НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алсат – М“ (Македония): Албанските лидери от Прешевската долина приветстват идеята на Тачи да се присъединят към Косово

„Алсат – М“ (Македония): Албанските лидери от Прешевската долина приветстват идеята на Тачи да се присъединят към Косово

6 Ноември 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Прешево. Лидерът на „Демократическата партия на албанците“ и бивш кмет на сръбския град Прешево Рагми Мустафа е уверен, че следващата пролет Прешевската долина ще бъде част от Косово. Градоначалникът заяви пред излъчващия на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“, че очаква това да се случи с помощта на Вашингтон и Брюксел, тъй като това ще отвори пътя за евроатлантическа интеграция на целия регион.
„Тъй като САЩ и Европейския съюз са добре информирани за стремежите на албанците и тяхната добра воля за мирно разрешаване на проблема ни дава голяма увереност, че ще подкрепят искането на албанците. Искаме този ден да не бъде далечен. Много силно вярваме, че през следващата пролет ще има развитие и всичко ще бъде решено. Прешево, Медведжа и Буяновац ще бъдат интегрална част от територията на Република Косово, за да се прекратят веднъж завинаги албанско-сръбските проблеми в Западните Балкани, както и за да се открие пътят на Косово, а и на другите съседни държави, към евроатлантическа интеграция“, заяви Мустафа.
Ардиата Синани от „Партията на демократическото действие“ с щабквартира в Буяновац заяви, че крайната дискриминация на албанците от сръбското правителство налага обединението на албанските територии с Косово.
„На нас не ни остава друго, освен да потърсим нашето право за обединение с Косово. Албанското население изрази своето мнение и воля на референдума от 1 и 2 март 1992 година и сега това нещо се съживява. Нормално е да е в интерес на албанците от Прешевската долина. Това е воля, която със сигурност трябва да се реализира“, заяви Синани.
И лидерът на ДР ДПА Сами Салиху смята, че обединението с Косово е най-доброто решение за Долината.
„Това е мечта на всеки албанец, който живее в Прешевската долина – един ден да се обедини с Косово. Това би било най-доброто решение и по този начин ще бъде спасена Прешевската долина. Но това е в рамките на нашите желания и воля, а какви ще бъдат политическите реалности, какви ще бъдат регионалните обстоятелства, това не зависи от нас, като местна власт“, заяви Салиху.
За разлика от политическите си опоненти, настоящият кмет на Прешево Шчиприм Арифи казва, че е за обединение, но на всяка цена. Арифи е против размяна на територии и подчертава, че европейско Косово ще бъде сила, която ще подкрепя албанците в Долината, ако тя остане в Сърбия.
„Лидерите на Прешевската долина бяха много ясни в позициите си – казаха „да“ за присъединяване към Република Косово, каза „да“, но „не на всяка цена“. Ако ние създадем нестабилност в региона – „не“. Ако не ни разделят, например, Медведжа да остане в Сърбия, а Буяновац и Прешево се присъединят – „не“. Ако заплашим подкрепата на международните представители и конкретно Германия – тогава „не“. Не искаме да загубим дългосрочното приятелство“, заяви Арифи.
На референдума от 1 и 2 март 1992 година 98% от жителите на Прешевската долина гласуват за териториална и политическа автономия, с право да се присъединят към косово. Идеята на косовския президент Хашим Тачи за обединение между Долината и Косово е резултат от множеството молби на партийните лидери и гражданите на региона, изпратени до Прищина, в диалога със Сърбия да говори и за техните права.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Бърнабич към Прищина: Забравете за Прешевската долина

Ана Бърнабич към Прищина: Забравете за Прешевската долина

13 Октомври 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
Белград. На представителите на косовските власти е казано ясно да спрат да говорят за Прешево, Буяновац и Медведжа и да стоят далеч от Централна Сърбия, предава белградското радио „Б92“.
По думите на сръбския премиер Ана Бърнабич, изказани в петък, „трябва да се говори за това, дали може да се стигне до компромис, който да осигури дългосрочно нормализиране на отношенията между Белград и Прищина“.
Министър-председателят на Сърбия е направил този коментар във връзка с изказването на косовския президент Хашим Тачи, че е получил подкрепата на френския си колега Еманюел Макрон за възможна корекция на границата, който включва присъединяването на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Ще има споразумение за промяна на границата със Сърбия до следващата пролет

Хашим Тачи: Ще има споразумение за промяна на границата със Сърбия до следващата пролет

12 Октомври 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че се надява още преди идната пролет Косово да постигне договор със Сърбия, който би включвал и промяна на границата, както и размяна на територии, предава скопското електронно издание „Курир“.
„Промяна на границите не е идея, която искам да насърчавам, но след конфликтите и преговорите, заключвам че това е единственото разумно решение за двете страни. Ако двете страни се договорят, никой не може да се противопостави. Споразумение между двете страни ще донесе стабилност“, заяви Тачи в интервю за френската телевизия „Франс 24“.
Косовският президент призова онези, които са против тази идея, да кажат дали имат по-добро предложение и посочи, че кутията на Пандора няма да се отвори с размяната на територии, тъй като тя вече е отворена.
„Днес Сърбия и Косово постоянно си поставят препятствия една на друга. Без такъв договор Косово и Сърбия ще имат блокирано бъдеще и аз не искам това да се случи“, добави той.
Според косовския държавен глава, за да бъде приет от косовската страна, договорът ще трябва да съдържа и взаимно признаване и членство на Косово в ООН.
Тачи добави, че е получил позитивни сигнали и от Русия, че би отменила своето вето в Съвета за сигурност на ООН за признаване на Косово.
Той посочи, че правата на сърбите в Косово ще бъдат зачитани в случай на промяна на границите и че Косово ще остане мултиетническа държава.
Тачи изрази надежда, че Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини ще „продължи да води процеса с нова динамика“ и че „в следващите седмици“ той ще проведе нова среща със сръбския президент Александър Вучич.
Косовският президент призова и всички членки на ЕС да говорят с един глас и да застанат зад един общ план за договор между Белград и Прищина.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Еманюел Макрон подкрепя корекция на границата между Сърбия и Косово

Хашим Тачи: Еманюел Макрон подкрепя корекция на границата между Сърбия и Косово

12 Октомври 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че е получил подкрепа от френския си колега Еманюел Макрон за скорошно постигане на споразумение между Косово и Сърбия с възможност за корекция на границата, предава „Радио Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Това означава присъединяване на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово“, заяви Тачи, добавяйки че такъв сценарий „ще открие сигурна евроатлантическа перспектива за Косово“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Прищина е в глуха отбрана, Сърбия е в офанзива

Ивица Дачич: Прищина е в глуха отбрана, Сърбия е в офанзива

11 Октомври 2018 | 06:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че в момента Прищина е в глуха отбрана, под което той разбира, че косовските представители „обикалят страни, които никога не са признавали Косово, за да предотвратят оттеглянето на признанието“, предава белградското радио „Б92“.
Министърът добави, че, от друга страна, Сърбия продължава да лобира някои страни да оттеглят признанието си на независимостта на Косово. Дачич е сигурен, че до края на годината ще има още такива случаи и очаква броят на страните, които признават Прищина бързо да падне под 100.
„Важно е заради преговорната позиция, защото Прищина казва: ‚защо трябва да преговаряме с вас, когато 116 държави ни признават‘. Те зачукаха този списък на вратата и това е голяма лъжа, тъй като някои от страни оттеглиха признанието си“, посочи Дачич.
По неговите думи, в момента Прищина е „в глуха отбрана, без да осъзнава реално ситуацията в която се намира“.
„Те не разбират, че повечето от важните международни играчи са много заинтересовани в постигането на споразумение, основано на компромис. Те само правят позицията си по-трудна, защото има несъгласия вътре в елита на Прищина“, обясни министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TV N1 (БиХ): Сръбска листа поиска формиране на Общността на сръбските общини на митинг в Косовска Митровица

TV N1 (БиХ): Сръбска листа поиска формиране на Общността на сръбските общини на митинг в Косовска Митровица

11 Октомври 2018 | 06:21 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Водещата сръбска политическа партия в Косово „Сръбска листа“ проведе митинг в Косовска Митровица в сряда с искане към Прищина да формира Общността на сръбските общини (ОСО), предава сараевската телевизия N1.
Организаторите на демонстрацията заявиха, че няма да се откажат от формирането на ОСО, защото това не е въпрос на политика, а на оцеляване. Мероприятието бе проведено по случай 2000-ия ден, откакто Прищина пое задължението за образуване на ОСО в населените от сърби територии в Косово с подписването на Брюкселското споразумение, отбелязва медията.
Лидерът на „Сръбска листа“ Горан Ракич заяви пред събралите се хора, че косовските албанци няма да формират ОСО, защото имат подкрепата на международната общност. „Никога няма да се откажем от формирането на ОСО, защото това означава да се откажем от оцеляването на всички нас“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Отново викат Москва на помощ (този път в Сърбия)

„Експерт“ (Русия): Отново викат Москва на помощ (този път в Сърбия)

11 Октомври 2018 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Москва. На 2 октомври на визита в Москва пристигна президентът на Сърбия Александър Вучич. Той дойде да моли руския лидер Владимир Путин за помощ по Косово. Ситуацията в региона е сложна, но въпросът за възможностите и цената на нашата помощ едва ли е по-малко остър, пише основният външнополитически автор на руското официозно списание „Експерт“ Геворг Мирзаян в статия, предадена без редакторска намеса.

За добро

В последно време ситуацията в Косово се изостри рязко. В края на септември специалните части на Прищина временно заеха ВЕЦ-а на язовир Газивода (лидерът на Косово Хашим Тачи, деец с много нееднозначна репутация, пожела да се разходи край водоема). В Белград сметнаха това за нарушение на Брюкселското споразумение за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия (в района на езерото компактно живеят сърби) и приведоха войската в бойна готовност.

Президентът на Сърбия Александър Вучич долетя в Москва, по неговите собствени думи, за подкрепа „по косовската проблематика“. В Москва разбират прекрасно за какво става дума. „Уверен съм, че трябва да поговорим за ситуацията в региона“ – с такива, конкретно, думи го приветства Владимир Путин.

За всички е очевидно, че сама Сърбия не е в състояние да защити правата на косовските сърби. И ето, Вучич се обръща за помощ към единствената от великите държави, която не е безразлична към съдбата на православните жители в Косово.

Е, разбира се, не е безразлична и самата Сърбия, поведението на която нито веднъж не бе повлияно от антируската истерия, разпространена из Европа. Така, Вучич потвърди, че страната не иска да става член на НАТО. „Сърбия, като независима и свободна държава, ще запази военния си неутралитет и си мисля, че Сърбия е единствената страна в региона на Западните Балкани с такова определение“, тънко намекна сръбският президент.

Освен това, Сърбия даже при натиска от страна на Брюксел се отказа да налага санкции срещу Русия, защото разчита да стане един вид посредник между европейския бизнес и Москва. Накрая, между страните се развива икономическо сътрудничество. По състоянието към края на 2017 година, Москва заема трето място сред външнотърговските партньори на Сърбия (отстъпвайки само на Италия и Германия). Руският бизнес има сериозни позиции в сръбската енергетика и транспортната сфера и, за разлика от съседите си – българите, сърбите не се отказват от стратегическите проекти с участието на руски бизнесмени.

Затова Москва, по мнението на много руски експерти, трябва да отговори на доброто с добро и да защити сръбските позиции по косовския въпрос. Москва и ги защитава, например, чрез критики срещу действията на косовския спецназ. „Продължаването на силовите опити на Прищина за установяване на контрол над населените от сърби райони в края води към разпалването на междуетническо напрежение и лишава от смисъл многогодишните усилия на международната общност за мирно постконфликтно урегулиране“, се казва в заявлението на руското Министерство на външните работи.

Мп Вучич все пак дойде за реална и осезаема помощ. Не риторическа, а по-скоро военно-политическа. И именно тук у руските експерти възникват въпроси. И по-точно, три въпроса: как ще го направим, какво ще получим за това и, най-важният, с какво ще останем в крайна сметка?

Как и в замяна на какво?

На въпроса „как“, предвид географското положение на Сърбия, е трудно да се отговори.

Възможно е страните да достигнат до някакви двустранни военни договорки. След това Москва, да предположим, ще реши да окаже на Сърбия военно-политическа поддръжка (чак до разполагане на руска база или в Сърбия, или в района на Косовска Митровица). Смел ход, който ще докаже на Алианса, че Москва може не само да се защитава, но и по някои въпроси да преминава в политическо настъпление. А също така да създаде някакъв лост за натиск над ЕС.

Но как ще успее Москва да прехвърли войска в Сърбия? Страната е окръжена или от членки на НАТО, или приятелски на Алианса държави – освен Македония, която, впрочем, също граничи с натовските България и Гърция, както и недружествената Албания. Как ще се снабдява тази групировка?

Вторият въпрос е – какво ще получим за това? Минаха (надяваме се) времената, когато Москва помагаше на бели и черни „братушки“ по целия свят от душевна доброта. Какво може да предложи Сърбия? Редица руски активисти говорят за пълно ориентиране на Белград (който в момента се опитва да се заиграва и с Европа, и с Москва) към Русия. Но това е невъзможно – Сърбия няма да се преориентира на Москва и няма да влезе в руските интеграционни структури.

Против включването й в Евразийския съюз се обявяват мнозинството от самите сърби, които, по данните от социологическите проучвания, виждат своята страна в Европейския съюз. Ще влезе ли Сърбия в ОДКБ? Възможно е, Белград няма да е против, но против ще са мнозинството (ако не всички) съюзници на Русия в тази организация, тъй като Сърбия има открит териториален конфликт с Косово. И нито Казахстан, нито Беларус, нито другите членове на Организацията ще искат да влизат в конфликт за Косово с европейските страни. Да не говорим за това да воюват за него.

Руски лост без сръбска опора

Ако се постараем да погледнем на ситуацията максимално трезво, то се получава следното. Подкрепата на Русия е нужна на Вучич не в дългосрочен план, а само за реализацията на краткосрочни задачи. Президентът на Сърбия вика Русия не за защита от Косово, а, защото с помощта на руснаците ще е по-изгодно да се „продаде“ тази територия.

За никого не е тайна, че косовският въпрос престана да бъде за него (както и за значителна част от сръбския елит) сакрален. Брюксел поставя признаването на Косово като условие за приемането на Белград в състава на Европейския съюз, затова сега Вучич иска да постигне някакъв компромис с албанците, за да подслади хапчето на признанието за сръбското общество.

Така, Белград и Прищина имаха намерение да сключат сделка за корецкия на границите – населените с албанци територии на Сърбия трябваше да бъдат дадени на Косово, а населените със сърби райони на Косово да се върнат на Сърбия. Тази изключително прагматична сделка беше подложена на мощни критики от много страни и бе застопорена. И сега, по думите на Вучич, „независимо от нашите стремежи да постигнем компромис, да поддържаме мира и стабилността, сме много далеч от всякакво решение по въпроса за Косово и Метохия“.

Белград не може да се приближи до това решение включително и защото Прищина разбира, че силата е на нейна страна. Затова косовските власти извиват ръцете на сърбите и демонстрират знамената си на спорните територии (например, рейда на косовския спецназ на Газивода). Именно затова на Вучич му е нужна Русия в качеството на демонстрация, че зад Сърбия също има сила. Той иска да заплаши европейските политици (които са затънали в косовските престъпления до уши и искат по-бързо да затворят тази позорна страница от своята биография) с руския слон, който ще бъде вкаран в стъкларския магазин. На Вучич му е нужно Европа, която не желае усложнения, да притисне Прищина и да подпомогне нужната на Сърбия сделка за Косово – с обмен на територии, защита на правата на сърбите в централните анклави на края и т.н. След това сръбската опора ще бъде измъкната изпод руския лост за натиск над ЕС и Москва ще бъде помолена да напусне територията. Без дивиденти, без слава, безплатно. Само че нужно ли ни е това??

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Европейският парламент смята за възможен варианта за корекция на границата

Хашим Тачи: Европейският парламент смята за възможен варианта за корекция на границата

10 Октомври 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че комисията по външни работи на Европейския парламент е приела проекторезолюция за Косово и други държави в Западните Балкани, предава държавната „Радио и телевизия Косово (RTK)“.
В пост в социалната мрежа „Фейсбук“ Тачи заяви, че комисията смята за възможна корекцията на границата между Косово и Сърбия.
„Приветствам и благодаря на европейските депутати за вчерашния вот в комисията по външни работи на Европейския парламент и подкрепата за незабавната визова либерализация, както и окончателното мирно споразумение между Косово и Сърбия. Решението за визова либерализация за гражданите на Косово е не само заслужено, но и неправилно забавено. Относно финалната фаза на диалога за нормализацията на отношенията между Косово и Сърбия, приветствам факта, че комисията призовава за обширно и законово обвързващо споразумение, което ще бъде прието и от двете страни, което ще опази мултиетническия характер на нашите страни и което няма да създаде граници през етническите общности. Над всичко комисията по външни работи смята за възможна опцията за корекция на границата между Косово и Сърбия като едно компромисно решение за окончателното споразумение. Този подход и съдържанието на проекторезолюцията, приета от Комисията вчера, която се очаква да бъде гласувана на пленарното заседание на Европейския парламент, е идентична с нашия подход и аргументи за финалното споразумение. Проекторезолюцията е доказателство, че европейските депутати са осъзнали коя е най-възможната и реалистична опция за окончателното споразумение, което ще гарантира признаване на Косово от страна на Сърбия и членство в ЕС, НАТО и ООН. Надявам се, че тази проекторезолюция ще помогне на всички в Косово, по-специално на институциите и политическите партии да разберат коя опция може да доведе до крайно споразумение. Европейският парламент е единствената институция на ЕС, която се отнася към Косово като с независима и суверенна държава. Поради това, вчерашното гласуване в комисията по външни работи е силна подкрепа за финалното споразумение, която ще помогне на всички да превъзмогнат настоящето опасно статукво, което е с тенденция за влошаване не само за Косово, но и за региона“, написа Тачи в своя „Фейсбук“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): ЕП за първи път с коментар за „корекция на границата“ между Косово и Сърбия

„Политика“ (Сърбия): ЕП за първи път с коментар за „корекция на границата“ между Косово и Сърбия

10 Октомври 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Белград. Европейският парламент направи за първи път коментар за идеята за „корекция на границата“ между Сърбия и Косово, съобщава електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
„Като се има предвид неотдавнашната дискусия за евентуален обмен на територии между Косово и Сърбия, депутатите подчертават, че в региона не трябва да се насърчава появата на етнически хомогенни държави, и че е приемливо всяко бъдещо споразумение, постигнато по взаимно съгласие между Сърбия и Косово, да отчита цялостната стабилност в региона и да зачита международното право", се казва в текста на доклада.
ЕП дава висока оценка в доклада си за изпълнението на ангажиментите, които Сърбия е поела във връзка с интеграцията си в структурите на Общността. Документът е приет с 49 гласа „за“, три „против“ и шест „въздържали се“. Подчертава се, че в текста е обърнато специално внимание на усилията на Сърбия да „нормализира отношенията си със съседно Косово".
Изявлението на ЕП подчертава по-специално необходимостта от по-голямо съответствие на външната политика и политиката на сигурност на Сърбия с ЕС, включително политиката спрямо Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Рамуш Харадинай увери, че няма да има „игри“ с границите

Zeri (Косово): Рамуш Харадинай увери, че няма да има „игри“ с границите

10 Октомври 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай повтори, че границите на страната няма да бъдат променяни, съобщава прищинският ежедневник Zeri.
„Няма да стоя и ще гледам историята да се повтаря", увери Харадинай, добавяйки, че дори и да смята президента Хашим Тачи за свой приятел, „не става въпрос за лица, а за жизненоважни въпроси“.
Косовският премиер подчерта, че правителството в Прищина иска да постигне споразумение със Сърбия, което да гарантира взаимно признаване, но без да се променят границите. Харадинай направи тези забележки на пресконференция след заседание на правителството, поясняват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.