НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Тереза Мей никога няма да се съгласи на споразумение, което ще задържи за постоянно Великобритания в митническия съюз

Reuters: Тереза Мей никога няма да се съгласи на споразумение, което ще задържи за постоянно Великобритания в митническия съюз

12 Октомври 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей никога няма да се съгласи на резервен план, за предотвратяване на твърда граница с Ирландия, който би означавал че Островът може да остане постоянно вързан към митническите правила на ЕС, заяви нейният говорител, предава Reuters.
„Министър-председателят никога няма да се съгласи на споразумение, което ще задържи в капан Обединеното кралство“, заяви говорителят пред журналисти.
Британските министри на международната търговия, околната среда и министърът по въпросите за Брекзит са заявили пред Тереза Мей, по време на среща в четвъртък, че са притеснени, че цяла Великобритания може да остане в митническия съюз за неопределен период от време, според „BBC“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Според Хилари Клинтън Брекзит може да бъде „най-голямата самоналожена рана в модерната история“

Politico.eu: Според Хилари Клинтън Брекзит може да бъде „най-голямата самоналожена рана в модерната история“

12 Октомври 2018 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Белфаст. Излизането на Великобритания от Европейския съюз „може да остане като една от най-големите и ненужни самоналожени рани в модерната история“, заяви бившият кандидат за президент на Демократическата партия и Държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на посещение в Белфаст, пише европейската редакция на Politico.
„Няма да се извиня за това, че бях против Брекзит от самото начало“, заяви Клинтън, добавяйки че тя е „мислила, че е лоша идея преди референдума и мисля, че е още по-лоша идея в момента“.
Говорейки пред публика в „Queen’s University“, където получи почетна степен за своя „значителен принос към северноирландския мирен процес“, Клинтън добави: „Изглежда, че Брекзит ще се случи по един или друг начин. Ключовият момент е, независимо от това как ще се случи, да не бъде позволено Брекзит да подкопае мира и просперитета, който беше толкова скъпо извоюван тук“.
Тя посочи, че е дошла в региона „като приятел, който знае колко трудна е била борбата“.
Визирайки настоящото безизходно положение по отношение на въпроса за ирландската граница в преговорите за Брекзит, Клинтън заяви, че според нея най-устойчивото решение е в запазването на Белфасткото споразумение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Брекзит без споразумение може да доведе до катастрофални последствия за потребителите

Evening Standard: Брекзит без споразумение може да доведе до катастрофални последствия за потребителите

12 Октомври 2018 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение може да доведе до катастрофални последствия за потребителите, пише лондонският ежедневник Evening Standard.
Подготовката на населението за излизане от ЕС без споразумение, предполага намаляване на потребителските права и избор, както и повишаване на цените, каза потребителска група.
Такива повишения на цените биха имали "пряко и сериозно" въздействие в области като пътуване, храна и енергия, добави той.
Изследването показва, че двама от всеки пет души все още не са разбрали потенциалните последици от сценарий без споразумение.
Последните потребителски проучвания показват, че повечето хора са неподготвени за това, което предстои на практика и много хора не разбират какви ще бъдат многобройните въздействия върху много аспекти от ежедневието им.
Проучване установи, че три четвърти от хората смятат, че липсата на споразумение ще доведе до по-високи цени на хранителните и други продукти
Около 57% вярват, че ще има някои ограничения за полети, докато 44% смятат, че ще има недостиг на лекарства.
"От липса на полети и закъснения по границите и летищата, до недостиг на храна и покачващи се цени на енергията, въздействието може да бъде непосредствено и катастрофално за милиони хора, с щети в мащаб, който не е виждан след проблемите през 70-те години.
"Правителството трябва да постигне споразумение с Европейския съюз за предотвратяване на сценария за потребителско бедствие което удря по джоба и прави потребителите уязвими заради ценни права, които им се отнемат.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Independent: Тереза Мей води преговорите за Брекзит наивно

Тhe Independent: Тереза Мей води преговорите за Брекзит наивно

12 Октомври 2018 | 04:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей води преговорите за Брекзит наивно, заяви бившият посланик на Великобритания в ЕС сър Айвън Роджърс, цитиран от британският вестник The Independent.
Бившият посланик на Великобритания в ЕС обвини Тереза Мей за "виновната наивност" при воденето на преговорите по Брекзит . Сър Айвън Роджърс, който беше постоянен представител на Обединеното кралство в ЕС до 2017 г, заяви, че ЕС е изправил Великобритания "до стената" и ще продължи да го прави в обозримо бъдеще.
Описвайки подхода на правителството към разговорите, сър Аивън предположи, че Тереза Мей в опит да укроти хардлайнерите в собствената си партия, се поставила сама в тясно пространство от червени линии.
"Близо две години и половина след референдума, ние сме, с други думи, както по отношение на [сделката с ЕС], така и по други търговски сделки след Брекзит, в кампанийна фаза на фантастичен остров", каза той на лекция в университета в Кеймбридж.
Сър Айвън заяви, че Обединеното кралство се захваща с този процес с "без план и с малка предварителна подготовка , високо самочувствие, че разбираме истинските интереси на другите по-добре от тях и пълна неспособност да разберем природата и стимулите на архаичните политици в ЕС.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел приветства прогреса в преговорите за Брекзит, но заяви че дяволът е в детайлите

Reuters: Ангела Меркел приветства прогреса в преговорите за Брекзит, но заяви че дяволът е в детайлите

10 Октомври 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Хага. Канцлерът на Германия Ангела Меркел приветства прогреса в преговорите за споразумение за Брекзит и заяви, че желае близко партньорство с Великобритания, след като тя напусне Европейския съюз, особено по въпросите за сигурността, предава Reuters.
„Надявам се, че има прогрес и очевидно има такъв, но понякога дяволът е в детайлите – така че всичко ще бъде завършено, когато бъде завършено изцяло“, заяви Меркел по време на пресконференция след среща с холандския премиер Марк Рюте.
По-рано през деня, главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние заяви, че споразумението за излизане ще бъде „много близо“ през следващата седмица, макар и да настоя, че Великобритания трябва да приеме евентуалния контрол върху търговията между Острова и Северна Ирландия.
Меркел заяви, че преговорите се намират в решаваща фаза и че колкото по-рано бъдат завършени, толкова по-добре.
„Съгласяваме се, че искаме приятелски отношения с Великобритания и най-вече много, много тясно сътрудничество в областта на сигурността“, добави тя.
Рюте, от своя страна, заяви: „Важно е Брекзит да се случи колкото се може по-подредено“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Брекзит означава нов контрол върху търговията към Северна Ирландия

Мишел Барние: Брекзит означава нов контрол върху търговията към Северна Ирландия

10 Октомври 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Великобритания ще трябва да приеме ограничен нов административен контрол върху търговията със Северна Ирландия при каквото и да е споразумение за Брекзит, предупреди главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние, предава AFP.
„ЕС и Великобритания изключват да има физическа граница на остров Ирландия, поради което всичко, което пристига в Северна Ирландия, ще пристига и в нашия единен пазар“, заяви Барние.
Британският премиер Тереза Мей настоява, че няма да се съгласи на никакъв Брекзит, който би посегнал на британския суверенитет и нейните северноирландски съюзници в парламента отхвърлиха подобни процедури.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Северноирландски депутат: Великобритания ни е по-необходима от ЕС

Северноирландски депутат: Великобритания ни е по-необходима от ЕС

10 Октомври 2018 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Белфаст. Великобритания ни е по-необходима от ЕС, заяви Даян Додс, депутат от Демократичната юнионистка партия в Северна Ирландия, коалиционен партньор на консерваторите на Тереза Мей, цитирана от британския вестник Daily Express.
Премиерът Тереза Май се е стреми да намери решение за ирландската границата по време на преговорите за Брекзит, но е твърдо против защитния механизъм, предложен от ЕС, който би създал граница по средата на Ирландско море.
В изказване във вторник Даян Додс ясно посочи колко Северна Ирландия разчита на останалата част от Обединеното кралство в сравнение с Ирландия, ЕС и останалата част от света.
Тя каза: "Просто мисля, че е също така изключително важно да осъзнаем, че Северна Ирландия продава повече на пазара във Великобритания, отколкото в Ирландия, останалата част от Европа и останалият свят“,
"Всъщност Северна Ирландия купува 75 процента от всичко, както за потребителите, така и за производствения процес от британския пазар.
"Следователно връзките между нашите две икономики са толкова сложно свързани, че поставянето на бариери, тарифни или нетарифни между тези две икономики би било икономически катастрофално за Северна Ирландия.
"Не забравяйте, че катастрофалното означава, че то оказва въздействие върху работните места, семействата в Северна Ирландия и ние не желаем решения , които имат негативен ефект върху Северна Ирландия.
Във вторник лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлин Фостър заяви пред главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, че няма място за компромис по някои линии.
"Какво ще стане след 5 , 10, 20 години, не искаме Северна Ирландия да тръгне в различна посока от останалата част от Обединеното кралство".
Преди срещите си тя каза: "Искаме резултатът от референдума от юни 2016 г. да бъде спазен и приложен. Мнозинството от хората в Обединеното кралство гласуваха да възстановят контрола върху парите, законите и границите си. Дори мнозина в Брюксел може да не са съгласни с резултата от референдума, резултатът трябва да бъде спазен".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей ще изиска от кабинета си нов компромис за Брекзит

The Times: Тереза Мей ще изиска от кабинета си нов компромис за Брекзит

10 Октомври 2018 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще изиска от кабинета си нов компромис за Брекзит, пише британският вестник The Times.
Премиерът ще проведе разширена дискусия за Брекзит по време на заседанието на кабинета във вторник, в навечерието на пътуването ѝ до Брюксел, където се надява да очертае компромисна сделка за ирландската граница.
Дискусията се очаква да включва ангажимент Великобритания да остане в ефективен митнически съюз с ЕС след Брекзит, но с "ясен процес" от стъпки за излизане.
Според правителствен източник министрите се опасяваха, че могат да бъдат притиснати, за да приемат няколко потенциални промени в митническото споразумение и областите на правото на ЕС, които Обединеното кралство трябва да следва след Брекзит.
Кабинетът отчаяно се опитва да спаси плана за "единен пазар на стоки", което би означавало, че те ще бъдат произведени съгласно правилата на ЕС след Брекзит, на който Брюксел се противопоставя. ЕС се опасява, че след Брекзит Великобритания ще може да използва това споразумение, за да подкопае останалата част от ЕС. Брюксел казва, че Великобритания не може да се възползва от предимствата на единния пазар, като същевременно се разграничи от трудовите и екологичните правила.
Два източника заявиха, че Великобритания може да бъде готова да признае, че ще предложи да спазва социалните и екологичните закони на ЕС и евентуално тези за трудовите стандарти. Въпреки това, някои министри вероятно ще подадат оставки при подобно развитие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Даунинг стрийт разкритикува ЕС за това, че е твърде „оптимистичен“, че може да бъде сключено бързо споразумение

The Independent: Даунинг стрийт разкритикува ЕС за това, че е твърде „оптимистичен“, че може да бъде сключено бързо споразумение

9 Октомври 2018 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Даунинг стрийт постави ново препятствие по пътя на споразумението за Брекзит и разкритикува Европейския съюз затова, че е твърде „оптимистичен“, че може да бъде сключено бързо споразумение, пише британският вестник The Independent.
Говорителят на Тереза Мей омаловажи нарастващите надежди, идващи от Брюксел, настоявайки че двете страни са все още далеч и че ЕС трябва да направи още компромиси.
Той също така втвърди искането на Великобритания за споразумение за бъдещите търговски отношения – покрай страховете за т.н. „сляп Брекзит“ – настоявайки, че подборът на думи трябва да бъде „прецизен“.
През уикенда председателят на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер заяви, че перспективите за споразумение са се „увеличили през последните дни“, преди ключовата среща на върха през следващата седмица.
Но в отговор, говорителят на премиера заяви: „Заслужава си да отбележа, че има разлика между това хората да говорят оптимистично за сделка и сделка, включващо както споразумение за излизане, така и реално споразумяване за бъдещата рамка. Все още остават сериозни въпроси, по които да работим, и, както заяви министър-председателят, това ще изисква раздвижване и от страна на ЕС. Ще посоча отново, че не може да има споразумение за излизане без ясно определена бъдеща рамка“.
Най-голямото препятствие остава ирландската граница, а ЕС остава нетърпелив за предложения от Великобритания, които ще позволят на Северна Ирландия ефективно да остане част от единния пазар за неопределено време.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей си отдъхва, след като Брюксел забави своя план за бъдещата търговия

The Times: Тереза Мей си отдъхва, след като Брюксел забави своя план за бъдещата търговия

9 Октомври 2018 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние се очаква да отложи публикуването на плана на Съюза за отношенията с Великобритания след Брекзит, след сигналите за нови отстъпки от Даунинг стрийт, пише британският вестник The Times.
Барние възнамеряваше да публикува „анотиран“ проект на политическа декларация в сряда, поставяйки червените линии за бъдещото търговско споразумение. Въпреки това, поради притесненията в Лондон, че документът може да доведе до нови искания от „брекзитърите“ към Тереза Мей да изостави своя план от „Чекърс“, документът се преработва.
Източници от ЕС заявиха, че сега документът трябва да бъде „един вид съвместен текст“, който ще посочва местата на взаимно съгласие и несъгласие за очертанията на едно бъдещо търговско и партньорство за сигурност.
Източниците поясниха, че промените се правят, за да се вземе предвид и променената британска преговорна позиция, но това ще бъде видяно в Лондон като важна отстъпка за осигуряване на вътрешно политическо пространство на министър-председателя за постигане на окончателна „голяма сделка“ с лидерите в ЕС.
„Господин Барние вижда движение в британската страна и иска текст, който да отрази тези разговори“, заяви дипломатически източник. Европейски източници добавиха, че той иска да използва тази седмица, преди ключовата среща на Европейските лидери през следващата сряда, за да „влезе в тунела“ на преговорите с Оливър Робинс, водещият преговарящ на Тереза Мей.
Има признаци и че Демократичната юнионистка партия се подготвя за компромис относно резервния план за ирландската граница, въпреки яростната реторика по време на конференцията на Консервативната партия през изминалата седмица.
В изявление в понеделник вечер, преди разговорите с Мишел Барние във вторник, Арлийн Фостър, лидерът на ДЮП, заяви че нейната „червена линия“ е признанието, че Великобритания е най-големият пазар за износ на Северна Ирландия и че всяка бариера срещу тази търговия ще бъде катастрофална. Според плана, който се разработва в Брюксел, никакви стоки, които се изнасят от Северна Ирландия във Великобритания, няма да бъдат обект на допълнителни проверки. Те ще бъдат единствено стоки, навлизащи от провинцията в основната територия, откривайки пътя за потенциален компромис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерът на северноирландската ДЮП заяви, че иска Брекзит, който да е полезен и за Ирландия

Reuters: Лидерът на северноирландската ДЮП заяви, че иска Брекзит, който да е полезен и за Ирландия

8 Октомври 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия Арлийн Фостър, която поддържа правителството на британския премиер Тереза Мей, заяви че иска Брекзит, който да е полезен и за Република Ирландия, предава Reuters.
„Искам да видя как Обединеното кралство излиза от Европейския съюз по един разумен начин, който е полезен за всяка част от кралството, но също така е полезен и за най-близкия ни съсед, Република Ирландия“, заяви тя, преди разговорите между Великобритания и ЕС, за които тя замина в Брюксел.
Фостър ще се срещне с главния преговарящ на Евросъюза Мишел Барние, както и с представители на страните-членки в следващите три дена.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Привържениците на „твърд“ Брекзит поставиха краен срок на оставането на Великобритания в митническия съюз на ЕС

The Times: Привържениците на „твърд“ Брекзит поставиха краен срок на оставането на Великобритания в митническия съюз на ЕС

8 Октомври 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Привържениците на „твърд“ Брекзит поставиха краен срок на оставането на Великобритания в митническия съюз на ЕС, пише британският вестник The Times.
Хардлайнерите предупредиха Тереза Мей , че може да запази Великобритания в рамките на митническите договорености на ЕС едва до 2022 г., след като преговорите с блока влязоха в ключова седмица.
Премиерът се надява да раздвижи преговорите, които са блокирали върху т.нар предпазно споразумение за ирландската граница с ангажимент да запази Великобритания в сегашния митнически режим на Европейския съюз след края на преходния период през декември 2020 г.
Този вариант бе определен от Джейкъб Рийс-Мог като "сериозен пробив" на Брекзит, след като миналата седмица водещи консервативни фигури заявиха, че са готови да дадат на Мей място за маневриране.
Те предупредиха обаче, че всяко удължаване може да продължи само до следващите избори през 2022 г. "След това ние не можем да знаем кой ще отговаря, така че ние трябва да сме излезли напълно до тогава", каза привърженик на „твърдия“ Брекзит.
ЕС обаче бързо предприе мерки за охлаждането на надеждите, че удължаването на митническите договорености с до 18 месеца ще бъде достатъчно, за да се преодолее задънената улица. "Избягването на твърда граница в Ирландия трябва да бъде корекция за всички времена - това означава, че да бъде устойчиво на британски избори", каза европейски политик.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Шансовете за споразумение за Брекзит нарастват в последните дни

Жан-Клод Юнкер: Шансовете за споразумение за Брекзит нарастват в последните дни

7 Октомври 2018 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Виена. Шансовете за споразумение за Брекзит нарастват в последните дни, е заявил председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю пред австрийски печатни издания, цитиран от британския вестник Huffington Post.
Неговите коментари бяха направени, след като източници от ирландското правителство предложиха, че споразумението е "много близко".
На въпроса дали смята, че сделката ще бъде финализирана на срещата на върха, Юнкер заяви: "Имам основания да мисля, че потенциалът за сближаване между двете страни се е увеличил в последните дни."
В широкообхватно интервю той заяви, че Европейската комисия е могла да помогне за постигането на различен резултат от референдума, ако правителството на Дейвид Камерън не го е помолило да не се меси в разискванията.
На въпроса как се чувства първият председател на ЕС в историята на ЕС, който вижда член да напусне блока, той каза: "Ако Комисията се беше намесила, може би правилните въпроси щяха да влязат в дебата".
Той добави: "По това време вече ни беше ясно до какви изпитания би довел този резултат от гласуването на британците. Винаги се учудвам, че ме обвиняват. "
Запитан дали отказът от Брекзит все още е възможно, Юнкер заяви: "Това е по преценка на британския парламент и правителството. Аз не се намесвам във вътрешните работи в Обединеното кралство. Има достатъчно объркване там.
Юнкер също не пожали британската преса, твърдейки, че "изобщо не зачитат човешките права на политическите актьори" и добавя: "Няма да го забравя".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Ирландският премиер предупреди Тереза Мей, че има две седмици за да постигне споразумение с ЕС

Sunday Express: Ирландският премиер предупреди Тереза Мей, че има две седмици за да постигне споразумение с ЕС

7 Октомври 2018 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландският премиер Лио Варадкар предупреди Тереза Мей, че има две седмици за да постигне споразумение с ЕС, пише неделният британски вестник Sunday Express.
Варадкар заяви вчера: "Ще има среща на върха в Брюксел след две седмици, , когато ще трябва да прегледаме постигнатото. Надявам се, че тогава, че ще има решителен напредък, който ни позволява да сключим споразумение до ноември.“
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също отбеляза, когато беше попитан дали може да бъде сключена сделка: „Имам основание да смятам, че потенциалът за сближаване между двете страни се е увеличил в последните дни".
Настроението беше отразено от президента на Европейския съвет Доналд Туск, който каза, че ЕС се опитва да постигне споразумение този месец, като добави: "Мисля, че има шанс да има споразумение до края на годината".
Заместник министър-председателят на Ирландия Саймън Ковени заяви, че преговорите сега навлизат в интензивна фаза. Той каза пред журналисти: "Сега е време талантливите преговарящи в Обединеното кралство и ЕС да се заключат в една стая и да приключат споразумението през следващите две седмици“.
Той допълни: "Позицията на ирландците и ЕС (за предпазен механизъм за ирландската граница) не се е променил и Обединеното кралство трябва да изпълни своите писмени ангажименти от миналия декември и март.
"Това е гаранция, която да гарантира липса на твърда граница в Ирландия или свързаните с нея проверки или инфраструктура.
"Ние не искаме винаги да се използва предпазният механизъм, а вместо това искаме близки бъдещи търговски отношения с Великобритания, договорени през преходния период на управляван Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: Тереза Мей заема центристки позиции, за да привлече лейбъристки избиратели

The Observer: Тереза Мей заема центристки позиции, за да привлече лейбъристки избиратели

7 Октомври 2018 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей заема центристки позиции, за да привлече лейбъристки избиратели, пише британският седмичник The Observer.
Британският премиер днес отправя изключителен призив към колебаещите се привържениците на лейбъристите да се прехвърлят към консерваторите, като тя се опитва да представи партията си като единствената възможност за умерените и патриотични избиратели.
Пишейки специално в днешния брой, министър-председателят казва, че ако хората, които преди това са подкрепили лейбъристите, се вгледат отново в програмата на правителството, включително обещанията да увеличат жилищното строителство и да регулират пазарите, когато е необходимо, те ще установят, че тази нейна позиция не се ръководи от идеологии, а от ценности и вярвания, които огромното мнозинство би могло да подкрепи.
Тя пише: "Искам гласоподаватели, които биха могли по-рано да се смятат за привърженици на лейбъристите, да погледнат отново към моето правителство. Те ще намерят достойна, умерена и патриотична програма, която заслужава подкрепата им. "
Тя твърди, че в епоха, в която традиционните политически идеологии имат по-малко значение, Торите сега имат отговорност "на раменете ни", за да предложат дом на милиони бивши лейбъристи, които не са доволни от действията на партията, ръководена от Джереми Корбин. Мястото на Мей на центъра обаче ще разгневи мнозина привърженици на лейбъристите, които я виждат като поддръжник на осем години „затягане на коланите“и архитект на враждебната среда за имигрантите.
Това се случва на фона на слуховете, че недоволните групи от депутати-лейбъристи, Тори и либерал-демократи биха могли да се опитат да формират нова партия в центъра, за да привлекат избирателите, които считат Торите за твърди привърженици на Брекзит и твърде десни, и не харесват левицата на Корбин.
Адаптиране на лозунга на последните общи избори ("За мнозина, а не за малцина"), Мей казва: "Това представлява възможност, от която Консерваторите трябва да се възползват - да бъдат партия не за малцина, нито за мнозина, а за всички в нашата страна, която работи усилено и играе по правилата. "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Туск заяви, че сделката за Брекзит е възможна до края на 2018 година

Reuters: Доналд Туск заяви, че сделката за Брекзит е възможна до края на 2018 година

6 Октомври 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Краков. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви в събота, че е възможно да се стигне до споразумение за Брекзит до края на 2018 година, предава Reuters.
Туск увери: „Ще се опитаме за октомври... и мисля, че има шансове за сделка до края на годината“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей готви тайната оферта, с която да накара Лейбъристите да подкрепят споразумението й за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей готви тайната оферта, с която да накара Лейбъристите да подкрепят споразумението й за Брекзит

6 Октомври 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей е начертала планове за тайна офанзива, насочена към убеждаването на редица лейбъристки депутати да подкрепят нейното споразумение за Брекзит, дори ако това коства на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин шанса да бъде министър-председател, пише британският вестник The Guardian, позовавайки се на информация, до която е получил достъп.
Висшестоящи членове на Консервативната партия вече са били в контакт с редица лейбъристки депутати през последните няколко месеца, изтъквайки че националните интереси за избягване на излизане от ЕС без споразумение са по-важни, отколкото форсирането на генерални избори след като бъде победено правителството заради плана за Брекзит на Тереза Мей.
Сега, докато преговорите в Брюксел навлизат в своята неистова финална фаза, британският премиер и нейните съпартийци засилват своите опити да спечелят подкрепа за компромисно споразумение, което един министър описа като „Британско бланманже“.
Те са убедени, че ще се нуждаят от лейбъристки гласове, за да спечелят, след фракционната конференция на консерваторите в Бирмингам, на която убедени противници на подхода на министър-председателя, включително и Джейкъб Рийс-Мог, си спечелиха аплодисменти, казвайки че ще гласуват против плана.
Един източник от Консервативната партия сравни предизвикателството да се сключи споразумение с останалите 27 страни-членки на ЕС, което би задоволило и двете части от партията му, с „приземяване на Боинг 747 на точката за изпълнение на дузпа“.
Поради това лейбъристките депутати ще бъдат под фокуса на интензивно лобиране, в периода между завръщането на Мей от Брюксел със споразумение за Брекзит и гласуването му в парламента, което се очаква да се случи около две седмици след това.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Очаква се ЕС да отхвърли плана на Тереза Мей за търговията

The Times: Очаква се ЕС да отхвърли плана на Тереза Мей за търговията

6 Октомври 2018 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Брюксел формално ще отхвърли молбата на британския премиер Тереза Мей за по-освободена търговия между Великобритания и Европа през следващата седмица, което се очаква да наслои още по-голям натиск върху нея, пише британският вестник The Times.
Европейските преговарящи ще публикуват своя официален отговор на плана „Чекърс“ в сряда и се очаква да предложат търговско споразумение, което е много по-малко амбициозно като обхват, отколкото министър-председателят се надяваше.
Двама дипломати от Европейския съюз заявиха пред „Bloomberg“, че документът ще съдържа „около 30 до 40 процента“ от идеята на Тереза Мей за широкообхватно търговско споразумение и такова за сигурност.
Една толкова ограничена оферта ще увеличи натиска върху нея в страната ѝ, докато някои от министрите ѝ, които подкрепят Брекзит, предупредиха че Мей има време до следващата среща на върха на ЕС, за да докаже че „Чекърс“ е приложим. В противен случай, твърдят те, ще поискат от Тереза Мей да промени курса и да се стреми към споразумение в канадски стил и да се изправи пред ЕС относно неговите планове за резервен план за ирландската граница.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Премиерът на Словакия заяви, че шансовете за споразумение за Брекзит са добри, но свободите на ЕС не могат да бъдат пренебрегнати

Reuters: Премиерът на Словакия заяви, че шансовете за споразумение за Брекзит са добри, но свободите на ЕС не могат да бъдат пренебрегнати

5 Октомври 2018 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Щръбске плесо. Има повече от 50 процента шанс Европейският съюз да постигне споразумение с Великобритания през този месец за излизането ѝ от Блока, но каквато и да е сделката, тя ще трябва да уважава четирите основни свободи на Европейския съюз, заяви министър-председателят на Словакия Петер Пелегрини, предава Reuters.
В интервю покрай срещата на „Globsec Tatra“ в словашките планини, Пелегрини заяви че едно споразумение не може да игнорира неделимостта на свободата на движение, труд, стоки, услуги и капитал.
Приоритетът е вече да има рамка на споразумение, когато лидерите на ЕС се срещнат в средата на октомври, преди срещата на върха през ноември, където окончателните технически детайли могат да бъдат разрешени, добави той.
„Не можем да приемем това, че Великобритания би искала да направи валидна единствено свободата на свободното движение на стоки“, заяви Пелегрини пред Reuters. „Можем да уважаваме или пълния пакет, или нищо“.
„Полагаме максимални усилия, за да имаме генерално споразумение (за излизане) на масата през октомври“, поясни словашкият премиер.
Той добави, че все още е оптимист, че Блокът действа единно, посочвайки че остава много малко време до насрочения изход на Великобритания от ЕС, който е след по-малко от шест месеца през март.
„Не можем да влачим разговорите завинаги. Датата на излизането наближава и трябва да имаме яснота поне към ноември“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Франция разкрива плановете си за Брекзит без споразумение

The Daily Express: Франция разкрива плановете си за Брекзит без споразумение

5 Октомври 2018 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция се подготвя за Брекзит без споразумение, след като правителството в Париж поиска от парламента да подготви „всички възможни сценарии“, докато финалният етап от излизането на Великобритания от Европейския съюз наближава, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Френският парламент търси мандат за регулиране на въпросите на вноса като например възможния митнически контрол чрез регулации.
Френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо заяви, че добро споразумение за излизане (на Великобритания) е възможно, но добави: „Въпреки това, трябва да се подготвим за всички възможни сценарии“.
Проектозаконът трябва да постави основата за френското правителство да отговори в случай на Брекзит без споразумение.
Според Лоазо ще бъде нужно създаването на нова инфраструктура за митнически контрол.
Законният статут на британските граждани, живеещи във Франция, е друг въпрос, който трябва да бъде разгледан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС предупреди Великобритания да спре да „прахосва време“ и да намери решение за ирландската граница в рамките на две седмици

The Independent: ЕС предупреди Великобритания да спре да „прахосва време“ и да намери решение за ирландската граница в рамките на две седмици

5 Октомври 2018 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз предупреди Великобритания да спре да „прахосва време“ и да намери решение на проблема с ирландската граница, със само две оставащи седмици до следващата среща на върха посветена на Брекзит, пише британският вестник The Independent.
Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, насочи огъня си към британския външен министър Джереми Хънт за това, че сравни ЕС със СССР – обвинявайки британските министри за това, че вдъхновяват верните си членове на Консервативната партия, вместо да се стремят към постигането на споразумение.
„Неприемливи забележки, които повишават температурата, няма да постигнат нищо, освен прахосването на повече време“, заяви Туск.
„Аз самият бях лидер на партия 15 години, така че знам какви са правилата на партийната политика. Но сега, след като конференцията на Консервативната партия приключи, трябва да запретнем ръкави“, добави той.
Говорейки редом до Лео Варадкар, ирландският премиер, Туск ясно показа, че ЕС остава „обединен зад Ирландия“ в своята решителност да предотврати връщането на граничните пунктове и проверки.
Но той също така ясно показа гнева си по отношение на забавянето на обещаните от британския премиер Тереза Мей нови предложения за границата.
В Бирмингам, Хънт предизвика гняв сред целия Евросъюз, след като го обвини, че се опитва да държи Великобритания в „затвор“ със своето поведение, наподобяващо това на Съветския съюз.
След срещата на върха в Залцбург, Тереза Мей обвини Туск за това, че е показал неуважение, но той пренасочи това обвинение към Великобритания, казвайки: „Уважавайки нашите партньори, ние очакваме същото в замяна“.
„Сравнявайки Европейския съюз със Съветския съюз е толкова неразумно, колкото е и обидно. В Съветския съюз имаше затвори и лагери, граници и стени, насилие срещу гражданите и съседите. Същността на Европейския съюз е свобода и човешки права, просперитет и мир, живот без страх, демокрация и плурализъм; един континент без вътрешни граници или стени. Като председател на Европейския съюз и някой, който е прекарал половината си живот в Съветския блок, знам за какво говоря“, посочи Туск.
Запитан дали Хънт трябва да подаде оставката си заради тези коментари, Туск отговори: „Това не е мой проблем“.
По отношение на ирландската граница, той добави: „Няма да се откажем от това да търсим работещо решение, което напълно ще уважава „Белфасткото споразумение“, както и целостта на единния пазар и митническия съюз“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еvening Standard: Жан-Клод Юнкер  предупреди за различни затруднения за хората, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение

Еvening Standard: Жан-Клод Юнкер предупреди за различни затруднения за хората, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение

4 Октомври 2018 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Фрайбург. Жан-Клод Юнкер предупреди за различни затруднения за хората, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, пише лондонския вестник Evening Standard.
Говорейки на публична среща във Фрайбург, Германия, Жан-Клод Юнкер попита: "Какво ще се случи с въздушния трафик в Европа, ако няма сделка? Британските самолети няма да могат да кацат на европейския континент".
„Хората не са знаели, някой трябва да им е казал предварително”, заяви Юнкер
Той също така каза, че "наистина съжалява", че в Обединеното кралство не е имало "реална кампания за Брекзит по отношение на актуална информация".
Той добави: "Хората разбират сега - включително британските министри и министрите на континента - колко въпроси поставя за всичко, което трябва да разрешим.
"Питам се какво ще се случи с 250 000 кучета и котки, които напускат европейския континент всяка година. В момента те просто преминават през митниците, всички тези кучета и котки идват в континентална Европа всяка година.
"Има много хора в Европа, които просто искат хората и животните да прекосят границите, но мисля, че ще е необходима четиридневна карантина.
"Ако искате да отидете в Бретан за осем дни за почивка, може би трябва да оставите кучето или котката у дома си, или може би ще останете всички у дома си“, продължи Юнкер
Юнкер каза, че не иска да говори за оттеглянето на Великобритания на публичната среща, тъй като "Брекзит е въпрос на история, Брекзит отменя европейската история и на мен ми харесва да мисля за бъдещето, обичам да мисля за хората, които искат Европа ".
Той добави: "Ние сме точно в средата на трудните преговори за Брекзит. Аз съм напълно за намирането на добър начин за сътрудничество с британците като приятели.
"Понякога мислим, че британците чувстват, че сме ги изоставили, но това е обратното - те са онези, които напускат", завърши Юнкер.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей иска да сложи край на „затягането на коланите“

The Times: Тереза Мей иска да сложи край на „затягането на коланите“

4 Октомври 2018 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Тереза Мей иска да сложи край на „затягането на коланите“, пише британският вестник The Times.
Тереза Мей обяви, че десетилетието на строги икономии от Великобритания приключва със залог за увеличаване на публичните разходи след Брекзит.
Министър-председателят използва речта си на конференцията на Торите в Бирмингам, за да направи редица скъпо струващи обещания, които ще ограничат възможностите на финансовия министър Филип Хамънд в изработването бюджета за този месец. Те също така доведоха до незабавни искания за повече пари от други министри от кабинета.
Речта в продължение на една час изглежда успокои нервите в редиците на консерваторите, а колегите я обявиха за най-доброто от нейните три изявления като партиен лидер. Речта започна след като един депутат, Джеймс Дъдридж, внесе писмо за недоверие към Мей.
Речта й също така се опитваше да обвърже партията с нейния план за Брекзит, въпреки че думата "Чекърс" беше пропусната дискретно.
Не се спомена нищо за Борис Джонсън, но заяви, че нейната партия подкрепят бизнеса.
Министерството на финансите се надяваше да избегне поемането на обещания на конференцията след обявеното през лятото годишно увеличение от 25 милиарда лири за здравеопазване.
Обещанието на Мей да премахне ограничаването на заемите на общините за изграждане на нови домове обаче ще добави милиарди паундове към дълга и дефицита на страната. Залогът за продължаване на замразяването на акциза на горивото поради по-високите цени на петрола ще струва 38 милиарда лири, ако продължава още три години.
Тереза Мей каза: "Когато осигурим добра сделка за Великобритания, в прегледа на разходите през следващата година ще изложим нашия подход за бъдещето. Дългът като дял от икономиката ще продължи да намалява, подкрепата за обществените услуги ще се увеличи.
"Защото десетилетие след финансовата катастрофа хората трябва да знаят, че строгите икономии, довели до тях, са свършили и тяхната упорита работа се е отплатила."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Делегати освиркват Тереза Мей на конференцията на Торите в Бирмингам

Daily Express: Делегати освиркват Тереза Мей на конференцията на Торите в Бирмингам

3 Октомври 2018 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Тереза Мей беше унижена на партийната конференция, след като делегати я "освиркаха" заради плановете ѝ за Брекзит, след като бивш министър каза, че нейните планове причиняват "значителна вреда", пише британският вестник Daily Express.
Министър-председателят беше обвиняван от нейните собствени министри на Конференцията на Консервативната партия на двучасово мероприятие, на фона на слухове, че се очаква „бунт“.
Също така тя не получи овации, когато напусна затворената среща на Националната консервативна конвенция (НКК).
Един от делегатите каза: "Ако премиерът преследва целта си за споразумението „Чекърс“ пред 17-те милиона, които гласуваха, за да напуснат Европейския съюз, в лицето на голям брой членове на парламента, пред лицето на голямо мнозинство от членовете на партията, тогава тя ще покаже всички характеристики на диктатор".
„Дори Джон Мейджър не беше освиркван след Маастрихт. Освиркванията заради плана „Чекърс“ са безпрецедентни", заяви дългогодишен член на партията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей ще призове съпартийците си за една „достойна, умерена и патриотична партия“

The Guardian: Тереза Мей ще призове съпартийците си за една „достойна, умерена и патриотична партия“

3 Октомври 2018 | 04:28 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Тереза Мей ще призове съпартийците си за една „достойна, умерена и патриотична партия“ по време на речта в сряда пред конференцията на Консерваторите в Бирмингам, пише британският вестник The Guardian.
Тереза Мей ще обяви, че консерваторите могат да бъдат "достойни, умерени и патриотични", когато тя ще се стреми да затвърди властта си в сряда, ден след като Борис Джонсън подготви очевидно терена да оглави партията.
Премиерът ще използва главната си реч в Бирмингам, за да атакува Джеръми Корбин, като твърди, че "милиони хора, които никога не са подкрепили нашата партия", са ужасени от това, което "е направил той с неговата партия".
Оповавайки се на гласовете в центъра тя ще добави: "Те искат да подкрепят достойна, умерена и патриотична партия. Такава, която поставя националния интерес на първо място, занимава се с проблемите на хората, за които се интересува, и се чувства удобно в модерна Великобритания в цялото й разнообразие ".
Визирайки мотото на Корбин "за многото, а не за малкото", Мей ще заключи, че консерваторите трябва да бъдат: "Партия не за малцина, нито за мнозина, а за всеки, който желае да работи усилено и прави най-доброто, на което е способен. "

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Тереза Мей настоява, че най-добрите дни за Великобритания предстоят

Тhe Times: Тереза Мей настоява, че най-добрите дни за Великобритания предстоят

3 Октомври 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Тереза Мей настоява, че най-добрите дни за Великобритания предстоят в реч , която ще изнесе пред конференцията на Консервативната партия в Бирмингам, пише авторитетното британско издание The Times.
Тя също така ще призове консерваторите да зачитат историята си като партия на Съюза и да подкрепят план, който запазва Северна Ирландия изцяло в Обединеното кралство.
"Аз страстно вярвам, че най-добрите ни дни са пред нас и че нашето бъдеще е изпълнено с обещание", казва тя в реплика на бившия външен министър Борис Джонсън, който е сред онези, които се оплакват, че Мей не успява да реализира потенциала на Брекзит.
Джонсън удвои атаката си срещу плана от „Чекърс“ вчера, описвайки компромиса като "унижение", докато изложи алтернативен манифест за бъдещето на партията.
Около 20 депутати, включително Дейвид Дейвис, бившият министър на Брекзит, и бившият министър на развитието Прити Пател, са гледали как той критикува плана „Чекърс“, който ще остави Великобритания "заключена в гравитационния лъч на Брюксел".
Тереза Мей каза пред ВВС, че е разочарована, че Джонсън изоставя хората от Северна Ирландия, заявявайки, че не е предложил решение на проблема за избягване на твърда граница. - Той иска да скъса гаранцията ни за хората от Северна Ирландия. Северна Ирландия е част от Обединеното кралство ", каза тя.
След изказването, което министър-председателят каза, че не е гледала, тя добави: "Има едно нещо, което всички знаем за Борис. , , той ще направи добро шоу“.
Опциите за преговори на кабинета бяха подложени на натиск, тъй като Доминик Рааб, министър на Брекзит, заяви, че няма да прави повече компромиси пред Брюксел само за да запази плана на правителството жив.
Мей потвърди вчера, че Великобритания все още работи по резервния план за предотвратяване на всякаква твърда граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. Тези планове, известни като "възпиращ механизъм", не могат да бъдат публикувани до последния момент на преговорите, за да се избегне публично разделение с Демократичната Юнионистка партия (ДЮП) , от която кабинетът се нуждае за работещо мнозинство в парламента.
ЕС иска да гарантира, че Северна Ирландия ще поддържа близки до единния митнически съюз регулаторни правила за Ирландия, за да се избегне твърда граница.
В същото време британското правителство, подкрепено от ДЮП, се ангажира да не позволява правилата в Северна Ирландия да се различават от тези в останалата част от Обединеното кралство. Министрите работят по нови предложения за резервен план, които зачитат всички съответни червени линии.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Telegraph: Консерваторите обсъждат въпроса за  оставката  на Тереза Мей

Тhe Telegraph: Консерваторите обсъждат въпроса за оставката на Тереза Мей

3 Октомври 2018 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Консерваторите обсъждат въпроса за оставката на Тереза Мей, пише британският вестник The Telegraph.
Членовете на управляващата Консервативна партия на Великобритания започнаха да обсъждат въпроса за времето на отстраняването на Тереза Май от позицията на лидер на тори и премиер на страната, ако самата тя не се съгласи да подаде оставка преди следващите общи избори, които ще се проведат не по-късно от 2022 г.
Според вестника високопоставени членове на управляващата партия са на мнение, че ужасната предизборна кампания на консерваторите преди парламентарните избори през миналата година, в резултат на която Торите загубиха парламентарното мнозинство, предполагат, че Мей не трябва да води партията до изборите през 2022 г. Те вярват, че за да успеят да се противопоставят на настоящия лидер на лейбъристите Джеръми Корбин, консерваторите ще се нуждаят от нов лидер със свежи идеи.
Но по отношение на непосредственото време за оставка на сегашния министър-председател, според вестника мненията се различават. Някои членове на кабинета на министрите вярват, че трябва тя незабавно да напусне поста на ръководител на партията и правителството, след като Обединеното кралство официално напусне ЕС на 29 март следващата година. Други министри са съгласни да чакат настоящият министър-председател да подаде оставка до 2020 г., при условие, че на следващия конгрес на Торите, който ще се състои точно след една година, тя ще обяви датата на оттеглянето от поста си, както министър-председателят Тони Блеър предварително се съгласи да отстъпи поста си през 2007 г. на тогавашния финансовия министър Гордън Браун.
Според поддръжниците на подобна възможност Мей ще успее да стигне до крайната точка и на Брекзит, както и на евентуален преходен период, който обаче ще бъде налице само при условие, че в крайна сметка се постигне споразумение за излизане на Лондон от ЕС с определението на бъдещият формат на отношенията между Великобритания и ЕС. В този случай бъдещият лидер на торите ще има възможността, без да се разсейва от отношенията с Брюксел, да се съсредоточи изцяло върху вътрешните въпроси.
Според "Телеграф" Мей все още има "шепа верни привърженици" в кабинета, които вярват, че е способна да се бори на следващите избори, но ясно мнозинство от министрите смятат, че тя трябва да отстъпи премиерския пост на нова политическа фигура. Същевременно редица източници на вестника, са уверени, че следващият консервативен лидер не трябва да бъде твърд поддръжник на Брекзит като бившия външен министър Борис Джонсън или ръководителя на евроскептиците Джейкъб Рийс-Мог. Последните, според тях, въпреки че са популярни сред широките маси на гласоподавателите, но в същото време не могат да твърдят, че консолидират цифри, които могат да сложат край на вътрешнопартийните борби. Сред тези, пред които могат да открият перспективите за премиерския пост, са министърът на вътрешните работи Саджид Хавид, външният министър Джеръми Хънт, министърът за Брекзит Доминик Рааб, министърът на международното развитие Пени Мордон и бившият министър на вътрешните работи Амбър Ръд, според изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Тереза Мей се готви да предложи на Брюксел отстъпка за ирландската граница, за отблокиране на преговорите

The Daily Express: Тереза Мей се готви да предложи на Брюксел отстъпка за ирландската граница, за отблокиране на преговорите

2 Октомври 2018 | 04:55 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Британският премиер Тереза Мей планира отстъпване от позицията си за Брекзит относно ирландската граница, според което тя ще се предаде в замяна на проверка на стоките с надеждата за закъсалите преговори да бъдат рестартирани и да бъде постигнато споразумение до края на октомври, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Според вестника, Тереза Мей ще направи ново предложение за ирландската граница към Брюксел, което ще смекчи подхода ѝ към позволяването на редица регулаторни проверки на стоките, изисквани от главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.
Очаква се тя да позволи така желаните от ЕС нови проверки на стоки, движещи се между британския Остров и Северна Ирландия, което да послужи за отблокиране на преговорите, според висшестоящ британски представител.
За да заработи планът ѝ, тя ще се нуждае от компромис от страна на ЕС, за да позволи цялото Обединено кралство, не само Северна Ирландия, да остане в митническия съюз на блока, заяви източникът за Bloomberg.
Екипът на британския премиер се надява, че Великобритания ще запази добрите регулации в Северна Ирландия в крак с правилата на ЕС, прилагащи се в Република Ирландия.
Въпреки това, ще има нови регулаторни проверки на стоки, преминаващи между Северна Ирландия и британския Остров, където различни правила могат да се прилагат веднъж, щом Великобритания напусне ЕС.
Лондон се надява да ограничи максимално проверките, използвайки технология за ограничаване на повече натрапчиви инспекции на стоки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей се съгласи да ограничи търговията, за да излезе от задънената улица в преговорите за Брекзит

The Times: Тереза Мей се съгласи да ограничи търговията, за да излезе от задънената улица в преговорите за Брекзит

2 Октомври 2018 | 03:54 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Британският премиер Тереза Мей се подготвя да ограничи възможността на Великобритания да сключва споразумения за свободна търговия след Брекзит, поемайки значителна отстъпка пред Европейския съюз, насочена срещу излизането от задънената улица в преговорите, пише британският вестник The Times.
Мей е готова да предложи „грандиозен пазарлък“, според колегите ѝ, който ще остави Великобритания вързана към европейските митнически правила върху стоките след края на преходния период през декември 2020 година.
Очаква се тя да заяви, че Великобритания е напуснала митническия съюз към този момент, но запазвайки ключовите закони, способността за сключване на търговски сделки ще бъде ограничена за много години напред. Великобритания ще приеме и исканията, стоките влизащи в Северна Ирландия от Великобритания да са спрямо европейските стандарти, с възможност за проверки в Ирландско море.
От Даунинг стрийт се надяват, че отстъпките ще открият пътя за споразумение за така наречения ирландски резервен план, който се превърна в препъни камък.
Резервният план ще влезе в сила, ако не бъде постигнато споразумение по време на преходната фаза на Брекзит за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Консерваторите трябва да подкрепят Тереза Мей, твърди Джейкъб Рийс-Мог

Reuters: Консерваторите трябва да подкрепят Тереза Мей, твърди Джейкъб Рийс-Мог

1 Октомври 2018 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Промяна на лидера на Консервативната партия би причинило повече проблеми, отколкото може да реши и партията трябва да подкрепи министър-председателя Тереза Мей, заяви евроскептичният британски депутат Джейкъб Рийс-Мог, предава Reuters.
Рийс-Мог, който се счита за един от възможните наследници на Тереза Мей, заяви че липсата на парламентарно мнозинство за консерваторите означава, че ще бъде трудно за друг лидер да прокара по-амбициозно споразумение за Брекзит.
„Партията често смята, че лесното решение е да смени лидера си, а всъщност смяната на водача често причинява повече проблеми, отколкото решава и затова в моето съзнание е разумно и предпазливо да подкрепим министър-председателя“, заяви той по време на събитие покрай ежегодната конференция на Консервативната партия в Бирмингам.
„Има много малко (парламентарно) мнозинство за консерваторите, заедно с ДЮП (Демократичната юнионистка партия) и ще бъде много трудно за който и да е да прокара една наистина амбициозна политика за Брекзит на този етап. Това, от което имаме нужда, е да се придвижим към (споразумение тип) Супер-Канада и това в крайна сметка ще събере нужното мнозинство“, поясни Рийс-Мог.
„Супер-Канада“ е предложение от някои привърженици на Брекзит за една по-амбициозна сделка за свободна търговия от тази, която Канада и Европейският съюз сключиха през 2016 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Филип Хамънд предупреди, че Великобритания не трябва да бърза в търговията с ЕС

Reuters: Филип Хамънд предупреди, че Великобритания не трябва да бърза в търговията с ЕС

1 Октомври 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Министърът на финансите на Великобритания Филип Хамън заяви, че уравновесяването на търговията с Европейския съюз е деликатен процес, който трябва да бъде направен постепенно и че стандартът на продуктите трябва да остане същият след Брекзит, предава Reuters.
„Трябва да бъдем много, много внимателни и се нуждаем от много, много постепенен процес на уравновесяване на нашата търговия между Европа и останалата част от света“, заяви Хамънд по време на събитие на ежегодната конференция на Консервативната партия в Бирмингам.
„Би било много опасно да изоставим голяма част от нашия износен бизнес с надеждата, че можем да изградим нови бизнеси, които да го заменят“, предупреди той.
Според Хамънд, добрите регулации в ЕС са били стабилни през последните две десетилетия и поради това за британските компании е относително лесно да ги запазят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей призова партията си за обединение преди Брекзит

Reuters: Тереза Мей призова партията си за обединение преди Брекзит

30 Септември 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Британският премиер Тереа Мей призова своята Консервативна партия да се обедини и да застане зад нея, за да гарантира, че правителството ще сключи добро споразумение за излизане от Европейския съюз, предава Reuters.
„Моето послание към партията ми е да се обединим и да сключим най-доброто споразумение за Великобритания“, заяви Мей пред „BBC“ по време на първия ден от ежегодната конференция на Консервативната партия в Бирмингам.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че има „80-90 процента вероятност“ за постигане на споразумение

Reuters: Бившият министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че има „80-90 процента вероятност“ за постигане на споразумение

30 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Бирмингам. Бившият британски министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че според него има 80-90 процента вероятност правителството да сключи споразумение за излизане с Европейския съюз, но предупреди че очаква преговорите да се проточат максимално дълго, предава Reuters.
„Мисля, че ще има споразумение. Мисля, че е 80-90 процента вероятно да се сключи такова“, заяви той пред „Sky News“. Според него настоящият план на британския премиер Тереза Мей не задоволява очакванията на гласувалите за Брекзит и финалното споразумение ще изглежда повече като сделка за свободна търговия.
През юли Дейвис подаде оставката си, след като Тереза Мей представи своя план „Чекърс“, в знак на несъгласие с него. Той беше заменен от Доминик Рааб.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Independent: Бивш заместник на Тереза Мей предупреждава съпартийците си да спрат разправиите за Брекзит

Тhe Independent: Бивш заместник на Тереза Мей предупреждава съпартийците си да спрат разправиите за Брекзит

30 Септември 2018 | 03:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият заместник на Тереза Мей Деймиън Грийн предупреждава съпартийците си да спрат разправиите за Брекзит, за да не подарят властта на лейбъристите, пише британският вестник The Indpendent
Дамян Грийн заяви пред вестника, че партийната конференция в Бирмингам трябва да бъде първата стъпка в пренасочването на целите на Консервативната партия към вътрешната политика, която "помага на хората в ежедневието им".
Трима министри от кабинета казаха за изданието, че подкрепят призива на Грийн за пренасочване, но няма да обявят имената си от страх да не се подкопае министър-председателят, отслабен от непрекъснатите борби.
Редица депутати заявиха, че не смятат, че ще бъде възможно да се говори за нeщо друго освен за Брекзит тази седмица, нито да се преориентира партията, докато Тереза Мей не се оттегли в полза на нов лидер.
Изказването на Грийн дойде на фона на призивите на редица изтъкнати консерватори да приемат сериозно заплахите на Джереми Корбин за предсрочни избори.
Той каза на вестника: "Конференцията на лейбъристите ни напомни като партия, че в крайна сметка изборите се печелят или се губят по вътрешни въпроси. Необходимо е да излезем отвъд Брекзит и да се съсредоточим много усилено върху сегашната ситуация.
"Изглежда странно да го кажем сега, но следващите избори няма да бъдат решени от Брекзит. Хората ще се замислят за други неща и е необходимо едно консервативно предложение да каже как една конкурентоспособна, предприемаческа икономика може да даде на хората по-голям избор, може да разпространява просперитета вместо централизираната от държавата икономика, която предлагат лейбъристите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: Великобритания губи по 500 милиона лири седмично заради решението си да напусне ЕС и загубите нарастват

The Observer: Великобритания губи по 500 милиона лири седмично заради решението си да напусне ЕС и загубите нарастват

30 Септември 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания губи по 500 милиона лири седмично заради решението си да напусне ЕС и загубите нарастват, пише британският седмичник The Observer.
Брекзит вече струва 500 млн. паунда на седмица, според ново проучване - в ярък контраст с обещаният 350 млн. паунда „дивидент", обещан от кампанията за напускане на ЕС.
Това показва, че икономиката на Обединеното кралство вече е с 2,5% по-малка, отколкото би била, ако вотът за оставане беше спечелил на референдума. Публичните финанси са намалели с 26 милиарда паунда годишно, повече от половината от бюджета за отбрана. Това означава загуба от 500 млн. паунда на седмица - цифра, която нараства.
Изчисленията се представят на фона на започващата в Бирмингам конференция на управляващата партия, а премиерът Тереза Мей е подложена на силен натиск. Тя е изправена пред конкурентни предложения от министрите от кабинета за това как тя трябва да разреши безизходицата на Брекзит с ЕС.
Появиха се експлозивни твърдения, че шефът на един британски производител на автомобили е бил закаран с частен самолет, за да се срещне с президента Еманюел Макрон, в опит да бъде убеден компанията да премести производството си във Франция след Брекзит.
Докато някои министри от кабинета настояват за свободна търговска сделка в стил Канада, подкрепата нараства в министерския екип на Мей за сделка, според която Великобритания ще остане тясно свързана с ЕС за ограничен период от време.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британският министър на бизнеса Грег Кларк е оптимистично настроен за сключването на споразумение за Брекзит

Reuters: Британският министър на бизнеса Грег Кларк е оптимистично настроен за сключването на споразумение за Брекзит

29 Септември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър на бизнеса Грег Кларк заяви, че има основание за оптимизъм, че Великобритания ще постигне споразумение за Брекзит с Европейския съюз, ден след като премиера на страната Тереза Мей обяви, че разговорите са в задънена улица, предава Reuters.
„Разбира се, че искаме споразумение“, заяви Кларк пред радио „BBC“. „Никой не трябва да има съмнение в нашия министър-председател и нашия преговорен екип. Те са абсолютно решени да постигнат споразумение“.
„Има основания за оптимизъм, че можем да постигнем съгласие“, добави Кларк.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис посочи двете останали опции за Великобритания

The Daily Express: Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис посочи двете останали опции за Великобритания

28 Септември 2018 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис посочи двете останали опции за Брекзит пред Великобритания в разговорите ѝ с Европейския съюз, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Британският премиер Тереза Мей заяви, че се намира в „безизходно положение“ с ЕС, по време на реч в Дауининг стрийт през изминалата седмица.
Говорейки по „BBC“, Варуфакис предупреди, че има само две останали опции за Брекзит пред Великобритания.
„Ирландската граница остава основното препятствие пред споразумение за свободна търговия. В окончателния анализ, опциите пред британския народ са споразумение тип Канада, с твърда граница, или полутвърда граница някъде в Ирландия“, заяви той.
Варуфакис беше прекъснат от Камила Томини от „The Telegraph“, която твърди, че „технологично решение“ може да разреши ирландския въпрос.
Бившият гръцки финансов министър отвърна, настоявайки че „няма подобна възможност“, добавяйки че тази е „налудничава“.
Варуфакис очерта втората опция за Брекзит, която е „Норвегия плюс митнически съюз“.
Той добави: „Това са двата варианта, всичко друго е пълна заблуда“.
Според бившия министър Великобритания е трябвало да обещае, че ще остане в Европейската икономическа зона след гласуването за Брекзит за период от пет години, за да позволи на дебата около излизането да продължи във Великобритания без натиска от „тиктакащия часовник“.
„Случи се това, което казвах от ден първи, след деня на референдума. Бях опустошен от изхода, трябва да си призная“, заяви той.
„Но като демократ, ние трябва да приемем Брекзит. Дори за момент не подкрепям идеята за втори референдум. Това, което повтарям от ден първи, и е единственият възможен изход, който минимизира разходите и от двете страни на английския канал, а това е за Великобритания да остане част от Европейската икономическа зона, да остане в единния пазар и в митническия съюз за петгодишен период, подлежащ на продължение, който би създал нужния континуитет“, поясни Варуфакис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Разговорите на Джереми Корбин с официални представители на ЕС предизвикаха нови опасения от Брекзит без споразумение

The Guardian: Разговорите на Джереми Корбин с официални представители на ЕС предизвикаха нови опасения от Брекзит без споразумение

28 Септември 2018 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Джереми Корбин предизвика нови опасения в Брюксел за Брекзит без споразумение, след като заяви, по време на разговорите си с висшестоящите официални представители на Европейския съюз, че ще гласува против всичко, което не донесе същите ползи като членство в единния пазар и митническия съюз, пише британският вестник The Guardian.
Лидерът на Лейбъристката партия прекара два часа с Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС, и Мартин Селмаир, най-старшето лице начело на планирането за Брекзит.
Излизайки от централната сграда на Европейската комисия, Корби заяви, че Барние „беше заинтересован да узнае какви са нашите виждания“, визирайки критериите, които Лейбъристите заявиха, че трябва да бъдат изпълнени, за да се гарантира подкрепа за споразумението на министър-председателя.
Лейбъристкият лидер поначало планира неофициална визита в Брюксел, за да присъства на преименуването на площад в белгийската столица, който да уважи убития лейбъристки премиер Джо Кокс. Според информациите, обаче, най-висшестоящите лица в ЕС са били нетърпеливи да чуят директно от Корбин за плановете на партията му и са го поканили за серия от разговори.
„Ние уточнихме вижданията на Лейбъристката партия относно въпросите около Брекзит, след речите пред конференцията, направени и от двама ни – Киър Стармър и аз“, заяви Корбин.
„Очевидно не преговаряме, не сме в правителство, ние сме опозицията, но той беше заинтересован да узнае какви са нашите възгледи“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джереми Корбин е заявил на Мишел Барние, че твърдата граница с Ирландия трябва да бъде избегната

Reuters: Джереми Корбин е заявил на Мишел Барние, че твърдата граница с Ирландия трябва да бъде избегната

27 Септември 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на британската Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е говорил с главния преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние, като е изразил позицията, че излизането на Великобритания не трябва да разстройва търговията през границата между Ирландия и Северна Ирландия, предава Reuters.
Корбин уточни, че не е преговарял с Барние, по време на визитата си в Брюксел, а просто е изложил вижданията на своята партия относно опасностите от Брекзит без споразумение.
„Той (Барние) беше заинтересован от нашите възгледи“, заяви лейбъристкият лидер пред журналисти.
Барние, от своя страна, не изказа мнение относно значението на предложенията за Брекзит на Лейбъристката партия – които предвиждат Великобритания да остане част от митническия съюз с ЕС след Брекзит – като противопоставящи се на тези на консервативния министър-председател Тереза Мей.
В сряда Джереми Корбин заяви, че партията му ще гласува против споразумение за Брекзит, което е базирано на предложенията на Тереза Мей.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джереми Корбин: Лейбъристката партия ще настоява за всеобщи избори при липса на споразумение за Брекзит

Джереми Корбин: Лейбъристката партия ще настоява за всеобщи избори при липса на споразумение за Брекзит

26 Септември 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската Лейбъристка партия ще настоява за провеждането на предсрочни избори в страната в случай, че правителството на Консервативната партия не може да осигури споразумение с Брюксел по условията за излизането на страната от Европейския съюз, заяви лидерът на партията Джереми Корбин по време на ежегодната конференция на Лейбъристите в Ливърпул, предава ТАСС.
„Недопустимо е да излезем от ЕС без споразумение, което ще се превърне в национална катастрофа. Именно затова, ако парламентът отхвърли споразумението на консерваторите или ако правителството не постигне никаква сделка, ние ще искаме провеждането на всеобщи избори“, заяви Корбин.
„Лейбъристката партия ще гласува против „Плана Чекърс“ или против това, което остане от него, и ще бъде против излизането от ЕС без споразумение“, добави партийният лидер.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters:Тръмп и Брекзит са удар по германския растеж, ксенофобията също е заплаха

Reuters:Тръмп и Брекзит са удар по германския растеж, ксенофобията също е заплаха

26 Септември 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Търговската политика на САЩ, Брекзит и опасността от ксенофобия в страната са причини, които Федерацията на германските индустрии (ФГИ) изтъква, за да промени прогнозираните нива в развитието на националната икономика за 2018 г. Във вторник, 25 септември, те предупредиха за потенциален спад, позовавайки се на данни за намаляло търсене на експортни изделия от Германия, информират от Берлин Михаел Нинабер и Гернот Хелер пред Reuters.
Очаква се увеличението през тази година да е 2 процента, а не с предварително планираните 2,25 на сто, каза председателят на Федерацията Дитер Кемп. Реално износът ще нарасне с 3.5 на сто вместо предвижданите първоначално 5 процента.
Прогнозите за забавен растеж се подкрепят от данните на икономическите институти в страната. Два правителствени източника, запознати с доклад, който ще бъде публикуван по-късно тази седмица, предупреждават, че институтите ще намалят совите прогнози за 2018 година от 2, 2 процента на 1,7 процента.
Председателят на ФГИ предупреди, че при необичайно силната интервенция във вътрешната политика, германската икономика може да бъде съсипана от вълна на национализъм, особено след яростните протести в източния град Кемниц, които последваха след инцидентите там, за които бяха обвинени мигрантите.
“Един неясен, мъгляв национализъм, заявяващ, че обича Родината, който обявява всичко чуждо за враг е осъдителен“, каза той. „ Това е заплаха за бизнес модела, следван от нашата промишленост, който се основава на отвореност и откритост. Така се рискуват просперитетът и трудовата заетост.”
“Да се готвим отсега”
Докато най-голямата икономика в Европа през последните девет години вървеше нагоре и можеше да продължи да се развива, твърди Кемп, „сега германците спешно трябва да предприемат стъпки и да се подготвят за възможността тя да тръгне надолу: “Трябва да вземем мерки - сега.”
“Инвестициите от чужди компании и интеграцията на квалифицирани работници от други страни допринася значително за растежа и работните места. Ние сме отворено общество и искаме да останем такова,” каза Кемпф.
ФГИ призова за по-ниски корпоративни такси, по-високи държавни инвестиции в образованието и дигиталната инфраструктура, както и за завършен цялостен модел на единния пазар на ЕС, което да се постигне като се хармонизират правилата в секторите на услугите, енергетиката и дигиталния бизнес.

“Търговската политика на американския президент Тръмп, а също и наближаващият Брекзит потискат инвестиционната активност в целия свят, а така и германския износ“, каза Кемп.
В дискусията на германските индустрии в Берлин се включиха и канцлерът Ангела Меркел и генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Роберто Азеведо. И двамата категорично подкрепиха търговската система на Германия, която се смята за застрашена от политиката на САЩ.
Меркел заяви на бизнеслидерите, че СТО изпитва „огромни предизвикателства“ и подложи на критика решението на САЩ да блокират назначаването на съдии на СТО: “Ако няма нови съдии, разбира се, че и устоите на СТО ще са разклатени.”
Азередо обяви, че разчита на Германия и на Европейския съюз за подкрепа на усилията да се съхрани свободния търговски ред, основаващ се на правилата. “разбира се, системата може да се подобри, всъщност тя трябва да се подобри,” акцентира той, като изтъкна, че трябва да се спрат практиките, които водят до нейното изкривяване“.
Германската икономика, с нейния ориентиран към износа манифактурен сектор и с общо 50 процентната си експортна квота, се изправя лице в лице със заплаха от глобалния бизнес и търговска несигурност, предупреди Кемп.
От уедна страна възстановяването на световната икономика достигна совя връх, пик, което води до по-малко търсене на германско оборудване. „От друга страна, германските компании се сблъскват с рискове при всяка протекционистка мярка, от всякакъв протекционистки характер, дори и тази мярка да е насочена към, срещу Китай.”
Китай е най-важният търговски партньор на Германия, а САЩ е най-голямата й отделна експортна дестинация. Следователно, ескалиращият митнически диспут в стил „око за око, зъб за зъб“ между Вашингтон и Пекин удря и германските износители, според председателя на ФГИ.
„Съединените щати и Китай трябва спешно да деескалират конфликта“, каза Кемп, допълвайки, че е крайно време и СТО да се укрепи, като се модернизира рамката на нейните правила.
Коментарите на Кемпф са в хармония с изследването на IFO за бизнес климата, което бе обявено в понеделник, 24 септември, от което се вижда, че моралът здраво се държи, дори и ако подиндексът за манифактурата да се гмурва надолу и компаниите бавно да задържат scaled back очакванията си като цяло.
“Вредата от Брекзит ”
Германският растеж, който е с поглед и извън страната, е заоблачен и от безизходното положение в преговорите на Великобритания с нейните партньори от ЕС за условията около излизането й от блока през следващия март.
Кемп каза, че трябва да има раздвижване в сделката по Брекзит в следващите седмици, за да се осигури преходен период, който да гарантира на фирмите правна сигурност до края на 2020.
Великобритания все още трябва да реши точно какво иска от преговорите с ЕС по Брекзит, заяви Меркел и поясни, че предстоят от шест до осем седмици на тежка работа, за да се стигне до възможна сделка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Общи избори преди Брекзит не са в интерес на Великобритания

Тереза Мей: Общи избори преди Брекзит не са в интерес на Великобритания

26 Септември 2018 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Общи избори преди Брекзит не са в интерес на Великобритания, заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от лондонския вестник Evening Standard.
При пристигането си в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН министър-председателят отхвърли предложенията за избори през есента, въпреки информациите, че кабинета "гради стратегии" за предсрочни избори. Следващите избори трябва да са през 2022 г., но лейбъристите настояват за предсрочен вот, ако депутатите отхвърлят всяка сделка между Великобритания и ЕС.
Говорейки на репортери, тя каза: "Това, което правя, е да работя за постигането на добра сделка с Европа в национален интерес. Няма да е в националния интерес да има избори."
Премиерът също така обяви във вторник, че идеята за търговска сделка в стил Канада, която се появи в Обединеното кралство, ще бъде по-лоша от напускане без сделка. „Брюксел показа желание за споразумение“, заяви тя, но каза, че всеки ход, който ще постави граница в Ирландско море, ще бъде "лош" резултат.
Тереза Мей каза това, след като водещи евроскептични консерватори включително Дейвид Дейвис и Джейкъб Рийс-Мог, подкрепиха предложението към правителството за "базово" споразумение за свободна търговия за стоки от вида между ЕС и Канада. Те посочиха, че подобна стъпка вече беше предложена от Брюксел.
Според източници от кабинета подобно предложение ще означава, че "Северна Ирландия действително остава в части от единния пазар и митническия съюз".
В разговор с репортерите по време на полета си до Ню Йорк премиерът заяви: "Преди всичко, винаги съм казвала, че липса на сделка е по-добре от лоша сделка".
"Мисля, че една лоша сделка ще бъде например сделка, която ще доведе до разделение на Обединеното кралство. Искаме да запазим единството на Обединеното кралство“, подчерта Мей.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Independent: Бъдещо лейбъристко правителство трябва да отложи Брекзит, като удължи действието на член 50

Тhe Independent: Бъдещо лейбъристко правителство трябва да отложи Брекзит, като удължи действието на член 50

26 Септември 2018 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Ливърпул. Бъдещо лейбъристко правителство трябва да отложи Брекзит, като удължи действието на член 50 ако спечели бързи предсрочни избори, заяви Емили Торнбери – външен министър в сянка на лейбъристите, пише The Independent.
Тя настоя, че Обединеното кралство не може да напусне ЕС "при сегашните обстоятелства", като по този начин посочи каква трябва да е предизборната стратегия на лейбъристите.
"В нашия манифест трябва да кажем, че ще се придържаме към резултата от референдума, очевидно обаче не можем да напуснем при настоящите обстоятелства, трябва да удължим член 50 за неопределено време", каза тя на заседание на конференцията.
Лейбъристите ще започнат отново преговорите, като отидат в Брюксел и заявят, че "възрастните са се появили сега, да седнем и да говорим".
Това са първите коментари в подобна посока, а именно, че ако Лейбъристката партия успее да спечели изборите, часовникът за Брекзит ще трябва да бъде спрян.
Смята се, че ЕС вероятно би се съгласил с искане за удължаване на член 50, за да позволи на ново правителство да представи своите предложения за излизане, но това би изисквало съгласието на всички останали 27 държави от ЕС.
Развитието дойде, след като Сър Киър Стармър, Министърът в сянка за Брекзит, спечели огромни овации от конференцията, настоявайки, че Лейбъристката партия не изключва опцията за оставане в ЕС ако има нов референдум.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Лондон не знае какво точно иска в преговорите за Брекзит

Ангела Меркел: Лондон не знае какво точно иска в преговорите за Брекзит

25 Септември 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че Великобритания все още не е изразила ясна позиция относно желанията си за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел след Брекзит и предупреди, че остават само „между шест и осем седмици“ за постигане на окончателно споразумение, предава AFP.
Успехът на предстоящите преговори зависи „до голяма степен от това какво иска реално Великобритания и разговорите по този въпрос до сега не са съвсем ясни“, посочи Меркел по време на бизнес конференция в Берлин.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Лейбъристката партия се готви да отхвърли плана за Брекзит на Тереза Мей, според Сър Киър Стармър

London Evening Standard: Лейбъристката партия се готви да отхвърли плана за Брекзит на Тереза Мей, според Сър Киър Стармър

25 Септември 2018 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Ливърпул. Лейбъристката партия се готви да отхвърли плана за Брекзит на британския премиер Тереза Мей в парламента, според министъра за Брекзит в сянка Сър Киър Стармър, пише британският вестник London Evening Standard.
Според информация на вестника, по време на предстоящата си реч на конференцията на Лейбъристката партия в Ливърпул, Стармър ще предупреди че „разделението, хаоса и провала“ на Консервативната партия около Брекзит поставя бъдещия просперитет на държавата в риск.
Той ще заяви: „Партията, която някога обеща да ремонтира покрива докато слънцето пече, сега изглежда възнамерява да изгори цялата къща“.
Неговото предупреждение идва, докато лейбъристките делегати се готвят да гласуват за компромисно предложение за запазване на опцията за втори референдум за Брекзит „на масата“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей успокои кабинета си относно Брекзит

The Times: Тереза Мей успокои кабинета си относно Брекзит

25 Септември 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей се изправи пред критиците в кабинета си относно нейния план от „Чекърс“ и спечели подкрепа от някои министри за неговото прокарване по време на конференцията на Консервативната партия през следващата седмица, пише британският вестник The Times.
Мей успя да осигури и правителствено съгласие за нова имиграционна система след Брекзит, въпреки възраженията на финансовия министър Филип Хамънд за това как промяната трябва да бъде управлявана.
Заплахите с бунт от министри, поддръжници на Брекзит, изискващи Тереза Мей да потърси по-разхлабено споразумение с ЕС, в канадски стил, се провалиха, след като тя каза на колегите си да се успокоят в лицето на опозицията от Брюксел.
Вътрешният министър Саджид Джавид представи подробностите на нова „глобална“ имиграционна система по време на среща в понеделник заедно с Алън Манинг, председател на Консултативния съвет по миграция.
От Даунинг стрийт заявиха, че системата трябва да улесни идването във Великобритания на висококвалифицирани работници, вместо на нискоквалифицирани такива, добавяйки: „Кабинетът се съгласи, че веднъж щом свободното придвижване бъде прекратено, правителството ще може да представи нова система, която работи за най-добрите интереси на Великобритания – включително и като помага за засилването на продуктивността“.
Хамънд и Грег Кларк, министърът на бизнеса, призова бизнесите да получат повече помощ за адаптация към новата система. Те не бяха подкрепени от други министри, привърженици на оставането в ЕС. Източник от правителството заяви, че финансовият министър е подкрепил общите предложения на Саджид Джавид, приемайки че той е променил позициите си по отношение на миграцията през тази година.
„Филип Хамънд не оспори продължаването на свободата на движението, нито пък обуздаването на нискоквалифицираната миграция“, заяви източникът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent:  Лейбъристите ще подкрепят втори референдум , ако няма предсрочни избори

The Independent: Лейбъристите ще подкрепят втори референдум , ако няма предсрочни избори

24 Септември 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Ливърпул. Лейбъристите ще подкрепят втори референдум, ако при сценарий без споразумение Консервативната партия не свика предсрочни избори, пише британският ежедневник The Independent.
Компромисното предложение, което ще бъде гласувано във вторник, бе изготвено след ожесточени дебати, продължили почти шест часа.
Най-накрая предложеното решение гласи: "Ако не можем да постигнем общи избори Лайбъристката партия трябва да подкрепи всички възможности, останали на масата, включително провеждането на кампании за втори референдум.
Източници на изданието подчертаха, че ключовата фраза в решението ангажира опозиционната партия да подкрепи кампания за нов референдум, в допълнение към други варианти, ако премиерът блокира кампанията за нови общи избори.
Други обаче посочиха, че все още има вратички във формулировката, например, че не е посочено какви ще бъдат другите "варианти" и дали ще имат приоритет, да не говорим за факта, че предложението не уточнява какво ще поиска нов референдум.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джереми Корбин заяви, че би подкрепил призива на членовете на Лейбъристката партия за втори референдум за Брекзит

The Guardian: Джереми Корбин заяви, че би подкрепил призива на членовете на Лейбъристката партия за втори референдум за Брекзит

23 Септември 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Ливърпул. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че би подкрепил втори референдум а Брекзит, ако активистите на партията, по време не ежегодната ѝ конференция, гласуват за промяна на политиката на Лейбъристите, предава британският вестник The Guardian.
Въпреки това Корбин добави, че тази политика не е първият му избор, тъй като вярва, че едни генерални избори биха били много по-добър начин за разрешаване на политическата криза около напускането на Великобритания от Европейския съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Лейбъристите планират да предизвикат предсрочни избори, ако планът за Брекзит на премиера не бъде одобрен в британския парламент

The Independent: Лейбъристите планират да предизвикат предсрочни избори, ако планът за Брекзит на премиера не бъде одобрен в британския парламент

23 Септември 2018 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристката партия ще стартира план за предсрочни избори, като търси вот на недоверие към правителството в рамките на дни, ако сделката за Брекзит на Тереза Май бъде отхвърлена в британския парламент, пише вестник The Independent.
Джеръми Корбин и неговият екип ще направят опит да принудят консервативната администрация да отиде на избори, в момент на максимална слабост за премиера, според представители на партията.
Многобройни източници потвърдиха, че партийните ръководители са планирали своя подход, ако предложенията на Мей бъдат отхвърлени в парламента или ако не успее да сключи сделка в Европа, което изглежда все по-вероятно след като лидерите на ЕС отхвърлиха плана на премиера по-рано тази седмица.
Вотът на недоверие ще се нуждае от известна подкрепа от страна на консервативните депутати, но така или иначе ще дестабилизира сериозно министър-председателя и ще засили вътрешния натиск срещу нея да напусне.
Моментът може също да се окаже от решаващо значение за собствения подход на партията за Брекзит, след като лейбъристите са заявили предпочитанията си за избори, но ако се окаже че те не са възможни, те може да подкрепят нов референдум.
Тези важни решения за Брекзит и подхода на партията за провеждане на нов референдум за резултатите от преговорите, определено ще доминират в дневния ред на предстоящата партийна конференция в Ливърпул.
Джереми Корбин и съюзниците му досега не са крили желанието си за нови избори, но за пръв става ясно как ще започнат да настояват за избори незабавно, ако една голяма криза свързана с Брекзит погълне Тереза Мей.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Observer: Заместник на Джереми Корбин призова партията да подкрепи искането за втори референдум

The Observer: Заместник на Джереми Корбин призова партията да подкрепи искането за втори референдум

23 Септември 2018 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник председателя на Лейбъристката партия Том Уотсън призова партията да подкрепи искането за втори референдум, пише британският седмичник The Observer.
Партията трябва да е готова да заяви пълната си подкрепа зад втори референдум за Брекзит, заяви Том Уотсън, след като ново проучване показва, че 86% от членовете на партията искат британския народ да получи последната дума за бъдещите отношения на Великобритания с Европа.
В интервю за изданието Уотсън казва, че вероятността за общи избори нараства след унижението на Тереза Май на срещата на върха на ЕС в Залцбург миналата седмица и е жизненоважно ръководството на партията и членовете ѝ да се обединят, за да увеличат максимално шанса да отстранят консерваторите от властта.
Уотсън казва, че макар че би предпочел Брекзит да бъде разискван в избори скоро, е ясно, че възгледите на членовете в полза на втори референдум трябва да бъдат зачитани.
"Джереми и аз бяхме избрани през 2015 г., за да върнем партията обратно на членовете ѝ", казва той. "Ако мнозинството от членовете ни реши, че искат хората да имат последна дума по сделката, трябва да уважаваме мнението на нашите членове и ние ще излезем и ще дебатираме за това." Той добави: "Това се случва, когато върнете партията на членовете".
На въпроса дали това означава, че Лейбъристката партия се ангажира с втори референдум в следващия изборен манифест, той каза: "Ще има натиск в системата, за да се случи това".
Желанието на Уотсън да подкрепи втори референдум противоречи на по-предпазливия подход на Джереми Корбин и министъра на финансите в сянка Джон Макдонъл и поставя началото на евентуално експлозивен дебат за Брекзит на партийната конференция в Ливърпул във вторник.
В интервю за The Guardian в събота Макдонъл заяви, че макар да не изключва подкрепата за втори референдум, той се притеснява, че повторното водене на спора за членството на Обединеното кралство в ЕС би могло да насърчи "Парията за независимостта " и крайно-десните да предизвикат ксенофобски настроения в страната .

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.