НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

‚Независимая газета“: Руският патриарх вижда „световен заговор“ срещу православието

‚Независимая газета“: Руският патриарх вижда „световен заговор“ срещу православието

31 Октомври 2018 | 01:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Патриархът на Москва и Цялата Русия Кирил съобщи за съществуването на "световен заговор" срещу Православието, защото църквата е "остров на свободата", защото там те се борят с "доминирането на чужди мисли". Тази конспирация се осъществява днес в Украйна, където Константинополската патриаршия създава църковна юрисдикция, независима от Москва, пише руският ежедневник "Независимя газета".

Предстотелят на Руската православна църква нарече действията на Константинопол в Украйна резултат от "глобална конспирация", говорейки на 30 октомври при откриването на фестивала "Вяра и слово" в Московската катедрала Христос Спасител. "Залозите са много високи и нареждането за унищожаване на единството на нашата църква е нареждане, което има глобално измерение. Това не е само борба за юрисдикция, тя е борба за унищожаването на единствената силна православна сила в света. Когато говорим за 150 милиона, това е вярно ", каза патриархът. "Без съмнение, някой трябваше да удари този остров на свободата. Защо наричам Православието остров на свободата? Защото ние сме свободни от глобалното заблуждаване и доминирането на мислите на другите над нас ". Това, което се случва днес в Украйна, според патриарха, има не само политическо, но и "мистично" измерение.

В отговор на въпросите на участниците във фестивала ръководителят на руската православна църква разказа какво унижение е трябвало да понесе на 31 август тази година - да преговаря с патриарх Вартоломей в Истанбул, но за да преодолее кризата, той е "готов да отиде където и да е пеша". "Много се притеснявам за всичко. Аз го познавам от 1977 г. насам, заедно с него пишехме текстове ", каза той за Вартоломей.
Преди церемонията по откриването на ръководителят на Руската православна църква бе представена изложба, посветена на Киевско-Печорската лавра (манастир – бел.ред.), която те (Украйна –бел.ред) заплашват да вземат от Московската патриаршия. Викарият на манастира митрополит Павел казал на репортерите: "Вълкът не е толкова страшен. Всички сили на ада са срещу нас, но ние сме с Бога и ние нямаме от какво да се боим. " - Не мога да кажа, че в нашите братя има някакво колебание - увери той. "Това са наистина воини, които са издържали всички напъни в продължение на 25 години." Според управителя "братята ще останат верни на украинската православна църква, която е едновременно е част от Руската православна църква".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Украинските разколници се изпокараха

РИА Новости: Украинските разколници се изпокараха

18 Октомври 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Едва Константинопол призна украинските разколници и те успяха да се изпокарат. Неканоническата Украинска апостолска автокефална църква (УАПЦ) обвини главата на разколническия „Киевски патриархат“ Филарет в нежелание за постигнае на компромис. Изглежда, проектът за независима църква е на ръба да се провали и затова има редица сериозни причини, коментира РИА Новости. Материалът е представен без редакторска намеса.

„Отнеха ни храма!“

„Нека нашите врагове да знаят, че ние ще победим и тук и ще направим единна украинска православна църква начело с „Киевския патриарх“. Все пак има много, които си мислят, че, може би, не патриарх, а митрополит (ще бъде начело – бел. РИА). Не!... НЕ!“ – тук лидерът на разколниците Филарет насочи нагоре пръст. И 15-хилядната тълпа, събрала се на 14 октомври с жълто-сини знамена на Софийския площад му изръкопляска.
Малко зад Филарет стоеше главата на още една неканоническа структура – Украинската автокефална православна църква (УАПЦ) – „митрополит“ Макарий. Неговият бъдещ събрат по „независима църква“ говореше и говореше, дори по-дълго от президента Порошенко, а телевизионните камери показаха явно недоволното лице на главата на УАПЦ.
Между лидерите на разколниците даже се проведе неприятен разговор, за който няколко дни по-късно Макарий не издържа и разказа на журналистите. Със създаването на „единна поместна църква“ има големи проблеми. И това стана ясно още там – на Софийския площад.
„Когато се срещнахме (на 14 октомври), патриархът ми каза, че трябва бързо да свикаме събор. Казах му: „Устройваме събори, а нямаме устав“. „Аз имам устав“. „Аз също, но от двата устава трябва да направим един устав“. А той ми отговори: „Не, ще бъде моят устав“. Повтаря се 2015-а година“, оплака се Макарий в интервю пред украинския телевизионен канал Zik.
По този начин всъщност той призна: проектът за „украинска автокефалия“ е обречен на провал. И ето защо.
На първо място, за получаването на дългоочаквания томос (документ за автокефалия), украинските разколници трябва да се слеят в една структура – именно заради това патриарх Вартоломей легализира цялото духовенство, както на „Киевската патриаршия“, така и на УАПЦ. Въпреки че първоначално е ставало въпрос за създаване на структура, подчинена на Константинопол, от нула: именно затова в Киев са изпратени екзарси. Но къде да служат? Константинополската православна църква (КПЦ) няма недвижима собственост в украйна. Възможно е това да е бил един от аргументите за „помилването“ на разколниците, въпреки че право да направи това има единствено Руската православна църква (РПЦ).
Второ, сигурно е, че на „обединителния събор“ на УАПЦ и „Киевската патриаршия“ трябва да бъде измислено име за новата структура и да бъде приет нейния устав. Това е необходимо за официална регистрация в държавата.
След това тя ще стане част от КП (Вартоломей реши да открие представителство в Киев, наистина, все още не е решил къде именно да е то) и държавата ще даде за ползване на новата църква един или няколко храма. Петро Порошенко вече обеща на КПЦ Андреевския храм, който в момента се смята за главна катедрала на УАПЦ. И на Макарий това не му харесва.
„Поставих въпрос пред президента – ние предаваме единствения си катедрален храм, а не трябва ли да получим нещо в замяна. Ще видим дали ще стане така“, не особено дружелюбно заяви той.
Трето, лидерите на разколниците не могат да се договорят помежду си далеч за първи път. Макарий неслучайно си спомни за 2015 година: още тогава УАПЦ и „Киевската патриаршия“ имаха намерение да се обединят в... „единна поместна украинска църква“, да проведат „обединителен събор“, на него да изберат „предстоятел“ и след това да помолят патриарх Вартоломей за автокефалия. Но не се получи – Макарий обвини Филарет в неуважение и „нежелание да се постигне компромис“. Едно към едно същият сценарий се разигра и през 2005-а и в началото на 90-те години.

Митрополит фантом

Масло в огъня добавя и явното желание на Филарет да оглави новата структура. Това прозвуча и в неговата реч на Софийския площад.
„Цяла Украйна участваше в процеса по даряването на автокефалия... Но неговото начло бе пложено от нас на събора от 1-3 ноември 1991 година“, заяви „патриархът“.
За какво говори той? Действително тогава архиерейски събор на каноничната УПЦ прие обръщение към РПЦ с молба да дари на Украинската църква автокефалия, независимо че към този момент тя вече имаше пълна административна и финансова независимост от Московската патриаршия, намирайки се само в номинално под нейната юрисдикция.
Но Филарет, който тогава е митрополит на Киев и цяла Украйна, но желае именно да стане патриарх, реши да отиде по-далеч и чрез заплахи и шантаж застави участниците в събора да се подпишат под призива към Москва. Само след няколко месеца на архиерейски събор на РПЦ украинските епископи оттеглиха своите подписи, а самият Филарет се разкая за извършеното пред кръста и се закле пред Евангелието, че ще подаде оставка. Въпреки това, след завръщането си в Киев, той наруши клетвата и призова паството на УПЦ в своята „автокефална църква“.
„Миряните не очакваха нещо подобно от него. Той до 1991 година всячески показваше, че е против автокефалия, а изведнъж рязко промени мнението си. Разбира се, те не го приеха и останаха верни на каноничната Църква“, припомня прессекретарят на УПЦ Василий Анисимов.
През май 1992 година архиерейският събор на УПЦ свали Филарет от поста предстоятел, а през юни РПЦ го лиши от сана на свещенослужител. И тогава вече простия монах Филарет самоволно създаде „Киевската патриаршия“. През 1995 година той се провъзгласи за „патриарх на Киев и цялата Русия-Украйна“ А две години по-късно за „нежелание да се разкае“ и продължаване на разколническата дейност РПЦ го предаде на анатема. Между другото, всички останали поместни православни църкви, включително Константинополската, се съгласиха с неговото отлъчване.
И ето, че 11 години по-късно КП възстанови Филарет „в същия сан“ – т.е. в сан митрополит.
„Тук, мисля си, Константинопол се е опитал да постави спънка пред Филарет: той бе приет фактически като митрополит в покой (в пенсия). Константинополският митрополит Йов (Геча) в едно от интервютата си се изпусна за това. В този смисъл Филарет за Константинопол е абстрактна фигура без неговата „Киевска патриаршия““, смята църковният историк Владислав Петрушко.
Самият Филарет, едва узнал за решението на синода на КПЦ, публично заяви: „Бях, съм и ще бъда патриарх!“ – А след това потвърди намерението си в онзи разговор с Макарий.
„А с какъв статут, какъв модел? Когато попитах дали ще бъде митрополия или патриаршия, той (Филарет) със злоба заяви, че няма да бъде митрополия, а патриаршия“, призна главата на УАПЦ.
Ситуацията е безизходна: Константинопол, както изглежда, иска да остави Филарет зад борда на новата религиозна структура в Украйна, а той упорито се налага като неин лидер. И то в не по-нисък сан от патриарх, което едва ли е осъществимо.
„Статутът на древните патриаршии (Константинополската, Александрийската, Антиохийската и Ерусалимската) е закрепен на Вселенския събор в Халкидон през 451 година. В последващите случаи предоставянето на патриаршеско достойнство е съпровождано от съборни актове. Конкретно, Московската патриаршия на Йов е потвърдена на събора в Константинопол 1590 – 1593 година. Даже ако КПЦ предостави автокефалия на някаква новообразувана „единна поместна украинска църква“ то това не означава автоматично присвояването на статут на патриаршия. За това е нужно решение на събор, включително с участието на Руската църква“, поясни Петрушко.
Впрочем, според неговото мнение, в момента е трудно да се предвиди как ще завърши конфликта между самозванците „патриарх“ Филаерт и „митрополит“ Макарий. Много зависи от волята на „стоящите зад тях политически сили“и от същия този Порошенко, чийто политически рейтинг е катастрофално нисък. Неговите предшественици Леонид Кравчук и Виктор Ющенко вече опитаха да примирят разколниците, но това засега не се е отдало на никой.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ подкрепиха Вселенската патриаршия в църковния спор

Kathimerini: САЩ подкрепиха Вселенската патриаршия в църковния спор

17 Октомври 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният департамент на САЩ подкрепи решението на Вселенската патриаршия да удовлетвори искането на Украйна за „автокефална" църква, като определи патриарх Вартоломей като „глас на религиозна толерантност и диалог между врагове", съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Помолен да коментира съобщението на Руската православна църква, че ще прекъсне отношенията с Константинополската патриаршия заради решението й, служител на Държавния департамент подчерта, че американската администрация подкрепя утвърждаването на правото на религиозна свобода в Украйна, както и териториална цялост на страната.
Разколът се разглежда като демонстрация на сила от страна на Москва, коментират от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новая газета“: Молдова и Грузия не бързат да заемат позиция за автокефалията на Украинската църква

„Новая газета“: Молдова и Грузия не бързат да заемат позиция за автокефалията на Украинската църква

17 Октомври 2018 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Кишинев/Тбилиси. Църквите в Молдова и Грузия не бързат да заемат позиция за автокефалията на Украинската църква, пише руският ежедневник “Новая газета“.
"В момента, докато не съществува позиция на Румънската православна църква и не е изразен консенсус чрез решението на синода, ние не можем да говорим. Очакваме с нетърпение следващата среща на Светия синод на Румънската православна църква и каквато и да е позицията на Румънската православна църква, ние ще бъдем солидарни с нея ", каза свещеник Андрей Буклиш, секретар на Митрополитския кабинет в Бесарабия.
"Чухме решението на Вселенската патриаршия за украинската църква. Трябва внимателно да проучим аргументите на Московската патриаршия и най-вероятно ще има аргументи от Константинополската патриаршия. Засега ще се въздържаме от други коментари. Това е сериозен материал, това са норми на каноничното право, които се нуждаят от задълбочено изследване. Ние ще разгледаме внимателно и безпристрастно двете позиции, а след това Светият синод на Грузинската православна църква ще вземе решение по тези тези въпроси ", заяви Микаел Ботковели, секретар на Католикоса (патриарха) на Грузия на страницата на патриаршията в социалната мрежа „Фейсбук“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новая Газета“: Задава се раздор сред хилядолетното световно православие

„Новая Газета“: Задава се раздор сред хилядолетното световно православие

17 Октомври 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Задава се раздор сред хилядолетното световно православие, пише руският вестник “Новая Газета“
Синодът на Московската патриаршия, който се събра на заседанието на 15 октомври в помещенията на Минската епархийска администрация на Руската православна църква (РПЦ),излезе с от една страна очакваното и фатално решение за пълно прекъсване на каноничното и молитвено общение с Цариградската патриаршия , първата по ранг поместната православна църква на света. Това решение е отговор на действията на Константинополския синод, който на 11 октомври всъщност върна територията на Украйна под своя юрисдикция, като отмени решението за временното му прехвърляне в Московската патриаршия, което бе взето през 1686 г.
Отсега нататък не само епископите, но и свещениците и миряните на Руската православна църква дори нямат право да се молят в църквите на Константинополската патриаршия. В рамките на това решение се включват и храмовете в Атон, уникална монашеска република, която е посещавана от благочестиви руски поклонници в продължение на хиляда години и през последните години привлече много крупни руски политически и икономически фигури, съставляващи елитния „Атонски клуб“.
Както предупреди "външният министър" на РПЦ митрополит Иларион това е събитие, което по своето въздействие може да се сравни с Великата схизма през 1054 г., когато завинаги раздели историческия път на католиците и православните, създавайки различни и понякога несъвместими културни и политически традиции на Запад и Изток. Но за разлика от събитията от XI век, когато са се разделили могъщия Рим и Византия, днес можем да говорим само за изолацията на Руската църква, която вече не е в състояние да образува повече или по-малко мощно "обединение на църквите", което може на равни начала да се противопостави на Константинопол като лидер на официалното световно православие.
Самата Русия ще бъде единствената жертва на сегашния Велик разкол, добавяйки към политическите и икономическите фактори на своята геополитическа маргинализация и "оттеглянето от глобалния дневен ред" и религиозни и културни.
Факт е, че Киевската метрополия в границите на 1686 г. включва и съвременна Беларус, Литва и Полша и дори някои западни и южни райони на Руската федерация. От гледна точка на Константинопол сега всички тези територии се завръщат във Вселенската патриаршия. Освен това, след разрушаването на Киев от монголските татари в XIII век, резиденцията на киевските метрополии периодично се е прехвърляла на територията на Беларус - по-специално на Новгрудок и Вилна. Православните активисти в Беларус все повече напомнят, че тяхната църква има поне едни и същи права на автокефалия като църквата на Украйна.
На следващо място в този "парад на автокефалията" идват църквите в Молдова и Латвия.
И ако Молдова има силни тенденции да се завърне към Румънската патриаршия, където местната епархия е била член до 1944 г., Латвия може да се позове на прецедента от 30-те и 40-те години, когато тя вече беше автономна църква в Константинополската патриаршия.
През 90-те години на миналия век между РПЦ и Константинопол възникна конфликт, подобен на настоящия, за който"виновникът" беше Естония.
Сега Естония е една от най-малко религиозните европейски държави: според данните от преброяването само 29% от населението се определят като последователи на определена религия. Въпреки че Естония традиционно се счита за лутеранска страна, според същата преброяване, най-популярната религия е православието, 14% от естонците определят себе си като православни- около 180 хиляди души.
В същото време в Естония има две православни църковни институции - Естонската апостолическа православна църква (ЕАПЦ), подчинена на Цариградската патриаршия и Естонската православна църква на Московската патриаршия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Украйна очаква и се страхува от автокефалията

„Независимая газета“: Украйна очаква и се страхува от автокефалията

17 Октомври 2018 | 01:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна очаква и се страхува от автокефалията, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Украйна ще проведе обединяващ православен събор. "Бих искал на следващото заседание на Светия синод на Константинополската патриаршия през втората половина на ноември да дойдем с добри резултати от нашата работа", каза архиепископ Евстратий (Зоря), говорител на Киевската патриаршия (все още непризната – бел.ред.). По това време държавата може да прехвърли църквата "Св. Андрей" под представителството на Вселенския патриарх.
През 90-те години църквите "Св. Андрей" и "Света София" са били консолидирани в държавна собственост. Московската патриаршия получава Почаевската Лавра( манастир – бел. ред.) в западната част на страната, Святогорската лавра на изток и част от Киевско-Печорската лавра (с изключение на музейната територия); Киевската патриаршия – Владимировската катедрала, а след това и възстановената църква "Св. Михаил".
Църквата "Св. Андрей", оставайки държавна собственост, се превръща в катедрала на Украинската автокефална православна църква (също все още непризната – бел.ред.)
Вчера представител на президента на Украйна във Върховната рада Ирина Луценко заяви пред репортери, че наскоро депутатите са получили законопроект за прехвърлянето на катедралата Св. Андрей "за трайно ползване от Вселенският патриарх като символичен жест, че Свети Андрей по свое време е покръстил (?) Украйна, това ще бъде символичен жест на единство с църквата-майка ". Миналата седмица синодът на Вселенската патриаршия реши да възстанови в Киев ставропигията (независима църковна единица, един вид посолство) на Константинополската патриаршия. Това посолство може да бъде църквата "Св. Андрей".
Украинските власти никога не са криели факта, че въпросът за обединяването на православните църкви е преди всичко политически. В хода на експертната дискусия в Киев за настоящата ситуация бе отбелязано, че по-голямата част от украинците възприемат последните новини от църквата по политически начин. Директорът на социологическата служба на Център "Разумков" Андрей Биченко заяви, че обикновените граждани не се притесняват за този проблем, но сред активните енориаши на дадена църква положението може да се превърне в конфликт. "Ще има протести. Особено като се има предвид позицията на Руската православна църква и украинската православна църква (Московската патриаршия) ... Те са настроени за конфликт, ако се признае автокефалията на украинската църква ".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Турската православна църква е подала иск срещу Вселенската патриаршия

„Московский Комсомолец“: Турската православна църква е подала иск срещу Вселенската патриаршия

17 Октомври 2018 | 01:06 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската православна църква е подала иск срещу Вселенската патриаршия, пише руският вестник „Московский Комсомолец“.
Патриаршията на турската православна църква съди Константинополската патриаршия, както и патриарх Вартоломей, които подкрепиха идеята за предоставяне на автокефалия за украинската църква. В иска се заявява, че Вартоломей няма такива правомощия и се намесва в политическите отношения между държавите.
"Изпратихме иск пред съда, в който посочихме, че това е политически въпрос и е далеч от религията", цитира прессекретарят на турската православна църква Севги Еренерол, цитиран от изданието.
Еренерол също така подчертава, че патриарх Вартоломей няма правомощието да изпраща екзарсите си в Украйна, както и да осигурява автокефалия. Съгласно Споразумението от Лозана от 1923 г. той може да разглежда въпроси, свързани с потребностите на гръцкото малцинство в Истанбул и на островите в Мраморно море.
"Вартоломей, след като превиши властта си, започна да се намесва в политическите отношения между държавите, във вътрешните им дела. И след като предприема такива действия, не би трябвало да остане в Турция ", каза говорителят.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Синодът на Американската православна църква ще обсъди отношенията между Руската православна църква и Вселенската патриаршия

ТАСС: Синодът на Американската православна църква ще обсъди отношенията между Руската православна църква и Вселенската патриаршия

16 Октомври 2018 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Синодът на Американската православна църква ще обсъди отношенията между Руската православна църква и Вселенската патриаршия, предава TACC.
"Без съмнение този въпрос ще бъде включен в дневния ред", каза източникът на агенцията, като посочи, че митрополит Тихон вече е „отправил пастирско послание“ на тази тема през септември.
По-специално тя отбелязва, че "Светият синод на православната църква в Америка следи отблизо събитията, тъй като те влияят на патството". "Много от нашите енориаши са засегнати от болезнените исторически духовни различия, които съществуват в Украйна от десетилетия", се казва в документа. "През последните години тези духовни различия се засилиха в контекста на значителен геополитически конфликт и нашата църква постоянно призовава да се молим за преодоляване разногласията и за мирно и справедливо уреждане на всички конфликти ".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Русия предприе нови стъпки към схизма в Православната църква

The New York Times: Русия предприе нови стъпки към схизма в Православната църква

16 Октомври 2018 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Руската православна църква (РПЦ) в понеделник реши да прекъсне всички връзки с Константинополската патриаршия във връзка с решението на последната да предостави автокефален статут на украинската поместна църква, коментира американското издание The New York Times.
„Надяваме се, че разумът ще надделее и че константинополският патриарх ще промени позицията си спрямо съществуващата църковна реалност“, заяви митрополит Волоколамски Иларион, който отговаря за външноцърковните връзки на Московската патриаршия при обявяването на решението след синода на РПЦ в Минск.
Изданието пише, че това е още една стъпка по пътя към най-сериозната схизма в Християнството от векове. Решението обаче все още не означава пълно прекъсване на връзките, както отбелязва вестникът, защото РПЦ призова главите на останалите 12 поместни църкви да натиснат Константинопол, а не също да прекъснат връзките си с тамошната патриаршия.
The New York Times пише, че за разлика от предишните многобройни конфронтации в православната църква през миналите години, включително няколкомесечното прекъсване на връзките между Москва и Константинопол заради Естонската православна църква през 1996 година, залозите в Украйна са много по-високи заради броя на вярващите в страната и съществуващия потенциал за избухване на насилие, след преврата в Киев преди четири години и последвалото анексиране на Крим от Русия и конфликта в Източна Украйна. Основните опасения са, че напрежението може да ескалира около Киево-Печорската лавра.
Както обяснява вестникът, РПЦ има 150 милиона миряни, или половината от общо 300-те милиона православни на света. Около 12-те хиляди енории в Украйна са около една трета от всички енории в Руската църква, така че една независима църква там ще свие драстично диоцеза на РПЦ и ще постави под удар претенцията на Москва за водеща патриаршия в православието.
New York Times смята още, че загубата на украинската църква ще има потенциални политически и исторически последствия, защото Киев се смята за рожденото място на руското православие. Още по-важно, според изданието, е, че разколът ще прекъсне последната имперска връзка между Москва и Киев, погребвайки усилията на президента Владимир Путин да възстанови, колкото може по-голяма част от империята под знамето на „Руския свят“.
Вестникът отбелязва още, че в Русия обвиняват САЩ, че са манипулирали решението на Вартоломей, за да отслабят Москва, но отговаря с твърдението, че Путин е виновен, защото е изпратил руска армия в Украйна през 2014 година. Според твърденията на The New York Times, мнозина вярващи в Украйна не желаят тяхната църква да е под юрисдикцията на враждебната Москва.
В заключение вестникът отбелязва, че конфронтацията между Истанбул и Москва поставя останалия православен свят в сложната позиция да избира между богатството и мощта на РПЦ, произтичаща, според NYT, от Кремъл и вековните църковни традиции, представлявани от Константинопол, сега известен като Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна.ua”: Митрополит Драбинко опроверга слуховете, че е преминал от УПЦ-МП към Константинополската патриаршия

„Страна.ua”: Митрополит Драбинко опроверга слуховете, че е преминал от УПЦ-МП към Константинополската патриаршия

16 Октомври 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Митрополит Переяславъл-Хмелницки Александър от каноническата Украинска православна църква опроверга слуховете, че е решил да стане клирик на Константинополската патриаршия, предава онлайн изданието „Страна.ua“.
„Все още не съм взимал решение и не съм правил заявления. Това е интерпретация на моя теоретически коментар“, съобщи той.
„Страна“ припомня, че на повторна визита в Киев в момента се намират екзарси от Константинополската патриаршия, които работят над последния етап от обединителния събор преди предоставянето на „томоса“ за автокефалия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Известен украински йерарх заяви, че излиза от Московската патриаршия

„Московский комсомолец“: Известен украински йерарх заяви, че излиза от Московската патриаршия

16 Октомври 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Киев. Един от най-известните йерарси в Украинската православна църква – Московска патриаршия (УПЦ-МП), митрополит Переяславъл-Хмелницкий Александър (Драбинко), заяви, че от сега нататък се счита за клирик от Константинополската патриаршия, пише руският вестник „Моксовский комсомолец“.
В интервю пред украинското интернет издание „Громадское телеведение“, свещенослужителят обоснова своето решение с това, че територията на Украйна е възстановена в качеството на митрополия на Константинополската патриаршия.
„Конкретно, от този момент ние сме клирици на Консантинополската църква“, заяви митрополитът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сегодня“ (Украйна): Беларуската църква се присъедини към Москва срещу Константинопол

„Сегодня“ (Украйна): Беларуската църква се присъедини към Москва срещу Константинопол

16 Октомври 2018 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Минск. Беларуската православна църква (БПЦ) подкрепя прекъсването на отношенията с Константинопол от Руската православна църква (РПЦ) и се присъединява към това решение, заяви председателят на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Волоколамски Иларион след заседанието на Светия синод в Минск, предава украинската електронна медия „Сегодня“.
По неговите думи, решението на РПЦ се разпространява и за Беларус.
„БПЦ, като част от РПЦ, се присъединява към това решение“, заяви Иларион.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл се надява, че мъдростта ще възтържествува и интересите на РПЦ ще бъдат отчетени

ТАСС: Кремъл се надява, че мъдростта ще възтържествува и интересите на РПЦ ще бъдат отчетени

16 Октомври 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл е загрижен от разрива на отношенията между Руската православна църква (РПЦ) и Константинопол и се надява, че интересите на РПЦ ще бъдат отчетени, предава ТАСС.
„Ние, разбира се, много внимателно и с голямо безпокойство наблюдаваме как се развиват отношенията между РПЦ и Вселенската патриаршия. Това предизвиква нашата загриженост“, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.
При това той подчерта: „Ние се надяваме, че все пак мъдростта ще възтържествува, но в същото време, разбира се, се надяваме, че всички интереси на РПЦ ще бъдат отчетени“.
Представителят на Кремъл не уточни какво има предвид под интересите на Руската църква. „По отношение на интересите на РПЦ, самата църква трябва да поясни. Ние не можем да се бъркаме в църковните дела“, поясни той. Но, Песков отбеляза, че, доколкото православието е „една от основните религии в Русия, то, естествено, на нас (във властовите структури на страната) не ни е безразлично как се развиват отношенията между РПЦ и другите църкви“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Игор Додон предложи Всеправославният събор да се проведе в Молдова

ТАСС: Игор Додон предложи Всеправославният събор да се проведе в Молдова

16 Октомври 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Кишинев. Президентът на Молдова Игор Додон предложи в страната да бъде проведен Всеправославен събор, на който да бъдат обсъдени проблемите, с които се сблъсква православният свят след решението на Константинополската патриаршия по отношение на украинската църква, съобщи самият той пред ТАСС във вторник.
„Предлагам да се проведе Всеправославен събор на територията на Молдова. Ситуацията, която се разви в православния свят, предизвиква в мен, православен човек, дълбоко съжаление и загриженост“, заяви Додон.
Той увери,че „Молодва е и ще остане канонична територия на Московската патриаршия. „Молдовската митрополия е създадена през 1813 година благодарение на нашия велик светец Гавриил Бенулеску-Бодони в рамките на Руската православна църква. И ние ще запазим верността си към нашата единна църква“, подчерта Додон.
ТАСС отбелязва, че молдовският президент изцяло поддържа инициативата за свикване на Всеправославен събор, предложена от Антиохийския патриарх Йоан X и подкрепена от широки кръгове сред духовенството и миряните в Руската, Сръбската, Българската, Полската, Александрийската и Ерусалимската православни църкви. Додон смята, че Молдова може да е добра площадка за такава среща. „Ние сме уникална православна страна, разположена в самото сърце на православния свят и именно Молдова може да стане площадка за среща на главите на всички поместни църкви в този крайно отговорен период. Уверен съм, че със съвместни усилия, ние можем да намерим път за разрешаване на тази сложна ситуация“, смята той.
Конфликтът между Константинополския патриархат и РПЦ бе определен от молдовския държавен глава като „един от най-острите въпроси за цялата история на православието“. „Църковният разкол може да стане незарастваща рана на тялото на целия православен свят. Властите в православните страни заедно с главите на поместните църкви трябва да предприемат всичко за неговото преодоляване“, заяви Додон.
Руската агенция припомня, че в отговор на молбата на украинския президент Петро Порошенко за предоставяне на автокефалия на украинската църква, Константантинополската патриаршия на 11 октомври отмени решението от 1686 година за предаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия, което означава завръщането й под юрисдикцията на Вселенската патриаршия, а освен това обяви, че снема анатемата от главите на двете неканонически църкви в Украйна – Филарет от Киевската патриаршия и (УПЦ-КП) Макарий от Украинската автокефална църква (УАПЦ). Руската църква определи тези действия за неканонични и незаконни, а синодът на РПЦ на 15 октомври взе решение за невъзможността да продължи в бъдеще евхаристичното общение с Константинопол.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская правда“: Порошенко предлага да се предаде на Константинополския патриарх Андреевската църква в Киев, която в момента е на УАПЦ

„Украинская правда“: Порошенко предлага да се предаде на Константинополския патриарх Андреевската църква в Киев, която в момента е на УАПЦ

16 Октомври 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Киев. Представителят на украинския президент във Върховната Рада Ирина Луценко заяви във вторник, че в близките дни Петро Порошенко ще внесе законопроект, който предвижда предаването за постоянно ползване на константинополския патриарх Андреевската църква, която в момента се използва от Украинската автокефална православна църква (УАПЦ), съобщава вестник „Украинская правда“.
По думите на Луценко, президентът поддържа стремежа за възможно най-бързо получаване на „томос“ и в знак на солидарност с този процес прави символичен жест.
„Тези дни ще бъде внесен законопроект, с който Порошенко предлага да се предаде Андреевската църква за постоянно ползване от Вселенския патриарх, като символичен жест за това, че свети Андрей навремето е покръстил Украйна. Това ще бъде символичен жест за единението с Майката-Църква“, заяви тя, като добави, че държавният глава очаква от всички фракции във Върховната рада да подкрепят законопроекта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна.ua”: Порошенко смята, че РПЦ е влязла в конфликт със „световното православие“

„Страна.ua”: Порошенко смята, че РПЦ е влязла в конфликт със „световното православие“

16 Октомври 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Киев. „Руската православна църква“ (РПЦ) се е поставила в самоизолация и конфликт с цялото световно православие“, заяви президентът на Украйна Петро Порошенко по време на среща с екзарси от Константинополската патриаршия в Киев, съобщи телевизионният канал „112 Украина“, предава порталът „Страна.ua“.
„Точно както Русия в момента се противопоставя на целия свят по въпроса за руската агресия в източната част на нашата държава, незаконната анексия на Крим, позицията за Абхазия и Осетия, точно по същия начин в момента, за съжаление и руската църква се постави в самоизолация и конфликт с цялото световно православие“, заяви Порошенко.
Държавният глава се надява, че Русия няма да доведе ситуацията до пълен разкол.
„Надявах се, че това няма да се случи, но ние с вас трябва да бъдем готови за този процес и в същото време да се молим за това, че Господ чрез ръцете на Негово Светейшество ще ни дари с автокефалия“, заключи Порошенко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„День“ (Украйна): Петро Порошенко се е срещнал с екзарси от Константинополската патриаршия

„День“ (Украйна): Петро Порошенко се е срещнал с екзарси от Константинополската патриаршия

16 Октомври 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко е провел срещи с екзарси от Константинополската патриаршия, съобщи самият той във „Фейсбук“, пише киевският ежедневник „День“.
Това е първата среща на държавния глава с екзарсите след обявяването на решението на Синода на Константинополската патриаршия за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква – Киевска патриаршия, отбелязва вестникът.
„След нареждане от Кремъл зависимото от него руско църковно началство обяви прекъсване на евхаристичното общение с Константиполската патриаршия. Тази реакция на духовните и светските власти в Русия на стремежа на украинците и решението на Вселенската патриаршия (Константинополската) означава, че ние сме на правилен път“, отбеляза украинският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Българската църква чака официална информация за решението на синода на РПЦ

ТАСС: Българската църква чака официална информация за решението на синода на РПЦ

16 Октомври 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Българската православна църква (БПЦ) чака официална информация за решението на синода на РПЦ, след което ще бъде готова да заяви своята позиция, съобщиха пред кореспондент на ТАСС във вторник от синода на БПЦ.
„За решението на синода на РПЦ ние знаем от съобщения в медиите, затова чакаме официална информация. Веднага щом пристигне писмото от РПЦ, синодът на БПЦ ще се събере, за да го обсъди“, съобщиха от църковната ни администрация.
По-рано, припомня руската агенция, на заседание на синода на БПЦ, което се състоя на 3 и 4 октомври, бе взето решение въпросът за намерението на константинополския патриарх Вартоломей да предостави автокефалия на Украйна да бъде предаден за разглеждане от специална комисия, а предложението на ловчанския митрополит Гавриил „за свикване на всеправославен събор, който трябва да реши този въпрос“, бе отклонено.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Грузинската православна църква ще оцени позицията на РПЦ за разрива на отношенията с Константинопол

ТАСС: Грузинската православна църква ще оцени позицията на РПЦ за разрива на отношенията с Константинопол

16 Октомври 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Тбилиси. Грузинската православна църква (ГПЦ) ще разгледа аргументите на РПЦ във връзка с прекратяването на евхаристичното общение с Константинополския патриарх, съобщи във вторник пред кореспондент на ТАСС секретарят на грузинския патриарх Илия Втори протойерей Михаил (Ботковели), като отбеляза, че ГПЦ е „очаквала подобна реакция от Руската църква“.
„Разполагаме с материалите, на основание на които РПЦ прие решение за невъзможността да продължи в бъдеще евхаристичното общение с Консантинополския патриархат. Ще ни трябва време, за да изучим всички аргументи на РПЦ, след което ГПЦ ще озвучи своята позиция“, заяви протойерейът.
Той отбеляза, че за разглеждането на този въпрос в най-скоро време ще се събере Свещеният синод на ГПЦ.
Руската агенция припомня, че на 15 октомври членовете на Свещения синод на РПЦ признаха за невъзможно по-нататъшното пребиваване в евхаристично общение с Константинополския патриархат във връзка с неговото „посегателство над каноническата територия“ на Московската патриаршия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.