НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бриг. ген. Явор Матеев: Специалните сили подпомагаха операциите за неутрализирането на извършителите на жестоките убийства в Пещера и в Нови Искър

Бриг. ген. Явор Матеев: Специалните сили подпомагаха операциите за неутрализирането на извършителите на жестоките убийства в Пещера и в Нови Искър

11 Октомври 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Вече има твърдото решение и подкрепа на Военното ръководство като Специални сили да изпълняваме задачи в рамките само на мисии, за които сме подготвени. Това съобщи на пресконференция бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Той поясни, че без значение дали тези операции са в страната, или извън пределите й, в съответни контингенти, без значение дали те са трудни и опасни, важното е да са такива, за които Специалните сили са подготвени, защото само тогава те ще осигурят най-добра защита. Според бриг. ген. Матеев това показва, че се взимат поуки от грешките, допуснати през годините. Той припомни събитията от Втората световна война, когато Парашутната дружина е била използвана не по предназначение и затова е дала толкова много жертви.
„Сегашното положение е показателен пример за развитието на Българската армия и на Специалните сили”, посочи бригаден генерал Явор Матеев. Той каза още, че в днешно време Специалните сили участват в операции, свързани с противодействие на тероризма, възпрепятстване на нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната ни, както и зад граница, като изпълняват само специфични задачи, което показва израстване и оценка от НАТО. Специалните сили са участвали и в операции за задържането и неутрализирането на опасни престъпници. Бриг. ген. Явор Матеев посочи като примери извършеното жестоко убийство в центъра на Пещера през 2017 година и събитията около Нови Искър в началото на 2018 година. Участието на Специалните сили в тези случаи е било със заповед и решение от министъра на отбраната и в съответствие със Закона за отбраната и с поправките в Закона за противодействие на тероризма. Това участие е било свързано с изпълнение на разузнаване, анализ и подпомагане на операцията по залавянето на убиеца.
„Има тежки криминални престъпления, които могат да бъдат заплаха от тероризъм и поради тази причина е взето решение за използването ни, като Специални сили”, каза бригаден генерал Матеев. „Едно тежко убийство, в центъра на малък град, пред свидетели, извършено брутално, при което никой не знае колко още хора са заплашени, създадена е психоза, това не е обикновена битова проява, това си е явен тероризъм”, добави бриг. ген Матеев. Той посочи, че е добре, че такива операции са завършвали успешно и в конкретния случай за Пещера убиецът е бил заловен жив. „За случая в Нови Искър никой не е бил сигурен след 5 извършени убийства, колко още можеше да има“, посочи бригаден генерал Матеев. Той добави, че всеки може само да гадае какво е можело да се случи, затова е било добре такива елементи да се неутрализират, за да не се допускат психози при доказани заплахи.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. ген. Явор Матеев: Силите за Специални операции набират 28 войници за последно попълнение на 68-ма бригада

Бриг. ген. Явор Матеев: Силите за Специални операции набират 28 войници за последно попълнение на 68-ма бригада

11 Октомври 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Силите за Специални операции набират 28 войници от цивилни граждани за последно попълнение на 68-ма бригада. Това съобщи на пресконференция бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „В момента върви кампания за набиране на войници, затова ще използваме отбелязването на професионалния ни празник, за да популяризираме Силите на специални операции”, каза бриг. ген. Матеев. За целта ще има Щанд на специалните сили, където младите хора, които решат да изберат тази професия, ще могат да се запознаят с условията на кандидатстване и с това какво им предстои в тази професия. Командирът на бригадата поясни, че е разпространена заповед в цялата страна за това последно попълнение и много се надява тя да е добре разгласена, за да може хората да кандидатстват.
Бригаден генерал Явор Матеев съобщи още, че той ще направи всичко възможно отбелязването на 75-ата годишнина от първия боен ден на Парашутната дружина догодина да стане на централния площад, и в Пловдив, и в София, и да има не само тържествен строй, а и демонстрации, подобаващи на българските Специални сили. По думи на бригаден генерал Явор Матеев по този начин наистина се популяризират способностите на тези воини от Армия.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. ген. Явор Матеев: За поредна година Силите за специални операции ще отбележат професионалния си празник на 18 октомври

Бриг. ген. Явор Матеев: За поредна година Силите за специални операции ще отбележат професионалния си празник на 18 октомври

11 Октомври 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. За поредна година на 18 октомври Силите за специални операции ще отбележат професионалния си празник – деня на парашутиста. Това съобщи на специална пресконференция бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. По този повод са предвидени редица мероприятия, които ще се проведат в Пловдив и София.
Инициативите в Пловдив ще започнат на 17 октомври, в 16.00 часа, с общ тържествен строй в големия район – с посрещане на бойното знаме, тържествен марш, молебен за здраве, отслужен от свещеници от Пловдивската митрополия и тържествено събрание в Конгресния център на панаирното градче. Там, освен задължителните речи и приветствия, ще бъдат връчени и награди на отличилите се воини. Ще бъдат отличени и хора на важни държавни и воински длъжности, показали висок морал към Специалните сили и Българската армия. „За първа година ще бъдат отличени и журналисти, които подкрепят и показват съпричастност с каузата на Силите за специални операции”, каза Явор Матеев.
Самият ден на професионалния празник на Силите за специални операции – 18 октомври, денят на военния парашутист, ще бъде отбелязан в София, на Алеята на парашутистите, където през 1945 година за първи път е имало поклонение. „Ние по традиция отиваме на Алеята на парашутиста и с военен и църковен ритуал ще отдадем признание към загиналите за по-добра България и Европа”, каза бриг. ген. Матеев. Той поясни, че там са погребани воини от славната парашутна дружина, загинали през Втората световна война. В Алеята на парашутистите лежат всичките 59 загинали във Втората световна война, както и някои от парашутистите, загубили живота си при изпълнение на служебния си дълг по-късно.
В 12.30 часа, на площад Народно събрание, пред паметника на военния парашутист ще бъдат положени венци и цветя. В ритуалите ще участват специални формирования от Специалните сили. Очаква се в мероприятията да участват политическото и военно ръководство на МО, представители на държавното и местно ръководство, както и представители на Пловдивската света митрополия.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.