НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бриг. ген. Явор Матеев: Днес категорично може да се каже, че Силите за специални операции никога не са били по-близо до възстановяването на командването им

Бриг. ген. Явор Матеев: Днес категорично може да се каже, че Силите за специални операции никога не са били по-близо до възстановяването на командването им

17 Октомври 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес категорично може да се каже, че Силите за специални операции никога не са били по-близо до възстановяването на командването им. Това каза в приветствието си по време на тържественото събрание по повод Празника на парашутиста командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Той посочи, че и тази година Силите за специални операции имат заслужено признание и доверие от техните партньори, работят в синхрон, тясна координация и партньорство с видовете въоръжени сили, както и с другите структури извън състава на МО. Бриг. ген. Матеев коментира, че като резултат от всичко това Силите за специални операции получават най-накрая подкрепата, от която се нуждаят. „Мога да кажа, че вече няма дори и един процент съмнение, че това нещо ще се случи в близките месеци, а именно Командване на силите за специални операции, чиято основна задача ще бъде да подбира, обучава и подготвя личен състав и военни формирования, да планира, командва и управлява специалните операции, да провежда такива специални операции в рамките на БА и при възложени ангажименти в НАТО“, каза бригаден генерал Явор Матеев.
По случай Празника на военния парашутист - 18 октомври, в Пловдив се състоя тържествено честване в район №2 на 68-ма бригада "Специални сили". Празникът започна в 10.00 часа с Ден на отворени врати, по време на които имаше показ на въоръжение и снаряжение, а от 16. 00 часа, пак там, имаше тържествен строй на личния състав на военното формирование, благодарствен молебен и поднасяне на венци и цветя на паметника на загиналите парашутисти, който се намира пред параклис "Св. Йоан Рилски Чудотворец" в района на бригадата.
От 17.00 часа в зала "България" на Конгресния център на Международния панаир Пловдив се проведе тържествено събрание. След приветствията бяха наградени военнослужещи, граждани и журналисти.
На тържеството присъства вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на Пловдив Иван Тотев, председателят на Общинския съвет, висши военни, духовници, кметове на населени места, ветерани и граждани.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов към 68 бригада "Специални сили": Имате подкрепата ни за създаването на командване на Силите за специални операции

Вицепремиерът Валери Симеонов към 68 бригада "Специални сили": Имате подкрепата ни за създаването на командване на Силите за специални операции

17 Октомври 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Вицепремиерът Валери Симеонов увери военнослужещите от 68 бригада "Специални сили", че имат подкрепата на държавния глава и на изпълнителната власт за създаването в най-скоро време на командване на Силите за специални операции и за териториалното им разпределение, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Упълномощен съм да заявя това пред вас. Уверявам ви, че може да разчитате на нас за необходимите законодателни промени, които ще бъдат внесени“, заяви Симеонов в словото си по време на тържественото събрание по повод Празника на военния парашутист в Пловдив. „Развитието на българските сили за специални операции трябва да продължи, за да отговаря на съвременните високи изисквания по отношение на къса и ясна командна верига в подготовката и оперативното използване, както и в съответствие със структурата на Силите за специални операции на НАТО. Създаването в най-скоро време на командване на Силите за специални операции на БА и териториалното разпределение на формированията от Силите за специални операции е задължителен елемент към цялостния преглед на отбраната“, каза още Валери Симеонов.
Той посочи, че вследствие настъпилите законови промени, в сила от декември 2016 година и обособяването на 68 бригада като отделна основна част на Българската армия, непосредствено подчинена на началника на отбраната, са произтекли и някои допълнителни задачи за изпълнение. Симеонов допълни, че е съществен приносът на бригадата по оказване съдействие на МВР при охрана на българската граница, срещу навлизането на нелегални емигранти на територията на България. По думите му силите за специални операции носят и огромна отговорност за изпълнение на националния план за противодействие на тероризма.
Валери Симеонов допълни, че от 2003 година 68 бригада Специални сили участва в състава на всички контингенти, за следвоенно възстановяване на Ирак и в състава на силите за поддържане на сигурността в Афганистан. „Свидни жертви и отличили се с безпрецедентен героизъм станаха полицейски кандидат Антон Петров, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидати Валентин Донев и Преслав Стоянов“, посочи Симеонов. „Днес бригадата следва заветите на своите предшественици, поддържа висока и постоянна степен на военна готовност, защитава авторитета си с отлично представяне в най-значимите международни и национални учения“, добави вицепремиерът.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Празникът на военния парашутист от Българската армия ще бъде отбелязан с Ден на отворени врати в 68-ма бригада Специални сили в Пловдив

Празникът на военния парашутист от Българската армия ще бъде отбелязан с Ден на отворени врати в 68-ма бригада Специални сили в Пловдив

17 Октомври 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Празникът на военния парашутист от Българската армия ще бъде отбелязан днес с ден на отворени врати в 68-ма бригада Специални сили в град Пловдив. Това съобщиха от Министерството на отбраната. Военнослужещите от специалните сили ще почетат паметта на загиналите в служба на Родината с поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи пред параклиса „Свети Йоан Рилски Чудотворец“. В 17.00 часа в зала „България“ на Конгерсния център в град Пловдив ще започне тържествено събрание, на което ще бъдат наградени военнослужещи, проявили висок професионализъм при изпълнението на задачите си.
На 18 октомври Денят на военния парашутист ще бъде отбелязан в София с тържествени церемонии по поднасяне на венци и цветя в Алеята на парашутиста в централните софийски гробища от 10.30 часа и пред паметната плоча на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание“.
Във военния ритуал в знак на преклонение към военните парашутисти, отдали живота си за свободата на Отечеството, който ще започне в 12.30 часа пред паметната плоча на загиналите парашутисти на площад „Народно събрание“ ще участват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската армия, военнослужещи от специалните сили, ветерани.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.