НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

На първо четене правна комисия прие придобито чрез престъпна дейност имущество да се отнема в полза на държавата

На първо четене правна комисия прие придобито чрез престъпна дейност имущество да се отнема в полза на държавата

17 Октомври 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия прие предложенията за изменения в Наказателния кодекс, внесени от Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 11 депутати, а четирима се въздържаха. Предвижда се възможност за отнемане в полза на държавата на пряка и непряка облага, придобита чрез престъпна дейност, ако не подлежи на връщане или възстановяване. В случаите, когато облагата липсва или е отчуждена, да се присъжда нейната равностойност. Ще се дефинират понятията пряка и непряка облага.
Привличането на лице като обвиняем за престъпление по Закона за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е предвидено като основание за започване на проверка. Когато са събрани достатъчно данни, че имуществото е незаконно придобито, Антикорупционният орган внася в съда искане за обезпечение на бъдещ иск за отнемане на имуществото. МС предлага конфискуваното имущество да се управлява от КПКОНПИ. Предвижда се приготовлението за кражба на МПС да бъде самостоятелно престъпление и да се наказва.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правна комисия прие на първо четене в Наказателния кодекс да се криминализира производството на нелегални акцизни стоки

Правна комисия прие на първо четене в Наказателния кодекс да се криминализира производството на нелегални акцизни стоки

17 Октомври 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените в Наказателния кодекс за нелегалните акцизни стоки, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 14 народни представители, а един беше „против“. Предложенията са на ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ и в комисия бяха подкрепени и от БСП.
Управляващите настояват лицата, които произвеждат или държат с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз, да се наказват с „лишаване от свобода“ от 1 до 10 години и глоба от 20 до 100 хил. лева. Предвижда се наказание с „лишаване от свобода“ до 3 години и за лица, които държат или укриват предмети, предназначени за производството на алкохол или цигари.
С промените в НК от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат изменения и в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Предвижда се създаването на регистър на лицата, които внасят, произвеждат, продават и предлагат за рециклиране машини за производство на тютюневи изделия. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката. В него ще се вписват и придобилите такива машини.
Пръв за промените заговори главният прокурор Сотир Цацаров. На 20 септември на заседание на Комисията за борба със сивата икономика и контрабандата той се обяви за въвеждане на наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовлението за производство. На 25 септември министрите Владислав Горанов, Цецка Цачева и Младен Маринов се срещнаха с главния прокурор и обсъдиха предложенията.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.