НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„B92“ (Сърбия): Русия подкрепя „единствено конституцията на Сърбия и Резолюция 1244 на СС на ООН“ в евентуално решение за Косово

„B92“ (Сърбия): Русия подкрепя „единствено конституцията на Сърбия и Резолюция 1244 на СС на ООН“ в евентуално решение за Косово

12 Октомври 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще подкрепи всяко решение относно Косово, което се подкрепя и от сръбския народ, и съответства на сръбската конституция и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, предава белградското радио „B92“.
Такава оценка беше направена по време на среща между министъра на иновациите и технологичното развитие на Сърбия Ненад Попович и председателя на комисията по външна политика на Съвета на Руската федерация Константин Косачев.
Попович изрази своята благодарност към Русия и президента Владимир Путин за принципната им подкрепа в запазването на териториалната цялост и суверенитет на Сърбия.
„Благодарни сме на Русия за това, че уважават международното право и за позицията им, че ще подкрепят решение за Косово единствено в рамките на конституцията на Република Сърбия и Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН)“, заяви Попович, добавяйки че „единствено подобно решение гарантира запазването на мира и икономическото бъдеще за сърбите и албанците в Косово“, посочиха от министерството.
Косачев подчерта, че сръбското население в Косово може да разчита на подкрепата на Русия.
„Моето послание към сърбите в Косово е, че Русия стои заедно със сръбския народ и със Сърбия“, заяви Косачев, добавяйки че Русия ще остане последователна в уважението си към международното право и Резолюция 1244, която признава Косово като интегрална и неотчуждаема част от Сърбия.
Попович и Косачев са обсъдили и начини за предоставяне на по-голяма икономическа помощ на сръбската общност в Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1tv (Македония): Косовската опозиция отхвърли покана за хармонизиране на резолюция относно диалога със Сърбия

1tv (Македония): Косовската опозиция отхвърли покана за хармонизиране на резолюция относно диалога със Сърбия

11 Октомври 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Опозиционните партии в Косово няма да участват в срещата, свикана от председателя на парламента Кадри Весела за хармонизиране на резолюцията, предложена от управляващите партии за диалога между Косово и Сърбия.
Представители на „Демократичния съюз на Косово“ и движението „Самоопределение“ заявиха, че поканата е несериозна, имайки предвид, че управляващите партии отхвърлиха искането на опозицията за парламентарно заседание за диалога с Белград.
Социалдемократическата партия на Косово все още не е обявила дали ще участва в срещата с „Демократическата партия на Косово“, „Алианс за бъдещето на Косово“ на премиера Рамуш Харадинай и „Социалдемократическата инициатива“ на вицепремиера Фатмир Лимай, които изготвиха проекторезолюция относно диалога със Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Косово трябва да определи своите стратегически интереси в диалога със Сърбия

Koha Ditore (Косово): Косово трябва да определи своите стратегически интереси в диалога със Сърбия

11 Октомври 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. В интерес на Косово е да се стреми към постигане на мирно споразумение, което да сложи край на конфликта и да изгради напълно нови отношения със Сърбия, цитира думите на публициста Ветон Сурои водещият прищински ежедневник Koha Ditore.
Двете страни трябва да определят стратегическите си интереси, а Косово трябва да се ангажира с процеса, уверен е Сурои, като допълва, че Белград и Прищина трябва да разгледат всички въпроси, които водят или могат да доведат до война и да ги решат с механизми, които мирът предвижда. Той изброява три неуредени въпроса, които включват стратегическите интереси на Косово. „Единият - не трябва да има преговори за промени в територията на Косово, а по-скоро за начина, по който Косово, с териториалната си цялост, ще установи мирни отношения със Сърбия. Второ, не трябва да се говори за промени в идентичността на Косово, която е въплътена в конституционната система на Косово като светска и мултикултурна европейска идентичност. Трето, да няма разговори, които да противоречат на стратегическия интерес на Косово, който е да живее в мир със съседите си и да стане част от НАТО и ЕС", обяснява публицистът.
Германският посланик в Косово Кристиан Хелд, който беше част от дискусионен панел, призова за по-положителен подход и от двете страни, за да се преодолеят настоящите пречки. Той каза, че е важно да се оформи една по-широка стратегическа визия за диалога между Косово и Сърбия. Изхождайки от миналото на Германия, той заяви, че разбира, че човек не може да продължи напред, знаейки, че не е получил извинение за причинената му болка. „Нуждаем се от това двете страни да идентифицират своите стратегически интереси в процеса. Международната общност не трябва да бъде тази, която да идентифицира тези интереси, това зависи от страните. Трябва да имате доверие да сключите двустранно споразумение. Мисля, че можете да направите това, само след като сте установили стратегическите си интереси“, коментира Хелд.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.