НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Община Асеновград взе участие в туристическо изложение в Смолян

Община Асеновград взе участие в туристическо изложение в Смолян

21 Октомври 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Асеновград. За пета поредна година Община Асеновград взе участие на туристическото изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”, което се проведе в град Смолян в дните от 18 до 20 октомври. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общинско предприятие „Туризъм“ - Асеновград. На тазгодишното издание на изложението акцентите бяха поставени върху промените в туристическото законодателство и презентации на местни, регионални и национални туристически продукти. Община Асеновград представи своите забележителности – Асенова крепост, пещера „Добростански бисер“, Биосферен парк „Червената стена“, Палеонтологичния музей, Бачковския манастир, църквите в града, водопад „Сливодолското падало“, маршрут „По пътя на легионите“, както и и изключително популярния маршрут „Свещената утроба на Родопа“, съставляван от тракийските скални светилища „Караджов камък“ и „Беланташ“ и една от най-разпознаваемите поклоннически дестинации в България – „Кръстова гора“.
В презентационните модули, Община Асеновград ще взе участие с темата „Политики за развитието на туризма в Община Асеновград и перспективи и предизвикателства през 2019 година“. В презентацията са разкрити акценти от визията за развитие на Национален паметник на културата „Асенова крепост“ и пещера „Добростански бисер“, събитийния календар в Община Асеновград, както и политиката за възстановяване на планински маршрути, легитимиращи Асеновград като една от най-предпочитаните дестинации за пешеходен туризъм в района на Средните Родопи.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Зам.-министър Любен Кънчев: Прогнозите са за поне 5 % ръст на туристи през зимния сезон

Смолян: Зам.-министър Любен Кънчев: Прогнозите са за поне 5 % ръст на туристи през зимния сезон

18 Октомври 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Смолян. Прогнозите са за поне 5 % ръст на туристи през предстоящия зимен сезон. Това заяви в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, който откри ХV Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите на зам.-министъра на туризма, несъмнен принос за това имат планинските курорти, които приемат много туристи и реномирани ски-състезания. „Традиционно силни са очакванията от пазари като Турция, Гърция, другите балкански страни, Русия и разбира се България. В много сериозна международна конкуренция, Пампорово се пребори и ще бъде домакин в света на най-големия форум за професионални ски учители „Инерски конгрес“, който ще се състои през март 2019 година“, отбеляза зам.-министър Кънчев.
Той допълни, че преходите и почивките в планините са сред най-предпочитаните форми за активен туризъм на българите. Според анализ, този вид туризъм е най-разпространения у нас сред морския. „През 2018 г продължават да се надграждат постигнатите рекордни резултати за последните три години след създаването на Министерството на туризма като самостоятелна институция. Над 6,9 млн. чуждестранни туристи избраха дестинация България за първите осем месеца на годината, според данни на НСИ. Има ръст от 5,9 % в посещенията. По информация на БНБ, над 2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за първите седем месеца на годината. Ръстът е 8,1 %, в сравнение на същите месеци на 2017. Отминалата зима беше най-успешната от влизането на България в Европейския съюз по брой визити на чужди туристи. От декември 2017 г до март 2018 г, те бяха над 1,6 млн., което е 12 % ръст спрямо предходния зимен сезон. Приходите са 540 млн. евро, с 11,4 млн. повече спрямо миналата зима“, припомни още зам.-министър Кънчев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Любен Кънчев: 59 % от българите предпочитат да почиват във вътрешността на страната, а само 41 % отиват на море

Зам.-министър Любен Кънчев: 59 % от българите предпочитат да почиват във вътрешността на страната, а само 41 % отиват на море

18 Октомври 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Смолян. 59 % от българите предпочитат да почиват във вътрешността на страната, а само 41 % отиват на море. Това заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, който присъства на откриването на ХV Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите на зам.-министър Кънчев, вече се оценява това, което имаме като стойност. Българинът е качествен турист и иска през лятото да посети и други дестинации освен Черноморието, което показва, че ние започваме да си обичаме страната чрез туризма, допълни Кънчев.
Той отбеляза, че туристическото изложение, което бе открито днес в Смолян е от голямо значение, защото чрез него първо се показва на всички потребители какво се предлага и второ – отделните дестинации ще могат да се сравнят помежду си. Зам.-министър Кънчев препоръча всяка една дестинация да открие своята идентичност, своята легитимност, с която да се яви на пазара. „Това е много ценно във връзка с политиката на Министерството на туризма за диверсификация на пазара. Когато ние предложим едно ветрило от възможности, които да задоволяват колкото се може повече нужди, тогава ние ще имаме реално успешна туристическа година с четири сезона и ще можем да се похвалим, че туризма задоволява наистина нуждите на всички, които искат да дойдат в България“, каза още зам.-министър Кънчев.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Любен Кънчев: България е в топ 10 на най-предпочитаните европейски туристически дестинации за летния сезон

Зам.-министър Любен Кънчев: България е в топ 10 на най-предпочитаните европейски туристически дестинации за летния сезон

18 Октомври 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Смолян. България е в топ 10 на най-предпочитаните европейски туристически дестинации за летния сезон. Това заяви пред журналисти в Смолян заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, който присъства на откриването на ХV Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „За изминалия летен сезон, ние бием по туризъм Кипър, Черна гора и сме на едно ниво с Португалия като брой туристи и приходи. Ние сме в десетица на европейските туристически дестинации. Това са нещата, които трябва да чуе българският гражданин, защото това може да му даде представа реално къде е България“, поясни Кънчев. Той отбеляза и още една много важна тенденция, която все още е в процес на отчитане, а именно, че септември месец вече е в сезона на лятото. По думите на зам.-министър Кънчев туристическия бранш в България години наред се е борил да постигне това, а официалните резултати ще са готови през ноември.
„Във всички случаи ръстът на туризма е към 5 % спрямо миналата година, което в световен мащаб е много добра тенденция. Другата тенденция е, че напоследък се проявява все по-голям интерес към луксозните туристически наши дестинации – 4 и 5-звездните хотели, към което също се стремим от години“, подчерта зам.-министър Кънчев. Той допълни, че за тях ангажиментите започват още от тази година и вече за година напред има ангажименти за скъпите туристически дестинации в страната. „С това може да се гордеем с контекста на туризма в Европа“, каза още зам.-министърът на туризма.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Градът е домакин на ХV туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”

Смолян: Градът е домакин на ХV туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона”

18 Октомври 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. Смолян ще бъде домакин на ХV Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“. Събитието се организира от Регионалната туристическа асоциация „Родопи“, Организацията за управление на туристически район „Родопи“ и се провежда под патронажа на кмета на Смолян Николай Мелемов. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. Изложението за планински туризъм ще се проведе в дните до 20 октомври в сградата на Родопския драматичен театър. Официалното му откриване е от 12.00 часа в сградата на театъра. Ще се проведе и пазар на земеделски продукти, произведени от бенефициенти на ДФ „Земеделие“.
В изложението традиционно участват представители на местните и държавни власти, туроператори, хотелиери, членове на неправителствени организации в туристическия бранш др. Проявата е привлекателна и за гражданите и гостите на Смолян и региона.
Целта на изложението е да се представи богатата палитра на туристическите продукти от планинския сектор, законодателните промени които се отразяват върху туристическия бизнес и възможността за дискусия на проблемите в сектора и планинските райони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.