НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова и самотната майка Златина Хаджипанайотова поискаха в писма до 240 депутати всички деца-сираци да получават помощи

Омбудсманът Мая Манолова и самотната майка Златина Хаджипанайотова поискаха в писма до 240 депутати всички деца-сираци да получават помощи

22 Септември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова и адвокат Златина Хаджипанайотова, самотна майка на три деца, изпратиха писма на всички 240 народни представители с предложение за промяна в Закона за семейните помощи за деца, да отпадне подоходният критерий за получаване на персонална пенсия в случаите, в които едно дете не може да получава наследствена пенсия. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
На 21 септември 2018 г. депутатите приеха единодушно на първо четене промените в Закона за семейни помощи за деца, с които се въвежда нов вид месечна помощ за деца с един или двама починали родители, но подоходният критерий остана. Срокът, даден за предложения между първо и второ четене, е тридневен и изтича на 25 септември 2018 г., което наложи спешната реакция на омбудсмана и Хаджипанайотова да се обърнат към всички народни представители за подкрепа на тяхното предложение.
В писмото до депутатите те подчертават, че „ресурсите на държавата трябва да се насочват към лишените от родителска грижа деца, които най-много се нуждаят от тях и да са съобразени с техните потребности, без да се поставят ограничения като предвидения подоходен критерий“.
Припомняме, че в края на миналата година омбудсманът стартира кампания за защита правата на децата, останали без родители. Инициативата възникна след гневното писмо до Дядо Коледа на самотната майка с три деца Златина Хаджипанайотова, потърсила съдействие от Манолова за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.
Цялото писмо е достъпно тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще настоявам за допълнителни предложения относно новата семейна помощ за деца - битката продължава

Омбудсманът Мая Манолова: Ще настоявам за допълнителни предложения относно новата семейна помощ за деца - битката продължава

2 Август 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Най-накрая МС прие предложение за промени в социалното законодателство, които да осигурят социални помощи за деца сираци. За съжаление проектът, който е минал, отново въвежда подоходен критерий. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова на пресконференция, на която отчита три години на поста по повод обявеното вчера от правителството предложение в Закона за социалната помощ за деца за нова социална помощ за деца, които нямат право на наследствена пенсия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Битката продължава, ще настоявам за допълнителни предложения между двете четения на законопроекта“, обяви омбудсманът. „Нашият проект, внесен през март, така и не беше припознат от нито една парламентарна група. Нито една от тях не прецени, че защитата на деца сираци е кауза, зад която си струва да застане. „Обединени патриоти“ го внесоха и след това го оттеглиха“, каза още Мая Манолова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството предлага нова семейна помощ за децата без право на наследствена пенсия (ОБЗОР)

Правителството предлага нова семейна помощ за децата без право на наследствена пенсия (ОБЗОР)

1 Август 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
София. На редовното си заседание правителството е приело промени в Закона за семейните помощи за деца. Предлага се на децата без право на наследствена пенсия от починал родител да се отпуска нова месечна семейна помощ. Помощта ще се предоставя до навършване на 18-годишна възраст, а ако детето учи - до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Ако детето е завършило средното си образование преди навършване на 18-годишна възраст, помощта ще продължи да се предоставя до навършването й. Размерът на новата помощ ще се определя, както на всички останали помощи, през бюджета за всяка година. Правителството предвижда помощта да може да се получава от баби и дядовци, или от семейства, които се грижат за детето. Условие в този случай е семейството да не получава месечна помощ за отглеждането на детето съгласно Закона за закрила на детето. Помощта ще се отпуска след доходен тест, за 12 месеца и ще може да се получава заедно с останалите видове семейни помощи, но няма да може да се получава заедно с персонална пенсия на дете по Кодекса за социално осигуряване. Министър Бисер Петков обясни, че според разчетите 5600 деца ще могат да се възползват от новата социална помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ. Министърът заяви, че 4 млн. лева допълнително ще са необходими в бюджета за следващата година за изплащане на предлаганата помощ. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат. Кабинетът предлага новата помощ да се предоставя от 2019 година. За да влезе в сила промяната в закона, тя трябва да се одобри и от парламента.
На заседанието министрите решиха 92 деца без право на наследствена пенсия от починал родител да получат персонални пенсии в размер на 113,02 лв. месечно. Пенсиите са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост и ще се изплащат от 1 август. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 50 семейства, останали в затруднено финансово положение.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

92 деца ще получат персонални пенсии

92 деца ще получат персонални пенсии

1 Август 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. 92 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 113,02 лв. месечно, реши правителството. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Пенсиите са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост и ще се изплащат от 1 август. С отпускането им ще бъдат подпомогнати 50 семейства, останали в затруднено финансово положение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: 4 млн. лева допълнително ще са необходими за изплащане на новата семейна помощ за деца

Министър Бисер Петков: 4 млн. лева допълнително ще са необходими за изплащане на новата семейна помощ за деца

1 Август 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Разчетите са, че годишно за изплащане на тези семейни помощи за деца, ще са необходими 4 млн. лева допълнително в бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков за предложението на правителството семейна помощ да получават и деца без право на наследствена пенсия за починал родител, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Новата помощ ще се отпуска, както всички други помощи. Първоначалното ни предложение беше да се отпуска без доходен критерий, но от Министерството на финансите беше предложено да бъде със, както повечето помощи за деца“, обясни той. „Категорично планираме 2900 деца, които сега не отговарят на критериите, да могат да получат специална подкрепа от държавата“, заяви Бисер Петков. „Такава помощ ще могат да получават и семейства, близки на детето. Например баба и дядо, които са поели грижата за децата. Стига да не получават специално подпомагане по Закона за закрила на детето“, каза още социалният министър.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: 5600 деца могат да се възползват от социалната помощ, която предлагаме

Министър Бисер Петков: 5600 деца могат да се възползват от социалната помощ, която предлагаме

1 Август 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
София. По разчетите, които са направени, от социалната помощ, която предлагаме, потенциално могат да се възползват 5600 деца. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков за предложението на правителството семейна помощ да получават и деца без право на наследствена пенсия за починал родител, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Заявяването на новата семейна помощ ще бъде основание за прекратяване на персоналната пенсия на децата, ако получават такава“, обясни той. „Предвижда се и значително разширяване на кръга на децата, които ще имат право на тази семейна помощ“, заяви Петков. „Към момента 2700 деца получават персонални пенсии, въпрос на техен избор е дали да се възползват от новата помощ“, уточни министърът. „Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат“, коментира той. „Предвидено е законът да влезе в сила от началото на следващата година“, обяви Бисер Петков. „С този законопроект се прави първата стъпка за извеждане на нехарактерни за осигурителната система плащания, които имат социален характер, към системата на социално подпомагане“, каза още социалният министър.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Правителството предлага семейна помощ да получават и деца без право на наследствена пенсия за починал родител

Министър Бисер Петков: Правителството предлага семейна помощ да получават и деца без право на наследствена пенсия за починал родител

1 Август 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прие законопроект за изменение и допълнение на Закона за семейните помощи за деца, с който се регламентира нов вид месечна помощ за семействата на деца, които са останали без родители. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С промените се предлага нова семейна помощ, която ще получават децата, които нямат право на наследствена пенсия за починал родител“, обясни той. „Не малко са децата на родители, които нямат необходимия осигурителен принос за пенсия“, изтъкна министърът. „Тази месечна помощ ще се отпуска на база на доходен критерий, който ще бъде съобразен с доходния критерий за другите месечни помощи, който се определя ежегодно с бюджета. Сега е 450 лева месечно, който е в няколко пъти по-голям от гарантирания минимален доход“, поясни Бисер Петков. „Изплащането й ще бъде при условие децата да посещават детски градини или училища. Ще се изплаща до 18 или 20 години, ако децата продължават да учат“, посочи министърът. „Днес правителството взе решение за отпускане на персонални пенсии на 92 деца от 1 август в новия размер на персоналната пенсия, която от 1 юли е 113 лева“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.