският кризисен щаб. Заради безводието, детските ясли и градини, млечната кухня и училищата на територията на град Лом, преустановиха дейността си. За населението на града и селата, в които няма вода, бяха осигурени водоноски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Валентин Евтимов: Водата в Лом ще бъде пусната най-вероятно утре вечерта

Зам.-кметът Валентин Евтимов: Водата в Лом ще бъде пусната най-вероятно утре вечерта

20 Октомври 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Лом. Утре вечерта най-вероятно водата ще бъде пусната. Това съобщи за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на Лом по направление „Териториално-селищно устройство и благоустройство и управление на проекти“ Валентин Евтимов за дейностите по отстраняване на аварията на водопровода, заради която беше обявено бедствено положение на 17 октомври. „Работата по отстраняване на аварията на водопровода е към края си“, посочи той и уточни, че в момента се монтират въздушници в ниската част на напорния участък. „Надяваме се да започнем постепенно да пускаме вода, да видим как ще задържи новия участък. Връзките вече са направени“, обясни Валентин Евтимов. „Днес водата няма да бъде пусната със сигурност, защото водоемът е празен. Има схема на пускане на водата. Първо се пускат 20 литра в секунда и постепенно се увеличава докато не стигне до 160-180 литра“, заяви зам.-кметът. По думите му без вода са около 30 хил. жители в Лом и в пет села. „Утре работата по отстраняване на аварията ще продължи. Надяваме се довечера да започнем да пропускаме по малко вода“, каза още Валентин Евтимов.
„Фокус“ припомня: На 17 октомври беше обявено бедствено положение в Община Лом заради тежка авария и невъзможност за ремонт на тотално компрометиран участък от напорния водопровод в свлачищен район край с. Добри дол. Свикан беше Общинският Кризисен щаб. От общината обясниха, че единственият начин за възстановяване на водоподаването за Лом и селата Замфир, Добридол, Сливата, Орсоя и Арчар, е свързването на новоизграден участък от напорния водопровод със стария. Местните власти уточниха, че технологичното време, при спешна изработка на специфични части и строително-монтажни работи, е около 7 дни. На 18 октомври за „Фокус“ кметът на Лом Пенка Пенкова заяви, че са осигурени водоноски, които ще осигуряват вода за битови нужди, както и за питейни. Занятията в училища, ясли и детски градини бяха преустановени. Болницата продължава да функционира, защото е на отделно водоснабдяване.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екип на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община доставя минерална вода в община Лом

Екип на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община доставя минерална вода в община Лом

19 Октомври 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Лом. По нареждане на кмета на София Йорданка Фандъкова днес екип на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община доставя минерална вода на четири населени места от община Лом, които останаха без вода. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Общо 7 000 бутилки от 1.5 литра минерална вода ще бъдат доставени днес в четирите населени места в община Лом – Замфир, Добри дол, Сливата и Орсоя. Водата е предоставена като дарение от различни компании. Екипът на Столичната община работи в координация с община Лом за разпределянето на минералната вода на най-нуждаещите се.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенка Пенкова, кмет на Лом: Тази сутрин пристигнаха първите водоноски, които ще осигуряват вода за битови нужди, организираме превоз и за питейни

Пенка Пенкова, кмет на Лом: Тази сутрин пристигнаха първите водоноски, които ще осигуряват вода за битови нужди, организираме превоз и за питейни

18 Октомври 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Лом. Тази сутрин пристигнаха първите водоноски, които ще осигуряват вода за битови нужди, организираме превоз и за питейни. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Лом Пенка Пенкова във връзка с обявеното бедствено положение заради тежка авария на водопровод в свлачищен район край с. Добри дол. „Вчера в 13.00 часа обявихме бедствено положение, след като видяхме щетите от предходния ден. Установихме горе-долу колко време според наши изчисления ще ни е необходимо – около седмица. Затова вчера обявихме бедствено положение. Гледахме максимално да защитим хората в тази ситуация. На първо място преустановихме учебните занятия за яслите и детските градини, кухните и училищата“, коментира Пенкова. По думите ѝ болницата функционира, защото тя е на отделно водоснабдяване. „От вчера сме в преговори и тази сутрин пристигнаха първите водоноски. Около 14 до момента са ни препотвърдени. Помагат ни колеги от съседни общини, изключителна подкрепа получаваме от ГД ПБЗН. Известно успокоение ще настъпи в следобедните часове, когато вече тези водоноски ще останат по места, а с друга по-голяма техника ще ги зареждаме, така че хората да имат вода за битови нужди“, обясни кметът на Лом и допълни, че е направена строга организация с много доброволци. „Личните асистенти, които гледат хора в неравностойно положение и други центрове и социални заведения, от вчера ги зареждаме на място с вода. Имаме пълна подкрепа от общините от НСОРБ. Организираме превоз и на питейна вода, защото изцяло е спряно водоподаването към Лом и 4 села. Питейната вода ще се носи по местоживеене. Идентифицирали сме 1100 домове, които на първо място трябва да минем с питейна вода и след това продължаваме и с хората, които нямат възможност“, поясни Пенкова.
Тя подчерта, че въпреки всичко, компрометираният участък на напорния водопровод е на място, където това лято се изгражда дублиращ водопровод със средства на МРРБ. „Технологично време ни трябва, за да го привържем към останалата част на захранващия водопровод. ВиК, фирмата изпълнител, всички помагат“, каза още Пенка Пенкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бедствено положение е обявено в Община Лом заради очертаващо се безводие през следващите седем дни

Бедствено положение е обявено в Община Лом заради очертаващо се безводие през следващите седем дни

18 Октомври 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Лом. Бедствено положение, заради очертаващо се безводие през следващите седем дни, обяви със заповед кметът Пенка Пенкова. Това съобщиха от пресцентъра на Община Лом. Причината е тежка авария и невъзможност за ремонт на тотално компрометиран участък от напорния водопровод в свлачищен район край с. Добри дол. Свикан е Общинският Кризисен щаб.
Единственият начин за възстановяване на водоподаването за град Лом и селата Замфир, Добридол, Сливата, Орсоя и Арчар, е свързването на новоизграден участък от напорния водопровод със стария. Технологичното време, при спешна изработка на специфични части и строително-монтажни работи, е около седем дни.
Заради безводието, детските ясли и градини, млечната кухня и училищата на територията на град Лом, ще преустановят дейността си на днес и на 19 октомври 2018 г.
За населението на града и селата, в които няма вода, ще бъдат осигурени водоноски, като местонахождението им ще бъде обявено допълнително. Наличните в момента водоноски приоритетно обслужват социалните центрове и институции.
За информация: тел. 0971/69 116, 66 038, 0884 069 128

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.