НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на Комисията по отбрана в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов

Председателят на Комисията по отбрана в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов

18 Октомври 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите на Румъния Дорел Къпрар се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Дорел Къпрар е на официално посещение в България по покана на председателя на българската Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.
По време на срещата бяха обсъдени двустранните отношения между Румъния и България в сектор отбрана, като Къпрар даде висока оценка за сътрудничеството между министрите на двете страни. Обсъдена беше и модернизацията на военните сили на двете държави, както и възможностите за съвместни обучения. Отбелязано бе, че Румъния вече е постигнала ангажимента към НАТО за отделяне на два процента от БВП за сектор отбрана.
В рамките на разговора бяха дискутирани възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и разрастване на участието им в съвместни инициативи на ЕС във формата ПЕСКО.
В срещата участваха ген. Константин Попов, председтал на Комисията по отбрана, Илия Налбантов, началник на кабинета на министъра на отбраната, румънските депутати Александру Йоан Андрей и Влад Бонтеа, посланикът на Румъния Н. Пр. Йон Галеа и консулът на Румъния Флориан Даниел Мъзилу.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дорел Къпрар, Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния: Трябва да издигнем единен глас пред силните в ЕС

Дорел Къпрар, Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния: Трябва да издигнем единен глас пред силните в ЕС

18 Октомври 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да издигнем единен глас пред силните в ЕС. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Камарата на депутатите на румънския парламент след среща с Комисията по обществен ред и вътрешна сигурност на България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е нашата четвърта среща и взаимоотношенията ни за приятелство е пример както за страните от региона, така и за целия Европейски съюз. Румъния и България осъществяват множество взаимни общи проекти както в областта на отбраната, така и в областта на вътрешната сигурност. И искам да благодаря за активното участие на г-н Цветанов, когато беше вътрешен министър, за задълбочаване на взаимоотношението между румънската и българската полиция“, каза още Къпрар. Той обясни, че и двете държави са изпълнили задълженията си към Шенген и искат да се присъединят.
„И съм убеден, че тези наши приятелски взаимоотношения са изключително важни за развитието на двете държави. И за да се развиват страните ни проектите, които понастоящем двете комисии развиват, ще бъдат доведени до край. Проблемите ни са сходни, заплахите ни са сходни и ако заедно издигнем единен глас пред силните в ЕС бихме могли да постигнем много повече“, каза още Къпрар.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Важно е с Румъния да се подкрепяме, защото интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Важно е с Румъния да се подкрепяме, защото интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия

18 Октомври 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Важно е с Румъния да се подкрепяме, защото интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност на Румъния, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В рамките на година и половина имахме възможност да проведем съвместни заседания. Тези изнесени заседания бяха направени в Русе и Букурещ и това даде възможност за надграждане на парламентарното взаимодействие на двете държави по тема „Сигурност“. И искам да благодаря на румънските колеги, които участваха активно на срещата през март в София“, каза още Цветанов и обясни, че те са подкрепили процедурните правила, които бяха приети, за съвместната група за парламентарен контрол над Европол.
„От януари 2019 г. Румъния поема Председателството на Съвета на ЕС и за нас е важно, че това, което успяхме да реализираме по време на нашето и вече продължава в австрийското, ще продължи и в румънското – темата за Западните Балкани. Дадохме оценка и за несправедливостта към България и Румъния за влизането в Шенгенското пространство, защото двете държави са покрили изискванията. За мен е важно взаимно да се подкрепяме за това, до което достигнахме като извод, защото заедно сме много по-силни отколкото поотделно. И затова взаимно се подкрепяме за всяка регионална инициатива, която се реализира в нашия регион“, каза още Цветанов. Той посочи, че Румъния вече изпълнява своя ангажимент към НАТО за 2% от БВП да е за отбрана и изпреварва България в изпълняване на ангажиментите си за модернизация на румънската армия. „Г-н Къпрар е от социалистическото европейско семейство, но интересите на сигурността в региона са много по-важни от политическите пристрастия“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.