НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на Комисията по отбрана в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов

Председателят на Комисията по отбрана в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов

18 Октомври 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Дорел Къпрар е на официално посещение в България по покана на председателя на българската Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.
По време на срещата бяха обсъдени двустранните отношения между Румъния и България в сектор отбрана, като Къпрар даде висока оценка за сътрудничеството между министрите на двете страни. Обсъдена беше и модернизацията на военните сили на двете държави, както и възможностите за съвместни обучения. Отбелязано бе, че Румъния вече е постигнала ангажимента към НАТО за отделяне на два процента от БВП за сектор отбрана.
В рамките на разговора бяха дискутирани възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и разрастване на участието им в съвместни инициативи на ЕС във формата ПЕСКО.
В срещата участваха ген. Константин Попов, председтал на Комисията по отбрана, Илия Налбантов, началник на кабинета на министъра на отбраната, румънските депутати Александру Йоан Андрей и Влад Бонтеа, посланикът на Румъния Н. Пр. Йон Галеа и консулът на Румъния Флориан Даниел Мъзилу.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Важно е с Румъния да се подкрепяме, защото интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Важно е с Румъния да се подкрепяме, защото интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия

18 Октомври 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Важно е с Румъния да се подкрепяме, защото интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В рамките на година и половина имахме възможност да проведем съвместни заседания. Тези изнесени заседания бяха направени в Русе и Букурещ и това даде възможност за надграждане на парламентарното взаимодействие на двете държави по тема „Сигурност“. И искам да благодаря на румънските колеги, които участваха активно на срещата през март в София“, каза още Цветанов и обясни, че те са подкрепили процедурните правила, които бяха приети, за съвместната група за парламентарен контрол над Европол.
„От януари 2019 г. Румъния поема Председателството на Съвета на ЕС и за нас е важно, че това, което успяхме да реализираме по време на нашето и вече продължава в австрийското, ще продължи и в румънското – темата за Западните Балкани. Дадохме оценка и за несправедливостта към България и Румъния за влизането в Шенгенското пространство, защото двете държави са покрили изискванията. За мен е важно взаимно да се подкрепяме за това, до което достигнахме като извод, защото заедно сме много по-силни отколкото поотделно. И затова взаимно се подкрепяме за всяка регионална инициатива, която се реализира в нашия регион“, каза още Цветанов. Той посочи, че Румъния вече изпълнява своя ангажимент към НАТО за 2% от БВП да е за отбрана и изпреварва България в изпълняване на ангажиментите си за модернизация на румънската армия. „Г-н Къпрар е от социалистическото европейско семейство, но интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Цветанов се срещна с делегацията на румънските парламентаристи в Народното събрание

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Цветанов се срещна с делегацията на румънските парламентаристи в Народното събрание

18 Октомври 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Цветанов се срещна в Народното събрание с делегацията на румънските парламентаристи, водена от председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„За нас е изключително удоволствие, че можем да ви посрещнем в българския парламент. Благодаря ви, че имахме възможност да направим наскоро тази среща в Русе, а само преди 3 месеца да бъдем в Букурещ, за да направим изнесено заседание на вътрешната комисия. Искам да благодаря за подкрепата, която ни дадохте по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, каза още Цветанов и пожела успех на румънското председателство, което започва януари 2019 г.
От своя страна, Дорел Къпрар благодари за поканата за посещение в България. „Това е нашата пета среща – срещи, които вече станаха рутинни. И нашите добри взаимоотношения и сътрудничество говорят за това, какво се случва в Румъния и България. Ние сме положителен пример в ЕС в зоната на Балканите, както и в Прибалтийския регион, и с нашия модел бихме могли да привлечем колкото може повече държави. България и Румъния сме по-малки държави в сравнение със силните страни-членки на ЕС, но заедно сме силни и думата ни от силните в ЕС би се чувала много по-добре, ако сме заедно“, каза още Къпрар.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.