НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР на Русия: Талибаните са готови да участват в среща за Афганистан в Москва

МВнР на Русия: Талибаните са готови да участват в среща за Афганистан в Москва

19 Септември 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният представител на руския президент за Афганистан и директор на втория департамент за Азия към Министерството на външните работи на Русия Замир Кабулов съобщи, че в четвъртък ще се срещне с делегация от Кабул за обсъждане на детайлите около провеждането на среща в Москва за Афганистан, предава РИА Новости.
„Ще обсъдим детайли за провеждането на московски формат, отложен по молба на афганската страна“, заяви Кабулов пред руската агенция, в отговор на въпрос за планираната за четвъртък среща в Москва с делегация от Кабул, която ще бъде оглавена от заместник-министъра на външните работи на Афганистан Насир Ахмад Андиша.
Отговаряйки на въпрос, дали, както и по-рано, представителите на движението Талибан са готови да участват на срещата или са се отказали, Кабул заяви: „Не, не са се отказали“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Stars and Stripes: Сменен е командирът на съюзническото командване в Афганистан

Stars and Stripes: Сменен е командирът на съюзническото командване в Афганистан

2 Септември 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Кабул. Армейски генерал Остин Скот Милър, който е назначен за нов командващ на силите на САЩ и НАТО в Афганистан заяви по време на церемонията по смята на командването, че ще направи всичко по силите си азиатската държава да не стане безопасно място за терористите, пише официалното издание на армията на САЩ Stars and Stripes.
Милър пое контрола от армейски генерал Джон Никълсън, който след две години служба бе най-дълго служилият американски командир в 17-годишната война.
„Трябва да сме сигурни, че терористите никога няма да използват Афганистан като безопасен пристан“, заяви Милър пред служители от НАТО и правителството на страната по време на церемонията.
Той поема контрола над силите на НАТО в Афганистан, който е изстрадал от войната, от опустошителни засушавания и притеснен от настъпващите парламентарни и президентски избори.
„Няма да ви гарантирам краен срок“, заяви той по-рано тази година пред сената и допълни, че изтеглянето от Афганистан ще позволи на екстремистите като „Ислямска държава“ да засилят способността си да извършват нападения на американска земя.
Генералът е имал боен опит в Афганистан, Ирак, Сомалия и Босна и Херцеговина. Като капитан е водил контингента на елитните специални части „Делта форс“ по време на битката за Могадишу от 1993 г.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Генерал Скот Милър пое командването на силите на САЩ и НАТО в Афганистан

AFP: Генерал Скот Милър пое командването на силите на САЩ и НАТО в Афганистан

2 Септември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Кабул. Генерал Скот Милър пое командването на силите на САЩ и НАТО в Афганистан в неделя, предава AFP.
Милър, който е начело на силите за специални операции в Афганистан от 2013 година наследява генерал Джон Никълсън, заемал поста повече от две години, предава AFP.
Френската агенция коментира, че предаването на командването се случва в чувствителен момент от 17-годишния конфликт, когато силите на САЩ и правителството в Кабул изпитват сериозни трудности срещу формированията на талибаните.
„Това е тежка борба“, призна Милър по време на церемонията по приемането на позицията в Кабул, на която присъства ръководството на подкрепяното от Вашингтон правителство и чуждестранни дипломати.
„Няма място за запазване на статуквото, не можем да си позволим да се колебаем. Трябва да се пазим от пристрастия и лесни решения – тук те не съществуват“, заяви генералът.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Командващият силите на САЩ в Афганистан: Русия опитва да „подкопае“ прогреса в Афганистан

Командващият силите на САЩ в Афганистан: Русия опитва да „подкопае“ прогреса в Афганистан

2 Септември 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Кабул. Русия не изоставя опитите си да дестабилизира Афганистан и да вбие клин между Вашингтон и коалиционните му партньори, твърди освобождаващият длъжността командващ силите на САЩ в страната, цитиран от радио The Voice of America.
Командващият силите на САЩ в Афганистан и Операция „Решителна подкрепа“ генерал Джон Никълсън трябва да освободи длъжността си в неделя, след като беше на позицията повече от две години, отбелязва американската медия.
Но преди да предаде командването, той сметна за нужно да постави под въпрос намеренията на Русия в региона, въпреки скорошните инициативи на Москва да подпомогне помирението между талибаните и правителството на Афганистан, коментира VOA.
„Знаем, че Русия се опитва да подкопае военните ни постижения и годините на военен прогрес в Афганистан и да накара партньорите да се усъмнят в стабилността на Афганистан“, заяви Никълсън чрез имейл до радиото, в отговор на зададените на 22 август въпроси на брифинг в Пентагона.
„Не е тайна, че Русия използва всяка възможност, която намери, за да вбие клин между САЩ и нашите централноазиатски партньори, включително Афганистан“, отбеляза генералът.
VOA припомня, че по-рано американски и афгански официални лица обвиниха Кремъл, че се намесва в Афганистан, като снабдява бунтовниците талибани с оръжия и ги обучава.
Москва отхвърли тези предположения и подчерта, че има единствено политически отношения с талибаните. Все пак, продължава американската медия, Русия е под все по-голямо подозрение от Вашингтон и съюзниците му, които твърдят, че Кремъл разширява усилията си за получаване на по-голямо влияние в Афганистан и региона.
Последно, Кремъл и Белия Дом влязоха в конкуренция за започване на мирни преговори между талибаните и подкрепяното от Вашингтон правителство в Кабул. Русия трябваше да приеме за разговори двете страни заедно със САЩ и други държави на 4 септември, но беше принудена да отложи разговорите, след като президентът на Афганистан Ашраф Гани отклони поканата, припомня VOA.
Вашингтон също се надява да организира такива преговори между талибаните и Кабул.
„Говорим за оглавяван от Афганистан и чисто афгански помирителен процес“, заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис по време на брифинг пред репортерите миналата седмица. „Вярваме, че това е най-добрият начин да се осигури това, талибаните да признаят, че не могат да спечелят на бойното поле, те трябва да преговарят“.
Само преди малко повече от седмица, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че „неидентифицирани“ хеликоптери летят в мисии, в подкрепа на бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“, известна още като „ИД-Хорасан“, или „ИД-К“, в северната провинция Сар – е – Пул и предположи, че за това може да са отговорни САЩ и НАТО.
„Кой въоръжава терористите и тайно създава техни бази“, попита тя. „Защо това се случва, след като командването на НАТО има пълен контрол над въздушното пространство на Афганистан“?
Представители на Пентагона отхвърлиха предположението, че САЩ и НАТО са замесени, като „абсолютна неистина“ и отбелязаха, че това не е първият път, в който Москва отправя подобни обвинения.
„Докато те си съчиняват подобни лъжливи твърдения за „ИД-К“, САЩ и силите за сигурност на Афганистан ликвидираха анклава на „ИД-К“ в Джаузджан и убиват лидерите и бойците на „ИД-К“ в Нангархар“, отбеляза Никълсън в съобщението си до радиото.
Все пак, напускащият поста си генерал изрази надежда, че Русия може да играе конструктивна роля.
„С Русия имаме общи интереси в Афганистан – мир, контратероризъм и борба срещу наркотрафика“, обясни Никълсън. „Надяваме се да видим, че подкрепата на Русия за Афганистан и оглавяваната от НАТО коалиция в тези сфери ще продължи“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Правителството на Афганистан отказа да участва в среща в Русия за урегулиране на конфликта в Афганистан

VOA: Правителството на Афганистан отказа да участва в среща в Русия за урегулиране на конфликта в Афганистан

23 Август 2018 | 06:51 | Агенция "Фокус"
Кабул. Подкрепяното от САЩ правителството на Афганистан отказа да участва в среща в Русия за урегулиране на конфликта в Афганистан, съобщава радио The Voice of America.
Москва пoкани освен Кабул и талибаните 11 ключови регионални държави - включително Китай, Пакистан и Иран - да вземат участие в срещата на 4 септември в руската столица.
Говорителят на афганистанското външно министерство Сибгатула Ахмади потвърди за радиото в сряда, че правителството реши да не изпраща делегация на преговорите в Русия, без да посочи причини.
Според съобщенията афганистанските власти са недоволни защото Москва не се е консултирала с тях преди да покани талибаните.
Ахмади, заяви, че "ислямското правителство в Афганистан трябва да бъде фокусна точка за всяко развитие, което се случва по света около Афганистан".
Той настоя, че Кабул има "много добри " отношения с Москва и двете страни се консултират взаимно по всички въпроси ", особено тези, свързани с мирния процес и помирението, ръководени от афганистанското правителство".
Говорителят Ахмади заяви, че "всички дискусии, организирани извън мирния процес, ръководен от правителството, няма да доведат до резултати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.