НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Маркишки, физик: В нощта на 8 срещу 9 октомври ще можем да наблюдаваме Драконидите

Пенчо Маркишки, физик: В нощта на 8 срещу 9 октомври ще можем да наблюдаваме Драконидите

22 Септември 2018 | 08:09 | Агенция "Фокус"
София. В нощта на 8 срещу 9 октомври ще можем да наблюдаваме Драконидите. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за есенното равноденствие и интересните явления в небето през есента. По думите му вече се наблюдава и една малка комета, видима с бинокъл и с телескоп. „Това е кометата 21 P /Джакобини – Цинер. В момента тя е в съзвездието Колар. Интересното за нея е, че частици отделили се по време на нейното разпадане при приближаването й към слънчевата система, образуват един метеорен поток, известен под името Дракониди. Той е много слаб, но поради преминаването на кометата е възможно тази година и догодина в нощта 8 срещу 9 октомври да наблюдаваме висока и изненадваща активност на този поток от порядъка на 300 до около 600 метеора на час“, каза той. По думите му, ако това нещо се случи, то миналите Персеиди, които са привлекли вниманието на много любители на звездното небе, ще бледнеят в сравнение с активността на Драконидите. „Дали това ще се случи предстои да видим. Струва си, който има възможност в нощта на 8 срещу 9 октомври около 3.00 часа да излезе под открито небе и да провери дали няма висока активност на метеорния поток Дракониди“, коментира Маркишки. По думите му това е изключително интересно явление, случило се през 2011 и 2012 г. „Активността през 2011 г. е била около 300 метеора на час, а през 2012 около 600. Кометата е периодична и преминава на период от около 5 години“, допълни още физикът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4.54 ч.

Пенчо Маркишки, физик: Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4.54 ч.

22 Септември 2018 | 07:32 | Агенция "Фокус"
София. Астрономическата есен настъпва на 23 септември в 4.54 ч. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ за есенното равноденствие и интересните явления в небето през есента. „Това е есенното равноденствие, когато слънцето се намира в есенната равноденствена точка в съзвездието Дева. Денят ще трае 12.08 часа. Това е малко повече от 12 часа, които очакваме на равноденствие“, каза той и обясни, че щом е равноденствие се предполага, че денят и нощта са с еднаква продължителност. „Разликата от 8 минути в полза на деня се дължи на два факта. Първият е свързан с начина, по който се отчитат залезите и изгревите. Гледа се кога се показва при изгрев и се скрива при залез не центърът на слънчевия диск, а горният му край. Това добавя малко време към продължителността на деня. Вторият е свързан с атмосферната рефракция, която е причина да виждаме слънцето малко преди то да е изгряло геометрично и в същото време да го виждаме известно време след като то е залязло“, поясни Маркишки. По думите му тези два фактора добавят по около 4 минути на изгрев и толкова на залез. Той поясни, че около 12 часа ще траят дните около есенното равноденствие, като поради ефекта на рефракцията, на 27 септември денят и нощта ще бъдат с максимално близка продължителност. „По-точно денят ще бъде с продължителност 11.56 ч. , като дните започват да стават по-къси, което е характерно с приближаването на зимата. Най-късите дни са около 22 декември, когато денят трае само 9.02 часа. За сравнение най-дългите дни са около 21 юни – датата на лятното слънцестоене, когато дните са 15.19 ч.“, допълни още физикът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.