НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Политика“ (Сърбия): Бившият командир на „Бондстийл“ не вярва, че създаването на косовската армия ще бъде обявено на Деня на албанското знаме

„Политика“ (Сърбия): Бившият командир на „Бондстийл“ не вярва, че създаването на косовската армия ще бъде обявено на Деня на албанското знаме

17 Ноември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Вече бившият командир на американската военна база „Бондстийл“ Ник Дучич изрази скептицизъм по повод информацията, че създаването на косовската армия ще бъде обявено на Деня на албанското знаме – 28 ноември, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
„Смятам, че ако бъде обявено приключването на преходния процес за създаване на косовската армия, те ще направят това в по-малко подозрителен ден от Деня на албанското знаме. Вярвам, че подобно намерение ще се координира с КФОР", коментира американският военен от сръбски произход в ексклузивно интервю за държаваната агенция Tanjug, цитирано от изданието.
В отговор на въпрос дали КФОР има капацитет да предотврати насилието срещу сърбите, което може да възникне в резултат на обявяването на създаването на армията на Косово, Дучич заяви, че „не очаква никакви трудности, конфликти или насилие в случай на обявяването" на армията. „Задачата на КФОР и косовската полиция със сигурност ще бъде добре позиционирана, планирана и координирана", увери военният.
Тази седмица за нов командир на американската база „Бондстийл“ в Косово бе назначен полковник Рой Макарег. Американски медии поясниха че 45-годишният Макарег е бил командир на бригада, разположена в щата Хаваи. Служил е повече от две години в Националната гвардия на САЩ като контрольор по бюджета и под негов надзор е бил бюджет от 16 млрд. долара. Работил е и в Пентагона, където получава чин полковник. Заемал е постта на един от петимата заместници на секретаря на армията към Министерството на отбраната на САЩ. Сега Макарег поема командването на „Бондстийл“ – най-голямата американска военна база на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Германската армия дарява оборудване на Косово

Gazeta Express: Германската армия дарява оборудване на Косово

6 Ноември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Германия е предала на Косово оборудване и техника на стойност два милиона евро. Новината бе потвърдена от косовския премиер Рамуш Харадинай, който отбеляза също, че откриването на Иновационния парк в Призрен е доказателство за силната връзка и приятелството между Косово и Германия, пише онлайн изданието на прищинския вестник Gazeta Express.
Харадинай, придружен от членове на кабинета му, в понеделник посети германския военен лагер в Призрен. Той заяви, че трансформирането на лагера, използван от германския контингент в миротворческата мисия на КФОР, показва, че има силни приятелски връзки между Берлин и Прищина.
Освен това, министър-председателят подчерта, че косовският народ ще бъде благодарен завинаги на държавата и народа на Германия за тяхната помощ.
„Оборудването и технологии на Бундесвера на стойност 2 милиона евро бяха дадени днес на Косово“, написа Харадинай във „Фейсбук“, като отбеляза още, че военният лагер ще бъде трансформиран в иновационен лагер, а над него винаги ще се вее германското знаме в знак на благодарност за помощта на Германия за Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Западът настоява Сърбия да намали дипломатическата си активност

РИА Новости: Западът настоява Сърбия да намали дипломатическата си активност

5 Ноември 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Западът настоява Сърбия да изостави дипломатическите си усилия за борба с признаването на независимостта на Косово, каза външният министър Ивица Дачич, цитиран от РИА Новости.
"Албанската страна се оплаква от мен на Запад, а Западът настоява да спра това, защото ядосва албанците и може да навреди на диалога, докато лобирането за ново признаване на независимостта и членството в международни организации се счита за нормално", каза Дачич пред белградския вестник „Вечерне Новости“, цитиран от агенцията.
По-рано Дачич заяви, че Гренада е станала деветата държава, която наскоро оттегли признаването на независимостта на Косово. Малко преди това Доминик направи същото.
Точният брой на държавите, признали Косово, не е известен, тъй като данните в официални източници се различават, а лидерите на отделните държави говорят противоречиво. Според вестника "Вечерне Новости" в момента броят на тези държави е намалял на 102. В същото време косовските власти настояват за цифра от 110 държави.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Представители на правителството настояват за „корекция на границата“, противопоставяйки се на премиера Рамуш Харадинай

Koha Ditore (Косово): Представители на правителството настояват за „корекция на границата“, противопоставяйки се на премиера Рамуш Харадинай

2 Ноември 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Различни представители на косовското правителство се застъпват за „корекция на границата“ със Сърбия в частни и официални срещи с международни фактори, като така се противопоставят на позицията на премиера Рамуш Харадинай, който е твърдо против идеята на президента Хашим Тачи, пише на първа страница прищинския ежедневник Koha Ditore.
Международни източници са заявили пред вестника, че са останали изненадани, когато видели, че представители на правителството – включително министри, съветници на министри и по-низши чиновници – представяли позицията, която противоречи на тази на Харадинай. „Има различни представители, дори министри и висши политически съветници, които представляват правителството на различни мероприятия, конференции и затворени срещи и се застъпват за размяна на територии със Сърбия“, е заявим неназован международен източник пред вестника. „Изненадващо е, че те говорят от името на правителството и представят позиция, която се отхвърля от министър-председателя“.
От кабинета на премиера са заявили пред Koha Ditore, че позицията на Харадинай е позицията на правителството, но не са казали как ще реагират на действията на чиновниците, които пропагандират различна позиция в срещите си с представители на международната общност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина не успя да приеме резолюция, с която да забрани на Хашим Тачи да преговаря за корекция на границата със Сърбия

Gazeta Express (Косово): Парламентът в Прищина не успя да приеме резолюция, с която да забрани на Хашим Тачи да преговаря за корекция на границата със Сърбия

1 Ноември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово в четвъртък не успя да гласува резолюция, с която да забрани на президента на страната Хашим Тачи да преговаря за „корекция на границата“ със Сърбия. Предложената от опозицията резолюция не бе подкрепена от депутатите от управляващата коалиция след два разгорещени дебата в парламента за това, кой трябва да води диалога с Белград под егидата на Европейския съюз, съобщава онлайн изданието на косовския вестник Gazeta Express.
Както отбелязва изданието, след дълъг и разгорещен дебат по предложението на опозиционната „Демократична лига на Косово“ (ЛДК) за ограничаване на мандата на Тачи в преговорите със Сърбия относно територията на Косово, партиите направиха опит да хармонизират текста на резолюцията, но в крайна сметка всичко пропадна.
Резолюцията, предложена от най-голямата опозиционна партия – ЛДК и подкрепена от другите опозиционни партии Движение „Самоопределение“ (Ветевендосие) и Социалдемократическата партия не беше приета. Само 50 от присъстващите 90 депутати на сесията гласуваха „за“, като останалите народни представители се въздържаха от гласуване. Преди вота лидера на ЛДК Абдула Хоти заяви, че опозицията не е постигнала съгласие с депутатите от управляващата коалиция за точките на проекторезолюцията, обяснява вестникът. Той посочи, че ЛДК иска да обмисли някои от допълненията, предложени от управляващата „Демократическа партия на Косово“ (ПДК). Председателят на парламентарната група на ПДК Мемли Красники пък поясни, че няма желание да се постигне споразумение за резолюцията и обяви, че нейните народни представители няма да присъстват на гласуването.
Глаук Конюфица от „Самоопределение“ заяви, че депутатите от управляващата коалиция „сляпо“ защитават президента и затова осуетяват приемането на документа.
Дардан Сейдиу от парламентарната група на социалдемократите пък кяаза, че те ще подкрепят резолюцията и ще се постараят да намерят приемливо решение за всички.
Ахмет Исуфи от партията на премиера Рамуш Харадинай „Алианс за бъдещето на Косово“ (ААК), отбеляза, че партиите не са показали желание да хармонизират текста на резолюцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Получих съобщение от Лавров след разговора с Болтън... Далеч сме от решение за Косово

Александър Вучич: Получих съобщение от Лавров след разговора с Болтън... Далеч сме от решение за Косово

1 Ноември 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич отрече министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Болтън да са се договаряли за решение за Косово, предава белградското радио „Б92“.
Както заяви сръбският лидер в сряда в Белград, Лавров и Болтън действително за първи път са обсъждали косовския проблем.
„Каквото и да се споразумяват някои, Сърбия трябва също да се съгласи“, подчерта Вучич, като добави, че е получил съобщение от Лавров.
„Повтарям – каквото и да се споразумеят някои, Сърбия също трябва да е съгласна и ние сме много, много, много далеч от компромисно решение“, заяви сръбският държавен глава.
Ето защо той (Вучич) е много загрижен относно опасността да се формира „т.нар.“ армия на Косово, както и от въпросите, свързани с Интерпол (кандидатурата за членство на Прищина), събитията около електроразпределителната мрежа (язовира Газивода), както и желанието на Прищина да ограничи диалога.
„А има и пети въпрос – той се отнася до това, че в дневния ред на парламента в Прищина искат да вкарат точка, че е наказуемо да се критикува наследството на Армията за освобождение на Косово. Това означава, че всеки сърбин, който живее в Косово и Метохия, трябва да възхвалява нейното наследство“, добави той.
Президентът на Сърбия описа тези ходове като „безотговорност без граници“ и добави, че „подобни неща ме притесняват, но дори незнам по какъв начин да им отговоря“.
Вучич добави, че ако Сърбия също реши да действа „толкова безотговорно“, последствията ще са „катастрофални“.
„Ето защо ние гледаме да запазим стабилността и мира и да не участваме в тази лудост, която някой генерира, по никакъв начин“, подчерта държавният глава, добавяйки, че, „когато се вземат предвид положението по света и отношенията между великите сили, единственото, което остава е да се разрешават проблемите с оръжие в ръка – и в този свят, ние трябва да запазим себе си и бъдещето на нашите деца“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Силите за сигурност на Косово няма да заменят КФОР

Рамуш Харадинай: Силите за сигурност на Косово няма да заменят КФОР

1 Ноември 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че Силите за сигурност на Косово (ССК) няма да заменят КФОР и имат намерение да си сътрудничат с оглавяваната от НАТО мироопазваща мисия в страната, пише онлайн изданието на косовския вестник Gazeta Express.
В рамките на конференцията „ССК и партньори“, Харадинай посочи, че трансформацията на ССК в армия е дълъг и труден процес. „Позицията на ССК е демократични и постепенни преходни процеси, целящи да допринесат за регионалната и глобалната сигурност, както и да покажат нашата зрялост и готовност да поемем допълнителни отговорности“, заяви косовският премиер в рамките на своето изказване. Той също осъди заплахите срещу членове на ССК от общностите, като заяви, че подобни заплахи са неприемливи. „ССК няма да замени КФОР и КФОР е добре дошъл в нашата страна, ССК няма да замени НАТО и присъствието на НАТО е повече от добре дошло за нашата страна и ние искаме да се присъединим към тази организация, искаме да служим заедно с вас“, заяви Харадинай. Той увери, че след трансформацията в армия, ССК ще бъде готова да служи заедно с другите сили на НАТО по целия свят.
Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Представители на Прищина опровергаха информацията за създаване на косовска армия на Деня на албанското знаме

„Макфакс“ (Македония): Представители на Прищина опровергаха информацията за създаване на косовска армия на Деня на албанското знаме

31 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ръководителят на Косовските сили за сигурност (КСС) генерал-лейтенант Рахман Рама отрече твърденията, че Прищина ще формира армия на 28 ноември, когато се отбелязва Денят на албанското знаме, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Както съобщиха местните медии, Рама е подчертал, че е необходимо да се изчака с приключването на съответните процедури в парламента.
„Видях това изявление, но като представител на институцията нямаме информация кога ще се случи това, това е въпрос към парламента, там знаят повече. Ние сме тези, които работиха върху изготвянето на закона, докато решенията са взети от някой друг", са думите на Рама, които цитира агенцията.
Заместник-министърът на КСС Агим Чеку също заяви, че решението зависи от парламента и че не е свързано с никаква дата.
Държавният глава на Сърбия Александър Вучич заяви във вторник, че разполага с информация, съгласно която косовската армия ще бъде създадена на 28 ноември, Деня на албанското знаме.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алфа ТВ" (Македония): Александър Вучич разполага с информация, че армията на Косово ще бъде формирана на Деня на албанското знаме

"Алфа ТВ" (Македония): Александър Вучич разполага с информация, че армията на Косово ще бъде формирана на Деня на албанското знаме

30 Октомври 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич увери, че разполага с информация, съгласно която формирането на косовската армия ще бъде обявено на 28 ноември, когато се отбелязва Денят на албанското знаме, предава скопската телевизия „Алфа“.
Съответното Вучич заяви на пресконференция, свикана след правителствено заседание със сърбите от Косово. Според Вучич албанците възнамеряват да отпразнуват Деня на албанското знаме, като създават армия на Косово. „Това противоречи както на тяхната Конституция, така и на всички международни споразумения като Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, на Договора от Куманово и Брюкселското споразумение“, подчерта сръбският президент.
Вучич още веднъж изрази загриженост за намерението на Прищина да формират косовска армия и подчерта, че това ще доведе до дестабилизация на региона.
Той допълни, че косоварите искат да ограничат обхвата на работата на делегацията си за диалога с официален Белград, който се води в Брюксел, което поставя под въпрос смисъла на тези преговори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Китай се бори за провеждане на заседание за Косово в СС на ООН

„Политика“ (Сърбия): Китай се бори за провеждане на заседание за Косово в СС на ООН

29 Октомври 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Дипломатическата битка на Пекин през ноември Косово да влезе в дневния ред на заседанията на Съвета за сигурност на ООН, след като преди три месеца Великобритания осуети подобна инициатива, е в разгара си. Въпреки това, както обясни пред белградския ежедневник „Политика“ министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, още не е напълно ясно дали Китай ще успее да излезе като победител от борбата с противниците на тази идея.
„Има големи шансове, но все още нищо не е готово“, е заявил Дачич. През последните дни, както отбеляза той, в Ню Йорк се обсъждат точките от дневния ред на следващото заседание на това тяло на ООН, което трябва да се състои в началото на следващия месец.
„Дневният ред все още не е утвърден, провели са се предварителни разговори, но Великобритания, САЩ, Франция и Швеция веднага са се противопоставили на вкарването на доклада на генералния секретар за ситуацията в Косово в дневния ред на Съвета за сигурност. Окончателното решение ще бъде взето през близките дни. Китай със сигурност ще предложи тази точка“, заяви Дачич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Управляващата коалиция в Косово е твърде разтревожена за рисковете от диалога със Сърбия

Koha Ditore (Косово): Управляващата коалиция в Косово е твърде разтревожена за рисковете от диалога със Сърбия

29 Октомври 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. В началото на ноември, когато се очаква преговорите между Белград и Прищина да наберат скорост, опозиционните партии в Косово ще направят пореден опит да сложат червени линии за президента Хашим Тачи в диалога със Сърбия, а дори и лидерите на управляващите партии са твърде разтревожена за рисковете, пред които е изправена Прищина в диалога, съобщава на първа страница косовският ежедневник Koha Ditore.
Председателят на местния парламент и лидер на Демократическата партия на Косово Кадри Весели е заявил, че вътрешните борби в Косово са довели до увеличаване на външните заплахи и засилване на ролята на Сърбия. Вестникът отбелязва още, че парламента е влязъл в криза на взимане на решения и нито един политически лагер не е успял да прокара парламентарните си инициативи за диалога със Сърбия.
Koha Ditore пише също, че председателството на народното събрание ще се срещне в понеделник, за да реши дали да свика извънредна сесия за инициативата на президента Хашим Тачи за „размяна на територии“, или „корекция на границите“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92:  "Словения ще оттегли признаването на Косово“

B92: "Словения ще оттегли признаването на Косово“

28 Октомври 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Любляна/Белград. Социалистическата партия на Словения се е обърнала към президента и правителството в Любляна да оттеглят признаването на Косово, съобщава белградската медия B92, като цитира агенция ТАНЮГ.
В писмото си тази партия е заявила, че държавата трябва да подкрепи териториалния интегритет на Република Сърбия и е пояснила, че в 2008 година Словения е допуснала грешка, като е признала независимостта на територия, която е част от Република Сърбия. „Косово и Метохия са интегрална и неделима част от Сърбия, както се съобщава и в Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН," се казва в писмото на тази партия, която в момента не е представена в словенския парламент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: На 11 ноември в Париж няма да има нов рунд от диалога Белград-Прищина

Хашим Тачи: На 11 ноември в Париж няма да има нов рунд от диалога Белград-Прищина

27 Октомври 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи отхвърли информацията на опозицията и част от медиите, че в рамките на посещението си в Париж на 11 ноември за 100-годишнината от края на Първата световна война ще се проведе нов рунд от преговорите със сръбския му колега Александър Вучич за нормализиране на двустранните отношения, предава Македонска информативна агенцијa (MИА).
В изявление пред журналистите на Франкфуртския форум за инвестиции, който бе проведен в Прищина, Тачи подчерта, че ще използва посещението си във френската столица за „промотиране на косовската държава“.
„Тази възможност трябва да бъде използвана и ще бъде използвана максимално. Що се отнася до други теми, ще участвам във всяка церемония с послание за мир. Няма да има диалог между Косово и Сърбия, а утвърждаване на Косово“, категоречен бе президентът на най-младата държава на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Социалистическата партия на Словения поиска Любляна да отмени признанието за независимостта на Косово

„Вечер“ (Македония): Социалистическата партия на Словения поиска Любляна да отмени признанието за независимостта на Косово

26 Октомври 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Любляна. Социалистическата партия на Словения отправи призив към президента, премиера и министрите да отменят признанието на косовската независимост, както вече били направили много страни и да подкрепят териториалния интегритет на Сърбия, пише онлайн изданието на македонския вестник „Вечер“.
В писмо от партията се казва, че през 2008-а година Словения е направила „голяма грешка с признаването на независимостта на част от територията на братската страна Република Сърбия“.
„Косово и Метохия е съставна и неделима част от Сърбия, както пише и в резолюция 1244 на ООН“, посочва словенската партия.
От там добавят, че Косово е „южна покрайнина на братската страна“ според международното право и че десет години след признаването все още е очевидно, че Косово, от започването на кризата в Югославия през 1980 година, е инструмент на Запада.
„Американската база Бондстийл в Косово създава напрежение на южната граница на Сърбия и Косово и това е насочено срещу братска Сърбия, братска Русия, Словения и Европа“, се казва в писмото на Социалистическата партия на Словения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Винаги, когато се пипнат границите на Балканите се случва трагедия

Рамуш Харадинай: Винаги, когато се пипнат границите на Балканите се случва трагедия

26 Октомври 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Будва. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай присъства на икономически форум ЕС – Западни Балкани в Будва, Черна гора, където заяви, че трансформирането на Силите за сигурност на Косово в армия е вътрешнополитически въпрос на страната, пише прищинският ежедневник Bota Sot.
Премиерът коментира и идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия като част от окончателното споразумение за нормализация на отношенията между двете страни. По неговите думи, винаги, когато териториите и границите на балканите бъдат пипнати, следват трагични събития. „Не искаме това. Загубихме много в миналото и не искаме да преживяваме това отново“, заяви Харадинай.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Вицепремиерът на Косово заяви, че въпросът за промяната на границите между Косово и Сърбия няма да се разглежда на преговорите

A1 On (Македония): Вицепремиерът на Косово заяви, че въпросът за промяната на границите между Косово и Сърбия няма да се разглежда на преговорите

25 Октомври 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Дардан Гаши заяви, че въпросът за промяната на границите между Косово и Сърбия няма да се разглежда на преговорите в Брюксел за уреждане на конфликта между двете страни, пише македонският електронен портал A1 On.
Гаши в предаването "Фронтал" на косовската телевизията Т7 заяви, че споразумението е постигнато на среща, на която присъстваха другият вицепремиер Фатмир Лимай и президентът Хашим Тачи.
"Ние нямаме мандат като правителство да преговаряме за граници и никой няма мандат за подобни преговори", каза Гаши.
Вицепремиерът на Косово заяви, че е постигнато съгласие, че границата не може да бъде договаряна и че никой няма да го направи.
"Има пълно съгласие да не се обсъжда границата", каза Гаши, който съобщи, че премиерът Рамуш Харадинай не е присъствал на днешната среща, на която е постигнато споразумение с Тачи.
Косовският президент постоянно се придържа към това, което той нарича "гранична корекция" през последните месеци. Според него това означава присъединяване към Косово на Прешевската долината , област в Южна Сърбия, обитавана от мнозинство от албанското население. Идеята на Тачи е подкрепена от официалния Белград, чиито висши представители се застъпват за "очертаването на Косово".
На идеите на Тачи и Белград силно се противопоставят почти всички отговорни структури в Косово, както и повечето съюзници от Прищина от международната общност.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Опозицията в Прищина призова за извънредно заседание в парламента за диалога с Белград

RTK Live (Косово): Опозицията в Прищина призова за извънредно заседание в парламента за диалога с Белград

25 Октомври 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Две опозиционни партии ще представят искане за свикването на извънредно заседание в парламента в Прищина за диалога за нормализирането на отношенията с Белград, предава RTK Live.
Депутат от „Демократичната лига на Косово“ разкрива за медията, че близко време ще се пристъпи към ново искане за извънредната сесия на парламента. Подобна информация постъпи и от движението „Самоопределение“ на Албин Курти.
RTK Live отбелязва, че двете основни опозиционни политически партии участват в сесиите на законодателния орган в Прищина, само когато в дневния ред са важни въпроси. Те ще настояват за приемане на резолюция за диалога, в която да бъдат заложени гаранции за запазване на териториалната цялост на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Klan Kosova (Косово): Срещата Тачи-Вучич в Париж: Очаква се обсъждане на признаването на Косово

Klan Kosova (Косово): Срещата Тачи-Вучич в Париж: Очаква се обсъждане на признаването на Косово

25 Октомври 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. По данни на прищинската телевизия Klan Kosova в рамките на следващата среща между президентите на Косово и Сърбия - Хашим Тачи и Александър Вучич - на масата за преговори ще бъде поставен въпросът за признаването на най-младата държава на Балканите.
Вече бе потвърдено, че Тачи и Вучич ще се срещнат на 11 ноември в Париж, където ще бъдат организирани мащабни мероприятия по повод 100-годишнината от края на Първата световна война. Държавните глави на двете балкански страни ще използват повода, за да обсъдят хода на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Ивица Дачич пита: До кога албанците ще се толерират за неизпълнението на ангажиментите?

A1 On (Македония): Ивица Дачич пита: До кога албанците ще се толерират за неизпълнението на ангажиментите?

24 Октомври 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Прищина непрекъснато търси алиби за неизпълнение на подписаните договори и добави, че Косово не иска да влезе в Интерпол заради борбата с корупцията, а за да се докаже като държава, отбелязва скопската електронна медия A1 On.
В изявление за местни медии първият дипломат на Белград увери, че няма да има армия на Косово, докато Резолюция 1244 на Съвета за сигурност е в сила, и че инициативата за превръщането на Косовските сили за сигурност (КСС) е опит на някои западни страни да задоволят властите в Прищина.
Той припомни изявление на говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич със забележката, че позицията винаги е за „осъждане на всички страни или призоваване на всички страни", но сега, съгласно думите му, „срана ясно, че те (ЕС – бел.р.) подкрепят превръщането на КСС, но само чрез промени в Конституцията".
Дачич казва, че след подписването на Брюкселското споразумение Косово непрекъснато си търси алиби то да не бъде изпълнено. „И това е, което дразни. Докога албанците ще бъдат толерирани като някой, който не изпълнява това, което подписва, и като някой, който предизвиква нестабилност в региона“, бе въпросът на сръбския дипломат.
Говорейки за инициативата за приемането на Косово в Интерпол, сръбският министър на външните работи заяви, че „това е луда ситуация, защото Косово сътрудничи с Интерпол чрез ЮНМИК“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Прищина няма да се откаже от преобразуването на КСС в армия, въпреки възраженията на ЕС

Zeri (Косово): Прищина няма да се откаже от преобразуването на КСС в армия, въпреки възраженията на ЕС

24 Октомври 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Прищини. Косовското правителство няма да отстъпи от плана си да трансформира силите за сигурност на в армия чрез законодателни промени, въпреки възраженията на Европейския съюз, съгласно които процедурата трябва да бъде извършена чрез въвеждането на промени в Конституцията и като се вземат предвид тревогите на всички общности в страната, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Премиерът Рамуш Харадинай заяви, че исканията на ЕС не са в разрез с действителния начин, по който Косово се стреми да изгради въоръжените си сили. Той заяви, че призивите за приобщаване на сръбското малцинство ще бъдат зачетени, а законът за трансформацията на КСС ще бъде в съответствие с Конституцията на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kurir (Сърбия): Ивица Дачич увери: Не се стремим към победа над Косово

Kurir (Сърбия): Ивица Дачич увери: Не се стремим към победа над Косово

24 Октомври 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич увери, че на косовския въпрос трябва да се търси решение, което ще бъде приемливо както за сърби, така и за албанци. „Не се стремим към победа над Косово“, са думите на първия дипломат на Белград, които цитира електронното издание на сръбския ежедневник Kurir.
Дачич поясни, че постигането на приемливо решение и за двете страни е от изключителна важност. „Съществува възможност Сърбия да не постигне нищо, ако направи блицкриг в Северно Косово“, предупреди първият дипломат на западната ни съседка.
„Това би означавало конфликт с КФОР и НАТО, а това значи, че Сърбия може да покани Русия да помогне. Този въпрос все пак не трябва да бъде решен на бойното поле", увери Дачич.
Според него, САЩ са променили позицията си, като е позволила намирането на решение, което да задоволи и двете страни. Това навежда на мисълта, че Вашингтон има нагласата, че ще бъде прието споразумение на сърбите и албанците, при условие, че то не води до „проблеми в региона".
Дачич отбеляза, че планът му за Новата година е броят на страните, които признаят Косово като независима държава, да падне под 100. Що се отнася до Сърбия, той иска в бъдеще „решенията да не се взимат емоционално, както и че следва да се прилагат реципрочни мерки".
„Съседите на Сърбия по повод признаването на Косово са се поддали на натиск от страна на Запада... Това е нереално положение: ние признаваме Македония (под конституционното й име), а тя признава Косово... В Черна гора антисръбски политически партии (на мюсюлманите и албанците ) вярват предимно на Мило Джуканович, който гледа на сърбите като смущаващ фактор", обясни Дачич.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Корекцията на границите е идея на САЩ

Хашим Тачи: Корекцията на границите е идея на САЩ

23 Октомври 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи разкри, че зад идеята за слагане на корекцията на границите на масата за преговори със Сърбия стои САЩ, пише електронното издание на вестник Protothema.
„Тази идея, а именно корекция на границата с анексиране на Прешевската долина от Косово, ми беше предложена от САЩ, от техните собствени съветници“, заяви държавният глава по време на гостуване в дискусионна програма на косовската телевизия KTV.
Той обаче отказа да разкрие имената на американските съветници, но поясни, че, когато е попитал дали това предложение е сериозна официална позиция, е получил утвърдителен отговор.
Изданието коментира, че твърденията на Хашим Тачи изглеждат правдоподобни, предвид голямото желание на Вашингтон да постигне окончателно разрешаване на косовския въпрос на основата на взаимен компромис, за да задоволи и Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Червените линии в диалога и трансформирането на КСС в армия дразнят Сърбия

Koha Ditore (Косово): Червените линии в диалога и трансформирането на КСС в армия дразнят Сърбия

23 Октомври 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. На първа страница прищинският ежедневник Koha Ditore пише, че червените линии, които Германия поставя в рамките на диалога и подкрепата на САЩ за трансформирането на Косовските сили за сигурност в национална армия е раздразнило Сърбия. Президентът на страната Александър Вучич, премиерът Ана Бърнабич и директорът на правителствената канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич призоваха да не се поставят ограничения за евентуално споразумение с Прищина. Но опитите на сръбските лидери да разрешат косовския проблем чрез корекция на границата беше отхвърлен от европейските депутати, смята изданието.
Вестникът посочва, че САЩ нямат предпочитано решение за финалната фаза от диалога между двете страни, но независимо от това президентът на Косово Хашим Тачи разчита на подкрепа от Вашингтон за налаганата от него идея за „корекция на границите“.
Koha Ditore цитира думите на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър, че Вашингтон „нито налага, нито препоръчва някакво конкретно решение на диалога между Белград и Прищина“. „Насърчаваме партиите да намерят изход от ситуацията и да намерят дългосрочно и устойчиво решение, с което и двете страни са съгласни“, заяви американският дипломат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Рамуш Харадинай поиска УНМИК да напусне Косово

„1 ТВ“ (Македония): Рамуш Харадинай поиска УНМИК да напусне Косово

22 Октомври 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Хардинай заяви в понеделник, че мисията на ООН УНМИК трябва да напусне Косово, тъй като, според него, тя вече няма какво да прави в страната, предава скопският телевизионен канал „1 ТВ“.
Министър-председателят направи изявлението по време на дискусионен форум за трансформацията на Силите за сигурност на Косово в Армия на Косово, който се състоя в сградата на Американския университет в Прищина, отговаряйки на молба да коментира искането на бившия постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли към генералния секретар на световната организация да изтегли УНМИК от Косово.
Медията припомня, че Хейли изпрати въпросното писмо до Гутериш на 9 октомври, в същия ден, когато обяви оттеглянето си от поста.
„В продължение на години мисията на ООН в Косово беше пример за успешна мисия, която разрешава сложни конфликти. Успехът на Косово, отбелязан на десетата годишнина от обявяването на независимостта, трябва да бъде повод за празнуване и символ на големия принос от страна на ООН за запазването на мира и стабилността в Европа“, гласи писмото на бившия посланик на САЩ в Световната организация, в което се оценява, че УНМИК вече е завършил успешната си мисия в балканската страна.
„1 ТВ“ отбелязва, че официален Белград реагира много остро на това искане. Външният министър на Сърбия Ивица Дачич смята, че „САЩ могат да пишат писма колкото си искат, но промяна в мандата на мисията на Световната организация „не може да бъде направена без съгласие от Съвета за сигурност на ООН“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военният министър на Сърбия: Най-големите противници на разграничаването с „Велика Албания“ са Македония и Черна гора

Военният министър на Сърбия: Най-големите противници на разграничаването с „Велика Албания“ са Македония и Черна гора

22 Октомври 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин даде интервю пред белградския вестник „Политика“ за формирането на косовска армия и разграничаването, в рамките на което отбеляза, че най-големите противници на разграничаването с „Велика Албания“ са страните от региона Черна гора и Македония, пише електронното издание на македонския вестник „Денешен“.
„Процесът за разрешаването на сръбския национален въпрос е започне, когато се разделим с албанците. Време е Сърбия да започне да мисли само за себе си и своя народ“, призова Вулин, като обясни, че „колкото по-бързо бъде направено ясно разграничение с „Велика Албания“, толкова по-големи възможности ще има Сърбия да спре нейното разширяване и да укрепи своите позиции“.
Според мнението на сръбския министър, „най-силно се противопоставят на тази идея страните от региона – Черна гора и Македония, които признаха Косово и обвиниха Сърбия, че е предизвикала всички войни и конфликти, а днес се плашат от възможността „Велика Албания“ да започне да се създава на техните територии“.
Попитан дали КФОР може да защити сръбското население в Косово, Вулин отговори, че „или международната общност е безсилна да обезпечи мира и върховенството на закона, или т.н. армия на Косово е безсмислена авантюра, която може да взриви мира в Косово и региона, а трета възможност не съществува“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Нормализацията с Прищина не е единственото условие по пътя на Белград към ЕС, заявиха от Европейската комисия

Gazeta Express (Косово): Нормализацията с Прищина не е единственото условие по пътя на Белград към ЕС, заявиха от Европейската комисия

22 Октомври 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан коментира вероятността Сърбия да стане членка на Европейския съюз до 2025 година, като цитира председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер, който даде ясно да се разбере, че нито една държава няма да бъде приета в Съюза, докато не разреши всичките си двустранни въпроси, пише електронното издание на прищинския вестник Gazeta Express.
„За Сърбия това означава, че трябва да завърши процеса за постигане на правно обвъзрващо споразумение с Косово. Но искам да отбележа още нещо. Изглежда много хора, включително политици, са останали с впечатление, че разрешаването на косовския въпрос е единственото предварително условие, но това не е така. Провеждането на реформи в сферата на върховенството на закона, фундаменталните права и доброто управление остават в сърцевината на процеса по разширяване“, заяви Хан, цитиран от косовското издание.
Той добави още, че разрешаването на косовския въпрос не е единственото предварително условие по пътя към Съюза, защото, според комисаря, ЕС трябва да е по-силен и по-твърд преди да пристъпи към разширяване.
„Газета Експрес“ отбелязва, че Хан не е коментирал въпроса за окончателния договор между Белград и Прищина, а не е изказал позиция и за евентуалната корекция на границите, на основание, че Брюксел няма практика да спекулира с възможни елементи от окончателното споразумение.
По неговите думи, споразумението трябва да отговаря на желанията на двете страни и да не създава прецедент, а да допринася за регионалната стабилност и за пътя на региона към интеграция в Европейския съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Създаването на Косовска армия ще изложи на риск мира в региона

Александър Вучич: Създаването на Косовска армия ще изложи на риск мира в региона

19 Октомври 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Белград. „Създаването на Косовска армия ще изложи на риск мира в региона“ е заявил сръбския президент Александър Вучич, цитиран от AFP.
Предупреждението дойде ден след като Косово предприе първите стъпки за създаване на собствена армия, десет години след обявяването на независимост, въпреки яростната опозиция на етническото сръбско малцинство и самата Сърбия.
От края на войната през 1998-1999 г. между въоръжените сили на Сърбия и етническите албански партизани, международните сили под ръководството на НАТО (КФОР) са натоварени със сигурността в Косово.
Повече от 4000 военнослужещи на КФОР понастоящем са разположени на територията на Косово, чиято независимост е призната от повече от 110 държави, но не от Сърбия, която все още смята, че то е нейна южна провинция.
Откакто едностранно обяви независимостта си от Сърбия през 2008 г., Косово се опитва да създаде своя собствена армия, но тези усилия са посрещани винаги остро от Сърбия, която има решаващо влияние върху косовското сръбско малцинство и техните депутати в парламента.
След като се срещна с официалния представител на Държавния департамент на САЩ Матю Палмър, Вучич заяви, че е призовал САЩ, силен поддръжник на независимостта на Косово, "да разбере, че армията може да застраши мира и стабилността и да доведе до трагични последици".
"Ще бъдем изправени пред голяма беда и поставени в ъгъла ... ако политиката за създаване на косовска армия ... продължи", каза Вучич пред репортери.
Парламентът в Прищина прие в четвъртък три законопроекта, полагащи основите за превръщането на косовските сили за сигурност (КСС) – специализирани сили, предназначени да реагират на бедствия, в редовна армия.
Стъпката е насочена към избягване на необходимостта от конституционна промяна за законно въвеждане на въоръжени сили - мярка, която изисква мнозинство от две трети от етническите албанци и 20-те неалбански депутати, половината от които са етнически сърби. Сръбските депутати блокират всяка подобна инициатива в миналото.
НАТО многократно е заявявало, че би предпочела КСС да се превърне в редовна армия чрез конституционни промени и "в консултация с всички общности в Косово".
"НАТО подкрепя развитието на Силите за сигурност на Косово в рамките на текущия мандат", каза пред агенцията по-рано в петък в Брюксел представител на НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Марко Джурич очаква реакции от международната общност за преобразуване на КСС

Zeri (Косово): Марко Джурич очаква реакции от международната общност за преобразуване на КСС

19 Октомври 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Ръководителят на Службата за Косово и Метохия Марко Джурич подчерта, че Сърбия очаква силни реакции от страна на международната общност по отношение на одобряването на законите за Въоръжените сили на Косово, съобщава водещото прищинско издание Zeri.
Джурич предупреди, че косовската армия може да има „невъобразими последици за сигурността в региона" и че международната общност има морален и политически авторитет, за да предотврати по-нататъшната милитаризацията в региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): НАТО реагира на решението на косовския парламент за армията

RTK Live (Косово): НАТО реагира на решението на косовския парламент за армията

19 Октомври 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. След като парламентът в Прищина предприе конкретни стъпки към откриване на пътя за създаване на косовска армия, представител на НАТО подчерта пред RTK Live, че позицията на организацията остава ясна: тя подкрепя развитието на Косовските сили за сигурност (КСС).
„КСС е професионална сила и източник на стабилност в региона. Ако техният мандат се развие, НАТО трябва да преразгледа ангажиментите си в Косово. Важно е всяка инициатива, свързана с мандата на КСС, да бъде консултирана с всички общности в Косово и съюзници от НАТО. НАТО продължава да е ангажирана със сигурността и стабилността на Косово чрез най-дългата ни операция, КФОР", коментира официален представител на Алианса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Оказват натиск върху Александър Вучич да разпореди окупация на Косово, ако Прищина създаде армия

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Оказват натиск върху Александър Вучич да разпореди окупация на Косово, ако Прищина създаде армия

19 Октомври 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Белград. Електронното издание на водещия белградския ежедневник „Вечернье Новости“ публикува ексклузивна статия, в която твърди, че някои от най-близките сътрудници на сръбския президент Александър Вучич му препоръчват да разпореди окупация на Косово, в случай че властите в Прищина успеят да финализират преобразуването на Косовските сили за сигурност в армия.
Счита се, приемането на трите законопроекта в парламента в Прищина отваря пътя за създаването на армия. Ако това се случи наистина, то Вучич ще се окаже под силен вътрешен натиск да заповяда окупация на Косово, след като всички споразумения предвиждат, че на територията на най-младата държава на Балканите може да присъстват единствено военни формации на КФОР.
От редакцията подчертават, че съответната информация е съобщена за изданието от „достоверен събеседник“ от най-високите етажи на властта в Белград. Този вариант отдавна се подкрепя дори от някои от най-близките сътрудници на държавния глава, както и някои представители на военното ръководство.
Подчертава се, че премахването на мандата на Временната администрация на ООН в Косово (ЮНМИК) може да бъде прелюдия към демонтирането на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Това на свой ред ще позволи изпращането на до хиляда сръбски войници на територията на Косово.
Явно окуражени от последните развития около ЮНМИК, в четвъртък в Прищина приеха трите законопроекта, предвиждащи превръщането на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия. В тази връзка министърът на отбраната Александър Вулин подчерта, че косовска армия ще бъде създадена да заплашва Сърбия и сърбите.
„Докато Резолюция 1244 е в сила, в Косово и Метохия няма да има други въоръжени сили освен КФОР. Армията на Косово, в която няма сърби и срещу която се противопоставят сърбите и Сърбия, е структура, създадена да заплашва Сърбия и сърбите. Даването на тежки оръжия в ръцете на терористите е заплаха за мира и възможност да се повтарят престъпленията им“, бе острият коментар на Вулин по отношение на последните събития в Прищина.
Вучич на свой ред предупреди, че Сърбия ще бъде в много трудна ситуация, ако се стигне до членство на Косово в Интерпол и създаване на редовна армия. „Стремим се тези неща да не се случат, а когато се случат, ще вземем съответното решение. Нашата задача е този най-лош сценарий за привеждане на Сърбия в невъзможна позиция да не се допуска“, поясни държавният глава на западната ни съседка.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Албанският премиер благослови „новородената армия на Косово“

Gazeta Express: Албанският премиер благослови „новородената армия на Косово“

19 Октомври 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Прищина/Тирана. Министър-председателят на Албания Еди Рама приветства гласуването в парламента в Прищина, с което бе дадена „зелена светлина“ на преобразуването на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, отбелязва електронното издание на вестник Gazeta Express.
В съобщение в социалната мрежа „Туитър“ Рама написа: „Слава на всички косовски мъченици и благословена да бъде новородената армия на Република Косово". Текстът бе придружен със снимки на основателя на КСС Адем Джахари и на членове на структурата.
Гласуването на проектозаконите за преобразуване на КСС в армията бе бойкотирано от сръбските депутати в парламента в Прищина, припомнят от редакцията. Утвърждаването им обаче разчиства пътя за създаването на армия на най-младата държава на Балканите.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Парламентът на Косово одобри създаването на пълноценна армия

Gazeta Express: Парламентът на Косово одобри създаването на пълноценна армия

18 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентът на Косово утвърди формирането на пълноценна армия на страната на основата на Силите за сигурност на Косово (КСС), съобщава онлайн изданието на прищинския вестник Gazeta Express.
Както пише ежедневникът, от 102 депутати, присъстващи на заседанието, 101 са гласували за трансформиране на КСС в пълноценна армия. Отбелязва се още, че партията на косовските сърби „Сръбска листа“ е напуснала залата в знак на протест срещу нарушаването на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.
По-рано правителството утвърди три законопроекта свързани с формирането на армия, които след това бяха одобрени на заседание на съответстващата парламентарна комисия. Създаването на пълноценни въоръжени сили на страната беше едно от основните предизборни обещания на косовския премиер Рамуш Харадинай. Първоначално той поставяше като краен срок за тази цел март 2018 година.

Агенция „Фокус“ припомня:

Основната международна сила в Косово – САЩ, винаги е поддържала стремежа на Прищина за създаване на пълноценна армия, но по-рано Вашингтон настояваше това да се случи чрез внасяне на поправки в Конституцията, за които обаче се изисква квалифицирано мнозинство, което не може да бъде постигнато в настоящия състав на народното събрание заради съпротивата на „Сръбска листа“. В светлината на тези обстоятелства косоварите решиха да пристъпят към реализация на плана си чрез внасяне на поправки в съществуващата нормативна уредба за Силите за сигурност на Косово.
Ситуацията се промени при завръщането на Рамуш Харадинай от САЩ, когато той обяви, че е получил благословията на Вашингтон за трансформирането на ССК в армия. Това се е случило по време на среща на премиера с министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис във военната академия „Уест Пойнт“ и, действително, веднага след това бяха пуснати в ход нужните законови промени.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Харадинай заяви, че Сърбия финансира идеята за корекция на границите

Koha Ditore (Косово): Харадинай заяви, че Сърбия финансира идеята за корекция на границите

18 Октомври 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че Сърбия е финансирала идеята за корекция на границите, която не среща подкрепа в Косово, пише в четвъртък прищинския ежедневник Koha Ditore.
В изказване пред студенти в Тирана, Харадинай заяви, че Сърбия е спонсор на идеята за промяна на границите.
„Защо трябва да приеме такъв дебат, при положение, че Сърбия е вложила много пари, създавала е приятели и е лобирала, за да се разпространи тази идея сред нас. Защо трябва да се примирим с теорията за подялба. Аз проведох множество разговори с моя народ, за да им покажа къде е истината“, заяви косовският премиер.
Както е известно, президентът на Косово Хашим Тачи подкрепя и рекламира идеята за корекция на границите, във връзка с което Харадинай констатира, че държавният глава има право да представлява страната, но не и да разговаря за територията и границите й.
„Това право принадлежи само на косовския парламент“, отсече министър-председателят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Сървър: Сърбия вижда в УНМИК суверенитета си над Косово

Даниел Сървър: Сърбия вижда в УНМИК суверенитета си над Косово

18 Октомври 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Изтеглянето на УНМИК от Косово без договор за окончателния му статут вероятно ще изисква нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, а нейното приемане зависи от Русия, заяви пред радио „Свободна Европа“ Даниел Сървър, професор във вашингтонския университет Джонс Хопкинс и експерт по Балканите, пише онлайн изданието на белградския ежедневник Danas.
Изданието отбелязва, че по социалните мрежи бе разпространено писмо от американския посланик в ООН Ники Хейли, в която тя иска от генералния секретар на световната организация да прекрати мандата на УНМИК.
Официален Белград обяви, че ще се противопостави на тази инициатива. За президента на Сърбия Александър Вучич е очевидно, че САЩ искат да прекратят всякакво участие на ООН в Косово, защото за тях то е независима и суверенна държава.
Попитан дали УНМИК може да бъде изтеглен, докато е в сила Резолюция 1244 на СС на ООН за Косово, Сървър сподели, че според него, тази инициатива на Вашингтон е „част от общата стратегия на САЩ за намаляване на ангажиментите на ООН в мироопазващи мисии“.
„Мисията в Косово (УНИМИК) е необичайна, защото това е мисия без военна сила, която е отговорност на КФОР (мисията на НАТО в Косово). Аз дори не знам колко хора са в мисията на ООН в Косово, но не вярвам броят им да е прекалено голям, Въпреки това, САЩ се опитват да минимизират тези мисии навсякъде, където могат. Възможно ли е УНМИК да се оттегли от Косово без споразумение за окончателния му статут – Предполагам, че може, но това вероятно ще изисква нова резолюция на СС на ООН и, разбира се, Русия ще има контрол върху това, дали тя ще мине или не. Мисля, че американците най-вероятно ще опитаст да намалят броя на персонала и бюджета на ООН, но аз нямам идея колко хора в момента са там и колко им е бюджетът, така че не мога да ви кажа какви ще са последствията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Йоханес Хан се надява на страните от ЕС, непризнаващи Косово, да преразгледат позициите си

„Политика“ (Сърбия): Йоханес Хан се надява на страните от ЕС, непризнаващи Косово, да преразгледат позициите си

17 Октомври 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан изрази надежди, че Сърбия и Косово ще постигнат споразумение, което ще допринесе за това страните от Общността, които не признават най-младата държава на Балканите, да преразгледат позициите си, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Политика“.
„Общата позиция за Балканите в ЕС е такава, че или изнасяме стабилност, или внасяме нестабилност. Опитът показа, че мирът и стабилността на Балканите могат да бъдат постигнати единствено чрез европейска перспектива", подчерта австрийският политик в интервю за испански вестник, цитирано от сръбското издание.
Хан изрази увереност, че юридически обвързващото споразумение между Белград и Прищина е необходимо, дори от решаващо значение за региона. В отговор на въпрос за позицията на Испания по отношение на Косово, еврокомисарят посочи, че Мадрид е допринесъл за стабилността на региона.
„Имаме стратегически споразумения с Косово. Трябва да позволим на Косово и Сърбия да постигнат споразумение и ако това стане, ще видим какви ще бъдат следващите стъпки", е заключението на Хан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Опозицията продължава бойкота си на парламента, оставя го без кворум

Koha Ditore (Косово): Опозицията продължава бойкота си на парламента, оставя го без кворум

16 Октомври 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. На първата си страница прищинският ежедневник Koha Ditore съобщава, че опозиционните партии – „Демократическата лига на Косово (ЛДК) и Движение „Самоопределение“ (на алб. – „Ветевендосие) – и през тази седмица продължават да бойкотират работата на косовския парламент, като го оставят без кворум и възможност да бъдат приети няколко важни проектозакона.
Управляващата коалиция в понеделник на два пъти се опита да събере нужните народните представители за кворум, но без резултат, отбелязва изданието.
Ситуацията е разгневила председателят на народното събрание Кадри Весели, който е заявил, съгласно цитата на прищинския вестник, че има няколко депутати, които са наясно с липсата на кворум и нарочно не присъстват на заседанията. „Няма да толерирам някои лица, които се опитват да определят съдбата на парламента на Косово“, е предупредил Весели.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Опозицията бойкотира заседанието за преобразуването на КСС, насрочено е друго за четвъртък

„Локално“ (Македония): Опозицията бойкотира заседанието за преобразуването на КСС, насрочено е друго за четвъртък

15 Октомври 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозицията в Прищина бойкотира заседанието на парламента, на което трябваше да бъде насрочена дата за обсъжданията на законопроектите за преобразуването на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, съобщава скопското електронно издание „Локално“.
Председателят на законодателния орган Кадри Весели бе принуден да даде пауза, след като в пленарната зала не се събра необходимият брой депутати за заседанието. Поради тази причина Весели насрочи нова сесия за четвъртък, 18 октомври.
Опозицията бойкотира днешното заседание, но увери, че ще участва в следващото насрочено. „Причините са вече известни. Сесията за четвъртък включва важни закони и „Демократичен съюз на Косово“ ще участва в нея“, увери депутатът от редиците й Тахир Земай.
Същото потвърдиха и от редиците на „Самоопределение“ на Албин Курти.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Александър Вучич предупреди: Разговорите за косовската армия предизвикват страх сред сърбите

B92 (Сърбия): Александър Вучич предупреди: Разговорите за косовската армия предизвикват страх сред сърбите

15 Октомври 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Белград. Информацията за преобразуване на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия са източник на страх за сърбите. Това предупреди държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич, като призна, че Белград се намира в затруднено положение, предава сръбската медия B92.
Според Вучич „някои от нашите западни партньори работят буквално с ръце и крака, за да направят Косово член на Интерпол". Затова външният министър Ивица Дачич ще направи няколко визити тази седмица, допълни сръбският президент, без да разкрива допълнителни детайли в тази връзка.
„Да оставим хората без подкрепата на държавата, няма да направим това - ще направим ли всичко, за да избегнем такова безотговорно поведение? Да, ще го направим", увери Вучич, добавяйки, че Сърбия „се надява да продължи поне някакъв диалог, за да избегне подобни страхове".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Парламентът в Прищина определя дата за дебата за законопроектите за трансформацията на КСС

Zeri (Косово): Парламентът в Прищина определя дата за дебата за законопроектите за трансформацията на КСС

15 Октомври 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Очаква се в рамките на деня парламентът в Прищина да насрочи дата за обсъждането на трите законопроекта за преобразуването на Косовските сили за сигурност (КСС) в армия, съобщава водещият ежедневник Zeri.
Председателят на комисията за КСС Хаджи Шала подчерта, че трите законопроекта ще бъдат гласувани на редовна сесия на парламента. Той сподели очакванията си, че целият процес ще приключи до края на следващия месец.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Очаква се следващата среща Вучич-Тачи да бъде в Париж през ноември

Danas (Сърбия): Очаква се следващата среща Вучич-Тачи да бъде в Париж през ноември

15 Октомври 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Следващата среща между държавния глава на Косово Александър Вучич и косовския му колега Хашим Тачи може да се проведе на 11 ноември в Париж, съобщава електронното издание на белградския ежедневник Danas.
Вучич е приел покана на френския президент Еманюел Макрон за отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война. Изданието подчертава, че покана е изпратена и до държавния глава на най-младата държава на Балканите.
Отбелязва се, че на събитието ще присъстват глобални лидери като президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Кремъл Владимир Путин, както и германският канцлер Ангела Меркел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът на Косово Фатмир Лимай: Прищина ще има армия до края на ноември

Вицепремиерът на Косово Фатмир Лимай: Прищина ще има армия до края на ноември

14 Октомври 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Фатмир Лимай заяви, че през тази година ще бъде приет закон, с който ще бъде формирана армия на страната и уточни, че това може да се случи до края на ноември, съобщи косовската държавна телевизия РТК, предава македонската държавна агенция МИА.
„Има три неща, които очакваме – визова либерализация, формиране на армия и членство в Интерпол“, заяви Лимай.
В началото на октомври правителството на Косово внесе три законопроекта за гласуване в парламента, свързани със Силите за сигурност на Косово (ССК), от които единият се отнася за трансформацията на въоръжените сили на страната в армия.
Вицепремиерът очаква законът да бъде гласуван до края на ноември, което е било потвърдено и от страна на депутата от управляващата „Демократическа партия“ Мергим Луштаку, който постави 28 ноември, когато се чества Денят на албанското знаме, като краен срок.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на албанската част на Митровица: Смешно е, че Хашим Тачи отиде на Газивода с полиция

Кметът на албанската част на Митровица: Смешно е, че Хашим Тачи отиде на Газивода с полиция

8 Октомври 2018 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Смешно е, че Хашим Тачи отиде на Газивода с полиция, заяви кметът на албанската част на Митровица Агим Бахтири пред косовската телевизия Т7, цитиран от скопското електронно издание “Независен“.
Кметът на южната част на разделения град Митровица Агим Бахтири,в неделя заедно с екип на прищинската телевизията Т7 посети язовир Газивода на границата между Косово и Сърбия, седмица след като това направи косовския президент Хашим Тачи.
Язовирът е прекрасно място. Също както и ние, и полицията на Косово заслужава да почива през уикенда, пише на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“ Бахтири, иронизирайки Хашим Тачи, който бе придружен от сериозна охрана .
Кметът на Южна Митровица, който посети язовира в съпровод единствено на журналиста Фидан Юполи и екипа на Т7, заяви, че това, което е направил Тачи преди една седмица е "смешно".
„Това, което Тачи направи е абсурдно.. Трябваше да дойде тук без полицията. С полиция трябваше да дойде много отдавна, когато тук загиваха албанци, за да се стабилизира тази област по това време,заяви Бахтири в интервю, което се излъчи в неделя по Т7 .
Журналистът Юполи призова публично, чрез видео съобщение, премиера Рамуш Харадинай, председателя на парламента Кадри Весели, партийни лидери и министъра на вътрешните работи, и други ", да хванат такси" и да се присъединят към него и Бахтири на "пикник на Газивода ".
Бахтири на последните местни избори спечели втори мандат за кмет на Митровица като кандидат на опозиционното Движение Самоопределение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Военное обозрение“: Посолството на САЩ в Прищина подкрепи създаването на косовска армия

„Военное обозрение“: Посолството на САЩ в Прищина подкрепи създаването на косовска армия

6 Октомври 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вашингтон заяви, че поддържа решението на властите в Прищина за преобразуване на местните сили за сигурност в професионална армия с ограничен мандат по стандартите на НАТО, съобщиха от посолството на САЩ в Косово, предава руският портал „Военное обозрение“.
От дипломатическото представителство съобщиха, че Вашингтон „поддържа трансформацията на Силите за сигурност на Косово (ССК) в професионални, многонационални и оперативно съвместими с НАТО въоръжени сили с ограничен мандат за териториална самоотбрана“. Освен това от посолството подчертаха, че „нито една страна не може да наложи вето на тази трансформация“.
Изданието припомня, че по-рано косовският парламент прие решение за трансформация на ССК в армия. Съответстващите законопроекти са одобрени от парламентарната комисия по вътрешни работи и отбрана на Косово и са изпратени на депутатите за гласуване. Президентът на страната Хашим Тачи заедно със своите поддръжници подкрепи законопроекта, а премиерът Рамуш Харадинай заяви, че „Америка благослови“ създаването на косовска армия по стандартите на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Формирането на косовска армия е въпрос на дни

Кадри Весели: Формирането на косовска армия е въпрос на дни

5 Октомври 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент и лидер на Демократическата партия на Косово (ДПК) Кадри Весели заяви, че формирането на Косовски въоръжени сили е въпрос на дни, предава държавната „Радио и телевизия Косово(RTK)“.
„Това е нашата свобода, нашата страна и нашето бъдеще. Не трябва да позволяваме свободата ни да бъде заплашвана, трябва да работим дори повече, докато стоим в лицето на военната и дипломатическата мощ… Трябва да стоим обединени, това е нещо свято. Направихме много жертви, трябва да работим дори повече, за да вървим напред. Трансформацията на Косовските сили за сигурност в армия на Косово е въпрос на дни“, заяви Весели.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КФОР отговори на Ивица Дачич: Няма да нападаме сами себе си

КФОР отговори на Ивица Дачич: Няма да нападаме сами себе си

5 Октомври 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорителят на международните сили в Косово (КФОР) Винченцо Грас отхвърли като „нелогични“ твърденията на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич за информация, че западните сили се подготвят за нападение в северната част на Косово, предава скопската електронна медия A1 On.
„Трябва да се готвим да нападнем себе си ли?“, бе въпросът, който Грас зададе пред прищински медии.
Той добави, че войските на КФОР постоянно присъстват и наблюдават ситуацията в четирите общини в Северно Косово, населени предимно от сръбско население.
„КФОР работи в продължение на повече от 19 години в цяло Косово без ограничения. КФОР постоянно присъства в Северно Косово с лагер в близост до Лепосавич и с патрули в четири общини - Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавич“, увери Грас.
Ден по-рано ръководителят на сръбската дипломация заяви, че съществува опасност Косовските сили за сигурност (КСС) с „подкрепата на западните страни", да организират действия в Северно Косово, с цел „да поставят границите между сърбите и албанците".
Грас отказа да коментира твърденията в сръбските медии след изявлението на Дачич, че ако някой от Сърбия, „поради някаква причина" се опита да се намеси в Косово, „ще се изправи срещу силите на КФОР в открита война" .
„Ние нямаме никакви познания за позициите, изразени в медиите", подчерта Грас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Работя за армия, която ще пази границата със Сърбия

Хашим Тачи: Работя за армия, която ще пази границата със Сърбия

5 Октомври 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи подчерта, че когато бъде създадена, армията на най-младата държава на Балканите ще пази границата със Сърбия, отбелязва прищинският ежедневник Gazeta Express, като допълва, че съответното изявление той е направил в рамките на събитие по препогребването на тленните останки на войници от Армията за освобождение на Косово (АОК) в Дреница.
„Световни стратези и теоретици на войната разглеждат АОК като най-успешното партизанско, освободително движение на XX век. АОК се издигна от хората. Това беше армия, готова да СЕ жертва за свобода и освобождение", заяви Тачи.
Коментирайки създаването на косовската армия след трансформация на силите за сигурност на (КСС) Тачи увери, че бъдещата войска ще пази границата със Сърбия. „Работя за членството на Косово в Интерпол, както и за либерализирането на визовия режим. Работя с косовски партньори, САЩ и ЕС за прехода на КСС в армия, която ще пази границата между Косово и Сърбия",подчерта държавният глава на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Единствените въоръжени сили в Косово може да бъдат КФОР

Ивица Дачич: Единствените въоръжени сили в Косово може да бъдат КФОР

5 Октомври 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Според министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич на Запад има малко объркване относно отношението им към военните сили в Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Позицията на Сърбия е ясна: единствените въоръжени сили, които може да присъстват на територията на Косово, са КФОР. Първият дипломат на Белград допълни, че сръбският президент Александър Вучич ще обсъди с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг проблемите около създаването на армията на Косово, тъй като това противоречи на Резолюция 1244 на ООН.
„За нас нищо повече не може да бъде изненада, когато става въпрос за позицията на някои западни кръгове. Но истината е една, а тя е, че в нито един документ не са предвидени Въоръжени сили на Косово“, заяви Дачич и добави, че създаването на косовската армия би било заплаха за сигурността на целия регион.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският сенатор Рон Джонсън: Доналд Тръмп е заинтересован от разрешаването на косовския въпрос

Американският сенатор Рон Джонсън: Доналд Тръмп е заинтересован от разрешаването на косовския въпрос

5 Октомври 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е заинтересован от решаването на косовкия въпрос. Това увери сенаторът от Републиканската партия и председател на подкомисията за Европа – Рон Джонсън, предава скопската електронна медия A1 On.
Коментирайки констатацията, че промяната в американската политика към Сърбия и Косово е очевидна, и на въпрос дали Тръмп е лично заинтересован да се реши този въпрос, сенаторът отговори утвърдително.
„Хората в Сърбия и Косово трябва да са сигурни, че тази администрация, Сенатът и Конгресът на САЩ искат постигането на решение. Знаете ли, президентът Тръмп има различен подход при решаването на някои въпроси, съображения, които са извън установените рамки. Но виждаме колко важни са Балканите и колко е важно е да се стабилизират“, подчерта Джонсън.
Той повтори, че САЩ не поставят червени линии, когато става въпрос за решаването на косовския въпрос, и повтори, че Вашингтон насърчава лидерите на двете страни да постигнат споразумение. Съгласно думите му, този процес няма да бъде нито бърз, нито лесен.
На въпроса как е възможно да се стигне до решение, ако напрежението продължава да нараства, Джонсън отговори: „Да се надяваме, че можем да сведем до минимум инцидентите, че двамата лидери ще продължат диалога и търсенето на решение. Америка е тук, за да ги подкрепи и да им даде свобода на действие. Споразумението трябва да бъде постигнато от двете правителства и никой не може да им наложи нищо".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Президентът на Сърбия призна, че Косово може да създаде своя армия

Gazeta Express: Президентът на Сърбия призна, че Косово може да създаде своя армия

5 Октомври 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира скорошните действия на косовското правителство, което инициира трансформацията на Косовските сили за сигурност (КСС), една цивилна сила, в армия на Косово. По време на пресконференция в Белград, Вучич призна, че косовският министър-председател Рамуш Харадинай може да създаде армия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
„Харадинай е способен мъж, той може да го направи. Моят въпрос е: къде го пише, в коя клауза пише, че той може да установи армия? Такава не съществува, да не би те да си я измислиха, да не я пише в конституцията, да не би майка им или баща им да им я казаха…? Но изглежда, че всичко е възможно“, заяви Вучич по отношение на косовския план за създаване на армия.
Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви през изминалата седмица, че има благословията на САЩ за установяване на косовска армия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Няма да позволя косовска армия да се разхожда в северната част на Косово

Александър Вучич: Няма да позволя косовска армия да се разхожда в северната част на Косово

5 Октомври 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовска армия няма да се разхожда в северната част на Косово, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич, предава скопското електронно издание „МКД“.
На въпрос относно изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че Косовските сили за сигурност в бъдеще ще могат да се движат и в северната част на Косово, без каквито и да било ограничения, Вучич заяви, че не е видял това изявление, но е видял мнозина да твърдят, че всеки може да се движи където си поиска, а това не може да бъде така.
Вучич поясни, че въоръжените сили за сигурност на Косово не могат да влязат на север освен при две условия – със съгласието на НАТО и с позволението на местната сръбска общност.
„Че са получили съгласие от НАТО въобще не се съмнявам. Могат да говорят каквото искат. Но що се отнася до второто условие, то със сигурност не е изпълнено, тъй като никой не е дал разрешение за влизане“, заяви сръбският президент.
Той изтъкна, че Харадинай говори за Косовска армия и северната част на Косово, а очевидно няма никакво право на това: „Няма Косовска войска да се разхожда в северната част на Косово“, посочи Вучич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.