НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветан Цветанов: Основната цел на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол е да допринесе за отчетността и легитимността на Агенцията

Цветан Цветанов: Основната цел на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол е да допринесе за отчетността и легитимността на Агенцията

24 Септември 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Основната цел на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол (СГПК) е да допринесе за отчетността и легитимността на Агенцията предвид директното отражение на работата й върху сигурността и ежедневието на европейските граждани. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Важно е работата на СГПК да не представлява потенциална пречка в работата на Агенцията, а тъкмо обратното – да повиши ефективността й. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на представянето на доклада си от участието си в 107-мото заседание на Управителния съвет на Европол на 4 май 2018 г., в което той участва в качеството си на съпредседател на СГПК. Цветанов представи доклада си в рамките на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в Брюксел. „По отношение на точките от дневния ред, по които следва да има участие на представителя на СГПК в срещите на Управителния съвет, отбелязах, че очакването на съпредседателите е то да отразява тематични обхват на чл. 51 от Регламента за Европол, разбира се, спазвайки изискванията за необходимото ниво на конфиденциалност“, отчете Цветанов. Той отбеляза, че тогава е предложил в бъдеще да бъде проведен обмен на мнения между съпредседателите на СГПК и председателя на Управителния съвет на Европол с цел да се изясни в детайли обхватът и точките от дневния ред на Управителния съвет, по които представителят на СГПК следва да присъства.Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред посочи, че по време на УС на Европол е обърнал внимание на факта, че предвид конкретните календари на СГПК и на Управителния съвет на Европол, е необходимо да бъде установена обща работна програма.„По отношение на въпросите на конфиденциалноста, приканих Секретариата на Управителния съвет да постигне съгласие със Секретариата на СГПК относно статута на някои от документите, предоставени от Управителния съвет за срещата на СГПК“, каза още Цветанов. Той информира своите колеги за позицията, която е заел през май на заседанието на УС на Европол, че срещите на СГПК предоставят прекрасна възможност за тематични дискусии по редица политически аспекти, свързани с работата на Европол, включително по отношение на външната стратегия и партньори на организацията. „Като добър пример в тази насока дадох дискусията на последното заседание на СГПК в София за Западните Балкани и начините за ефективното им интегриране в архитектурата на сигурност на ЕС“, отчете председателят на ПГ на ГЕРБ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Западните Балкани са особено важни за противодействието на трафика на мигранти, организираната престъпност и тероризма

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Западните Балкани са особено важни за противодействието на трафика на мигранти, организираната престъпност и тероризма

24 Септември 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Западните Балкани се намират в сърцето на Европа и този регион е особено важен за противодействието на трафика на мигранти, организираната престъпност и тероризма. Затова е важно да държим тясно сътрудничество с тези страни и да ги приобщим към нашите общи ценности. Това ще спомогне да не позволим политически и ценностен вакуум в региона. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време дебатите по Многогодишното планиране на Европол за 2019-2021 г. в рамките на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Събитието се проведе в Европейския парламент в Брюксел, като в състава на водената от Цветанов българска делегация влизат още председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров и Филип Попов, също член на Комисията, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
По време на своето изказване Цветанов изрази мнение, че приобщаването на Западните Балкани към ЕС е най-естественият и правилен път. „Това може да се случи именно чрез присъствие, комуникация и взаимно полезни практически стъпки, които да носят видими ползи за тези държави и сигурността на техните граждани“, обясни той.
В тази връзка председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред приветства заявения ангажимент на Европол да продължи да развива приоритетно сътрудничеството с региона на Западните Балкани, с които вече има сключени редица оперативни споразумения. „Радостен съм от заявката на Европол, че ще продължи да подкрепя и регионалните инициативи в Западните Балкани“, сподели той.
Цветан Цветанов подчерта, че е важно Агенцията да отчита ролята на сътрудничеството с Турция в контекста на миграционната и бежанска криза.
Във връзка с Програмния документ на Европол за 2019-2021 г., Цветанов изрази мнение, че той представя една добре обоснована стратегическата визия за развитието на организацията. Той подчерта обаче необходимостта от осигуряване на достатъчен финансов ресурс за доброто функциониране на Агенцията.
В края на своето изказване председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред повдигна въпроса дали Европол има план за действие и какви са вариантите за оперативно сътрудничество с Великобритания след Брекзит. „Макар и този въпрос да не е залегнал в Програмния документ, той е от стратегическо значение, защото в общ интерес е да не се стигне до осезаема загуба на оперативни способности след излизането на Великобритания от ЕС“, коментира Цветанов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов: Сигурността е в основата на запазването на нашите общи европейски и демократични ценности

Цветан Цветанов: Сигурността е в основата на запазването на нашите общи европейски и демократични ценности

24 Септември 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Сигурността е в основата на запазването на нашите общи европейски и демократични ценности. Ето защо един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС бе именно сигурността. Географски и политически сигурността и стабилността на ЕС са свързани и с региона на Западните Балкани, затова и темата за сътрудничеството с тези държави трябва да остане в дневния ред на Европол. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол, съобщиха от пресцентъра на партията. Събитието се проведе в Европейския парламент в Брюксел, като по време на него Цветан Цветанов направи отчет на приоритетите на българското европредседателство в сектор „Сигурност“ и тяхното изпълнение. В състава на водената от Цветанов българска делегация на заседанието на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол, влизат още председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров и Филип Попов, също член на Комисията.
В рамките на своето изказване, Цветан Цветанов благодари на Австрийското председателство на Съвета на ЕС за осигурената приемственост на българските приоритети в сферата на вътрешните работи. „Ние работихме усилено за постигането на консенсус по темите миграция, политика за убежище и ефективни политики за реадмисия. Също така работихме за балансиран подход между краткосрочни и дългосрочни мерки, насочени към източниците на миграцията, ефективен контрол по границите, като бе отчетен добър обмен на информация между отделните органи“, съобщи Цветанов.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред изтъкна, че в рамките на Българското председателство бе постигнато съгласие по трите регламента за Шенгенската информационна система, с които се разширяват функционалностите на системата, както и бяха финализирани преговорите по регламента за разширяване правомощията на Европейската агенция за оперативно управление на широкомащабни информационни системи.
„Също така започна прилагането на новия политически цикъл за борба с тежката и организирана престъпност 2018 – 2021, като в тази връзка бяха предприети множество инициативи. Бяха инициирани множество дискусии за противодействие на тероризма, на които беше направен преглед на добрите практики в тази област“, информира Цветанов. Той подчерта, че всички тези теми ще останат приоритетни за България и при осъществяването на контролните й функции в Съвместната група за парламентарен контрол на Европол.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала

24 Септември 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Брюскел. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов се срещна днес в Брюксел с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Цветанов е на работно посещение в белгийската столица, където ще вземе участие в заседание на Съвместната група за парламентарен контрол върху работата на Европол.
Финландецът Виле Итала, който е бивш вътрешен министър на страната си, бивш член на ЕП и на Европейската сметна палата, встъпи в длъжността генерален директор на ОЛАФ на 1 август 2018 г. и това е неговата първа среща с представител на българска институция.
По време на срещата Цветан Цветанов заяви, че през 2012 г. благодарение на ангажимента на българските институции бяха разширени административните правомощия на АФКОС за разследване на нередности, засягащи финансовите интереси на ЕС. На свой ред Виле Итала отбеляза, че през всичките тези години доверието между България и ОЛАФ е надграждано и в момента България се разглежда като един от добрите и искрени партньори на ОЛАФ, като участва активно в проверки и разследвания.
Генералният директор на ОЛАФ обясни, че с оглед на новата Европейска прокуратура, сега е моментът работата на Агенцията да бъде още по-оптимизирана, като се разширят правомощията й, така че да има достъп до информация за банкови сметки, физически достъп за претърсване на 'горещи точки', да й бъде предоставен достъп до информация, свързана с ДДС, както и информация, разкрита от ОЛАФ, да е допустима като доказателство в националните съдилища на държавите членки.
Цветан Цветанов заяви, че България подкрепя подобно засилване на ролята на ОЛАФ съвместно със стартирането на работата на Европейската прокуратура. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред обясни, че България предоставя на практика някои от изброените инструменти и даде пример с изменението на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от 2017 г., което позволява административни разследвания. В резултата от това изменение са постъпили 9 искания, по които са били разследвани 35 човека. „Подобни правомощия са важни, за да може ОЛАФ да идентифицира случаи на злоупотреби с европейски средства от европейски граждани, извършени с държава-членка, различна от тяхната националност“, коментира Цветанов.
В края на работната среща Цветан Цветанов отправи покана към Виле Итала да посети България, където да има възможност да добие лични впечатления от работата на българските институции, което по думите на Цветанов ще позволи за засилването на иначе успешното партньорство между ОЛАФ и България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветан Цветанов ще участва в заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в Брюксел

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветан Цветанов ще участва в заседание на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол в Брюксел

24 Септември 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заминава на двудневно работно посещение в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Там той ще участва в заседание на Съвместната група за парламентарен контрол върху работата на Европол. Заедно с Цветанов в заседанието ще участват и председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност Димитър Лазаров и Филип Попов, също член на комисията.
В рамките на работното си посещение в белгийската столица, Цветан Цветанов ще проведе и срещи с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол, председателя на групата на ЕНП в ЕП и първи обявен кандидат на ЕНП за председател на Европейската комисия – Манфред Вебер, както и с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.