НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Белият дом разглежда две посланички като варианти за заместник на Ники Хейли в ООН

Politico: Белият дом разглежда две посланички като варианти за заместник на Ники Хейли в ООН

13 Октомври 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом е добавил две високопрофилни жени, които са и посланички на САЩ, към списъка с кандидати за наследник на Ники Хейли в ООН – Джейми МакКорт и Кели Найт Крафт, твърдят двама висшестоящи представители на президентската администрация – пише американското електронно издание Politico.
Двамата представители завиха, че президентът Доналд Тръмп е склонен да избере жена за поста и – макар да подчертаха че процесът е все още в ранен етап – че те се стремят да изберат някой, който вече е част от администрацията.
„Толкова е трудно да се получи разрешение за сигурност, така че има склонност да се вземе някой, който е вече в системата“, заяви един от тях.
Друг представител, от Държавния департамент, потвърди това мнение. „Ако тръгнете да избирате някой, който не е в правителството, те ще трябва да преминат през куп документи за проверка на миналото, финансово проучване и това може да отнеме известно време“, заяви представителят. „Белият дом определено търси някой, който вече работи в правителството, за да бъде малко по-сигурен изборът“.
МакКорт, американският посланик във Франция и Монако, е бивш корпоративен адвокат и главен изпълнителен директор на „Лос Анджелис Доджърс“. Тя също така е изпълнявала функцията на съпредседател на кампанията на Доналд Тръмп за Калифорния и президентът я номинира за сегашната ѝ позиция през август 2017.
„Тя свърши страхотна работа като посланик, както и Кели Крафт“, заяви висшестоящият представител на администрацията. „Те са опитни, интелигентни и склонни на пътувания“.
Крафт, американският посланик в Канада, е съпруга на милиардера въглищен барон и значителен донор на Републиканската партия Джо Крафт. Тя е първата жена, която служи като посланик в Канада и е служила като алтернативен делегат в ООН в администрацията на Джордж Буш-младши. Наскоро тя работи с администрацията на Тръмп за изработване на споразумението между САЩ, Мексико и Канада, което повиши активите ѝ значително. Нейният опит в ООН я прави малко по-сериозен кандидат за позицията и тя е, към този момент, по-обсъждана отколкото е МакКорт.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп вече не разглежда Дина Пауъл като посланик на САЩ в ООН

Reuters: Доналд Тръмп вече не разглежда Дина Пауъл като посланик на САЩ в ООН

12 Октомври 2018 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп вече не разглежда Дина Пауъл като посланик на САЩ в ООН, позовавайки се на собствени източници, предава Reuters.
Във вторник Тръмп заяви, че обсъжда пет кандидати за поста на постоянен представител на САЩ в ООН след оставката на Ники Хейли. Той не предостави имената на всички в списъка, но отбеляза, че сред тях е неговият бивш съветник Дина Пауъл.
Според агенцията възможността за връщане на Пауъл в президентския екип е срещнала съпротива в администрацията на Белия дом. Причините за решението на Тръмп не са разкриват.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Оставката на Ники Хейли изненада много нейни колеги

The Guardian: Оставката на Ники Хейли изненада много нейни колеги

10 Октомври 2018 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ники Хейли подаде оставка като посланик на САЩ в Обединените нации и ще напусне поста си през януари в ход, който изненада колегите ѝ дипломати и други държавни служители, пише британският вестник The Guardian..
Хейли и Доналд Тръмп обявиха оттеглянето ѝ в Овалния кабинет. Решенето беше изненада за колегите й в Държавния департамент и в Съвета за сигурност на ООН.
И президентът, и напускащият посланик се хвалеха помежду си, за да подчертаят, че тя не напуска по принуда, пише изданието.
Хейли описа заминаването си като акт на добросъвестен държавен служител. "Мисля, че трябва да бъдете достатъчно безкористни, за да знаете кога сте се оттеглили и да позволите на някой друг да свърши работата", каза тя.
Запитан за наследника на Хейли, Тръмп каза, че има "много хора, които много биха искали да заемат поста", казвайки, че Хейли го е правила това "по-бляскава позиция".
Ранните спекулации, че Иванка Тръмп може да я замени, изглежда са приключени с пост в социалната мрежа „Туитър“ от дъщерята на президента, заявявайки, че няма да поеме тази работа.
Тръмп каза пред репортери по време на полета към политическо мероприятие в Небраска, че има списък с пет кандидати, които да заместят Хейли.
Единственото име в списъка, който спомена, беше неговата бивша заместник-съветник по националната сигурност Дина Пауъл, която прекара семейно миналия уикенд с Хейли и нейното семейство на лодка в Южна Каролина. - Дина ще го хареса - каза той.
Ричард Гренел, посланикът на САЩ в Германия, който е прекарал осем години в мисията на ООН, е посочен като претендент от консервативни коментатори. Тръмп каза, че Гренел не е в неговия кратък списък, но е готов да го разгледа.
"Той се справя толкова добре в позиция, която е толкова важна", каза президентът. - Рик се справя толкова добре, че не бих искал да го преместя. Аз лично бих задържал Рик там, където е.
Държавният секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност, Джон Болтън, са били изненадани вероятно от решението на Хейли, но президентът заяви, че е бил добре информиран предварително.
Тръмп каза: “Каза ми преди шест месеца. Тя каза: "Знаете ли, в края на годината, в края на двугодишния период, искам да се оттегля за известно време, искам да си почина".
Докато Тръмп е предпазлив в критиките си за Кремъл, Хейли беше постоянен, изпреварващ критик на руската политика в Сирия и Украйна и след атаката с химически оръжия срещу бивш руски шпионин в Обединеното кралство през март. През април беше унижена, когато тя обяви непосредствени санкции само за да бъде коригирана от Белия дом, според който тя страдаше от "моментно объркване".
Хейли отговори: - С цялото ми уважение, не се обърквам.
Тя също така говори по въпросите за правата на човека по-често и по-пламенно от други в Държавния департамент.
Отпътуването й ще повиши нивата на безпокойство за американските съюзници в ООН. Въпреки изтъкнатата си реторика - предупреждаваща всяка страна, която гласува против САЩ, че "взема имена" - тя успя да убеди Тръмп, че ООН обслужва полезна цел за националните интереси на САЩ.
Въпреки това, относителната й тежест в администрацията намалява след пристигането на Помпео начело на Държавния департамент. При предшественика на Помпео, Рекс Тилърсън, Хейли имаше свобода на действие, тъй като Тилърсън имаше по-фин подход към работата си и често се противопоставяше на Тръмп, който често го игнорираше.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп разглежда кандидатурата на Дина Пауъл за постоянен представител на САЩ в ООН

Reuters: Доналд Тръмп разглежда кандидатурата на Дина Пауъл за постоянен представител на САЩ в ООН

9 Октомври 2018 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп разглежда кандидатурата на Дина Пауъл за постоянен представител на САЩ в ООН, предава Reuters.
Пауъл бе част от администрацията през първата година на на Тръмп като заместник-съветник по националната сигурност за стратегия и е била ключов участник в дипломатическите усилия в Близкия изток. По-рано тази година тя се завръща в "Голдман Сакс", където работи повече от десетилетие. Тя също е била високопоставен служител в Държавния департамент на предишния републикански президент Джордж У. Буш, според училището Харвард Кенеди, където е старши сътрудник.
Спекулациите, че Иванка Тръмп ще поеме поста, след като Хейли похвали нея и съпруга й, Джаред Кушнер, по време на обсъждането на оставката й в Овалния кабинет във вторник сутринта за сега не се потвърждават. Тръмп заяви пред репортери в Белия дом, преди да се качи в самолета си, че докато Иванка би била невероятна в тази работа, той ще се изправи пред обвинения в непотизъм, ако я избере.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ники Хейли е заявила, че няма да се кандидатира за президент през 2020 година

ТАСС: Ники Хейли е заявила, че няма да се кандидатира за президент през 2020 година

9 Октомври 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. Ники Хейли, която подаде оставка като постоянен представител на САЩ в Обединените нации във вторник, няма да се кандидатира на президентските избори през 2020 г. Тя обяви това на съвместна пресконференция с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом във вторник, предава TACC.
"Искам веднага да отговоря на въпроса за президентските избори през 2020 г.", каза тя. "Не, нямам намерение бъда кандидат през 2020 г. Ще подкрепя президента Тръмп на следващите избори."
Когато бе попитана за причините за оставката си, тя заяви, че не напуска по лични причини. "Няма лични причини", продължи тя. "Мисля, че е много важно държавните служители да разберат кога е време да напуснат поста си." Хейли не обяви бъдещите си планове.
Ники Хейли, която преди това заемаше поста на губернатор на Южна Каролина, беше одобрена като постоянен представител на САЩ в ООН само четири дни след като Тръмп пое управлението на 20 януари 2017 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Times: Индия ще купува петрол от Иран въпреки санкциите на САЩ

Washington Times: Индия ще купува петрол от Иран въпреки санкциите на САЩ

9 Октомври 2018 | 19:44 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. Независимо от предупреждението на Вашингтон към страните да спрат изцяло купуването на петрол от Иран, две индийски компании сключиха договори за внос на суров нефт от Ислямската република, съобщи министърът на природния газ и петрола на Индия Дармендра Прадан, цитиран от онлайн изданието на Washington Times.
„Трябва да задоволим домашното търсене“, заяви министърът, докато обясняваше проблемите, които среща третият по големина вносител на петрол в света да намери заместител на иранския нефт.
Изданието отбелязва, че във вторник цените на петрола продължиха да се покачват заради намаляващия износ на Иран. Нефта от сорт Брент се покачи с 65 цента до 84,56 долара за барел.
В изказване в понеделник на енергиен форум в Ню Делхи Прадан също намекна, че Индия може да използва рупии, за да плаща за петрола от Ислямската република.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Иванка Тръмп заменя Ники Хейли в ООН?

Washington Examiner: Иванка Тръмп заменя Ники Хейли в ООН?

9 Октомври 2018 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Броени минути след избухването на новината, че постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли е подала оставка, се появиха множество информации, че дъщерята на американския президент Доналд Тръмп – Иванка, ще поеме поста, пише онлайн изданието на вестник Washington Examiner.
Водещата от CNN Попи Харлоу повдигна предложението поне на два пъти във вторник, като отбеляза, че който и да замени Хейли, трябва да има „силни връзки“ с депутатите от двете партии.
„Говори се, че тя и нейния съпруг искат да се върнат в Ню Йорк“, каза пък политическият анализатор на CNN Марк Престън.
Консервативният коментатор Ан Коултър, която често критикува присъствието на семейството в администрацията на Тръмп, също подкрепи назначаването на дъщерята на президента на позицията.
През ноември 2017 година The New York Times пише, че Иванка Тръмп и Джаред Къшнър обмислят сценарий, „в който Иванка Тръмп може да замени Ники Хейли като посланик в ООН, ако Хейли замени държавния секретар Рекс Тилърсън.
В своите коментари пред медиите в Овалния кабинет във вторник, Хейли заяви, че Иванка Тръмп, която присъства в стаята, е „страхотен приятел“.
От своя страна, дъщерята на президента похвали Хейли, която, по нейните думи, е служила на САЩ с „чест“ и се е „отличила“.
„Тя е смел реформатор“ написа Иванка в „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Axios: Доналд Тръмп е приел оставката на Ники Хейли

Axios: Доналд Тръмп е приел оставката на Ники Хейли

9 Октомври 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е приел оставката на Ники Хейли като американски посланик в ООН, предава американското онлайн издание Axios.
Не е ясно кога точно тя ще оваканти позицията си, но Тръмп е анонсирал „голямо обявление“ по-късно във вторник, посочва изданието.
Според информацията на медията, Хейли е обсъдила оставката си с Тръмп миналата седмица, когато го е посетила в Белия Дом. Новината е шокирала мнозина високопоставени отговорници за външната политика на администрацията на американския президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия се стреми към баланс, а не към завишение на цените в рамките на ОПЕК+, заяви Дмитрий Медведев

ТАСС: Русия се стреми към баланс, а не към завишение на цените в рамките на ОПЕК+, заяви Дмитрий Медведев

9 Октомври 2018 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е изиграла ключова роля в рамките на споразумението ОПЕК+ и в рамките на това сътрудничество се стреми към баланс, но не и към завишение на цените и претоварване на пазара. Това пише в своя статия за октомврийското издание на списание „Икономически въпроси“, руският премиер Дмитрий Медведев, предава ТАСС.
„В много отношения, благодарение на ефективната политика на Русия на световния пазар, беше постигнато много по-балансирано съотношение между търсенето и предлагането. Напомням, че споразумението ОПЕК+ в периода на своята подготовка причини много скептично отношение. Независимо от това, в условията, в които болшинството от международните договорки и партньорства се рушат пред очите ни, позицията на нашата страна изигра ключова роля в гарантирането на това, че споразумението между страните-износителки на нефт реално заработи“, твърди Медведев.
Принципно, подчертава той, Русия се стреми „именно към баланс, но не и към завишени цени и претоварване на пазара“. „Освен това, ние периодично – и със съжаление – наблюдаваме геополитическата деформация на този баланс“, добавя руският премиер.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yonhap: Майк Помпео пристигна в  Пхенян за срещата с Ким Чен-ун

Yonhap: Майк Помпео пристигна в Пхенян за срещата с Ким Чен-ун

7 Октомври 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Пхенян в неделя, където трябва да се срещне с председателя на Северна Корея Ким Чен-ун, с когото ще обсъждат денуклеаризацията на Корейския полуостров, предава южнокорейската агенция Yonhap.
Помпео пристигна в севернокорейската столица с полет от Токио, където проведе разговори с японския премиер Шинзо Абе и външния министър Таро Коно в събота.
Според твърдения на официални лица от Южна Корея, освен ядреното разоръжаване, Ким и Помпео ще засегнат и темата за евентуално подписване на мирен договор. След това държавният секретар на САЩ ще отлети за Сеул, където ще се срещне с президента на Южна Корея Мун Дже-ин и външния министър Канг Кюнг-уа и ще ги информира за резултатите от преговорите със севернокорейския лидер.
В понеделник Помпео ще отиде и до Пекин за преговори с китайското ръководство, отбелязва още южнокорейската агенция.
„Рьонхап“ отбелязва, че това е четвъртата визита на държавния секретар в Северна Корея. Позицията на САЩ в преговорите с Пхенян е, че преди да започнат каквито и да е разговори за мирен договор, Северна Корея трябва да се откаже от ядреното си оръжие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майкъл Помпео излетя за Пхенян за разговори с Ким Чен-ун

ТАСС: Майкъл Помпео излетя за Пхенян за разговори с Ким Чен-ун

7 Октомври 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Токио. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео излетя в неделя сутринта от Токио за Пхенян, където трябва да проведе разговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, съобщи японската агенция Kyodo, цитирана от TACC.
В събота Помпеo проведе разговори с японския премиер Шиндзо Абе и външния министър Таро Коно. Страните отново потвърдиха своята решимост да се стремят към денуклеаризация на Северна Корея. Американският държавен секретар по време на предстоящите разговори в Пхенян е обещал да засегне темата за японските граждани, отвлечени от севернокорейските разузнавателни служби.
По-рано Помпео, говорейки с американски журналисти, предположи, че след пътуването му до Пхенян ще бъдат обявени датата и мястото на втората среща на лидерите на Съединените щати и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Defense One: Бившият военен министър на САЩ Чък Хейгъл определи политиката на Тръмп спрямо Иран като „пълна глупост“

Defense One: Бившият военен министър на САЩ Чък Хейгъл определи политиката на Тръмп спрямо Иран като „пълна глупост“

6 Октомври 2018 | 19:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият министър на отбраната на САЩ Чък Хейгъл разкритикува остро тежките думи спрямо Иран от високопоставени служители на администрацията на президента Доналд Тръмп, които са твърдо решени да изхвърлят подкрепяните от Техеран въоръжени формирования в Сирия, пише американското военно издание Defense One.
"САЩ дори не контролират половината от Сирия. В североизточния ъгъл имаш 2 000 войници. Искам да кажа, стига, няма да изкарате иранците от Сирия с две хиляди американски войници", заяви Хейгъл в интервю пред Defense One. "Пълна лудост е да мислите, че ще сплашите сирийците, руснаците или иранците“.
"Иранците живеят там", продължи той. "САЩ не са в Близкия изток. Освен ако не искате някак да елиминирате геополитическите реалности на това ... е, късмет, господин Болтън. Няма друг начин за това, ще трябва да намерите някакво разрешение въз основа на общите интереси на тези страни".
Критиките на Хейгъл идват в момент на интензивно обсъждане на стратегията на администрацията на Тръмп за обсаждане на Техеран, цел, която официалните представители са направили крайъгълен камък на външната политика на президента в региона. Съветникът по националната сигурност Джон Болтън изстреля миналата седмица спекулации, че Белият Дом може да започне да излага правни основания за военни удари срещу ирански или подкрепяни от Иран бойци, когато каза пред репортери на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че САЩ ще запазят присъствието си в Сирия, докато в страната продължава да има сили, подкрепени от Иран - очевидна промяна в политиката, която изглежда се оказа обрат от дългогодишните утвърждавания на Пентагона, че американските сили там само, за да се сражават с „Ислямска държава“.
"Това не е администрацията на Обама, ще бъде моето послание към Иран и към всеки друг", подчерта Болтън пред репортери в Белия дом по-късно в четвъртък, докато излагаше новата стратегия за борба с тероризма на Вашингтон, в чийто фокус е Техеран.
Хейгъл осмя твърдението, че присъствието на две хиляди американски войници в Сирия би било достатъчно, за да се осигури изтеглянето на хилядите бойци, подкрепени от Иран, както и лидерите на прокси-милициите, действащи в подкрепа на режима на сирийския президент Башар Асад.
„Кажете ми каква външнополитическа цел е да използвате 2 000 американски войници, разположени в Сирия и тогава ще ви дам отговор. Не знам каква е нашата външнополитическа цел в Близкия изток, както и почти навсякъде другаде“ заяви бившият военен министър на САЩ.
"Как постигате някаква стабилност в Сирия? ... Няма да го направите без руснаците, без иранците, без другите играчи в страната, в региона."
И така, каква е политиката на САЩ в Близкия изток?
Ако попитате Хейгъл - един от най-изтъкнатите познавачи на външнополитическите процеси от Републиканската партия в периода от 1997 до 2009 г. и по-късно министър на отбраната при президента Барак Обама - не изглежда да има такава.

Политикът твърди, че неотдавнашното решение на администрацията за изтегляне на четири ракетни батареи "Пейтриът" от ключови съюзници в Персийския залив не се вписва в агресивната спрямо Иран риторика на администрацията на Тръмп.
Ако целта е ограничаване на иранското влияние,заяви Хейгъл, "как смятате, че ще имате повече тежест срещу Иран, като изтеглите батареите „Пейтриът“ от тези странии не обръщате внимание на някои от тези райони, а само произнасяте заплашителни речи в смисъла на „Ще ви санкционираме“?
"Това е моята позиция за объркването. Къде се намираме? Каква е нашата политика? "

Досега натискът на Тръмп върху Иран се осъществява предимно в дипломатическата и финансова сфера.
През май президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от т. нар. иранска ядрена сделка, която обмени облекчения от санкциите за ограничаване на иранската програма за развитие на ядрени оръжия. А в сряда държавният секретар Майк Помпео обвини Иран за заплахи срещу американския персонал в Ирак и отмени „договора за приятелство" от ерата на Айзенхауер с Техеран, който беше използван от двете страни като основа за разрешаване на исковете в Международния съд на ООН.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съветникът по търговията на Белия Дом посочи, че в момента САЩ гледа на Пекин като на стратегически съперник

ТАСС: Съветникът по търговията на Белия Дом посочи, че в момента САЩ гледа на Пекин като на стратегически съперник

6 Октомври 2018 | 09:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са променили отношението си към Китай и сега са склонни да гледат на Пекин в голяма степен не като на партньор в икономическата сфера, а като конкурент, съобщи в петък в интервю пред американският телевизионен канал Fox News ръководителят на Националния съвет по търговията при Белия Дом Питър Наваро, предава ТАСС.
По неговите думи, серията от заявления, направени в четвъртък от вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Хъдсъновия институт във Вашингтон, свидетелстват за „презареждане на отношенията“ между САЩ и Китай. Както поясни Наваро, това означава, че в момента САЩ оценяват Китай не просто като държава, с която поддържат „мирно икономическо взаимодействие“, а „в голяма степен като стратегически съперник“.
Търговският съветник на Белия Дом също изрази увереност, че съюзниците на Вашингтон и конкретно страните от Европейския съюз и Япония са готови да го подкрепят в търговските спорове с Китай. Както твърди Наваро, срещу Пекин в момент се е изправил „координиран фронт от съюзници“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Майк Помпео напрежението с Китай не вреди на разговорите със Северна Корея

Reuters: Според Майк Помпео напрежението с Китай не вреди на разговорите със Северна Корея

6 Октомври 2018 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Анкъридж. Китай ще бъде част от решението на севернокорейската криза, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, отричайки възможността влошаващите се отношения между Вашингтон и Пекин да възпрепятстват усилията за ядрено разоръжаване на Пхенян, предава Reuters.
Говорейки пред журналист по път за четвъртата си визита в Северна Корея през тази година, Помпео заяви, че целта на неговите разговори с Пхенян през уикенда е да „се уверим, че разбираме какво всяка от двете страни се опитва да постигне“.
Той заяви и че се надява да може да договори „генерална дата и място“ за втората среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
Запитан дали увеличаващото се напрежение с Китай ще възпрепятства на усилията му, след като вицепрезидентът Майк Пенс в четвъртък обвини Пекин в намеса във вътрешните работи на САЩ, Помпео заяви, че Китай последователно е дал да се разбере, че желае да види ядреното разоръжаване на Северна Корея.
„Те казаха, че независимо от местата, в които имаме разминавания и други неща – имахме несъгласия относно търговията и други подобни –са решени да подкрепят нашите усилия, за да постигнат окончателното завършване на денуклеаризацията, откакто започнахме този процес“, заяви той.
„Знаем, че Китай ще бъде част от решението, а това ще се случи когато стигнем до края“, поясни Помпео.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ обмислят изключения за страните спазващи предстоящите иранските петролни санкции

Reuters: САЩ обмислят изключения за страните спазващи предстоящите иранските петролни санкции

6 Октомври 2018 | 01:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп активно обмисля освобождаването от санкции, които ще наложи през следващия месец, за страните които намаляват вноса си на ирански петрол, заяви американски правителствен представител, цитиран от Reuters.
Администрацията се намира „по средата на вътрешен процес“ на обсъждането на изключения за страни, които спазват санкциите към Иран, поясни правителствен представител, пожелал анонимност.
Това е първият път, в който правителствен източник разкрива, че администрацията се намира в процес на обсъждане на изключения. Държавният секретар Майк Помпео заяви в Индия през изминалия месец, че администрацията ще има предвид, че някои купувачи на ирански петрол ще имат нужда от „малко време“, за да разкачат своята търговия с Иран.
Администрацията е „готова да работи с държави, които намаляват своя внос, на база всеки отделен случай“, поясни представителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Помпео разкри кога може да бъде обявена датата на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

ТАСС: Майк Помпео разкри кога може да бъде обявена датата на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

5 Октомври 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на САЩ може да обяви датата и мястото на втората среща между лидерите на САЩ и Северна Корея, Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, след посещението на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян. За подобна възможност призна самият Помпео по време на интервю с журналисти, предава ТАСС.
Той беше запитан дали вече са определени дата и място за срещата. „Датата и мястото не са одобрени все още“, заяви той. В същото време Помпео отговори с „Да“ на въпрос дали те могат да бъдат определени след визитата му в Пхенян. „Предполагам, че ще има процес на потвърждение, един сложен процес, който включва и логистика – и това няма да се реши за няколко часа след завръщането ми“, добави дипломатът.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Руският петрол ще запълни бездната, отворила се с американските санкции за Иран

Daily Sabah: Руският петрол ще запълни бездната, отворила се с американските санкции за Иран

5 Октомври 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Недостигът на доставки от суров петрол за средиземноморския пазар, който ще се усети след 4 ноември, когато влязат в сила американските санкции срещу Иран, предвещава увеличаване на интереса от руския петрол от Урал. Това в крайна сметка ще доведе до засилване на морския трафик през Истанбул и Дарданелите, пише турският всекидневник Daily Sabah.
Благодарение на механизма за доставка и плащане, ефектите от новите санкции за Иран започнаха да оказват влияние на пазара още на 20 септември. До тези изводи стигат в анализ за влиянието на иранското ембарго в района на Проливите, подготвен от Изследователския център за енергийна политика към частния Университет „Билкент“ в Анкара (EPRC).
Трафикът на танкерите и закъсненията при придвижването им в Проливите ще повишат разходите по преработката на нефта, който се предлага на средиземноморския пазар и така ще се повиши ценовият натиск върху самите петролни продукти на пазар, където и Турция е играч, предупреждават авторите на доклада.
От друга страна, пак по техни данни, не е възможно Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) да компенсира пропастта, която ще се отвори при доставките след влизане в сила на санкциите срещу Иран.
Саудитска Арабия изпраща своя петрол на азиатския пазар, където доминиращ играч е Китай, а Ирак - предимно на европейския и американския пазар.
Нещо повече, не се очаква в средно и дългосрочен план Саудитска Арабия да увеличи добива от своите нефтени полета по технически причини. Преценява се също, че и Ирак няма да успее да запълни отворената пропаст заради експортните възможности на Басра.
Още на 8 май американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за нови санкции на Иран и за отмяна на ядрената сделка, придобила популярност като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), който е в сила от 2015 година благодарение на обединените усилия на САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия, Германия и Европейския съюз.
Първият кръг от американски санкции, целящи се в автомобилния сектор и финансовите трансакции, беше възстановен на 6 август, а вторият кръг, който ще удари по търговията с ирански петрол и природен газ, стартира на 4 ноември. С този свой ход САЩ възнамеряват да блокират международните продажби на ирански суров петрол и природен газ.
Междувременно, най-големият сектор в иранската икономика вече регистрира спад в износа.
Преди санкциите на САЩ и ООН да влязат в сила, дневно Иран търгува по 2.5 млн. барела, а по време на санкциите за периода 2013-2015 г. този обем беше между милион и милион и 200 000 барела на ден.След влизане в сила на СВПД и след като през юли 2015 г. ЕС се съгласи да облекчи наказателните мерки за Иран, ако той ограничи ядрения си капацитет, през 2016 г. иранският износ на суров петрол слабо се покачи и достигна до 1.9 млн. барела дневно. През 2017 г. дори регистрира скок до 2.1 млн. барела дневно, по данни на ОПЕК.
В началото на 2018 г. този възходящ тренд продължи и през април на тази година стигна до 2.8 млн. барела дневно, но през септември продажбите на ирански суров петрол в чужбина значително спаднаха, достигайки дневно до 1.31 млн. барела, както сочи информация на Блумбърг, цитирана от изданието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Майкъл Помпео ще посети Пхенян от 6 до 8 октомври

АА: Майкъл Помпео ще посети Пхенян от 6 до 8 октомври

3 Октомври 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Майкъл Помпео ще посети Пхенян от 6 до 8 октомври, предава Anadolu Agency.
Американският държавен секретар Майк Помпео ще се отправи към Пхенян, за да се срещне със Севернокорейския лидер Ким Чен-ун, потвърди във вторник Държавният департамент.
Пътуването ще бъде част от по-голяма обиколка на дипломата, който се планира да посети Южна Корея, Япония и Китай.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт каза, че пътуването от 6-8 октомври е продължение на преговорите между двете страни.
"Разбира се, имаме доста причини за посещението, но ние очакваме с нетърпение следващите стъпки в този разговор", каза Науърт.
Целта ще бъде движение към пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров".
Науърт не е пожелала да говори за правата на човека в Пхенян, отклонявайки въпросите по тази тема.
"Нашият приоритет в Северна Корея, макар и в момента, е денуклеаризация“, каза тя.
Това ще бъде четвъртото пътуване, което Помпео ще направи в Пхенян за по-малко от година. Първото му посещение е било като ръководител на ЦРУ и още две като държавен секретар. Последното пътуване на Помпео в Северна Корея беше отменено от президента на САЩ Доналд Тръмп, който заяви, че не е постигнат достатъчен напредък в областта на ядреното разоръжаване.


Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея заяви, че сключването на мирен договор не може да бъде причина за „пазарлъци“ за денуклеаризацията

Reuters: Северна Корея заяви, че сключването на мирен договор не може да бъде причина за „пазарлъци“ за денуклеаризацията

2 Октомври 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Северна Корея заяви, че обявяването на края на Корейската война (1950-1953) „не трябва да бъде причина за пазарлък“ за ядреното разоръжаване на страната, и добави че Пхенян „няма да го иска частично“, ако САЩ не желаят да прекратят войната, предава Reuters, позовавайки се на севернокорейската държавна информационна агенция „KCNA“.
В съвместно изявление с южнокорейския президент Мун Дже-ин, по време на срещата им в Пхенян през изминалия месец, севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази готовност за „перманентен демонтаж“ на ядрения комплекс Йонбьон, ако САЩ предприемат съответните действия.
Мун заяви, че това ще включва и съвместна декларация за официално прекратяване на състоянието на война.
В свой коментар „KCNA“ заяви, че обявяването на края на войната е трябвало да „бъде разрешено преди половин век“ и го нарече „най-основният и първичен процес за установяването на нови отношения между Северна Корея и САЩ и мир“ на Корейския полуостров, „за което САЩ също се ангажираха“.
Държавната агенция заяви, че ядреното съоръжение Йонбьон, за което Северът изрази готовност да демонтира, ако САЩ предприемат съответните действия, „е най-важното ядро за ядрената ѝ програма“.
„Северна Корея предприема съществени и ключови стъпки за прилагане на съвместното изявление, направено по време на срещата на върха между Северна Корея и САЩ, но Вашингтон все още се опитва да подчини някого, посягайки към санкции“, обвинява неназованият коментатор.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: САЩ изграждат нова военна база на границата между Сирия и Ирак, твърди кюрдски командир

Sputnik: САЩ изграждат нова военна база на границата между Сирия и Ирак, твърди кюрдски командир

30 Септември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Ал Каим. Кселил Шърван, командир на група от кюрдските бойци пешмерга, заяви пред Sputnik, че американска военна база е била засечена близо до град Ал Каим в Северозападен Ирак на границата със Сирия.
САЩ засилват своето военно присъствие в региона и, според говорител на Сирийските демократични сили, базата ще бъде използвана за офанзива срещу останалите бойци на „Ислямска държава“ в Източна Сирия.
„Според нашите данни, САЩ изграждат нова военна база в стратегически важния регион на Ал Каим в провинция Анбар на иракско-сирийската граница. Американците засилват военното си присъствие в региона, което е причината иракските правителствени сили да изпратят повече военни подкрепления към Ал Каим, за да засилят граничния контрол“, заяви Шърван.
Говорител на Сирийските демократични сили поясни, че новата база е част от операция на бойците на СДС, започната по-рано през месеца, срещу последната крепост на „Ислямска държава“ в Хаджин, Източна Сирия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп изрази възхищението си от писмата на Ким Чен-ун

Reuters: Доналд Тръмп изрази възхищението си от писмата на Ким Чен-ун

30 Септември 2018 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Уийлинг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп доведе ентусиазма около подобряването на отношенията със севернокорейския лидер Ким Чен-ун до нови висоти, обявявайки пред митинг на негови привърженици, че двамата „са се влюбили“ след размяната на писма помежду си, предава Reuters.
„Бях наистина твърд – но той също. И отношенията ни вървяха ту напред, ту назад“, заяви Тръмп пред митинг в Западна Вирджиния.
„И тогава се влюбихме? Не, наистина – той ми написа красива писма и те наистина са страхотни“, добави той, изразявайки се с шеговит тон.
Неговите привърженици са се смели и го аплодирали, посочва Reuters.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея няма да се разоръжи, докато не получи гаранции от САЩ

Reuters: Северна Корея няма да се разоръжи, докато не получи гаранции от САЩ

29 Септември 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Северна Корея няма да се разоръжи, докато не получи гаранции от САЩ, предава Reuters.
Външният министър на Северна Корея Ри Йон-хо каза пред ООН в събота, че продължителните санкции задълбочават недоверието в Съединените щати и страната няма как да се откаже от ядреното си оръжие едностранно при такива обстоятелства.
Ри Йон-хо заяви пред годишното Общо събрание на световния орган, че Северна Корея е предприела "значителни мерки на добра воля" през изминалата година като спиране на ядрените и ракетни тестове, унищожаване на ядрения полигон и обещание да не се разпространяват ядрени оръжия и ядрени технологии.
"Въпреки това, не виждаме отговор от страна на САЩ", каза той.
"Без никакво доверие в САЩ няма да има доверие в нашата национална сигурност и при такива обстоятелства няма начин да се разоръжим едностранно", продължи севернокорейският външен министър.
Докато Ри повтори познатите оплаквания на Северна Корея за съпротивата на Вашингтон за "поетапен" подход към денуклеаризацията, при който Северна Корея ще бъде възнаграждавана, тъй като е предприела постепенни стъпки, изявлението му изглеждаше значимо, тъй като не отхвърляше едностранната денукаризация, както в миналото.
Той се позова на съвместно изявление, направено от Ким Чен-ун и Доналд Тръмп когато Ким обеща да работи за "денуклеаризация на Корейския полуостров", докато Тръмп обеща гаранции за сигурността на Северна Корея.
Северна Корея иска формално прекратяване на войната на Корейския полуостров от 1950-53 г., но Съединените щати казаха, че Пхенян трябва първо да се откаже от ядрените си оръжия. Вашингтон също се противопостави на призивите за разхлабване на тежките международни санкции срещу Северна Корея.
"САЩ настояват „първо ядрено разоръжаване "и увеличават нивото на натиск чрез санкции, за да постигнат целта си по принудителен начин и дори да се противопоставят на" обявяването на края на войната ", каза Ри.
"Усещането, че санкциите могат да ни свалят на колене, е мечта за хората, които не ни познават. Но проблемът е, че продължаващите санкции задълбочават недоверието ни. "
Ри не споменава плановете за втора среща на високо равнище между Ким и Тръмп, която лидерът на САЩ изтъкна в ООН по-рано през седмицата.
Вместо това министърът изтъкна трите срещи между Ким и южнокорейски лидер Мун Джей-ин през последните пет месеца и добави: "Ако партньор по въпроса за ядреното разоръжаване е Южна Корея, а не САЩ, денуклеаризацията на Корейския полуостров нямаше да има стигнете до такава безизходица. "

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна Корея нападна САЩ пред ООН заради санкциите

AFP: Северна Корея нападна САЩ пред ООН заради санкциите

29 Септември 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Министърът на външните работи на Северна Корея И Йон-хо обвини САЩ за това, че възпрепятстват мирните усилия на Корейския полуостров със своето настояване за налагане на тежки икономически санкции срещу страната му, предава AFP.
Обръщайки се пред Общото събрание на ООН, И заяви, „Настоящият застой е заради САЩ, и тяхното разчитане на принудителни мерки, които са смъртоносни за изграждането на доверие“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп разглежда варианта за арабски сили, които да се противопоставят на Иран в Сирия

Washington Examiner: Доналд Тръмп разглежда варианта за арабски сили, които да се противопоставят на Иран в Сирия

29 Септември 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е подкрепил план за запазване на американското присъствие в Сирия, докато Иран не напусне територията ѝ, но това не означава задължително американско военно присъствие, според Джеймс Джефри, специалният пратеник на Тръмп в разкъсаната от война държава, пише американският вестник Washington Examiner.
Арабски съюзници и местни прокси сили, подкрепени от американската авиация, могат да заменят приблизително 2 000-те американски военнослужещи, които към момента са разположени там, след като президентската администрация на Тръмп започва нов тласък за „премахването на всички командвани от Иран сили от цяла Сирия“, заяви Джефри пред журналисти през тази седмица.
Планът за запазването на американско присъствие в Сирия, докато Иран не напусне, беше изложен през тази седмица от Джон Болтън, съветникът по национална сигурност на Белия дом, в коментар, който изглежда сякаш стои напълно противоположно на целите на Пенатогна.
„Няма да напуснем докато има ирански военнослужещи извън иранските граници, което включва и иранските проксита и милиции“, заяви Болтън.
Това постави въпроса за ролята на разположените военни сили на САЩ, които се бият там от 2014 година, за да победят „Ислямска държава“ – и нищо друго. Юридическата власт на Пентагона да води война там зависи от упълномощаване от времето на 11 септември 2001 година, покриващо „Ал Кайда“ и всички свързани с нея групировки, прието от Конгреса.
„Това ми звучи така, сякаш изпращаме войските си в Сирия, за да се противопоставим на Иран, особено защото тяхното изтегляне изглежда, че е зависимо от действията на Иран, а не от действията на Ислямска държава или нейното побеждаване“, заяви Сет Молтън, член на подкомисията за въоръжени услуги към Камарата на представителите.
Министърът на отбраната Джеймс Матис също отговори на въпроси от журналист за това дали разположената военна мисия в Сирия се е насочила към това да се противопостави на Техеран, което Матис отрече.
„Точно сега, нашите войници в Сирия са там за една цел и това е победата над Ислямска държава“, заяви Матис.
Политиката за Сирия и Иран на администрацията на Тръмп вместо това обмисля арабските съюзници на място като вариант за контриране на иранските сили.
Предполага се, че Болтън е помолил държави като Египет, Саудитска Арабия, Катар и ОАЕ за разполагане на арабски сили в страната, като част от преходен период, след като американските сили победят терористичната групировка.
Междувременно Тръмп даде да се разбере, че желае от страните в региона да започнат да поемат повече отговорност в Сирия и че ще изтегли американските военнослужещи „много скоро“.
„Свършихме страхотна работа в Сирия и в региона, изтребвайки Ислямска държава, което е и причината да сме там, и сме много близо до това да свършим с тази задача. След това ще обмислим какво ще правим“, заяви Тръмп по време на скорошна визита на президента на Полша в Белия дом.
Според Джефри изтеглянето на иранските сили и милиции в момента е едно от трите условия на президентската администрация за изтеглянето на американските войски. Другите две са пълното ликвидиране на „Ислямска държава“ и подкрепянето на мирния процес на ООН.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

„Известия“: Русия и Саудитска Арабия овладяха контрола над нефтения пазар

28 Септември 2018 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Алжир. Ръст на добива на петрол в света няма да има – основните играчи в момента са напълно удовлетворени от настоящите цени. Най-малкото, до такова решение стигнаха участниците в ежегодната среща на върха на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир, пише руският вестник „Известия“.
Молбата на президента на САЩ Доналд Тръмп за повишаване на обема на производството, което обикновено се разглежда като искане, беше отклонена. Износителите на нефт показаха своята сила, но в реалност влиянието на ОПЕК в света стремително спада. На място на стария ред идва „дуумвиратът“ между Русия и Саудитска Арабия.
ОПЕК, един от стълбовете на икономически световен ред в последната третина на 20 век, възниква през 1960 година с целта да защитава колективно интересите на най-големите страни-производителки в тяхната борба с мощните тогава нефтени компании от САЩ и Западна Европа – „Седемте сестри“. Въпреки това, скоро се оказва, че новата организация може да прави и повече от това: както показва нефтената криза от 1973 година, ОПЕК може ефективно да регулира световния добив на петрол и дори да влияе на световната политика.
Причината за това: до края на 60-те години на пазара на въглеводороди доминират САЩ, бидейки главния производител и потребител едновременно. Но през 1971 година добивът на петрола в Америка достига своя пик и започва да намалява стремглаво. Ролята на страните от ОПЕК, особено държавите от Близкия изток, расте от година на година. И през 1973 година достига до 50 процента от глобалната продукция.
Картелът се превръща в глобален монополист, който има всички възможности за управляване на цените. И ако САЩ все още имат определени политически инструменти за въздействие над организацията (американците се явяват гаранти за сигурността на много нейни членове), то други големи потребители, като например Западна Европа и Япония, се превръщат фактически в нейни заложници. Към 80-те години световните цени на петрола скачат няколко пъти, а членовете на картела плуват в петродолари.
Упадъкът на ОПЕК, парадоксално, става пряко следствие на нейното могъщество. Изкуственото ограничение на добива води до там, че покупателите, в условията на покачващи се цени, биват принудени да търсят други варианти. Това води до икономии на гориво и разцвета на други източници на енергия, но най-важното – ръст на обема на добив на места, които не са свързани с ОПЕК (в частност СССР и Северно море).
Картелът успява да намери отговор, поканвайки нови участници и увеличавайки добива. Решението се оказва временно: увеличението на бройката участници води до неразбирателство и конкурентни борби в самата организация. Новият ръст на цените в началото на 21 век, предизвикани от стремителния подем на Китай, някак си смекчава проблема, но бумът на шистовия петрол в САЩ и възстановяването на рекордните добиви в Русия осигуряват на картела нова проверка на силата. Която той не може да премине.
Това се проявява най-ярко по време на кризата от 2008 година, когато членовете на организацията не могат да отговорят адекватно на паническото снижаване на цените на петрола. Черното злато тогава пада почти пет пъти в рамките на няколко месеца, но никакви мерки по ограничението на добива не се предприемат. Производителите са късметлии, че цените за по-малко от година скачат отново в региона на 100 долара за барел. През 2014 година историята се повтаря: ОПЕК отново не може да стигне до конкретно решение за намаляване или ограничаване на добива, въпреки че от това зависи съдбата на целия пазар и благополучието на самите участници в него. Към този момент неговият дял в производството на нефт в света практически спада до 30 процента.
Това се получава, защото членовете на ОПЕК, бидейки равни в правата си в рамките на организацията, силно се различават по своите възможности. Организацията може смело да се нарече „Саудитска Арабия и всички останали“. В началото всички участници са принудени да намалят квотите си, но когато сядат върху иглата на петролното благоденствие, това се превръща в проблематично заради социалните последствия в самите държави. Към края на първото десетилетие на 21 век единствено Рияд може да премахне стотици хиляди барели от пазара – за него той е като слон. Така че заседанията на картела се превръщат в съвет на бедните роднини, молещи саудитците да направят нещо, за да спасят тяхното благосъстояние. Става дори по-зле, когато се приемат квоти, но се нарушават масово от практически всички. Естествено, че в края на краищата най-голямата монархия в Персийския залив е изморена от това и поставя останалите членове на картела в състояние на „игнориране“.
В резултат, някога могъщата ОПЕК се превръща в напълно недееспособна организация, което води и до безпрецедентната дължина на спад в цените в периода 2014-2016 година. Две години членовете на организацията упорито търпят многомилиардни загуби, но не правят нищо, така че поне да смекчат насищането на пазара с петрол. Има, впрочем, аргументи за умишленото сдържане на собствените добиви от страна на саудитците, с цел отслабване на дъмпинга на шистовия петрол от страна на САЩ. Въпреки това, пасивността на останалите участници в клуба никак не изчезва. Кой знае как бие завършило това, ако в края на 2016 година не се бе намесила Русия в играта.
Както се видя, Москва може да бъде отличен партньор на ОПЕК, дори и въпреки обективните ограничения (мнозинството страни в организация напълно контролират своя петролен отрасъл, докато в Русия той е наполовина частен; в допълнение специфичните природни условия в Сибир не позволяват с лекота да се спират и възобновяват операциите, което е напълно реалистично в топлите страни). С помощта на Русия става възможно бързото договаряне и въвеждане на квоти, които реално започват да се изпълняват. Дори повече, през тази година членовете на ОПЕК+ се престараха, пускайки на пазара около 500 000 барела на ден по-малко, отколкото са нужни за достигане на споразуменията.
Въпреки това, ситуацията изглежда обърната наобратно. Цената на петрола вече премина границата от 80 долара за барел. Още повече, анализаторите считат, че възвръщането на „стоте“ (долара за барел) е напълно реалистична перспектива в светлината на санкциите на САЩ против Иран. Фактът, че е вероятно да встъпят в сила през ноември, се оспорва от много малко хора. Така че сега пред страните в организацията може да бъде поставена задача, противно на сегашната, да се увеличи добивът – така че да не бъде изплашен потребителят в средносрочна перспектива. Колкото и странно да изглежда, това може да се окаже твърде тежко за почти всички страни от ОПЕК.
Например, Нигерия възстанови пълния си капацитет на добив от момента на затихване на дългия конфликт в делтата на Нигер – но от тогава няма видим ръст. В Ангола стабилността пада и правителството, изглежда, не може да направи нищо по въпроса. Либия все още се намира в гражданска война. Иракският петролен отрасъл има добър потенциал, но единствено в дългосрочен план – сега възстановяващата се от разруха страна изпомпва колкото може. Венецуела, заради тежката си икономическа ситуация, беше защитата от всякакви ограничения в производството и доставките, но сега, след сериите неуспешни социалистически експерименти, производството пада от самосебе си. Всъщност, няма никой, който може да хвърли допълнителен милион барели на пазара, за да балансира индустрията. В допълнение към Саудитска Арабия и… Русия.
Последната проведе крайно успешно десетилетие що се отнася до развитието на своите петролни богатства. В края на нулевите години достатъчно се говореше, че в страната ще настъпи „пикът на петрола“, но алармистките прогнози не се сбъднаха – добивът се увеличава с всяка година и към края на новото десетилетие се увеличава с 10 процента към 2010 година. Участието в споразумението ОПЕК+ не повлиява на прогресивното развитие на нефтената индустрия: по прогноза на министерството на енергетиката, през следващата година Русия може да добие 555 милиона тона петрол, с 2 процента повече от 2017 година.
Поради това, Русия и Саудитска Арабия се оказват в предимствена позиция в сравнение с другите участници на пазара. Те имат скрити капацитети, които могат да задействат за увеличение на снабдяването с петрол по света. От друга страна и двете държави могат да намалят доставките без дори най-малкото затруднение.
Русия заема особено силна позиция: имайки предвид бюджетните правила, които предоставят намаление на цените от 40 долара за барел, тя има широки възможности за регулиране на износа при практически всякаква конюнктура. Да не говорим за това, че Русия принципно е най-малко зависима от петрол от всички други страни от ОПЕК. Всъщност, всичко това означава, че монополът на картела (особено в условията на санкции против Иран) се заменя от доминацията на руско-саудитската връзка. Изглежда, че срещите между официалните лица на тези две страни ще бъдат много по-важни за съдбата на света, отколкото ритуалните заседания на старата ОПЕК.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Русия и Китай предложиха отмяна на част от санкциите върху Северна Корея

„Российская газета“: Русия и Китай предложиха отмяна на част от санкциите върху Северна Корея

28 Септември 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. В четвъртък се състоя 8 363-то заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветен на перспективите за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, пише руският вестник „Российская газета“.
„Сега настъпи нова епоха“, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Той съобщи, че обсъжда с представителите на Пхенян възможността от провеждането на втора среща на върха между лидерите на Северна Корея и САЩ. Въпреки това, външният министър повтори, че до пълната денуклеаризация на Корейския полуостров, всички санкции по отношение на Северна Корея ще се запазят. „Няма друг път към мира и светлото бъдеще“, поясни той. „Всеки друг път ще доведе до ново напрежение“.
След това държавният секретар отново изиска от членовете на Съвета за сигурност да продължат политиката на пълна изолация на Пхенян. При това Помпео не каза нищо за гаранциите, които могат да получа севернокорейците от Вашингтон за гарантирането на тяхната безопасност. „Ще настане нова епоха за Северна Корея“, заяви Помпео. Но веднага след това призна, че „не зная кога ще се случи това“.
„Най-ефективният начин за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров е изграждането на мирен механизъм в региона“, заяви министърът на външните работи на Китай Ван И. Денуклеаризацията, по думите му, ще бъде насърчена, ако бъде установено практическо сътрудничество за растежа на благосъстоянието на севернокорейците. Оказването на натиск върху Пхенян, според Ван И, не може да бъде самоцел. Дипломатът предложи, във връзка с позитивната динамика в диалога между двете Кореи, да бъде поощрен Пхенян, чрез разглеждане в Съвета за сигурност на възможността за разхлабване на санкциите против Северна Корея.
В своята реч, външният министър на Русия Сергей Лавров потвърди, че в последните месеци е бил постигнат прогрес в разрешаването на ситуацията на Корейския полуостров: Северна Корея е въвела мораториум върху ракетните опити, били са отложени военни маневри на полуострова. Според руския министър, изграждането на доверие в региона е ключово за стабилността. Лавров определи като недопустима ситуацията, в която санкциите по отношение на Пхенян се превръщат в елемент на колективно наказание. Дипломатът предложи разработването на система на международни гаранции за Северна Корея, която ще я насърчи да проведе денуклеаризацията без да рискува безопасността си. Несвоевременно, според Лавров, изглежда линията на по-нататъшно затягането на санкционната хватка от страна на отделни страни. Нужно е да се предложат на ръководството на Северна Корея определени опрощения, за да се съхрани позитивният импулс по отношение на ядреното разоръжаване на Корейския полуостров. „Излишното прилагане на санкциите заплашват севернокорейските граждани с неприемливи трудности“, счита руският външен министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Призоваваме страните да се въздържат от едностранни санкции срещу Северна Корея

Сергей Лавров: Призоваваме страните да се въздържат от едностранни санкции срещу Северна Корея

27 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Москва призовава всички страни да се откажат от практиката за едностранно въвеждане на санкции срещу Северна Корея. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН на министерско ниво, на което се обсъжда ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, предава TACC.
„Още по-голямо отхвърляне предизвикват т.нар. автономни или вторични санкции срещу Северна Корея и други държави, наложени от САЩ и някои от техните съюзници в опит за заобикаляне и надхвърляне на санкциите на Съвета за сигурност на ООН. Ние отново призоваваме страните, които налагат такива санкции, да изоставят тази практика“, подчерта Лавров.
Същевременно първият дипломат на Москва отбеляза прогреса в усилията за нормализиране на ситуацията на Корейския полуостров, като припомни за преустановяването на ядрените изпитания, закриването на полигона в Пхунгери и решението на САЩ и Южна Корея да отложат за неопределено време провеждането на военни маневри в региона.
Лавров предложи приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров, съобщи по-рано агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за санкциите срещу Иран: Не знам кой би се наел така лесно да прекрачва санкции, наложени от САЩ

Премиерът Бойко Борисов за санкциите срещу Иран: Не знам кой би се наел така лесно да прекрачва санкции, наложени от САЩ

27 Септември 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Имаме решение от Европейския съвет като цяло да не излизаме от ядреното споразумение. При тези санкции, при това отношение на Щатите, вече доста години в политиката, знам, че когато бъдат наложени санкции за компаниите и фирмите, които работят с Иран, ще видите как една по една държавите ще почнат да се отдръпват. Това каза пред журналисти в Ню Йорк министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Санкциите от страна на САЩ са изключително и строги, и силни. В това отношение си преследват интереса докрая. Не знам кой би се наел така лесно да прекрачва санкции, наложени от САЩ. Вече веднъж видяхме какво се случи с „Южен поток“ при кабинета „Орешарски“. Как бързо върнаха договорите и приключи сагата с наказателната процедура от страна на ЕК, спиране на еврофондовете. Да, те не го обясняват по този начин, но така практически се случват“, коментира Борисов.
По думите му геополитиката е сложно нещо. „Виждате и от речта на президента Тръмп, пък и на всички останали, на лагери, лагерчета, много разделение. Но и за това тръгнах от икономическия форум. Дори в бизнеса, това което очаква Великобритания, при един твърд Брекзит, Европа ще доразклати не само Великобритания, но и ЕС. И с Тереза Мей като си говорихме тя също изрази голяма надежда от мен да работя колкото се може, тъй като има и много български граждани във Великобритания, да намерим мек вариант за Брекзит и да бъде добре за всички. Все пак има две-три седмици още да се работи“, допълни той.
„Днес от това, което слушах, особено за колкото повече електромобили, колкото повече чисти енергии се използват, това да се намаляват вредните емисии, вече стои в съзнанието на най-големите компании в света. Нашите индустриални паркове и икономически зони могат да станат достъпен център за производство. Завчера с премиера на Южна Корея се видяхме, тъй като няколко пъти му отказвам да му върна визитата. Казах му като направим завод, тогава идвам да го подпишем. За февруари се гласим да имаме подобна новина“, коментира Борисов.
Попитан за оценките към българското европредседателство, той заяви: „Като се започне от сръбския премиер, вчера всички колеги до един където и както ни срещнат казват едно и също нещо: „Благодаря за това председателство на България. За това, че сложи нашите теми на масата“. Словенският външен министър каза: „България толкова вдигна нивото на председателството“, че сме еталон в това отношение. Не само сме еталон, пример и за охрана на външната граница, за най-нисък външен дълг, за икономически растеж, просто има още много неща да се направят“, каза още Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп нарича Иран второто по важност предизвикателство  за САЩ след Китай

ТАСС: Доналд Тръмп нарича Иран второто по важност предизвикателство за САЩ след Китай

27 Септември 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Иран представлява за Съединените щати, може би второ най-голямо предизвикателство след Китай. Това становище бе изнесено в сряда от президента на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Ню Йорк, цитиран от TACC.
"Мисля, че няма по-голямо предизвикателство, с изключение на Китай", каза той, говорейки за Иран. Тръмп още веднъж критикува сключеният с Техеран Съвместен всеобхватен план за действие за ядрената програма (СВПД).
Президентът на САЩ вярва, че Техеран ще се върне рано или късно на преговорите по иранското ядрено досие.
"Мисля, че Иран ще се върне към мен и ще направим добра сделка", каза той, като призна, че това може и да не се случи. В този случай, според Тръмп, няма значение какво мислят световните лидери на други страни за иранското споразумение. "Аз просто искам [иранците] да не разполагат с ядрени оръжия", подчертава президентът. "Наистина ли искам толкова много?"

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC:Пентагонът смята, че действията на Русия и Сирия са превърнали Идлиб в гнездо на терористи

TACC:Пентагонът смята, че действията на Русия и Сирия са превърнали Идлиб в гнездо на терористи

27 Септември 2018 | 06:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът смята, че действията на Русия и Сирия са превърнали Идлиб в гнездо на терористи, предава TACC.
С такова изявление, направено в сряда от заместник-министъра на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Робърт Карем по време на изслушването на американската стратегия в Сирия в комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на Конгреса
"Без съмнение, Идлиб стана гнездо на множество терористични организации За съжаление, това е резултат от действията на Русия и [президента Башар Асад] за засилване на контрола в определени части на Сирия." - каза Карем.
Според версията му Москва и Дамаск използват зоните за де-ескалация и споразумения с местното население за "очистване на териториите" и "използват Идлиб като сметище" за най-ужасните терористи в Сирия. "Те [Русия и Асад] позволиха свободното прехвърляне на най-лошите терористи в Идлиб", смята заместник-министърът.
Карем също така твърди, че Москва "стартира дезинформационна кампания за дискредитиране на САЩ" и "наводни медиите с информация, която хвърля, за да създаде съмнения и объркване" за ситуацията около Сирия. Той смята, че подобни действия на Москва, са насочени към "прикриване на ролята на Асад в убийствата и жестокостта" в неговата страна.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Терористичната заплаха за Сирия и Ирак не е отминала

Мевлют Чавушоглу: Терористичната заплаха за Сирия и Ирак не е отминала

26 Септември 2018 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Терористичната заплаха за Сирия и Ирак не е отминала, заяви турският външен министър пред 73-ата сесия на Общото събрание на ООН, цитиран от Anadolu Agency.
Турският външен министър заяви в сряда, че Сирия и Ирак все още са заплашени от терористичните групи „Ислямска държава“ ,“ Ал Кайда“, „Ал-Нусра“, ПКК и Народните отряди за самоотбрана (YPG).
В обръщение пред Общото събрание на ООН Мевлют Чавушоглу призова международната общност да се обедини, като заяви, че "никоя страна не може сама да се бори срещу тези заплахи". Чавушоглу подчерта нова фаза в борбата срещу тероризма.
„В Сирия и Ирак можем да нанесем тежък удар по „Ислямска държава“. Ние вече не говорим за държавната структура с огромни финансови ресурси, но заплахата не е изчезнала", каза турският външен министър.
"Ако не намерите устойчиви политически решения в Сирия, терористите ще продължат да използват ситуацията".
Той добави, че „Ислямска държава“ и други терористични групи са само симптоми на по-голям проблем, чиито причини трябва да бъдат решени.
Позовавайки се на споразумението от 17 септември между Турция и Русия за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб, Сирия, Чавушоглу заяви: "Има още една възможност за политическо решение в Сирия".
"Следователно трябва да направим всичко възможно, за да насърчим Обединените нации и специалния представител на Сирия на ООН Де Мистура да създадат конституционен комитет и да насърчат и двете страни -правителството и опозицията да започнат значими преговори за трайно политическо решение ," той каза.
Турция и Русия също подписаха меморандум за разбирателство на тази дата, в която се призовава за "стабилизиране" на зоната на де-ескалация в Идлиб, в която актовете на агресия са изрично забранени.
Според пакта опозиционните групи в Идлиб ще останат в районите, където вече са налице, докато Русия и Турция ще извършат съвместни патрули в района, за да предотвратят подновяване на сраженията.
Той също предупреди, че няма да сътрудничи на други терористични групи, докато се бори с „Ислямска държава“ - позовавайки се на поддръжката на САЩ за ПКК и YPG - казвайки: "В противен случай ще стигнем до по-нататъшна нестабилност в Сирия или другаде".
Споменавайки трансграничните операции на Турция за борба с тероризма в сирийските райони на Азаз, Джарабулус и Африн в Сирия, той каза, че тези операции не са само военни.
"Ние също така имахме за цел да премахнем ужасните хуманитарни условия и да се заемем с вакуума на управление, които дават възможност на терористичните групи да действат", добави той.
Операцията "Щитът на Ефрат", която започна през август 2016 г. и приключи през март 2017 г., имаше за цел да премахне терористичната заплаха по турската граница с помощта на свободната сирийска армия, подкрепена от турска артилерия и въздушна защита.
На 20 януари Турция стартира операция „Маслинова клонка“, за да премахне терористите YPG / ПКК и „Ислямска държава“ от региона на Северна Сирия в Африн. На 18 март турските войски и членове на свободната сирийска армия освободиха град Африн.
През юни турските и американските сили започнаха да патрулират в сирийския град Манбидж в съответствие със сделка, насочена към оттеглянето на свързаната с ПКК терористична група YPG от северния град на Сирия, за да се стабилизира региона.
Според Чавушоглу подобреното сътрудничество, споделянето на информация с партньорите и блоковете за анализ на кризи, установени на ключови места в Турция, помогнаха да се наруши способността на чуждестранните терористи да се движат свободно.
Той също така подчерта, че усилията на Турция са допринесли за регионалната сигурност и безопасността на хората извън нейните граници.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: САЩ ще наложат санкции на иранските банки през ноември

TACC: САЩ ще наложат санкции на иранските банки през ноември

26 Септември 2018 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ ще наложат санкции на иранските банки през ноември, съобщи заместник-министъра на финансите Маршал Билингслия, който отговаря за финансовото разузнаване и противодействието на финансовия тероризъм, цитиран от TACC.
"През ноември, ще внесем в черния списък Централната банка на Иран, както и голям брой ирански банки ..." - каза Билингслия, говорейки на заседание на една от подкомисиите на комисията по финансовите услуги на Сената.
Той също така заяви, че в момента е налице колапс на иранската национална валута риал.
"Налице е де факто срив на риала. Той е е загубил над две трети от стойността си през последните няколко месеца, което се дължи на две конкретни причини. По същество става дума за комбинация от нашите програми за продължаващи санкции, както и огромната корупция и лошото икономическо управление на иранския режим ...", - заяви Билингслия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп е нарекъл писмото от Ким Чен-ун „забележително“

ТАСС: Доналд Тръмп е нарекъл писмото от Ким Чен-ун „забележително“

26 Септември 2018 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Доналд Тръмп е нарекъл писмото от Ким Чен-ун „забележително“, предава TACC.
Президентът Доналд Тръмп обяви, че е получил от президента на Южна Корея, Мун Джей-ун писмо от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, което е "просто чудесно". Американският лидер даде тази характеристика на писмото преди да се срещне с японския премиер Шиндзо Абе пред репортери, които пътуват с президента.
Във вторник информационна агенция Kyodo съобщи, че Мун Джей-ин по време на среща в Ню Йорк в понеделник с президента Тръмп му предаде послание от севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Според японската агенция президентът на Южна Корея е предоставил на Тръмп подробна информация за думите на Ким Чен-ун. Не е предоставена информация за съдържанието на съобщението.
Президентът на САЩ във вторник, преди да говори по време на общия дебат на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк заяви, че подготовката за новата си среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун вече е в ход, а в момента е постигнат значителен напредък в премахването на ядреното оръжие на Корейския полуостров. В понеделник, Тръмп каза, че новата среща на върха между САЩ и Северна Корея ще се проведе в не много далечно бъдеще, но, както изглежда, вече не в Сингапур.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Южнокорейският президент призовава света да насърчи Северна Корея по пътя на ядреното разоръжаване

AFP: Южнокорейският президент призовава света да насърчи Северна Корея по пътя на ядреното разоръжаване

26 Септември 2018 | 22:19 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Южнокорейският президент Мун Джей-ин в неделя призова световните правителства да насърчат Северна Корея да се развива в посока пълно ядрено разоръжаване, като "реагира положително" на "новия избор" на лидера на Ким Чен-ун, предава AFP.
Обръщайки се към Общото събрание на ООН, Мун похвали севернокорейския си колега, с когото той проведе три срещи на върха, като заяви, че е променил посоката на политическата ситуация на Корейския полуостров.
"Северна Корея се оттегли от дългогодишната изолация по собствена инициатива и отново стои пред международната общност", каза Мун.
"Сега е редът на международната общност да отговори положително на новият избор и усилия на Северна Корея."
Мун Джей-ин, който прегърна диалога със Севера, се застъпва за поетапен подход, който би принудил Пхенян да отстрани програмите си за ядрени и балистични ракети в замяна на постепенното облекчаване на санкциите.
Тази позиция обаче се оспорва от Съединените щати и Япония, които твърдят, че Северна Корея трябва да унищожи напълно оръжейните си програми, преди да може да бъде отменена някоя от санкциите.
Южнокорейският президент твърди, че е време за един жест към Ким.
"Трябва да уверим председателя Ким, че е взел правилното решение да се ангажира с ядрено разоръжаване“, каза той.
"Трябва да насърчим Северна Корея да остане на пътя, който води до постоянен и солиден мир".
Американският държавен секретар Майк Помпео по-рано се срещна със своя севернокорейски колега Ри Йон-хо в Ню Йорк и по-късно съобщи, че ще се върне в Пхенян, следващия месец, за да продължи напред с денуклеаризацията.
Помпео също ще се опита да организира втора среща на високо равнище между Тръмп и Ким, чиято среща през юни в Сингапур бе първата среща между лидерите на двете държави.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: Споразумението с Иран все още е най-добрият начин да избегнем ядреното въоръжаване на страната

Тереза Мей: Споразумението с Иран все още е най-добрият начин да избегнем ядреното въоръжаване на страната

26 Септември 2018 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Британският премиер Тереза Мей заяви, че международното ядрено споразумение с Иран остава най-добрият начин да се попречи на Техеран да развие ядрени оръжия, въпреки изтеглянето на САЩ от сделката, предава AFP.
„Това (споразумението) остава най-доброто средство за спиране на Иран от това да развие ядрено оръжие и ние сме ангажирани към запазването на ядреното споразумение, стига Иран да продължи да спазва напълно ангажиментите си“, заяви Мей по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Times: Според Ники Хейли, Общото събрание на ООН се е присмяло на речта на Доналд Тръмп, защото всички в него „обичат искреността му“

The Washington Times: Според Ники Хейли, Общото събрание на ООН се е присмяло на речта на Доналд Тръмп, защото всички в него „обичат искреността му“

26 Септември 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Ники Хейли, представителят на САЩ в ООН, заяви че смехът по време на речта на президента Доналд Тръмп пред Общото събрание на организацията, не е бил проява на неуважение, а по-скоро възхищение на неговата недипломатична искреност, пише американският вестник The Washington Times.
„Те обичат това колко е честен и това не е дипломатично, затова го намират за смешно“, заяви Хейли пред „Fox News“. „Той е много искрен и те бяха някак завладени от това“.
Според нея световните лидери всъщност имат ново уважение за САЩ.
„Цял ден вчера те се редяха, за да се снимат с него, за да говорят за това колко страхотна беше речта му, колко силна беше“, заяви Хейли. „Независимо дали каза добри неща за тях или не, на тях им харесва че той е искрен. И те не са виждали нищо подобно, затова имат уважение“.
„Моята администрация постигна повече от почти всяка друга администрация в историята на нашата страна“, заяви Тръмп в началото на речта си.
„Толкова е вярно“, се пошегува той, предизвиквайки смях сред повече от 130 световни лидери в залата. „Не очаквах тази реакция, но това е окей“, добави той.
Според Хейли медиите не са разбрали ситуацията правилно. „Видях, че медиите се опитаха да го изкарат като нещо неуважително. Това не беше случаят“, поясни тя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Доналд Тръмп е уверен, че ЕС ще спазва санкциите против Иран

РИА Новости: Доналд Тръмп е уверен, че ЕС ще спазва санкциите против Иран

26 Септември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп счита, че страните от Европейския съюз ще спазват санкциите против Иран, които Вашингтон планира да наложи през ноември, предава РИА Новости.
„Мисля, че европейците ще се държат добре. Ще видите“, заяви Тръмп след среща с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.
Тръмп добави и че подкрепя двудържавното решение в конфликта между Израел и Палестина.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Майк Помпео заяви, че срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун най-вероятно ще се проведе след октомври

Reuters: Майк Помпео заяви, че срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун най-вероятно ще се проведе след октомври

26 Септември 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че представители на Вашингтон и Пхенян подготвят почвата за следващата среща на върха между президента Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, но такава среща най-вероятно ще се проведе след октомври, предава Reuters.
„Работим усърдно, за да сме сигурни че условията са правилните, така че да постигнем колкото се може повече по време на срещата. Но се надяваме, че ще е скоро“, заяви Помпео в интервю за американския телевизионен канал „CBS“.
„Може да се случи през октомври, но най-вероятно ще е след това“, добави той.
„Ще отнеме известно време. Ще е нужен процес за това“, заяви Помпео по отношение на ядреното разоръжаване на Северна Корея. „Президентът Тръмп беше ясен относно това и проницателен още от началото“.
Запитан дали Ким Чен-ун се е съгласил да допусне международни инспектори на ядрените площадки, Помпео отговори, „Да“.
Външният министър добави, че скоро ще посети Пхенян, но не даде конкретна дата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Мирният процес за Сирия не може да продължи, докато Башар Асад е на власт

Реджеп Таийп Ердоган: Мирният процес за Сирия не може да продължи, докато Башар Асад е на власт

26 Септември 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че мирният процес за разрешаване на сирийския конфликт не може да продължи, докато президентът Башар Асад е на власт, а освен това съобщи, че изтеглянето на радикалните групировки от демилитаризираната зона в северозападната сирийска провинция Идлиб вече е започнало, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
В интервю пред Ройтерс на 25 септември в Ню Йорк, където турският президент участва в 73-ото Общо събрание на ООН, той бе категоричен, че е невъзможно сирийския мирен процес да продължи, докато президентът Башар Асад е на власт.
В интервюто Ердоган отново повтори, че не политиците, а турският съд ще реши съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, чието арестуване по обвинение в тероризъм взриви отношенията между Анкара и Вашингтон.
Турският лидер увери, че страната ще продължи да купува природен газ от Иран, независимо от американските санкции срещу Техеран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: От Техеран посъветваха Доналд Тръмп да спре да се бърка в Близкия Изток ако иска евтин петрол

Reuters: От Техеран посъветваха Доналд Тръмп да спре да се бърка в Близкия Изток ако иска евтин петрол

26 Септември 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Женева. Президентът на САЩ трябва да спре да се бърка в работите на Близкия Изток ако иска цената на петрола да спре да се покачва, заяви министърът на нефта на Иран Биджан Занганех в сряда, предава Reuters.
„Тръмп се опитва да намали значително износа на ирански петрол и същевременно да направи така, че цената на петрола да не се качва, но тези две неща не могат да се случат заедно“, заяви Занганех, според цитата на иранската агенция ISNA.
„Ако иска да спре покачването на цената на нефта и пазара на петрола да не се дестабилизира, той трябва да спре своеволните и разрушителни намеси в работите на Близкия Изток и да спре да пречи на производството и износа на иранския нефт“, обясни министърът, като посочи, че именно американският президент, а не ОПЕК, е причинил скорошното поскъпване на суровината.
Британската агенция припомня, че в рамките на речта си пред 73-ото Общо събрание на ООН, Тръмп отново отправи упреци към Организацията на държавите износителки на петрол, че нарочно поддържат високите цени на нефта и ги призова да увеличат добивите, за да се стабилизират цените. Освен това той обвини Иран, че сее хаос в региона и обеща нови санкции срещу Ислямската република.
На 4 ноември ще влезе поредния пакет санкции на САЩ срещу Иран, целящ да спре износа на петрол от страната, която е третият по големина производител в ОПЕК.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EURACTIV: САЩ са „разтревожени и дълбоко разочаровани“ от ЕС във връзка със санкциите срещу Иран

EURACTIV: САЩ са „разтревожени и дълбоко разочаровани“ от ЕС във връзка със санкциите срещу Иран

26 Септември 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Търканията между САЩ и Европейския съюз по повод санкциите срещу Иран излязоха на показ във вторник (25 септември), след като европейците обявиха плановете си да предприемат мерки в защита на бизнес отношенията си с Техеран в обход на американските санкции, пише електронното издание EURACTIV.
Както отбелязва изданието, размяната на реплики е върнала спомените от скандала през 2003- а година за инвазията в Ирак, когато САЩ разкритикуваха европейците, които на свой ред дадоха ясно да се разбере, че няма да се откажат от дипломатическия си подход.
Великобритания, Франция и Германия, заедно с Русия и Китай, направиха безуспешни усилия да убедят президента на САЩ Доналд Тръмп да остане в ядреното споразумение с Иран, припомня базираната в Брюксел медия и посочва, че в началото на ноември ще влезе в сила най-тежкия санкционен пакет срещу Техеран, свързан с енергетиката.
След разговорите в понеделник с външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф, върховният представител на ЕС по политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини обяви, че европейците ще основат „дружество“, чрез което да минават финансовите транзакции между европейските компании и Иран, без да минават през „скенера“ на Вашингтон. Тя настоя, че споразумението за ядрената програма на Техеран е от глобално значение и отбеляза, че Иран изпълнява всички ангажименти, поети с договора.
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, в изказване пред „група за натиск“, както я определя EURACTIV, в кулоарите на ежегодното Общо събрание на ООН в Ню Йорк, заяви,че е „разтревожен и дълбоко разочарован“ от обявлението на Съюза. „Това е една от възможно най-контрапродуктивните мерки за регионалния и глоблания мир и сигурност“, подчерта американският дипломат в реч, прекъсвана на няколко пъти от антивоенни демонстранти.
„Като запазвате приходите на режима, вие циментирате позицията на Иран като най-голямата държава спонсор на тероризма“, добави държавният секретар и предположи, че „корумпираните аятоласи“ и елитния Корпус на стражите на ислямската революция (КСИР) трябва да „се смеят тази сутрин“.

Ще платите скъпо

Джон Болтън, съветникът по национална сигурност на Белия Дом, се подигра на ЕС за липсата на детайли около планирания механизъм.
„Европейският съюз е силен на думи и слаб в изпълнението им“, заяви политикът по време на конференция. „Нямаме никакво намерение да позволяваме на Европа, или който и да е друг, да заобикаля санкциите ни“.
Той също отправи неприкрити заплахи към лидерите на Иран: „Ние наблюдаваме и ще дойдем за вас“.
„Ако се разправяте с нас, или нашите партньори, ако вредите на нашите граждани, ако продължите да лъжете и заблуждавате, ще си платите скъпо“, отсече Болтън, но същевременно отрече САЩ да искат да свалят режима.

Макрон се обяви в защита на ядрената сделка

Враждата се пренесе и на трибуната на Общото събрание при изказванията на Тръмп и иранския президент Хасан Роухани, които имаха диаметрално противоположни послания, отбелязва EURACTIV.
Американският лидер посочи, че САЩ са решени да действат, ако трябва и сами и призова всички държави да изолират Иран – чиито врагове, Саудитска Арабия и Израел, са близки до неговата администрация, пише изданието.
Роухани, от своя страна, изрази съжаление, че сделката, договорена при предходния американски държавен глава Барак Обама, е станала „играчка“ във вътрешната политика на САЩ и обвини американския президент, че иска да свали правителството му.
Тогава се включи и президентът на Франция Еманюел Макрон с призив за съхраняване на търговията с петрол с Иран, защото това би допринесло за по-ниските цени на нефта и за постигането мир.
„Какво ще донесе реално решение на ситуацията в Иран и какво вече успя да я стабилизира? Правото на силния? Едностранният натиск? Не!“ – заяви френският лидер в хода на речта си. Той бе категоричен, че ядреното споразумение поставя западните сили в по-силна позиция по отношение на опасенията, изразени от Вашингтон, включително и за иранската подкрепа за групировките „Хамас“ и „Хизбулла“.

Хайко Маас: „Силно единство“ с Иран срещу санкциите на САЩ

Европейците подчертават ясните доклади на ООН, че Иран изпълнява задълженията си по ядрената сделка, във връзка с които ограничи до голяма степен ядрената си подкрепа, в замяна на отмяна на санкциите срещу страната.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви пред журналистите, че има „силно единство“ с Иран за минимизирането на последствията от американските санкции.
Независимо от това, отбелязва EURACTIV, знакови европейски компании, включително френският енергиен гигант TOTAL, германският автопроизводител Даймлер и други вече обявиха, че изоставят инвестициите си в Иран, за да избегнат санкциите на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Южна Корея се надява Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да се срещнат до края на годината

ТАСС: Президентът на Южна Корея се надява Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да се срещнат до края на годината

26 Септември 2018 | 05:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на Южна Корея Мун Джей-ин се надява Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да се срещнат до края на годината в интервю пред телевизионния канал Fox News, цитиран от TACC.
"Очаквам, че срещата на върха между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президент на САЩ Доналд Тръмп ще се проведе в не много далечно бъдеще", - каза Мун Джей-ин.
Президентът на Южна Корея, който тези дни е в Ню Йорк, за да присъства на 73-то заседание на Общото събрание на ООН, заяви, че миналата седмица той посети Пхенян, където проведе"много добър" разговор с Ким Чен-ун. Според него, по време на консултациите, страните са постигнали "определен напредък в премахването на ядреното оръжие" на Корейския полуостров. Както отбеляза Мун Джей-ин, Доналд Тръмп го е поздравил за неговите "големи успехи", по време на срещата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Вашингтон ще реализира агресивно и непоколебимо санкциите срещу Иран

Джон Болтън: Вашингтон ще реализира агресивно и непоколебимо санкциите срещу Иран

26 Септември 2018 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. „Вашингтон ще реализира агресивно и непоколебимо санкциите срещу Иран“, заяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Джон Болтън в отговор на европейската идея за създаване на структура, която да може да извършва бизнес с Иран въпреки американските санкции, предава РИА Новости.
САЩ няма да позволят на Европейския съюз или на никого другиго да заобиколи санкциите на САЩ срещу Иран
"Ще следваме развитието на тази структура, която все още не е установена и няма дата за нейното създаване", обеща Болтън.
Той добави, че Вашингтон ще бъде "агресивен" и "непоколебим“ в реализацията на санкциите си срещу Иран.
По-рано в кулоарите на Общото събрание на ООН след срещата на "петте" международни посредници (Русия, Обединеното кралство, Франция, Германия, Китай) и Иран ръководителят на дипломацията на ЕС Федерика Могерини обяви създаването на специален механизъм, който ще позволи на европейските компании да правят бизнес с Иран, въпреки излизането на Съединените щати от ядрената сделка с Техеран и заплахата от санкциите на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп призовава света да се откаже от глобализма

The Guardian: Доналд Тръмп призовава света да се откаже от глобализма

26 Септември 2018 | 03:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Американският президент Доналд Тръмп призовава света да се откаже от глобализма, пише британският вестник The Guardian.
Доналд Тръмп призова други народи да отхвърлят глобализацията и да възприемат патриотизма в реч пред Обединените нации, прекъсната от подигравателен смях от други световни лидери, пише изданието.
В хода на бомбастичното обръщение Тръмп изтъкна постиженията на своето президентство, нахвърли се върху враговете си - най-вече Иран и се противопостави на мултилатерализма в неговия духовен дом - Общото събрание на ООН.
В един от най-забележителните моменти в историята на годишната среща на върха на ООН залата избухна в спонтанен смях след твърдението на Тръмп, че "за по-малко от две години администрацията ми е постигнала повече от почти всяка администрация в историята на нашата страна".
Явно изненадан, Тръмп каза: "Не очаквах тази реакция, но това е добре."
„Америка се управлява от американци - каза Тръмп. "Ние отхвърляме идеологията на глобализма и прегръщаме доктрината на патриотизма".
В своя акцент върху суверенитета 34-минутната реч отразява голяма част от първата му реч на Общото събрание на ООН миналата година.
Основната тема на речта на Тръмп обаче беше патриотизмът и той призова държавите да се съсредоточат върху собствените си национални интереси.
Той каза: "Навсякъде по света отговорните народи трябва да се защитават срещу заплахи за суверенитета не само от глобалното управление, но и от други форми на принуда и господство".
Тонът и темата на речта бяха в пряко противоречие с лидерите, които го предхождаха и го последваха на подиума. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че "демократичните принципи са под обсада".
Той каза: "Светът е по-свързан, но обществата стават все по-фрагментирани. Предизвикателствата растат навън, докато много хора се обръщат навътре. Мултилатерализмът е подложен на огън точно когато имаме нужда от него най-много. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Доналд Тръмп взе на прицел глобализацията

„Независимая газета“: Доналд Тръмп взе на прицел глобализацията

26 Септември 2018 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. От трибуната той критикува системата на многостранната дипломация и, между другото, самата ООН.
Той критикува системата на многостранна дипломация и самия процес на ООН и неговите институции, като например Съвета по правата на човека и Международния наказателен съд, макар и не толкова рязко, както при дебютната си реч пред Общото събрание миналата година. Очевидно, както каза постоянният представител на САЩ в Обединените нации Ники Хейли, тя повече или по-малко успя да убеди президента за стойността на тази организация. В края на краищата Хейли успя да убеди Съвета за сигурност на ООН да затегне санкциите срещу Пхенян.
Що се отнася до Северна Корея, Тръмп подчертава "огромния напредък", постигнат от неговата администрация в севернокорейския въпрос. "Ракетите от Северна Корея вече не летят във всички посоки и военните инсталации се разглобяват", отбеляза той с удовлетворение. Похвалата за Ким Чен-ун звучеше точно една година след като от същата трибуната Тръмп заплаши, че ще унищожи Северна Корея и нейния лидер, наречен „Rocketman“.
Ръководителят на Белия дом отхвърли идеологията на глобализма, говори за условията на подготвения от неговата администрация нов договор между Израел и Палестина, разкритикува "социалистическия режим във Венецуела, който донесе на богатата на петрол страна бедност." Той също така обеща да продължи курса на протекционизъм в търговията и нови санкции срещу държави, кампании и отделни лица.
В тази връзка, не се размина споменаването на Иран, чийто петролни приходи Тръмп заплашва да намали до нула с помощта на енергийни санкции, които ще бъдат възобновени на 5 ноември. Според него Техеран използва приходите от износа на петрол, за да спонсорира световния тероризъм и да подкопае мира в целия Близък Изток, особено в Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Доналд Тръмп „забрави“ за Русия пред Общото събрание на ООН

„Московский Комсомолец“: Доналд Тръмп „забрави“ за Русия пред Общото събрание на ООН

26 Септември 2018 | 01:29 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Доналд Тръмп „забрави“ за Русия пред Общото събрание, пише руският ежедневник „Московский Комсомолец“
Речта на американския президент Доналд Тръмп на Общото събрание на ООН предизвика много дискусии през първите няколко часа. Сред най-важните въпроси за Русия е препоръката да се търсят други доставчици, която Тръмп даде на Германия, както и критиките на страните с комунистическа и социалистическа система. Експерти обясниха за изданието, какво имаше предвид американския президент.
Речта на Тръмп в Общото събрание на ООН започна с похвала за себе си: американският президент отбеляза, че за по-малко от две години той успя да постигне повече от всеки от предшествениците си като държавен глава.
„Тръмп започна предизборната програма: точно преди една година той вече беше казал същото. Може да се заключи, че той продължава към старите си предизборни обещания и прави някои "заготовки" за бъдещето, за следващите избори, - обясни в разговор с кореспондент на вестника политическият анализатор Алексей Мухин думите на американския президент за собствените му постижения.
В залата на Общото събрание на ООН тези думи предизвикаха смях, но самият Тръмп го прие като "нормално" и продължи изпълнението. След като президентът обсъди работата на собствената си администрация, той обърна внимание на въпросите на външната политика. Най-ревностни бяха думите му за недопустимостта на комунистическата и социалистическата система.
"Почти навсякъде, където бяха тествани социализмът или комунизмът, те доведоха до корупция, страдание и упадък. Стремежът на социалистите към власт води до разширяване, инвазия и потисничество. Всички страни по света трябва да устоят на социализма и страданията, които носи ", каза Тръмп.
Въпреки че потребителите на социални мрежи вече смятат тези думи за камъче в руската градина, експертите са сигурни, че американският лидер е имал предвид много различни страни.
„Доналд Тръмп е противник на комунизма. Но трябва да разберете някои от нюансите. За него съвременната Русия не е комунистическа страна, а по-скоро наследник на Руската империя, със специален път и специална роля на църквата. Ето защо е малко вероятно той да хвърли камък по Русия. Друго нещо е, че Тръмп е нарекъл списъка на враговете си на световната сцена и Русия не е сред тях. За него врагът е Иран и Венецуела и е било необходимо да се обясни с какво точно са лоши. Беше необходимо да се критикува режимът на Мадуро, който доведе Венецуела на ръба на колапса. Така се появи антикомунистическа теория. За нас това няма нищо общо, освен че Русия има свои собствени интереси във Венецуела ", обясни политическият анализатор Алексей Макаркин.
Според него, не трябва да се приемат твърде сериозно и думите на Тръмп за икономическата зависимост на Германия от руските доставки. Редакцията припомня, че Доналд Тръмп заяви, че Германия трябва да се пренасочи към други източници за снабдяване с енергия, иначе става зависима от Русия.
„За Тръмп "Северен поток" е преди всичко икономически и не политически проблем. За него това е конкуренция ", добави Макаркин.
По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че думите на Тръмп засягат не само САЩ, но и всички страни по света.
"Русия очевидно реши да не я споменава изобщо. Той каза само, че Германия трябва незабавно да се преориентира към други енергийни възможности, в противен случай ще зависи от Русия. На тези думи, делегацията на Германия се кикотеше ", - каза Захарова.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ Защо никога няма да простят на Доналд Тръмп отказа от глобализма

„Взгляд“ Защо никога няма да простят на Доналд Тръмп отказа от глобализма

26 Септември 2018 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Защо никога няма да простят на Доналд Тръмп отказа от глобализма, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Речта на Доналд Тръмп в ООН отразява цялата двойственост на личното му положение и настоящата роля на САЩ в света. Несъмнените икономически успехи на Тръмп се изравняват с най-силната агитация срещу него в Щатите и на Запад като цяло. В същото време, причината за атаки срещу Тръмп е на повърхността - това са неговите възгледи за глобализацията, вярност към които той потвърдени в речта си пред Общото събрание на ООН.
Положението е различно – става дума за начина , по който Тръмп се възприема от потребителите на международните , най-вече англосаксонските медии. Американски и европейски медии представят Тръмп като некомпетентен ексцентричен, който се държи по света като слон в стъкларски магазин, мразен от повечето от собствения си народ, а дори и случайно попаднал в президентството, което, освен това,във всеки един момент може да загуби поради импийчмънт. Това е виртуалната реалност, в която мнозина вярват, включително и в залата на Общото събрание на ООН. Затова те се смеят на Тръмп. Въпреки че всъщност Тръмп каза абсолютната истина:
"Пазарът на акции се увеличава, безработицата пада. Увеличихме сигурността на нашите граници, започнахме да изграждаме стена на границата. Скоро нашата военна индустрия ще стане по-мощна от всякога. "
По времето на избора му позициите на САЩ като световен хегемон са безвъзвратно загубени, както и отношението към тях в света продължава да се влошава. Позициите в Близкия изток са сериозно засегнати в резултат на безумната политика на Вашингтон и поради нарастващото влияние на Русия, която умело се възползва от ситуацията.

Отношенията с Европа са обтегнати, преговорите за трансатлантическото партньорство, на които заложи Обама се провалиха , а принудата ЕС да окаже натиск върху Русия в причини сериозно недоволство в Стария свят,. Отношенията с Русия бяха напълно развалени след неуспешния опит тя да бъде изолирана. Сближаването между Москва и Пекин набира скорост. Тоест, всичко е загубено още преди Тръмп.
Тръмп се нуждаеше от натиска върху Северна Корея за получаване на отстъпки в геополитическата и търговската и икономическа война с Китай. И поради тази причина дори изпрати самолетоносачи до бреговете на Корея и намекна за възможността за военно решение на "ядрения проблем". Дали Тръмп е получил отстъпки от Китай? Временно - да, но търговската война между Вашингтон и Пекин така или иначе вече започна.
Сега Тръмп заплашва Иран, безсмислено го нарече спонсор на "световния тероризъм". Иран е цел за него, не защото иска да започне нова война в Близкия изток, а защото чрез нагнетяване на "иранската тема» той очаква да върне в САЩ ролята на главен посредник в Близкия изток, за да възстановят загубеното от саудитците - основните противници на Иран, доверие в САЩ , за натиск върху Европа, разчитаща на печелившите ирански договори.
Строго погледнато, точно за отхвърлянето на идеологията на глобализма, Тръмп е мразен от глобалистическия елит. Ето защо те се опитват да подкопаят властта му в САЩ и да го направят за посмешище на световната арена - и в тази война не може да има примирие.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Френският президент настоява на Иран да бъде позволено да продава петрол

AFP: Френският президент настоява на Иран да бъде позволено да продава петрол

25 Септември 2018 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Френският президент Еманюел Макрон настоява на Иран да бъде позволено да продава петрол, предава AFP.
Той заяви това пред журналисти след изказването си пред Общото събрание на ООН.
Според него иранските продажби ще намалят цената на петрола – нещо, за което изказа загриженост американския президент Доналд Тръмп.
"Би било добре за цената на петрола Иран да може да продава. Добре е за мира и е добре за международната цена на петрола", каза Макрон.
Франция и други европейски сили създават начин да позволят на фирмите да продължат да правят бизнес в Иран с надеждата да избегнат санкциите на Съединените щати, които се оттеглиха от ядрената сделка от 2015 година.
"Какво ще донесе истинско решение на ситуацията в Иран и кое вече я стабилизира? Законът на силните? Едностранен натиск?" Не! - каза Макрон в речта си.
"Знаем, че Иран беше на път да се сдобие с ядрено оръжие, но какво го спря? Виенското споразумение от 2015 година".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мария Захарова отбеляза, че в речта си Тръмп е споменал Русия само веднъж – във връзка със „Северен поток 2“

РИА Новости: Мария Захарова отбеляза, че в речта си Тръмп е споменал Русия само веднъж – във връзка със „Северен поток 2“

25 Септември 2018 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е споменал Русия само веднъж в рамките на речта си на 73-ото Общо събрание на ООН – във връзка с енергийното й сътрудничество с Германия, отбеляза официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова, предава РИА Новости.
„Червената нишка в изказването на Тръмп на ОС на ООН бяха две теми: необходимостта от защита на собствения суверенитет и безалтернативността на отстояването на националните интереси. Това, което е забележително е, че това се отнася не само за САЩ, но и за всички страни по света“, написа дипломатът на своята страница във „Фейсбук“.
„Изгежда е решил изобщо да не споменава Русия. Каза само, че Германия трябва спешно да се преориентира към други енергийно възможности, иначе ще зависи от Русия. При тези думи делегацията на Германия започна да хили“, подчерта Захарова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп похвали Полша и разкритикува Германия заради енергийната й зависимост от Русия

Reuters: Доналд Тръмп похвали Полша и разкритикува Германия заради енергийната й зависимост от Русия

25 Септември 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп посъветва Германия да последва примера на Полша и да не разчита на руските енергийни ресурси, които могат да я направят уязвима от „изнудване и сплашване“, предава Reuters.
„Зависимостта от един чуждестранен доставчик може да направи държавите уязвими от изнудване и сплашване и именно в тази връзка поздравяваме европейски страни като Полша за това, че оглавиха строителството на балтийския тръбопровод, чрез който страните да не бъдат зависимо от Русия за задоволяването на енергийните си нужди“, заяви американският президент в рамките на речта си на 73-ото Общо събрание на ООН.
„Германия ще влезе в тотална зависимост от руските енергийни ресурси, ако моментално не промени курса си“, прогнозира държавният глава на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обвини ОПЕК в изнудване и призова за по-ниски цени на петрола

AFP: Доналд Тръмп обвини ОПЕК в изнудване и призова за по-ниски цени на петрола

25 Септември 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини членовете на ОПЕК, че изнудват света чрез поддържането на високи цени на петрола и призова за намаляването им, предава AFP.
„САЩ са готови да изнасят много и достъпен петрол, чисти въглища и природен газ“, заяви американският президент в рамките на речта си на 73-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк.
„ОПЕК и страните-членки на ОПЕК, както обикновено, изнудват останалата част от света и на мен това не ми харесва. На никой не би трябвало да му харесва“, посочи Тръмп.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.