НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Независен" (Македония): Апелационният съд в Скопие потвърди: Никола Груевски го чака затвор

"Независен" (Македония): Апелационният съд в Скопие потвърди: Никола Груевски го чака затвор

23 Октомври 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър-председател на Македония и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и неговите адвокати приеха решението на Апелативния съд, съгласно което той трябва да изтърпи двугодишно наказание за лишаване от свобода заради доставка на луксозен "Мерцедес" за за нуждите на Министерството на вътрешните работи, съобщава електронното издание на скопския вестник "Независен".
Присъдата сега автоматично трябва да бъде предоставена до съдия за изпълнението й. В рамките на осем дни той трябва да предостави на Груевски покана за затвора.
Някои от средствата за масова информация в югозападната ни съседка твърдят, че Груевски ще бъде привикан за изпълнение на присъдата на 9 ноември в Куманово, но засега няма официално потвърждение на информацията. Адвокатите му обявиха, че ще поискат отлагане на влизането му в затвора.

Превод и редактиране: Тереза ​​Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Резултатите от референдума за името на Македония бяха обсъдени в София (ОБЗОР)

Резултатите от референдума за името на Македония бяха обсъдени в София (ОБЗОР)

11 Октомври 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) с подкрепата на Фондация Конрад Аденауер организира дискусия на тема „Българската и европейската гледна точка: Референдумът в Македония“. В нея участваха президентът на Р България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев, Андрей Стойковски, който е част от екипа за преговори на Македония с ЕС, както и бившият заместник гл. секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богойески. В дискусията се изказаха и депутатът от ПГ на ГЕРБ Христо Гаджев и зам.-председателят на БСП Деница Златева.
Според Андрея Стойковски в дискусията за името на Македония не достига рационалност, а мнозина са участвали на база емоции. „Ако говорехме на база на рационалността, ако се дистанцирахме от емоциите, вероятно щяхме да видим ползата от сключването на договора с Гърция“, коментира той. По повод влезлите в македонския парламент уставни промени по предложение на кабинета на премиера Зоран Заев, Стойковски призова депутатите да намерят смелост и да решат не само за себе си, а и за следващите поколения. За резултатите от референдума за името на Македония той посочи: „„Ако гледаме активността и резултата, то тогава този резултат, получен на референдума, е повече от ясен. Дори ако имаше минималната активност, този резултат е добър“. Андрея Стойковски уточни, че предстои започването на техническите подготовки за водене на преговори между Македония и ЕС.
Бившият заместник гл. секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богойески заяви, че договорът с Гърция променя реалността в Македония, което всъщност е създало истинския проблем за името на страната. Той обяви, че политиците от правителството са влезли много наивно и неподготвено в процеса на преговори с Гърция, водени от македонския си инат. Според него фактор за подкопаването на процеса за цялостен успех на референдума е липсата на лидерство на македонската политическа сцена. Петър Богойески обърна внимание, че опозицията в Македония е била изключена от разговорите с Гърция, от момента на сключване на договора, както и от референдума за името. По повод започването на разискванията на конституционалните промени, внесени от премиера Заев, той заяви: „Кризата с уставните промени в парламента може да прерасне в институционална“.
Президентът на Р България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев посочи, че Преспанското споразумение е подадена ръка, а ако Македония не я приеме, повторен шанс няма да има поне 20 години. „ЕС и НАТО няма какво повече да направят, те направиха всичко, че и повече от това“, коментира Росен Плевнелиев. Според него има 3 сценария за развитие на ситуацията. При позитивния сценарий македонският парламент ще вземе отговорно решение за договора с Гърция. При реалистичния сценарий поправките в македонската Конституция ще бъдат отхвърлени, ще последват избори, след които няма да се промени нищо. Според негативния сценарий Македония ще бъде изправена пред дългосрочно възстановяване от националпопулисткото управление.
Зам.-председателят на БСП Деница Златева определи като смелост инициирането на референдума за името на Македония от страна на премиера Зоран Заев, „Ясна е волята на участващите в референдума. Мнозинство от над 90% категорично подкрепи влизането на Македония в ЕС и НАТО чрез подкрепа на Преспанското споразумение“, обяви тя. От БСП намират позицията на опозиционната ВМРО – ДПМНЕ за необяснима.
Според ГЕРБ ако сега не се използва моментът за влизане на Македония в ЕС, не се знае кога отново ще има подобен момент. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев посочи, че не е било рационално бойкотирането или неучастието на референдума за името. „Ако македонските граждани бяха участвали, наистина щяхме да видим съотношението „за“ или „против“ в държавата“, посочи той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Гаджев, ГЕРБ: Ако сега не се използва моментът за влизане на Македония в ЕС, не се знае кога отново ще има подобен момент

Христо Гаджев, ГЕРБ: Ако сега не се използва моментът за влизане на Македония в ЕС, не се знае кога отново ще има подобен момент

11 Октомври 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. Ако сега не се използва моментът за Македония за влизане в ЕС, не се знае кога скоро пак ще има подобен момент. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Христо Гаджев на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гласуването на какъвто и да е вот е инструмент на демокрацията. Да бойкотираш или да не участваш в референдума не ми звучи рационално“, коментира той. „Ако македонските граждани бяха участвали, наистина щяхме да видим съотношението „за“ или „против“ в държавата“, посочи Христо Гаджев. „Резултатът е категоричен, над 90% са гласували за ратификация на договора“, уточни депутатът. „Не чух от хората, които защитават позиция да се бойкотира референдума, какво предлагат. Как предлагат Македония да се развива оттук нататък“, каза още Христо Гаджев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Инициирането на референдума за името на Македония беше голяма смелост от страна на премиера Зоран Заев

Деница Златева, БСП: Инициирането на референдума за името на Македония беше голяма смелост от страна на премиера Зоран Заев

11 Октомври 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. Инициирането на референдума за името на Македония беше голяма смелост от страна на премиера Зоран Заев. Това каза зам.-председателят на БСП Деница Златева по време на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Референдумът в Македония не е имал задължителен характер, но е факт, че големи надежди бяха възложени на него“, коментира тя. „От самото начало имаше неяснота по отношение на това дали ще се постигне необходимото мнозинство“, посочи Златева. „Ясна е волята на участващите в референдума. Мнозинство от над 90% категорично подкрепи влизането на Македония в ЕС и НАТО чрез подкрепа на Преспанското споразумение“, обяви тя. „Необяснима за нас е позицията на опозиционната партия ВМРО – ДПМНЕ, защото участието в един политически процес изисква дори да имаш позиция „не“, да я изразиш на референдума“, коментира Деница Златева. „Не е ясно какво ще се случи оттук нататък в парламента. В понеделник най-вероятно предстои първият вот“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Богойески, ВМРО- ДПМНЕ: Кризата с уставните промени в парламента може да прерасне в институционална

Петър Богойески, ВМРО- ДПМНЕ: Кризата с уставните промени в парламента може да прерасне в институционална

11 Октомври 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Кризата, която започна вчера, с уставните промени в парламента, може да прерасне в институционална. Това каза Петър Богойески, бивш заместник гл. секретар на ВМРО- ДПМНЕ, на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес в Македония имаме ново разделение - на македонци и северномакедонци. Това е силно подкрепено от огромен дял от ръководството на моята партия. Тази ситуация доведе Македония до политическа криза в този момент“, посочи той. „Всеки от нас, който иска Македония да изглежда като суверенна държава, да бъде равноправна с България, Сърбия, Албания и с Гърция, и с Косово, трябва да разбере, че гръцкият проблем с името ни е и наш проблем“, обясни Петър Богойески. „Трябва да го разрешим, ако искаме в истинския смисъл на думата да се чувстваме като държава“, обяви той. „В кампанията за референдума влязохме в етнонационализъм. Правителството предлагаше прекалено розов свят - че Македония след референдума ще има безплатно здравеопазване, което беше осмяно от гражданите. Все пак в страната има достатъчно университети, нацията ни е достатъчно образована и знаем какво е ЕС и НАТО“, коментира Богойески.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ: Македонският инат води политиците от правителството, те влязоха много наивно и неподготвено в процеса на преговори с Гърция

Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ: Македонският инат води политиците от правителството, те влязоха много наивно и неподготвено в процеса на преговори с Гърция

11 Октомври 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
София. Македонският инат води политиците от правителството. Поради този македонски инат те влязоха много наивно и неподготвено в процеса на преговори с Гърция. Това каза Петър Богойески, бивш заместник гл. секретар на ВМРО-ДПМНЕ на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Фактор, който повлия сериозно и подкопа процеса за цялостен успех на референдума е липсата на лидерство на македонската политическа сцена“, заяви той. „С цялостно изключване на опозицията и в самите разговори, и в момента на сключване на договора с Гърция, както и при референдума за името на Македония“, уточни Петър Богойески. „Факт е, че договорът получи легитимност на референдума. Имаше възможност македонските граждани да гласуват против договора, но не използвахме този шанс“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ: Договорът с Гърция променя реалността в Македония - това създаде истинския проблем за името

Петър Богойески, ВМРО-ДПМНЕ: Договорът с Гърция променя реалността в Македония - това създаде истинския проблем за името

11 Октомври 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. Разликата между договорите с България и с Гърция е, че този с България отразява реалността, в която се намира страната. Договорът с Гърция променя реалността. Това каза Петър Богойески, бивш заместник гл. секретар на ВМРО-ДПМНЕ на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази реалност, която гръцкият договор променя, направи истинския проблем за референдума за името“, коментира той. „Днес в Македония, за съжаление, имаме двойна македонска идентичност. В Македония имаме два типа македонци - тези, които обуславяме идентичността си на старата югославска теория и тези, които я обуславят на нова за Македония теория, гръцка теория“, посочи Богойески. „На този референдум много от македонските граждани отказаха да гласуват, да занемарят европейското бъдеще на страната“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росен Плевнелиев, президент (2012-2017 г.): Преспанското споразумение е подадена ръка, ако Македония не я приеме, повторен шанс няма да има поне 20 години

Росен Плевнелиев, президент (2012-2017 г.): Преспанското споразумение е подадена ръка, ако Македония не я приеме, повторен шанс няма да има поне 20 години

11 Октомври 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
София. Преспанското споразумение е смела стъпка. Заставам зад нея и считам, че това е подадена ръка. Шанс, който не трябва да бъде пропуснат. Това каза президентът на Р България в периода 2012-2017 година Росен Плевнелиев на откриването на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обичам приятелите ни от Македония и им казвам най-открито - това е подадена ръка от съдбата. Ако не я поемете няма да има повторен шанс поне в следващите 20 години“, заяви той. „ЕС и НАТО няма какво повече да направят, те направиха всичко, че и повече от това“, коментира Росен Плевнелиев. „В ЕС има умора от разширяването. Много силни вътрешни проблеми, не една, а 11 кризи в ЕС. Тепърва е най-тежката от тях, а именно моралната“, заяви той. Според него има 3 сценария за развитие на ситуацията. „Единият е позитивният, в който конституционните промени вече са в парламента. Следващата седмица ще има дебати, ще се вземат отговорни решения. При него парламентът ще се отнесе, съзнавайки, че това е исторически момент“, посочи Росен Плевнелиев. „Вторият сценарий е реалистичният, в който няма да видим поправките в Конституцията, след което следват избори. А след тях - нищо няма да се промени“, допълни той. „При негативният трети вариант дългосрочно Македония ще бъде изправена не само пред възстановяване от националпопулисткото управление, което води към изолация, но може да стигне и до много по-тежък сценарий“, каза още Росен Плевнелиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрея Стойковски: В дискусията за името на Македония не достига рационалност, мнозина участваха на база емоции

Андрея Стойковски: В дискусията за името на Македония не достига рационалност, мнозина участваха на база емоции

11 Октомври 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
София. Това, което не достига на всички, които влизаха в дискусията за името на Македония досега, беше рационалността. Мнозина от пратениците и политиците участваха в дебата на базата на емоции. Това каза пред журналисти Андрея Стойковски, член на екипа за преговори на Македония с ЕС, попитан какви са шансовете промените в основния закон на Македония, внесени от кабинета на премиера Зоран Заев, да успеят, преди началото на дискусията: „Българската и европейска гледна точка: Референдумът в Македония“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Емоциите са хубаво нещо, но когато говорим за бъдеще, за държавата и за развитие - трябва да говорим на база на рационалността“, заяви той. „Ако говорехме на база на рационалността, ако се дистанцирахме от емоциите, вероятно щяхме да видим ползата от сключването на договора с Гърция“, коментира Андрея Стойковски. „Ще бъде тежко, но уверен съм, че депутатите ще могат да намерят смелост. Това бяха думите, използвани вчера в дебатите в парламента. Да намерят смелост да решат не само за себе си и за децата си, а за всички деца, които ще дойдат след нашите“, посочи той. Попитан как тълкува резултатите от референдума за името на Македония и за какво ни говорят те, Андрея Стойковски обясни: „Ако трябва да смятаме математически, не може трендът на консултативен и на задължителен референдум да бъде същият. Не виждам причина защо би трябвало да се смята и активността, и резултатът“. „Ако гледаме активността и резултата, то тогава този резултат, получен на референдума, е повече от ясен. Дори ако имаше минималната активност, този резултат е добър“, уточни той. В отговор на въпрос какви са сигналите към ЕС след резултата от референдума, Андрея Стойковски обяви: „Ще започнат техническите подготовки за водене на преговори. Първият скрининг беше миналия месец, няколко дни преди референдума. Този процес трябва да продължи нататък“. „Това, което се случва в момента, е будно следене на политическата развръзка. Имахме шанса да видим няколко политически съобщения, изпратени до опозицията. Имаше такива съобщения и до парламента, те главно бяха подкрепящи, включително и последното писмо от канцлера Ангела Меркел. Това са действията, които ни показват, че процесът трябва да продължи“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Европа предлага разрешаване на ситуацията в Македония по „балкански начин“

„Нова Македония“ (Македония): Европа предлага разрешаване на ситуацията в Македония по „балкански начин“

9 Октомври 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Статия на Ясминка Павловска за вестник „Нова Македония“, представена без редакторска намеса.

В течение на изминалите десет дни от провеждането на консултативния референдум, на който не бе постигната предвидената от закона избирателна активност (излязоха само 36,9% от нужните 50% плюс един), поддръжниците на спогодбата от Мала Преспа от чужбина мощно предложиха на премиера да не отива на предсрочни избори и да се насочи към осигуряване на мнозинство от две трети в парламента за прокарване на конституционните промени. Такава препоръка особено директно направи еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който посочи някакво балканско решение на новопоявилата се ситуация. С оглед на факта, че в миналото Балканите често са били арена на сблъсъци и подялби от различен вид, поради което и се наричат буре с барут, това негово изявление прозвуча като призив за завръщане именно към това неспокойно минало.
„Новите избори ще бъдат само удължаване на пътя към започване на преговори за влизане на Македония в ЕС, което е планирано за лятото на следващата година“, смята Хан.
По-нататък той не се въздържа и от менторство за начина, по който трябва да се постигне нужното мнозинство от 80 депутати, които да подкрепят конституционните промени в македонския парламент.
„Трябват осем или девет гласа от опозицията и това трябва да се направи. Всички казват, че искат да членуват в ЕС и НАТО, включително опозицията и тогава просто трябва да платите цената на това решение. Става въпрос за решение, което е в интерес на страната, а не на партиите и политиците. И в такъв случай, как могат да бъдат осигурени гласовете? Вярвам в комбинация между балканското и рационалното“, подчерта евробюрократът Йоханес Хан.
Искането на решение на македонската постерефендумска политическа криза в дуализма на принципите „балканско“ и „рационално“, оставя впечателние, че Хан оставя място за използване на методи и средства, които очевидно са в противоречие с принципите и практиките на „европейската демокрация“. Независимо, че няма точна дефиниция за термина „балкански начин“, обикновено всички го разбират като начин за постигане на целта чрез заобикаляне на правилата на играта, в което не е изключено и използване на незаконни и насилствени методи. Точно затова препоръката на Хан за преодоляване на политическата криза в Македония предизвиква, най-меко казано, учудване, с оглед на постоянните позовавания от ЕС и НАТО на нуждата от реформиране точно на този балкански принцип на функциониране на обществото, за да може страната да получи шанса да преговаря за влизане в техния клуб.
Влизайки в противоречие със собстените си думи, комисарят Хан „невнимателно“ подкопава европейските демократични принципи, за които казва, че Македония „сама трябва да плати цената“.
„Нова Македония“ не получи от Европейската Комисия (в Брюксел и Скопие) отговор на въпроса, изпратен до говорителя на ЕС Мая Кочиянчич за по-прецизно дефиниране на израза „балканско решение“ в изявлението на евробюрократа Хан. Но тези негови думи останаха за тълкуване от врящата македонска политическа среда. Македонските политически анализатори смятат, че изявлението на Хан е напълно неадекватно и непонятно.
„Със самият контекст, в който понятието „балканско“ е поставен като противоположно на „рационално“, логично се посочва, че едното се отделя от другото. Това означава, че Балканите не са рационални. Ако демократичните ценности на ЕС, които се представляват от Хан като еврокомисар са тези рационалните, значи, че балканските са онези, които са им в противоречие. Или, просто казано, в конкретната политическа ситуация в Македония, това, между редовете (или между думите), значи позволение за използване на недемократични методи, а някои от тях са принудата и подкупът“, разсъждава един македонски политически анализатор.
Това изпускане или невнимателност в изявленията на Хан, а и на други еврочиновници, анализаторите ги тълкуват с факта, че идва краят на техните мандати и те ще изпълняват функциите си още пет месеца. Въпреки факта, че скоро караулът в ЕК ще се смени, декларативно остават да важат принципите за демокрацията и справедливостта в Европейския съюз, така че остава объркваща (и за македонската общественост) препоръката за решаване на кризите чрез комбинация между балканското и рационалното.
„Има много писано за балканския манталитет и съм сигурен, че под това не се подразбират рационални ценности. Въпреки че не ми допада начинът, по който е изказана препоръката на Хан, тя е в съответствие с предразсъдъците, които ЕС има към нас в Македония и на Балканите, а ние ги потвърждаваме с начина, по който се държим. Те знаят, че ние знаем да лъжем и крадем, особено за избори и в моментите, в които се взимат решения и разбират това като „балканско“. Рационалното са европейските демократични принципи. Как е възмножна комбинация между балканското и рационалното, някой трябва да обясни и на мен. Но изявлението на Хан говори за това, че в чужбина са наясно, че без „балканското“ не може да се намери изход от ситуацията, в която се намира Македония след референдума. Да беше според рационалните, европейските принципи, президентът на страната и опозицията щяха да призоват гражданите да излязат на референдума и да гласуват „против“, ако позицията им е противоположна на тази на правителството, което призоваваше да се гласува „за“. Ако се беше провел европейски референдум, сега щяхме да знаем каква е волята на хората. С обструкциите на референдума отново се доведохме до балканска ситуация. Фактът е че не сме наясно как да поставим правилата на играта“, заяви професорът от Юридическия факултет при УКИМ Денко Малевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Минимум 100 дни са нужни за приемането на промените в Конституцията на Македония

„А1 Он“ (Македония): Минимум 100 дни са нужни за приемането на промените в Конституцията на Македония

9 Октомври 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предложението за пристъпване към изменение на Конституцията на Република Македония с четирите съществени изменения, с цел привеждането й в съответствие с текста на споразумението с Гърция пристигна в парламента на страната в понеделник вечерта. С това процедурата се прехвърля на законодателната власт, отбелязва македонският портал „А1 Он“.
В Правилника за дейността на парламента в частта за конституционните изменения не е предвиден краен срок, в който председателят на Комисията по конституционни въпроси трябва да свика Комисията.
Според изявленията на председателя на народното събрание Талат Джафери, той ще прилага член 120 от Правилника, който се отнася за образуване на работни органи и гласи: "Поканата за сесия с предложението на дневния ред и материалите, които ще се обсъждат на заседанието председателят на работното тяло изпраща на членовете на работната група като правило пет дни преди деня на сесията. В неотложни случаи заседание на работна група може да се проведе в по-кратък срок, а дневният ред може да бъде представен на самата среща“.
Според председателя на Народното събрание, който е и председател на Конституционната комисия, ако се прилага редовна процедура в срок от три дни трябва да се възприемат материалите от формално-правен аспект, да се направи консултация със службите и ако решението има всички елементи ще да бъдат изпратени на президента на държавата и на депутатите. В този момент той може да свика пленарна сесия в рамките на 10 работни дни, а междувременно да председателства комисията по конституционни въпроси.
Ако не бъде приет максималният срок, заседанието на Комисията може да се проведе до петък и може да продължи максимум 10 дни. Депутат, по време на изслушването, може да говори няколко пъти в продължение на общо 20 минути, а координатор на депутатска група общо 30 минути. Според някои изчисления, ако участват всички членове на обсъжданията, Комисията може да приключи и за около три дни.
В първия етап, парламента, с мнозинство от две трети, взима решение за пристъпване към промяна на Конституцията и тук веднага идва първият тест дали е осигурено квалифицирано мнозинство.
Според изказванията, ако няма 80 депутати, те незабавно ще отидат на предсрочни избори. Вторият етап е за определяне на проектоизмененията и за това е достатъчно мнозинство от общия брой на депутатите или 61 гласа. Третият етап е приемането на изменения и отново е необходимо мнозинство от две трети или най-малко 80 гласа. Изслушването за всяко изменение трае не повече от три дни.
Ако процедурата се осъществява според най-кратките възможни срокове за финализиране на фазите ще трябват поне три месеца и половина, което означава, че в идеални условия, конституционните промени биха били приети към средата на януари.
Необходими са минимум 100 дни за изменение на Конституцията


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„еМагазин“ (Македония): Какво се случва с мерцедеса, за чието закупуване Груевски получи 2, а Янкуловска 6 години затвор?

„еМагазин“ (Македония): Какво се случва с мерцедеса, за чието закупуване Груевски получи 2, а Янкуловска 6 години затвор?

9 Октомври 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. С луксозният мерцедес, за закупуването на който бившият премиер Никола Груевски получи две години, а бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска шест години затвор, неотдавна се возеше германският канцлер Ангела Меркел, отбелязва македонският портал „еМагазин“.
За неговото закупуване преди няколко години Прокуратурата на страната, след предаването на информацията от страна на СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония), отвори случая „Тенк“. Мерцедесът беше купен за 573 хиляди евро.
Неговата стойност в момента е най-малко 234 хиляди евро, на колкото беше оценен от експерти, когато македонското правителство искаше да го продаде, отбелязва медията.
Властите обаче се отказаха от продажбата, поне докато не завърши съдебният процес „Тенк“, защото колата е едно от материалните доказателства. При оценяването на мерцедеса е установено също, че той няма сервизна книжка, припомня „еМагазин“.
От правителството са информирали, че с парите от продажбата на автомобила ще бъдат купени линейки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Част от партиите вече са разговаряли за възможни коалиции в случай на избори

„Алсат – М“ (Македония): Част от партиите вече са разговаряли за възможни коалиции в случай на избори

9 Октомври 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Политическите партии в Македония не признават да са водили разговори в рамките на своите органи за възможни предизборни коалиции и общи депутатски листи, пише излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“, като посочва, че от СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) не са пожелали да коментират възможни предизборни съюзи с други партии, но през почивните дни заявиха, че предпочитат сътрудничество с коалицията „За“ от референдума. От ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) отбелязаха, че предсрочните избори са краен вариант.
В рамките на партийните органи, както твърдят от ДСИ, може би, е имало разговори за потенциални коалиции, но фокусът остава върху разрешаването на въпросите без нови избори. Не е разговаряно за възможно съюзяване и с движението БЕСА на Африм Гаши.
От движението БЕСА на Билал Касами отхвърлиха възможността за общи листи с коалиция „За“ от референдума, но оставиха отворена вратата за евентуално сътрудничество от друг вид в рамките на този съюз, отбелязва медията.
Възможността за предизборна коалиция със СДСМ бе отхвърлена категорични от лидера на „Алианса на албанците“ Зиядин Села. Неофициално съществуват няколко възможни опции за коалицията между партиите и съставяне на общи депутатски листи. Освен фактът, че всяка фракция може да реши да отиде на избори сама, досега са се дискутирали възможностите за сътрудничество между Коалиция „За“ – СДСМ, ДСИ, БЕСА на Африм Гаши, БЕСА на Билал Касами, „Алианса на албанците“ и Демократическата партия на албанците, което вече бе отхвърлено от няколко от възможните участници. Вторият вариант е коалиция само между СДСМ и ДСИ, а третата е: ДСИ, БЕСА на Гаши, БЕСА на Касами и „Алианса на албанците“, смята „Алсат – М“.
Предсрочните избори ще бъдат организирани ако властта не осигури подкрепата на 80 депутати за необходимите конституционни промени за ратификацията на Договора с Гърция, отбелязва още скопската телевизия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Има информация за закани срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които искат да гласуват „за“ конституционните промени

Йоханес Хан: Има информация за закани срещу депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които искат да гласуват „за“ конституционните промени

9 Октомври 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. След референдума за промяна на името, който беше неуспешен поради ниската избирателна активност, европейският комисар по разширяването Йоханес Хан призова македонските депутати да приемат необходимите конституционни промени, за да може промяната на името да се случи възможно най-бързо, предава македонският „Фокус“.
„Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ не е съгласна в бъдеще страната да се нарича Северна Македония. Все пак, на правителството му трябват 10 гласа от ВМРО-ДПМНЕ, за да прокара конституционните промени, но ръководството на партията се съпротивлява срещу това. Има информации за закани срещу тези, които искат да гласуват по различен начин от партията и да подкрепят правителството в парламента“, заяви Хан.
Членове на ВМРО-ДПМНЕ все противопоставиха на партийния лидер Християн Мицковски, но бяха наказани заради това, какъвто е случаят с бившия заместник-генерален секретар, който беше освободен. Това е абсолютно неприемливо за партия, която се обявява за проевропейска и демократическа“, заяви Хан пред австрийското издание Der Standard.
Сега еврокомисарят се надява на дискусия. Тъй като евроатлантическата интеграция, която в крайна сметка може да бъде постигната чрез решаване на спора за името, е изразена цел също и на ВМРО-ДПМНЕ, поведението им трябва да съответства на това и те да вземат решение, което ща направи Договора възможен. Всичко друго е невероятно“, предупреждава евробюрократът, който обещаваше започване на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС през миналото лято. „Откажете се от деструктивното поведение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андонис Самарас: „Нова Демокрация“ няма да приеме договора за името

Андонис Самарас: „Нова Демокрация“ няма да приеме договора за името

9 Октомври 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият гръцки премиер и настоящ депутат от основната опозиционна гръцка партия „Нова Демокрация“ Андонис Самарас подчертава, че с договора от Преспа, Гърция за първи път признава македонската идентичност и съществуването на такъв народ, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Самарас увери, че партията му няма да подкрепи договора, който би гарантирал на Македония членство в НАТО и посочи, че ако в бъдеще Гърция се откаже от задълженията си по договора, ще започне преговорите за разрешаване на спора за името отначало.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Ако Гърция не ратифицира договора за името, конституционните промени в Македония няма да са валидни

„Фокус“ (Македония): Ако Гърция не ратифицира договора за името, конституционните промени в Македония няма да са валидни

8 Октомври 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството на Македония обяви предложение за конституционни промени за прилагане на договора с Гърция, които ще представи в парламента на страната. Според предложението, ако Гърция не ратифицира договора в своя парламент и не ратифицира протокола за приемане на Македония в НАТО, тогава автоматично конституционните промени няма да са валидни, предава скопската електронна медия „Фокус“.
„Целта на тези изменения на конституцията е прилагането на договора с Гърция, с които трябва да се отворят вратите за прием на Република Македония в Европейския съюз и НАТО. Освен това, към общите условия и срокове за влизане в сила на измененията, които ще бъдат обвързани с влизането в сила на договора и ратификацията на протокола за приемане на Република Македония в НАТО в парламента на Република Гърция, ще има и специални срокове в случай на невлизане в сила на тези два документа, след които конституционните промени ще спрат да важат“, се казва в предложението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Няма вариант за влизането на Македония в НАТО без договора за името

Йенс Столтенберг: Няма вариант за влизането на Македония в НАТО без договора за името

8 Октомври 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Белград. Македония няма план „Б“ за влизане в НАТО, ако не приеме договора с Гърция. Такова послание изпрати от Сърбия генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Страната трябва да използва тази възможност, която се отдава веднъж в живота, но сега на ход са македонското правителство и парламента, които трябва да намерят начин и формула как да прокарат договора институционално, заяви Столтенберг.
„Остава гражданите и демократичните институции в страната да решат дали ще приемат договора или не. Аз говоря от името на НАТО, че сме подготвени да приемем страната като членка. Едно нещо мога да кажа със сигурност. Няма алтернативен начин, няма план „Б“ за присъединяване към НАТО без договора за името. Единственият начин за Македония да стане членка на НАТО е договорът за името с Гърция. Затова и приветствахме споразумението“, добави генералният секретар на Алианса.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Правителството е изпратило на парламента предложения за четири основни промени в Конституцията

A1 On (Македония): Правителството е изпратило на парламента предложения за четири основни промени в Конституцията

8 Октомври 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. В рамките на извънредно заседание правителството на Македония е взело решение да изпрати предложение за изменение на Конституцията, което съдържа четири основни промени. Това поясни говорителят на кабинета в Скопие Миле Бошняковски, предава скопската електронна медия A1 On.
„Добавяне на прилагателното „северна“ към името на Република Македония", е първата промяна в Конституцията, предложена от правителството и обявена от говорителя му.
„Изменение на преамбюла, където ще се въведе позоваване на призива от първото заседание на Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония (АСНОМ) с техните решения", е втората промяна, която съобщи говорителят.
„С нов член ще се гарантира зачитането на съседите и че Македония няма териториални претенции", поясни Бошняковски третото предложение за промяна.
„Грижа за македонците и диаспорите в чужбина. Републиката се грижи за културните, икономическите и социалните права на републиката в чужбина. Републиката няма да се намесва в суверенитета на другите държави", поясни говорителят, обяснявайки четвъртата промяна в предложението за промени в Конституцията.
Бошняковски подчерта, че от всички депутати се очаква, независимо от партийния си произход, да гарантират пътя на Македония към членство в Европейския съюз и НАТО.
„Членовете на парламента се очаква да вземат решение, като зачитат волята на гражданите. Хората направиха важен избор, мнозинството гласуваха на референдума и подкрепиха една цел и визия. От днес всичко е в ръцете на законодателите. С решението си те трябва да направят Македония една хубава страна", призова Бошняковски.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Правителството без предложение за конституционни промени, работата ще бъде предадена на парламента

„ТВ 21“ (Македония): Правителството без предложение за конституционни промени, работата ще бъде предадена на парламента

8 Октомври 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Скопската телевизия „ТВ 21“ съобщава ексклузивно, че на извънредното заседание на правителството на Република Македония е взето решение да не се изготвя предложение с конкретни конституционни промени. Вместо това е постигнато съгласие тази задача да бъде предадена за изпълнение на Събранието.
По данни на телевизията кабинетът няма да представи предложения, а само ще изпрати на парламента насоки за такива. След това решението за измененията в Основния закон ще бъде взето от парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): За конституционните промени ще се гласува на 16 октомври

„Вечер“ (Македония): За конституционните промени ще се гласува на 16 октомври

8 Октомври 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 16 октомври правителството на Македония предвижда гласуване за промяна на Конституцията, съобщава електронното издание на скопския вестник „Вечер“, като уточнява, че информацията е разпространена от няколко медии, които се позовават на източници от парламента в Скопие.
Планът е въпросът да бъде включен в дневния ред на обсъжданията в парламента и ако не получи необходимата подкрепата от две трети от депутатите в Събранието, незабавно да се пристъпи към гласувана за провеждането на предсрочни парламентарни избори.
Преговорите по партийни източници продължават, но до този момент правителството и опозицията твърдо остават в позициите си, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Кабинетът в Скопие се събира на извънредно заседание за конституционните промени

„НОВА“ (Македония): Кабинетът в Скопие се събира на извънредно заседание за конституционните промени

8 Октомври 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. В следобедните часове на деня правителството на Македония се събира на извънредно заседание, а единствената точка, включена в дневния ред, е предложение за промени в Конституцията с насоки за изменението и допълнението й, предава скопското електронно издание „НОВА“.
След заседанието предложението ще бъде внесено в парламента, където се очаква да бъде събрана необходимата подкрепа за прокарването на конституционните промени за името, т.е. гласовете на две трети от 120-местния законодателен орган в Скопие.
През тази седмица трябва да станат ясни следващите стъпки за цялостния процес на изпълнение на Договора от Преспа и по-нататъшни перспективи за интегриране на страната в Европейския съюз и НАТО.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не е променила позицията си, че няма да подкрепи конституционните промени. Управляващата коалиция на свой ред подчертава, че ще направи всичко по силите си да осигури мнозинство от две трети, в противен случай ще бъдат организирани предсрочни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Гордана Янкуловска е осъдена на шест години затвор

„Алсат-М“ (Македония): Гордана Янкуловска е осъдена на шест години затвор

8 Октомври 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият министър на външните работи на Македония Гордана Янкуловска бе осъдена на шест години лишаване от свобода по делото „Танк“, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Янкуловска бе призната за виновна по обвинения в злоупотреба със служебно положение и власт заради присвояване на средства при закупуване на служебен автомобил. За същото престъпление бе произнесена присъда и срещу бившия премиер Никола Груевски – в края на миналата седмица Апелативният съд в Скопие потвърди решението за лишаването му от свобода за срок от две години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционните промени, а правителството продължава да упорства за мнозинство от две трети в парламента

„Вечер“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи конституционните промени, а правителството продължава да упорства за мнозинство от две трети в парламента

8 Октомври 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Скопие. През тази седмица трябва да станат известни следващите стъпки във връзка с цялостния процес на изпълнение на Договора от Преспа и по-нататъшните перспективи за интегриране на Македония в Европейския съюз и НАТО. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ уверява, че няма да подкрепи конституционните промени, а властта продължава да упорства, че ще направи всичко по силите си да осигури мнозинство от две трети в парламента, а ако такова не бъде събрано, то тогава ще бъдат организирани предсрочни избори, коментират в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Вечер“.
„Вярваме, че ще имаме резултат до края на седмицата или началото на следващата. Някъде около 10 октомври е ориентировъчна дата, когато трябва да обявим на обществеността какви са следващите стъпки. Надявам се, че ще имаме възможността да кажем, че е осигурено необходимото мнозинство от две трети в парламента“, заяви миналата седмица премиерът Зоран Заев.
Лидерът на опозицията Християн Мицкоски вчера излезе с нови искания към властта - предсрочни избори с формирането на служебно правителство и прокурор по предложение на ВМРО-ДПМНЕ, или отхвърляне на договора за името и избори, след които ще се избере главен прокурор с консенсус от всички партии.
„Има два варианта. Първите избори бяха обявени от Зоран Заев, а ВМРО-ДПМНЕ ги прие. Трябва да има служебно правителство, за да се случи това. Необходимо е да се създаде атмосфера на справедливи условия и да се избере прокурор по предложение на опозицията. Втората възможност е Зоран Заев незабавно да се откаже от договора и веднага да има избори, така че хората да решат. След тях ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи създаването на нова институция за преследване на престъпления, водена от главен прокурор, постигнат с консенсус от всички партии“, поясни Мицковски. поиска
Помолен за коментар около потвърдената от Апелативния съд в Скопие присъда срещу бившия премиер Никола Груевски и твърденията за търговия с депутатски гласове за негова свобода, Мицковски заяви, че самият факт, че някой мисли, че правителството на Зоран Заев търгува с правосъдието, говори за това в каква атмосфера и общество живеят македонците.
СДМС остава на мнение, че над 600 хиляди граждани са заявили, че са за ЕС и НАТО, и това трябва да бъде зачитано.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Тhetoc.gr“ (Гърция): Поляризация до червено в БЮРМ, изборите са на прага

„Тhetoc.gr“ (Гърция): Поляризация до червено в БЮРМ, изборите са на прага

8 Октомври 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Обратното броене преди гласуването на конституционните промени в парламента на БЮРМ изтича, поляризацията в отношенията между управляващи и опозиция е нажежена до червено, а предсрочните избори се задават, пише гръцкото електронно издание „Тhetoc.gr“, в информация посветена на ситуацията в Македония.
Според изданието отношенията между Зоран Заев и лидера на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ са в най-лошия им етап и индикация за това е изявлението на премиера, че „няма какво да обсъжда с Християн Мицковски“.
„Тhetoc.gr“ смята, че управляващите до последно се надяват да постигнат заветните 9 гласа от опозицията, за да избегнат провеждането на предсрочни избори. Показателни за това са изявленията, направени през уикенда, в които се преповтаря, че „Македония е в отлична икономическа форма, че предстои прием в НАТО и отваряне на преговорни глави с ЕС през юни и че на никого не са необходими избори в този момент“.
Изданието отбелязва, че според Зоран Заев той е в постоянен контакт с гръцкия премиер Алексис Ципрас и колкото по-бързо се одобри договорът от Преспа, толкова е по-добре и за двете страни.
На свой ред лидерът на опозицията Християн Мицковски на извънредна пресконференция заяви, че договорът с Гърция е отхвърлен от гражданите на страната и предстоят предсрочни парламентарни избори. Той поиска служебен кабинет, който в рамките на 100 дни да подготви изборите и нова формула за избора на главен прокурор, заради нулевата ефективност в борбата с корупцията.
Според „Тhetoc.gr“ от изтеклите протоколи от срещите между двете страни се вижда ясно, че премиерът Заев и външният министър Димитров са силно притеснени от възможността позицията на Македония да бъде обявена за провалена.
Коментарът на изданието завършва с констатацията, че натискът който продължава да се оказва върху Македония, извежда на преден план ролята на Русия. „Тhetoc.gr“ смята, че след първоначалното противопоставяне на референдума от страна на руското външно министерство и непряката заплаха за „вето“ в Съвета за сигурност, сега са последвали обвинения срещу НАТО и лично срещу генералния секретар Йенс Столтенберг.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Svenska Dagbladet (Швеция): ЕС и САЩ хитруват за Македония

Svenska Dagbladet (Швеция): ЕС и САЩ хитруват за Македония

7 Октомври 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. ЕС и САЩ са доволни от резултатите на референдума в Македония. Но вие бихте ли приели формулировката: „Обявявате ли се за членство в ЕС и НАТО, като признаете споразумението между Македония и Гърция?“ Шел Магнусон, специалист по Балканите, заявява във вестник Svenska Dagbladet, че на избирателите не дадени ясни алтернативи. Членството в ЕС се приравнява към членство в НАТО. В добавка към това всички си затварят очите за вътрешната криза в Македония.

На референдума в Македония не бяха обозначени ясни алтернативи. Жителите на страната трябваше да получат истинска възможност да определят своето отношение за членството в ЕС, без значение с какво се свързва още то.

След референдума в Македония САЩ и Европейският съюз изразиха своето удовлетворение от убедителната победа на гласувалите „за“. Швеция също подкрепя „интеграцията на Македония в ЕС“. В същото време председателят на македонската избирателна комисия обяви гласуването за невалидно, тъй като избирателната активност беше по-ниска от 50%.

От демократическа гледна точка окръжаващият свят хитрува по този въпрос. Той си затваря очите за това, че избирателите на референдума трябваше да получат възможност да изберат една от ясно поставените алтернативи. Вместо да тормози жителите на Македоня, ЕС трябва да им даде тази възможност.

Ние самите никога не бихме приели формулировка от рода на:
„Обявявате ли се за членство в ЕС и НАТО чрез признаване на споразумението между Македония и Гърция?“

Тук става дума за три различни въпроса: името на държавното образувание, присъединяването към ЕС, както и за членството в НАТО. Апропо, формулировката илюстрира също, че членството на Балканите в ЕС се определя от чужденците като „евроатлантическа интеграция“, а това означава и членство в НАТО.

Конфликтът между Гърция и Македония, естествено, през цялото време беше в центъра на вниманието. Но има един аспект от референдума, който не беше взет предвид и който свидетелства за скритата криза, както в Македония, така и в Европа. Ако се направи анализ на резултатите от гласуването веднага се набива на очи схема, който опростено може да бъде описана така: „албанците гласуваха „за“, македонците – „против“.
Една четвърт от населението на Македония са албанци. През 2001 година страната бе нападната от Армията за освобождение на Косово. В хода на конфликта албанските лидер в Македония твърдяха, че не съществува никаква македонска нация и че тази територия е същата степен албанска. Разрастването на конфликта в по-мащабна война бе избегнато чрез създаването на двунационална държава. Може да се говори също за един вид федерация, където два народа живеят заедно.

На референдума участваха около 36% от имащите право на глас и „против“ гласуваха около 6%. Ако разгледаме етническия състав ще забележим две тенденции: явката беше по-висока в общините, където огромното мнозинство от населението са албанци и там броят на гласувалите „против“ е нищожно малък. В общините, където живеят основно македонци, хората гласуваха по-малко активно и там гласовете „против“ са повече. В албанската Западна Македония избирателната активност беше 41%, а делът на гласувалите „против“ е 1,6% (по усреднените данни, предоставени от общините).

В Скопие се вижда ясна разлика между общините, в които живеят македонци и тези, населени от албанци. В първите явката е 33%, а в последните – повече от 60%. Аналогично частта на гласувалите „против“ е близо 7% и 0,4% съответно.
Това значи, че македонците, които най-много ги засяга въпросът за смяна на името на страната, се отказват от членство в ЕС и НАТО в случай, че това изисква промяна на името. Албанците пък не смятат за важен този въпрос. Македонците, чийто език е родствен с българския и сръбския, се смятаха за южнославянски народ в титовска Югославия. Проблемът е в това, че географски територията на Македония обхваща също части от България и Гърция и затова, когато говорим за жители на Македония, може да не става въпрос за граждани на тази страна. Гърците са прави за това, исторически Македония явно е била многонационална територия. От тази гледна точка името „Северна Македония“ е разумно, но тогава как ще се наричат хората и езика? И на кой патриарх ще трябва да се подчинява тяхната непризната църква? Северномакедонски език не съществува, а „македонски славяни“ през 1900 година са наричани българите и в по-малка степен сърбите.

Понастоящем македонската идентичност е ясна, но проблемите възникват отново, когато етническите и политическите граници не съвпадат по исторически причини. Ако ЕС иска да направи нещо, то са нужни определени мероприятия, някакъв план Маршал за Балканите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Фактор" (Македония): Американски анализатор заплаши Македония с етническа радикализация и конфликти ако не влезе в НАТО

"Фактор" (Македония): Американски анализатор заплаши Македония с етническа радикализация и конфликти ако не влезе в НАТО

7 Октомври 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. Американският анализатор Януш Бугайски заплаши Македония с етническа радикализация, регионална нестабилност и намеса на Мосвка, ако не ратифицира договора за името с Гърция, който е нейния билет за продължаване по пътя към евроатлантическа интеграция, предава скопското електронно издание „Фактор“.
Бугайски заяви пред черногорското издание „Побjеда“: „Ако бъде блокиран пътя към западните институции, междунационалното напрежение ще нарасне в целия регион. Кремъл ще вложи допълнителна енергия, за да заплаши крехките демократически постижения на Западните Балкани, а НАТО и ЕС ще бъдат все по-далеч“.
„Ако договорът не бъде подкрепен, страната ще бъде все по-изложена на етническа радикализация, регионална нестабилност и намеса от Москва. Единственият изход на Заев може да бъдат предсрочни избори през ноември, но и това само по себе си риюсков вариант с оглед на това, че националистите са насърчени от провала на референдума“, заплаши той.
Също така, ако президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи постигнат договор за промяна на границите, някои албански лидери в Косово и Македония може да видят шанс за по-нататъшна етническа хомогенизация и свързване на албанските територии.
„Национализмът и сепаратизмът ще направят държавата уязвима за влиянието на Русия. Москва вижда в Македония своя упора в борбата против НАТО и ЕС. Кремъл може да смята, че Македония би могла да се превърне във втора Република Сръбска“, разсъждава анализаторът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ с ново предложение: Зоран Заев да се откаже от договора, след това избори и избиране на нов главен прокурор

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ с ново предложение: Зоран Заев да се откаже от договора, след това избори и избиране на нов главен прокурор

7 Октомври 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски в неделя излезе с ново предложение към властта – премиерът Зоран Заев да се откаже от Договора с Гърция, след това да се проведат избори, а след вота да се избере нов състав на прокуратурата, който да замени сегашния и да доразследва подслушаните разговори и съмненията за противоправни действия на сегашното правителство, предава македонският „Фокус“.
„Решението, което постигнаха, е катастрофално. Сега може само да се констатира, че договорът е мъртъв. Договориха споразумение без да има консенсус, като обещаха, че ще изпълнят нещо, което не може да бъде изпълнено, манипулирайки по този начин и международната общност, че договорът може да мине. Дори с натиска, заплахите и пълненето на кутии властта не успя да изманипулира гражданите, които показаха отговорност към своята страна. Властта е изцяло делигитимирана, Заев вече няма легитимност и доверие, неуспешният референдум е и отговор, че престъпленията не могат да продължат. Народът изпрати послание, че Заев повече не може да бъде приемиер и трябва да се откаже. Нова криза ще ликвидира и така слабата икономика, а с тези хора ще бъде само по-лошо. Затова има два варианта: избори, за които трябва да има Пържинско правителство (служебно), каквато Заев имаше преди изборите през 2016 година и главен прокурор по предложение на опозицята, както и анкетна комисия. Властта погрешно ме обвинява, че съм искал някаква обща амнистия и иска да ме девалвира мен лично и затова си измислят, че преднамерено критикуваме политизираната прокуратура. Влязох в политиката, за да служа на народа и за да създавам за народа, както и за да се боря против престъпността. Не съм поставял условия, всички депутати имат задължение да следват волята на гражданите. Втората възможност е Заев веднага да се откаже от договора, а след това да отидем на избори. При това ВМРО-ДПМНЕ след вота ще подкрепи нова прокуратура, като този път главен прокурор ще се избере с консенсус и ще бъде човек, който истински се е борил срещу престъпността в миналата. Той ще трябва да доразследва материалите от подслушването, както и престъпленията на това правителство“, заяви Мицковски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

MKD News (Македония): ДСИ с три опции за евентуалните предсрочни избори в Македония

MKD News (Македония): ДСИ с три опции за евентуалните предсрочни избори в Македония

7 Октомври 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Най-голямата партия на етническите албанци в Македония Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) разглежда три варианта за евентуалните предсрочни избори в страната, ако се провалят опитите да бъдат убедени депутати от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени, предава електронното издание MKD News, като се позовава на информация от неназовани източници във фракцията.
Първата от тях е албанският политически блок да се яви с обща листа, втората е ДСИ да отиде на изборите сам, а третата – коалиция със СДСМ.
Членове на Централния комитет на ДСИ посочиха, че най-нежеланият вариант от трите за партията на Али Ахмети е предизборна коалиция със СДСМ (Социалдемократическия съюз за интеграция), тъй като в такъв случай голям брой функционери от партията ще отпадната от избирателните листи.
Източниците от партията твърдят, че шансовете за явяване на албанския политическия блок с обща листа на изборите са големи. В такъв случай, както казват от ДСИ, е възможно да бъдат избрани около 30 народни представители и заедно със СДСМ следизборно да формират правителство, което ще има нужното мнозинство, за да приеме конституционните промени, а с това и да завърши ратификацията на договора за името с Гърция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МПЦ-ОА се обяви за исторически наследник на архиепископията Първа Юстиниана и потвърди позицията си срещу промяна на името на Македония (ОБЗОР)

МПЦ-ОА се обяви за исторически наследник на архиепископията Първа Юстиниана и потвърди позицията си срещу промяна на името на Македония (ОБЗОР)

7 Октомври 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. В манастира Рождество на Пресвета Богородица на брега на Охридското езеро в Калища, в близост до Струга, в събота, 6 октомври, се състоя Юбилейното заседание на най-висшето църковно тяло на Македонската православна църква – Охридска архиепископия – Архиепископският църковно-народен събор (АЦНС).
През тази година МПЦ отбелязва няколко значими юбилея – 60 години от възобновяването на Охридската архиепископия в лицето на Македонската православна църква, 1000 години от нейното учредяване, 75 години от Свещенското заседание в охридското село Издеглавие и 1155 години от Моравската мисия на Светите братя Кирил и Методий.
Съборът е съставен от делегати от всички епархии на МПЦ-ОА, като в него членуват лица от клира, монашеството, теологическите учебни заведения и представители на миряните от всяка епархия.
След края на петчасово заседание при затворени врата, говорителят на МПЦ-ОА митрополит Тимотей Дебърско-Кичевски потвърди позицията на АЦНС от декември миналата година срещу промяната на името на страната и църквата и направи „апел за национално единство и искрен и молитвен призив към всички политически субекти в страната да се употребят всички сили за запазване на националната и духовната идентичност на македонския народ и всичко македонско“.
Освен това най-висшето църковно тяло в Македония прие важни промени на няколко члена от Устава на църквата, между които и за името на МПЦ и титулатурата на предстоятеля й, който в момента е архиепископ Стефан Охридски.
Допълва се член 2, който вече гласи: „Македонската православна църква е историческа и правна наследница на Охридската архиепископия и на Първа Юстиниана (Юстиниана Прима), има достойнството на Архиепископия и се именува Македонска Православна Църква – Охридска Архиепископия, а в комуникацията Македонска православна църква“.
Допълва се член 9, точка 2, който вече е : „Титлата на Архиепископа е Митрополит Скопски, Архиепископ Охридски и Македонски и на Първа Юстиниана и към него се обръщат с Ваше Блаженство.
Освен това Съборът поправи и член 23 от църковния Устав, с което епископите викарии се изключват от Пленарния състав на Синода и губят правото си на глас. Прието е и решение за териториални промени в границите на диоцезите на епархиите.

• Какво е Първа Юстиниана, или Юстиниана Прима:

Архиепископията Първа Юстиниана е учредена от византийския император Юстиниан Велики през 535 година заедно със създаването на едноименния град в Поморавието, днес в Сърбия, на 30 км западно от Лесковац и служи за катедра на архиепископа на Илиийския, или Дакийския диоцез. Прекратява съществуването си някъде в началото на VII век, но продължава да играе роля като независим от Вселенската патриаршия църковен център на българите под византийска власт.
Първа Юстиниана влиза в оборот през XI век, когато през 1018 година, след падането на България под византийска власт император Василий II понижава ранга на Българската Патриаршия и я обявява за Българска автокефална архиепископия със седалище в Охрид, последната българска столица и катедра на българския патриарх. Диоцезът, българският характер и правата й са определени с две грамоти на император Василий II „за правата на Охридската архиепископия“
Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България (Αρχιεπίσκοπος της πάσης Βουλγαριας), от средата на XII век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи (Αρχιεπίσκοπος της πρωτης 'Ιουστινιανης και πάσης Βουλγαριας или ΄αρχιεπίσκοπος Βουλγάρων). Първият архиепископ е Йоан Дебърски.
Известна е подарената от император Андроник II Палеолог на предстоятеля на Охридската афтокефална архиепископия плащаница, за употреба при благослужението в църквата Света София (Охрид). На императорския дар е извезан надписa:
„Пастирю на българите, спомни си при жертвоприношенията за владетеля Андроник Палеолог“
Охридската архиепископия е закрита неканонично със султанско ирадие през 1767 г. по настояване на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е присъединен към този на Цариградската патриаршия.
Последният Охридски архиепископ е Арсений II Охридски, когато тя е е закрита, а епархията е присъединена към Драчката. От 1776 година епархията е присъединена към Преспанската и до 1878 г. в Охрид има гръцки епископи. Жителите на Охрид се обръщат с пълномощно писмо от 9 април 1861 г. "до представителите на българския народ" в Цариград, да помолят Високата порта за избавяне" от своеволието на гръцкото духовенство, като потвърди основанието на автокефалната архиепископия на Първа Юстиниана Охридска и на цела България". През 1872 г. Натанаил Охридски е ръкоположен за пръв митрополит на Българската екзархия в Охрид.

Кратка история на МПЦ-ОА

Идеята за възраждането на автокефалната Охридска Архиепископия под вида на поместна Македонска православна църква възниква през 1943 година в Генералния щаб на Народно-освободителната армия на Югославия, който образува религиозно представителство начело със свещеника Вельо Манчевски. На 4-5 март 1945 година се провежда църковно-народен събор, на който е провъзгласено учредяването на МПЦ и възстановяването на Охридската архиепископия. Синодът на СПЦ обявява тези действия за неканонични.
След период на борби и временно признаване на юрисдикцията на СПЦ над ОА, през 1967 година МПЦ-ОА се обявява за автокефална, което довежда до решение на Синода на СПЦ, с което тя е обявена за разколническа организация и се прекъсват отношенията с нея. През 2005 година СПЦ отлъчва от църковно общение вярващите, принадлежащи към МПЦ.
През 2009 година е прието решение „Македонската църква“ да приеме историческото название „Охридска Архиепископия“, като основно самоназвание. Оттогава в официалните документи тя се именува МПЦ-ОА.
На 23 ноември 2017 година Свещения Синод на МПЦ обяви, че признава Българския Патриархат за своя „Майка-Църква“. 4 дни по-късно, на 27 ноември 2017 година Синодът на БПЦ прие постановление, съгласно което БПЦ, в случай, че МПЦ я признае за своя Църква Майка, „се задължава да оказва пълно съдействие, ходатайство и застъпничество пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко, което е необходимо за установяването на каноничния статут на МПЦ“. На 14 декември Синодът на ГПЦ заяви, че е недопустимо вмешателството на Българската църква в работите на Сръбската църква. На 21 декември се провежда среща между комисиите за диалог между БПЦ и МПЦ.
На 9 февруари 2018 година Свещеният Синод на Констатинополската православна църква заяви, че разглежда като антиканонични действията БПЦ по въпроса за непризнатата Православна църква в „Бившата югославска република Македония“.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Neos Kosmos“ (Гърция): Ако Заев премине Голготата на конституционните промени, а ратификацията на Договора от Преспа се провали в Гърция, българите ще се усмихнат, а турците ще спечелят

„Neos Kosmos“ (Гърция): Ако Заев премине Голготата на конституционните промени, а ратификацията на Договора от Преспа се провали в Гърция, българите ще се усмихнат, а турците ще спечелят

7 Октомври 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Ако Зоран Заев успее да премине Голготата на конституционните промени, а ратификацията на Договора от Преспа се провали в Гърция, българите ще се усмихнат, а турците ще спечелят. Това пише в анализа си „За референдумите и идентичностите“, публикуван в седмичното издание „Neos Kosmos“, професорът по съвременна балканска история в Аристотеловия университет в Солун, Спиридон Светас.
В анализа се твърди, че Гърция не може да си позволи да допусне стратегическа грешка, като не се интересува от процесите, които текат в БЮРМ или се преструва, че не вижда интересите на Русия и Турция в така създалата се ситуация.
„Ниският относителен дял на участие в референдума (666 743) в БЮРМ не прави референдума невалиден, тъй като от самото начало беше ясно, че той е консултативен и че въпросът за ратифицирането на Договора от Преспа ще бъде гласуван в парламента, но е факт, че колкото по-голяма беше активността, толкова повече депутати от опозицията можеха да гласуват за необходимите конституционни промени“, пише професор Светас.
Според него правителството и опозицията могат да тълкуват гласуването като победа, въпреки че „правителството е очаквало да постигне 41-42 % активност, вместо 36,8 %“, но за сметка на това е получило „одобрение от 91%, вместо 70-71%“.
Професорът смята, че ниската активност се дължи на цял комплекс от причини: „страхът на хората от подкопаването на тяхната идентичност, постоянните бомбардировки от страна на президента Иванов, обясненията на опозицията, че става дума за унизителен и заробващ договор с Гърция, за създаване на нова държава и нова нация, които елиминират цялата „македонска“ история“. В този контекст, според него, „намесата на европейските политици е засилила представата за голямата жертва, която се прави от гражданите на БЮРМ“.
Според анализа премиерът Зоран Заев ще продължи да се бори за ратифицирането на Договора от Преспа, за което е необходимо най-напред да си осигури гласовете на поне 9 депутати от опозицията, а след това и подкрепата от страна на Гърция. Ако ратификацията не премине през парламента в Скопие, страната отива на предсрочни избори в края на ноември.
Специално внимание анализаторът обръща и на поведението на Гърция. Според него „илюзия е да се мисли, че може да се постигне по-добър договор от настоящия, ако в Скопие се върнат на власт националистите от ВМРО-ДПМНЕ“.
Професор Светас твърди, че досегашното име „Република Македония“, под което БЮРМ е била призната от редица страни, е „неприемливо за Гърция, тъй като съдържа териториална и културна заплаха“.
Според него Договорът от Преспа е „постижение за гръцката дипломация, одобрено от международния фактор, в което гръцките червени линии са гарантирани, след като е било направено разграничение между елинизма и славянството“.
„За политиците от БЮРМ най-важният въпрос беше за идентичността, която вече изключва древното македонско население, тъй като терминът „македонци“ в славянските общности се е използвал винаги само като знак за местна идентичност“, пише Светас, преди да направи исторически преглед на българското влияние и връзките с България на населението, на борбата между българи и сърби и на стремежа да се изгради македонска национална идентичност.
В края на коментара си гръцкият професор предупреждава за засиленото икономическо и културно влияние на Турция в БЮРМ, постигнато след 2008 г. и за отговорностите, които стоят пред гръцкия политически връх за гарантирането на постигнатото споразумение. „Ако премиерът Зоран Заев все пак успее да премине Голготата на конституционните промени, а ратификацията на Договора от Преспа се провали в Гърция, тогава българите ще се усмихнат, а турците ще спечелят“.
Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Кathimerini“ (Гърция): Тежка битка в БЮРМ

„Кathimerini“ (Гърция): Тежка битка в БЮРМ

7 Октомври 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Атина. Политическият конфликт в БЮРМ продължава и очевидно ще се води до край, пише електронното издание на гръцкият „Кathimerini“ и отбелязва, че ожесточеното противопоставяне навлиза в нова фаза, след като апелативният съд в Скопие потвърди присъдата от две години затвор за бившия премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски за допуснати нарушения при провеждане на търг за закупуване на луксозен брониран автомобил.
„Въпреки, че решението на съда е независимо, то неизбежно се включва в политическите катаклизми след референдума, проведен миналата седмица и в контекста на възможността да бъде създадено парламентарно мнозинство, което да одобри конституционните промени, свързани с приемането на договора от Преспа“, пише изданието.
Вестникът съобщава, че предстои скопският апелативен съд да съобщи датата за начало на изтърпяване на наказанието, но смята, че „е малко вероятно присъдата да се материализира“.
„Кathimerini“ пише, че според Груевски „срещу него се провежда класическо политическо преследване“.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): МПЦ-ОА се обяви за наследник на Първа Юстиниана (Justiniana Prima) и това ще влезе в титлата на архиепископа

„Канал 5“ (Македония): МПЦ-ОА се обяви за наследник на Първа Юстиниана (Justiniana Prima) и това ще влезе в титлата на архиепископа

7 Октомври 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Архиепископският църковно-народен събор (АЦНС) на заседанието си в събота добави Първа Юстиниана (Юстиниана прима) в името на МПЦ и в титлата на архиепископ Стефан, който в бъдеще ще бъде Митрополит Скопски и Архиепископ Охридски и на Юстиниана Прима, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
АЦНС потвърди позицията си за непроменливост на името на МПЦ, както и това на държавата и отправи апел за национално единство.
„В резолюцията на Съборът е подкрепена позицията на МПЦ от 26 декември миналата година за непроменливост на конституционната позиция на македонския език, запазване на унитарния характер на Македония и да не се отстъпва от македонската национална идентичност“, заяви митрополит Тимотей, говорител на МПЦ.
Редовното годишно заседание на АЦНС се проведе в събота в манастирския комплекс „Рождество на пресвета Богородица“ в Калишща, в рамките на юбилеите „1000 години Охридска Архиепископия“ и „60 години от възобновяването на Охридската Архиепископия в лицето на Македонската православна църква“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Алианса на Албанците поиска служебно правителство и избори

„Макфакс“ (Македония): Алианса на Албанците поиска служебно правителство и избори

7 Октомври 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Алианса на албанците“ обяви, че дори да бъде постигнат консенсус от целия политически спектър за конституционните промени, страната трябва веднага да проведе предсрочни парламентарни избори. От партията казват, че преди вота трябва да има Пържнско правителство (служебно) и да се изчисти избирателният списък от фиктивни гласоподаватели. От там, също така, предлагат общините Дебър и Кичево да преминат изцяло в пети избирателен район, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Процесът на предсрочните парламентарни избори трябва да бъде предшестван от Пържинския модел и изчистване на избирателните списъци от фиктивни гласоподаватели, завършване на дебата за изменени е допълнение на изборния правилник, както и въвеждането на пропорционална изборна система с отворени листи“, съобщиха от „Алианса на албанците“ след заседанието на Централното председателство.
От там искат също да се реши, както казват, проблемът с шестия избирателен район.
„Понеже в тази фаза няма достатъчно време, дебатът за броя на избирателните райони трябва да бъде завършен в друг момент, а сега да се реши проблема с изборен район номер 6, който има 10% повече гласоподаватели от другите райони, което противоречи на Конституцията и Законът за изборите. „Алианса на албанците“ предлага Дебър и Кичево като територии изцяло да преминат в избирателен район номер 5“, се казва в съобщението.
Централното председателство също така стигна до заключението, че резултатът от референдума е безспорен индикатор, че по-голямата част от гражданите са се определили за НАТО и ЕС.
„Неуспехът да се постигне нужната избирателна активност на референдума от 30 септември представлява още една политическа, формална и правна ситуация. С други думи, на 30 септември нямаше присъда, но имаше ясно послание от гражданите до политическата класа, а посланието е, че решението се делегира на парламента и депутатите, които трябва да направят всичко необходимо за осигуряването на мнозинство от две трети, за да бъдат гласувани нужните конституционни промени“, заявиха от „Алианса на албанците“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Груевски във „Фейсбук“: Власт се взима и се дава, в затвор се влиза и се излиза

Никола Груевски във „Фейсбук“: Власт се взима и се дава, в затвор се влиза и се излиза

7 Октомври 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият македонски премиер и бивш лидер на ВМРО-ДПМНЕ през нощта написа обръщение до своята партия и депутатите й във „Фейсбук“. Той ги призова да не позволяват да бъдат изнудвани заради него и обяви процеса срещу него за политически дирижиран, докато той се е борил честно и безкористно за интересите на Македония. Бившият министър-председател изпрати послание и до настоящото правителство, на което каза: „Власт се взима и се дава, в затвор се влиза и се излиза“. По-надолу е цялото изявление на Груевски:
„Дори да вярвам, че и без това може предупреждение ВМРО-ДПМНЕ няма да направи обратното, все пак, искам да направя един призив до моята партия във връзка с политическото преследване срещу мен и политически мотивирана и дирижирана присъда срещу мен, обявена от Апелативния (чети: политическият) съд в Скопие, свързана с набавянето на брониран автомобил преди 6 години.
Ако от вас, по който и да е начин, поискат да направите и най-малка отстъпка, която би нанесла вреда на държавните и националните интереси, поставяйки това в корелация със спиране или намаляване на политическото преследване срещу мен, като дългогодишен водач на Вътрешната Македонска Революционна организация – Демократическа Партия за Македонско Национално Единство и като неин почетен председател и настоящ депутат, ви моля без да се замислят, без ни най-малко колебание, решително да отхвърлите това неприлично предложение.
Когато през 2003-а реших да поема кормилото на ВМРО-ДПМНЕ бях напълно наясно, както с предизвикателството и честта, така и с рисковете да бъда начело на тази партия и организация, която е основен носител и защитник на македонизма, суверенитетът на страната , защитник на интересите на македонския народ и на всички граждани, които живеят в нея.
Тежки облаци и предизвикателства изникнаха над нас. Трябва да се справим с това и винаги на първо място да бъде общият интерес на нашата страна, нашият народ и нашата нация.
Индивидуалните и лични предизвикателства и рискове не трябва да поставят под съмнение миналото.
ВМРО-ДПМНЕ трябва да взема решения, които са най-добрите и най-правилните за Република Македония, македонската нация и всички граждани на Република Македония.
И, разбира се, трябва да останем заедно с хората и в най-трудните моменти.
Аз и моята съдба, политическо преследване срещу мен, изживяванията и "лечението", лични провали и суета с преследване и тормоз срещу мен, етикетирането без основание до ниво жигосване, наказанията без вина, всичко това е второстепенно и аз ще го изтърпя, ще го търпя, ще се справям и ще се боря колкото мога, с пълна готовност за плащане на цената за това, независимо дали тя се отнася до моето достойнство и репутация,до моята свобода или моя живот.
Знам, че моите деца независимо колко днес на тази възраст разбират всичко това, когато пораснат и започнат да разсъждават самостоятелно, когато ще научат и изучат за нашата борба и идеали, ще разберат правилно всико, включително всички последици, които търпят и ще търпят.
И знам, че нашия народ отдавна знае, че и аз, и ВМРО-ДПМНЕ много повече от сегашната власт и искаме и работихме Македония да се присъедини към НАТО и ЕС, но същевременно се борихме да бъде постигнато по достоен начин.
За мен е важно, че като лидер на ВМРО, почти 15 години, дадох всичко, което е в по силите ми, до последния атом, за да помогна Македония да върви напред и народът да има по-добър живот. Мисията ми беше честна, отговорна и достойна.
Затова днес с вдигната глава и чиста съвест се движа навсякъде из Македония и по-голямата част от моя народ уважава положения от мен труд и ежедневно движейки се свободно из градовете и сред народа, навсякъде, огромното мнозинство от гражданите, противно на безбройните подплатени отрицателни мнения и статии срещу мен от медиите, контролирани от сегашното правителство, изразяват моето уважение и благодарност. Не очаквам нищо повече от това.
Това има още по-голямо значение, когато се каже, че вече години съм обект на безпрецедентна в нашата история платена и организирана мръсна пропаганда за мое очерняне, деградиране, унижение и жигосване. Две години и половина откакто не съм премиер, почти една година, откакто съм почти изцяло политически пасивен, се страхуват да спрат медийната клеветническа кампания срещу мен, която е само прикритие за организираната политическо съдебна кампания срещу мен. Това е напразно. Те не могат да ме пречупят. И няма да ме пречупят.
Ще им кажа: на власт се взима и се дава. В затвор се влиза и се излиза. Парите печелят и харчат. Политическа подкрепа се получава и се губи. Мандатът започва и свършва. Но достойнството, когато се изгуби, се губи завинаги. Това губят тези, които пълни с омръзна ме гонят и не могат да се примирят, че не могат да ме пречупят, въпреки че опитаха всичко, буквално всичко. Те са луди и техният край ще дойде.
Само ще им припомня една мисъл на македонския гигант Гоце Делчев:
"Не познавам друг народ, който е страдал повече от предателството на родените си синове, отколкото от македонците. Историята не си спомня друг пример, когато същите хора по традиция, език и вяра се разделят на различни противоположни страни, чужди едни от други.
На власт са и формално погледнато са над другите, а всъщност в очите на мнозинството хора са по-долу и от мен, и от мнозинството македонски граждани. И ги боли, прави ги луди.
И когато, дори и в преносен смисъл казано, плюят към някого нагоре, някой, който е над тях, колкото повече плюе, толкова повече плюнката, която плюят нагоре, се завръща и пада върху техния образ и лице. Чрез мисълта на Ф. Ницше ще кажа: "не плюйте срещу вятъра".
Моята жертва, с тези смешни и изфабрикувани обвинения, които имат политическа цел и основа, с отворени случаи без никакви доказателства - законно или незаконно добавени, с политически дирижираните присъди за затвор на нервнозният, опиянен от силата си, разгневен и вече загубен опонент, с поръчковите статии по медиите, с всички наемници, платени да ме жигосват, всичко това е нищо в сравнение с големите жертви, които са дадени за свободата и независимостта на нашата родина назад в историята.
Аз съм нищожен и незначителен в сравнение с хилядите жертви, дадени за делото и каузата, за която поколения македонски патриоти и мъченици, пред които стоя мирно и се покланям, се бореха, загиваха, страдаха, бяха затваряни, унижавани и потискани.
Затова, главата горе мои съпартийци и честни македонци. И не забравяйте: ще ги победим!!!
Накрая, ще завърша с един цитат от писмото от 14 август 1924 година, изпратено от Тодор Александров до Александър Протогеров, където легендарният водач на ВМРО излага на своя близък съратник и сътрудник в няколко изречения своята патриотична дейност и дълг към татковината.
"Не съм направил нищо повече от добросъвестното изпълнение на моя дълг; не за някаква слава - аз от години понасям най-трудния и рискован живот - от всички другари ... В заключение ще ви кажа: както и преди, така и в бъдеще, във всички свои действия съм се ръководил и ще се ръководя единствено само от интересите на ВМРО. "
Да живее ВМРО-ДПМНЕ!!!
Да живее Република Македония!!!“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Четирима депутати паднаха, трябват още пет

„МКД“ (Македония): Четирима депутати паднаха, трябват още пет

7 Октомври 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Дори преди референдума пазарът беше отворен за купуване на депутати от македонската опозиция, с които да бъде осигурено квалифицирано мнозинство (от две трети). След референдумът този пазар се отвори още повече, но цените вече не са същите, коментира скопското електронно издание „МКД“. Материалът е представен без редакторска намеса.
В 27-годишния опит на Македония с многопартиен парламент досега няколко пъти се е случвало народни представители да преминат от едната страна на другата, или да станат независими, с което се променяше ситуацията в парламент за нечие управляващо мнозинство. Тези преминавания в другия отбор и осигуряването на нови мнозинства в народното събрание бяха съпътствани от спекулации за подкупвания, за цената, която е платена за преминаването на депутата от една партия в друга и за промяна на гласа в решаващи моменти. Спекулираше се, че те са го направили за много пари, за позиции на техни близки, за търговски обекти по центровете на гласовете, за получаване на някои държавни поръчки... Така че, имало е някаква цена.
И днес се спекулира за цената на сегашните депутати от ВМРО-ДПМНЕ за осигуряване на мнозинство от две трети за прокарване на конституционните промени, предвидени в договора с Гърция за промяна на името на Македония.
Сегашното парламентарно мнозинство вече има 72 народни представители. Трябват още 8. В обществеността вече се разпространяват списъците на депутатите, които могат да бъдат купени. Ръководството на ВМРО-ДПМНЕ е категорично против конституционните промени и оценява споразумението с Атина като капитулантско за Скопие. За партията няма никакво съмнение, че парламентарната група е твърда и непоколебима.
Но за „купувачите“ това означава, че трябва да се търсят слабите места в определени народни представители и да им се обяснят предимствата на някои прилични и неприлични предложения. В играта са местни и чуждестранни купувачи, които дори преди референдума имаха в ръцете си списъка на слабите места в парламентарната група на опозицията. Вече се предполага, че тези купувачи са имали някакво влияние върху депутатите, които все пак излязоха да гласуват на референдума и не послушаха призива на президента на страната за бойокот, или пък примера на партийния лидер да не се ходи на избори. На местата за гласуване са видени депутатите Йовановски, Рангелова, Данев, Иванов...
Говори се, че някои депутати в последните дни са имали зачестени срещи с хора от македонските служби, с чуждестранни експерти за PR и маркетинг (например, агенция Strategem international от Северна Ирландия, която с финансиране от Великобритания помага за PR стратегията на правителството). Как да помогнем, какво трябва да направим, са първите въпроси, които се поставят на депутатите, за да се стигне до това непристойното – каква е цената.
Засега всички съмнения за такива предложения са подкрепени само от неофициални изявления на отделни народни представители. От друга страна, всички „заподозрени“ веднага се появиха в социалните мрежи и публично се заклеха, че няма шанс да вдигнат два пръста за промяна на конституционното име на Македоия.
Остава да се види как ще се развие по-нататък пазарлъкът.
От другата страна пък, на шаха, депутатите от управляващото мнозинство се ядосват, защото техният глас, каквато е сега ситуацията – няма цена!

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Няма да има амнистия

СДСМ: Няма да има амнистия

7 Октомври 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Вместо да каже дали е за ЕС и НАТО ръководството на ВМРО-ДПМНЕ продължава да е посветено на амнистията за Груевски, амнистия няма да има“, категорични са от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) в реакция на пресконференцията на Димитър Димовски от основната опозиционна партия, предава македонският портал „А1 Он“.
„Нелогичните искания, като това за избиране на нов главен прокурор, както и подаването на неоснователни обвинения е още един ялов опит на Християн Мицковски и ръководството на ВМРО-ДПМНЕ да добият амнистия за Никола Груевски. ВМРО-ДПМНЕ не може да функционира в честни, свободни и демократични условия и затова постоянно измисля несъществуващи случаи, дори когато се знае, че първият човек в ДИК (Държавната избирателна комисия) е предложение тъкмо на ВМРО-ДПМНЕ“, казват от СДСМ.
„Няма да има амнистия. Затова, вместо да измисля несъществуващи случаи, Мицковски трябва да призове депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят последната стъпка в парламента за членство на Македония в ЕС и НАТО и да следват волята на гражданите. В противен случай Мицковски ще потвърди, че е против ЕС и НАТО, за изолация, несигурност и безнаказаност“, добавят още от социалдемократическата партия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“: ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатът от референдума и дава на съд избирателни комисии

„Независен“: ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатът от референдума и дава на съд избирателни комисии

6 Октомври 2018 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатът от референдума и дава на съд избирателни комисии, пише скопското електронно издание “Независен“.
ВМРО-ДПМНЕ не признава резултатите от референдума, както и тези на миналогодишните местни избори.
Въпреки че ВМРО-ДПМНЕ обяви референдума за неуспешен и лидерът на партията Християн Мицкоски изрази "дълбоко уважение" към гражданите и констатира, че народът не го е уплашил нито шантажа, нито бруталните заплахи, нито списъци и тормоз, сега заместник-председателят на партията Александър Николовски заяви, че партията не признава резултата от референдума.
Изпълнителният комитет на опозиционната партия иска да се създаде анкетна комисия в парламента, която да разгледа всички нарушения и нередности в деня на референдума и освобождаване на главния прокурор и избор на нов по предложение на опозицията, защото настоящият е трябвало да разгледа всички нередности около референдума.
Партията внесе искане до прокуратурата срещу повече от 200 души, председатели, заместник-председатели, членове, заместник-членове и избирателни комисии, на избирателни секции в общините Струга, Център Жупа, Кичево, Желино, Боговине, Пласница и Сарай. Опозицията ги обвинява в злоупотреба с повече от 50 хиляди гласа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Това не е вече само битка за името, а за бъдещето на Македония

Християн Мицковски: Това не е вече само битка за името, а за бъдещето на Македония

6 Октомври 2018 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Това не е вече само битка за името, а за бъдещето на Македония, пише на своята страница в социалната мрежа „Туитър“ лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, цитиран от македонското електронно издание “Фокус“.
Партийните спорове между двете основни политически партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ продължават всеки ден, пише изданието.
"Властта всеки ден показва цялото си безсилие и поквара, това вече не е битка само за името и срещу вредното споразумение, това е битка на всеки един човек срещу тази власт, за справедливост, за осъждане на престъпленията, за по-добър живот, за по-добро бъдеще, за Македония, която печели ", пише Мицковски в социалната мрежа.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): МПЦ-ОА се обяви срещу промяната на името на Македония

„Макфакс“ (Македония): МПЦ-ОА се обяви срещу промяната на името на Македония

6 Октомври 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската православна църква – Охридска архиепископия на редовното ежегодно заседание на Архиепископския църковно-народен събор потвърди позицията си за непроменяемостта на името на МПЦ и държавата, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Македонската православна църква е историческа и правна наследница на Охридската архиепископия на Юстиниана прима, има достойнство на архиепископия и се казва Македонска православна църква – Охридска архиепископия, а в комуникацията е Македонска православна църква“, заяви митрополит Тимотей.
Той добави, че членовете на събора единогласно изпращат апел за национално единство.
„Изпращаме искрен молитвен повик до всички политически субекти в страната за отговорно поведение в този изключително сложен и пълен с предизвикателства период за нашата татковина с препоръка да използват всичките си сили за запазване на националната и духовната идентичност на македонския народ и всичко, което е македонско“, уточни владиката.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“: Избирателната активност на референдума беше около 32%

Партия „Единствена Македония“: Избирателната активност на референдума беше около 32%

6 Октомври 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Единствена Македония“ не признава резултатите от референдума. От партията твърдят, че е имало груба фалшификация на над 70 хиляди гласа и че избирателната активност е била 32, а не 36,9 процента, предава македонският портал „А1 Он“.
„Както се знае, Кризисният щаб срещу референдума по време на гласуването имаше 1646 наблюдатели, които бяха заели места на определеното от закона разстояние пред избирателните секции и които отбелязваха на съответни листове избирателната активност. С тази бройка наблюдатели бяха покрити 2650 избирателни секции, предвид това, че в някои сгради има повече от една секция. Нашите наблюдатели бяха в дворовете пред избирателните секции, тъй като Държавната избирателна комисия не позволи на кризисния щаб да има свои наблюдатели вътре в местата, където се гласува“, заяви Биляна Джинго, член на Изпълнителния комитет на „Единствена Македония“.
Тя информира, че според получената информация, избирателната активност е около 32%, или около 576 хиляди души. Според ДИК, явката е 36,91%, или 666 743 души, което е разлика от 90 хиляди гласоподаватели.
„Това означава, че информацията за масово пълнене на кутиите в деня на гласуването между 17 и 19 часа е вярна. Дори, според данните, в избирателните секции на местата, където живее албанското малцинство е гласувал по един човек на 11 секунди, което само по себе си е извън всякаква изборна и човешка логика“, констатира Джинго.
Според нея, остава мистерия изненадващата следобедна среща на самия ден на референдума между лидерите на СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония) и ДСИ (Демократически съюз за интеграция) Зоран Заев и Али АХмети. Но, добави политикът, безспорен факт е, че след тази среща в самия ден на референдума и по-точно след 17 часа, масово са пълнени кутии на местата, където живее албанското малцинство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ преговарят за конституционни промени?

„Телма“ (Македония): Шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ преговарят за конституционни промени?

6 Октомври 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Шестима депутати от ВМРО-ДПМНЕ преговарят за възможността да гласуват в полза на конституционни промени, твърдят източници на скопския телевизионен канал „Телма“ без да разкриват детайли. Информацията практически е била потвърдена от правителството, от където заявиха, че са в постоянна комуникация с колегите от противниковия лагер. Депутатът от СДСМ Мухарем Зечири разкри, че се водят разговори с всички депутати, освен Никола Груевски.
От основната опозиционна партия нито потвърждават, нито отричат да е имало срещи с техните депутати и посочват, че дори и да има такива случаи, срещите са на ниво народни представители, а не на лидерско. Потвърдена е само среща между председателите на ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ (Демократическия съюз за интеграция) Християн Мицковски и Али Ахмети, за която обаче не се разкриват подробности. Опозицията би провела среща с премиера Зоран Заев единствено ако той се съгласи да удовлетвори исканията й за служебно правителство 100 дни преди предсрочните избори, назначаване на Главен прокурор по тяхно искане и формиране на Анкетна комисия за нередностите на референдума. В петък и депутатът от най-голямата албанска партия Артан Груби потвърди срещата между Ахмети и Мисковски, на която е ставало въпрос и за евентуално гласуване на конституционните промени в парламента.
Ако от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не гласуват промените в Конституцията, ДСИ разглежда три варианта за явяване на предсрочни избори. Освен самостоятелното явяване, се разглежда и варианта албанският политически блок да излезе с общи изборни листи, както и за формиране на предизборна коалиция със СДСМ и партньорите, с които бяха заедно в предизборната кампания за референдума. Зиядин Села от Алианса на албанците отхвърли и двете възможности.
От фракцията на Движението БЕСА на Билял Касами, която е в опозиция, посочиха, че в момента фокусът трябвеа да бъде към намиране на решение в парламента и заявиха, че бъдещите действия ако се стигне до предсрочни избори ще бъдат обсъдени от партийните органи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Движението БЕСА поиска конституционни промени за правата на албанците с гласуването на договора с Гърция

„А1 Он“ (Македония): Движението БЕСА поиска конституционни промени за правата на албанците с гласуването на договора с Гърция

6 Октомври 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. Движението БЕСА на Билал Касъми съобщи, че ако в парламента се стигне до гласуване на конституционни промени, партията ще внесе предложения за увеличаване на конституционните права на албанците в Македония, като втората по големина етническа общност. Заместник-председателят на фракцията Абдуш Демири добави, че при евентуални предсрочни парламентарни избори те няма да се коалират със Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), предава македонският портал „А1 Он“.
„В духа на исканията, които са в интерес на албанците в Македония, Движението БЕСА апелира до всички албански политически партии, че с политическия диалог и задълженията, които произтичат от политическата маса на албанските парламентарни партии, трябва да се координират въпросите от национален интерес на албанците“, заяви Демири.
Политикът подчерта, че всякакво коалиране със СДСМ, с която и да е албанска партия, без да се предостави гаранция за изравняване на конституционните права на албанците, би била вредна за техните интереси. Той посочи, че БЕСА, като опозиционна партия, е отворена за сътрудничество с всички албански политически сили и неправителствени организации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Партия „Единствена Македония“ изключи Стефан Влахов Мицов, бил инфилтриран от службите

„Фокус“ (Македония): Партия „Единствена Македония“ изключи Стефан Влахов Мицов, бил инфилтриран от службите

6 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изпълнителният комитет на „Единствена Македония“ в сряда е изключил от партията Стефан Влахов Мицов във връзка с доказателства и факти, че той е действал по начин, който не отговаря на неговата позиция в организацията, пише македонският „Фокус“.
Правителството на Бранко Цървенковски своевременно назначава Влахов-Мицов на работа в Македонския културен център в София, където е имал задача от македонските тайни служби по линия на работата – да обработва с македонски върховизъм хората в Пиринска Македония
По-късно, Влахов-Мицов е прехвърлен в Скопие, където с подпис на тогавашния премиер Цървенковски получава за позлване държавен апартамент и е назначен на работа в бюджетна институция, а в замяна продължава сътрудничеството си с тайните служби, отбелязва македонската медия.
В периода на ребрандирането на „Единствена Македония“, когато властта се е уплашила от ориентацията на партията за съюз с Русия, която се ползва с широки симпатии сред народа, държавната сигурност е инфилтрирала Мицов в партията с цел миниране на ключовите партийни дейности, заради което и е изключен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Лидерът на „Алианса на албанците“ е песимист за конституционните промени, отхвърля предложението за общи листи със СДСМ

„Република“ (Македония): Лидерът на „Алианса на албанците“ е песимист за конституционните промени, отхвърля предложението за общи листи със СДСМ

6 Октомври 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на „Алианса на албанците“ Зиядин Села в интервю пред „360 Степени“ заяви, че е песимист за вероятността в македонския парламент да се постигне съгласие за конституционните промени, а освен това отхвърли предложението за общи листи със Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на евентуални предсрочни избори, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Не можете да искате от нас да влезем в коалиция с хора, които ни забиха нож в гърба и то само преди 5-6 месеца. Сега искате да вляза в предизборна коалиция със Зоран Заев. Това не е личен въпрос“, заяви Села.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Geoполитика.ru“: Референдумът в Македония: Глобалистите загубиха (засега)

„Geoполитика.ru“: Референдумът в Македония: Глобалистите загубиха (засега)

6 Октомври 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. В неделя в Македония се провали референдума, на който бе поставен ребром въпросът: „Подкрепяте ли перспективата за влизането в ЕС и НАТО чрез сключване на договор между Македония и Гърция“. Причината за провала е проста: народът реши да бойкотира мероприятието. Избирателната активност се оказа крайно ниска – само 36,87%. Мнозинството от тези, които гласуваха, избраха „европейския път“ на Македония. Но си струва да помним и тези, за които референдумът действително е изгоден и това явно не е народът, пише електронното издание на руското списание Geoполитика.ru в материал, представен без редакторска намеса.

Истинските причини за референдума

Референдумът в Македония бе иницииран от западните сили, а в реализацията на проекта бяха вложени огромни средства. В навечерието на плебисцита страната бе посетена от някои от най-големите западни политици, включително германският канцлер Ангела Меркел, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Всъщност, гласуването не беше за смяната на името, а за постепенната интеграция на Македония в западните институции (ЕС и НАТО). В този случай референдумът беше необходим само като етап от плана.
За реализацията на плана не се погнусиха да използват и мръсни методи, включително директни заплахи срещу действащи политици (например, президентът Георги Иванов). Самият той, независимо от натиска, открито призова за бойкот на провокационното гласуване.

Причини за провала

Референдумът се провали с гръм и трясък, защото македонският народ прояви солидарност с Иванов. Хората разбират геополитическата игра на запада и последствията от подобно решение (достатъчно е да се погледне Украйна с нейната „евроинтеграция“, за да изчезне всякакво желание в нормалния човек да следва налагания от Запада път.

План „Б“ на глобалистите

Глобалистите, разбира се, нямат никакво намерение да се предават. Веднага след проваления референдум евробюрократите поздравиха „македонския народ“. А Столтенберг дори призова политическите лидери да се „възползват от случая“, защото „вратите към НАТО са отворени и всички официални процедури трябва да бъдат завършени“.
Сега марионетъчното правителство на премиера Зоран Заев и неговите западни покровители ще се опитат да вкарат в действие план „Б“. Ако говорим за легалната страна от плана, то това ще бъдат нови избори.
Геополитика.ру писа подробно за възможните сценарии в Македония, а Агенция „Фокус“ прилага статията след края на този текст.
Радикалната програма цели ескалация, включваща активизация на албанските терористи. В навечерието на референдума се случи поредната ескалация в Косово, във връзка с което президентът на Сърбия се обърна към Москва с молба за помощ в случай на критична ситуация и приведе сръбската в повишена готовност. За пореден път всичко започна с провокация: албанските силоваци нарушиха съществуващите споразумения и заеха позиции край язовира Газивода. Ескалацията, разбира се, е директно свързана с македонските събития.

Агенция „Фокус“ припомня:

Главният редактор на аналитическия център „Геополитика.ру“ , генерален директор на Фонда за мониторинг и прогнозиране на разитието на културно-териториалните пространства, ръководител на администрацията на Международното „Евразийско движение“ и автор на редица книги на геополитическа тематика Леонид Савин, свързван с прочутия Александър Дугин, продължи серията си от материали на тема Македония с коментар за ситуацията в страната след подписването на договора за името и прогноза за четири възможни варианта на развитие на събитията“
След подписаното на 16 юни от премиерите на Македония и Гърция споразумение за преименуване на Република Македония в „Северна Македония“ в страната започнаха масови протестни акции. На 17 юни, когато голям брой демонстранти се събраха пред сградата на парламента, одобрил договора Ципрас-Заев, против тях бе използвана сила. Полицаите, повечето от които от албански произход, биха възрастни хора, жени и деца. Срещу демонстрантите бяха използвани специални средства, включително сълзотворен газ. След това през страната премина вълна от арести.

Четири сценария за Македония

Независимо от ежедневните шествия на протестиращите в центъра на Скопие, на 20 юни македонският парламент ратифицира споразумението Ципрас Заев, то бе изпратено, съгласно конституцията, за подпис на президента Георги Иванов, но той категорично отказа да подписва този документ. На 20 юни президентът Иванов получи седем дни, за да постави своя подпис.
Ако договорът не бъде подписан, това ще предизвика нова политическа криза, която ще доведе до предсрочни парламентарни избори и промяна в баланса на силите. Западът няма нужда от подобни преобръщания на ситуацията.
Първият сценарий предполага внасяне на импийчмънт на македонския президент Георги Иванов. За това са нужни две трети от гласовете на депутатите, или 81 мандата. Към момента поддръжниците на преименуването на републиката в „Северна Македония“, което ще открие пътя към влизането в НАТО, имат общо 69 гласа. Има сведения, че няклолко човека от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ вече са подкупени. Тази опозиционна партия, която до скоро управляваше за период от 11 години, на практика бездейства, давайки мълчаливото си съгласие за промяната на името на страната. Нещо повече, забелязват се опити от страна на ВМРО-ДПМНЕ да дискредитират участниците в протеста и конкретно партия „Единствена Македония“, чиито представители открито участват в протестните акции. Отчитайки опортюнизма на ВМРО-ДПМНЕ, не е изключено да бъдат подкупени да гласуват в полза на импийчмънт още десетки депутати или чрез пари, или чрез шантаж.
Освен това, самият президент може да свали от себе си пълномощията заради оказвания върху него натиск. Отчитайки това, че срещу първия президент на Македония Киро Глигоров беше извършено покушение, а вторият президент Борис Трайковски загина при самолетна катастрофа (той отказваше да утвърди разделянето на страната в полза на албанците), беспокойството в Македония по повод съдбата на Георги Иванов е напълно обосновано.
Ако действително се реализира импийчмънт или доброволна оставка, ще се проведат избори за президент, който, най-вероятно, ще подпише злополучното споразумение (билет за влизане в НАТО). По-нататък ще последва промяна на македонската конституция и референдумът вече няма да играе никаква роля. Новопоявилата се „Северна Македония“ ще стане федерация и тогава разколът й на етно-религиозен принцип е практически неминуем. Това е голяма стъпка към появяването на „Велика Албания“ на Балканите.

Вторият сценарий предполага, че специалният представител на ООН за разрешаване на спора между Македония и Гърция Матю Нимиц (американски юрист, служил като помощник на президента на САЩ Линдън Джонсън) може да представи споразумението за промяна на името на страната за гласуване в ООН, за да може новата резолюция да отмени предишните резолюции 817 и 845. Нимиц ще координира директно действията си с посланика на САЩ в Македония Джес Бейли, а той ще дава указания на министъра на външните работи Никола Димитров. Този сценарий още не е пуснат в действие, но теоретично е възможен.
Според третия сценарий кризата в Македония може да се удължи. Това също ще доведе до предсрочни парламентарни избори и вероятна промяна на вътрешнополитическия баланс. В този случай ще бъде задействан „план Б“, съгласно който албански въоръжени групировки ще започнат да завземат териториите, за които претендират, с перспектива за повтаряне на косовския сценарий в Македония. Под предлога за обезпечаване на сигурността в Македония там ще бъдат въведени войските на НАТО. Технически това не представлява трудност, тъй като натовският контингент е разположен в съседноо Косово, а при необходимост сили могат да бъдат прехвърлени от България и Гърция. Отчитайки това, че и двете държави имат исторически претенции към Македония, те с готовност ще откликнат на призива на Вашингтон и Брюксел да „поделят“ Македония.
Четвъртият вариант изхожда от друго възможно развитие на събитията при условие, че споразумението Заев-Ципрас не бъде реализирано в скоро време. Гражданските протести могат да наберат сили при активна подкрепа от македонската диаспора. Държавите, заинтересовани в стабилността на Македония и на първо място Сърбия и Русия, може да направят съответстващите ходове на международната арена. Министърът на външните работи на Сърбия Ивижа Дачич вече официално заяви, че Сърбия не одобрява договора за промяна на името на Македония.
По-нататък политически консултации с патриотическите сили в Македония и междунардоно-правова поддръжка могат да блокират възможността за по-нататъшни манипулации на Запада с бъдещето на тази република.
При осъществяването на всеки от първите три сценария, срещу македонската патриотическа опозиция ще има репресии. „Северна Македония“ ще влезе в НАТО, Алиансът ще обкръжи Сърбия отвсякъде и ще я превърне в следващата си жертва. Вероятна е и ликвидация на Македония – част от нейна ще отиде в Албания, а още две части – в Гърция и България. Македония ще спре да съществува като субект на международното право.
Западът действа много бързо и тази спешност е свързана с намерението да се снемат противоречията с Гърция до началото на срещата на върха на НАТО на 11-12 юли, отстранявайки формалните препятствия за приемането на Македония в Алианса.
Превод и редакция: Иван Христов


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Изборите са неизбежни, ако опозицията реши да възпрепятства бъдещето на Македония

Зоран Заев: Изборите са неизбежни, ако опозицията реши да възпрепятства бъдещето на Македония

6 Октомври 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако опозицията се опита да възпрепятства бъдещето на Македония в ЕС и НАТО поради лични интереси, управляващата коалицията ще трябва да отиде на предсрочни парламентарни избори, заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю пред BHTV1, предава скопското електронно издание „Фактор“.
„Ще направим всичко, за да осигурим необходимото мнозинство в парламента за конституционните промени. Все пак, ако опозицията се опита да възпрепятства бъдещето на Македония само поради лични интереси, изборите са неизбежни“, констатира министър-председателят.
Заев заяви, че е убеден, че опозицията подкрепя влизането на страната в ЕС, но поради лични сметки прави, „каквото си иска“.
„Дори и лидерът на опозицията, който бойкотира референдума, ако го питате ще каже „да“ за ЕС и НАТО и вярвам, че това е истина. Но той иска неговата партия да се върне на власт и с тези си аспирации заплашва бъдещето на страната ни. Бъдещето на Македония е под въпрос и всички носят голяма отговорност за това, което е над мен, над лидера на опозицията и политическите партии“, обясни премиерът.
Попитан дали въпросът е бил причината за слабата явка на референдума, Заев заяви: „Всички сме за ЕС и НАТО и сме наясно, че няма да има нито ЕС, нито НАТО, без договор с Гърция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Предсрочните избори ще отдалечат Скопие от европейския път

Йоханес Хан: Предсрочните избори ще отдалечат Скопие от европейския път

6 Октомври 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Докато Македония изглежда се е запътила към предсрочни избори, комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан предупреди, че такъв вот само ще отклони Скопие от европейския път, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Нови избори ще означават отклоняване от пътя към започване на присъединителни преговори с Европейския съюз, които са планирани за следващата година“, заяви Хан пред австрийското издание Kurier в петък, като добави, че тези опасения вече са предадени на македонския премиер Зоран Заев.
Изданието отбелязва, че Македония изпадна в нещо като политическа криза след проведения в неделя референдум за договора с Гърция, на който 90% от упражнилите правото си на глас гласуваха със „за“, но избирателната активност беше само 37%, което бе достатъчно за основната опозиционна партия да обяви споразумението за името за „мъртво“.
Хан обаче не е съгласен с твърдението, че референдумът е бил неуспешен. „Необичайно е да получиш повече от 90% подкрепа, но е очевидно, че опозицията успешно призова за бойкот“, заяви той.
По-късно този месец в македонския парламент трябва да бъдат гласувани конституционни промени, произтичащи от договора с Гърция, а за тях е нужно квалифицирано мнозинство.
„Само осем или девет депутата от опозицията са нужни за прилагането на споразумението“, посочи европейският комисар. „Ако те, включително опозицията, действително искат членство в ЕС и НАТО, както казват, трябва да действат в съответствие с това решение“, обясни Хан.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): ДСИ поема кормилото за убеждаване на ВМРО-ДПМНЕ

„Телма“ (Македония): ДСИ поема кормилото за убеждаване на ВМРО-ДПМНЕ

5 Октомври 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Десетдневния срок, който правителството в Скопие постави за събирането на мнозинство от две трети в парламента, преполови, и изглежда „Демократичният съюз за интеграция“ (ДСИ) пое кормилото за убеждаване на депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подкрепят конституционните промени, коментира скопският телевизионен канал „Телма“.
Засега няма видима консолидация на поддръжниците „за". В стремежа си да убеди най-малко деветима депутати от ВМРО-ДПМНЕ, кормилото бе поето от ДСИ. От партията потвърждават, че лидерът Али Ахмети се е срещнал вчера с Християн Мицковски, а депутати от двете партии са в постоянна връзка. ДСИ твърдят, че са напомнили на ВМРО-ДПМНЕ, че в избирателната им програма от 2016 г. обещават да се застъпят за решаването на спора за името и че стратегическото решение на Македония е НАТО и Европейския съюз.
СДСМ твърди, че предсрочните избори не са най-добрият вариант, но няма много време за губене. Те призоваха „куража“, който показаха няколко депутати от опозицията с подаването на оставките си. Подробности в този момент те не искат да обсъждат.
Никой депутат от ВМРО-ДПМНЕ не показва публично намерението си да гласува за промяна на Конституцията. Смята се, че върху тях се натиск и от двете страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Прокуратурата е регистрирала 40 нарушения на правото на глас на референдума

„Канал 5“ (Македония): Прокуратурата е регистрирала 40 нарушения на правото на глас на референдума

5 Октомври 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Прокуратурата на Македония е регистрирала 40 нарушения, свързани с упражняване на правото на глас по време референдума, информира главния прокурор Джелал Байрами, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Байрами обясни, че едно от нарушенията е направено преди началото на референдума, а останалите – в изборния ден. От прокуратурата посочиха, че засега няма данни във връзка с обвиненията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че на референдумът е имало „пълнене на урни“, но и увериха, че ще проучат всички сигнали.
В четвъртък от ВМРО - ДПМНЕ обявиха, че ще внесат обвинения за повече от 200 души, президенти, вицепрезиденти, членове и заместници на комисии в избирателните секции в общините Струга, Център, Жупа, Кичево, Желино, Боговине, Пласница и Сарай .. Очаква се те да бъдат предадени на прокуратурата в течение на деня.
По отношение на референдума, от офиса на омбудсмана посочиха, че от 30 000 до 40 000 граждани са били заличени от избирателните списъци, поради различни причини. В тази връзка бяха отправени призиви към Държавната избирателна комисия (ДИК) да информират адекватно гражданите, които не са включени в избирателния списък.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.