НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Независимая газета“: Решенията на синода в Минск са подкрепени от политиците

„Независимая газета“: Решенията на синода в Минск са подкрепени от политиците

16 Октомври 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Минск. Решенията на синода в Минск са подкрепени от политиците, пише руският вестник “Независимая газета“
Синодът на Руската православна църква прекрати евхаристийното общение с Константинополската патриаршия. За това решение беше получено "благословение" от политиците както в Минск, така и в Москва. Преди срещата президентът на Беларус Александър Лукашенко се срещна отделно с епископите, а преди това и отделно с патриарха на Москва и цялата Русия Кирил. Поради срещата между патриарха и президента срещата на синода започна със закъснение. "Трябва да ви уверя, без значение каква е ситуацията, ще направим всичко, така че в мирна и спокойна Беларус никога да няма противоречиви сблъсъци не само между религиите, но не дай Боже, между нас православните", каза държавният глава на Беларус Александър Лукашенко. Президентът нарече патриарха "близък човек", който не се нуждае от покани да посети тази страна. Намекът е повече от прозрачен: през 2014 г. ръководителят на Руската православна църква не е бил допуснат в Киев да отпразнува Деня на кръщението на Русия и оттогава патриархът не е стъпил на украинска земя.
В петък заседанието на руския Съвет за сигурност се проведе под председателството на руския президент Владимир Путин. В понеделник прессекретарят на ръководителя на руската държава Дмитрий Песков отново потвърди, че църковната ситуация в Украйна е обсъдена там. "Настъпила е размяна на мнения. Разбира се, решенията, които бяха взети в Истанбул (от Синода на църквата в Константинопол на 11 октомври – бел. авт.), по един или друг начин, могат да повлияят на живота на руската православна църква в Украйна. Тази тема беше просто обсъдена ", каза Песков пред репортери. В същото време той изясни: "Говорим за църквата, която принадлежи на Московската патриаршия, не говорим за църквата, която Московската патриаршия смята за схизматична".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Руската православна църква обвини Вселенската патриаршия  в разкол

„Коммерсантъ“: Руската православна църква обвини Вселенската патриаршия в разкол

16 Октомври 2018 | 02:38 | Агенция "Фокус"
Минск/Киев. Светият синод на Руската православна църква заяви, че действията на Константинополската патриаршия, която в четвъртък отмени решението, взето в XVII век, за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и свали анатема за самопровъзгласилият се за Киевски патриарх Филарет и ръководителя на Украинската автокефална църква Макарий, представляват разкол, пише руският ежедневник "Коммерсантъ.
Йерарси на Руската православна църква обявиха за прекратяване на евхаристийното общение с Вселенската патриаршия и призоваха предстоятелите на другите православните църкви да направят оценка на действията на Цариградската патриаршия.
Украинските власти и православното духовенство реагираха двусмислено на изявлението на Синода на Руската православна църква. Според събеседник на изданието в Украинската православна църква (Московската патриаршия) "ситуацията напомня трудния развод на съпрузи и прехода към нова фаза на отношенията". "Перспективата за придобиване на Томос не трябва да създава за украинските православни необходимостта да избират с кого и срещу кого да бъдат - те трябва да запазят възможността да бъдат признати като част от световното православие, а не да избират , в коя православната църква да се кръстят или да се оженят, и да има възможност да са съпричастни в тайнствата и да усетят Божията любов , която произтича от тях ". Събеседникът нарича отговора на Руската православна църква към действията на Константинопол "очакван": "Така става, когато законът вземе връх над любовта“.
Депутатът от Върховната рада на Радикалната партия Игор Мосийчук вярва, че "е въпрос на дни дали свещениците от Украинската православна църква-Московски патриархат ще подкрепят "Минската схизма "“, провъзгласена от Руската православна църква и ще станат секта еретици, които няма да бъдат допускани в християнските храмове по света " "Вратите на украинската поместна православна църква, която ще бъде част от световната православна църква, са отворени за тях", пише Мосийчук в социалната мрежа „Фейсбук“. "Енориите трябва да знаят, че никой няма да им наложи езика на богослуженията в украинската поместна православна църква“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.