НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Арх. Донка Колева, Община Велико Търново: На дискусионния форум ще представим добри практики в общините в България, свързани с опазване на културното наследство

Арх. Донка Колева, Община Велико Търново: На дискусионния форум ще представим добри практики в общините в България, свързани с опазване на културното наследство

18 Октомври 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Добрите практики, които се провеждат в общините в България, свързани с опазване на културното наследство ще бъдат представени в рамките на дискусионния форум за опазване на културно-историческото наследство, който се провежда във Велико Търново. Това коментира арх. Донка Колева, началник на Отдел „Културно-историческо наследство“ в Общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя допълни, че акцентите в тази насока ще обхващат както видовете реставрация, така и популяризиране на определени туристически обекти.
„Също така сме обърнали внимание на източниците за финансиране, тъй като 2019 е годината, когато ще бъдат предоставени в сферата на културното наследство т. нар оси за финансиране. Друга важна тема е опазването и енергийната ефективност в старите сгради, една много актуална тема. Младото поколение предпочита да живее в комфорт, а това означава, че ние трябва да им предоставим по някакъв начин този комфорт , да ги улесняваме в санирането на старите сгради, защото те имат специфичен архитектурен и художествен вид ,и същевременно да бъдат обитавани, а не изоставяни“, подчерта арх. Колева.
В рамките на форума ще бъде поставена на дневен ред и темата за дигитализация на културното наследство.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново: Надяваме се, че ще продължим да завоюваме водещото място като град с богато културно наследство

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново: Надяваме се, че ще продължим да завоюваме водещото място като град с богато културно наследство

18 Октомври 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново да продължи да завоюва водещото място като град с богато културно наследство. За това изрази надежда зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев по време на откриването на международния форум за опазване на културното и историческо наследство, който се провежда в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той подчерта, че е удовлетворен от добрите практики и иновации, които ще се обменят на предстоящия форум, който по думите му в града, напълно заслужава да бъде домакин на подобно събитие.
„Градът ни е изключително богат на културно и историческо наследство и ние, великотърновци, се опитваме да го използваме по най – добрия начин за туризъм. Колкото това да ни носи приходи, толкова съответно ни носи и много отговорности и задължения, тъй като самото поддържане на безбройните културни паметници в града изисква финансови средства и активност, особено що се отнася до сградите – частна собственост, което определено ни създава проблем. Но ми се струва, че сме намерили добрия начин и подход, те да бъдат поетапно възстановени в блясъка, който са имали преди 100 години“, коментира проф. Камарашев.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Международен форум за опазване на културното и историческо наследство се провежда в града

Велико Търново: Международен форум за опазване на културното и историческо наследство се провежда в града

18 Октомври 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Международен форум за опазване на културното и историческо наследство се провежда във Велико Търново. Той бе официално открит в присъствието на зам.-кмета на Общината проф. Георги Камарашев, арх. Донка Колева, началник на Отдел „Културно-историческо наследство“, както и Ирена Бойновска, национален координатор на евродепутата Ева Майдел, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
„Темите, които ще бъдат разгледани, са свързани с показване на добрите практики в общините за популяризиране на културното наследство в България, както и начина на опазване и начина за прилагане на енергийна ефективност в старите сгради. Гост лектори ще бъдат експерти от Франция, представители на Националната френска асоциация „Забележителности и забележителни градове на Франция“. Това ще се случи във втория модул, в петък от 09.30 ч. Темите обхващат широк кръг от специалисти, които работят в музеите, общините, архитекти, които проектират и се занимават с реставрации на сгради – културни ценности“, посочи арх. Колева.
Националният координатор на евродепутата Ева Майдел Ирена Бойновска подчерта, че темите, които са предмет на двудневния форум, са изключително значими и през призмата на Европейския съюз.
„Всички знаем, че културата и културното наследство са едни от най-важните елементи за това, да се обединява Европа, нейните държави – членки, както и гражданите й. Радваме се, че подкрепяме инициативата, ще продължаваме да работим с всички институции в града, както досега, отворени сме и за други мероприятия, които да случваме и на други места в България“, посочи още тя.
Срещата ще премине под мотото „Настояще и бъдеще за миналото“. Двудневният форум е организиран от Областен информационен център, а съорганизатори са Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо наследство“.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.