НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

CNN: „Фейсбук“ ще блокира сайтове, които осигуряват инструкции за триизмерно принтиране на оръжие

CNN: „Фейсбук“ ще блокира сайтове, които осигуряват инструкции за триизмерно принтиране на оръжие

10 Август 2018 | 06:25 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Социалната мрежа „Фейсбук“ ще блокира сайтове, които осигуряват инструкции за триизмерно принтиране на оръжие и ще изтрива съдържание, свързано с изработването на подобни оръжия, съобщава американския телевизионен канал CNN.
Решението на компанията идва, след като няколко щата се опитват да предотвратят публикуването на такива указания онлайн. Коди Уилсън, описан като "радикален индивидуалист", води текуща битка срещу федералното правителство за правото да публикува своя отворен код за триизмерни огнестрелни оръжия.
Уилсън постигна споразумение през юни, което би позволило на компанията му, Defense Distributed, да направи точно това. Но през нощта, преди сайтът му да стане факт, федерален съдия блокира споразумението и забрани на Defence Distributed да публикува плановете.
Все пак информацията остава достъпна другаде онлайн. В четвъртък социалната мрежа „Фейсбук“ обяви, че премахва цялото подобно съдържание.
"Споделянето на инструкции как да се произвеждат огнестрелни оръжия с помощта на 3D принтери или CNC фрези не е разрешено съгласно нашите стандарти на Общността", заяви говорител на компанията в изявление. "В съответствие с нашите правила, премахваме това съдържание от „Фейсбук“".
Решението предотвратява споделянето и достъпа до други сайтове, които публикуват чертежите, чрез неговата платформа. Докато някои сайтове вече са били забранени, Facebook все още работи за прилагането на политиката си към други.
Ограничението на инструкциите за триизмерни оръжия е в съответствие с политиката на Facebook за огнестрелно оръжие, която забранява продажбата или размяната на огнестрелни оръжия с изключение на лицензирани дилъри.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: В САЩ разрешиха публикуване на схеми за триизмерно печатане на оръжие

CNN: В САЩ разрешиха публикуване на схеми за триизмерно печатане на оръжие

29 Юли 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В САЩ разрешиха публикуване на схеми за триизмерно печатане на оръжие, съобщaва американския телевизионен канал CNN.
Организациите за контрол на оръжията изгубиха петък иска за блокиране на организация от Тексас да публикува инструкции за триизмерен печат на оръжие онлайн.
Фирмата, която е неправителствена организация, наречена "Defense Distributed", е постигнала споразумение с Държавния департамент миналия месец, което ще й позволи да публикува плановете за своя пластмасов пистолет, наречен "Освободителят" на своя уебсайт - пет години след като правителството задължи групата да ги свали от мрежата.
Еднократният пистолет е направен почти изцяло от ABS пластмаса - от същия материал се правят „Лего“ детайли - които биха могли да се направят на триизмерен принтер. Единствените метални части са изстрелващият щифт и част от метала, включено, за съответствие със Закона за неразкриваемите огнестрелни оръжия.
Искът да се намесят в случая три водещи организации в областта на контрола на оръжията - беше последният опит за осуетяване на разпространяване на чертежите на 1 август.
Федерален съдия от Тексас реши,че групите не са доказали, че са законни страни по делото.
Многогодишната юридическа битка приключи в края на юни, когато Държавният департамент на САЩ промени курса си и се съгласи да премахне официалните правила, подкрепящи забраната за публикуване на плановете. През 2013 г. Държавният департамент заяви, че плановете биха могли да нарушат Международния правилник за трафика на оръжие (ITAR), като потенциално позволяват на някого в страна, в която САЩ не продава оръжия, да изтегли материала и да направи собствен пистолет. Правителството спечели няколко кръга от съдебни дела, заведени от фирмата и нейния основател.
В петък Държавният департамент публикува съобщение, временно променящо списъка на американските боеприпаси, за да изключи "техническите данни" , които бяха обект на съдебния спор, като по този начин подготви законната публикация на инструкциите.
Говорител на Държавния департамент заяви пред CNN, че споразумението от юни дойде след анализ на националната сигурност, който определи, че "някои огнестрелни оръжия и свързаните с тях стоки, които са широко достъпни за търговска продажба и техническите данни, свързани с тези стоки, са от тип, "който не дава военно или разузнавателно предимство на Съединените щати."


Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.