НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Българският патриарх Неофит за първи път посети област Смолян за честването на 140 години от рождението на Екзарх Стефан (ОБЗОР)

Българският патриарх Неофит за първи път посети област Смолян за честването на 140 години от рождението на Екзарх Стефан (ОБЗОР)

23 Септември 2018 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Смолян. Българският патриарх Неофит за първи път посети област Смолян. Поводът бе тържественото честване на 140 години от рождението на Екзарх Стефан в родното му село Широка лъка. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе посрещнат с камбанен звън в църквата „Успение Богородично“ в Широка лъка заедно с митрополити от Светия Синод на БПЦ –БП.
Патриарх Неофит благослови жителите на село Широка лъка и стотиците миряни, които присъстваха на тържественото честване. Пред паметника на Екзарха в родопското село той произнесе слово, в което прослави живота и дейността на великия духовник. „В православната ни църква в нейната вековна и превратна история с особена светлина грее към нас образът на блажения наш предшественик и трети български екзарх Стефан. Образ на изряден духовник, вдъхновен богослов, и всеотдаен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарования в полза на Христовата църква и своя обичан народ. Днес, десетилетия след неговото блажено отшествие, образът му стои още по-внушителен, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, църква и отечество и да ни утвърждава в християнската ни вяра, която носим днес в усилията ни да сме достойни наследници и приемници на великите наши отци и предци от далечното ни и близко минало“, посочи с словото си Негово Светейшество. Той призова всички да си спомним за висшия български йерарх от критичното време на Първата световна война, който с готовност за саможертва и с целия си обществен авторитет успя да предотврати гибелта на десетки хиляди български евреи, определени за депортиране и в нацистките лагери на смъртта. По този начин той записва не само своето име, но и името на светата православна църква със златни букви в историята на човечеството, показвайки на дело какво означава православната ни християнска вяра и завещаната ни от нашия Господ Исус Христос божествена любов към всеки човек, добави патриарх Неофит.
В Широка лъка Пловдивският митрополит Николай благодари на Патриарх Неофит за особеното внимание и великата чест да присъства на тържествата по повод 140 години от рождението на Екзарх Стефан. „Да дойде при нас ангелът на светата ни църква – Негово светейшество патриарх Неофит, това има огромно духовно значение, не само по отношение на преклонението пред подвига и признателността на Екзарха, но преди всичко за настоящето и бъдещето на светата църква в този благословен от Бога край в сърцето на Родопа планина, където живеят христолюбиви и родолюбива наши сънародници, ваши верни чеда. Те са верен народ божий, изстрадал много, измъчен, но пазещ в сърцето и душата си пламъка на православната вяра , въоръжен против злото в този век с тези две най-важни две оръжия – вярата в Бога и любовта към отечеството“, с тези думи Пловдивският митрополит се обърна към Българския патриарх пред паметника на Екзарх Стефан в Широка лъка. С голяма благодарност той прие и подарък Патриарх Неофит – портрет на Екзарх Стефан, който обеща да бъде поставен на подобаващо място в родния дом на Екзарха в Широка лъка, който наскоро бе придобит от Пловдивската митрополия.
Честването се организира от Пловдивската митрополия. На събитието присъстваха народните представители д-р Даниела Дариткова и Дора Янкова, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, кметът на Девин Красимир Даскалов, председателят на Общински съвет – Смолян Данчо Киряков, командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, директорът на Областна дирекция на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов представители на различни институции и много граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит: Образът на Екзарх Стефан днес стои още по-внушително, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, църква и отечество

Патриарх Неофит: Образът на Екзарх Стефан днес стои още по-внушително, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, църква и отечество

23 Септември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит благослови жителите на село Широка лъка и стотиците миряни, които присъстваха на тържественото честване на 140-ата годишнина от рождението на екзарх Стефан, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Пред паметника на Екзарха в родопското село, в присъствието на Светия Синод на Българската православна църква, той произнесе слово, в което прослави живота и дейността на великия духовник. „В православната ни църква в нейната вековна и превратна история с особена светлина грее към нас образът на блаженият наш предшественик и трети български екзарх Стефан. Образ на изряден духовник, вдъхновен богослов, и всеотдаен архипастир, отдал всичките си сили и богати дарования в полза на Христовата църква и своя обичан народ. Днес десетилетия след неговото блажено отшествие, образът му стои още по-внушителен, за да ни напомня как трябва да се служи на народ, църква и отечество и да ни утвърждава в християнската ни вяра, която носим днес в усилията ни да сме достойни наследници и приемници на великите наши отци и предци от далечното ни и близко минало“, посочи в словото си Негово Светейшество.
Той подчерта, че като приемник на екзарх Йосиф, не само на Софийската митрополитска катедра, но и като предстоятел на православната ни църква за нас е не само чест и радост, но и задължение и отговорност да сме в неговото родно място пред неговия роден дом, където Светата Пловдивска митрополия организира изпълващите се през настоящата година 140 години от неговото рождение. „Годишнина, която е добър повод да насочим вниманието си към образа на Екзарха и отново от неговия живот и служение да извлечем поуки. Спомняме си за свещеническия син от Широка лъка, извървял достойно целият дълъг път от Самоковската семинария през Киевската духовна академия до тогавашните реномирани западни университети, дипломирайки се навсякъде с успех и придобивайки завидна за времето си богословска езикова култура, с които заслужи славата на един от високобразованите наши духовници, даровити и обичани плодовити български църковни писатели. За монаха, приел пострига в ангелоподобното житие от ръцете на българския екзарх Йосиф, преминал през всички степенни на свещената йерархия, и достигнал до най-високата от тях, отдавайки на всяко място, на което е бил поставен от господа, най-доброто от себе си за процъфтяване на православната църква в своята родина и за утвърждаване на християнската вяра и християнския морал пред своя народ, за йерарха успял да доведе до край многогодишната борба на българската православна църква за премахване на достопечалната схизма с църквата-майка в Константинопол и да възстанови благодатното общение с останалите православни църкви високоиздигнати по този начин нейният авторитет международен и междуцърковен и очертавайки пътят към възстановяване на патриаршеското ѝ достойнство“, допълни патриарх Неофит.
Той призова всички да си спомним за висшия български йерарх от критичното време на Първата световна война, който с множество готовност за саможертва и с целия си обществен авторитет успя да предотврати гибелта на десетки хиляди български евреи, определени за депортиране и в нацистките лагери на смъртта, записвайки по този начин не само своето име, но и името на светата православна църква със златни букви в историята на човечеството, показвайки на дело какво означава православната ни християнска вяра и завещаната ни от нашия Господ Исус Христос божествена любов към всеки човек, добави патриарх Неофит.
Той уточни, че за всички тези и за още много неща от богатия и изпълнен с достойнство живот на преснопаметния български екзарх Стефан, ние си спомняме отново днес – 140 години след неговото рождение, събрани заедно в родното му място и застанали през бюст-паметника, издигнат тук през 2003 г. след като малко по-рано той беше удостоен със званието Праведник на света от Израелския мемориален институт и името му беше записано завинаги в светия град Йерусалим на почетна стена в Алеята на праведните.
Негово Светейшество изрази признателността си за топлото посрещане от страна на всички домакини и най-вече на негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който организира тези чествания и ни предостави възможност отново да се докоснем до личността на преснопаметния Софийски митрополит и екзарх български Стефан. „Радостни сме и от факта, че светата ни Църква в лицето на Пловдивска митрополия стана собственик на дома на екзарх Стефан за спомен на бъдещите поколения. Божията любов, неговата милост и благодатното общение да бъдат с всички нас. Амин!“, каза още пред жителите и гостите на Широка лъка патриарх Неофит.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит пристигна в църквата „Успение Богородично“ в Широка лъка за тържественото честване на 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан

Патриарх Неофит пристигна в църквата „Успение Богородично“ в Широка лъка за тържественото честване на 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан

23 Септември 2018 | 10:05 | Агенция "Фокус"
Смолян. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе посрещнат с камбанен звън в църквата „Успение Богородично“ в Широка лъка, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Той пристигна в родопското село заедно със Светия Синод на БПЦ – БП за тържественото честване на 140-годишнината от рождението на Българския екзарх Стефан. Честването се организира от Пловдивската митрополия. На събитието присъстват народните представители –д-р Даниел Дариткова и Дора Янкова, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, кметът на Девин Красимир Даскалов, председателят на Общински съвет – Смолян Данчо Киряков, командирът на 101-ви Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, директорът на Областна дирекция на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов представители на различни институции и много граждани.
В момента в храма „Успение Богородично“ Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужва заупокойната св. Литургия.
В 11.00 часа Патриарх Неофит ще отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан в центъра на с. Широка Лъка.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: За един час ще бъде ограничено движението по път III-866 в село Широка лъка

Смолян: За един час ще бъде ограничено движението по път III-866 в село Широка лъка

23 Септември 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
С. Широка Лъка. От 11.00 до 12.00 часа, ще бъде ограничено движението по път III-866 Смолян - Широка лъка – Девин, от км 32+150 до км 35+350, в чертите на с. Широка лъка. Спирането на трафика е за честването на 140-та годишнина от рождението на Екзарх Стефан. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Моторните превозни средства ще изчакват на място. При необходимост ще бъде осигурено преминаването на автомобили със специален режим на движение. Шофьорите трябва да спазват стриктно поставената сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, които ще регулират трафика на място.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Тържествено честване по повод 140 години от рождението на Българския Екзарх Стефан ще се състои в с.Широка Лъка

Смолян: Тържествено честване по повод 140 години от рождението на Българския Екзарх Стефан ще се състои в с.Широка Лъка

23 Септември 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Смолян. Тържествено честване по повод 140 години от рождението на Българския Екзарх Стефан ще се състои в храм „Успение Богородично” с.Широка Лъка, предаде репортер на Агенция "Фокус". Екзарх Стефан е роден на 7 септември 1878 г. в родопското село Широка Лъка.
На годишнината ще присъстват Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит и митрополити от Св. Синод на Българската православна църква.
Българският Патриарх Неофит ще бъде посрещнат в храма в 09.20 часа, а от 09.30 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави заупокойна св. Литургия.
Светейшият Български Патриарх Неофит в 11.00 часа – ще отслужи заупокойна молитва пред бюст-паметника на Екзарх Стефан - в центъра на с. Широка Лъка.
Никола Петков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.