НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Организаторите на обира в Роженския манастир остават в ареста

Организаторите на обира в Роженския манастир остават в ареста

27 Септември 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Организаторът на обира в Роженския манастир Стефан Матеев и Юксел Митев остават в ареста. Това реши Пловдивският окръжен съд, предаде bTV.
Те обжалваха мярката „задържане под стража”. Съдът прецени, че Митев може да се укрие, тъй като работи в Кипър, а Матеев може да извърши ново престъпление.
Срещу двамата е повдигнато обвинение за грабеж, извършен в съучастие. Матеев и Митев са били подпомагани и от две непълнолетни момчета.
Налице са гласни и писмени доказателства, че Матеев е организирал грабежа и внимателно определил ролите на другите участници в него. Той ги мотивирал с думите „След този удар няма да има нужда повече да работим, ще станем милионери”.
При нахлуването в манастира те използвали преправен газов пистолет.
По време на обира похитителите нападат отец Теофил. За да не се съпротивлява, игуменът е бил завързан с тиксо, а телефонът му отнет. Групата търсела съкровище, но така и не успяла да го открие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжният съд ще гледа жалбите на обвинените за грабежа в Роженския манастир

Пловдив: Окръжният съд ще гледа жалбите на обвинените за грабежа в Роженския манастир

27 Септември 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжният съд ще гледа жалбите на обвинените за грабежа в Роженския манастир. Заседанието на съда ще бъде днес от 15.30 часа в зала №2. Съдът ще разгледа жалбите на 44-годишния С. М. и 21-годишния Ю. М. срещу определение на Пловдивския районен съд, с което им е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Срещу тях Районна прокуратура – Сандански е повдигнала обвинение в това, че на 18 септември тази година в съучастие с още две лица са извършили грабеж в Роженския манастир. Първият от тях е обвинен и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неврокопският митрополит Серафим: В България почти не остана свято място, което да не е било обект на кощунствени действия

Неврокопският митрополит Серафим: В България почти не остана свято място, което да не е било обект на кощунствени действия

23 Септември 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
София. В България почти не остана свято място, което да не е било обект на кощунствени действия. Това се посочва в позиция на Неврокопския митрополит Серафим във връзка със случая в Роженския манастир. „През последните няколко дни широка гласност доби едно престъпно деяние, извършено спрямо древния Роженски манастир „Рождество Богородично” и спрямо едно от духовните лица, служещи в манастира. На 18 септември в светата обител беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на Българската православна църква. С болка и тревога ще отбележа, че в нашата страна такова посегателство далеч не е първо и не е единствено. През последните години хиляди икони и църковно-богослужебни предмети, които за нас са светини с неоценима духовна и културна стойност, бяха ограбени и повечето от тях са безвъзвратно загубени“, се посочва в позицията на Серафим.
„Напомням на онези, които, заслепени от страстта на сребролюбието и материалните богатства, се изкушават и безразсъдно посягат на светините, че такива деяния не са нищо друго, освен хула против Светия Дух и смъртен грях”, отбелязва миторполит Серафим.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неврокопският митрополит Серафим: Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние

Неврокопският митрополит Серафим: Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние

23 Септември 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние. Посегателството над лице с духовен сан и над църковно имущество не е обикновено престъпление, то е тежка противообществена проява. Това се посочва в позиция на Неврокопския митрополит Серафим във връзка със случая в Роженския манастир. „То е ясен признак за дълбоко вкоренено духовно заболяване, което убива човека и го прави жив мъртвец. Нека да не сме безразлични, но да бъдем отговорни и бдителни и да съхраняваме светините на Църквата ни, които са общо наше достояние и богатство. Всички ние заедно изграждаме тялото на Църквата – нека да бъдем непримирими с греха, с отстъплението от непреходните евангелски ценности, с престъпленията в нашето общество, особено с онези, които са против човека, защото всяка една човешка душа струва много повече отколкото целия свят с всичките му богатства и съкровища”, заявява още митрополит Серафим. „Призовавам и всички, които заемат отговорни постове в държавните и местните институции, да не омаловажават и да не пренебрегват проблемите, които Църквата поставя за разглеждане или когато търси помощ и съдействие. Да не забравяме, че в православната християнска вяра са устоите на нашата държавност“, допълва още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Съдът остави в ареста двама от задържаните за грабежа от Роженския манастир, другите двама са под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая

Пловдив: Съдът остави в ареста двама от задържаните за грабежа от Роженския манастир, другите двама са под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая

22 Септември 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдивският районен съд задържа под стража 44-годишния С.М. и 21-годишия Ю.М, а по отношение на 17-годишния А.Х., 16-годишния Г.Х. взе мярка за неотклонение „Под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“. Четиримата са обвинени от Районна прокуратура – Сандански в това, че на 18 септември тази година в съучастие са извършили грабеж в Роженския манастир. Първият от тях е обвинен и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение. Това съобщиха от съда.
Съдът е приел, че е налице обосновано подозрение, че четиримата са извършители на деянията, в които са обвинени. Съдът се позова на показанията на свидетелите, разпитани до момента в досъдебното производство, съдържанието на записите на охранителните камери на Роженския манастир, протоколите за оглед и разпознаване на лица. Освен това при претърсване в дома на С.М. е открит газов пистолет, който е преработен за стрелба с бойни патрони.
По отношение на С.М съдът, като отчете водещата му организационна функция, прецени, че има реална опасност да извърши престъпление. По отношение на Ю.М. съдът прие наличие на реална опасност да се укрие, тъй като работи и живее в чужбина. За това спрямо двамата беше взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
За двамата непълнолетни братя А.Х. и Г.Х. Районният съд счете, че тъй като имат постоянен адрес, живеят в семейна среда и са ученици няма опасност да се укрият. Освен това двамата до сега не са осъждани. Съгласно закона мярка за неотклонение „Задържане под стража“, спрямо непълнолетни лица се взема само в изключителни случаи. Според магистратите процесният случай не е такъв. Поради това за тези двама обвиняеми е взета по-лека мярка за неотклонение.
Определението на Районния съд подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд – Пловдив, като в този случай делото ще се гледа на 27 септември 2018 г. от 15.30 часа.
Първоначално искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение бе внесено в Районен съд – Сандански. Седем от осемте съдии там са се отвели по съображения за наличие на колегиални взаимоотношения с един от обвиняемите, който е адвокат. Със свое определение от вчера Върховният касационен съд е изпратил делото за разглеждане в Пловдивския районен съд с цел обективното и безпристрастно разглеждане от друг, равен по степен съд, извън Софийския апелативен район.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Районният съд ще гледа мярката за неотклонение на четиримата задържани за обира в Роженския манастир

Пловдив: Районният съд ще гледа мярката за неотклонение на четиримата задържани за обира в Роженския манастир

22 Септември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес в 18.15 часа в зала №10 Пловдивският районен съд ще разгледа искането на Районна прокуратура – Сандански за вземане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо четиримата задържани за обира в Роженския манастир. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. Четиримата са обвинени в това, че на 18 септември тази година в съучастие за извършили грабеж в Роженския манастир. Единият от тях е обвинен и в държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешение.
Първоначално искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е внесено в Районен съд – Сандански. Седем от осемте съдии там са се отвели по съображения за наличие на колегиални взаимоотношения с един от обвиняемите, който е адвокат.
Със свое определение от вчера Върховният касационен съд е изпратил делото за разглеждане в Пловдивския районен съд с цел обективното и безпристрастно разглеждане от друг, равен по степен съд, извън Софийския апелативен район.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Делото за обира в Роженския манастир ще се гледа в Пловдив

Делото за обира в Роженския манастир ще се гледа в Пловдив

22 Септември 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. След като всички магистрати от Районния съд в Сандански си направиха самоотвод, делото за обира на Роженския манастир ще се гледа в Пловдив. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), предаде Нова телевизия. Причината за самоотвода е това, че единият задържан по случая е адвокат от Сандански. Сред арестуваните има двама непълнолетни и бивш кандидат за кмет.
Освен за обира, четиримата ще отговарят и за нападението над отец Теофил, върху когото е упражнено насилие.
Предполага се, че обирът е планиран заради стара легенда, според която в манастира е заровено златно съкровище.
Предстои Пловдивският районен съд да определи ден и час за гледане на мярката за неотклонение на задържаните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Умишлено е повредена културна ценност при опита за грабеж от Роженския манастир

Умишлено е повредена културна ценност при опита за грабеж от Роженския манастир

21 Септември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Сандански. Умишлено е повредена културна ценност при опита за грабеж от Роженския манастир. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. При при направения огледа на място от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ е установено, че при извършеното на 18 септември посегателство в храм „Св. Успение Богородично“ в Роженския манастир, е извършена умишлена повреда на културна ценност. Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19 век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес. Поради голямата дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой.
Огледът е извършен в присъствието на Архимандрит Епифаний, - игумен на Роженския манастир, отец Николай от Мелник, Вангел Анталавичев – заместник-кмет на Община Сандански и Антон Ковачев – директор на Археологическия музей в гр. Сандански.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Четирима души са привлечени като обвиняеми заради опита за обир в Роженския манастир

Благоевград: Четирима души са привлечени като обвиняеми заради опита за обир в Роженския манастир

21 Септември 2018 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Сандански. Четирима души са привлечени като обвиняеми заради опита за обир в Роженския манастир. Това съобщиха от Окръжна прокуратура-Благоевград. Двама от тях са пълнолетни, а останалите двама са на 16 и 17 години. Те са привлечени към съучастие в извършването на кражба. В дома на единия пълнолетен е открит газов пистолет преработен в боен. Днес ще се гледа мярката за неотклонение на четиримата в Районен съд – Сандански. Наблюдаващият прокурор настоява мярката задържане под стража и на четиримата.
„Фокус“ припомня: Около 21.00 часа на 18 септември полицейски служител от РУ-Сандански е получил обаждане от Роженския манастир с информация за извършено престъпление на територията му. Сигналът е свързан с това, че неколцина са влезли на територията на манастира, насилствено привели в безпомощно състояние свещенослужител и отнели различни лични вещи и собственост на манастира.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Всички 10 православни храма в община Панагюрище се охраняват със сигнално-охранителна техника

Пазарджик: Всички 10 православни храма в община Панагюрище се охраняват със сигнално-охранителна техника

20 Септември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. Всички 10 православни храма на територията на община Панагюрище се охраняват със сигнално-охранителна техника, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик протоиерей Атанас Манолов, архиерейски наместник в Панагюрище. По думите му действащите църкви са 10.
„Ние винаги сме били много притеснени, защото има хора ,които са неблагоразумни и посягат на църковната утвар. Преди около половин година в църквата „Света Богородица“ в Панагюрище имаше опит за кражба посред бял ден и само благодарение на служителите на храма, бе предотвратен. Ние имахме желание полицията да ни охранява, но на този етап това е невъзможно. Селските църкви най-често са нападани от хора, които крадат свещници и ги предават в пунктовете за скрап. Църквата „Света Богородица“ в Панагюрище е над 200-годишна и всичко в нея е ценно и от духовна, и от културно-историческа и от финансова гледна точка, затова сме притеснени да не стане обект на набези“, коментира протоиерей Атанас.
Той допълни, че продължава да има недостиг на свещеници в малките населени места и че един отец отговаря за няколко църкви, но увери, че религиозните потребности на всеки един мирянин са удовлетворени. Очаква се съвсем скоро мъж от село Баня да покрие норматив от познания в Духовната семинария и да бъде ръкоположен за свещеник в родното си място.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благовеста Факирова, Сдружение на кметовете и кметските наместници в община Велико Търново:  Всяко кметство в общината носи отговорност за охраната на църковните си храмове

Благовеста Факирова, Сдружение на кметовете и кметските наместници в община Велико Търново: Всяко кметство в общината носи отговорност за охраната на църковните си храмове

20 Септември 2018 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Всяко кметство на територията на община Велико Търново носи отговорност за охраната на църковните си храмове. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Благовеста Факирова, председател на Сдружението на кметовете и кметските наместници в община Велико Търново „Янтра 2001”. Тя посочи, че в повечето от населените места от общината църквите се намират в центъра на селото, където са и кметството и читалището, което прави посегателствата върху тях по-трудни. В село Балван пък са поставили алармена инсталация в храма си. Факирова посочи, че в повечето села през седмицата, когато църквата не е отворена, членовете на църковното настоятелство или кметът минават сутрин през храма , за да проверят дали всичко е наред. „Гледаме да не се държат средства в църквите, въпреки че то няма и кой знае какви суми в тях. Там са по-важни иконите. Има икони на по 170 години. Например иконата на „Св. Иван Рилски“ в село Балван е на повече от 135 години. В църковния грам най-ценни са олтарите и иконите“, посочи Благовеста Факирова. Тя допълни, че най-старите църкви в населените места от общината са тези в селата Хотница, Плаково и Въглевци. Те са на по 160-180 години. Другите храмове са на по 120-130 години.
Факирова съобщи също, че църквата в село Ветринци се нуждае от основен ремонт. Храмът е единственият нефункциониращ на територията на общината. Църквата „Св. Димитър“ е построена през 1840 година и вече има над 180-годишна история. Постройката е почти срутена. „Църквата е много стара, но са необходими пари и голям ентусиазъм от църковното настоятелство, за да обедини хората и да се изработи един проект, който да бъде представен пред Дирекцията по вероизповеданията. Жителите трябва да разберат, че държавата може да помогне, но преди всичко трябва да си помогнат миряните“, посочи Благовеста Факирова. Тя отбеляза, че преди две години е бил изготвен проект за църквата, но специалистите не успели да стигнат до консенсус как тя да бъде укрепена. Председателят на Сдружението на кметовете и кметските наместници допълни, че преди 3-4 години, по инициатива на кметския наместник, в гробищния парк на селото е изграден параклис, в който да се извършват тъжните ритуали.
Факирова информира още, че четири великотърновски села са спечелили проекти за ремонт на църковни храмове. Тя уточни, че средства от Дирекцията по вероизповеданията са отпуснати за ремонт на църквите в селата Вонеща вода, Балван, Никюп и Пушево. Средствата отпуснати за ремонт на храма „Св. Иван Рилски“ в село Балван бяха на стойност 5000 лева. Ремонтите приключиха на храмовия празник – 18 август. Завършиха и дейностите в храм „Света Богородица“ в село Пушево. 10 000 лева са отпуснати от Дирекцията по вероизповеданията за храма „Св. Георги Победоносец“ в село Вонеща вода. Предвижда се да се постави изолация и обков на кубето, както и да се монтира кръст. Благовеста Факирова съобщи, че има разработени проекти и за църквите в Беляковец, Самоводене и Килифарево. „По принцип църквите в нашите села са добре поддържани. Независимо, че един поп отговаротпусная за 3-4 населени места, се отслужват литургии, кръщенета и се правят тъжни ритуали. Първият проект, предаден на Дирекцията по вероизповеданията от нашата община, бе за село Балван – преди 20 години. Оттам вече тръгнаха да правят проекти и останалите кметства. Но често тези 5000 лева, които се отпускат са недостатъчни. От митрополията други средства не предоставят. Затова се търси помощ и от благодетели. Това е отговорност на кмета на населеното място и на църковното настоятелство“, посочи Благовеста Факирова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Севастиян, архиерейски наместник на Бургас: Няма сведение за посегателство върху храмовете в нашия район, до този момент

Отец Севастиян, архиерейски наместник на Бургас: Няма сведение за посегателство върху храмовете в нашия район, до този момент

20 Септември 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. Няма сведение да има посегателство върху храмове в нашия район, до този момент. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Севастиян Йорданов, архиерейски наместник на Бургаската духовна околия, по повод последния случай на посегателство в Роженския манастир. По думите му решенията за предприемане на допълнителни мерки за охрана се взимат от епархийски съвети към съответните митрополии. „Към момента не сме получавали решение от нашия епархийски съвет за това как да постъпим“, каза още отец Севастия. По думите му големите храмове са оборудвани със СОТ система и в случай на необходимост охраната веднага пристига на място, за да провери случая, като в някои по-малки градчета също има такава сигнализация. „Ние се осланяме и на вярата на хората. Това е място, което не е случайно. Ако някой човек е решил да предприеме подобно действие и да влезе в църквата, е въпрос на възпитание, вяра и отговорност. Голяма част от хората имат респект от Божия дом и няма да влязат и да безчинстват, или каквото и другото да правят“, добави архиерейският наместник. Според него хората, които са направили това деяние в Роженския манастир, са страничен контингент и вероятно извършвали и друг род престъпления.
Деница ДИМИТРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Рилската света обител е взела необходимите мерки за охрана

Кюстендил: Рилската света обител е взела необходимите мерки за охрана

20 Септември 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Рилската света обител е взела необходимите мерки за охрана. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир. Той окачестви криминалното посегателство в Роженския манастир като крайно неприятен случай. „Манастирът е взел съответните мерки, но не ги съобщаваме официално. Имаме жива охрана, има СОТ, както и камери. През последните години няма посегателства и инциденти”, каза Адрианополският епископ Евлогий. По думите му случилото се в Роженския манастир е отражение на състоянието на обществото – липса на вяра, липса на възпитание и на ценности. „Държавата си отглежда такива личности и няма какво да се учудваме”, каза Адрианополският епископ Евлогий.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Любомир Траянов, архиерейски наместник: Църквите в Пещерската духовна околия са обезпечени със сигнално-охранителна система, набези няма

Отец Любомир Траянов, архиерейски наместник: Църквите в Пещерската духовна околия са обезпечени със сигнално-охранителна система, набези няма

20 Септември 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Пещера. Всички 16 църкви на територията на Пещерската духовна околия са обезпечени със сигнално-охранителна система от съображения за сигурност, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик отец Любомир Траянов, архиерейски наместник в Пещера. По думите му, за щастие, през последните години набези над православните храмове няма. „Всички църкви в нашата околия работят и се стопанисват много добре. 13 са и наличните свещеници към тях. Имаме и Неделно училище в Брацигово, където има 4 групи деца, в Батак – също с 2 групи и в Пещера, където засега има само една група от деца“, уточни отец Любомир. Той допълни ,че хората пристъпват към храмовете с различни подбуди, но по-често тези ,които страдат и имат проблеми се насочват към Бога и към вярата. „Бог ни се открива по различен начин, затова пътищата към него са различни“, коментира отец Любомир.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Има задържани за нападението в Роженския манастир (ОБЗОР)

Има задържани за нападението в Роженския манастир (ОБЗОР)

19 Септември 2018 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Сандански. Петима души са задържани, а други двама се издирват за нападението в Роженския манастир във вторник вечерта. Задържаните са местни хора, от Благоевградския регион. Част от тях са криминално проявени.
Сигналът за инцидента е бил подаден от отец Енифаний в 20.47 часа в четвърък в Районното управление в Сандански. Според съобщеното, след като неколцина влезли на територията на манастира, насилствено привели в безпомощно състояние свещенослужителя и отнели различни лични вещи и собствености на манастира. Откраднати са 11 охранителни камери от общо 20 поставени в светата обител. При влизането в манастира нападалите са завързали отеца, който е бил сам. Те са носили помощни средства за разбиване на стена. Отецът е без физически наранявания, а след като мъжете са си тръгнали се е освободил сам. Към настоящия момент информацията e, че са търсени някакви ценни вещи. Уточнява се дали става въпрос за предмети с културно-историческа стойност, златни монети или финансови средства.
През целия ден достъпът до Роженския манастир бе ограничен заради извършване на множество процесуално-следствени действия - 3 огледа, 4 претърсвания, като в момента са събрани голям брой доказателства и ще се преценява тяхното значение, съответно - и на кого евентуално от задържаните да бъде повдигнато обвинение и за какво престъпление. Според директора на ОДМВР-Благоевград Николай Хаджиев тук не става въпрос за иманярска мафия.
Това е първото посегателство в Роженския манастир от много години насам. Продължава работата за изясняване на причините и целите на извършеното престъпление.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Захманов, РП-Сандански: Сред задържаните за обира в Роженския манастир има осъждано лице

Николай Захманов, РП-Сандански: Сред задържаните за обира в Роженския манастир има осъждано лице

19 Септември 2018 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Сандански. Сред задържаните за обира в Роженския манастир има осъждано лице. Това каза на брифинг Николай Захманов, районен прокурор на Сандански, предаде репортер на Радио “Фокус”-Пирин. Той допълни, че част от лицата са криминално проявени, но няма как да бъдат съобщени техните имена и възраст. Според него, въпреки че са минали по малко от 24 часа от извършването на престъплението, органите на МВР са си свършили добре работата. Според директора на ОДМВР-Благоевград Николай Хаджиев тук не става въпрос за иманярска мафия. “Поне при нас данните, които съществуват не показват такива показатели. В конкретния случай както каза й г-н Терзийски и районния прокурор – в момента се изясняват точните причини и целта на престъплението”, отбеляза той. По думите му лицата са задържани на различни места в област Благоевград, като не са били заедно. Той уточни, че задържаните са от различни населени места, като всички са живеели на територията на Община Сандански.
“Не сме обявили за общодържавно издирване две лица, но установяваме местонахождението им. Ако това не се случи в рамките на утрешния ден, то те ще бъдат обявени за издирване по нашите правила”, каза още директорът на ОДМВР-Благоевград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Христо Терзийски и старши комисар Николай Хаджиев ще представят информация във връзка с извършеното престъпление в Роженския манастир

Главен комисар Христо Терзийски и старши комисар Николай Хаджиев ще представят информация във връзка с извършеното престъпление в Роженския манастир

19 Септември 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Сандански. В 17.00 часа в Роженския манастир директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен главен комисар Христо Терзийски и директорът на ОДМВР – Благоевград старши комисар Николай Хаджиев ще представят информация във връзка с извършеното престъпление в манастира. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. инсп. Борислав Щурков, РУ-Сандански: Извършителите на кражбата в Роженския манастир не са били въоръжени

Гл. инсп. Борислав Щурков, РУ-Сандански: Извършителите на кражбата в Роженския манастир не са били въоръжени

19 Септември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Сандански. Извършителите на кражбата в Роженския манастир не са били въоръжени. Това каза на брифинг гл. инсп. Борислав Щурков, началник на Районно управление (РУ) на МВР-Сандански, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пирин. Той отбеляза, че те са носили помощни средства за разбиване на стена. По думите му свещеникът в манастира няма физически наранявания, но е бил неутрализиран, а след обира се е освободил сам.
„В 20.47 часа е получен сигналът за обира, в Районното управление в Сандански. Сигналът е подаден от отец Епифаний. Имал е стар мобилен телефон с интернет връзка и чрез друг човек е направена връзка с младши полицейски инспектор, който обслужва района. Той е уведомен и така започват нашите действия“, посочи гл. инсп. Борислав Щурков. Той допълни, че са откраднати 11 охранителни камери, от общо 20, поставени в светата обител. Началникът на РУ-Сандански не пожела да оповести повече подробности около разследването, за да не възпрепятства работата по случая.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на културата ще извърши проверка в Роженския манастир

Министерството на културата ще извърши проверка в Роженския манастир

19 Септември 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на културата ще извърши проверка във връзка с извършения акт на насилие и вандализъм на територията на Роженския манастир „Рождество Богородично“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерство на културата. Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството ще извърши проверка на място с цел установяване на нанесени щети върху недвижимата културна ценност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ограничен е достъпът до Роженския манастир заради извършване на следствени действия

Ограничен е достъпът до Роженския манастир заради извършване на следствени действия

19 Септември 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ограничен е достъпът до Роженския манастир заради извършване на следствени действия. Това уточняват от Канцеларията на Неврокопска св. митрополия. "С болка и тревога съобщаваме, че на 18.09.2018 г. вечерта бе извършено нападение над Роженския манастир "Св. Рождество Богородично" и е оказано физическо насилие над духовно лице в манастира от група неизвестни засега извършители", заявяват от Неврокопската митрополия. Оттам уточняват още, че в момента се провеждат следствени действия от компетентните органи, поради което достъпът до манастира днес ще бъде ограничен за неопределено време.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Котев, кмет на Сандански: Работи се сериозно по случая с кражбата в Роженския манастир и според мен ще се стигне до край

Кирил Котев, кмет на Сандански: Работи се сериозно по случая с кражбата в Роженския манастир и според мен ще се стигне до край

19 Септември 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Сандански. Работи се сериозно по случая с кражбата в Роженския манастир и според мен ще се стигне до край. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Кирил Котев, кмет на Сандански. Той отбеляза, че свещеникът, пострадал при престъплението, при което са откраднати пари и телефон от светата обител, е добре физически и психически, на фона на това, което е преживял.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Началникът на РУ - Сандански главен инспектор Борислав Щурков ще предостави информация във връзка с извършеното престъпление в Роженския манастир

Благоевград: Началникът на РУ - Сандански главен инспектор Борислав Щурков ще предостави информация във връзка с извършеното престъпление в Роженския манастир

19 Септември 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Днес в 10.00 часа в Роженски манастир главен инспектор Борислав Щурков - началник на РУ - Сандански ще предостави информация във връзка с извършеното престъпление. Това съобщиха от ОДМВР - Благоевград.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пари и телефон са откраднати от Роженския манастир

Пари и телефон са откраднати от Роженския манастир

19 Септември 2018 | 08:51 | Агенция "Фокус"
София. Пари и телефон са откраднати от Роженския манастир, съобщиха за Агенция „Фокус“ разследващи случая полицаи. Иззети са всички камери в районна, което предполага бързо установяване на извършителите.
"Фокус" ще продължи да ви информира.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Роженският манастир е бил обран

Роженският манастир е бил обран

19 Септември 2018 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Неизвестни лица са извършили тази вечер грабеж в Роженския манастир "Рождество Богородично", предава БНР. Нападателите са били маскирани и въоръжени. Те завързали свещеника и отнесли със себе си налични пари и вероятно църковни предмети. Крадците се издирват.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.