НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стойо Карагенски, зам.-кмет на Карлово: Китайците се интересуват от значими инвестиции у нас

Стойо Карагенски, зам.-кмет на Карлово: Китайците се интересуват от значими инвестиции у нас

17 Октомври 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Карлово. Китайците се интересуват от значими инвестиции у нас, където се влагат доста средства и дребните предложения ги отхвърлят още на първо четене. Това каза за Радио „Фокус“-Пловдив зам.-кметът на Карлово Стойо Карагенски по повод посещението на китайски делегации в Карлово, с цел проучване на възможности за сътрудничество, инвестиции и приятелски обмен между двете държави. По думите на Карагенски, китайците се интересуват от Пристанище Бургас, Пристанище Варна, летища, строителство на високоскоростни пътища, строителство на магистрали, на тунели.
„Имахме първоначален проект за строителство на тунела Троян – Христо Даново. Те са запознати с този проект. Но ако държавата не застане зад това, ще останат само пожеланията“, каза още Карагенски. По думите му, на Балканския полуостров се влагат много пари от страна на китайците, като България е на последно място в това отношение. „В Сърбия досега те имат около 3 млрд. долара инвестиции и подписан нов договор за 3,5 млрд. долара. В Унгария също имат многомилиардни инвестиции, като най-значимата е строителството на високоскоростен ж.п. път между Будапеща и Белград. Босна и Херциговина – многомилиардни инвестиции, основно насочени към инфраструктура, строителство на ж.п. линии, пътища, тунели. Гърция може би е отличник в това отношение. Там купиха пристанището и също са вложили многомилиардни инвестиции. Ако погледнем малко по-встрани – Чехия преди година беше посетена от 6 млн. китайци, а българското посолство издаваше около 4 000 до 5000 визи. Как да развиваме туризъм с Китай, когато имаме проблем с визите? В едно предишно правителство високопоставена китайска делегация си тръгна и замина за друга държава, тъй като трябваше да чака доста време министъра на икономиката да ги приеме. Така, че желанието на общините е едно, а желанието на държавата е съвсем друго“, каза още зам.-кметът.
Зам.-кметът припомни, че в миналото Община Карлово е била една от най-силно развитите в промишлено отношение общини, тъй като там се намират основните предприятия на военно-промишления комплекс, производство на трактори и др. Общината е разговаряла с китайски инвеститори за възможността първоначално да започне сглобяването на трактори от малък и среден клас, с последващо усвояване на това производство. По този повод е бил посетен и Комбината за трактори, за да видят базата, която също може да се използва.
„През последния месец в Карлово беше и делегация от Германия от града, с който сме подписали меморандум за сътрудничество“, каза още Карагенски. Общината също е била презентирана с възможностите за инвестиции. Отделно от това същите тези възможности са презентирани и в Русия.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.