НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Трудът на учените е също толкова важен, колкото и този на учителите, затова трябва да бъде адекватно финансиран

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Трудът на учените е също толкова важен, колкото и този на учителите, затова трябва да бъде адекватно финансиран

12 Октомври 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Трудът на учените е също толкова важен, колкото и този на учителите, затова трябва да бъде адекватно финансиран. Това каза председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски в интервю за Агенция „Фокус“ по повод навършването на 149 години от създаването на БАН.
Акад. Юлиан Ревалски коментира, че част от най-големите предизвикателства, които стоят пред БАН, са повишаването на качеството на научната дейност и адекватното ѝ финансиране. „Защото науката е една, няма национални науки, така че ние се сравняваме с всички учени в света. Т.е. едно от предизвикателствата е да запазим нашите високи позиции, които в момента имаме, и да ги подобрим. Друго предизвикателство, което стои в национален мащаб, е това да убедим институциите, че трудът на учения е високо ефективен и е изключително важен за развитието на една държава. Защото като че ли все още в обществото и в институциите битува мнението, че учените може би не са чак толкова важни и техният труд не е чак толкова добре измерим. И поради тази причина имаме проблеми и с финансирането. Така че едно от предизвикателствата е да убедим, че този труд е много важен – толкова важен, колкото и на учителите и на други уважавани слоеве в нашето общество, и той трябва да бъде адекватно финансиран. Това е едно съществено предизвикателство, защото ако то не се подобри, ние ще губим все повече и повече нашите учени“, каза акад. Ревалски.
Той обясни, че в България науката се финансира на принципите, които съществуват и в други страни, само че въпросът е в това какъв е размерът. „Има една част, която идва като бюджетна субсидия от страна на националния бюджет. А от друга страна, има т. нар. проектна дейност, която институтите на БАН извършват с голяма активност. Нека само да кажа, че около 40% от нашия глобален бюджет идва по линия на различни проекти и различни договори, които правим. Тоест, принципите са подобни на други страни. Проблемът е в отношението и в това какви средства се отделят от държавата за институционално финансиране – то не е голямо, но съгласно приетата стратегия от миналата година, трябва да се увеличи и ние очакваме това“, каза още акад. Ревалски и обясни, че като говори за науката има предвид не само БАН, а науката като цяло в България.
„Очакваме много по-сериозно увеличение на институционалното финансиране, за да може да се доближим до това, което другите европейски страни правят, и до това, което е записано в нормативни документи на ЕС. Целта беше към 2020 г. да се достигне до 1,5% финансиране на науката от държавния бюджет, но сме твърде далече от това число. Така че в това отношение институциите също трябва да поемат своята отговорност. А пък учените, от друга страна, ще трябва да търсим и проектно финансиране, което и сега правим“, обясни акад. Ревалски.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАН отбелязва 149 години от основаването си

БАН отбелязва 149 години от основаването си

12 Октомври 2018 | 07:53 | Агенция "Фокус"
София. Тържествено събрание по случай 149 години от създаването на Българската академия на науките и 180 години от рождението на проф. Марин Дринов ще се проведе от 11.00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН (Голям салон, ул. „15-ти ноември” №1). Основният доклад на тема „Проф. Марин Дринов – ученият и неговият личен свят“ ще изнесе гл. ас. д-р Димитър Христов от Института за исторически изследвания на БАН. Това съобщиха от пресцентъра на БАН.
Марин Дринов (1838–1906) е основател и председател на Българското книжовно дружество (БКД). Действителен член (1869 г.) и председател на БКД в Браила (1869–1878 г.) и в София (1878–1882/1884–1898 г.). Става вицегубернатор на София и участва във Временното руско управление в страната.
По повод 180 години от рождението на проф. Марин Дринов в 12.30 часа в централното фоайе на Българската академия на науките ще бъде открита изложба, организирана от Научния архив на БАН. Експозицията разкрива основните моменти от живота и дейността на проф. Марин Дринов, както и неговата значимост като основоположник в различни сфери от българската история и наука.
Също така по време на тържеството ще бъде представена дигиталната колекция „Книжовното наследство на Марин Дринов в Централна библиотека на БАН“, която включва публикации на проф. Марин Дринов, списания като „Периодическо списание на БКД“, „Училищен преглед“ и други документи, носещи неговия подпис, които са притежание на Централна библиотека на БАН. Някои от тях ще бъдат показани и като част от постерната изложба във фоайето.
Проф. Марин Дринов е първият български историк, достигнал най-високите нива в професионалния си път. Неговите проучвания са посветени на важни въпроси от българската история: участието на славяните и прабългарите в генезиса на българската народност; историята на Българската църква във връзка с разрешаването на българо-гръцкия църковен спор; теми от Българското възраждане; делото на Светите братя Кирил и Методий и делото на патриарх Евтимий Търновски. Трудовете му имат принос в развитието на византинистиката, историята на балканските народи, етнографията, езикознанието, литературознанието и фолклористиката.
Българската академия на науките е съорганизатор на тържественото честване по повод 180 години от рождението на проф. Марин Дринов, което ще се проведе в родния му град Панагюрище от 18 до 21 октомври.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.