НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: С премиера на Русия Дмитрий Медведев отчетохме ръста в туризма и добрата работа на службите в сферата на тероризма

Премиерът Бойко Борисов: С премиера на Русия Дмитрий Медведев отчетохме ръста в туризма и добрата работа на службите в сферата на тероризма

19 Октомври 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Проведохме двустранна среща с премиера Медведев и отчетохме ръста в туризма, когато се завърнаха руските туристи в България за зимен туризъм. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Брюксел, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обясни, че обект на разговор между двамата е била и темата за терористичните нападения. „Отчетохме това, че успяхме да запазим държавата от терористични актове, които имахме в миналото, за съжаление в Сарафово. Просто работиха службите добре в тази посока и мисля, че се отрази добре на туризма“, каза той. „Предстои смесена комисия сега октомври месец в Москва. В сферата на енергетиката обменихме мисли, европейския газов хъб Балкан, където да можем да привлечем и от терминала в Гърция и от Черно море“, обясни още Борисов. Той посочи, че започва стоежа на трети сондаж в Хан Аспарух, като уточни, че първият е много добър, вторият не толкова и за това започва изграждане на трети, за да се направи по-добре.
„Това беше една нормална среща на фона на всички, които текат в момента. Вчера имахме доста добър разговор с премиера Абе, отчетохме това, което се прави в момента, разчитаме много на вицепремиера Дончев и десетките японски фирми, които са в контакт, като сме си дали срок до февруари-март да видим конкретика, по която да се подписват споразумения“, обясни още Бойко Борисов. Той припомни, че премиерите на Южна Корея, Япония и Китай дни наред са били в България и това ни прави едни от най-разпознаваемите и известни страни с големи възможности в този регион.
На въпрос обсъден ли е бил въпросът за руските агенти, които са влизали в България с Дмитрий Медведев, Борисов обясни: „Има служби, правораздавателни органи, които се занимават с агенти и агентура. Работата на премиерите е да създават бизнес средата, която да допринася за БВП и много други сфери“. „Има кой да си говори с тях, имаме партньорски служби в ЕС и НААТО. Винаги съм поставял и въпроса за киберсигурността, България да не бъде провокирана и да не е цел. Ние сме толкова балансирани, добронамерени към всички в региона, че не го заслужаваме“, коментира той.
Премиерът Бойко Борисов каза също, че днешната среща има доста сериозен принос в глобалната политика. По думите му трябва да се гарантира и киберсигурността и личните данни в глобалния свят. Според него дори богатите и силни държави имат тежък дефицит в социалните сфери и правата на човека. „Надали ще успеем, макар че доста искаме, и президента Тръмп също, да се върнем обратно в споразумението за климатичните промени,“ обясни Борисов.
Премиерът обърна внимание на наводненията в Азия. „Япония е една от най-технологичните държави, и вие да отидете няма да има намерите кусур на шахтите, но при всяко наводнение, стотици хора загиват. И там се отчита, че шахтите при определено количество дъжд, както и в България не могат да поемат водата, факт“, коментира още премиерът.
Премиерът обърна внимание и на миграцията. „Една от причините е свързана с климатичните промени – там, където има бедствия, наводнения, земетресения, суши. Хората търсят по-голяма сигурност“, допълни Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Във външнополитически план успяваме да държим България на много добро и разпознаваемо ниво

Премиерът Бойко Борисов: Във външнополитически план успяваме да държим България на много добро и разпознаваемо ниво

19 Октомври 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. И с посещението на президента във Великобритания при кралицата, и с нашето тук, във външнополитически план успяваме да държим България на много добро и разпознаваемо ниво. Трябва да си оправим езика и да спрем сами да си създаваме проблеми в България. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който участва в 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) в Брюксел, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Така беше аранжирано всичко, че двустранните и тристранни срещи да могат да бъдат много делови, за да спестят време. Днес в своите изказвания имахме по 3-4 минути по регламент, а снощи имахме възможност много теми да се поставят и със страните, с които сме по-близки, да се търси финализиране на отношения. Целта беше максимално много теми да се поставят“, допълни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с руския си колега Медведев задълбочаването на отношенията в енергетиката и туризма

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с руския си колега Медведев задълбочаването на отношенията в енергетиката и туризма

19 Октомври 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов и премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев обсъдиха засилването на партньорството между двете страни в сферата на енергетиката и туризма. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. Двамата правителствени ръководители разговаряха в рамките на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) в Брюксел, която тази година се домакинства от ЕС.
По време на срещата беше обсъдено задълбочаването на отношенията в енергийния сектор между двете страни. „Обменихме мнения за възможностите на нашия газов хъб „Балкан“, където да привлечем газ и от терминала в Гърция, и от Черно море. Започва и трети сондаж в блок „Хан Аспарух“. Ще имаме възможности от много посоки да постъпва газ в газовия хъб“, заяви още българският премиер.
Бойко Борисов и Дмитрий Медведев отчетоха ръст на руските туристи в страната ни тази година. „Вече се върнаха руските туристи в България. Предстои работа на смесената комисия през октомври в Москва“, допълни българският премиер.
Двамата правителствени ръководители изразиха задоволство и от активизиране на двустранното партньорство през последните години в търговско-икономическата сфера.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пред АСЕМ: България работи активно за засилване на свързаността на Балканите

Премиерът Бойко Борисов пред АСЕМ: България работи активно за засилване на свързаността на Балканите

19 Октомври 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. България работи активно за засилване на свързаността на Балканите. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) в Брюксел, която тази година се домакинства от ЕС, съобщиха от Правителствената информационна служба. Борисов припомни, че свързаността беше един от ключовите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година и посочи, че едно от най-съществените постижения на страната ни бе връщането във фокуса на внимание на европейската перспектива на Западните Балкани. „Приетата на срещата на върха ЕС - Западни Балкани Софийска декларация подчерта важността на сътрудничеството във всички области на свързаността – транспортна, енергийна, цифрова, икономическа и между хората“, допълни българският министър-председател.
„Новата всеобхватна стратегия на ЕС по свързаността между Европа и Азия създава отлична основа за взаимодействие с нашите азиатски партньори“, посочи премиерът Борисов. Той подчерта, че през последните години България значително е засилила ангажираността си в рамките на АСЕМ с изпълнението на инициативи за укрепване на връзките между Европа и Азия в ключови области като заетостта, финансите, устойчивото развитие, правата на човека, културата, образованието и др. „Само през първата половина на тази година България беше домакин на две министерски срещи на АСЕМ – на културата и на финансите“, каза Борисов. Той добави още, че страната ни цени високо форума АСЕМ, тъй като той спомага за насърчаване на сътрудничеството и взаимното доверие между страните от двата континента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия – Европа

Министър-председателят Бойко Борисов участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия – Европа

18 Октомври 2018 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов участва в официалното откриване на 12-ата среща на върха Азия – Европа (АСЕМ), която тази година се домакинства от Европейския съюз в Брюксел. Във форума участват и държавни и правителствени ръководители на 51 държави от Европа и Азия и представители на европейските институции.
Тази вечер форумът АСЕМ бе открит от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Европейския съюз се представлява и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В центъра на обсъжданията е темата „Европа и Азия: глобални партньори за справяне с глобалните предизвикателства“. Усилията на лидерите са насочени към засилване на диалога и сътрудничеството между двата континента в множество области, сред които: търговията и инвестициите, свързаността, устойчивото развитие, изменението на климата, предизвикателствата в областта на сигурността – борбата с тероризма, незаконната миграция и киберсигурността.
По време на утрешната работна сесия на АСЕМ българският министър-председател Бойко Борисов ще изнесе реч, с която ще представи усилията на България за европейската перспектива на Западните Балкани и свързаността в региона. По-късно Срещата на върха на АСЕМ ще бъде последвана от Среща на върха между ЕС и Корея и Среща на лидерите от ЕС и АСЕАН.
АСЕМ е форум за диалог и сътрудничество между Азия и Европа, създаден през 1996 година в Банкок. Обединявайки понастоящем 58% от световното население и 60% от световната търговия, АСЕМ представлява важна платформа за диалог и сътрудничество между Европа и Азия по три стълба – политически, икономически, социално-културен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не можем да говорим за вторично разпределение на мигрантите, преди да сме решили въпроса с външните граници

Премиерът Бойко Борисов: Не можем да говорим за вторично разпределение на мигрантите, преди да сме решили въпроса с външните граници

18 Октомври 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. Не можем да говорим за вторично разпределение на мигрантите, преди да сме решили въпроса с външните граници. Всяка една държава може да се справи, подпомагана от ЕС. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов след редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че пред лидерите е изброил най-важните условия за разрешаване на проблема с миграцията - да има политическа воля, да се вземат мерки за ограничаване на достъпа с техника и гранични екипи, да се приоритизират споразуменията с трети държави и при необходимост да се отпуснат средства за опазването на границите на ЕС, както беше направено за България през 2016 г. „На базата на тези неща - тогава вече може да говорим за солидарност и вторично разпределение", коментира той и отчете, че България се справя прекрасно с мигрантския проблем и всички го признават. Борисов допълни, че му предстои визита в Египет, където ще обсъди темата за миграцията с президента Абдел Фатах Сиси.
Борисов посочи още, че Българското председателство към този момент от всички се сочи за най-доброто, което е провеждано.
По темата за Брекзит премиерът коментира, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние и неговият екип се справят прекрасно. „Да го оставим той да преговаря от името на всички. Към този момент една дума никой не може да каже повече за напредък по Брекзит от това, което е договорено. Да, Кипър са свършили много работа, Испания също. По много теми са постигнати договорености, но основните, които са за границите и общия пазар, все още нямат напредък. Затова казах, че колкото повече намалява времето и срокът, толкова ще става по-интензивно, по-напрегнато, по-нервно и ще се доближаваме надявам се до решение. Защото излизането без договор ще е много лош и за двете страни“, допълни той. Премиерът Борисов определи преговорите за Брекзит като изключително тежки и още веднъж подчерта, че в сферата на сигурността връзките между службите трябва да се запазят. „Всички ние сме убедени, че трябва да се вземат абсолютно всички мерки за киберзащита на ЕС и поотделно, и заедно“, допълни Борисов.
На заседанието на Европейския съвет в Брюксел беше обсъдена и темата за климата. Пред участниците в Съвета българският министър-председател настоя в протокола за предстоящата среща в Катовице да се запишат договорености, които имат пряко отражение върху енергийната ни сигурност. „Настоях да се запише запазване на договорната цел от 40% до 2030 г., недопускането изобщо на ревизия на рамката, недопускане повишаване на финансовите ангажименти на ЕС към развиващите се държави. Те са наши приятели, но в края на краищата ние да плащаме, за това ми се вижда неправилно“, допълни още премиерът Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел

17 Октомври 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет на 17, 18 и 19 октомври в Брюксел. Това съобщиха от Правителствена информационна служба.
Заседанието на Европейския съвет ще започне в сряда вечерта с обсъждане на Брекзит във формат ЕС-27. На него се очаква лидерите да вземат решение за придвижване на преговорите, въз основа на препоръка от главния преговарящ от страна на ЕС - Мишел Барние.
На заседанията в четвъртък и петък във формат ЕС-28 се очаква канцлерът на Австрия Себастиан Курц да информира за напредъка по приоритетите на Австрийското председателство на Съвета на ЕС. Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят още миграцията, сигурността, защитата на външните граници, сътрудничеството с трети страни, борбата с контрабандата и киберсигурността.
Премиерът Бойко Борисов ще участва и в срещата Азия - Европа (АСЕМ), която тази година се домакинства от Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.