НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Росица Янева, община Бургас: През февруари стартираме кампания за безопасен интернет

Росица Янева, община Бургас: През февруари стартираме кампания за безопасен интернет

31 Януари 2019 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Бургас. През февруари стартираме кампания за безопасен интернет. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Росица Янева, секретар на Комисията за борба с трафика на хора към Община Бургас. По думите ѝ кампанията предвижда обучение на педагогически специалисти. „Планираме обучението да бъде проведено основно пред психолози и учители по информатика, за да знаят как да улавят сигналите, когато едно дете е уязвимо от попадане в ситуация на трафик“, обясни Янева. По думите ѝ това би могло да си проличи по поведението на ученика или увеличаване броя на отсъствията му, например. „По време на кампанията ще им бъде обяснено как се случва в интернет въвличането на деца и младежи в ситуация на трафик“, посочи още Янева. Според нея интернет е пространството, където най-лесно хората могат да станат жертва на трафика на хора или на други видове престъпления.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ваня Ананиева, МКБТХ – Велико Търново: Случаите на трафик на хора с цел трудова и сексуална експлоатация са най-често срещани

Ваня Ананиева, МКБТХ – Велико Търново: Случаите на трафик на хора с цел трудова и сексуална експлоатация са най-често срещани

18 Октомври 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Случаите на трафик на хора с цел трудова и сексуална експлоатация са най-често срещани. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Ваня Ананиева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) към Община Велико Търново. Тя посочи, че тенденцията се наблюдава в световен мащаб. По думите й границата между двата вида трафик на хора е много тънка и понякога много трудно могат да се разграничат. Затова в повечето случаи трябва да се работи индивидуално, съобразно конкретния случай. По отношение на трафика с цел трудова експлоатация Местната комисия за борба с трафика на хора си партнира изключително добре с Дирекция „Бюро по труда“ и с Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.
„Традиционно провеждаме информационни кампании, свързани с трафика на хора с цел трудова експлоатация, през месеците март, април и май. Това е периодът, в който студентите започват да търсят сезонна работа в чужбина. Съветваме ги винаги да проверяват фирмата трудов посредник, както и дали конкретната обява за работа я има в списъците на Агенцията по заетостта. В никакъв случай те не трябва да предоставят на други лица личните си документи. Винаги сме казвали, че правилният избор е информираният избор, затова е много важно да имат информация къде отиват и каква дейност ще извършват. В никакъв случай не трябва да се предоверяват“, посочи Ваня Ананиева. Тя допълни,че друг често срещан вид трафик на хора е този с цел трудова експлоатация. Често трафикантите използват метода „Lover boy“.
„Момичета са подлъгвани да се влюбят в трафиканта, без да го разпознаят като такъв, тъй като изглежда като всички нас. Те не могат да разпознаят опасността. Когато едно момиче е обгрижвано месеци наред от такъв човек и той й предложи да отидат в чужбина, за да работят или на екскурзия, тя се подлъгва, защото той е нейния приятел. Съветваме младите момичета да не се предоверяват и да споделят с родителите си, тъй като все още трудно разпознават рискова ситуация. Те нямат изградени жизнени умения за разпознаване и справяне с такава ситуация“, допълни Ваня Ананиева. Тя припомни, че националната телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100. Тя е анонимна, безплатна и денонощна.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Янева, Комисия за борба с трафика на хора – Бургас: Трафикът на хора е много тежко престъпление срещу личността, което има за цел експлоатация

Росица Янева, Комисия за борба с трафика на хора – Бургас: Трафикът на хора е много тежко престъпление срещу личността, което има за цел експлоатация

18 Октомври 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. Трафикът на хора е много тежко престъпление срещу личността, което има за цел експлоатация. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Росица Янева секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас по повод Европейския ден за борба с трафика на хора. По думите й трафикът на хора се дели на няколко вида - с цел сексуална експлоатация, трудова експлоатация, продажба на бебета, трафик на органи и трафик на деца с цел просия и джебчийство, като напоследък се наблюдава нов вид – трафик на жени с цел сключване на фиктивни бракове с граждани на трети страни, които имат интерес да сключат брак с жена от ЕС, за да имат право на придвижване в рамките на ЕС.
„Неслучайно казваме, че трафикът на хора е съвременното робство, защото при него хората губят напълно контрола върху живота си, те са контролирани от хора, които ги експлоатират. Често им се взимат личните документи и нямат достъп до контакт с близките си“, добави Росица Янева. Тя посочи още, че делата свързани с трафика на хора са много по-малко в сравнение с реалните случаи, които са хиляди и това е така, защото жертвите предпочитат да не се обръщат към полицията, а ако са сигнализирали, след това от страх променят показанията си. „В Бургас имаме 2 приюта за жертви на трафик на хора и там настаняваме жени, които вече са били експлоатирани в чужбина и виждаме как периодът, в който те трябва да се възстановят е много дълъг“, допълни още Янева.
Според нея чрез интернет пространството е най-разпространения начин, чрез който престъпниците успяват да се доберат до жертвите си. Тя заяви, че семейната връзка и комуникацията са изключително важни и биха помогнали за предотвратяването на такъв вид престъпления.
Мария КУРТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Информационна кампания във връзка с Европейския ден за борба с трафикa на хора се провежда в града

Велико Търново: Информационна кампания във връзка с Европейския ден за борба с трафикa на хора се провежда в града

18 Октомври 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Информационна кампания във връзка с Европейския ден за борба с трафикa на хора се провежда във Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Ваня Ананиева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора към Общината. Срещите с деца, ученици и студенти са стартирали още в края на миналата седмица. Експертите от комисията посещават както великотърновските училища, така и центровете за работа с деца и младежи и центровете за настаняване от семеен тип. Провеждат се срещи и със студенти от Великотърновския университет. Те преминават под формата на дискусионни форуми. Осъществяват се и прожекции на филми, посветени на трафика на хора.
Експертите от комисията са посетили ПГТ „Д-р Васил Берон“, където са разговаряли с учениците по темата. Ваня Ананиева посочи, че училището е партньор в дейностите на Местната комисия за борба с трафика на хора. Много от учениците са преминали академията за борба с трафик на хора и в момента влизат в часовете и провеждат обучения по метода „връстници обучават връстници“. В днешния ден Местната комисия за борба с трафика на хора проведе информационна среща и в Педагогическия факултет на Великотърновския университет, със студенти от 2-ри курс. Информационната кампания за борба с трафик на хора във Велико Търново ще продължи до края на месец ноември. Изготвен е график, по който ще се посещават училищата и социалните институции на територията на общината.
Ваня Ананиева съобщи също, че експерти от Велико Търново и Монтана ще обсъдят целите и приоритети, заложени в националната стратегия за борба с трафика на хора, по време на двудневно обучение. Обучението ще се проведе на 23, 24 и 25 октомври във Велико Търново. То се провежда съвместно с Националната комисия за борба с трафик на хора и местната комисия в Монтана. Очаква се да присъстват представители на институции и организации, които работят с двете местни комисии – представители на социални институции, Областните дирекции на МВР и Прокуратурата. „По този начин ще си взаимодействаме с колегите от другите региони. По време на срещата ще бъдат обсъдени тенденциите на местно ниво. Надявам се да набележим основните акценти за това къде срещаме трудности и как да работим по-ефективно и по-добре“, посочи Ваня Ананиева. Събитието се организира по повод Европейския ден за борба с трафика на хора – 18 октомври.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Местната комисия за борба с трафика на хора е изготвила становище с предложения, касаещи новата Национална стратегия за детето

Благоевград: Местната комисия за борба с трафика на хора е изготвила становище с предложения, касаещи новата Национална стратегия за детето

18 Октомври 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Във връзка с това, че децата са изключително рискова и уязвима група, в качеството си на секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора, съвместно с председателя на комисията - зам.-кмета на Община Благоевград Зорница Кралева, изготвихме писмено становище. То касае визията и мерките, свързани с гарантиране правата на децата, които да залегнат като приоритетни области в новата Национална стратегия за детето. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Любка Митева, секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора – Благоевград по повод Европейския ден за борбата с трафик на хора, който отбелязваме на 18 октомври. По думите ѝ това реално е предложение, което е излязло от местната комисия.
„За целта изготвихме резюме, като първото предложение от наша страна беше да бъде изготвена една концепция за работа на мултидисциплинарен мобилен екип за работа по случай на деца, жертви на трафик и на друг вид насилие на регионално ниво. Съответно идеята е този мултидисциплинарен мобилен екип да се свиква във връзка с различни казуси, касаещи случаи на деца – потенциални или формални идентифицирани реални жертви на трафик“, каза още Митева. Тя добави, че са предложили въпросният екип да участва в разработването на превантивна годишна програма за осъществяването на обща селективна и идентификативна превенция на трафика на деца. „Освен това предлагаме да се организират целенасочени кампании за информиране на децата в училище, да бъдат обучени професионалисти, които да работят с деца и да се осигури включването на тези важна тема в образователната система“, допълни Митева. Тя подчерта, че на един следващ етап мислят да включат и сериозни, интензивни срещи с родители.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: В града започна информационна кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора

Варна: В града започна информационна кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора

18 Октомври 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Варна. Във Информационна кампания по повод Европейския ден за борба с трафика на хора започна във Варна по инициатива на Местната комисия за борба с трафика на хора. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Дирекция „Превенции“ в Община Варна. Инициативата преминава под мотото: „Новите комуникационни технологии отварят много врати за трафикантите на хора. Ти можеш да ги затвориш!“, като ще бъдат разпространявани информационни материали и плакати. Според организаторите целта е информирането на широката общественост за рисковете от въвличане в трафик на хора с цел сексуална и трудова експлоатация чрез интернет.
Кампанията насочва общественото внимание към примамливите обяви за работа и запознанства, които могат да бъдат измамно привлекателни на пръв поглед, но в същността си да крият голям риск. Тя се осъществява съвместно с Техническия университет в града, Варненския свободен университет, Медицинския университет Варна, I ЕГ, III ПМГ „Акад. Методий Попов“, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, СУ за ХНИ „Константин Преславски“, ПТГ, МГ „Д-р Петър Берон“, ВТГ „Георги Стойков Раковски“, ПТГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГИ „Д-р Иван Богоров“. През тази година за пръв път в нея се включват и участници от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Игнатиево и ОУ „Добри Войников“ в село Каменар. От Местната комисия за борба с трафика на хора със съдействието на училищните превантивни клубове, Сдружение „Младежка инициатива за устойчиво развитие“ ще организират информационни сесии и срещи с уязвими групи, ученици, студенти и професионални обучения на учители и обществени възпитатели от Варна, Долни Чифлик, Игнатиево и село Каменар.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Любка Митева, МКБТХ – Благоевград: Децата са една от най-уязвимите групи по отношение на трафика на хора, особено в интернет

Любка Митева, МКБТХ – Благоевград: Децата са една от най-уязвимите групи по отношение на трафика на хора, особено в интернет

18 Октомври 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За съжаление скромния опит, който имам като секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград, показва, че много от децата имат профили в социалните мрежи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Любка Митева, секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора – Благоевград (МКБТХ) по повод Европейския ден за борбата с трафик на хора, който отбелязваме на днешния ден.
„Ще Ви дам и пример с деца, които са трети клас – на зададен от мен въпрос: „Колко от вас са приемали приятелство от непознат човек“ само няколко деца не вдигнаха ръка. Говорим за 2-3 от тях. Всички останали казаха, че са приемали покани от непознати хора. В тази връзка всеки един от нас може да си направи сам извод колко сериозен е проблемът и в каква опасност живеят децата ни“, каза още Митева. Тя подчерта, че не определя „Facebook“ или другите социални мрежи като нещо изключително страшно, защото всъщност комуникационните мрежи могат да бъдат и методи за превенция на съответните престъпление, не само за трафик на хора. „Искам също да кажа, че в много ранна детска възраст, децата получават своето интернет устройство, което от своя страна им дава възможност да се обучават, самообучават и т. н. Съответно да влизат във всякакви интернет страници и комуникационни канали. Важно е да отбележи, че технологиите се адаптират постоянно като целта е да станат неизменна част от живота ни, но много хора не се замислят за рисковете, свързани с киберсигурността. Особено децата“, подчерта Митева.
Според нея за много от тях виртуалния свят е много по-реален от реалния. „Те са особено уязвими за попадане в трафик на хора чрез интернет, поради достъпността на мрежата, анонимността на лицата в нея, както и заради особеностите на тийнейджърската възраст, която реално предразполага към неограничено търсене и осъществяване на константи и попадане на ситуации, които са рисковани. Допълнителен риск при онлайн комуникацията е заместването на реалния свят с виртуалния и непосредственото общуване там“, коментира Митева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любка Митева, МКБТХ – Благоевград: „Новите комуникационни технологии отварят много врати за трафикантите – ти можем да ги затвориш“ е мотото на Европейския ден за борба с трафик на хора

Любка Митева, МКБТХ – Благоевград: „Новите комуникационни технологии отварят много врати за трафикантите – ти можем да ги затвориш“ е мотото на Европейския ден за борба с трафик на хора

18 Октомври 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Новите комуникационни технологии отварят много врати за трафикантите – ти можем да ги затвориш“ е мотото на Европейския ден за борба с трафика на хора тази година. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин Любка Митева, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) – Благоевград по повод Европейския ден за борбата с трафик на хора, който отбелязваме в днешния ден. Тя посочи, че в този ден цялата европейска общност насочва вниманието си към феномена, престъплението трафик на хора.
„А Националната комисия, заедно с десетте местни комисии в България, стартират ежегодната си кампания по този повод. Мотото на кампанията е „Новите комуникационни технологии отварят много врати за трафикантите – ти можем да ги затвориш“. По този повод Националната комисия за борба с трафика на хора е създала две тематични видеа и редица информационни продукти“, каза още Митева. Тя добави, че изготвените материали имат за цел да информират широката общественост за рисковете от въвличането в трафик на хора с цел трудова и сексуална експлоатация чрез интернет.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Младежи ГЕРБ проведоха в парламента информационна кампания за трафика на хора

Младежи ГЕРБ проведоха в парламента информационна кампания за трафика на хора

18 Октомври 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Младежи ГЕРБ проведоха в парламента информационна кампания за трафика на хора, предаде репортер на Агенция "Фокус". Инициативата на младежите е по повод Европейския ден за борба с трафика на хора. Младежите от ГЕРБ раздаваха флаери на всички парламентарни групи. Те бяха придружени от председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. Флаерите съдържаха информация, че трафикът на хора е сериозен проблем и престъпление. Във флаерите са посочени телефони за сигнали и информация за този вид престъпление.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Немалка част от младите не са информирани за последствията от трафика на хора

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Немалка част от младите не са информирани за последствията от трафика на хора

18 Октомври 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Една немалка част от младите не са информирани за последствията от трафика на хора. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който се включи в инициативата на Младежи ГЕРБ в парламента за раздаване на флаери за трафика на хора, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветанов заяви, че за голямо съжаление страната ни все още е източник на трафик на хора. „Затова с тези прекрасни млади хора от МГЕРБ правим тази инициатива, това е тяхна инициатива и трябва да я подкрепим“, заяви Цветанов и уточни, че заедно с тях ще обиколят всички парламентарни групи. „Смятам, че това, което е тяхна инициатива, трябва да бъде подкрепено и от медиите, и от политиците, които са тези, които взимат законодателни решения и тези, които могат да участват активно във взимането на политически решения за борбата с трафик на хора“, каза Цветанов. „Законодателните инициативи, които са реализирани до настоящия момент, смятаме, че са достатъчни, защото през последните години завишихме наказателната отговорност към лица, които осъществяват трафик и то по-специално с цел сексуална експлоатация, също така и за трудовата експлоатация“, допълни още Цветанов. Той обърна внимание на семейната среда и агресията, за която допринасят всички да бъде увеличавана. „Трябва да бъдем позитивни, трябва да бъдем градивни и аз мога да ви кажа, че от известно време се съобразявам с това, което моите деца искат да гледат сутрин, а те не искат да гледат лоши новини“, допълни Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Младежи ГЕРБ - София ще раздават флаери с информация за трафика на хора в сградата на Народното събрание

Младежи ГЕРБ - София ще раздават флаери с информация за трафика на хора в сградата на Народното събрание

18 Октомври 2018 | 08:04 | Агенция "Фокус"
София. Младежите от ГЕРБ - София ще проведат инициатива, посветена на Европейския ден за борба с трафика на двора. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Това ще се случи от 8.30 часа днес в Народното събрание. В инициативата на младите хора ще се включи и председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Всички те ще раздават флаери с информация за трафика на хора на народните представители и гости на парламента.
Целта на младежите от ГЕРБ - София е да привлекат вниманието на гражданите към явлението трафик на хора, което често бива забравяно или подценявано, но е изключително сериозен проблем на модерното общество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.