НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министерството на енергетиката ще изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни

Министерството на енергетиката ще изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни

9 Октомври 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на енергетиката ще изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни в бъдеще. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.
Всички граждани, които биха желали да дадат своя глас, могат да го направят до 11 октомври 2018 г. тук.
Допитването е от съществено значение, за да бъдат взети под внимание мнението и аргументите на възможно най-широк кръг от обществото.
Както е известно, на европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Всяка държава членка трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва онлайн допитване за това лятно или зимно часово време предпочитаме

Започва онлайн допитване за това лятно или зимно часово време предпочитаме

28 Септември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Започва онлайн допитване за това лятно или зимно часово време предпочитаме. До 11 октомври граждани и организации може да заявят своите предпочитания на правителствения портал www.euaffairs.government.bg. Получените резултати ще бъдат взети под внимание при оформяне на оформяне на позицията кой от двата варианта ще избере страната ни, след като Европейската комисия реши смяната на времето да бъде отменена през 2019 г., а всяка държава сама да решава на лятно или на зимно часово време да остане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Държавите членки ще вземат решението за лятното часово време

Еврокомисарят Мария Габриел: Държавите членки ще вземат решението за лятното часово време

2 Септември 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Варна. Нека не забравяме, че държавите членки са тези, които трябва да вземат решението за лятното часово време. Това каза пред журналисти във Варна комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел по повод инициираната от ЕК анкета, в която 4,6 млн. европейци гласуваха за отмяна на лятното часово време, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На мен ми се иска да видим дебат, в който да бъде взето мнението на всички граждани. Ясно да бъдат разчетени последствията върху икономиката и здравето ни, така че решението да бъде адекватно“, обяви тя.
По повод инициативата на ЕК, в която общините могат да кандидатстват за финансиране за безплатен интернет Мария Габриел посочи: „Оставаме със същата процедура за тези общини, които вече са се регистрирали. Те няма да има нужда да се регистрират отново“. „В рамките на 3 секунди имахме 5 хил. регистрации, а за 10 секунди - 11 хил. регистрации. Не успяхме да се справим чисто технически“, коментира тя. „Осигурихме допълнителни средства, така че всички общини, които са кандидатствали да имат сигурност, че ще получат ваучера си. Да можем да осигурим и допълнителни такива“, заяви еврокомисарят и допълни, че процедурата стартира отново след септември, а от общините ще зависи да се случи максимално бързо. „Няма никакъв пробив, свързан с личните данни. Това е много важно, за да успокоим всички общини“, каза още Габриел.
Попитана тя ли ще бъде водачът на ГЕРБ за евроизборите тя заяви: „Европейските избори ще са момент, в който Европа ще даде среща със себе си. Момент, в който лидерите на Европа ще дадат ясна заявка въз основа на какви ценности и политики ще отговорим на предизвикателствата. Лидерът в България е Бойко Борисов“. „Пожелавам си да има повече такива лидери в Европа, които отговорно и с много реалистичен и критичен поглед да не пренебрегват проблемите. Назовавайки ги да търсят решение в диалог със всички останали“, каза още еврокомисарят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: 84 % от гражданите желаят Европа да спре да премества часовниците

ЕК: 84 % от гражданите желаят Европа да спре да премества часовниците

31 Август 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия (ЕК) публикува предварителните резултати от обществената консултация за преминаването към лятно часово време в Европа. Тази консултация онлайн, която се проведе между 4 юли и 16 август 2018 г., получи 4,6 милиона отговора от всичките 28 държави членки — най-големият брой отговори, получаван някога при обществена консултация на Комисията. Съгласно предварителните резултати 84 % от отговорилите предпочитат да бъде прекратено преместването на часовниците два пъти годишно. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България.
Европейският комисар по транспорта Виолета Булц представи предварителните резултати на колегиума на Комисията, който проведе първата си дискусия за възможните следващи стъпки.
Предварителните резултати показват също, че повече от три четвърти (76 %) от отговорилите смятат, че опитът им с преместването на часовниците два пъти годишно е много отрицателен или отрицателен.
Обществената консултация по въпросите на лятното часово време беше организирана от Европейската комисия като част от текущата ѝ оценка на действащите разпоредби за смяна на времето в Европа. Тя е следствие също така от резолюцията на Европейския парламент, приета през февруари 2018 г., както и на искания от държавите членки, заинтересованите страни и гражданите.
Окончателните резултати от обществената консултация ще бъдат публикувани през следващите седмици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕК подкрепи премахването на лятното часово време

AFP: ЕК подкрепи премахването на лятното часово време

31 Август 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия ще препоръча на държавите-членки на ЕС да премахнат лятното часово време. Това обяви председателят на органа Жан-Клод Юнкер, предава AFP.
„Проведехме проучване, милиони отговориха и вярват, че в бъдеще лятото трябва да бъде целогодишно и това ще се случи", заяви люксембургският политик за германска телевизия, като поясни, че ЕК официално ще вземе решението по въпроса по-късно в петък.
В началото на февруари тази година 384 депутати в Европейски парламент гласуваха „за“ премахване на лятното часово време, срещу 154 „против". С резолюцията ЕП призова ЕК да проучи предимствата и недостатъците на смяната в часовника през март и октомври всяка година, и да отмени правилата за нея, ако е необходимо.
От 1996 г. насам ражданите на ЕС връщат с един час напред часовници в последната неделя на март, а в последната седмица на октомври – с един час назад.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: 80% гражданите на ЕС искат премахване на лятното часово време

Politico: 80% гражданите на ЕС искат премахване на лятното часово време

29 Август 2018 | 23:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Преобладаващо мнозинство от европейските граждани искат да премахнат промяната на часовото време два пъти годишно, предава Politico.
Около 80% от респондентите в публичната консултация, стартирана от ЕК миналия месец съобщиха, че подкрепят премахването на лятното часово време. Комисията започна консултацията като част от прегледа на директивата по въпроса на ЕС. Участвали са около 4,6 милиона европейски граждани.
Европейският комисар по транспорта Виолета Булц ще информира комисарите за резултатите и ще състави доклад преди консултациите в ЕП.
Консултацията не е обвързваща и следва молба на Европейския парламент да се проведе „задълбочено проучване“ на лятното часово време, въпреки продължаващата десетилетия практика часовниците да се поставят напред с един час между март и октомври.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.