НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния е на работно посещение в България (ОБЗОР)

Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния е на работно посещение в България (ОБЗОР)

18 Октомври 2018 | 20:34 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния е на работно посещение в България. Визитата е по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание Цветан Цветанов.
Председателят на румънската комисия Дорел Къпрар посочи, че взаимоотношенията на България и Румъния в сектор „Сигурност“ са добър пример за приятелство както за страните от региона, така и за целия Европейски съюз. „Двете държави осъществяват множество взаимни общи проекти както в областта на отбраната, така и в областта на вътрешната сигурност. И искам да благодаря за активното участие на г-н Цветанов, когато беше вътрешен министър, за задълбочаване на взаимоотношението между румънската и българската полиция“, каза още Къпрар. Той обясни, че и Румъния, и България са изпълнили задълженията си към Шенген и искат да се присъединят. „Проблемите ни са сходни, заплахите ни са сходни и ако заедно издигнем единен глас пред силните в ЕС, бихме могли да постигнем много повече“, каза още Къпрар.
От своя страна, Цветан Цветанов благодари на румънската страна за подкрепата за парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС и пожела успех на Румъния по време на нейното председателство, което ще започне на 1 януари 2019 г. „За мен е важно взаимно да се подкрепяме, защото заедно сме много по-силни отколкото поотделно. И затова взаимно се подкрепяме за всяка регионална инициатива, която се реализира в нашия регион“, каза още Цветанов. Той посочи, че Румъния вече изпълнява своя ангажимент към НАТО за 2% от БВП да е за отбрана и изпреварва България в изпълняване на ангажиментите си за модернизация на румънската армия. „Г-н Къпрар е от социалистическото европейско семейство, но интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия“, каза още Цветанов.
Румънските парламентаристи проведоха среща и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. „Сътрудничеството между Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Камарата на депутатите на румънския парламент са пример за изключително ползотворни връзки и обмен на мнения между парламентаристите от двете страни", подчерта Караянчева. Тя посочи, че Народното събрание е готово да разшири сътрудничеството си с румънския парламент и в други области.
Членовете на румънската делегация се срещнаха и с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, с когото са обсъдили двустранните отношения между Румъния и България в сектор „Отбрана“, като Къпрар е дал висока оценка за сътрудничеството между министрите на двете страни. Предмет на разговор е била и модернизацията на военните сили на двете държави, както и възможностите за съвместни обучения и участието на България и Румъния в съвместни инициативи на ЕС във формата ПЕСКО.
В рамките на визитата си в България румънската делегация има срещи и с председателя на Комисията по отбрана на Народното събрание ген. Константин Попов и членове на комисията, с министъра на вътрешните работи Младен Маринов и с кмета на София Йорданка Фандъкова. Гостите ще посетят център за управление на кризи и реакция при бедствия, ще наблюдават демонстрация на работата на Националния координационен център на Главна дирекция „Гранична полиция“, ще разговарят с представители на Главна дирекция „Жандармерия“ и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева: Европейската интеграция на Западните Балкани е дирята, която остави Българското председателство на Съвета на ЕС, надявам се да бъде приоритет и на румънското

Цвета Караянчева: Европейската интеграция на Западните Балкани е дирята, която остави Българското председателство на Съвета на ЕС, надявам се да бъде приоритет и на румънското

18 Октомври 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Европейската интеграция на страните от Западните Балкани е дирята, която остави първото Българско председателство на Съвета на ЕС. Надявам се разширяването на ЕС с тези страни да бъде приоритет и по време на председателството на Румъния в началото на 2019 г. Това отбеляза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар и водената от него делегация, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Румънските парламентаристи са на посещение в България по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.
Председателят на Народното събрание изрази благодарност на представителите на румънския парламент за участието им в срещите, организирани в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство. Цвета Караянчева подчерта, че България и Румъния са изправени пред едни и същи предизвикателства и имат да решават сходни проблеми и добави, че по много теми страните имат еднакви позиции.
„Сътрудничеството между Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Камарата на депутатите на румънския парламент са пример за изключително ползотворни връзки и обмен на мнения между парламентаристите от двете страни", подчерта Цвета Караянчева. Тя посочи, че Народното събрание е готово да разшири сътрудничеството си с румънския парламент и в други области.
Председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар отбеляза, че добрите контакти и ползотворното сътрудничество между представителите на българския и румънския парламенти може да бъде добър пример за други страни от региона. „Както отбеляза моят колега – Цветан Цветанов в сферата на сигурността и отбраната ние сме призвани да работим без разлика на политическите си възгледи, защото това е национална политика", подчерта той. „Вече имаме изградено сътрудничество в сферата на вътрешните работи и отбраната, което имаме желание да продължим и да задълбочим", заяви Дорел Къпрар.
„Имаме желание изграденото между България и Румъния институционално взаимодействие в областта на вътрешните работи да бъде разширено и да включим в него останалите сфери от сектора за сигурност", отбеляза на срещата председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов. Той посочи, че е несправедливо България и Румъния да не бъдат сред страните-членки на Шенгенското пространство, защото и двете държави са изпълнили критериите за това. „Надявам се по време на Румънското председателство на Съвета на ЕС тази несправедливост да бъде преодоляна", добави Цветан Цветанов.
В рамките на визитата си в България румънската делегация има срещи с председателя на Комисията по отбрана на Народното събрание ген. Константин Попов и членове на комисията, с министъра на вътрешните работи Младен Маринов, с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и с кмета на София Йорданка Фандъкова. Гостите ще посетят център за управление на кризи и реакция при бедствия, ще наблюдават демонстрация на работата на Националния координационен център на Главна дирекция „Гранична полиция“, ще разговарят с представители на Главна дирекция „Жандармерия“ и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румънска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана на Камарата на депутатите, е на посещение в България

Румънска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана на Камарата на депутатите, е на посещение в България

18 Октомври 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. Делегация, водена от председателя на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент Дорел Къпрар, е на посещение в България. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Визитата е по покана на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на Народното събрание Цветан Цветанов.
В 11.00 часа днес в зала „Запад“ румънските парламентаристи ще се срещнат с председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов и членове на комисията.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще разговаря с гостите в 11.30 часа. Румънската парламентарна делегация ще се срещне и с председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и членове на комисията в 14.45 часа в зала 3 в Източното крило на сградата на пл. „Княз Александър І“ 1. След това гостите ще посетят център за управление на кризи и реакция при бедствия.
На 19 октомври 2018 г. румънските парламентаристи ще се срещнат с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Те ще наблюдават демонстрация на работата на Националния координационен център на Главна дирекция „Гранична полиция“, ще разговарят с представители на Главна дирекция „Жандармерия“ и с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.
По време на визитата си в България румънските гости ще имат срещи с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и с кмета на София Йорданка Фандъкова.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.