НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан се гордее с разбирателството и сътрудничеството, което има със съседите си

Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Азербайджан се гордее с разбирателството и сътрудничеството, което има със съседите си

28 Септември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Азербайджан се гордее от взаимното разбирателство и сътрудничество със съседите си по бреговете на Каспийско море. Това каза за предаването „Азербайджан – непознат и близък“ на Радио „Фокус“ посланикът на Азербайджан у нас Н. Пр. Наргиз Гурбанова във връзка с конвенцията за правния статут на Каспийско море, подписана на 12 август. Тя обясни, че това историческо събитие е плод на 20-годишни дипломатически усилия, така че в мирна зона като Каспийско море да се установят екологичните стандарти и изисквания и да се осигури гранична и морска сигурност за нациите по бреговете му.
„Тази конвенция осигурява 15 мили суверенна територия в морските води и 10 морски мили ексклузивна зона за риболов. Благодарение на конвенцията, в момента строителството на подводни газопроводи не изисква съгласието на всички страни от морето. Азербайджан и съседите му постигнаха взаимно съгласие и разбиране, както за статута на Каспийско море, така и за други аспекти, свързани с регионалното сътрудничество“, посочи Н. Пр. Наргиз Гурбанова. Тя изрази задоволство и от това, че вече са положени основите на бъдещо сътрудничество в полза на всички каспийски нации.
Посланикът на Азербайджан обърна внимание, че важен резултат от подписването на конвенцията за правния статут на Каспийско море е опазването на видовото разнообразие във водния басейн. „Каспийско море е регион на есетрови риби и популации, а това е много важно в контекста на известната конвенция за опазване на застрашените видове. Каспийско море е 11-о по големина дренажно море в света. В него има 48 млрд. барела петрол, 8,3 трилиона кубични метра газ. Беше много важно да постигнем общо разбиране за опазването на това наследство, както за Азербайджан, така и всички останали съседи“, допълни Н. Пр. Наргиз Гурбанова. Според нея приятелските нации по бреговете на Каспийско море са показали, че това сътрудничество се основава на нормите и принципите на териториалната неприкосновеност, суверенитет, и всичко това води до положителни резултати.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерини: Участниците в ядреното споразумение възнамеряват да създадат механизъм за разплащания с Техеран

Федерика Могерини: Участниците в ядреното споразумение възнамеряват да създадат механизъм за разплащания с Техеран

25 Септември 2018 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Участниците в ядреното споразумение с Иран възнамеряват да създадат специален механизъм за разплащания с Техеран в условията на възстановяването на американските санкции, заяви в понеделник Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, предава ТАСС.
„Подчертахме значението на създаване на специален механизъм за разплащания с Иран“, заяви тя, прочитайки изявлението след министерската среща на „петорката“ (Русия, Великобритания, Германия, Китай, Франция) с Иран. Могерини поясни, че на ниво страни от ЕС решението за създаване на такъв механизъм вече е взето, за да може останалите страни да се присъединят към него.
Първият дипломат на ЕС добави и че Иран напълно изпълнява задълженията си, приети съгласно условията на ядрената сделка.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Президентската администрация на Доналд Тръмп дестабилизира глобалния мир

Мохамад Джавад Зариф: Президентската администрация на Доналд Тръмп дестабилизира глобалния мир

22 Септември 2018 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е заплаха за сигурността в Близкия изток и в глобален мащаб, предава Reuters.
„Истина е, че има реална заплаха за региона и за международния мир и сигурност. Заплатата е администрацията на Тръмп и нейното чувство, че има право да дестабилизира света заедно с техните съучастници в региона“, заяви Зариф. САЩ трябва да започнат да се държат като нормална държава“, допълни той.
Междувременно източници от МВнР на Иран опровергаха думите на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, заявил, че представители на Техеран са молили за провеждане на среща с Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран подготвя план за поддръжка на националната икономика в условията на американските санкции

РИА Новости: Иран подготвя план за поддръжка на националната икономика в условията на американските санкции

15 Септември 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският вицепрезидент и ръководител на Организацията за бюджет и планиране Мохамед Багер Нобахт заяви, че Техеран е подготвил цялостна програма за подпомагане на иранската икономика в условията на санкции от страна на САЩ, предаде ИРНА, цитирана от РИА Новости.
Според Нобахт, програмата се състои от 12 подробни плана. По-специално, иранските органи съвместно с Централната банка на Иран са подготвили редица мерки за поддържане на валутния пазар. Друг план включва създаването на нови работни места всяка година.
Иран и "шесторката" на международните посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия) на 14 юли 2015 г. постигнаха историческо споразумение за уреждане на дългосрочните проблеми на иранската ядрена програма - приеха Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), изпълнението на който премахва въведените предишни икономически и финансови санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати и Европейския съюз, на Иран, но на 8 май тази година американският президент Доналд Тръмп изтегли едностранно САЩ и обяви въвеждането на нови много по-строги и всеобхватни санкции срещу Иран, ако не се съгласи да преговаря по нови условия, включващи както ядрената му програма, така и ракетната му програма, както и участието му в конфликтите в Близкия Изток.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Иран ще увеличи обогатяването си на уран, ако ЕС действа пасивно, заяви Мохамад Джавад Зариф

Daily Sabah: Иран ще увеличи обогатяването си на уран, ако ЕС действа пасивно, заяви Мохамад Джавад Зариф

15 Септември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заплаши, че страната му може да увеличи обогатяването си на уран, ако Европейският съюз продължи да действа пасивно в разгара на оттеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение, пише електронното издание на турския вестник Daily Sabah.
„Европейците и другите участници (в споразумението) трябва да действат, за да компенсират ефекта на американските санкции“, заяви Зариф пред германското списание „Der Spiegel“ в събота.
„Петролът и банките“ са били лакмусовият тест, според Зариф. Той предупреди, че Техеран може да действа, ако „балансът на даване и получаване бъде разрушен“.
Той поясни, че това не означава задължително, че Иран ще се оттегли от ядреното споразумение. Частично или намалено прилагане на споразумение е още една възможност, според Зариф.
Европейците трябва да решат дали са готови да подплатят с действия своите думи, добави иранският дипломат. Въпросът, според него, е дали Европа ще се предаде на американските искания.
Зариф отхвърли възможността за директни разговори с президента на САЩ Доналд Тръмп. Той заяви, че Иран ще обмисли разговори с Вашингтон единствено, ако той се върне в ядреното споразумение.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Иран ще изпълнява ядреното споразумение, докато това отговаря на интересите му

Мохамад Джавад Зариф: Иран ще изпълнява ядреното споразумение, докато това отговаря на интересите му

15 Септември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че страната му ще продължи да изпълнява условията по споразумението за ядрената си програма, но приоритет за запазването му е възможността да получава доходи от продажбата на петрол, предава ТАСС.
„Приоритет е Иран да може да продава петрол в разумни обеми и да получава печалба. Иран е готов и занапред да спазва споразумението, стига то да съвпада с интересите му. Този въпрос се намира на практическа плоскост, а не на емоционална“, заяви Зариф. Той допълни, че Иран има възможност да реагира, както в рамките на споразумението, така и извън него.
Според министъра „чл. 36 от споразумението позволява то да се изпълнява в съкратен обем, без да се излиза от него“. Същевременно той призова страните от Европа да проявят по-голяма активност за запазването на споразумението. „Европейците и другите страни, подписали споразумението, трябва да предприемат действия, за да компенсират влиянието на американските санкции“, смята той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ ще променят фундаментално икономическите връзки на Иран с всички страни по света

Майк Помпео: САЩ ще променят фундаментално икономическите връзки на Иран с всички страни по света

14 Септември 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Предстоящото влизане в сила на санкциите на САЩ срещу Техеран ще промени фундаментално за всички страни икономическото сътрудничество с Иран. Такова предупреждение направи в петък на кратка пресконференция, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео, цитиран от TACC.
Той се затрудни да изясни дали Вашингтон възнамерява да наложи наказателни мерки срещу ръководството на системата за плащане SWIFT, ако тя продължи да работи с Иран.
"Не съм запознат с конкретно решение за SWIFT", - каза ръководителят на американската дипломация.
"Но не се заблуждавайте – от 4 ноември ще бъде въведен коренно различен набор от правила, които ще важат за всички онези, които считат, че е необходимо да извършват икономически дейности с Ислямска република Иран", - каза Помпео.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: американски съд глоби със 105 милиона долара Иран за нападение с кола бомба от 1996 година

Daily Sabah: американски съд глоби със 105 милиона долара Иран за нападение с кола бомба от 1996 година

11 Септември 2018 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Федералният съд във Вашингтон наложи глоба от 104,7 милиона долара за компенсиране на жертвите и техните семейства, пострадали от нападението с кола-бомба в Саудитска Арабия през 1996 г., отбелязва турският вестник Daily Sabah.
Главният федерален съдия Берил Хауел счита Иран и „Ислямски революционен гвардейски корпус“ за отговорни за експлозиите, убили 19 американски военни. По думите му, 15 други военнослужещи, които са били в комплекс „Хобар тауърс“, и 24 техни роднини може да получат компенсация за нападението, стрелбата и емоционалния стрес.
Адвокатът на ищците Пол Гастон заяви, че клиентите му „са много удовлетворени от решението и с нетърпение очакват събирането на средствата. Правилата на съда им дават някаква справедливост“.
Хауел отхвърли всякакви твърдения за наказателни нарушения, тъй като САЩ не позволяват предявяване на претенции за нападения, извършени преди 2008 г. Съдът е разпоредил компенсации съгласно специален закон на САЩ.
През юни 2001 година 13 членове на „Хизбула“ бяха обвинени от федералния съд в Александрия (щата Вирджиния) за тяхното участие в нападението.
През декември 2006 г. друг федерален съдия във Вашингтон разпореди Иран да плати 254,4 милиона долара на членовете на семействата на 17-мата американци, загинали в нападението. Решението бе взето също в полза на ищците.
През 2015 г. американското правителство създаде за американските граждани фонд за компенсиране на жертвите на държавно спонсорирания тероризъм. Иран бе определен от САЩ като такава през януари 1984 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф към администрацията на Доналд Тръмп: Вземете решение най-накрая

Мохамад Джавад Зариф към администрацията на Доналд Тръмп: Вземете решение най-накрая

9 Септември 2018 | 06:24 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф разкритикува президентската администрация на Доналд Тръмп за непоследователното ѝ поведение, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Иран не прави достатъчно, за да подкрепя Палестина, предава Sputnik.
Зариф написа съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което определи описанието на администрацията на Тръмп на регионалната роля на Иран, като „наистина комично“, посочвайки че докато обвинява Иран за това, че използва ресурсите си да финансира тероризъм в други държави, Белият дом сега твърди, че Иран не влага достатъчно пари във финансова помощ за Палестина, визирайки предишен „туит“ на Тръмп, в който обвинява Иран за „прахосване (на пари) върху тероризъм“.
Реакцията на първия дипломат на Техеран идва, след като неговият американски колега Майк Помпео разкритикува иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей в „Туитър“, след като Хаменей съобщи, че се е съгласил с турския президент Реджеп Тайип Ердоган за това, че палестинските проблеми „не трябва да бъдат пренебрегвани дори за секунда“.
Помпео обвини Иран за това, че са „морално корумпирани“, тъй като финансират тероризъм и даряват само малки суми пари на Агенцията за облекчение и работа към ООН, която работи в Палестина като организация за хуманитарна помощ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ и Индия ще проведат „много подробни“ разговори за прекратяването на вноса на ирански петрол

Reuters: САЩ и Индия ще проведат „много подробни“ разговори за прекратяването на вноса на ирански петрол

6 Септември 2018 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Ню Делхи. САЩ и Индия ще проведат „много подробни разговори“ относно искането на Вашингтон напълно да се прекрати вноса на петрол от Иран в Индия, заяви в четвъртък представител на държавния департамент на САЩ пред журналисти, предава Reuters.
„Искаме от всички наши партньори, не само Индия, да намалят до нула вноса си на петрол от Иран и съм уверен, че това ще бъде част от разговора ни с Индия“, заяви представителят преди началото на разговорите на високо ниво между министрите на външните работи и отбраната на Индия и САЩ.
„Много подробни разговори ще бъдат проведени между САЩ и Индия само по техническите въпроси свързани с прекратяването на доставките и тези разговори ще продължат“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tasnim: Иран заплаши да излезе от ядреното споразумение, ако ЕС не изпълни ангажиментите си до 4 ноември

Tasnim: Иран заплаши да излезе от ядреното споразумение, ако ЕС не изпълни ангажиментите си до 4 ноември

5 Септември 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Заместник-външният министър на Иран Абас Арагчи постави краен срок на Европейския съюз до 4 ноември, за да предприеме мерки за запазване на ядреното споразумение със страната му, предава информационната агенция Tasnim.
„Казахме ясно на европейците, че ако Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) не защитава нашите национални интереси, по-конкретно продажбата на петрол, то ние ще се оттеглим от него“, предупреди Арабгчи, като допълни, че Брюксел има краен срок до 4 ноември. След това каквито и мерки да бъдат предприети, ще бъде твърде късно, алармира иранският дипломат.
„Стига да можем да продаваме петрол, ще бъде от наш интерес да останем в СВПД. Ако и след 4 ноември, когато САЩ ни наложат отново санкции, можем да продаваме петрол, тогава ще обмислим продължаване на работата по плана", поясни Абас Арагчи.
През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му се оттегля от споразумението за ядрената програма на Иран. На 6 август той подписа указ за налагане на санкции върху Техеран.
Останалите държави от СВПД, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, се обявиха против излизането на САЩ от споразумението. Европейският съюз въведе блокиращ механизъм за американските санкции срещу компаниите на страните от Общността, които оперират в Иран.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Япония ще прекрати вноса на ирански петрола заради натиск от САЩ

AFP: Япония ще прекрати вноса на ирански петрола заради натиск от САЩ

3 Септември 2018 | 05:50 | Агенция "Фокус"
Токио. Големите търговци на едро в Япония се подготвят за прекратяването на вноса на суров петрол от Иран през октомври, заради страховете, че Вашингтон ще санкционира държави, които внасят ирански суров петрол, предава AFP, като се позовава на информация на местна медия.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп през месец май обяви, че изтегля страната си от ядреното споразумение с Иран и през изминалия месец започна да възобновява санкции, които блокират други страни от това да търгуват с Иран.
Втората фаза на санкциите, насочени срещу иранската индустрия на суров петрол и банков сектор ще започне на 5 ноевмри.
Япония търси вратичка, която ще ѝ позволи да продължи да внася ирански петрол, но това изглежда малко вероятно, агенция „Jiji Press“ и други местни медии коментират в последните дни.
Като резултат, японските петролни компании се подготвят да прекратят вноса на ирански суров петрол и разглеждат начини за увеличение на петрола от други места, за да покрият недостига, който предстои.
Официално лице от търговското министерство в Токио потвърди в понеделник, че Япония е поставила въпроса за възможност за продължаване на вноса на ирански петрол пред САЩ, но отказа да коментира повече.
Вносителите на петрол също отказаха да потвърдят, че планират прекратяване на иранския внос.
„Казваме от известно време, че ще наблюдаваме правителственото решение (за иранския внос на петрол), но не можем да коментираме повече, тъй като не оповестяваме информация относно индивидуална търговия“, заяви говорител на търговската компания на едро „Showa“ Шел Секию пред AFP в понеделник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Европейските държави трябва да платят цената за ползите от ядреното споразумение с Иран

Мохамад Джавад Зариф: Европейските държави трябва да платят цената за ползите от ядреното споразумение с Иран

1 Септември 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Техеран. Европейските държави трябва да предприемат действия и да са готови да платят цената, за да се радват на ползите от ядреното споразумение с Иран, заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в събота, цитиран от държавната агенция „IRNA“, предава Reuters.
„Време е европейските държави да действат в допълнение с изразяването на политическия си ангажимент. Тези мерки може и да са скъпи, но ако държавите желаят да се радват на ползите и ако вярват, че ядреното споразумение е международно постижение, те трябва да бъдат готови да запазят това постижение“, заяви Зариф.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Хасан Рухани обсъдиха поведението на САЩ на международната сцена

ТАСС: Владимир Путин и Хасан Рухани обсъдиха поведението на САЩ на международната сцена

13 Август 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Актау. Президентът на Руската федерация Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рухани са обсъдили действията на Вашингтон на международната сцена, ситуацията в Сирия и двустранните отношения по време на среща в рамките на Каспийската среща на върха на 12 август, съобщава ТАСС като се позова на думите на говорителя на руския държавен глава Дмитрий Песков.
"Бяха обсъдени ситуацията, свързана с действията на Вашингтон, двустранните отношения между Русия и Иран, засегнат бе и въпросът за Сирия - широк кръг от теми бяха на дневен ред", обясни Песков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турция направи достатъчно, за да нормализира отношенията си със САЩ

Мевлют Чавушоглу: Турция направи достатъчно, за да нормализира отношенията си със САЩ

13 Август 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу подчерта, че страната му вече е направила необходимото, за да нормализира отношенията си със САЩ, предава Sputnik.
„Подкрепяме дипломацията и преговорите, но не е възможно да приемем налагането на допълнителни мита“, подчерта Чавушоглу, коментирайки решението на американския президент да удвои тарифите за внос на стомана и алуминий от Турция.
Първият дипломат на Анкара бе категоричен, че САЩ трябва да разберат, че няма да постигнат положителни резултати като отправят заплахи към Турция. Същевременно Чавушоглу призова Вашингтон да „остане лоялен към връзките, основаващи се на традиционното приятелство и съюза в НАТО“.
По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган също отбеляза, че решението на американския президент Доналд Тръмп да удвои тарифите за внос на металите е в противоречие с правилата на Световната търговска организация (СТО).
Отношенията между Вашингтон и Анкара се обтегнаха във връзка със случая с американския пастор Андрю Брънсън, арестуван през 2016 г. след неуспешния опит за държавен преврат, и обвинен по-късно от турските власти в тероризъм и шпионаж. В края на юли тази година той бе освободен от затвора и поставен под домашен арест. САЩ са убедени, че задържането му е неоснователно и незаконно, в отговор на което наложи санкции на Турция. В отговор Анкара обеща да замрази активите на американски представители в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аятолах Али Хаменей: Проблемите на Иран са вътрешни, не външни

Аятолах Али Хаменей: Проблемите на Иран са вътрешни, не външни

13 Август 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Техеран. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей направи изявление, в което подчерта, че икономическите проблеми на страната са резултат от лошото управление, а не от американския натиск, предава AFP.
„Икономическите експерти и много длъжностни лица смятат, че причината за този проблем не е чужд, а вътрешен. Не че санкциите нямат въздействие, но основният фактор е как ще се справим с тях", подчерта Хаменей в реч в Техеран, според съобщения, публикувани на официалната му страница в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express:  Иранците обвиняват върховния лидер Али Хаменей за кризата в страната

Daily Express: Иранците обвиняват върховния лидер Али Хаменей за кризата в страната

13 Август 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранците обвиняват върховния лидер Али Хаменей за кризата в страната, пише британският вестник Daily Express. Протестиращите в Иран насочиха яростта си срещу собствените си лидери, на фона на ескалацията на инфлацията, високата безработица и спадналия реал, като обвиниха американския президент Доналд Тръмп, след като санкциите на Вашингтон започнаха да се усещат .
Демонстрантите излязоха на улиците на Техеран миналата седмица, за да изразят гнева си от иранската администрация, като критикуват правителството за "широко разпространената корупция, растящата инфлация и несправедливостта".
Мурад, електротехник от Техеран, заяви: "Иран се опитва да каже, че Тръмп стои зад всичките ни нещастия, но за това е виновен само Хаменей.
"Хората гледат някои от великолепните къщи и вили и начина на живот на малцинство на върха и се чудят как са успели да получат това, когато мнозинството е толкова зле".
Той твърдо заяви, че иранците вече не "обвиняват президента на чужда страна", а вместо това насочват гнева си към собствената си администрация.
Посочвайки неравенството в страната, той добави: "Иран е много богата държава, но нашето правителство изглежда е по-загрижено за благоденствието на неиранците в арабския свят".
Той отбеляза, че икономическите проблеми на Иран вероятно нямат нищо общо с подновените американски санкции, като посочи, че те "едва започнаха".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Разделянето на Каспийско море е крупна победа за Русия

„Взгляд“ : Разделянето на Каспийско море е крупна победа за Русия

13 Август 2018 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Актау. Разделянето на Каспийско море е крупна победа за Русия, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Подписването на Конвенцията на Каспийско море - е голяма победа за Москва, тъй като Русия има възможност не само безопасно да разработва нефтените и газови находища на Каспийско море, но също така и да бъде в състояние да реализира плановете си за Близкия изток, пише изданието.
След разпадането на Съветския съюз петте държави започнаха да спорят за ресурсите , което възпрепятстваше развитието на нефтените и газовите находища. Това е много богат регион: каспийските резерви на природен газ и нефт се оценяват на 7 трилиона кубически метра и 20 милиарда барела съответно.
От всички тези ресурси и пари "някои от тези страни" се нуждаят особено много, тъй като икономиките им "не са в най-добро състояние". Споразумението ще отвори пътя за инвестиции в бъдещи инфраструктурни проекти - по-специално големите петролни и газови полета в Туркменистан, и връзката им с най-големите потребители на тези ресурси, които, разбира се, са на запад - в Европа.
Всичко това се случи на фона на оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран, която, разбира се, поставя в дневния ред въпроса за налагане на допълнителни санкции срещу тази страна. Русия наскоро се изправи пред по-строги санкции в новия пакет от санкции , отбелязва изданието.
Сега иранските и руските лидери могат да представят този договор на своите граждани и на други страни от Каспийския регион, като „съгласие на приятели", която има "важно икономическо, стратегическо и политическо значение" за региона и Близкия изток.
Решаващата победа на Русия, обаче е клаузата забраняваща разполагането на чужди войски в Каспийско море, което остава на разположението на войските на петте страни – Русия, Иран, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан.
"Каспийско море - основен стратегически елемент от гледна точка на петролни и газови ресурси, но също така и най-важният елемент по-амбициозната стратегия на Русия и отношенията си с Иран в региона",заключва изданието.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Посланикът на САЩ в Лондон призова Великобритания да излезе от ядрената сделка с Иран

The Hill: Посланикът на САЩ в Лондон призова Великобритания да излезе от ядрената сделка с Иран

12 Август 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. САЩ призоваха Великобритания да се оттегли от ядрената сделка с Иран и вместо това да се присъедини към САЩ в оказването на натиск над Техеран, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
Американският посланик в Лондон Робърт Ууд Джонсън написа в неделното издание на британския вестник The Telegraph, че „Иран е станал по смел“ след подписването на сделката от времето на президента Барак Обама, отбелязва изданието.
„Ясно е, че опасността от Иран не е изчезнала с постигането на сделката“, е написал Джонсън. „Вместо да стане по-отговорен член на международната общност, както се надявахме, Иран стана по-смел“.
„Време е да се откажем от провалената сделка от 2015 година“, продължи дипломатът. „Призоваваме глобална Великобритания да използва значителната си дипломатическа сила и влияние и да се присъедини към нас в координирана глобална кампания за постигане на истински всеобхватно споразумение“.
Вестникът отбелязва, че коментарът на американския посланик идва няколко дни, след като британският министър за Близкия Изток Алистър Бърт заяви, че Лондон няма да се присъедини към санкциите на Вашингтон срещу Иран.
По думите на британския министър, Обединеното кралство остава отворено за дискусии със САЩ за справяне с общите опасения спрямо Техеран, но ядрената сделка е интегрална за регионалната сигурност на Великобритания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Прикаспийските страни потвърдиха намерението за защита на иранското ядрено споразумение

ТАСС: Прикаспийските страни потвърдиха намерението за защита на иранското ядрено споразумение

12 Август 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Актау. Лидерите на прикаспийските държави потвърдиха намерението си да защитят ядреното споразумение с Иран, заяви президентът на страната Хасан Роухани, цитиран от ТАСС.
„Много е удовлетворяващо, че каспийските страни не преустановяват търговско-икономическото си сътрудничество и взаимодействие в съответствие с едностранните действия, които предприемат някои отделни страни“, заяви той.
„Каспийските държави открито защитават ядреното споразумение като ценен международен договор“, добави Роухани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нурсултан Назарбаев: Конвенцията за статута на Каспийско море показва стремежа на страните за сътрудничество

Нурсултан Назарбаев: Конвенцията за статута на Каспийско море показва стремежа на страните за сътрудничество

12 Август 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Актау. Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев в неделя заяви, след края на петата среща на върха на страните с излаз на Каспийско море, че приемането на Конвенция за правния статут на морския басейн свидетелства за стремежа на страните в региона за тясно сътрудничество, предава ТАСС.
„Искам да отбележа, че приемането на Конвенция за правния статут на Каспийско море и подписването на редица документи – това е свидетелство за приятелските отношения между прикаспийските държави, както и нашият стремеж към тясно сътрудничество и координация в грижата за нашето общо море. Искрено благодаря на президентите, моите колеги, на всички страни, на специалната работна група за разработване на Конвенцията за правния статут на Каспийско море за това, че свършиха изключително много работа“, заяви Назарбаев.
Той отбеляза, че без някой от присъстващите участници, тази работа никога нямаше да постигне настоящия си успех.
„Уверен съм, че резултатите от срещата на върха в Актау ще направят достоен принос в напредъка на нашето многостранно сътрудничество в Каспийско море. За това вече са налични всички необходими условия, най-вече нашата обща добра воля. Пред нас стои сериозна практическа работа върху всички сектори. От своя страна Казахстан е готов за взаимодействие с всички каспийски съседи и ще продължи да развива конструктивни отношения базирани на откритост, равенство, взаимна изгода и доверие“, подчерта казахстанският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: Конвенцията за Каспийско море не установява разграничителните линии в самото море

Хасан Роухани: Конвенцията за Каспийско море не установява разграничителните линии в самото море

12 Август 2018 | 13:54 | Агенция "Фокус"
Актау. Конвенцията за правния статут на Каспийско море не установява окончателните разграничителни линии в самото море, заради което е необходимо да се продължат преговорите по този въпрос, заяви президентът на Иран Хасан Роухани, говорейки след края на петата среща на върха на прикаспийските държави в казахстанския град Актау, предава ТАСС.
„Преговорите върху споразумението, в частност областта на разграничаването и определянето на директните линии, трябва да бъде продължено, за да бъдат постигнати споразумения в съответните области чрез взаимно разбиране и конструктивно взаимодействие“, заяви той.
„Освен това, крайното приемане на конвенцията зависи от преминаването на законовите процедури за ратификации в прикаспийските страни“, добави Роухани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Каспийските държави подписаха конвенция за правния статут на Каспийско море

AFP: Каспийските държави подписаха конвенция за правния статут на Каспийско море

12 Август 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Актау. Лидерите на петте държави с излаз на Каспийско море подписаха знаково споразумение за правния статут на морския басейн в неделя в казахстанския град Актау, предава AFP.
Лидерите на Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан подписаха споразумение за статута на Каспийско море, което е оспорвано от времето на разпада на Съветския съюз.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Иран разкритикува решението на Доналд Тръмп за удвояване на санкциите върху Турция

Anadolu Agency: Иран разкритикува решението на Доналд Тръмп за удвояване на санкциите върху Турция

12 Август 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Техеран. Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми в събота разкритикува решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи допълнителни мита върху Турция, предава Anadolu Agency.
Касеми заяви, че Турция и турският народ могат да успеят срещу външния натиск. „Волята на народите не може да бъде променена от тормоза и заплахите“, заяви Касеми пред иранската телевизия, изтъквайки значението на сътрудничеството между страните в региона.
Коментарите на Касеми последваха тези на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който заяви: „Тържествуването на Тръмп в налагането на икономическо страдание върху своя съюзник в НАТО Турция е срамно. САЩ трябва да излекуват привързаността си към санкциите и тормоза, в противен случай целият свят ще се обедини – отвъд вербалните порицания – за да ги принудят да го направят“.
„Заставали сме редом до наши съседи и сега ще го направим отново“, написа Зариф в официалния си профил в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лидерите на каспийската „петорка“ започнаха заседанието на срещата в Актау

ТАСС: Лидерите на каспийската „петорка“ започнаха заседанието на срещата в Актау

12 Август 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Актау. Петата среща на върха на страните с излаз на Каспийско море започна своята работа в казахстанския град Актау, намиращ се на каспийския бряг, предаде кореспондент на ТАСС от мястото на събитието.
Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, в рамките на официална церемония посрещна държавните глави на страните участници в срещата – иранския президент Хасан Роухани, президента на Азербайджан Илхам Алиев и президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов.
След церемонията по посрещането, държавните глави на страните от „каспийската петорка“, придружени от своите делегации, са влезнали в залата за заседания, където започва петата Каспийска среща на върха.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ призоваха Великобритания да се откажат от ядреното споразумение с Иран

Reuters: САЩ призоваха Великобритания да се откажат от ядреното споразумение с Иран

12 Август 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. В неделя САЩ призоваха Великобритания да се откажат от подкрепата си за ядреното споразумение с Иран и вместо това да се присъединят към Вашингтон в противопоставянето на глобалната заплаха, която представлява Техеран, предава Reuters.
Посланикът на САЩ във Великобритания Уди Джонсън критикува Техеран за това, че финансира „прокси войни и подривни дейности“ вместо да инвестира в икономиката си. Според него Иран трябва да направи осезаеми и постоянни промени, за да започне да се държи като нормална държава.
„Дотогава, Америка ще повишава натиска и ние желаем Великобритания на наша страна“, написа Джонсън в британския вестник „Sunday Telegraph“.
„Време е да продължим напред и да изоставим проваленото споразумение от 2015 година. Молим глобална Великобритания да използва значителната си дипломатическа сила и влияние и да се присъедини към нас, докато водим организирани глобални усилия към едно искрено обхватно споразумение“, пише Джонсън.
Запитани за статията на Джонсън, от британското външно министерство направиха препратка към коментарите на министъра за Близкия изток Алистър Бърт, който през миналата седмица отхвърли варианта Великобритания да се присъедини към САЩ.
Бърт заяви, че споразумението е важна част от регионалната сигурност и че заедно с ЕС, правителството се опитва да защити британските компании от американските санкции, когато се занимава с Иран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Актау се открива петата Каспийска среща на върха

ТАСС: В Актау се открива петата Каспийска среща на върха

12 Август 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
Актау. Казахстанският град Актау приема участниците на петата Каспийска среща на върха, чието начало е в 13:00 часа местно време (11:00 часа българско време), предава ТАСС.
Домакинът на срещата, президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, пристигна в града по-рано, за да се увери в готовността за провеждане на срещата. Лидерите на другите страни от каспийската „петорка“ – Русия, Туркменистан, Иран и Азербайджан – пристигнаха в Актау в неделя сутринта.
Новата сграда на „Асамблеята на народа на Казахстан“, намираща се в северната част на града, беше избрана за главното място за провеждане на срещата.
Журналистите нямат съмнение в подписването на Конвенция за правния статут на Каспийско море, но съществуват въпроси, касаещи части от нея. На първо място стои въпросът как ще бъдат адресирани споровете около очертаването на морското дъно в южната част на Каспийско море, претенции към което имат Иран, Туркменистан и Азербайджан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Ирак прекрати търговията си с Иран в долари заради санкциите

Anadolu Agency: Ирак прекрати търговията си с Иран в долари заради санкциите

12 Август 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Багдад. Ирак е прекратил търговията си с Иран в щатски долари, след като Вашингтон наложи икономически санкции върху Техеран, съобщиха от централната банка на страната в събота, предава Anadolu Agency.
Централната банка на Ирак е информирала всички банки в страната, че използването на долари с ирански банки е забранено.
„Докато има санкции върху Иран ще бъде трудно да се запазят търговските отношения (с Иран)“, заяви говорителят на иракското правителство Саад ал-Хадити.
Нови методи ще бъдат приложени, за да се олекотят ефектите от санкциите върху търговията, поясни говорителят.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: „Не може и да става на въпрос“ за американски военни бази в Каспийско море, заяви външният министър на Казахстан

Sputnik: „Не може и да става на въпрос“ за американски военни бази в Каспийско море, заяви външният министър на Казахстан

12 Август 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Актау. „Не може и да става на въпрос“ за установяването на американски военни бази в Каспийско море, заяви министърът на външните работи на Казахстан Кайрат Абдрахманов пред Sputnik.
„Някои представители на руските медии и експертни общности нямат ясно схващане за реалните факти относно превозването на американски невоенни стоки през Казахстан… Става въпрос за търговско железопътно транспортиране на несмъртоносни товари през Казахстан, за да се продължат операциите за подкрепа на афганистанското правителство, което е нужно на цялата международна общност… Естествено, не може да става на въпрос за каквито и да е военни бази в Каспийско море“, заяви Абдрахманов.
Външният министър добави, че маршрутът преминава през територията на още няколко държави и същият товар се пренася през руска, казахстанска и узбекистанска територия в периода 2010 – 2015 година.
„Всички правила и условия (в американско-казахстанското споразумение) са същите като споразумението, което беше в сила между Русия и САЩ. Това няма нищо общо с установяването на американски военни бази или такива на която и да е друга държава в Каспийско море“, заяви министърът.
Интересите на всички държави с излаз на Каспийско море ще бъдат взети на предвид по време на конвенцията за законния статут на морския басейн, включително и правата за поставяне на тръбопроводи и използването на природни ресурси, поясни той.
„Конвенцията има предвид интересите на всички страни по отношение на суверенните им права за използването на природните ресурси, както и поставянето на подводни кабели и тръбопроводи“, заяви Абдрахманов.
В неделя лидерите на страните с излаз на Каспийско море – Азербайджан, Иран, Казахстан, Русия и Туркменистан – ще се срещнат в северозападния казахстански град Актау, за да подпишат споразумение за Каспийско море.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран е получил първата партида обогатен уран от Русия съгласно споразумението

РИА Новости: Иран е получил първата партида обогатен уран от Русия съгласно споразумението

12 Август 2018 | 04:51 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран е получил първата партида обогатен уран от Русия съгласно ядреното споразумение, съобщи официалния представител на Организацията по атомна енергия Бехруз Камалванди пред изданието Fars News, цитиран от РИА Новости.
Според него, след подписването на споразумението, иранската страна спря производството на 20% обогатено ядрено гориво и изнесе излишъка си в Русия в размер на около десет партиди. В същото време Камалванди отбеляза, че Техеран вече е получил първата партида преди около седем месеца.
"Всяка от тези партиди може да се използва за една година, затова разполагаме с 20% обогатено гориво за ядрения изследователски реактор в Техеран най-малко за седем до осем години", заяви представителят на организацията, цитиран от Fars News.
Той също така каза, че Иран се съгласява да спре производството на обогатен уран, при условие че ядреното гориво за страната ще бъде осигурено от чужбина.
"Ако ядрената сделка остане в сила, други страни трябва да ни продават гориво, но ако споразумението бъде нарушено, няма да имаме пречки за самостоятелното производството на гориво, обогатено на 20%", добави Камалванди.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иранският външен министър отхвърли възможността за среща с представители на САЩ в кулоарите на Общото събрание на ООН

Reuters: Иранският външен министър отхвърли възможността за среща с представители на САЩ в кулоарите на Общото събрание на ООН

11 Август 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че няма планирани срещи с официални представители на САЩ, включително и с колегата си Майк Помпео, по време на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН, която ще се проведе от 25 до 1 октомври, предава Reuters, като се позовава на изявление на първия дипломат на Техеран пред информационната агенция Tasnim.
Запитан за вероятността да се срещне с представители на САЩ, включително с Помпео, в кулоарите на Общото събрание на ООН, Зариф отвърна: „Няма планирана подобна среща. Ние многократно сме обявявали нашата позиция".
Иранският президент Хасан Рухани отхвърли поканата на САЩ за преговори без предварителни условия, отправена миналия понеделник, часове преди Вашингтон да наложи нови санкции в съответствие с решението на президента Доналд Тръмп да се откаже от споразумение за ядрената програма на Техеран.
Зариф отхвърли категорично информацията, че САЩ са предали съобщение на Иран чрез посредник в лицето на Оман. „Няма такова съобщение“, подчерта Зариф.
По-рано тази седмица първият дипломат на Техеран припомни, че в миналото Оман и Швейцария са били посредници в преговорите със САЩ миналото, но в момента не се водят преки или косвени разговори с Вашингтон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Санкциите срещу Иран нарушават резолюцията на Съвета за сигурност

The Guardian: Санкциите срещу Иран нарушават резолюцията на Съвета за сигурност

9 Август 2018 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Санкциите срещу Иран нарушават резолюцията на Съвета за сигурност номер 2231, каза иранският посланик в ООН, цитиран от The Guardian.
САЩ пишат история не само като нарушават резолюцията на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, която гласуваха преди три години, но и като санкционират държави, които се придържат към същата резолюция, заяви иранският посланик в ООН.
Голамали Хошру твърди в коментар, публикуван от вестника , че чрез отмяна на многостранна ядрена сделка за 2015 г. и налагане на нови санкции на чуждестранни компании, които правят бизнес с Иран, администрацията на американския президент Доналд Тръмп" също се оттегля от резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН.
Резолюцията, приета единодушно шест дни след подписването на ядрената сделка във Виена, призова държавите-членки на ООН да се въздържат от "действия, които подкопават изпълнението на ангажиментите" съгласно Виенското споразумение, известно като Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA).
Новите санкции на САЩ, наложени във вторник, са насочени към достъпа на Иран до долари и възможността му да търгува със злато и други благородни метали. Доналд Тръмп заяви, че те са "най-хапещите санкции, наложени някога" и предупреди, че през ноември санкциите ще "стигнат до още едно ниво" с ембарго върху иранския петрол и санкциите върху иранските банки.
ЕС възобнови законодателството, целящо да изолира европейските компании, които правят бизнес с Иран от санкциите на САЩ, като ги инструктира да не спазват исканията на Вашингтон и да предоставят механизъм за съдимост на САЩ в европейските съдилища.
Обаче статутът на блокиране на ЕС е малко вероятно да направи много, за да предотврати изтичането на европейски инвестиции от Иран, предизвикано от фирми, загрижени от загубата на достъп до американските парични пазари. Трапските тактики задълбочиха вече сериозната икономическа криза в Иран, подхранвайки протестите в страната.
"За първи път в историята на Организацията на обединените нации Съединените щати - постоянен член на Съвета за сигурност с право на вето - се занимават със санкциониране на нации в целия свят; не за нарушаване на резолюцията на Съвета за сигурност, а за спазването му ", пише Хошру.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Планът на САЩ да спрат износа на петрол от Иран няма да бъде успешен

Мохамад Джавад Зариф: Планът на САЩ да спрат износа на петрол от Иран няма да бъде успешен

8 Август 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Техеран. Планът на САЩ да спрат износа на петрол от Иран няма да бъде успешен. Това увери министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф пред местен вестник, предава Rеuters.
В предходните семици американски официални лица обявиха, че ще се стремят да окажат натиск върху държавите да се откажат от вноса на петрол от Иран в опит да принудят Техеран да прекрати своята ядрена програма и участието си в регионалните конфликти в Сирия и Ирак.
„Ако американците искат да си запазят тази опростенческа и невъзможна идея, те трябва да знаят и последиците от нея. Те не могат да очакват, че Иран няма да изнася петрол, а други ще изнасят“, подчерта Зариф.
Президентът Хасан Рухани намекна миналия месец, че Иран може да блокира Ормузкия проток - голям петролен корабоплавателен маршрут, ако САЩ се опитат да спрат износа на петрол от ислямската република. В отговор лидерът на Белия дом предупреди, че Иран може да понесе сериозни последици, ако заплашва САЩ.
„Американците създадоха военна стая срещу Иран. Не можем да си позволим да се конфронтираме с Америка, като паднем в капана на тази военна стая и играейки на тяхното бойно поле“, категоричен бе първият дипломат на Техеран.
Миналия месец Доналд Тръмп предложи да се срещне с лидерите на Иран. Мохамад Джавад Зариф каза, че в миналото Оман и Швейцария са били медиатори в диалога със САЩ, но уточни, че сега не се провеждат директни или индиректни преговори с Вашингтон.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Вече никой не вярва на Америка

Мохамад Джавад Зариф: Вече никой не вярва на Америка

8 Август 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф призна, че му е трудно да си представи провеждането на нови преговори със САЩ, които са загубили доверието на света с колебливото си взимане на решения, предава AFP.
„Представете си да преговаряме сега - как можем да им се доверим? Америка постоянно се лакатушка, така че вече никой не й вярва“, коментира Зариф пред репортери на държавния телевизионен оператор IRINN.
Първият дипломат на Техеран направи изявлението си ден, след като влязоха в сила новите санкциите на Вашингтон срещу страната му. Президентът на САЩ Доналд Тръмп по-рано увери, че иска да разговаря с Иран за ново споразумение, което да регламентира „злокачественото поведение" на Техеран в региона. Предложението му обаче бе отхвърлено от Иран.
„Този път има голяма разлика. Преди никой да не подкрепяше, но сега всички страни по света са с нас", подчерта Зариф.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Хайко Маас предупреждава: Изолирането на Иран може да даде тласък на радикалните и фундаменталистки сили

FAZ: Хайко Маас предупреждава: Изолирането на Иран може да даде тласък на радикалните и фундаменталистки сили

8 Август 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Темата за санкциите на САЩ срещу Иран и последиците от решението на Вашингтон да ги наложи продължават да ангажират вниманието на медиите, включително в Германия, която е един от най-големите инвеститори в близкоизточната република. Във водеща статия, публикувана в сряда, 8 август, националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung привежда коментар на първия дипломат на Берлин по въпроса за американските рестрикции.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас (ГСДП) предупреди, че изолирането на Иран може да даде тласък на фундаменталистките сили и поради тази причина европейците трябва да продължават да се застъпват за прилагането поне на икономическите аспекти на споразумението за ядрената програма на Техеран.
След влизането в сила на американските санкции срещу Иран, регионът може да бъде изправен пред запалаха от задълбочаване на конфликтите и размириците. „Все още вярваме, че отказът от ядреното споразумение с Иран е грешка“, привежда изданието думите на германския министър.
Споразумението не е перфектно, но със сигурност по-добро от липсата на такова. „Ескалацията ще бъде изключително опасна", подчерта министърът на външните работи на Германия.
От редакцията не пропускат да приведат аргументите на Маас в полза на сделката. „Ние се борим за споразумението, защото то служи и на нашите интереси в областта на сигурността, като създава сигурност и прозрачност в региона", обясни ръководителят на германската дипломация. В края на краищата Иран е в „задния двор“ на Европа. „Всеки, който се надява за" промяна на режима, трябва да помни, че това, което ще последва, може да ни създаде много по-големи проблеми. Изолирането на Иран може да даде тласък на радикалните и фундаменталистки сили", алармира Маас.
Германският социалдемократ е категоричен, че поради тези причини европейците трябва да останат ангажирани с икономическите аспекти на споразумението.
Споразумението, сключено през 2015 г., има за цел да предотврати развитието на иранска атомна бомба. В замяна на това Западът трябва да премахне санкциите, като направи възможни инвестициите в Иран. Според Маас много ключов въпрос ще бъде този за това дали Иран ще може да продава петрол. „Хаос в Иран – какъвто видяхме в Ирак или Либия - би дестабилизирал размирния регион още повече", увери Маас.
Американският президент Доналд Тръмп възстанови спорните санкции във вторник. Брюксел се противопостави на решението му и обяви мерки, чрез които ще се опита да защити европейските компании и да запази ядреното споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайдер ал Абади: Ирак е против санкциите срещу Иран, но ще ги спазва

Хайдер ал Абади: Ирак е против санкциите срещу Иран, но ще ги спазва

8 Август 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Багдад. Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади заяви, че не е съгласен със санкциите, въведени от САЩ срещу Иран, но въпреки това отбеляза, че ще ги съблюдава, защото това е в интерес на страната му, предава Regnum.
„Като цяло сме против санкции, защото те не преобразуват режимите, а нанасят щети на обществото. Смятаме санкциите за стратегическа грешка, но ние ще ги съблюдаваме за защита на интересите на нашия народ“, отбелязва Абади.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп въведе санкции по отношение на Иран, което предизвика рязка критика от страна на международната общност, включително и от най-близките съюзници на Вашингтон по НАТО.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Светът се умори от едностранните действия на САЩ

Мохамад Джавад Зариф: Светът се умори от едностранните действия на САЩ

7 Август 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
Техеран. Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви, че светът се е уморил от едностранния подход на САЩ по различните въпроси, предава ТАСС.
„Гневът няма да промени факта, че на света му дойде до гуша от едностранните действия на САЩ. Прекратяването на търговията на САЩ и унищожаването на 100 хил. американски работни места е нещо прекрасно за нас, но светът няма да последва импулсивната диктатура на президента на САЩ Доналд Тръмп от профила му в „Туитър“. Питайте ЕС, Русия, Китай и десетките други наши търговски партньори“, заяви Зариф.
През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви за излизането от Съвместния всеобхващащ план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма и обеща не само да върне старите, но и да въведе нови санкции по отношение на Ислямската република. Той увери, че Вашингтон е готов да сключи ново споразумение вместо СВПД, но при това САЩ издигнаха на Иран неизпълними условия.
Първата част от санкции на САЩ възобновиха действието си в нощта срещу вторник. Тези ограничителни мерки обхващат автомобилостроителния сектор на Иран и покупко-продажбата на метали. Останалите санкции ще влязат в сила на 5 ноември.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Иран заявиха, че действията на Доналд Тръмп нанасят вреда на безопасността в региона

ТАСС: В Иран заявиха, че действията на Доналд Тръмп нанасят вреда на безопасността в региона

7 Август 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Техеран. Действията на президента на САЩ Доналд Тръмп подриват безопасността в региона, заяви говорителят на меджлиса (иранският парламент) Али Лариджани, цитиран от телевизионният канал „Ал Маядеен“, предава ТАСС.
„Действията, които предприе Тръмп, нанасят вреда на безопасността в региона. Той се придържа към враждебен курс, който няма да остане без отговор“, подчерта Лариджани.
Първият пакет от санкции на САЩ върху Иран бяха възобновени в нощта на понеделник срещу вторник. Ограничителните мерки обхващат, в частност, автомобилостроителният сектор на Иран и покупко-продажбата на злато и редица метали. Втората част от санкциите ще влязат в сила на 5 ноември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия изрази „разочарование“ от възстановяването на американските санкции срещу Иран

ТАСС: МВнР на Русия изрази „разочарование“ от възстановяването на американските санкции срещу Иран

7 Август 2018 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Възстановяването на американските санкции срещу Иран е насочено към сриването на ядрената сделка и предизвиква дълбокото разочарование на Москва. Това се казва в разпространен от Министерството на външните работи на Руската федерация коментар, предава TACC.
„Дълбоко разочаровани сме от стъпките на САЩ по възстановяването на санкциите срещу Иран. Налагането на първия пакет от американски рестрикции е насочено към срив на изпълнението на Съвместния всеобхватен план за действие, от който Вашингтон излезе едностранно на 8 май. Това е ярък пример за продължаващата практика на Вашингтон да нарушава резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, да нарушава международното право“, се казва в разпространения текст.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп отправи предупреждения към страните, развиващи бизнес с Иран

AFP: Доналд Тръмп отправи предупреждения към страните, развиващи бизнес с Иран

7 Август 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отправи предупреждения към страните да не развиват бизнес отношение с Иран, подчертавайки, че последните санкции, наложени от Вашингтон на Техеран, са „най-хапещите“, предава AFP.
„Санкциите срещу Иран са официално в сила, това са най-хапещите санкции, налагани някога, а през ноември те ще бъдат затегнати още", написа Тръмп в сутрешния си туит. „Всеки, който прави бизнес с Иран, няма да прави бизнес със САЩ. Искам глобален мир, нищо по-малко", допълни американският президент.
Санкциите, възобновени във вторник, са насочени срещу достъпа до американски банкноти и ключови отрасли като автомобили и килими, но те едва ли ще предизвикат непосредствени икономически сътресения в Иран, коментира агенцията.
Пазарите на Иран всъщност бяха сравнително високи, като рейлът се засили с 20% от неделя, след като правителството отпусна валутните правила и позволи неограничен, безмитен внос на злато и валута.
Но втората порция санкции, влизаща в сила на 5 ноември, обхваща жизненоважния петролен сектор на Иран и може да нанесат значителни щети на икономиката му, дори ако ключови клиенти като Китай, Индия и Турция откажат да намалят доставките от Техеран.
Неодобрението на Тръмп към ядрената сделка стана ясно още в предизборната му кампания, а на 8 май тази година той пое ангажимент да изтегли САЩ от международното споразумение. Лидерът на Вашингтон взе решението, въпреки настояванията на другите страни по сделката - Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и ЕС – САЩ да не се отказват от пакта, целящ да блокира опитите на Иран за разработване на ядрено оръжие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ЕС въвежда правила, отменящи в действията на САЩ срещу Иран

РИА Новости: ЕС въвежда правила, отменящи в действията на САЩ срещу Иран

7 Август 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще въведе в действие от днес, 7 август, законодателство, отменящо на територията на ЕС действието на извънтериториалните санкции на САЩ по отношение на Иран, предава РИА Новости.
„Поради това, че първата серия отново въвеждани от САЩ санкции по отношение на Иран влизат в сила, в действие влиза и обновеният Блокиращ статут на ЕС, за смекчаването на влиянието върху интересите на компаниите на Съюза, водещи законен бизнес с Иран“, пише в официално заявление на ЕК. Става дума за обновения статут от 1996 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в началото на май, че Вашингтон се оттегля от споразумение с Иран за ядрената програма. Той докладва за възстановяването на всички санкции срещу Техеран, включително и за второстепенните, т.е. по отношение на други страни, които осъществяват бизнес с Иран.
Актуализирането на Устава на блокирането е част от подкрепата на ЕС за изпълнението на ядрената сделка с Иран, търговските и икономически отношения със страната.
Актуализираният Устав за блокиране ще забрани на жителите и фирмите от ЕС да следят съответните извънтериториални санкции на Съединените щати.
Тези правила също така анулират на територията на ЕС съдебните решения на чуждестранни съдилища, произтичащи от тези санкции на САЩ, свидетелстват материалите на ЕК.
Статутът ще позволи на жителите и фирмите в Съюза да поискат чрез съдилищата на страните от ЕС обезщетение за щети от такива санкции от физически лица и фирми, които са ги наложили.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Президентът на Иран приветства реакцията на Европа спрямо антииранските санкции

Regnum: Президентът на Иран приветства реакцията на Европа спрямо антииранските санкции

7 Август 2018 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани приветства позициите, които страните от Европейския съюз заеха по отношение на антииранските санкции на САЩ, предава Regnum.
„Европа се противопоставя на действията на САЩ срещу Иран, въпреки че продължително време бе верен съюзник на Вашингтон“, заяви Роухани. Той допълни, че Техеран очаква от ЕС решения по иранската ядрена програма.
Според него на Вашингтон не трябва да се вярва, когато говори за евентуално подновяване на преговорите с Техеран.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Джон Болтън заяви, че САЩ не искат промяна на режима в Иран

Politico: Джон Болтън заяви, че САЩ не искат промяна на режима в Иран

6 Август 2018 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън заяви, че президентската администрация на Тръмп не иска промяна в режима на Иран, въпреки, че отново налага санкциите срещу Ислямската република, които бяха свалени от администрацията на неговия предшественик Барак Обама в рамките на ядреното споразумение от 2015 г., предава Politico.
„Нашата политика не е смяна на режима“, заяви Болтън. „Искаме да упражним безпрецедентен натиск спрямо правителството на Иран, за да променим поведението му. За момента не показват, че са готови за това“, уточни той.
Същевременно съветникът уточни, че протестите в Иран с призиви за реформи „отразяват дългогодишната съпротива в Иран срещу режима“ и „не се дължат на повторното налагане на американските санкции“. „Правителството е на клатеща се основа. Реалният въпрос е дали Корпусът на стражите на Ислямската революция и аятоласите са готови да използват сила срещу собствения си народ“, допълни той.
Болтън заяви, че САЩ ще продължат да се съсредоточават Иран никога да не получи ядрено оръжие и негови носители.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: Въпреки действията на САЩ, ядреното споразумение с Иран трябва да бъде запазено

ООН: Въпреки действията на САЩ, ядреното споразумение с Иран трябва да бъде запазено

6 Август 2018 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. ООН се обърна към страните участнички в Съвместния всеобхващащ план за действие, по-известен като иранското ядрено споразумение, да съблюдават условията му, въпреки началото на действието на антииранските санкции на САЩ, предава Regnum.
„Ще изучим влиянието на новите санкции върху ситуацията, но на нас вече ни е ясна важността от продължаването на съблюдаването от страна на Иран и другите участници в споразумението на поетите по-рано задължения, независимо от случващото се“, заяви прессекретарят на ООН Фархан Хак. Той отбеляза, че ООН продължава да уточнява споразумението като „дипломатическо постижение и изразява поддръжка към всички страни-членки“, макар и да не може да оказва влияние върху позицията на отделните страни.
НА 6 август в сила влизат антииранските санкции на САЩ, които Вашингтон възстанови, излизайки от многостранната ядрена сделка с Иран.
ЕС вече заяви, че ще блокира действието на санкциите, въведени от САЩ срещу Иран и както и преди ще съблюдава условията на иранската ядрена сделка.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: САЩ ще съжаляват за връщането на санкциите по отношение на Иран

Хасан Роухани: САЩ ще съжаляват за връщането на санкциите по отношение на Иран

6 Август 2018 | 22:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани предупреди Вашингтон за последствията от възобновяването на санкциите по отношение на страната му, предава ТАСС.
„САЩ ще съжаляват за въведените санкции срещу Иран“, заяви Роухани в обръщение към нацията, призовавайки народа „към единство пред лицето на икономическите трудности“. Той не уточни какви може да са последващите ответни мерки.
„Въпреки санкциите, ще покажем на света, че държим на своята дума и изпълняваме задълженията, дадени в международните договори“, допълни Роухани. Едновременно с това той отбеляза за безсмислени преговорите с неговия американски колега Доналд Тръмп след решението на Вашингтон за частично връщане на санкциите по отношение на Техеран. Според него призивите за преки преговори целят „създаването на разкол в Иран в полза на САЩ“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: САЩ водят „психологическа война“ срещу Иран

Хасан Роухани: САЩ водят „психологическа война“ срещу Иран

6 Август 2018 | 21:16 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че САЩ са започнали „психологическа война“ срещу Иран по време на телевизионна реч в понеделник преди влизането в сила на американските санкции срещу Техеран, предава AFP.
„Те искат да започнат психологическа война срещу иранския народ и да създадат разделение сред хората“, подчерта държавният глава.
„Преговори със санкции нямат смисъл. Те налагат санкции на иранските деца, пациенти и целия народ“, обясни Роуйани.
По неговите думи, Вашингтон ще докаже, че може да му се има доверие, когато се присъедини отново към ядрената сделка с Иран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Talking Points Memo: Доналд Тръмп поднови санкциите, за да приложи „максимален икономически натиск“ над Иран

Talking Points Memo: Доналд Тръмп поднови санкциите, за да приложи „максимален икономически натиск“ над Иран

6 Август 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа за възобновяване на санкциите срещу Иран, три месеца, след като извади Вашингтон от ядрената сделка с Техеран, като обясни, че целите на Америка са да приложи „максимален икономически натиск“ над Ислямската република, предава американското електронно издание Talking Points Memo.
В комюнике до медиите, Тръмп обяснява отново, че сделката за замразяване на иранската ядрена програма срещу вдигане на санкциите е „отвратителна, едностранна сделка“, която е оставила много средства на Техеран, за да разпалва конфликти в Близкия Изток.
„Призоваваме всички нации да предприемат подобни мерки, с които да дадат на Иран ясно да разбере, че е поставен пред избор: или да промени заплашителното и дестаблизиращото си поведение и да се реинтегрира в глобалната икономика, или да продължи по пътя на икономическата изолация“, продължи държавният глава.
Той предупреди, че тези, които не искат да прекъснат икономическите си връзки с Техеран „рискуват тежки последствия“, предвидени във възобновените санкции.
По думите на държавния секретар Майк Помпео, санкциите срещу Иран ще се прилагат стриктно и ще останат, докато иранското правителство не промени курса си радикално.
В разговор с журналистите, докато пътуваше за Югоизточна Азия в понеделник, Помпео обясни, че възобновяването на санкциите е важен стълб в американската политика спрямо Иран. Той заяви, че администрацията на Тръмп е отворена за разговори за преодоляване на санкциите, но това ще „изисква огромна промяна“ от Техеран.
„Надяваме се, че можем да намерим начин да продължим напред, но това ще изиска огромна промяна от страна на иранския режим“, заяви той в неделя. „Трябва да се държат като нормална страна. Това е искането. Много е просто.
От своя страна, външните министри на европейските страни подчертаха в понеделник, че „съжаляват много“ за възобновяването на американските санкции.
В съобщение от Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и външните министри на Франция, Германия и Велкиборитания се настоява, че ядрената сделка от 2015 година „работи и изпълнява целите си“ да ограничава ядрената програма на Техеран. Дипломатите обясняват още, че споразумението е „решаващо за сигурността на Европа, региона и целия свят“.
Високопоставен служител в администрацията пък подчерта в понеделник, че САЩ „не са особено разтревожени“ от опитите на ЕС да защити европейските фирми от възобновяването на санкциите. Той е пожелал да остане неназован.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Японските петролни компании могат да се откажат от иранския петрол

РИА Новости: Японските петролни компании могат да се откажат от иранския петрол

19 Юли 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Токио. Петролните компании на Япония разглеждат въпроса за възможността да се откажат от покупките на суровината от Иран, предава РИА Новости, позовавайки се на японски медии.
Правителството на САЩ през Юни предупреди няколко водещи японски компании (JXTG Holdings, Inc., Idemitsu Kosan Co., Ltd.) да сведат до нула равнището на покупките на ирански петрол до 4 ноември. Във връзка с това големите японски банки като Mitsubishi UFG и Mizuho изпратиха на петролните компании уведомления за възможното поетапно прекратяване на сделките, свързани н ирански петрол и преустановяването на финансирането им, ако не се случат изменения в преговорите между Иран и САЩ.
Тъй като транзакциите са в долари, ако самите предприятия не могат да ги платят в чуждестранна валута, банките ги плащат от името на дружества. Така, ако банките спрат да финансират сделките за ирански петрол, плащането на доставки по договори ще бъде изправено пред големи трудности.
В същото време Министерството на външните работи на Япония и Министерството на икономиката ще започнат паралелни преговори, чиято цел е изтеглянето на японски компании от действието на санкциите на САЩ, които се налагат за сделки с ирански петрол. Междувременно японските петролни компании ще започнат да търсят замяна на иранския петрол на пазарите на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ добиха  11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Reuters: САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

18 Юли 2018 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Добивът на суров петрол в САЩ премина границата от 11 милиона барела дневно миналата седмица за първи път в историята, съобщиха от американското Министерство на енергетиката, предава Reuters.
Това е огромно увеличение на добивите, което поставя САЩ след Русия като най-големият световен производител на суров нефт. Страната е увеличила производството с повече от един милион барела от ноември м.г., благодарение на шистовия добив.
„Ройтерс“ привежда мнението на експерти в този бранш, които смятат, че добивите няма да спрат да се увеличават, а ще продължат да нарастват.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Иранският здравен министър предупреждава срещу американските санкции

Anadolu Agency: Иранският здравен министър предупреждава срещу американските санкции

14 Юли 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският здравен министър Хасан Хашеми предупредава в събота, че санкциите на САЩ ще възпрепятстват страната му да закупува медикаменти и медицински консумативи и изделия, предава Anadolu Agency.
Хашеми се е изказал на среща с ректори на медицински университети в столицата Техеран. Той предупреждава, че Иран трябва да бъде подготвен срещу санкцията на САЩ, които ще бъдат въведени през ноември.
"Това, че САЩ се грижи за иранците, а лекарствата не са в списъка на санкциите, е лъжа, защото финансовите санкции ще навредят на всеки обикновен гражданин или новородено бебе", казва той.
"Когато банковите транзакции са обект на санкции, фискалните източници са блокирани и затова хората са пряко засегнати, а в този период трябва да работим денонощно и да разбираме факта, че условията ще са много различни от миналото", казва той.
"Трябва да сме наясно, че се приближава буря и трябва да сме подготвени", добавя Хашеми.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.