НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Прокопис Павлопулос и Франк-Валтер Щайнмайер ще посетят Каламата

Kathimerini: Прокопис Павлопулос и Франк-Валтер Щайнмайер ще посетят Каламата

12 Октомври 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и неговият гръцки колега Прокопис Павлопулос ще посетят Каламата на п-ов Пелопонес във втория ден от визитата на германския държавен глава в Гърция, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Павлопулос ще придружи Щайнмайер и жена му по време на обиколка на древния град Месини, преди церемония в старото кметство на Каламата, където германският президент ще бъде награден със златен ключ за града.
На 12 октомври 1944 година, Атина бива освободена от германската окупация, което се счита и за края на нацистката окупация на Гърция, припомня Kathimerini.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция повдигна отново въпроса за репарациите, които ѝ дължи Германия заради Втората световна война

Kathimerini: Гърция повдигна отново въпроса за репарациите, които ѝ дължи Германия заради Втората световна война

12 Октомври 2018 | 00:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция повдигна отново въпроса за репарациите, които ѝ дължи Германия заради Втората световна война, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
Президентът Прокопис Павлопулос потвърди исканията на Гърция за военни репарации от Германия по време на разговори в четвъртък с немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който посети мястото на нацисткия концентрационен лагер в атинското предградие Хайдари и подчерта, че престъпленията от миналото не трябва да бъдат забравени.
"Ние не искаме да забравяме миналото, нито да пренебрегваме моралната и политическа вина, която ни натоварва", каза Щайнмайер по време на среща с премиера Алексис Ципрас.
По време телевизионното излъчване той се съгласи с Ципрас за необходимостта от "ново начало в отношенията между Гърция и Германия.
Ципрас от своя страна заяви, че двете страни "трябва да оставят последните осем години и каквито и да било стереотипи", които може да са вгорчили отношенията им зад тях, но добави, че това не означава "ще заметем историята от далечното минало под килима". различията трябва да бъдат решени въз основа на международното право, каза той.
Павлопулос повдигна спорния въпрос за военните репарации, за който Берлин настоява, че е решен, заявявайки, че Атина смята, че нейните твърдения са "законно валидни и съдебно установими".
Твърденията на Гърция за военни репарации не са "едностранни и произволни", а се основават на международното и европейското право, каза той. Щайнмайер от своя страна не коментира изрично въпроса, въпреки че говорителят на германското правителство Щефен Зайбърт повтори уверението на Берлин, че въпросът е уреден.
Източници, близки до Ципрас, казаха, че той също е заявил за "установените" позиции на Гърция по репарациите от войната и така наречения "окупационен заем", който Гърция беше принудена да поеме под нацистка окупация.
Ципрас и Щайнмайер обсъдиха и Споразумението от Преспа за името между Гърция и Бивша югославска република Македония, като германският лидер го описва като "изключително смело".
Щайнмайер също се срещна с консервативния лидер на Нова демокрация Кирякос Мицотакис за разговори, свързани с гръцката икономика и кризата с бежанците.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцкият президент: Евроинтеграцията на Македония може да започне само след промените в конституцията

Гръцкият президент: Евроинтеграцията на Македония може да започне само след промените в конституцията

11 Октомври 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос още веднъж подчерта, че само когато Скопие завърши с конституционните промени, може да се присъедини към НАТО или да започне преговори с ЕС, пише македонското електронно издание “Алсат М“.
Павлопулос каза, че след като Скопие завърши този процес, споразумението от Преспа ще бъде ратифицирано в парламента на Атина.
"Решаването на проблема с името трябва да бъде в съответствие с историята и международното право. За да стане това възможно, както е ясно заявено и прието от ЕС и НАТО, съседната страна трябва да направи необходимите промени в правната система, особено в Конституцията. Едва когато целият процес приключи и след като се потвърди, че конституционните промени съдържат всички гаранции, те могат да получат покана за членство в НАТО и да започнат преговори за членство в ЕС. Също така, само тогава може да се финализира съдържанието на Споразумението между Гърция и Бивша югославска република Македония и може да се ратифицира в гръцкия парламент ", каза Павлопулос.
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е в Атина, след срещата си с Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас заяви, че споразумението от Преспа е смела стъпка, но изрази съжаление, че резултатът от референдума не е предоставил окончателно решение.
"Дойдох тук, за да изразя уважението си към смелите усилия, които направихте, за да имате договор с Бивша югославска република Македония , със съседната страна и много съжалявам, че резултатът от референдума не дава окончателно решение. Повечето от гласувалите за това споразумение го подкрепиха, но това мнозинство не беше достатъчно. Надявам се, че направените усилия няма да се провалят ", каза Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия.
Премиерът Ципрас обаче заяви, че сделката с Преспа е много важна и се дистанцира от предложението на коалиционния партньор Панос Каменос за ново регионално споразумение.
"Смятам, че това споразумение е модел на разбирателство между двата народа, които искат да живеят в мир, без да подценяват взаимната история и идентичност. Това е смела стъпка, която допринася за стабилността на Балканите, но и извън нея ", каза Ципрас.
Лидерът на партията "Независими гърци" Панос Каменос, който е министър на отбраната през цялото време е противник на Преспанското споразумение, а вчера във Вашингтон на среща с помощник- държавния секретар по европейските въпроси Уес Мичъл предложи да се подпише споразумение със съседните страни. Това споразумение, според Каменос, би било пречка за руското влияние. Той добави, че по този начин ще гарантира стабилността на Македония, а въпросът за името между Скопие и Атина би се отложило за решаване някога в бъдеще.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от гърците за престъпленията, извършени от Нацистка Германия

Der Spiegel: Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от гърците за престъпленията, извършени от Нацистка Германия

11 Октомври 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от гърците за престъпленията, извършени по време на окупацията на страната от Нацистка Германия, съобщава водещото издание Der Spiegel.
На среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас, Щайнмайер призна, че в концентрационния лагер „Чаидари“ край Атина нацистите са извършели „невъобразими жестокости“.
„Прекланяме се пред жертвите. Преди всичко искаме прошка, тук, в Гърция, за случилото се", заяви германският президент при посещението си в „Чаидари“.
По време на нацистката окупация (1941-1944 г.) в лагера са затворени до 25 000 души. Вермахтът обаче е отговен за масови стрелби и множество зверства, извършени в различни части на страната. Броят на жертвите от европейски произход е между 60 хил. и 70 хил. души.
Не трябва да се забравя моралната и политическа вина на Германия, независимо от различните правни позиции, подчерта Щайнмайер, визирайки гръцките претенции към Берлин за репарации.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Ципрас-Щайнмайер: Трябва да положим големи усилия, за да разрешим различията от минало

Срещата Ципрас-Щайнмайер: Трябва да положим големи усилия, за да разрешим различията от минало

11 Октомври 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Посещението на държавния глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е възможност за нов старт в отношенията между Берлин и Атина. Това заяви министър-председателят на южната ни съседка Алексис Ципрас в рамките на срещата му с германския президент, предава гръцката информационна агенция ANA-MPA.
Ципрас припомни за осемте години, в които страната бе в дълбока икономическа криза. Именно мерките за преодоляването й станаха причина за изостряне на отношенията между Гърция и Германия.
В същото време той заяви, че двамата партньори от ЕС не трябва да пренебрегват каквито и да било различия, произтичащи от миналото. Те „трябва да бъдат решени въз основа на международното право, което ние всички уважаваме", подчерта Ципрас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Франк-Валтер Щайнмайер започна визитата си в Гърция

Kathimerini: Франк-Валтер Щайнмайер започна визитата си в Гърция

11 Октомври 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер започна двудневното си официално посещение в Гърция, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
След като е положил цветя пред Паметника на неизвестния воин в Атина, Щайнмайер е провел среща с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос. По-късно през деня германският президент ще разговаря и с министър-председателя на южната ни съседка Алексис Ципрас.
През втория ден от визитата си Щайнмайер и Павлопулос ще пътуват до Каламата за участие в церемонията за 74-годишнината от освобождението на Атина от нацистката окупация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Според Германия военните репарации за Гърция са „правно и политически уредени“

Kathimerini: Според Германия военните репарации за Гърция са „правно и политически уредени“

11 Октомври 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Според Германия военните репарации за Гърция са „правно и политически уредени“, съобщава електронното издание на водещия атински вестник Kathimerini.
Говорителят на федералното германско правителство Щефан Зайберт потвърди позицията на Берлин. „Въпросът с репарациите беше правно и политически уреден", подчерта Зайберт пресконференция в Берлин, като допълни категорично, че „нищо не се е променило" в тази позиция. Зайберт поясни, че гръцкото правителство не е предприела никакви официални действия по въпроса с претенциите за репарациите.
От редакцията подчертават, че Атина възобнови исканията си към Берлин за репарации за нацистката окупация по време на Втората световна война в пика на икономическата криза, която засегна страната. Очаква се темата да бъде повдигната в рамките на срещата между държавните глави на двете страни. Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер се очаква в Атина в четвъртък за двудневно официално посещение по покана на своя колега Прокопис Павлопулос. В Атина той ще се срещне и с премиера Алексис Ципрас.
Двамата президенти ще пътуват до Каламата за участие в церемонията за 74-годишнината от освобождението на Атина от нацистка окупация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTL: Франк-Валтер Щайнмайер в Гърция: Темата за репарациите е на дневен ред

RTL: Франк-Валтер Щайнмайер в Гърция: Темата за репарациите е на дневен ред

10 Октомври 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Берлин/Атина. Държавният глава на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер е на посещение в Гърция, в рамките на което основна тема на дискусиите се очаква да бъдат претенциите на Атина за финансови компенсации от страна на Берлин за нацистките престъпления по време на Втората световна война, предава телевизионният канал RTL.
Гръцкият президент Прокопис Павлопулос ще поднови добре познатите на германците искания за изплащане на репарации в размер на милиарди евро. Става въпрос за погасяването на принудителен заем, който се оценява на около десет милиарда евро.
Вермахтът окупира Гърция през 1941 г. В следващите години загиват между 60 и 70 хил. гръцки евреи, припомня телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.