НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: 207,60 лв. е най-ниската пенсия за областта

Велико Търново: 207,60 лв. е най-ниската пенсия за областта

5 Октомври 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 207,60 лв. е най-ниската пенсия за Великотърновска област. Тава съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Петя Йорданова, директор на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт. Общият брой на регистрираните пенсионери е 75 288 души, от които 31 321 мъже и 34 967 жени. Над тавана на пенсията, който е еднакъв за цялата страна – 910 лв., взимат общо 9 207 човека. Дамите сред тях са 5 680, а мъжете са – 3 527. Към средата на годината минимална пенсия за пълен стаж получават 18,19% от пенсионерите във Великотърновска област, а за непълен стаж – 2,20%.
„Фокус“ припомня, че към момента в парламента се обсъжда премахването на тавана на пенсиите. Подписано бе споразумение между КНСБ и Министерски съвет, а сега предстои реално гласуване и взимане на решение от народните представители. Дали ще бъде въведена промяната ще стане ясно с приемането на финансовия бюджет за 2018 година, което ще се случи до края на ноември.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Не бях поканен на срещата при премиера Бойко Борисов за ръста на максималния осигурителен доход, но подкрепям предложения вариант

Министър Бисер Петков: Не бях поканен на срещата при премиера Бойко Борисов за ръста на максималния осигурителен доход, но подкрепям предложения вариант

5 Октомври 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Не бях поканен на срещата вчера при премиера Бойко Борисов за ръста на максималния осигурителен доход, но подкрепям предложения вариант. Това каза пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан защо не е бил на срещата при премиера Бойко Борисов за ръста на максималния осигурителен доход, министър Петков отговори, че не е бил поканен. „С ръста на този доход е пряко свързан размерът на тавана на пенсиите и синдикатите традиционно поставят този въпрос. Така че тук имаме две в едно – т.е. увеличаване на максималния осигурителен доход, което ще доведе до допълнителни приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване, и от друга страна ще има ефект и върху разходите. Винаги предпазливо се е подхождало към тази мярка поради този двояк ефект, но вчера на срещата е договорено да се извърши тази стъпка. С нея имаме значително повишаване на тавана на пенсиите от 1 януари 2019 г. – от 910 лв. на 1200 лв., което ще позволи на повече от 2/3 от пенсионерите, които са ограничени сега от тавана, да получат изчисления размер на пенсиите“, коментира Петков и посочи, че подкрепя този вариант и смята, че той има позитиви. „Въпросът трябва да се решава комплексно, той има своите социални измерения“, допълни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Адемов, ДПС: Увеличаването на тавана на пенсиите е по-скоро страхлив и предпазлив ход от страна на управляващите, отколкото уместен

Хасан Адемов, ДПС: Увеличаването на тавана на пенсиите е по-скоро страхлив и предпазлив ход от страна на управляващите, отколкото уместен

5 Октомври 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Увеличаването на тавана на пенсиите е по-скоро страхлив и предпазлив ход от страна на управляващите, отколкото уместен. Това каза пред журналисти председателят на Социална комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше записано, че таванът на пенсиите отпада от 1 януари 2019 г. За съжаление сега позицията е променена. Аз отдавам това на притесненията на управляващите от ГЕРБ на това, че ще се получи една огромна ножица между минималната пенсия и максималния размер на пенсиите, а в година, в която предстоят два избора, управляващите са доказали, че трудно вземат непопулярни мерки“, коментира Адемов.
„Какво казваме на тези, които са си отложили пенсионирането на базата на законови текстове. На тях казваме, че политически аргументи надделяват над експертните аргументи“, каза още той.
Адемов посочи, че таванът на пенсиите се отнася за 65 хил. пенсионери, така че това е огромната тема за размера на пенсиите в България и в никакъв случай не трябва да излиза пред скоби в цялата дискусия. „Това не е най-важната дискусия, макар на този етап да се оказва такава“, добави Адемов.
По думите му важна част от дискусията за пенсиите е дали правителството ще подпомогне пенсионерите във връзка с поскъпването на енергоносителите. „Ние от ДПС сериозно обсъждаме идеята преизчисляването на пенсиите да бъде от 1 април 2019 г., а не от 1 юли, за да може всички пенсионери да получат едно преизчисляване, което да покрие увеличаването на цените от началото на тази година“, заяви Адемов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таванът за пенсиите няма да отпадне, но ще се вдигне до 1200 лева (ОБЗОР)

Таванът за пенсиите няма да отпадне, но ще се вдигне до 1200 лева (ОБЗОР)

4 Октомври 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
София. От 1 юли 2019г. таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, ще се увеличи на 1200 лева. Това стана ясно след среща при министър-председателя Бойко Борисов, поискана от двата синдиката, с участието на вицепремиера Валери Симеонов и финансовия министър Владислав Горанов. Правителството, Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ са се споразумели максималният размер на пенсиите да се увеличи заедно с повишаване им, заложено в управленската програма за следващата година. По думите на финансовия министър темата за отпадането на тавана за момента е приключена и това ще се случи4 по естествен път, когато пенсиите се изчисляват на базата на целия осигурителен живот на съответния гражданин. „Има изкривявания, натрупани в годините, в пенсионната формула, свързани както с индивидуалния коефициент, така и с превърнатия осигурителен стаж за някои категории работници. Периодите, от които се изчисляват пенсиите в различните години, са се променяли и са лимитирали, така че се получават едни изкривявания, които разкъсват връзката между осигурителния принос и изчисления размер на пенсиите“, обясни министър Горанов. По думите му увеличението на тавана до 1200 лева ще реши 90% от проблема с увеличаването на размера на пенсиите, но няма да допусне неоснователно получаване на незаработени пенсии, изчислени на база на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората. Финансовият министър обърна внимание, че се планират промени в пенсионната формула, които до голяма степен ще изчистят всички натрупани несъвършенства.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че с увеличаването на тавана на 1 200 лева около 41 хил. от общо 65 хил. души ще получават пенсиите, които им се полагат. Той припомни че от 1 януари 2019 година е отпаднал таванът за новоотпуснатите пенсии, както и, че сегашният за старите е 910 лева. „Така че говорим за едно сериозно придвижване нагоре. По този начин възстановяваме и тази несправедливост и даваме стимул на по-високо платените групи да правят реални вноски, защото виждат, че пенсията им ще зависи от това което са внасяли и ще расте, съответно техния принос“, заяви президентът на КНСБ.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Димитров, КНСБ: Около 41 хил. души ще получават пенсиите, които им се полагат, с увеличаването на тавана на 1 200 лева

Пламен Димитров, КНСБ: Около 41 хил. души ще получават пенсиите, които им се полагат, с увеличаването на тавана на 1 200 лева

4 Октомври 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Споразумяхме се, че таванът за всички пенсии, и стари и нови, ще бъде увеличен на 1200 лева от 1 юли следващата година, заедно с увеличението на всички пенсии, което е заложено в предварителните разчети. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на след среща с представители на правителството в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Пламен Димитров припомни, че сегашният таван на пенсиите е 910 лева. „Така че говорим за едно сериозно придвижване нагоре, което ще направи възможно около 41 хиляди от общо 65-те хиляди неполучаващи пенсията, която имат право да получават, съобразно своя принос в системата, от 1 юли догодина да получават това, което им се полага. По този начин възстановяваме и тази несправедливост и даваме стимул на по-високо платените групи да правят реални вноски, защото виждат, че пенсията им ще зависи от това което са внасяли и ще расте, съответно техния принос“, заяви президентът на КНСБ.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: От 1 юли 2019г. се увеличава таванът за всички пенсии на 1200 лева

Министър Владислав Горанов: От 1 юли 2019г. се увеличава таванът за всички пенсии на 1200 лева

4 Октомври 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. От 1 юли 2019г. се увеличава таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лева и отпада темата за отпадането на тавана. Таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на базата на целия осигурителен живот на съответния гражданин. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след среща със синдикатите в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Промените и в пенсионната формула и всички несъвършенства в нея не ни дават основание с лека ръка да преценим, че трябва да отпадне таванът. Има изкривявания, натрупани в годините, в пенсионната формула, свързани както с индивидуалния коефициент, така и с превърнатия осигурителен стаж за някои категории работници. Периодите, от които се изчисляват пенсиите в различните години, са се променяли и са лимитирали, така че се получават едни изкривявания, които разкъсват връзката между осигурителния принос и изчисления размер на пенсиите“, обясни министър Горанов. По думите му увеличението на тавана до 1200 лева ще реши 90% от проблема с увеличаването на размера на пенсиите, но няма да допусне неоснователно получаване на незаработени пенсии, които са изчислени на база на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората. „Тоест имаме едни екстремно високи пенсии, които заради метода, по който се изчисляват, заради пенсионната формула, която се е променяла през годините и спецификите в нея, може да се смята, че са необосновано високи и нямат връзка с приносите“, уточни Горанов. „Формулата, която е действала през годините, има ограничени периоди, и то обикновено най-благоприятните – преди 90-а година. Планираме и промени в пенсионната формула, които ще изчистят до голяма степен всички тези натрупани несъвършенства“, каза още той. „Обединяваме се със синдикатите, че всичко, което правим в тази посока е за усъвършенстване на формулата и премахване на изкривяванията в нея, водени от принципа на осигурителния принос и ползваните права", допълни финансовият министър.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.