НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът реши държавата да подпомага всички сираци (ОБЗОР)

Парламентът реши държавата да подпомага всички сираци (ОБЗОР)

12 Октомври 2018 | 21:41 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи, с които отпусна семейна помощ и на децата без право на наследствена пенсия, с един или двама починали родители. Помощта ще се предоставя на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Родителят или настойникът трябва да живеят постоянно в страната. За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище. На първо четене промените бяха приети единодушно на 21 септември. При окончателното им гласуване обаче БСП и ДПС настояха да се обмисли изискването за подоходен критерий при отпускането на новата помощ. Опозицията се обяви за това критерият да отпадне. Така по настояване на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов гласуването за подоходния критерий беше отложено. Първоначалните изменения предвиждаха родителят или настойникът да получава семейната помощ, ако средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на дохода, определен в Закона за бюджета. За тази година определеният доход е 450 лева. След консултации с премиера Бойко Борисов и финансовото министерство отпадането на подоходния критерий беше подкрепено единодушно. Така на децата без право на наследствена пенсия ще се отпуска помощ от държавата без подоходен критерий. Новата помощ ще се получава от децата до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. От БСП настояха възрастта да бъде 26 години, но депутатите не подкрепиха предложението им.
Идеята за отпускане на държавна помощ и за децата без право на наследствена пенсия се зароди след писмо на адвокат Златина Хаджипанайотова до Дядо Коледа от края на миналата година. Тя се обърна за подкрепа към омбудсмана Мая Манолова, която стартира инициативата в края на декември 2017 г. и предложи законодателните промени. В кулоарите на парламента общественият защитник заяви, че с приемането на законовите изменения вече всички сираци ще получават финансова подкрепа от държавата. „Обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва собствената им държава, ще отпадне“, посочи Мая Манолова. Адвокат Златина Хаджипанайотова коментира, че с промените България вече е майка на децата сираци, а не мащеха. „Всяко българско дете, останало без един или двама родители, ще има малко по-достойно съществуване“, посочи тя.
Промените влизат в сила от 1 януари 2019 година. Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия, или новата социална помощ. 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адв. Златина Хаджипанайотова: С новите промени в Закона за семейните помощи за деца България се превърна от мащеха в майка на децата сираци

Адв. Златина Хаджипанайотова: С новите промени в Закона за семейните помощи за деца България се превърна от мащеха в майка на децата сираци

12 Октомври 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. С новите промени в Закона за семейните помощи за деца България се превърна от мащеха в майка на децата сираци. Това каза за Агенция „Фокус“ адвокат Златина Хаджипанайотова, самотна майка на три деца, която заедно с омбудсмана Мая Манолова изпрати писма на всички 240 народни представители с предложение за промяна в Закона за семейните помощи за деца, да отпадне подоходният критерий за получаване на персонална пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия.
„Благодарение на българския омбудсман Мая Манолова и всички българи, които застанаха зад българските деца сираци, в момента България вече не е мащеха, а се превърна в майка на децата сираци. Това беше една много дълга битка – битка от една година, битка, по която работеха специалистите на българския омбудсман и аз лично също като адвокат. Имаше предложения, които бяха внасяни нееднократно в парламента и които нито една политическа партия не посмя на подкрепи дори и за разглеждане. И предложения, които накрая, в последния момент, бяха внесени от Министерския съвет и бяха осакатени“, обясни Хаджипанайотова.
Тя посочи, че това, че депутатите гласуваха закона без подоходен критерий е най-доброто, което можеше да направи българският парламент. „Изключително щастлива съм, защото към днешна дата всяко българско дете, останало без един или двама родители, ще има едно малко по-достойно съществуване. Благодаря на Мая Манолова, защото от първия ден заедно с нейния екип изготвихме този законопроект и го внесохме. Сега съм безкрайно щастлива, защото всички наши управляващи разбраха, че България трябва да се грижи за своите деца. И това е един път, който тепърва ще продължава. И ние, всички български майки и бащи, ще продължим да се борим за едно по-достойно съществуване на децата ни и за права, които те имат в целия Европейски съюз“, каза още Златина Хаджипанайотова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Постигнахме едно разумно решение за децата сираци, което няма да струва много

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Постигнахме едно разумно решение за децата сираци, което няма да струва много

12 Октомври 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Постигнахме едно разумно решение за децата сираци, което няма да струва много. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В понеделник ще имаме коалиционен съвет“, заяви още Цветанов. На въпрос какви са отношенията в коалицията, Цветанов отговори: „Работни“. По думите му днес е имало текст, който е предизвикал сериозно политическо говорене, но са провели консултации с коалиционните си партньори и са постигнали разумно решение. Цветанов визира текста от Закона за семейните помощи за деца, в които отпадна подоходният критерий за получаване на помощи.
На въпрос дали министър Младен Маринов има подкрепата на всички партньори в коалицита, Цветанов заяви, че гласуването за неговия избор е бил много ясен знак. „Нека това, което имаме като различия, аз не бих искал да отговарям чрез медиите и искам да говоря с тях директно“, допълни Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новата семейна помощ за деца без право на наследствена пенсия ще се отпуска без подоходен критерий

Новата семейна помощ за деца без право на наследствена пенсия ще се отпуска без подоходен критерий

12 Октомври 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи. С промените се въвежда нов вид помощ за деца без право на наследствена пенсия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението за подоходен критерий за отпускане на новата помощ породи дебати в пленарна зала. От БСП и ДПС призоваха то да се преосмисли и критерият да отпадне. Така по настояване на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов гласуването за подоходния критерий беше отложено. След консултации с премиера Бойко Борисов и финансовото министерство отпадането на подоходния критерий беше подкрепено единодушно с 128 гласа „за“.
Новата помощ ще се получава от децата до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. От БСП настояха възрастта да бъде 26 години, но депутатите не подкрепиха предложението им.
Първоначалните изменения предвиждаха родителят или настойникът да получава семейната помощ, ако средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на дохода, определен в Закона за бюджета.
Промените влизат в сила от 1 януари 2019 година.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Децата без право на наследствена пенсия вече ще получават семейна помощ

Децата без право на наследствена пенсия вече ще получават семейна помощ

12 Октомври 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи. С приетите промени се дава възможност децата без право на наследствена пенсия да получават семейна помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На първо четене въвеждането на нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители беше подкрепено единодушно на 21 септември.
Депутатите решиха помощта да се предоставя на другия родител или на настойника/попечителя, който отглежда детето. Родителят или настойникът трябва да живеят постоянно в страната. За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище.
Според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ. 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще подкрепим предложението всяко дете сирак да получава помощ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще подкрепим предложението всяко дете сирак да получава помощ

12 Октомври 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. След разговори с „Обединени патриоти“, с експерти от социалното министерство и с личния ангажимент на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов ще подкрепим текста, с който ще се даде възможност всяко дете сирак да получава помощ. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по окончателните промени в Закона за семейните помощи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще можем да го обвържем и с децата, които нямат наследствена пенсия от починалите си родители“, обяви той. „Текстът ще бъде подкрепен от парламентарното мнозинство, от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Благодаря за разбирането и за намирането на консенсус на всички деца с починали родители и ще могат да се възползват от тази помощ“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Надявам се, че финансовата подкрепа за децата сираци няма да бъде символична и ще бъде определена в Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Омбудсманът Мая Манолова: Надявам се, че финансовата подкрепа за децата сираци няма да бъде символична и ще бъде определена в Закона за държавния бюджет за 2019 г.

12 Октомври 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се, че финансовата подкрепа за децата сираци няма да бъде символична и ще бъде определена в Закона за държавния бюджет за 2019 г. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова във връзка с помощите за деца сираци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Доскоро имаше унизителни ограничения, че подкрепа получават само тези, чиито родители имат доход до 75 лв. Представете си, кое е това българско семейство, което може да оцелее“, поясни Манолова. По думите й несправедливостта повече няма да съществува.
Манолова допълни, че добрите граждански кампании с добра енергия, които преследват справедливи каузи - успяват. Според нея държавата трябва да бъде майка на своите деца, а не мащеха. От своя страна Златина Хаджипанайотова, дала началото на кампанията за децата сираци, заяви, че от днес държавата е станала майка на всички деца и не ги разграничава. „Ние извоювахме една огромна победа за всички деца в неравностойно положение“, каза Златина Хаджипанайотова и благодари на омбудсмана Мая Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Вече всички деца сираци ще получават финансова подкрепа от българската държава

Омбудсманът Мая Манолова: Вече всички деца сираци ще получават финансова подкрепа от българската държава

12 Октомври 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Вече всички деца сираци ще получават финансова подкрепа от българската държава. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова във връзка с помощите за деца сираци, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След една кампания, след писане на законопроекти, срещи с парламентарните групи, натиск, имаме добра новина. Имаме победа. Абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий“, каза омбудсманът. Манолова поясни, че кампанията е започнала с писмото на Златина Хаджипанайотова до Дядо Коледа, с което молеше и настояваше българската държава да подкрепи децата сираци. „Обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва собствената им държава, ще отпадне“, каза Маналова и поясни, че се чувства щастлива, защото се връща справедливостта и достойнството на децата и техните живи родители. „Става дума за 6000 деца и е абсолютно във възможностите на българската държава да подкрепи всяко едно от тях“, допълни Маналова. По думите й вече няма да има ограничение на подоходния критерий.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прекрати гласуването на промените в Закона за семейните помощи за деца, докато не стане ясно решението за подоходния критерий при отпускането на новата помощ

Парламентът прекрати гласуването на промените в Закона за семейните помощи за деца, докато не стане ясно решението за подоходния критерий при отпускането на новата помощ

12 Октомври 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прекрати гласуването на окончателните промени в Закона за семейните помощи за деца, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гласуването ще продължи, след като стане ясно какво решение е взето за подоходния критерий при отпускането на новата помощ за деца без право на наследствена пенсия. Предложението за подоходен критерий за отпускане на новата помощ породи дебати в пленарна зала. От БСП и ДПС призоваха то да се преосмисли и критерият да отпадне. Така по настояване на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов гласуването за подоходния критерий беше отложено. Вносителите на промените провеждат консултации с финансовото министерство и с премиера Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предлагам отлагане на гласуването за подоходния критерий за новата помощ за деца, за да го съгласуваме с премиера и финансовото министерство

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предлагам отлагане на гласуването за подоходния критерий за новата помощ за деца, за да го съгласуваме с премиера и финансовото министерство

12 Октомври 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Понеже темата за подоходния критерий предизвика сериозен дебат в пленарна зала бих предложил да отложим гласуването на точката с 1 час. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по окончателните промени в Закона за семейните помощи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да направим допълнителни съгласувания с Министерството на финансите и с премиера Бойко Борисов, за да можем да вземем правилното решение“, заяви той. „Решение, което да намали напрежението и ако има възможност да се направи този консенсус“, посочи Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Адемов, ДПС: Трябва да се обясни как надбавката за деца с един родител няма подоходен критерий, а за тези без право на наследствена пенсия ще има такъв

Хасан Адемов, ДПС: Трябва да се обясни как надбавката за деца с един родител няма подоходен критерий, а за тези без право на наследствена пенсия ще има такъв

12 Октомври 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Деца с един родител имат право на надбавка без подоходен критерий. Абсолютно същите деца без право на наследствена пенсия ще получават новата семейна помощ, но с подоходен критерий. Ето това трябва да обясните. Това каза депутатът от ПГ на ДПС и председател на социалната комисия Хасан Адемов в дебатите по окончателните промени в Закона за семейните помощи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Приемам, че трябва да бъдат подпомагани тези, които имат най-голяма нужда“, посочи той. „Искаме ли да помогнем на тези деца или не искаме“, попита Хасан Адемов. „Разбирам аргументите ви, но трябва да помислим да търсим справедливостта“, посочи той по повод предложението да има подоходен критерий при отпускането на новата семейна помощ за деца без право на наследствена пенсия.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Менда Стоянова, ГЕРБ: Подоходният критерий за деца без право на наследствена пенсия трябва да остане, защото има сираци, чиито родители са милионери

Менда Стоянова, ГЕРБ: Подоходният критерий за деца без право на наследствена пенсия трябва да остане, защото има сираци, чиито родители са милионери

12 Октомври 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Подоходният критерий за деца без право на наследствена пенсия трябва да остане, защото има сираци, чиито родители са милионери. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова по време на дебатите по второто четене на промените в Закона за семейните помощи за деца, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички деца останали без един или двама родители, съгласно Кодекса за социално осигуряване, имат право на наследствена пенсия и те получават такава в размери, определени в този Кодекс и зависещи от размера на заплатата, годините на стаж и осигуровките, които въпросният родите е внасял до момента на неговата смърт. Това, което разглеждаме в момента са деца, сираци, останали без един или двама родители, чиито починал родител не е имал пет години стаж и не е успял за тези години да набере достатъчно вноски, така че да има възможност детето му да получи наследствена пенсия“, заяви още Стоянова. По думите й в момента депутатите се опитват със социална помощ да се реши този проблем. „Сега ние казваме - да, искаме да подкрепим тези деца, които са останали без родители. Обикновено това са млади родители, явно не е имало кога да натрупат този 5-годишен стаж“, посочи още Стоянова. „Социалната помощ като всяка друга социална помощ, за да бъде такава, в крайна сметка трябва да отговаря на това подкрепеното лице или семейство да няма достатъчно доходи и възможности само да се справя.Това е логиката на всички социални помощи, които ние тук с вас в различните години сме гласували. За това смятам, че трябва да има подоходен критерий. Подоходният критерий означава, че останалият един родител няма достатъчно пари“, допълни председателят на Бюджетна комисия. По думите й има деца сираци, чиито родители са милионери. „И на тях ли трябва да даваме социална помощ?“, попита Менда Стоянова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Предложението за подоходен критерий при новата семейна помощ за деца има своята правна и житейска логика

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Предложението за подоходен критерий при новата семейна помощ за деца има своята правна и житейска логика

12 Октомври 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Предложението да има подоходен критерий при отпускането на новата семейна помощ за деца има своята правна и житейска логика. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на социалната комисия в дебатите по окончателните промени в Закона за семейните помощи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички семейни помощи имат доходен критерий, от 450 лева за тази година“, заяви тя и уточни, че размерът на този критерий се определя всяка година в Закона за бюджета. „Въвеждаме нов вид месечна помощ за деца, чиито родители са починали и нямат право на наследствена пенсия“, обясни Светлана Ангелова. „Към момента тези деца имат право да получат персонална пенсия. Достъпът до нея е също на база на доходен критерий“, допълни тя. „С предложението ни даваме възможност на около 5600 деца да получат финансова подкрепа. Досега такова право са имали само около 2600 деца“, заяви Светлана Ангелова.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Трябва да отпадне подоходният критерий за месечните помощи за дете без право на наследствена пенсия

Георги Гьоков, БСП: Трябва да отпадне подоходният критерий за месечните помощи за дете без право на наследствена пенсия

12 Октомври 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да отпадне подоходният критерий за месечните помощи за дете без право на наследствена пенсия. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по социална политика Георги Гьоков по време на дебатите по второто четене на промените в Закона за семейните помощи за деца, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Гьоков в много от случаите хората готвят документи и после се оказва, че децата нямат право на помощи заради подоходния критерий. „Ясно е, че това са български деца в неравностойно и неравноправно положение. Обществото трябва да засвидетелства грижа за тях. Още повече, че вече има изключение от този принцип да има такъв подоходен критерий. Това е при месечните помощи за хора с увреждания. Ще ви припомня, че по данни на НСИ към 31 декември 2017 г. 22 099 деца до 20-годишна възраст получават наследствени пенсии, а 2 693 деца до 20-годишна възраст получават персонални пенсии“, допълни Гьоков. По думите му статистиката показва, че от началото на 2018 г. общият брой на деца до 20-годишна възраст с един жив родител е 29 992 деца, а 664 са с двама починали родители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.