НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Стотици жители и гости на града пътуваха с Царския влак по направление Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно

Велико Търново: Стотици жители и гости на града пътуваха с Царския влак по направление Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно

23 Септември 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Стотици жители и гости на Велико Търново се качиха на Царския влак по маршрут Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Атракционното пътуване с влака с парен локомотив и вагон от царската композиция „Корона експрес” е съчетано с възстановката на посрещането на княз Фердинанд на гара „Трапезица“ и прочитането на Манифеста за обявяване на Независимостта на България. Композицията потегли в 11.50 часа от гара „Горна Оряховица“ и пристигна във Велико Търново в 12.07 часа, където бяха пресъздадени събитията, случили се на 22 септември 1908 година. След тържествената част стотици жители и гости се снимаха с парния локомотив и разгледаха личния вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес”.
След престоя си на гара „Трапезица“ атракционната композиция тръгна към гара „Трявна“. В обратна посока царския влак потегли в 15.00 часа.
Първокласният вагон-салон е произведен през 1938 г. в Германия за нуждите на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Вагон-салонът е със запазено луксозно обзавеждане, като специалните ламперии и дамаски са автентични.
Събитието е организирано съвместно от Община Велико Търново и „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БДЖ: Атракционен влак с парен локомотив и вагон от „Корона експрес” ще пътува по маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно

БДЖ: Атракционен влак с парен локомотив и вагон от „Корона експрес” ще пътува по маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно

23 Септември 2018 | 08:38 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. По маршрута Горна Оряховица – Велико Търново – Трявна и обратно ще пътува атракционен влак с парен локомотив и вагон от царската композиция „Корона експрес”. Това съобщиха от пресцентъра на БДЖ. Събитието се организира съвместно от „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и община Велико Търново по повод честването на Деня на независимостта на Р България.
Специална атракция за пътуващите и посетителите на празничното мероприятие е ретро подвижният състав на БДЖ. Влаковата композиция ще бъде теглена от парен локомотив № 16.27, като в състава й е включен личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес”. Всички желаещи ще могат да разгледат специално прикачения вагон, както и да се снимат с парния локомотив.
Ретро влакът ще потегли от гара Горна Оряховица в 11.50 ч. и ще пристигне на гара Трапезица в 12.07 ч., където ще престои около час. През това време всички пътници и гости ще имат възможността да се потопят в атмосфера от епохата на прочитането на Манифеста за обявяване на независимостта на България, както и обявяването на Княз Фердинанд за български цар.
След пресъздаването на историческата възстановка на гара Трапезица атракционната композиция ще продължи своето пътуване по маршрута си до Трявна. От гара Трявна в посока Горна Оряховица влакът ще замине в 15.00 ч.
Парният локомотив № 16.27 е произведен през 1948 г. във “Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf”, Австрия, с фабричен № 17632. По-голямата част от експлоатационния му живот преминава по жп участъка Горна Оряховица – Стара Загора. Неговата максимална конструктивна скорост е 80 км/ч. Интересен факт за локомотив 16.27 е това, че машината е възстановена в оригиналния си „немскo/австрийски” (DR/ÖBB) вид като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други елементи. Освен 16.27 за момента в Европа има запазена за движение още една машина от този тип, която се намира в Люксембург.
Първокласният вагон-салон № 050-1 е произведен през 1938 г. в „Linke Hoffman Werke-Breslau”, Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Вагон-салон № 050-1 е със запазено луксозно обзавеждане, като специалните ламперии и дамаски са автентични.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.