НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Десетки граждани протестират срещу промени в Закона за вероизповеданията пред сградата на Народното събрание

София: Десетки граждани протестират срещу промени в Закона за вероизповеданията пред сградата на Народното събрание

2 Декември 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани протестират срещу промени в Закона за вероизповеданията пред сградата на Народно събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Мирното шествие се организира от християнската общност на протестантските вярващи и църкви в България. В района на протеста има засилено полицейско присъствие. Протестиращите носят плакати, които гласят „Свобода на словото, на вярата, на убежденията“, „Бога да пази България“, „Да се запази независимостта на държавата от църквата и на църквата от държавата“, „България е демокрация, а не диктатура и тоталитаризъм“, „Ненамеса на държавата във вярата“.
Протестът се организира за четвърта поредна неделя в столицата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще се проведе молитвено шествие срещу промените в Закона за вероизповеданията

В София ще се проведе молитвено шествие срещу промените в Закона за вероизповеданията

2 Декември 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. В София ще се проведе молитвено шествие срещу промените в Закона за вероизповеданията. Протестът за свобода на вероизповеданията се организира от християнската общност на протестантските вярващи и църкви в България.
Мирната демонстрация ще започне в 13.00 часа от пл. „Народно събрание“ и ще достигне Министерския съвет, откъдето ще се насочи по бул. „Витоша“ до НДК. От там ще продължи по улица „Георги С. Раковски“ и ще се върне отново пред Народното събрание
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анонимните дарения и различните модели на финансиране остават в Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

Анонимните дарения и различните модели на финансиране остават в Закона за вероизповеданията (ОБЗОР)

16 Ноември 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът и Светият Синод достигнаха до консенсус във връзка с предложенията за промени в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене. Това съобщиха председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Така законопроектът ще бъде внесен в парламента за второ четене със сериозни промени.
Първоначалното предложение беше да се въведе забрана религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. А всяко дарение да се разрешава от дирекция „Вероизповедания“. В проекта се предвиждаше още и вероизповеданията да се финансират по нов модел - чрез държавна субсидия, която да се предоставя само на тези от тях, към които принадлежи не по-малко от 1% от населението на страната. Друга промяна гласеше чужденци да могат да участват в проповеди само ако това е предварително съгласувано с дирекция "Вероизповедания", която е структура в Министерския съвет.
Цветан Цветанов обясни, че Светият Синод е съгласен с промените, направени между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията. „Той предизвика доста различни мнения в обществото и в съответните вероизповедания. И в тази връзка направихме среща с министър-председателя Бойко Борисов и депутати в Светия Синод. Тогава поехме като ангажимент, че когато има съгласие от Светия Синод по всички законодателни промени, които ще бъдат коригирани между първо и второ четене, ще можем да ги разглеждаме в пленарна зала и в комисии на второ четене“, каза още Цветанов.
Йордан Цонев коментира, че с поправките в Закона за вероизповеданията са направени всички възможни отстъпки – и за финансирането по различен модел на всяко вероизповедание, и за анонимните дарители, и за чуждите вероизповедания. „Имахме многочасови работни срещи с участие на представителите на всички вероизповедания и в рамките им сближихме позициите. И на 15 ноември имаше изработен един вариант, в който сме приели почти всички предложения на основните вероизповедания“, обясни Цонев. Той посочи, че проектът се внася в Народното събрани с подписите както на всички представители на вероизповеданията, които са участвали в работните групи, така и с тези на председателите на групите на ГЕРБ и ДПС. След това председателят на парламента трябва да насрочи дата, на която той да бъде гласуван окончателно в пленарна зала.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки – и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания

Йордан Цонев, ДПС: В поправките в Закона за вероизповеданията направихме всички възможни отстъпки – и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания

16 Ноември 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
София. В поправките в Закона за вероизповеданията между първо и второ четене направихме всички възможни отстъпки – и за финансирането, и за дарителите, и за чуждите вероизповедания. Това каза депутатът от ДПС Йордан Цонев пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имахме многочасови работни срещи с участие на представителите на всички вероизповедания и в рамките им сближихме позициите. И вчера имаше изработен един вариант, в който сме приели почти всички предложения на основните вероизповедания. Предстои днес да уточним редакционно още няколко текстове, след което ще помолим тези, които участват в работната група, да дадат писменото си съгласие. После ще помолим и председателите на парламентарните групи да ги подпишат“, каза още Цонев и посочи, че до 18.00 ч. днес поправките трябва да се внесат в Народното събрание, защото тогава изтича срокът.
„Обемът, върху който работим, е много голям. Правят се всички възможни отстъпки – и по отношение на модела на финансиране, и по отношение на чуждите вероизповедания, и по отношение на дарителите, за да остане анонимността на даренията. Въпросът е да започне да работи моделът. В тази връзка работихме в един добър тон и мисля, че ще постигнем консенсус“, посочи депутатът от ДПС.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Светият Синод е съгласен с предложенията между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията, предстои да изрази писмено становище

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Светият Синод е съгласен с предложенията между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията, предстои да изрази писмено становище

16 Ноември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Светият Синод е съгласен с предложенията между първо и второ четене в Закона за вероизповеданията, предстои да изрази писмено становище. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С ДПС направихме взаимно съгласуване по една тема, която днес изтича като предложение между първо и второ четене - Закона за вероизповеданията. Той предизвика доста различни мнения в обществото и в съответните вероизповедания. В тази връзка направихме среща с министър-председателя Бойко Борисов и депутати в Светия Синод. Тогава поехме като ангажимент, че когато има съгласие от Светия Синод по всички законодателни промени, които ще бъдат коригирани между първо и второ четене, ще можем да ги разглеждаме в пленарна зала и в комисии на второ четене“, каза още Цветанов.
Той посочи, че депутатът от ДПС Йордан Цонев гарантира, че Светият Синод е съгласен предложенията, които ще бъдат направени между първо и второ четене. „И сега трябва да се вземе писмено становище, че те дават съгласието си и тогава и аз, и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще положим подписа си, за да може действително да изпълним ангажимента си и да спазим срока“, заяви Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.
Приеха Глобалния пакт на ООН за миграцията. 10 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.