НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Тончев, „Сова Харис“: Управляващите са заинтересовани да опазят статуквото, защото при нови избори малкият коалиционен партньор може да не успее да влезе в парламента

Васил Тончев, „Сова Харис“: Управляващите са заинтересовани да опазят статуквото, защото при нови избори малкият коалиционен партньор може да не успее да влезе в парламента

25 Септември 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите са заинтересовани да опазят статуквото, защото при нови избори малкият коалиционен партньор може да не успее да влезе в парламента. Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на агенция „Сова Харис“ Васил Тончев във връзка с резултатите от последното национално представително изследване на агенцията върху електоралните нагласи.
Тончев посочи, че очакванията му са през есенния политически сезон да има доста напрежение. „Мисля, че управляващите са заинтересовани да запазят статуквото в близко бъдеще на базата на това, че най-малко малкият коалиционен партньор в управлението при едни нови парламентарни избори е много вероятно да не успее да се конфигурира по същия начин. И има голяма опасност да не успее да влезе в следващия парламент или в следващото управление“, коментира той.
Директорът на „Сова Харис“ посочи, че сред хората има опасение, че се очаква доста сериозно повишение на цените. „Това е така, защото международното конюнктура става неблагоприятна. А това във всички случаи ще се отрази върху вътрешнополитическия живот и върху отношението между политическите сили“, обясни Тончев.
Той коментира, че ни очаква напрегнато време. „От една е страна е интересно, а от друга е време, което отваря възможности за промяна. И се надявам да бъдем това общество, което ще намери верните отговори, за да можем да дадем все пак един добър тласък на развитие на страната, защото проблемите са доста сериозни“, каза още Тончев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СОВА ХАРИС: ГЕРБ - 24,1%, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Обединени патриоти - 4,7%, ако парламентарните избори бяха днес

СОВА ХАРИС: ГЕРБ - 24,1%, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Обединени патриоти - 4,7%, ако парламентарните избори бяха днес

25 Септември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. При извънредни парламентарни избори ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1% от избирателите, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Обединени патриоти - 4,7%. Това показват данните от последното национално представително изследване на СОВА ХАРИС върху електоралните нагласи. Под 4-процентовата бариера за парламента остават „Демократична България“ с 1,5% подкрепа, „Воля“ - с 0.8%, АБВ - с 0,4%, СДС - с 0.3% За друга партия или коалиция ще гласуват 1.2%. 25,3% все още не са решили за кого да гласуват, а 12,6% са посочили, че няма да гласуват на парламентарни избори. Без отговор са 3%.
Началото на новия политически сезон е съпътствано от поредица от скандали. На фона на успешното приключване на Европредседателството и привидно спокойната обстановка в страната, по върховете на политическото представителство се продуцира сериозно напрежение. Създалата се ситуация рефлектира върху електоралните нагласи. Резултатите от проведеното от СОВА ХАРИСТМ национално представително изследване показват високо ниво на мобилизация на привържениците на левицата. Нагласите на симпатизантите на социалистическата партия са като непосредствено преди предстоящи парламентарни избори. Обаче с твърдата си политическа линия БСП провокира привържениците на големия си опонент. Мобилизацията сред симпатизантите на ГЕРБ също е висока и по същество съотношението на силите от последните парламентарни избори се запазва. Тези, които одобряват ГЕРБ, са около 31% от гласоподавателите при 26% одобрение за БСП. Тези, които смятат, че следващо парламентарно мнозинство трябва да състави ГЕРБ, са 31% срещу 27% - че това трябва да направи БСП. Имащите доверие на лидера на управляващите Бойко Борисов са 32%, а тези, които имат доверие на лидера на опозицията Корнелия Нинова, са 26%. Към момента имащите готовност да гласуват за ГЕРБ са 24%, а за Левицата - 20%.
При това съотношение на силите нито една от двете страни не може да направи решителни крачки. Подкрепата, която получават, им позволява да блокират действията на опонента, но не и да наложат собствена политическа линия. Понастоящем за избирателите, намиращи се в политическия център, и двата най-масови политически субекта олицетворяват статуквото. БСП предложи политическа програма, която за първи път след прехода отваря диалог за по-дългосрочно развитие на страната. Заложените идеи във „Визията“ допадат на значително мнозинство от избирателите. Субектът на реализация на предложените идеи обаче остава неубедителен. Засега нито една от водещите политически партии не поражда достатъчно доверие, за да предизвика вълната на промените. За да се проведат радикални реформи в подредбата на държавата ни, от които очевидно имаме нужда, е необходимо управляващият субект да има подкрепата на поне около 2 милиона активни граждани. Логически това може да стане или консенсусно между водещите политически сили, или с появата на нов проект, който съществено да размести политическите пластове.

Методика на изследването
Период на провеждане: 8 - 14 септември 2018 г.
Извадка: Изследването е представително за населението на България над 18 годишна възраст. Чрез двустепенна гнездова извадка са подбрани 200 гнезда на територията на страната. Във всяко гнездо са интервюирани по 5 души.
Генерална съвкупност: 6 162 747 души. 1% на извадката съответства на
~61 627 души.
Обем на извадковата съвкупност: 1000 души над 18-годишна възраст.
Стохастична грешка: Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,10%.
Метод на регистриране на информацията: Стандартизирано face-to-face интервю, провеждано в дома на респондента.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.