НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: България стои добре на фона на тежките междуособици между държавите между държавите в ООН

Премиерът Бойко Борисов: България стои добре на фона на тежките междуособици между държавите между държавите в ООН

28 Септември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. България стои добре на фона на тежките междуособици между държавите в ООН. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов в Ню Йорк, където участва в 73-ата сесия на Общото събрание на ООН, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Близо час Махмуд Абас говори и обвиняваше Израел във всички грехове...След него Нетаняху извади картите с обвиненията към Иран - хранилище за оръжия, за това, което неговите служби са донесли“, заяви Борисов. Премиерът заяви, че многократно е защитавал за проява на толерантност и мирно разрешение на международните конфликти. Борисов коментира, че се е срещнал с палестинския президент Махмуд Абас, както и с премиера на страната Рами Хамдала. „Направихме тези срещи с Махмуд Абас и с премиера на Палестина и мисля, че той до края на октомври ще дойде в България, както и Нетаняху, за да направим двустранното съвещание между кабинетите на Израел и България. Очакват всички да съдействаме колкото може в този процес.
Борисов добави, че се е срещнал премиера на Виетнам. „Стокообменът ни е около 100 млн. долара. Надяваме се в рамките на няколко месеца той да посети България с бизнес делегация“, добави той.
Приносът на България за Западните Балкани - това, което сме направили за присъединяването и даването на дати, перспективи, се оценява от всички много високо. И неслучайно се радваха толкова много на нашето участие и всички до един заявиха, че очакват и занапред така да подкрепяме този път, тази перспектива и темпото да не спада по пътя до финалната фаза, каза още Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с първите дипломати на Афганистан, Катар и Непал

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с първите дипломати на Афганистан, Катар и Непал

26 Септември 2018 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Ню Йорк с колегите си от Афганистан, Катар и Непал. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Захариева е част от българската делегация за Общото събрание на ООН, водена от премиера Бойко Борисов.
„Благодаря за помощта на България за възстановяването на Афганистан”, обърна се към Захариева министър Салахуддин Раббани. Той обяви, че българските войници се ценят като едни от най-добрите професионалисти.
България участва с контингент до 160 военнослужещи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ и с финансови вноски от 1 милион долара в Попечителския фонд за подпомагане на афганистанската армия.
Страната ни организира още курсове по линия на официалната помощ за развитие за дипломати, полицейски служители и държавни служители със специално изискване за включване на определен процент жени в обученията. България участва с вноски и в бюджетите на редица международни организации, които осъществяват проекти в Афганистан.
„Обсъдихме и обстановката в страната, както и предстоящите избори за парламент. Приветстват и инициативата на афганистанския президент за започване на преговори с талибаните”, каза Захариева.
На срещата с катарския външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани бяха обсъдени широк кръг въпроси от международния дневен ред с акцент върху политическата ситуация в Залива и в Европейския съюз.
„Благодаря за прагматичния подход в двустранните ни отношения след държавното посещение на емира шейх Тамим бин Хамад Ал Тани през март т.г. Работата по конкретни проекти продължава”, заяви министър Захариева, а нейният колега заяви, че лично ще следи за реализацията им.
Министър Ал Тани поздрави специално премиера Бойко Борисов за резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС и за резултатите от срещата 16 плюс 1 с Китай.
Двамата обсъдиха и последствията от оттеглянето на САЩ от Съвместния всеобхватен план за действие относно Иран.
В годината, в която България и Непал честват 50 години от установяване на дипломатически отношения, в Ню Йорк се срещнаха и външните министри на двете страни. Подобна среща се осъществява за първи път от 10 години.
Министър Захариева благодари на новоизбрания си непалски колега Прадийп Кумар Гявали за помощта, която хималайската страна оказа при издирването на легендарния български алпинист Боян Петров. Тя покани министър Гявали на посещение в София.
Непалският първи дипломат информира за хода на политическите реформи след проведените първи избори в условията на пълно прилагане на демократичната конституция на страната от 2015 г. Той покани българския бизнес да инвестира в страната. Захариева и Гявали отчетоха и традиционния интерес на българските алпинисти към Хималаите. В Непал страната ни се представлява от почетен консул.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева ще участва в организираната от ЕС Среща на високо ниво по Сирия

Министър Екатерина Захариева ще участва в организираната от ЕС Среща на високо ниво по Сирия

26 Септември 2018 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е на работното посещение в Ню Йорк, САЩ, където се включи в състава на водената от премиера Бойко Борисов българска делегация за 73-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ОС на ООН). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
В програмата на министър Захариева е включено участие в неформална среща на външните министри на страните членки на Европейския съюз (ЕС), както и вечеря на министрите на външните работи от трансатлантическата общност.
На 26 септември първите дипломати на България, Гърция, Хърватия и Румъния ще се съберат за разговори в четиристранен формат. Същия ден вицепремиерът Захариева ще участва в Среща на високо ниво по Сирия, организирана от ЕС, както и в работен обяд на министрите на външните работи на държавите членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ).
На 27 септември Екатерина Захариева ще се срещне с Торборн Ягланд, Генерален секретар на Съвета на Европа. Тя ще разговаря и с Насър Камел, Генерален секретар на Съюза за Средиземноморието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов участва в откриването на Общия дебат на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН

Премиерът Бойко Борисов участва в откриването на Общия дебат на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН

25 Септември 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Българският министър-председател Бойко Борисов участва в откриването на Общия дебат на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Тази година основната тема на дебата е „ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: По време на българското председателство на Съвета на ЕС стартираха преговори за ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн

Премиерът Бойко Борисов: По време на българското председателство на Съвета на ЕС стартираха преговори за ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн

24 Септември 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
София. Постигането на универсалните по характер, но тясно взаимосвързани Цели за устойчиво развитие, заложени в План 2030, са ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Срещата на върха за мира „Нелсън Мандела“ в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Форумът е посветен на 100-годишнината от рождението на Нелсън Мандела.
Пред участниците в срещата Бойко Борисов заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на настоящата година положи значителни усилия за постигане на напредък и консенсус между държавите-членки по основните направления в тази област. „Гордеем се, че в този период беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства – от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички“, подчерта Борисов.
По време на изказването си българският министър-председател призова за премахване на насилието заради полова, религиозна и етническа принадлежност в Африка и в целия свят. Борисов се обяви и за овластяването на жените и на младите хора, които са бъдещето на света.
Министър-председателят Бойко Борисов изрази и искрената съпричастност на българския народ към идеалите на Нелсън Мандела за свобода, равноправие и справедливост в отношенията между хората навсякъде по света. „Нелсън Мандела остана завинаги в човешката история като ярък символ на стремежа на африканските народи, както и на всички народи по света, към свобода, мир, развитие и благоденствие. Неговото дело предизвика поредицата събития и промени, довели до утвърждаването на ново мислене и отношения в международен план, чиято основа е защитата на правата на човека, заедно с осигуряване на социална справедливост, развитие и насърчаване на помирението“, подчерта Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов: Египет е най-значителният търговско-икономически партньор на България сред държавите от Близкия изток и Африка

Министър-председателят Бойко Борисов: Египет е най-значителният търговско-икономически партньор на България сред държавите от Близкия изток и Африка

24 Септември 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Египет е най-значителният търговско-икономически партньор на България сред държавите от Близкия изток и Африка, като нивата на този търговски стокообмен продължават да се развиват възходящо. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси, съобщиха от правителствената информационна служба. Разговорът между двамата се състоя в Ню Йорк, където водената от премиера Борисов българска делегация предстои да вземе участие в 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации.
В рамките на срещата министър-председателят Борисов декларира интереса на България за сътрудничество с Египет в областта на енергетиката. „Разглеждаме Египет като потенциален доставчик на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия проект между Египет, Гърция и Кипър“, съобщи Борисов. Той подчерта, че освен в енергетиката, България е готова да развива пълноценни и взаимно изгодни отношения с Египет във всички останали области от взаимен интерес – икономика, земеделие, сигурност, туризъм, култура, образование и други.
„България разглежда Египет като държава с ключова роля за постигането на стабилност в региона на Близкия изток и Африка“, заяви Бойко Борисов пред президента на Египет, като подчерта готовността на България за активно сътрудничество с Египет в борбата с тероризма, трансграничната престъпност и радикализацията на всички нива. „Борбата срещу тези явления е обща кауза за нашите две страни. Ето защо е необходимо задълбочаване на търговските връзки във военната и военнотехническата област“, посочи българският премиер.
Министър-председателят Борисов увери египетския президент Абдел Фатах Ас Сиси, че българско правителство се стреми да поддържа интензивен политически диалог на всички нива с традиционните ни партньори в Близкия изток и Северна Африка. Като доказателство за тези свои думи българският премиер изтъкна редицата визити на най-високо равнище със Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ, Израел, Алжир, Судан и Мароко.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов:  България напълно подкрепя европейската  и евроатлантическата перспектива на Грузия

Министър-председателят Бойко Борисов: България напълно подкрепя европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия

24 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. България е един от най-активните поддръжници на европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия, като ще продължим да оказваме последователна подкрепа на Грузия в процеса на политическо асоцииране и икономическа интеграция с Европейския съюз. С тези думи българският министър-председател Бойко Борисов се обърна към премиера на Република Грузия Мамука Бахтадзе. Двамата проведоха двустранна среща в Ню Йорк, където водената от премиера Борисов българска делегация ще участва в 73-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации, съобщиха от правителствената информационна служба.
В контекста на декларираната подкрепа от страна на България за европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия, премиерът Борисов отбеляза, че нашата страна оценява много високо и съвместната работа на Грузия с ЕС за гарантирането на сигурността в Черноморския регион. „Потвърждаваме своя интерес за по-нататъшно интензивно сътрудничество с Грузия в областта на отбраната, както по двустранна линия, така и по линия на реализирането на Съдържателния пакет НАТО-Грузия“, подчерта българският министър-председател.
Пред своя грузински колега, премиерът Бойко Борисов изрази своето удовлетворение от отличните двустранни отношения между двете държави, като подчерта, че Грузия е сред основните външнополитически партньори на България в региона на Черно море и Южен Кавказ. „Икономическите връзки между двете страни през последните години се характеризират с високи нива на стокообмен, но също така съществува и нереализиран икономически потенциал. За нас изпълнението на Споразумението на Грузия с ЕС за задълбочена и всеобхватна зона за свободна търговия (СЗВЗСТ) е нова рамка и възможност за развитие на експортния потенциал на двете страни“, посочи Бойко Борисов.
В рамките на срещата министър-председателят Борисов съобщи, че България проявява интерес към задълбочаването на сътрудничеството в контекста на инфраструктурната свързаност между Европа и Азия, особено в изпълнението на проекти от общ интерес в областта на енергетиката и транспорта. „Българските компании имат интерес и биха могли успешно да участват в изпълнението на отделни дейности по приоритетни за Грузия проекти“, обяви Борисов.
По думите на премиера Бойко Борисов растящото значение на Грузия и България за развитието на транзитните транспортни коридори между Азия и Европа обуславя приоритетната позиция на сектор „Транспорт“ в двустранното сътрудничество. „Българското правителство има интерес за развитието на морските превози между двете страни. Ще продължим да участваме активно в консултациите по създаването на нов мултимодален транспортен коридор „Персийски залив-Черно море” от Иран до България и Гърция, както и по развитието на Транскаспийския международен транспортен маршрут – през Варна и Бургас към Грузия, Азербайджан, Казахстан и Китай, или т. нар. „Нов път на коприната“.“, подчерта той.
Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаването на сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и България. „България има силен интерес от изграждането на Южния газов коридор“, категоричен бе Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов участва в Среща на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп

Премиерът Бойко Борисов участва в Среща на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп

24 Септември 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Българският министър-председател Бойко Борисов взе участие в Срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Форумът, който се проведе в Централата на ООН в Ню Йорк, се организира от президента на САЩ Доналд Тръмп, а България е съ-домакин на срещата. Премиерът Борисов е начело на българската делегация, която участва в 73-тата сесия на ООН.
По време на Срещата на високо равнище страните-участнички заявиха категоричен ангажимент за предприемане на действия за борба с проблема с наркотиците. Всяка страна декларира готовност да се включи в прилагането на стратегия, ограничаваща в максимална степен разпространението и употребата на наркотични вещества. Документът визира четири основни точки, които държавите поемат ангажимент да разработят: намаляване на търсенето на наркотични вещества чрез образование, кампании и превенция на злоупотребата с наркотични вещества; разширяване на усилията за лечение, с цел спасяване на живот и насърчава на възстановяването на наркозависимите; укрепване на международното сътрудничество в областта на съдебния, правоприлагащия и здравния сектор; и премахване на достъпа до незаконни наркотични вещества чрез спиране на производството и трафика им.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците" в Ню Йорк

Започва срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците" в Ню Йорк

24 Септември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Започва срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците", организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп, на която България е съ-домакин. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева пристигна в Ню Йорк

Вицепремиерът Екатерина Захариева пристигна в Ню Йорк

24 Септември 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева завърши работното си посещение в Канада и пристигна на летище “Ла Гуардия” в Ню Йорк, САЩ, където ще се включи в състава на водената от премиера Бойко Борисов българска делегация за 73-ата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ОС на ООН). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Захариева ще проведе редица двустранни и многостранни срещи със свои колеги външни министри от целия свят. В програмата й е включено участие в неформална среща на външните министри на страните-членки на Европейския съюз (ЕС), както и вечеря на министрите на външните работи от трансатлантическата общност.
На 26 септември първите дипломати на България, Гърция, Хърватия и Румъния ще се съберат за разговори в четиристранен формат. Същия ден вицепремиерът Захариева ще участва в Среща на високо ниво по Сирия, организирана от ЕС, както и в работен обяд на министрите на външните работи на държавите-членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ).
На 27 септември Екатерина Захариева ще се срещне с Торборн Ягланд, Генерален секретар на Съвета на Европа. Тя ще разговаря и с Насър Камел, Генерален секретар на Съюза за Средиземноморието.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започва участието на премиера Бойко Борисов в 73-тата сесия на Общото събрание на ООН

Започва участието на премиера Бойко Борисов в 73-тата сесия на Общото събрание на ООН

24 Септември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Започва участието на премиера Борисов в 73-тата сесия на Общото събрание на ООН. Премиерът ще изнесе реч, свързана с основната тема на Общия дебат, която тази година е „ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В рамките на визитата премиерът Бойко Борисов ще участва в Срещата на високо равнище „Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, организирана по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп. България е съдомакин на събитието. Българският министър-председател ще участва в срещата на върха за мира „Нелсън Мандела”. Целта на форума е международната общност да препотвърди ангажимента си към глобалния мир, предотвратяването на конфликти, защитата на правата на човека.
По време на посещението си българският министър-председател ще проведе двустранни срещи с държавни и правителствени ръководители на държави членки на ООН, както и с представители на неправителствени организации.
Посещението на българският премиер в САЩ е до 29 септември.
В делегацията, водена от министър-председателя Бойко Борисов, е вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.