НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Здравната комисия ще изготви законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България (ОБЗОР)

Здравната комисия ще изготви законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България (ОБЗОР)

17 Октомври 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Здравната комисия ще изготви законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Това съобщи председателят на парламентарната здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след среща на премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев с родителите и брата на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация.
„В рамките на законодателните промени, които се предвиждат, очаквам да чуя мнението на агенциите по трансплантации, защото имаме едно законодателство, което позволява да не се посочва изрично съгласието за донорство, а се посочва изрично несъгласието. Проблемите възникват, когато трябва близките на починалия да вземат решение в един особено труден за тях момент. Наистина трябва много внимателно да се обмислят промените“, заяви още д-р Дариткова и обясни, че е важно с цялото общество да се говори по темата за донорството. Тя обърна внимание, че амбицията на страната ни да стане член на „Евротланспант“ минава през това, че трябва да има достатъчно донори и донорски ситуации. „Имаме добре подготвени специалисти, смятам, че една инвестиция в допълнителното им обучение ще даде възможност и тук да се развива една добра донорска програма. Факт са вече няколкото центъра в България, които правят такива трансплантации, просто трябва да ги усъвършенстваме. Необходимо е, разбира се, да се възстановят добрите взаимоотношения с някои от клиниките, за да може в процеса на усъвършенстване и утвърждаване на българската донорска и трансплантационна програма да има възможност пациентите да получават помощ в тези утвърдени вече места“, обясни още д-р Дариткова. Според нея донорството и трансплантациите са еманацията на съвременната медицина.
Междувременно по време на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов възложи и на здравния министър Кирил Ананиев да започне работа по законодателните промени. „Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци“, отбеляза министър-председателят и добави, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени.
От своя страна, министър Ананиев посочи, че трябва да се проведе активна донорска кампания, защото без да има донори, няма как да се спасяват хора. „И ще направим всичко възможно да изградим необходимия капацитет донорството и трансплантациите да се извършват в България. Свързал съм се с мои приятели от други страни, които да ни помогнат това да се случи в България“, каза още Ананиев. Здравният министър посочи, че за да стане редовен член на „Евротрансплант“, България трябва годишно да има 70 донори, а в момента има под 10. „Ако съберем необходимото донорство, можем да ползваме клиниките в Европа, които са на много високо равнище. Започнали сме работа по този въпрос и по изграждането на капацитет у нас, но той отнема продължително време“, заяви той.
Ананиев обясни още, че е разпоредил да се направи регистър на всички хора, които имат нужда от белодробни трансплантации, така че те да бъдат наблюдавани през цялото време, за да може да има пълна информация за състоянието им по всяко време.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да предложи законодателни промени по отношение на донорството

Премиерът Бойко Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да предложи законодателни промени по отношение на донорството

17 Октомври 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. Това разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, съобщиха от Правителствената информационна служба. След като по-рано днес се срещна с близките на Адриан Петков, премиерът Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата. „Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци“, отбеляза министър-председателят и добави, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени.
На днешното правителствено заседание беше одобрен и проектът на Закон за хората с увреждания. По време на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов изразиха резерви към текстовете на чл. 40 от проекта. Министър-председателят Бойко Борисов заяви категоричната си подкрепа за Закона за хората с увреждания. „Ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет“, допълни премиерът Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Поех ангажимента предложенията, ускоряващи и облекчаващи процеса на донорство да бъдат внесени и гласувани по най-бързата възможна процедура

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Поех ангажимента предложенията, ускоряващи и облекчаващи процеса на донорство да бъдат внесени и гласувани по най-бързата възможна процедура

17 Октомври 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
София. Поех ангажимента предложенията, ускоряващи и облекчаващи процеса на донорство да бъдат внесени и гласувани по най-бързата възможна процедура. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Здравна комисия д-р Даниела Дариткова след среща с БЛС и във връзка с темата за донорството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това беше тема на дискусията със съсловната организация, защото няма как ПГ на ГЕРБ да реши всички проблеми на донорството. Ние трябва да работим съвместно със съсловната организация, с експертите и с обществото да имаме възможност да развием активно донорството. В рамките на законодателните промени, които се предвиждат, очаквам да чуя мнението на агенциите по трансплантации, защото имаме едно законодателство, което позволява да не се посочва изрично съгласието за донорство, а се посочва изрично несъгласието. Проблемите възникват, когато трябва близките на починалия да вземат решение в един особено труден за тях момент. Наистина трябва много внимателно да се обмислят промените“, заяви още д-р Дариткова. По думите ѝ е важно със съдействието на медиите, с цялото общество да се говори по темата за донорството. Тя обърна внимание, че амбицията на страната ни да стане член на „Евротланспант“ минава през там, че трябва да има достатъчно донори и донорски ситуации. „Имаме добре подготвени специалисти, смятам, че една инвестиция в допълнителното им обучение ще даде възможност и тук да се развива една добра донорска програма. Факт са вече няколкото центъра в България, които правят такива трансплантации, просто трябва да ги усъвършенстваме. Необходимо е разбира се, да се възстановят добрите взаимоотношения с някои от клиниките, за да може в процеса на усъвършенстване и утвърждаване на българската донорска и трансплантационна програма да има възможност пациентите да получават помощ в тези утвърдени вече места“, обясни още председателят на Здравна комисия. Според нея донорството и трансплантациите са еманацията на съвременната медицина.
Агенция "Фокус" припомня: В събота Министерство на здравеопазването обяви, че работи по създаването на нова Национална програма за донорство. Новината съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му Министерство на здравеопазването работи от близо месец по създаването на програмата и за Пътна карта към нея. „Проблемът с донорството е сериозен. От началото на 2018 година, след присъединяването на 115 държави на декларация срещу трафика на органи и трансплантационен туризъм, все повече европейски държави отказват достъпа на чужди пациенти до своите трансплантационни центрове и програми“, обясни д-р Пенков. По думите му България трябва да постигне десет донора на милион население годишно, за да стане пълноправен член на "Евротрансплант". Набелязаните мерки за насърчаване на донорството включват спешни законодателни и нормативни промени, активна работа с координаторите от центровете по донорство, подготовка на екипи, които у нас да извършват трансплантации, и провеждане на мащабна национална кампания за донорството. Работата по Националната програма и Пътната карта към нея е със срок до шест месеца.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Бойко Пенков ще присъства на откриването на първата чешма - паметник, посветена на хората, които даряват живот чрез донорство

Зам.-министър Бойко Пенков ще присъства на откриването на първата чешма - паметник, посветена на хората, които даряват живот чрез донорство

17 Октомври 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. На 18 октомври 2018 г. от 14.00 часа зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков ще присъства на откриването на първата чешма - паметник, посветена на хората, които чрез донорство даряват живот. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Събитието/инициативата, което бележи и началото на националното движение „Чешми за донорство”, се осъществява съвместно от Изпълнителната агенция по трансплантация и „Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”.
Откриването ще се състои в новата градинка до локалното платно на спирка „Окръжна болница” на бул. „Цариградско шосе”.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Комисията по здравеопазване ще се ангажира със спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България

Даниела Дариткова, ГЕРБ: Комисията по здравеопазване ще се ангажира със спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България

17 Октомври 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по здравеопазване ще се ангажира със спешни законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова на брифинг в Министерски съвет след среща на роднини на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, с премира Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“
„Решението на Комисията по здравеопазване е в спешен порядък да се ангажира със законодателни промени, които да облекчат процедурите по донорство в България. Смятаме, че всичко това ще даде добра нормативна основа, за да се развие системата за донорство и това да стане мисията, която да продължи семейството на Адриан, въпреки преживяната загуба“, каза още д-р Дариткова.
От своя страна, братът на Адриан – Алберт Петков, посочи, че има концепция за реформа в цялата здравна система. „Хората трябва да разберат колко е важно да не погребваме шансовете на другите. Съгласни сме да работим за хората, чакащи трансплантации. Но първо трябва да обърнем внимание на българското, а след това и на другите решения. Трябва да взимаме пример от братчето ми и от хората, които бутат нещата, за да стават. Не трябва нещата да са „болен здрав носи“. С г-н Борисов и Министерството на здравеопазването ще направим всичко възможно хората да станат по-информирани относно донорството. Вярвам, че те ще разберат същността. Всичко зависи от нас“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.